gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#51 Re: gume

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Haj ne rise svega ti. Vazda moras biti svakom loncu poklopac.
Spusti se ba malo na zemlju.
Svoje ocjene karaktera zivota ti ostavi za sebe i manje gledaj sa visine, da upotrijebim tvoju terminologiju, ko sta i kako pise. Koji ti ti qrtz ovdje? karakterna policija? Vazda doskocis na svakoj jebenoj temi, a nista pametno nemas reci u vezi teme.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: gume

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Svoje ocjene karaktera zivota ti ostavi za sebe i manje gledaj sa visine, da upotrijebim tvoju terminologiju, ko sta i kako pise. Koji ti ti qrtz ovdje? karakterna policija? Vazda doskocis na svakoj jebenoj temi, a nista pametno nemas reci u vezi teme.
Nisi ba pokupio svu pamet svijeta. Ohladi malo.
jefferson

#53 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:"Drndalo" dobro si mi odgovorio na moje prvo pitanja koje sam postavio ovdje...objasni svima nama zasto je bolja uža guma za snijeg nego sira...i dali smijem staviti uzu na svog Dustera ....Necu ici na Himalaje al idem haman svaki dan roditeljima na vrh Dobrosevica i plus do kuce jos 200 m makadama...pa kad na sve to padne snijeg da vidite ludila....sa obicnim autom nisam mogao sa zimskim gumama al sa Dusterom palim 4x4 i nema problema po snijegu i prepreke...mjestani ociste put traktor vuce od drveta grtalicu al nikad do betona se ne ocisti....same gume M+S bez pahuljice ne mogu jer sam probao ni sa 4x4..a vjerujte najlosije zimske gume sa pahuljicom kao od sale doduse sa 4x4 ...izgleda da prave zimske gume sa pahuljicom cak i one najlosije su bolje od najboljih marki guma bez pahuljice....

a moje pitanje je bilo dali smijem staviti za broj dva uze gume zimske...a pitanje vezano -hoce li mi sta stetiti ,hoce li sta smetati ,hoce li sta otpast ,hoce li sta ribati,,kociti kako treba itd
Sa uzim gumama po snijegu dvije stvari su vazne:
1. Povecavas specifican pritisak po kvadratnom centimetru djela gume koja ima kontakta sa snijegom, podlogom itd.
To znaci da ce se mali utori popuniti brze. Moderne gume dozvoljavaju punjenje malih utora snijegom jer se doslo do zakljucka da najbolju trakciju obezbjedjuje snijeg koji se nabio medju utore. Takodje, u slucaju da snijeg nije toliko dubok, guma sa vecim pritiskom ce brze doci do podloge ispod snijega i obezbjediti trakciju.
2. Duboki snijeg? Uza guma ima tako reci, manje snijega da prodje kroz, tj. manji je otpor. Ti zadrzavas istu snagu vozlila, ali vozilo ima manje otpora da savlada prilikom prolaska kroz snijeg.
3. ZBog veceg specificnog pritiska na podlogu, i manjeg otpora, guma ce daleko lakse prolzaiti kroz vodu i bljuzgavicu.

Mana:
Na ledenim povrsinama sira guma ima vise sanse da "uhvati" dio ceste koja nije prekrivena ledom. Ali mislim da prednosti uze gume prevladavaju u ovom slucaju.

Sada, ti ako ides sa brojem manjim, dobit ces nesto. Da li ce to biti toliki dobitak je pitanje.
Ja sam na jednom svom autu spustio dimenziju sa 235/50 R18 na 215/65 R16. Auto je 4x4 (Tiguan) i kroz snijeg ide kao koza.
Drugo auto sam smanjio sa 255/50 R19 na 235/60 R18. Isto ide kao koza kroz snijeg, posebno jer ima 2.3 tone.
Mana? Oba auta nisu "brza" na nogama. Osjeca se "manjak" gume, posebno kod veceg auta. Medjutim, to se nadoknadi kada snijeg padne. Ovdje gdje sam ja nema previse kisa, pa akvaplaning nikad mi nije bio prioritet. Medjutim akda padne kisa, uza guma ide kroz vodu kao zilet.
Ako smanjis sa dva broja, kao sto sam ja, budi spreman na "lijenji" volan, malo vise naginjanja i pri mjenjanju traka na auto putu vozilo ce vise plivati.
jefferson

#54 Re: gume

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Svoje ocjene karaktera zivota ti ostavi za sebe i manje gledaj sa visine, da upotrijebim tvoju terminologiju, ko sta i kako pise. Koji ti ti qrtz ovdje? karakterna policija? Vazda doskocis na svakoj jebenoj temi, a nista pametno nemas reci u vezi teme.
Nisi ba pokupio svu pamet svijeta. Ohladi malo.
Onda se ukljuci u temu i pokusaj nesto doprinjeti. Nemoj biti komsinica sa petog i tracat ko je sta rekao.
Ne kontam koja si ti ovdje karakterna vertikala osim sto parazitiras na temi.
Seawolf

#55 Re: gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote: Sada, ti ako ides sa brojem manjim, dobit ces nesto. Da li ce to biti toliki dobitak je pitanje.
Ja sam na jednom svom autu spustio dimenziju sa 235/50 R18 na 215/65 R16. Auto je 4x4 (Tiguan) i kroz snijeg ide kao koza.
Drugo auto sam smanjio sa 255/50 R19 na 235/60 R18. Isto ide kao koza kroz snijeg, posebno jer ima 2.3 tone.
Mana? Oba auta nisu "brza" na nogama. Osjeca se "manjak" gume, posebno kod veceg auta. Medjutim, to se nadoknadi kada snijeg padne. Ovdje gdje sam ja nema previse kisa, pa akvaplaning nikad mi nije bio prioritet. Medjutim akda padne kisa, uza guma ide kroz vodu kao zilet.
Ako smanjis sa dva broja, kao sto sam ja, budi spreman na "lijenji" volan, malo vise naginjanja i pri mjenjanju traka na auto putu vozilo ce vise plivati.
Da, ali ti si mijenjao širu gumu užom, ne mijenjajući (puno) vanjski prečnik točka. 215/65R16 i 235/50R18 imaju približno isti prečnik (razlika je 6,3 mm i manja je od 1%).

Postavljač teme je pitao da li je u redu da dimenziju 215/65R16, zamijeni dimenzijom 205/65R16. To nije u redu, zato što ova druga dimenzija ima prečnik točka za 13 mm manji, od dimenzije koju proizvođač propisuje.
jefferson

#56 Re: gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote: Sada, ti ako ides sa brojem manjim, dobit ces nesto. Da li ce to biti toliki dobitak je pitanje.
Da, ali ti si mijenjao širu gumu užom, ne mijenjajući (puno) vanjski prečnik točka. 215/65R16 i 235/50R18 imaju približno isti prečnik (razlika je 6,3 mm i manja je od 1%).

Postavljač teme je pitao da li je u redu da dimenziju 215/65R16, zamijeni dimenzijom 205/65R16. To nije u redu, zato što ova druga dimenzija ima prečnik točka za 13 mm manji, od dimenzije koju proizvođač propisuje.
Da upravu si, i ja sam vec odgovorio ranije da mora povecati postotak "visine" bocnog zida. Naravno, obim gume bi trebao biti isti. Iako ako su sve 4 gume istog obima nece imati uticaja na AWD ali hoce na brzinomjer i generalno neke performanse. Meni nije jasno da Duster nema negdje podatke o minimalnoj dimenziji, osim ako 215/65 R16 nije minimalna dimenzija.
Npr. 215/65 R16 je minimalna dimenzija na Tiguanu, 235/50 R18 je za tu modelsku godinu bila maksimalna dimenzija. Sve to pise u VW knjizici.
Seawolf

#57 Re: gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Seawolf wrote:

Da upravu si, i ja sam vec odgovorio ranije da mora povecati postotak "visine" bocnog zida. Naravno, obim gume bi trebao biti isti. Iako ako su sve 4 gume istog obima nece imati uticaja na AWD ali hoce na brzinomjer i generalno neke performanse. Meni nije jasno da Duster nema negdje podatke o minimalnoj dimenziji, osim ako 215/65 R16 nije minimalna dimenzija.
Npr. 215/65 R16 je minimalna dimenzija na Tiguanu, 235/50 R18 je za tu modelsku godinu bila maksimalna dimenzija. Sve to pise u VW knjizici.
Ako ne piše u uputstvu za upotrebu, piše ovdje:

http://www.wheel-size.com/size/dacia/duster/2016/

Jedina propisana dimenzija je 215/65R16 98H, na felgi 6.5Jx16 ET50.
drndalo

#58 Re: gume

Post by drndalo »

Seawolf wrote:

Da prostis, razlika je 2%, a to nije previse. Da li se isplati, to je druga prica...
jefferson

#59 Re: gume

Post by jefferson »

Ako ne piše u uputstvu za upotrebu, piše ovdje:

http://www.wheel-size.com/size/dacia/duster/2016/

Jedina propisana dimenzija je 215/65R16 98H, na felgi 6.5Jx16 ET50.
Jbg, nek se drzi onda te dimenzije i ganja gume koje su dobre u "iskopavanju" tipa Sava S3, Nokian Hakk. R2 i slicno.
jefferson

#60 Re: gume

Post by jefferson »

drndalo wrote:
Seawolf wrote:

Da prostis, razlika je 2%, a to nije previse. Da li se isplati, to je druga prica...
AKo je to toliki problem, ja bi onda stavio 195/75 R16 (ako iam ta dimenzija u ponudi) sa brzinskim indexom Q, i cao. Jbg, bit ce ga svuda po cesti akd otopli, ali eto, mozda se popne u to mjesto gdje ide.
Seawolf

#61 Re: gume

Post by Seawolf »

drndalo wrote:
Seawolf wrote: Da, ali ti si mijenjao širu gumu užom, ne mijenjajući (puno) vanjski prečnik točka. 215/65R16 i 235/50R18 imaju približno isti prečnik (razlika je 6,3 mm i manja je od 1%).

A na koliko je, po tebi, granica u %-ima, između "nije previše" i previše".

Dopuštene dimenzije pneumatika za određeni tip vozila, definiše proizvođač u homologacijskom dokumentu. Za ovo vozilo, proizvođač nije dopustio dimenziju 205/65R16.
jefferson

#62 Re: gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
drndalo wrote:
Seawolf wrote: Da, ali ti si mijenjao širu gumu užom, ne mijenjajući (puno) vanjski prečnik točka. 215/65R16 i 235/50R18 imaju približno isti prečnik (razlika je 6,3 mm i manja je od 1%).

A na koliko je, po tebi, granica u %-ima, između "nije previše" i previše".

Dopuštene dimenzije pneumatika za određeni tip vozila, definiše proizvođač u homologacijskom dokumentu. Za ovo vozilo, proizvođač nije dopustio dimenziju 205/65R16.
Razlika:
215/65 R16 i 205/60 R16 je 1.9%
215/65 R16 i 205/70 R16 je 1.1%

Npr. na mom vozilu BMW ne predvidja 235/60 R18. U knjizici uopste nema te dimenzije. Osim, sto BMW kada radi prezentaciju zimskih sposobnosti koristi tu dimenziju, kao i npr. Michelin konkretno na BMW vozilima i ostalim vozilima koja koriste 255/55 R18 dimenziju (90% SUV vozila te kategorije).
Ja sam odmah rekao na prosloj stranici da ako hoce smanjiti neka ide na 205/70 R16. Mozda dimenzija nije homologirana itd, ali hej, mi govorimo o novim zimskim gumama. AKo vec vlasnik ne prati slovo zakona prati duh zakona a to je da bude siguran na cesti. Mi govorimo o poboljsanju performansi a ne zaobilazenju zakona radi ustede.
Da li ce 205 obezbjediti bolju trakciju u tolikoj mjeri naspram koliko ce auto ucinit manje direktnim je sad pitanje. Na kraju, nek proba, ako se zajebe jbg. Nisam jednom probao tako nesto i skontao da se ne isplati.
Seawolf

#63 Re: gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Seawolf wrote: A na koliko je, po tebi, granica u %-ima, između "nije previše" i previše".

Razlika:

Npr. na mom vozilu BMW ne predvidja 235/60 R18. U knjizici uopste nema te dimenzije. Osim, sto BMW kada radi prezentaciju zimskih sposobnosti koristi tu dimenziju, kao i npr. Michelin konkretno na BMW vozilima i ostalim vozilima koja koriste 255/55 R18 dimenziju (90% SUV vozila te kategorije).
Ja sam odmah rekao na prosloj stranici da ako hoce smanjiti neka ide na 205/70 R16. Mozda dimenzija nije homologirana itd, ali hej, mi govorimo o novim zimskim gumama. AKo vec vlasnik ne prati slovo zakona prati duh zakona a to je da bude siguran na cesti. Mi govorimo o poboljsanju performansi a ne zaobilazenju zakona radi ustede.
Da li ce 205 obezbjediti bolju trakciju u tolikoj mjeri naspram koliko ce auto ucinit manje direktnim je sad pitanje. Na kraju, nek proba, ako se zajebe jbg. Nisam jednom probao tako nesto i skontao da se ne isplati.
205/70 R16, odgovara što se tiče prečnika točka, ali ne možemo samo izmišljati dimenzije koje hoćemo, ako proizvođači pneumatika to ne podržavaju.

U cijeloj Evropi se nudi samo dva tipa zimskih guma u dimenziji 205/70 R16: Falken Eurowinter HS449 205/70 R16 97H i Bridgestone Blizzak LM 001 205/70 R16 97H. Kao što vidiš, oba ova tipa pneumatika imaju indeks nosivosti manji od onoga koji propisuje proizvođač (97, umjesto minimalno 98). Dakle, ni ova varijanta nije O.K.

A zimskih pneumatika dimenzija 215/65 R16 imaš od svih mogućih proizvođača, i to u kombinaciji sa indeksima nosivosti 98 i 102 (XL) i indeksima brzine Q, S, T i H.

Dakle, na mjestu postavljača teme, ne bih uopšte eksperimentisao sa nekom drugom dimenzijom.
drndalo

#64 Re: gume

Post by drndalo »

Ti kao da pricas o zamjeni dimenzijom 135/212R15.5... :run:
PlotAra

#65 Re: gume

Post by PlotAra »

Vjerovatno Dacia ko Dacia nece da se opterecuje o zamjenskim brojevima guma pa je samo odredio jednu dimenziju.
215/65/16 i te dimenzije ima je svaka marka gume....a ove ostale kao sto sam u pitanju postavio nema ih puno-uže a vece.
Stvarno sam zadovoljan sa ovim dimenzijama sto vozim ...al kad sam procitao da je jos bolje kad stavis uzu a vecu-jebiga samo da mi je jos bolje kakav sam mahnit,bolje da nisam procitao....
Prije par godina mi je od oca prijatelj koji je penziju zaradio prije rata u SLO u Sava proizvodnji gume rekao da je Savina zimska guma najbolja guma za nasa podneblja jer je guma pravljena za nas snijeg-tako se izrazio...kaze nije snijeg isti u Jugoslaviji i Svedskoj ,i zato je savina zimska guma bog i batina za nas snijeg
Drvosjeca iz Dejcica

#66 Re: gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

PlotAra wrote:Vjerovatno Dacia ko Dacia nece da se opterecuje o zamjenskim brojevima guma pa je samo odredio jednu dimenziju.
215/65/16 i te dimenzije ima je svaka marka gume....a ove ostale kao sto sam u pitanju postavio nema ih puno-uže a vece.
Stvarno sam zadovoljan sa ovim dimenzijama sto vozim ...al kad sam procitao da je jos bolje kad stavis uzu a vecu-jebiga samo da mi je jos bolje kakav sam mahnit,bolje da nisam procitao....
Prije par godina mi je od oca prijatelj koji je penziju zaradio prije rata u SLO u Sava proizvodnji gume rekao da je Savina zimska guma najbolja guma za nasa podneblja jer je guma pravljena za nas snijeg-tako se izrazio...kaze nije snijeg isti u Jugoslaviji i Svedskoj ,i zato je savina zimska guma bog i batina za nas snijeg
Pa sada ne znam da je "naš" snijeg nešto drugačiji od Njemačkog ili Švedskog ali mislim da je svaki snijeg sastavljen od kristala leda. :mrgreen: Što se tiče dimenzija ni za mog Scenica nije propisana 205/55 R16 pa sam je stavio kao zimsku i nema nikakvih problema.
PlotAra

#67 Re: gume

Post by PlotAra »

a zbog cega nisi 65
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#68 Re: gume

Post by konektovan »

PlotAra wrote:a zbog cega nisi 65

Zato sto misli da je pokupio svu pamet svijeta I ustedio 100 maraka, tako sto je stavio gumu koja uoste nije homologirana za njegovo auto. Al' slusaj, mi balkanoidi smo specificni, za nas su svi silni inzinjeri koji su ucestvovali u razvoju I testiranju automobila, obicna gomila glupana, koja ne razumije potrebe jednog vozaca sa balkana, I bespotrebno stavlja gume nekakvih glupih dimenzija.

Moj ti je savjet, ne odstupaj od fabrickog. ;-)
mayab

#69 Re: gume

Post by mayab »

konektovan wrote:
PlotAra wrote:a zbog cega nisi 65

Zato sto misli da je pokupio svu pamet svijeta I ustedio 100 maraka, tako sto je stavio gumu koja uoste nije homologirana za njegovo auto. Al' slusaj, mi balkanoidi smo specificni, za nas su svi silni inzinjeri koji su ucestvovali u razvoju I testiranju automobila, obicna gomila glupana, koja ne razumije potrebe jednog vozaca sa balkana, I bespotrebno stavlja gume nekakvih glupih dimenzija.

Moj ti je savjet, ne odstupaj od fabrickog. ;-)
To ja stalno govorim, pa nisu u pitanju cipele koje nosis na nogama , nego vozis auto od tone i po, i pičiš preko stotinu kmh, de fakto imaš oružje u rukama
jefferson

#70 Re: gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:
Seawolf wrote: A na koliko je, po tebi, granica u %-ima, između "nije previše" i previše".

Razlika:

205/70 R16, odgovara što se tiče prečnika točka, ali ne možemo samo izmišljati dimenzije koje hoćemo, ako proizvođači pneumatika to ne podržavaju.

U cijeloj Evropi se nudi samo dva tipa zimskih guma u dimenziji 205/70 R16: Falken Eurowinter HS449 205/70 R16 97H i Bridgestone Blizzak LM 001 205/70 R16 97H. Kao što vidiš, oba ova tipa pneumatika imaju indeks nosivosti manji od onoga koji propisuje proizvođač (97, umjesto minimalno 98). Dakle, ni ova varijanta nije O.K.

A zimskih pneumatika dimenzija 215/65 R16 imaš od svih mogućih proizvođača, i to u kombinaciji sa indeksima nosivosti 98 i 102 (XL) i indeksima brzine Q, S, T i H.

Dakle, na mjestu postavljača teme, ne bih uopšte eksperimentisao sa nekom drugom dimenzijom.
Vjeruj mi da nisam gledao ko ima 205/70. AKo je tako kao sto kazes, bolje je ici sa 215/65 R16 i Q indexom brzine nego Bridgestone Lm001 sa H koja svakako nije guma za iskopavanja nego vise svestrana zimska guma.
530i

#71 Re: gume

Post by 530i »

PlotAra wrote:Vjerovatno Dacia ko Dacia nece da se opterecuje o zamjenskim brojevima guma pa je samo odredio jednu dimenziju.
Toliko filozofije oko ovih guma :D

Nabaci Savu S3 u toj dimenziji i nabavi dobre, kvalitetne lance ako baš zapne. Mijenjaj gume nakon 4-5 sezona maksimalno...
mayab

#72 Re: gume

Post by mayab »

530i wrote:
Toliko filozofije oko ovih guma :D

Nabaci Savu S3 u toj dimenziji i nabavi dobre, kvalitetne lance ako baš zapne. Mijenjaj gume nakon 4-5 sezona maksimalno...
Ovde je filozofija samo oko toga sto mnogi smatraju da mogu stavljati dimenzije guma po svom ćeifu!
:thumbup:
drndalo

#73 Re: gume

Post by drndalo »

Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...

Kada Renault, Fiat, Mercedes, VW, Opel na svojim modelima napisu da je OK mijenjati dimenziju, a Dacia ne napise, onda se uvede kazna kamenovanjem za one Dacijase koji to urade...
Tomahawk11
Globalni moderator

#74 Re: gume

Post by Tomahawk11 »

Jeble vas gume.
Gume....zimske gume...Tigar gume...ima li jos koja tema o gumama :-)
jefferson

#75 Re: gume

Post by jefferson »

drndalo wrote:Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...

Kada Renault, Fiat, Mercedes, VW, Opel na svojim modelima napisu da je OK mijenjati dimenziju, a Dacia ne napise, onda se uvede kazna kamenovanjem za one Dacijase koji to urade...
Upravo. BMW u uputstvu haman ima 20 stranica koje dimenzije, pritisak, pod kakvim uslovima koje gume su pozeljne, te koji pritisak, te koje marke, te ako hoces ovako ili onako.
Ali jok, Dacia ima jednu dimenziju.
Post Reply