Privatni posao od 5 radnih dana?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

insomnia78

#51 Re: RE: Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by insomnia78 »

prog321 wrote:
insomnia78 wrote:Najjaci, odmah poslije varioca, je savjet da postanes "programer"
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]

Koji je tvoj savjet ?
Razguliti u FR ?

Dodatno obrazovanje, prekvalifkacija je jedina opcija.
Kod mene se radi 5 dana sedmicno. Zato jer smo svi visoko obrazovani i radimo sa inostranstvom. Ali znam gomilu ljudi u prodajnim/usluznim djelatnostima koji se muce sa 6 dana sedmicno.
Mislis da svako moze odjednom postati programer. Eto, onako odlucis jedan dan
prog321

#52 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by prog321 »

Ne mora biti programiranje. Strani jezici. Dodatno kvalifikovanje.
Zanat takodje nije los.
Vodoinstalateri ne rade 6 dana. Elektricari, itd.
KB9

#53 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by KB9 »

drzava programera, medicinara i kursa njemackog :mrgreen:
insomnia78

#54 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by insomnia78 »

Zidar moze postati svako. Dobar zidar malo teze a los se nigdje neces proslaviti
U usluznim djelatnostima se ni vani neces naodmarati a ni obogatiti. I ovdje kasirke i butici rade subotom, cesto i praznicima i ovdje konobari spadose s nogu
almir90

#55 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by almir90 »

Sve si u naslovu napisao, pokreni privatni posao i radi pet dana u sedmici. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by Truba »

dva su puta
rad i velika plata
slobodno vrijeme i manja plata
2002

#57 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by 2002 »

almir90 wrote:Sve si u naslovu napisao, pokreni privatni posao i radi pet dana u sedmici. :lol:
Tek tad ne bi radio/la pet dana, nego non-stop :D
mali_balon

#58 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by mali_balon »

Nije problem raditi subotom nedjeljom i praznicima. Problem ja sto se to ne placa i sto se mora ne daje se radniku izbora "hos radit evo lova nes radit nema prekovremenog" ......problem je sto nas privatnik ima izbora koliko hoce pa ga boli kita jel radnik odmoran i motiviran da da maksimum zato sto je on normalan poslodavac. A kod naseg privatnika radnik je motiviran otkazom i samim tim.produktivost i lojalnost radnika se gubi sto nekad vise znaci nego sva zarada....druga stvar je sto se zakon o radu i pravima radnika ne postuju.......a treca stvar je da drzava postenog privatnika nametima i inspekijama primorava da vara tu istu drzavu i da iskoristava radnike .......
zekoslav85

#59 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by zekoslav85 »

mali_balon wrote:Nije problem raditi subotom nedjeljom i praznicima. Problem ja sto se to ne placa i sto se mora ne daje se radniku izbora "hos radit evo lova nes radit nema prekovremenog" ......problem je sto nas privatnik ima izbora koliko hoce pa ga boli kita jel radnik odmoran i motiviran da da maksimum zato sto je on normalan poslodavac. A kod naseg privatnika radnik je motiviran otkazom i samim tim.produktivost i lojalnost radnika se gubi sto nekad vise znaci nego sva zarada....druga stvar je sto se zakon o radu i pravima radnika ne postuju.......a treca stvar je da drzava postenog privatnika nametima i inspekijama primorava da vara tu istu drzavu i da iskoristava radnike .......

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

vala bas, i ono sto si svjestan da si dobar radnik on to ne vidi ili sta vec glumi da ne zna ali eto otom potom
HAVANA

#60 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by HAVANA »

almir90 wrote:Sve si u naslovu napisao, pokreni privatni posao i radi pet dana u sedmici. :lol:
Aha,od 8h do 16h i onda odes setat na vrelo bosne.Milina taj privatluk. :lol:
insomnia78

#61 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by insomnia78 »

Al to samo ko ima cuku
Gigatron

#62 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by Gigatron »

zekoslav85 wrote:Zasto je tesko naci firmu s normalnim radnim vremenom i 5 radnih dana? i one firme koje postuju to radnici sretni i svi skupa zajedno rade nekoliko godina niko ne pomislja za napustanje ili sta vec i naravno oglasa za takvih firmi nema bilo sta?

Ja se slomih trazeci, radio bi bilo sta ali ovako sam spao na 6 radnih dana, praznik se radi (25 nov. , 1maj ili neki drugi radno) samo nedjelja slobodna.. ali eto,,, najgore od toga sto mi nedostaje subota za odmor zbog djece sve mi bude malo nedjelja :roll: :roll:

Zato sto je gotov nemoguce naci takve firme ,zbog toga sto se broj takvih firmi moze prebrojati na prse jedne ruke.Ja jos nisam cuo ni za jednu firmu koja hoce da to postuje da radnici ne rade subotom i nedeljom ,jednostavno orgoman broj njih nece iznekog razloga svo mislim na gazde da se do znanja koje glavni i cija se pika .

jednostavno radnici u bosni su robovlasnicka radna snaga potrosni materij,ljudski resurs koji kad se potrsoi mjenja se drugim i takou krug ,tvoje da radis ako hoce po robovlasnikim pravilima robovlsnika ako neces ides dalje.SItuacija je u drustvu napravljena takva od strane tih robovlasnika da su upravo zbog nje u takvoj poziji da samo oni postavljau uvjete i nacine i ti si kao potrosni resurs nebitan.

To sto ti imas djecu ,porodicu njega to ne interesuje ,on ce ti dati platu koliku on hoce ,radit ces onoliko koliko on hoce ako ti se ne svijda vrata su ti otvorena .Posljedica toga je postepeno narusavanje harmojie u porodici,razvoj zdrave porodice i niz drugih manjih kasnije vecih problema koji iz toga proizilaze .

Jednostavno covjeku ne bi toliko bilo krivo da je placen adekvatno imao bi neku manju satisfakciju mada ni to ne moze zamjeniti druzenje sa svojim najblizim i odrzavanje harmonije u samoj porodici.

Nazalost mi smo kao narod za sve ovo kriv jer smo pristali da nam politicka oligrhija ,tajkuni profiterski nametnu ovo sto danas imamo.Dok god se budemo vodili parolom dobro je nek se radi ,(a platu ko jebe kolika goda da je ),kolko god da se radi,bitno je da ne puca bit ce nam ovako i gore.
Gigatron

#63 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by Gigatron »

ruku na srce danas se previse i trazi od radnika bilo da je u pitanju obicni radnik bilo neki u administraciji ,pa pri samome zapolenju traze hrpu nekih stvari ,ako bude srec mozda ce nekad tu svoju neku dodatnu vjetinu moci iskoristi,a uveci slucajeva pola stvari ne koristi,koliko samo ima kompanija kao trazi se poznacnje englesko,njem.jezika a u principu u toku svog rada niakda ne komunicras sa tim jezicima.
mali_balon

#64 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by mali_balon »

Jedan svjez primjer. Nedavno sam bio na razgovoru za posao vozaca, dostava je u pitanju, i lik me pita da li sam spreman raditi 3 mjeseca od 7 do 19 svaki dan sem nedjelje (dobro pa nema vise mrtvih na cestama).
Reko mozda nekoliko dana i da se plate prekovremeni (kontam da se i ja malo zajebajem) a ne bi nonstop, ipak bi ja htio malo vise da se druzim sa porodicom.
A koliko raje nema taj luksuz....koji moraju da robuju....
almir90

#65 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Aha,od 8h do 16h i onda odes setat na vrelo bosne.Milina taj privatluk. :lol:
Eh, da je meni tako, al' neće me nešto. Evo ovaj mjesec punim tačno dvije godine kako paralelno šljakam na dva posla, znači već dvije godine praktički bez i jednog slobodnog dana, ako na jednom poslu imam slobodnih dana, to vrijeme provodim radeći drugi, pa se ne žalim. Još jednog dana kad postanem privatnik, sam za sebe da radim, onda možda budem imao koji slobodan dan. :lol: :D
HAVANA

#66 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by HAVANA »

Tako sam ja do 2003 radio po 2 posla,samo da postanem privatnik.Sad radim sedam.Sve sam,i nabavka,i prodaja,duznik,suduznik,knjigovodja,cistacica,perem, pusim,peglam...Sve radim,jedino ne setam po vrelu bosne... :lol: Cuku imam.
HAVANA

#67 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by HAVANA »

I odustao sam od zaposljavanja radne snage.Probo i skonto da mi je bolje bez njih.Nemam taj gard gazdinski i previse sam baziran na prijateljskoj osnovi.A to je smrt za biznis.Vrti i zavrti sam sto mozes, i dosta.Sve ih interesuje vise od posla.U teku bi ti glavu uvuko samo da vidi sta i kako.Stvaranje nove vrijednosti ga ne zanima.Ne stvaras li je,koji ces mi kurac?Kad mi sta treba zovnem,platim i haj ti dje si i bio, ziv bio...
almir90

#68 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by almir90 »

HAVANA wrote:Tako sam ja do 2003 radio po 2 posla,samo da postanem privatnik.Sad radim sedam.Sve sam,i nabavka,i prodaja,duznik,suduznik,knjigovodja,cistacica,perem, pusim,peglam...Sve radim,jedino ne setam po vrelu bosne... :lol: Cuku imam.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Cilj imam isti, krenuti raditi striktno samo za sebe, bez radnika, eventualno sa ženom kad se oženim i to je to.
HAVANA

#69 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
HAVANA wrote:Tako sam ja do 2003 radio po 2 posla,samo da postanem privatnik.Sad radim sedam.Sve sam,i nabavka,i prodaja,duznik,suduznik,knjigovodja,cistacica,perem, pusim,peglam...Sve radim,jedino ne setam po vrelu bosne... :lol: Cuku imam.

Cilj imam isti, krenuti raditi striktno samo za sebe, bez radnika, eventualno sa ženom kad se oženim i to je to.
Ja sada formiram novu stvar striktno sa zenom i cerkom.Pocelo je i prezadovoljan sam.Zaradi za kuce i stani,ne siri.Nije ovo zemlja ni mentalitet za toga.Preselices.
almir90

#70 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Ja sada formiram novu stvar striktno sa zenom i cerkom.Pocelo je i prezadovoljan sam.Zaradi za kuce i stani,ne siri.Nije ovo zemlja ni mentalitet za toga.Preselices.
Inače se kroz svaki posao oslanjam se samo na sebe, gledam da što više sam obavim, jer sam jedino tako siguran da je to onako kako ja hoću da bude. Za ovo drugo, da postavim granicu, vjerovao ili ne, otac mi je isto rekao. :D Ne znam po tom pitanju ništa, šta nosi budućnost. Borba je uglavnom da se uspije nešto ostvariti u životu.
boshniak

#71 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by boshniak »

Što se tiče IT sektora radno vrijeme je relativan pojam, pošto imamo jednog programera u porodici, on može ići ili ne ići u firmu, sam raspoređuje svoje vrijeme ali posao mora biti urađen u roku, a kad i gdje će biti urađen to nije bitno, ali nije rijetkost da ga pozovu na sastanak u pola noći, jer rade sa amerikancima pa zbog vremenske razlike. Tako da si slobodan svaki dan a opet moras biti dostupan u svakom momentu.
HAVANA

#72 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
HAVANA wrote: Ja sada formiram novu stvar striktno sa zenom i cerkom.Pocelo je i prezadovoljan sam.Zaradi za kuce i stani,ne siri.Nije ovo zemlja ni mentalitet za toga.Preselices.
Inače se kroz svaki posao oslanjam se samo na sebe, gledam da što više sam obavim, jer sam jedino tako siguran da je to onako kako ja hoću da bude. Za ovo drugo, da postavim granicu, vjerovao ili ne, otac mi je isto rekao. :D Ne znam po tom pitanju ništa, šta nosi budućnost. Borba je uglavnom da se uspije nešto ostvariti u životu.
Nije tata levat.Iskustvo.Ja svog vise danas slusam nego ikada.Nikad ga nisam slusao,sad da.Ima 80 godina,skija,vozi motor...Uvijek je imao granicu,i u poslu,i uzitku...Preksinoc ga zovem,nasekiro se...Sve je kaze dobro,sve sto uradis...samo se ne sekiraj i cuvaj zdravlje...Jebo sve kad zaziga...Lijepo je imati,al taman.Ko voli vise i previse,nek izvoli.Rijetki su sto dobace zdravi i sretni.
almir90

#73 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Nije tata levat.Iskustvo.Ja svog vise danas slusam nego ikada.Nikad ga nisam slusao,sad da.Ima 80 godina,skija,vozi motor...Uvijek je imao granicu,i u poslu,i uzitku...Preksinoc ga zovem,nasekiro se...Sve je kaze dobro,sve sto uradis...samo se ne sekiraj i cuvaj zdravlje...Jebo sve kad zaziga...Lijepo je imati,al taman.Ko voli vise i previse,nek izvoli.Rijetki su sto dobace zdravi i sretni.

To je to uglavnom što mi i otac govori.
klixo

#74 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by klixo »

_BataZiv_0809 wrote:Forumas klixo
Bogami si nesto pobrkao :mrgreen:
fragola

#75 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?

Post by fragola »

Ne znam da li je neko od aktera raspolozen da ozivi ovu temu, ali ja kao poslodavac kod kojeg se radi 5 radnih dana jesam. Elem kod sam su vikendi uvijek slobodni (subota, nedelja). Svi zaposleni, bez obzira na strucnu spremu su u rangu plate 800 - 1200, a i bonusi nisu nepoznanica, za dobre prodajne rezultate. Kazem bez obzira na strucnu spremu jer ovdje se cijeni iskljucivo doprinos i donosenje posla... ako nisi u stanju raditi, sto se mene tice, diplomom mozes obrisati neku stvar i traziti posao na drzavnim jaslama, po mogucnosti gdje ni ne znas sta ti je tacno posao, odnosno nista ne radis.
Praznici su uvijek neradni, bez obzira koji je praznik u pitanju vjerski-drzavni... odnos u firmi prijateljski. Ni ja,ni moj otac nemamo usadjen taj gazdinsko-robovlasnicki stav, pa radnici i kad zajebu, cak i kad puno zajebu nikad nisu bili ozbiljno kaznjeni.

I razlog zbog kojeg se javljam, osim da sve ovo napisem je da nakon sto citam sve vase komentare, i cujem kako se ovi nasi zaposleni nerijetko zale, pa ovoj sto ima 1000 KM plate sa srednjom spremom i ne bas natprosjecnom inteligencijom niti znacajnim vjestinama, to zapravo malo i "jedva krpa kraj s krajem" tacno bi si lupila samar sto smo ovako dobri ljudi u zemlji u kojoj bi ti vecina stope ljubila za 500 KM i slobodan vikend, kako se cini :roll:
Post Reply