Ne cini je dzihadistickom ili ustaskom, ali ni multietnickom vojskom koja se navodno borila za cjelovitu i demokratsku BiH. Njezin "istaknuti" pripadnik Blaz Kraljevic je imao sasvim druge namjere.insomnia78 wrote:Dočim ArRBiH cini dzihadostickom i/ili ustaskom?
Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
- listopad
#51 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
- animals
#52 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Je li odgovarao iko za ubojstvo ti 6 djece...bingov buraz wrote: Razumijem o cemu pišeš i slažem se.
Na mene nikad nijedan Abdićevac nije zapucao (jer nije ni imao priliku) ali mi je podjednako neprijatelj.
Ogriješio bih dušu da ne napomenem da su i naši znali oplesti po njima,od jedne takve granate poginulo je 6 djece u Vitezu na igralištu.
- Kikibombona
#53 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Insomnia je jedan od najboljih trolova na forumu. Iako znam kakav je, opet nasjednem. Klasa.stakasa wrote:Ode tema u tri pm
- crno_sa_zlatnim
#54 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
HVO ne samo da je granatirao Sarajevo, nego je sarađivao u svim mogućim segmentima sa VRS. Također je dozvoljeno upadanje četničkih trojki u Kiseljak kako bi se ubili/zarobili visoki časnici ARBIH na prolasku kroz Kiseljak ili u slučaju zadržavanja u Kiseljaku.
Ne postoji niko od poslijeratnih tajkuna koji su opljačkali Sarajevo a da nisu davali novac ili MTS za HVO, tu prednjače Stanići i Tibrin vlasnik Brajković.
Na isti način na koji je izdata Srebrenica 1995. godine, šutke je pala srednja Bosna 1993. godine, s tom razlikom što je dedo Srebrenicu zamijenio pa se krezava Munira moRe pehlivanit po Sarajevu, dok su Bošnjaci srednje Bosne i danas građani 14.reda, isto kao i oni u Mostaru, ali niti će Bakir ko ni babo mu a ni SDA mrdnut malim prstom.
Nadam se da će svi pobrojani završiti na 13. spratu DIP-a.
Ne postoji niko od poslijeratnih tajkuna koji su opljačkali Sarajevo a da nisu davali novac ili MTS za HVO, tu prednjače Stanići i Tibrin vlasnik Brajković.
Na isti način na koji je izdata Srebrenica 1995. godine, šutke je pala srednja Bosna 1993. godine, s tom razlikom što je dedo Srebrenicu zamijenio pa se krezava Munira moRe pehlivanit po Sarajevu, dok su Bošnjaci srednje Bosne i danas građani 14.reda, isto kao i oni u Mostaru, ali niti će Bakir ko ni babo mu a ni SDA mrdnut malim prstom.
-
Mohamad Sissoko
#55 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Kikibombona wrote:
Partizani su svima progledali kroz prste.
O jebem ti nezavisni Kurdistan...
- animals
#56 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
A sto su gradjani 14 reda, objasni to malocrno_sa_zlatnim wrote:HVO ne samo da je granatirao Sarajevo, nego je sarađivao u svim mogućim segmentima sa VRS. Također je dozvoljeno upadanje četničkih trojki u Kiseljak kako bi se ubili/zarobili visoki časnici ARBIH na prolasku kroz Kiseljak ili u slučaju zadržavanja u Kiseljaku.
- stakasa
#57 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Sve se slazem osim sa ovim da je prodao srednju Bosnu. Ne, pomnozi to sa minus jedan, on je Srednju Bosnu dobio. Ne citavu ali dobar dio. A kako je bio sposoban pregovarac i ovo je debelo iznad ocekivanogcrno_sa_zlatnim wrote:HVO ne samo da je granatirao Sarajevo, nego je sarađivao u svim mogućim segmentima sa VRS. Također je dozvoljeno upadanje četničkih trojki u Kiseljak kako bi se ubili/zarobili visoki časnici ARBIH na prolasku kroz Kiseljak ili u slučaju zadržavanja u Kiseljaku.
- insomnia78
#58 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Evo sta su ucinili partizaniKikibombona wrote:Partizani su svima progledali kroz prste. Zeljeli su da se taj proces sto prije zavrsi i da se krene sa bratstvom i jedinstvom. Genocid u Jasenovcu i sl. se guralo pod tepih da bi se krenulo naprijed, u miru i slozi.insomnia78 wrote: Mislis na prelazak kompletnih cetnickih jedinica u partizane i to nakon zlocina?
Komunisti su to brzo zavrsili. Strijeljali i pozatvarali za kratko vrijeme i hajmo dalje.
A vidi kod nas, 20 godina nakon rata i dalje tema rat, hapsenja itd.
Jesu li uspjeli ti koljači pobjeći ili smo neke pohvatali?
– Pobjegli su samo desetak, ostali su svi ovdje, ali oni su kao partizani primljeni i imaju svoj odred. Komandant je Strajo Kocović, samozvani četnički vojvoda, koji je bio jedan od najgorih koljaća. Ništa nije učinjeno da se kazne. Zbog toga sam se obradovala, kad sam te vidjela...
Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.
– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.
– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?
– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.
– A tko je to učinio?
– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.
Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.
Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:
– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.
– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.
– Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba, rekao mi je Tito kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.
– Ali to nije protusrpska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Tito opraštajući se...
Itd, itd
- listopad
#59 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ja ba, Tito licno naredjivao klanje muslimana...
- insomnia78
#60 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
To ne pise nigdje ali pisu druge zanimljive stvari
- crno_sa_zlatnim
#61 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Samo ono je 1993.vojno odbranjeno je i "dobijeno", a moglo se odbraniti i više, da je bilo političke volje u Sarajevu. tamo gdje su u jesen postavljene linije, to je de facto stanje i danas na terenu. Međutim, šutnja zvanične politike u Sarajevu o hrvatskim zločinima, logorima i ubistvima je pokazatelj da se trgovalo i da se i danas trguje, samo u drugom obliku.stakasa wrote:Sve se slazem osim sa ovim da je prodao srednju Bosnu. Ne, pomnozi to sa minus jedan, on je Srednju Bosnu dobio. Ne citavu ali dobar dio. A kako je bio sposoban pregovarac i ovo je debelo iznad ocekivanogcrno_sa_zlatnim wrote:HVO ne samo da je granatirao Sarajevo, nego je sarađivao u svim mogućim segmentima sa VRS. Također je dozvoljeno upadanje četničkih trojki u Kiseljak kako bi se ubili/zarobili visoki časnici ARBIH na prolasku kroz Kiseljak ili u slučaju zadržavanja u Kiseljaku.
-
PM72
#62 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ja sam ubjeđen da je bilo HVO granata po Sarajevu upućenih iz Kiseljaka.Iz Visokog je Armija gađala NOROM četnike po položajima u Vogošći a Visoko je još dalje od Kiseljaka.
Mene su nekoliko puta "napali" kad sam nazivao HVO kvislinškom paravojnom formacijom čiji je vojni učinak za Bosnu i Hercegovinu minoran.Mnogo nas je koštao rat s njima ,što života što resursa.Oni su se udružili sa svojim neprijateljima protiv saveznika.Jedni teglili lijevo drugi desno a sve ti šatro saveznici.Istočna Bosna je pala zahvaljujući HVO blokadama i spletkama jer ni sanduk municije nisu propuštali od jeseni 1992.HV i HVO se naoružao zahvaljujući našem oružju koje smo kupovali /dobijali i kojeg su redovno pljačkali.
Jedan sam od prvih koji je ušao u Kiseljak poslije završetka sukoba Armija BiH - HVO.Pratila nas je vojna policija HVO-a s kojom umali nismo došli u sukob na punktu iznad Kreševa.Jedan od bojovnika je počeo srati,ovaj naš mu uzvratio i eto ti belaja a trebamo proći kroz Kreševo i Kiseljak.Bilo je potezanja pušaka sa obje strane srećom se smirilo a nismo dali oružje da nam uzmu jer smo trebali odložiti puške i pištolje kod njih u gepeke
pa da nas provedu.Čekali smo par sati na odobrenje i pojačanje pa smo sa automatskim puškama u rukama prošli kroz Kreševo i Kiseljak.Na raskrsnici u Kiseljaku jedan "civil" trznu tetejca put nas a mi na njega puške.Skočiše policajci sa strane pa ga odvedoše.Znali su da ćemo prolaziti a mržnja kojom su nas gledali kao i psovke,povici i prijetnje su nezaboravne.Toliko sam ih mrzio u tom trenutku da sam bio spreman pucati u svakog od njih samo da je metak opaljen na nas.Mi bi završili karijeru ali bi i dosta njih obralo bostan.Zato i nismo dali da nam uzmu oružje.
jedan od "normalnijih" policajaca nam je rekao da ne izlazimo iz auta jer ima i četnika sa Ilidže.Javno se znalo da su redovno posuđivali tenkove i prage sa Ilidže i to sa posadama.Znala se tarifa i cjenovnik.Litar goriva u Kiseljaku bio je marka a u Sarajevu 25-30.Kiseljak se prolamao od čokolada,vegete,salama,sokova,pečene piladi i mesa svake vrste a meni crijeva zavijaju.A sve to im je dolazilo preko srpske teritorije.Kako sam ih tada mrzio...
Mene su nekoliko puta "napali" kad sam nazivao HVO kvislinškom paravojnom formacijom čiji je vojni učinak za Bosnu i Hercegovinu minoran.Mnogo nas je koštao rat s njima ,što života što resursa.Oni su se udružili sa svojim neprijateljima protiv saveznika.Jedni teglili lijevo drugi desno a sve ti šatro saveznici.Istočna Bosna je pala zahvaljujući HVO blokadama i spletkama jer ni sanduk municije nisu propuštali od jeseni 1992.HV i HVO se naoružao zahvaljujući našem oružju koje smo kupovali /dobijali i kojeg su redovno pljačkali.
Jedan sam od prvih koji je ušao u Kiseljak poslije završetka sukoba Armija BiH - HVO.Pratila nas je vojna policija HVO-a s kojom umali nismo došli u sukob na punktu iznad Kreševa.Jedan od bojovnika je počeo srati,ovaj naš mu uzvratio i eto ti belaja a trebamo proći kroz Kreševo i Kiseljak.Bilo je potezanja pušaka sa obje strane srećom se smirilo a nismo dali oružje da nam uzmu jer smo trebali odložiti puške i pištolje kod njih u gepeke
jedan od "normalnijih" policajaca nam je rekao da ne izlazimo iz auta jer ima i četnika sa Ilidže.Javno se znalo da su redovno posuđivali tenkove i prage sa Ilidže i to sa posadama.Znala se tarifa i cjenovnik.Litar goriva u Kiseljaku bio je marka a u Sarajevu 25-30.Kiseljak se prolamao od čokolada,vegete,salama,sokova,pečene piladi i mesa svake vrste a meni crijeva zavijaju.A sve to im je dolazilo preko srpske teritorije.Kako sam ih tada mrzio...
Last edited by PM72 on 18/11/2016 15:23, edited 1 time in total.
-
dječak sa šibicama
#63 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Lagano pocinju uvrijezene lovacke price.
-
PM72
#64 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
To meni kažeš ili?dječak sa šibicama wrote:Lagano pocinju uvrijezene lovacke price.
-
dječak sa šibicama
#65 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Opcenito ja... stara dobra "cetnici, majku vam ustasku".
-
PM72
#66 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ja pišem o onom što sam lično doživio i vidio a ne što sam čitao na internetu.
-
__Phoenix__
#67 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Dobro si ih nazvao, kvislinška paravojna formacija, nož u leđa kad je bilo najtežeMene su nekoliko puta "napali" kad sam nazivao HVO kvislinškom paravojnom formacijom čiji je vojni učinak za Bosnu i Hercegovinu minoran.Mnogo nas je koštao rat s njima ,što života što resursa.Oni su se udružili sa svojim neprijateljima protiv saveznika.Jedni teglili lijevo drugi desno a sve ti šatro saveznici.Istočna Bosna je pala zahvaljujući HVO blokadama i spletkama jer ni sanduk municije nisu propuštali od jeseni 1992.HV i HVO se naoružao zahvaljujući našem oružju koje smo kupovali /dobijali i kojeg su redovno pljačkali.
- Lincoln-Burrows
#68 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ovo je tragedija što neki pišu.dječak sa šibicama wrote:Lagano pocinju uvrijezene lovacke price.
-
hizo ramidovic
#69 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
nezahvalnici, da vam nije hvo-a kiseljak palo bi citavo sarajevo...
-
Fudo387
#70 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ma jok, 'dje bi to oni. Cuj aveo da granatira Sarajevo?
Ejs.
Jebo te zivot, Mostar i Vakuf sravnili sa zemljom i sad se neko pita pa je li moguce da su i Sarajevo granatirali.
Da nije zalosno bilo bi smijesno.
Ejs.
Jebo te zivot, Mostar i Vakuf sravnili sa zemljom i sad se neko pita pa je li moguce da su i Sarajevo granatirali.
Da nije zalosno bilo bi smijesno.
-
PM72
#71 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Fudo,
Rokali bi oni još više i još jače da su "smjeli" jer su znali da će ga popušiti.Sadašnji gradonačelnik Sarajeva (iz Kreševa) ,pčelar Ivo Komšić i Stjepan Kljujić u zadnji su momenat izdejstvovali kod Alije prekid vatre i obustavu totalnog napada na Kreševo i Kiseljak.Sve je bilo spremno,vojska izvučena iz Sarajeva,Lasta,Vikićevci,i srednje Bosne masa vojske...
A što se tiče njihovog merhameta...
Rokali bi oni još više i još jače da su "smjeli" jer su znali da će ga popušiti.Sadašnji gradonačelnik Sarajeva (iz Kreševa) ,pčelar Ivo Komšić i Stjepan Kljujić u zadnji su momenat izdejstvovali kod Alije prekid vatre i obustavu totalnog napada na Kreševo i Kiseljak.Sve je bilo spremno,vojska izvučena iz Sarajeva,Lasta,Vikićevci,i srednje Bosne masa vojske...
A što se tiče njihovog merhameta...
- Kejn
#72 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ma đe bi oni rokali Sarajevo... Oni su odbranili Bosnu tri puta čak su je više branili neko tkz. ARBiH (barem sam tako pročitao na poskoku). Svi dobro znamo da su oni 300 % za Bosnu i Hercegovinu......
-
VjecitiStudent
#73 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Istoriografija memoarsku građu tretira kao vrlo nepouzdan izvor podataka. Autori to obično pišu na kraju života gdje se tu štošta zaboravi, a sa druge strane, vlastita uloga u događajima se farba ružičastom bojom i često prilagodi dnevno-političkim potrebama.insomnia78 wrote:To ne pise nigdje ali pisu druge zanimljive stvari
- insomnia78
- LBVIEW
#75 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?
Ma ja,covjek najavio, pa i sproveo genocid gdje god je mogao,uz sveopcu podrsku tog istog stanovnistva.Bez istog,ta borba za politicke inteterese srpskog naroda,tj. otimacinu teritorija gdje su drugi u vecini,ne bi ni uspjela.Kikibombona wrote:U slicnoj situaciji su Srbi, samo sto ti ne zelis sagledati stvari iz njihove perspektive. Vecina Srba voli Karadzica zato sto se borio za politicke interese srpskog naroda a ne zato sto je ubijao civile.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Iskreno u onoj situaciji u ratnom Sarajevu da je došao sam Hitler i ponudio pomoć ja bih prihvatio samo da preživiš golgotu i stradanje. Iz ove perspektive punog stomaka i na sigurnom lako je držati moralne lekcije. Davanje imena škole po Busuladzicu u 2016. godini je totalna besmislica.
Vise puta.Je li HVO Zenicu granatirao ijednom?
A Srbi nikad nisu bilo u slicnoj situaciji,bili su,za razliku od Bosnjaka do zuba naoruzani,cak i na kraju rata,a s bosnjacke strane im nikad nije dovedena u pitanje bioloska egzistencija.