Što će biti s Podrinjem?

Locked
ze kalanga

#51 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Neću se truditi da ti pojašnjavam, upitao bih te jesi li ozbiljan što se tiče poslednje posta i na čemu temeljiš iznešeno mišljenje oko zapošljavanja i učešća u budžetu lokalne zajednice?
nemampojma0

#52 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by nemampojma0 »

ze kalanga wrote:Neću se truditi da ti pojašnjavam, upitao bih te jesi li ozbiljan što se tiče poslednje posta i na čemu temeljiš iznešeno mišljenje oko zapošljavanja i učešća u budžetu lokalne zajednice?
Ne da mi se s tobom ubijedjivati, jer vrlo dobro znam dokle si spreman ići s obmanama, kako ne bi priznao istinu. Ali nije to ništa lično, to je imanentno tvom narodu, jer vas uče od malih nogu (samo)obmanama i lažima.
Što se tiče zapošljavanja i izdvajanja iz lokalnog budžeta u Zvorniku ( bješe da si ti iz Zvornika), znam u bobu. Zato kažem suvišno je da mi pojašnjavaš.
Ali ako insistiraš, spreman sam ti ne samo brojem, već imenom i prezimenom nabrojati zaposlene Bošnjake u Zvorniku. Od 2008. niko nije zaposlen.
Izbjegavam začatavati temu, još više iz razloga što se tvoj i moj pogled na dato pitanje razlikuje u potpunosti. Dakle, vi ste uradili s Podrinjem ono što ste mislili da treba i načinili ga ovakvim kakvo je danas.
ze kalanga

#53 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Napusti predrasude i predoči činjenice.
To šta sam ja, na što sam spreman i koliko znam/ne znam je u ovom trenutku nebitno.

Dakle, koliko Bošnjaka radi u administraciji danas već Grada Zvornika?
Koliko Bošnjaka radi u obrazovnom sistemu Zvornika?
Koliko Bošnjaka radi u medicinskom sektoru Zvornika?

A, pošto ja "obmanjujem" koji su to bošnjački kolektivi i organizacije, a da su registrovani, izostavljeni iz budžetskih proračuna?

Unaprijed hvala.
The 51st State

#54 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by The 51st State »

Maknite crkvu iz fatinog dvorista pa onda nesto pametuj, za pocetak.
PM72

#55 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

ze kalanga wrote:
aratet wrote:Shvatite ljudi da je Podrinje izgubljeno. Ljudi se i ne žele vracati. U Višegradu i Rogatici ima možda koji bosnjak, tu mislim na grad, za 20 godina neće biti nijednog.
Ako ćemo realno, u Podrinje se vratilo više Bošnjaka, nego Srba u cijelu Federaciju. To kako žive, oni znaju. Da li imaju problema zato što se drugačije zovu, realno - ne. Pojedinaca idiota se nađe svugdje, pa tako i u Podrinju koji će napasti nekoga ili baciti nešto na vjerski objekt.
Iz Podrinja su Bošnjaci puškom protjerani.Srbi su iz Federaciji sami išli.Ja možda znam da je u par srpskih sela Armija BiH upala i da su Srbi pobjegli.Iz Sarajeva su OTIŠLI dekretom SDS-a na početku rata uvjereni u šuplju da će grad biti brzo zauzet i da će se vratiti u svoje kuće i stanove.Nakon reintegracije 1996 nosili su krovove,kade,šolje,fabrike,znakove pa čak i mrtve.Niko ko je protjeran nije uspio ponjeti više od cekera a Srbi su ponjeli sve svoje a nerjetko su posezali i za komšijskim.

Pošto su učestvovali u napadima na svoje bivše gradove i sela - stvorio im se strah od povratka jer su krivi a onaj jado iz Bratunca ili Višegrada nije nikog napadao nego mu je četnik došao na vrata,pobio i poklo šta je stigao a imovinu prisvojio pa zapalio.U tome je razlika.

Srbi su se odrekli svojih kuća i stanova (naravno za dobru lovu) i sami sebe ubjedili da ih je Alija protjerao.Oni se boje živjeti sa bivšim komšijama jer će uslijediti pitanje gdje je bio u ratu.Bošnjaci kad se vrate na svoja imanja javno kažu gdje su i šta su radili u ratu a kod Srba se šuti...
ze kalanga

#56 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

PM72 wrote: Iz Podrinja su Bošnjaci puškom protjerani.Srbi su iz Federaciji sami išli.Ja možda znam da je u par srpskih sela Armija BiH upala i da su Srbi pobjegli.Iz Sarajeva su OTIŠLI dekretom SDS-a na početku rata uvjereni u šuplju da će grad biti brzo zauzet i da će se vratiti u svoje kuće i stanove.Nakon reintegracije 1996 nosili su krovove,kade,šolje,fabrike,znakove pa čak i mrtve.Niko ko je protjeran nije uspio ponjeti više od cekera a Srbi su ponjeli sve svoje a nerjetko su posezali i za komšijskim.
muha_sa

#57 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

ze kalanga wrote:
PM72 wrote: Iz Podrinja su Bošnjaci puškom protjerani.Srbi su iz Federaciji sami išli.Ja možda znam da je u par srpskih sela Armija BiH upala i da su Srbi pobjegli.Iz Sarajeva su OTIŠLI dekretom SDS-a na početku rata uvjereni u šuplju da će grad biti brzo zauzet i da će se vratiti u svoje kuće i stanove.Nakon reintegracije 1996 nosili su krovove,kade,šolje,fabrike,znakove pa čak i mrtve.Niko ko je protjeran nije uspio ponjeti više od cekera a Srbi su ponjeli sve svoje a nerjetko su posezali i za komšijskim.
demantuj ga
PM72

#58 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Imaš svoj primjer.Naravno da znaš da je ovo tačno ali ćeš to preskočiti kao i sve druge svoje ublehe.Nađi mi Alijinu naredbu (ili bilo čiju) da si protjeran a ja ću tebi za svako bošnjačko mjesto ili selo pronaći dokaz ,od kriznih štabova SDS-a pa do komandi VRS.

Kalanga i demant :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#59 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

tandmand

#60 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by tandmand »

arzuhal wrote:Lijep osvrt dr Suljagića...

"Na sastanku održanom ljetos u Predsjedništvu BiH troje ambasadora je za manje od sat vremena slomilo Izetbegovića. Uvjerili su ga da treba dopustiti održavanje referenduma o devetom januaru koji je organizovao režim Milorada Dodika. Za ostalo će se pobrinuti oni. Prošlo je mjesec i po od referenduma. Nema nikakve reakcije međunarodne zajednice, sankcija protiv Dodika ni na vidiku, a iste diplomate dolaze sa novim zahtjevima. Za razliku od njega, Milorad Dodik nije odustao od referenduma ni nakon mnogo ozbiljnijeg pritiska. Dodik je očito spreman da uradi i podnese više da razbije našu zemlju, nego što je Izetbegović spreman učiniti ili podnijeti da je odbrani. A šta god da bile naše elite, one nikada nisu dijelile sudbinu naroda."

http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... scu/185170
Dobar tekst. Bošnjaci za razliku od Palestinaca nemaju organizaciju sličnu Hamasu ali zatu imaju Fatahu jako sličnu SDA - po svemu.
muha_sa

#61 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by muha_sa »

tandmand wrote:
arzuhal wrote:Lijep osvrt dr Suljagića...

"Na sastanku održanom ljetos u Predsjedništvu BiH troje ambasadora je za manje od sat vremena slomilo Izetbegovića. Uvjerili su ga da treba dopustiti održavanje referenduma o devetom januaru koji je organizovao režim Milorada Dodika. Za ostalo će se pobrinuti oni. Prošlo je mjesec i po od referenduma. Nema nikakve reakcije međunarodne zajednice, sankcija protiv Dodika ni na vidiku, a iste diplomate dolaze sa novim zahtjevima. Za razliku od njega, Milorad Dodik nije odustao od referenduma ni nakon mnogo ozbiljnijeg pritiska. Dodik je očito spreman da uradi i podnese više da razbije našu zemlju, nego što je Izetbegović spreman učiniti ili podnijeti da je odbrani. A šta god da bile naše elite, one nikada nisu dijelile sudbinu naroda."

http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... scu/185170
Dobar tekst. Bošnjaci za razliku od Palestinaca nemaju organizaciju sličnu Hamasu ali zatu imaju Fatahu jako sličnu SDA - po svemu.
samo što bi autor tog teksta trebao svojim primjerom pokazat kako se vraca na svoju grudu--i ostaje živjet na njoj
BarbaDue

#62 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by BarbaDue »

VjecitiStudent wrote:Osim par časnih izuzetaka, Podrinje je Drinu zamijenilo Miljackom, bez daška otpora.
Kako me ljute ovakve izjave. Šta misliš pizdune jedan jel' Bosna, konkretno Sarajevo i sarajlije pa i ostali, Drinu prodali bez ispaljenog metka. Jel se zna za neku ofanzivu ili akciju koja je bila planirana za oslobađanje ili pomoć Podrinju?! Ne spominji r. Zaima Imamovića.
PM72

#63 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Muha,

Čitam podatak kako su Srbi 1992 srušili crkvu u Prnjavoru.Ništa novo ali su srušili - pravoslavnu.Naime ,ukrajinska manjina u tom gradu imala je crkvu al Srbi mislili da su oni katolici i složili je sa zemljom.Srbi su znali da su Rusi pravoslavci ali za ukrajince nisu znali pa su ih gledali poprijeko.Poslije su se šatro izvinjavali za rušenje pravoslavne svetinje.

toliko o njihovom poznavanju vjere i stepenu tolerancije.
PM72

#64 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

BarbaDue wrote:
VjecitiStudent wrote:Osim par časnih izuzetaka, Podrinje je Drinu zamijenilo Miljackom, bez daška otpora.
Kako me ljute ovakve izjave. Šta misliš pizdune jedan jel' Bosna, konkretno Sarajevo i sarajlije pa i ostali, Drinu prodali bez ispaljenog metka. Jel se zna za neku ofanzivu ili akciju koja je bila planirana za oslobađanje ili pomoć Podrinju?! Ne spominji r. Zaima Imamovića.
Svakog boli istina.
nemampojma0

#65 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by nemampojma0 »

ze kalanga wrote:Napusti predrasude i predoči činjenice.
To šta sam ja, na što sam spreman i koliko znam/ne znam je u ovom trenutku nebitno.

Dakle, koliko Bošnjaka radi u administraciji danas već Grada Zvornika?
Koliko Bošnjaka radi u obrazovnom sistemu Zvornika?
Koliko Bošnjaka radi u medicinskom sektoru Zvornika?

A, pošto ja "obmanjujem" koji su to bošnjački kolektivi i organizacije, a da su registrovani, izostavljeni iz budžetskih proračuna?

Unaprijed hvala.
Jel u administraciju da ubrojim i odbornike i članove par komisija, koji nemaju radnopravni status? Ako to izostavim svega 6 ljudi radi. A ukupan broj zaposlenih prelazi 250.
U obrazovnom sistemu 12 učiteljica, uglavnom po selima, a niko ni u jednoj srednjoj školi, pa ni nastavnik u osnovnoj, što opet ne čini ni 3% ukupnog broja zaposlenih u obrazovanju.
U zdravstvu: u Domu zdravlja 4 med.tehničara, 1 spremačica i 1 ljekar ( koji ne može dobiti specijalizaciju, pa će vjerovatno i on morati napustiti poput prethodnog ljekara Bošnjaka), od 250 zaposlenih. U bolnici svega 2 med.tehničara od 330 zaposlenih.

Podsjetiću te da je po popisu iz 1991. Bošnjaka bilo 63%, a po posljednjem 34,5% u Zvorniku, dakle ni po jednom popisu broj zaposlenih nije adekvatan.

Kad smo već kod zdravstvenog sektora u Zvorniku, podsjetiću te da područne ambulante postoje isključivo u mjestima gdje su Srbi naseljeni, a u bošnjačkim mjesnim zajednicama ni jedna, iako postoje namjenski izgradjeni objekti i objektivna potreba ambulantama u tim mjestima.

Da te priupitam, koliko je Bošnjaka zaposleno u turističkoj zajednici, elektroprivredi, pošti, vodovodu, komunalnom, centru za soc.rad, sportskom centru, vatrogasnoj jedinici, birou rada, fabrici glinice...??? Molim te da odgovoriš.
A najrelevantniji podatak o zapošljavanju je da niko od Bošnjaka nije zaposlen od 2008., čak ni na mjesta s kojih su Bošnjaci odlazili u penziju.

O izdvajanjima iz budžeta za infrastrukturu u dominantno bošnjačkim mjestima ne možemo ni govoriti, jer je 0 (nula).
Provjeri koliko sredstava u budžetu je predvidjeno za IZ, a koliko za SPC.

Rekoh ti da je suvišno da ti i ja raspravljamo o ovome, jer obojica znamo istinu. Ja ne bih ni odgovarao na tvoj post, ali čisto zbog onih forumaša koji ne znaju, da ih ne obmanjuješ.
Pozdrav tebi. Ja završio s tobom na ovu temu.
PM72

#66 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

Znaju i ostali kakav je to ublehaš.Još kad je onomad provalio kako Bošnjaci po Sarajevu sunete djecu u obdaništima.Te će ga ćune pratiti dok god se bude javljao...
ze kalanga

#67 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Jel u administraciju da ubrojim i odbornike i članove par komisija, koji nemaju radnopravni status? Ako to izostavim svega 6 ljudi radi. A ukupan broj zaposlenih prelazi 250.
U obrazovnom sistemu 12 učiteljica, uglavnom po selima, a niko ni u jednoj srednjoj školi, pa ni nastavnik u osnovnoj, što opet ne čini ni 3% ukupnog broja zaposlenih u obrazovanju.
U zdravstvu: u Domu zdravlja 4 med.tehničara, 1 spremačica i 1 ljekar ( koji ne može dobiti specijalizaciju, pa će vjerovatno i on morati napustiti poput prethodnog ljekara Bošnjaka), od 250 zaposlenih. U bolnici svega 2 med.tehničara od 330 zaposlenih.

Podsjetiću te da je po popisu iz 1991. Bošnjaka bilo 63%, a po posljednjem 34,5% u Zvorniku, dakle ni po jednom popisu broj zaposlenih nije adekvatan.

Kad smo već kod zdravstvenog sektora u Zvorniku, podsjetiću te da područne ambulante postoje isključivo u mjestima gdje su Srbi naseljeni, a u bošnjačkim mjesnim zajednicama ni jedna, iako postoje namjenski izgradjeni objekti i objektivna potreba ambulantama u tim mjestima.

Da te priupitam, koliko je Bošnjaka zaposleno u turističkoj zajednici, elektroprivredi, pošti, vodovodu, komunalnom, centru za soc.rad, sportskom centru, vatrogasnoj jedinici, birou rada, fabrici glinice...??? Molim te da odgovoriš.
A najrelevantniji podatak o zapošljavanju je da niko od Bošnjaka nije zaposlen od 2008., čak ni na mjesta s kojih su Bošnjaci odlazili u penziju.

O izdvajanjima iz budžeta za infrastrukturu u dominantno bošnjačkim mjestima ne možemo ni govoriti, jer je 0 (nula).

Rekoh ti da je suvišno da ti i ja raspravljamo o ovome, jer obojica znamo istinu. Ja ne bih ni odgovarao na tvoj post, ali čisto zbog onih forumaša koji ne znaju, da ih ne obmanjuješ.
Pozdrav tebi. Ja završio s tobom na ovu temu.
Što bi odbornike brojao?
Dakle ljude koji rade u Gradskoj upravi, o njima govorimo. Možemo i poimenično, ali to nije etički.
Pa se ipak ograničimo na brojeve. O statusu kao kategoriji bi se dalo. Tim prije jer su neki u međuvremenu diplomirali. Ali..

1. Gradska uprava - 17 ljudi, ako meni nevjeruješ, nemoj pitati nadležne u Gradskoj upravi. Pitaj odbornike iz SDA. Istina, nije sve SDA kadar.

Što se tiče školstva, nastavnika bošnjačke nacionalnosti je daleko više. I učitelja. Samo u centralnoj gradskoj osnovnoj školi rade 3 ili četiri učiteljice Bošnjakinje. Istina 2 nisu Zvorničanke.
Što se broja nastavnika tiče, on generalno iz godine u godinu opada, jer je djece sve manje. Ali isto tako nastavnika Bošnjaka imaš u školama. Evo samo jedan primjer, škola u Križevićima. Dakle lično sam upoznao nastavnika koji predaje djeci jezik. I najveći dio njegovih kolega su Bošnjaci. Isto tako i u područnoj školi u Oraovcu, naravno Kozluku. Ako misliš da izmišljam, lažem, pričam napamet, upitaj predstavnike bošnjačkog naroda u tim lokalnim zajednicama.

Što se tiče zdravstva, broj specijalista je svakako mali, nedovoljan, mnogi čekaju te specijalizacije, toga generalno Bolnici fali. Tako je da najveći broj Srba i Bošnjaka ustvari ili tehničar ili medicinska sestra.

Jedno je popis 1991. godine, drugo ovaj 2013-te, a sasvim treće koliko je danas Bošnjaka u Zvorniku.
Popis je rekao 19000. Stvaran broj je za 5-6000 manje. Ili nekih 19%.
To se ustvari i najbolje vidi na broju osnovaca, bošnjačkih mališana je oko 15- 16% sa skalom pada. Ako misliš da lažem, izmišljam ili slično, obrati se direktorima škola. Konkretno navedeni podatak se odnosi na ovu školsku godinu. ;)

I ovo oko ambulanti naprosto nije tačno. Iako se slažem da su potrebne u svim selima. I da tu apsolutno nema potrebe da se zaključuje srpska imaju, bošnjačka nemaju. Mnoga srpska takođe nemaju.
Drinjača, mjesto u kojem žive Srbi i Bošnjaci ima ambulantu, Kozluk takođe.

Znaš li ti uopšte šta predstavlja Turistička organizacija?! 3 žene rade, jedna vjerovatno volonterski.
Što se tiče ostalih preduzeća, veoma malo. Iako u nekim od nabrojanih zaposleno je da ih nabrojiš na prste jedne ruke.

Apsolutno netačno.
Infrastuktura ne podrazumijeva isključivo sredstva za sirovinu. Ona je mnogo širi pojam, podrazumijeva bezbroj administrativnih koraka. I ukoliko postoji investitor, Gradska uprava besplatno odrađuje taj dio posla, umanjujući troškove i samog investitora.
Uostalom, nadam se da si posjetio mnogobrojne zaseoke u tzv. dominantno povratničkim mjestima?
Vjerujem da si, ukoliko si, se i sam uvjerio da je većina istih asfaltirana, a mnoga su do 1991. godine bila ili šumski putevi ili u najboljem slučaju makadam. Dakle, daleko od nule. Mnogi projekti asfaltiranja ulica su i vanredno rađeni od suficita iz budžeta. Dakle mimo propisanog nacrta. Da ne govorim koliko je sredstava utrošeno za sanaciju klizišta i poplava u naseljima gdje živi isključivo bošnjačko stanovništvo. Ako misliš da lažem, odeš u Snagovo, Petkovce, Križeviće, Kamenicu upitaš. Možeš i na Kulu. Imali su ljudi problem prije 2 godine, klizište sjebalo put, zaprijetilo kućama....Možemo i dalje, koliko je sredstava uloženo da se pomogne oko deminiranja. Ako ja lažem, odeš do Baljkovice, upitaš malobrojne Bošnjake i Srbe.

Što se tiče sredstava za IZ, velika sredstva su iz Gradskog budžeta izdvojena. Onoliko koliko znam, samo za ovu godinu iz budžeta će se izdvojiti:

- za Medžlis IZ 8000 maraka
- za izgradnju IVZ objekta 20000 maraka
- vjersku islamsku manifestaciju Kaimijini dani 9000 maraka
- BZK Preporod 9000 maraka (naprimjer Kolo srpskih sestara dobija 1000)

Uostalom, u samom budžetu Grada se izdvajaju i sredstva za Komisiju za povratak i integraciju, ali i Udruženje za održivi povratak.
Ne zaboravi da je budžet 20 miliona i da su u njega uračunate plate, javne ustanove i sve ostalo. Dakle ovo nisu velike cifre, ali su na osnovu navedenog solidne.
Ne znamo obojica. Jedan laže. Ja neću reći da si to ti. Ti možeš reći da sam ja. A veoma je lako da to utvrdiš, jednostavno ovo što sam naveo - dokazom poništiš. Svako dobro.
GeeTnT

#68 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by GeeTnT »

PM72 wrote:Znaju i ostali kakav je to ublehaš.Još kad je onomad provalio kako Bošnjaci po Sarajevu sunete djecu u obdaništima.Te će ga ćune pratiti dok god se bude javljao...
Oba gornja sugovornika iako su na razlicitim stajalistima zasluzuju jedan hirurski potez "berbe" skalpelom... Ti kalangi kupi "fudbal", a ja cu ovom biciklo da darujem....
aratet

#69 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by aratet »

JThomas wrote:dobro je neko napisao, kuće su postale vikendice.
Da, ljudi se ne zele vratiti.
Ima nekih mjesta koji su izuzeci, ali ovo dole, Visegrad, Rogatica, Rudo, Cajnice, Sokolac, Han pijesak, Pale, ne treba zaboraviti ni grad Vlasenicu, tu se niko ziv ne vraca, niti ima namjeru da se vrati.
Hamolj

#70 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

Kao što kolega reče najveći dio krivice snosi SDA. Problem je što se par bravara, varioca, metalostrugara ogrebalo o SDA, rukovodilo povratkom (a molilo Boga da se niko ne vrati), umjesto da se stranka prepustila najobrazovanijim ljudima na prostoru općine. Mnoge donacije su završile u pogrešnim rukama i nažalost završavaju i dan danas. Pred dijeljenje kakve donacije prijave se u genocidnom entitetu kao povratnici, uzmu donaciju i vrate se u Federaciju, a onda ono što su dobili prodaju, ili ako je u pitanju kuća ostane vikendica.

Povratnicima zamjeram što ne izađu javno pred kamere i ne prozovu likove koji ih godinama potkradaju, nego koliko po izborima vidim i dalje glasaju za njih. :roll:
aratet

#71 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by aratet »

ze kalanga wrote:
aratet wrote:Shvatite ljudi da je Podrinje izgubljeno. Ljudi se i ne žele vracati. U Višegradu i Rogatici ima možda koji bosnjak, tu mislim na grad, za 20 godina neće biti nijednog.
Ako ćemo realno, u Podrinje se vratilo više Bošnjaka, nego Srba u cijelu Federaciju. To kako žive, oni znaju. Da li imaju problema zato što se drugačije zovu, realno - ne. Pojedinaca idiota se nađe svugdje, pa tako i u Podrinju koji će napasti nekoga ili baciti nešto na vjerski objekt.
Povratak jednih stvara uslove za povratak drugih, da bi se Osman iz Ilijasa vratio u Vlasenicu, u isto vrijeme se mora i Sinisa iz Vlasenice vratiti u Ilijas.
Tu mislim na gradske sredine.

Nacionalen stranke su opstruirale povratak na svim stranama jer nemaju nikakvu korist od njeg, cak i stetu imaju.
nemampojma0

#72 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by nemampojma0 »

GeeTnT wrote:
PM72 wrote:Znaju i ostali kakav je to ublehaš.Još kad je onomad provalio kako Bošnjaci po Sarajevu sunete djecu u obdaništima.Te će ga ćune pratiti dok god se bude javljao...
Oba gornja sugovornika iako su na razlicitim stajalistima zasluzuju jedan hirurski potez "berbe" skalpelom... Ti kalangi kupi "fudbal", a ja cu ovom biciklo da darujem....
GeeTNT, šta je pisac htio reći?
Možda biti simpatičan sa svojim seljačkim doskočicama, brušenim na sijelima dijaspore? :wink:
Hamolj

#73 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

aratet wrote:
ze kalanga wrote:
Povratak jednih stvara uslove za povratak drugih, da bi se Osman iz Ilijasa vratio u Vlasenicu, u isto vrijeme se mora i Sinisa iz Vlasenice vratiti u Ilijas.

Nacionalen stranke su opstruirale povratak na svim stranama jer nemaju nikakvu korist od njeg, cak i stetu imaju.
Što lupaš gluposti. Osmanu iz Vlasenica je kuća u Vlasenici spaljena do temelja i on je iz nje protjeran. Siniša iz Ilijaša je dobrovoljno napustio Ilijaš, kuća je ostala čitava. Nakon rata ju je prodao, a od Dodika u Vlasenici dobio zemljište i materijal za drugu kuću.
aratet

#74 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by aratet »

Hamolj wrote: Što lupaš gluposti. Osmanu iz Vlasenica je kuća u Vlasenici spaljena do temelja i on je iz nje protjeran. Siniša iz Ilijaša je dobrovoljno napustio Ilijaš, kuća je ostala čitava. Nakon rata ju je prodao, a od Dodika u Vlasenici dobio zemljište i materijal za drugu kuću.
Pa i ne bas, stanovi i kuce po gradu se nisu palili jer su atraktivne lokacije(barem velikom vecinom), useljavali su se Srbi, jesu se pljackali, ali nije da toga nije bilo ni na nasoj strani.
Imam komsiju koji je Srbin bio s nama u ratu, imao kamion, postao milioner na obilasku kucu u jednom srpskom selu.

U tom slucaju jedini nacin koji je bio da se vrati stari vlasnik jeste taj da se ovom drugom oslobodi kuca u bivsem mjestu.
ze kalanga

#75 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

aratet wrote:
ze kalanga wrote:

Tačno tako.
Locked