nek' se bore Trampovidale cooper wrote:Jesu, kad se nisu spremni boriti za demokratiju u zemlji koja je primjer toga. I to zbog jednog Trumpa.Connaisseur Karlin wrote:za mene nisudale cooper wrote:
Kukavice i hipsteri.
US protest after Trump win
- Connaisseur Karlin
#51 Re: US protest after Trump win
-
biscanka2
#52 Re: US protest after Trump win
Njemaci danas nabrajaju cestitke za novoizabranog presjednika i izmedju ostalih i papu iz Rima koji je uz cestitke
naglasio da ce se bogu moliti da ga prosvijetli.
naglasio da ce se bogu moliti da ga prosvijetli.
- GeeTnT
#53 Re: US protest after Trump win
Protests were underway in Chicago, New York, Los Angeles, Philadelphia, Boston, Washington, D.C., Portland, Ore., St. Paul, Minn. and several other cities. An estimated 2,000 protesters shouted angrily in downtown Seattle, expressing their frustration at the Trump victory over Democrat and former Secretary of State Hillary Rodham Clinton, who won 228 electoral votes to Trump's 279.
usatoday.com
-
Mohamad Sissoko
#54 Re: US protest after Trump win
Kakva je ovo furka? Ja bih demokratiju al da uvijek moj pobjedi i vlada, eno Kina pa uzivajte 
- KB9
#55 Re: US protest after Trump win
na muci se poznaju junaci, sjetimo se samo rata prije 20ak godinadale cooper wrote:Kukavice i hipsteri.
- vejza00
#56 Re: US protest after Trump win
pa najbolji primjer americke demokratije je bliski istokMohamad Sissoko wrote:Kakva je ovo furka? Ja bih demokratiju al da uvijek moj pobjedi i vlada, eno Kina pa uzivajte
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#57 Re: US protest after Trump win
da... ja sam za demokraciju da sve bude po momMohamad Sissoko wrote:Kakva je ovo furka? Ja bih demokratiju al da uvijek moj pobjedi i vlada, eno Kina pa uzivajte
isto ko u vezama s oštrokondžama
- salik79
#58 Re: US protest after Trump win
Moze li mi neko, na neki razumljiv nacin, objasniti kako fercera ova "demokracija" u kojoj kandidat koji je dobio vise glasova gubi, a onaj sa manje glasova dobiva izbore.
Nekakvi elektori, folovi, golovi, al' meni to nista nije jasno, prije cu, haman, baseball skontat' 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#59 Re: US protest after Trump win

IDEMO GA RUŠHIT!!!
- Challenger__
#60 Re: US protest after Trump win
Mnogi su kod Duvnjaka padali kao bekani na tom ispitnom pitanju.salik79 wrote:Moze li mi neko, na neki razumljiv nacin, objasniti kako fercera ova "demokracija" u kojoj kandidat koji je dobio vise glasova gubi, a onaj sa manje glasova dobiva izbore.Nekakvi elektori, folovi, golovi, al' meni to nista nije jasno, prije cu, haman, baseball skontat'
Odgovor: Zamisli da je Sarajevo država sa 4 postojeće opštine (S. Grad, Centar, N. Sarajevo, N. Grad). Ko dobije najviše glasova u opštini, dobije sve elektore za tu opštinu. Broj elektora po opštinama nije isti nego je, recimo, srazmjeran populaciji. Tako, npr Novi Grad ima 6 elektora, Centar i S. Grad po 4 a Novo Sarajevo 3, ukupno - 17.
Ko ima najviše glasova u opštini, dobija sve elektore.
Pa tako naš "Trump", dobije 51% glasova u N. Gradu i 55% u Novom Sarajevu a samo 30% u Centru i 40% u Starom gradu. Nema veze, prvom idu svi elektori iz prve dvije opštine - 9, a drugi dobije 8 elektora, za druge dvije opštine.
E, sad, naš "Trump" ima ukupno manje glasova ali po principu "pobjednik uzima sve elektore", ima više elektora i tako postaje šef države.
______
Eh, sad, ima tu još masa komplikovanih detalja, ali nadam se da ti je ovo bilo jasno.
- Challenger__
#61 Re: US protest after Trump win
Da sad prevedemo to na teren USA. Tamo u skoro svim državama (osim New Hampshirea i Nebraske) pobjednik dobija sve elektore po principu "winner-take-all" pa se može desiti (a desilo se u slučaju Busha juniora i sada Trumpa) da pobijedi onaj ko ima nešto manje glasova ali više elektora.
ALI!
Ima i još jedno ali, ali o ali drugi put.
ALI!
Ima i još jedno ali, ali o ali drugi put.
-
dragan.s
#62 Re: US protest after Trump win
Svaka savezna država ima unaprijed određen broj elektora prema broju kongresmena i senatora koji dolaze iz nje. A u stvari prema broju stanovnika. Kalifornija ima mislim najviše i to 55. Broj stanovnika se u SAD ne određuje popisom kao kod nas već tzv. cenzusom. Država prebrojava stanovnike svakih nekoliko godina na osnovu stanovanja, posla, prijave poreza itd.salik79 wrote:Moze li mi neko, na neki razumljiv nacin, objasniti kako fercera ova "demokracija" u kojoj kandidat koji je dobio vise glasova gubi, a onaj sa manje glasova dobiva izbore.Nekakvi elektori, folovi, golovi, al' meni to nista nije jasno, prije cu, haman, baseball skontat'
Kandidat koji dobije u jednoj državi dobija sve elektore za sebe bez obzira da li je odnos bio 51:49 ili 90:10. I bez obzira da li je izlaznost na izbore u toj državi bila 5% ili 80%.
Sada zamisli jednu državu koja u kojoj se bira 10 elektora i izlaznost je 80%, a u drugoj državi se bira 15 elektora i izlaznost je 10%. Prvi kandidat dobija u prvoj državi, a drugi u drugoj. U ukupnom zbiru drugi kandidat ima više elektora bez obzira što ovaj prvi u zbiru ima više glasača.
- salik79
#63 Re: US protest after Trump win
Recimo da jes', al' 'dje tu, onda, ta cuvena DEMOKRACIJA, o kojoj se toliko truni?!Challenger__ wrote:Mnogi su kod Duvnjaka padali kao bekani na tom ispitnom pitanju.salik79 wrote:Moze li mi neko, na neki razumljiv nacin, objasniti kako fercera ova "demokracija" u kojoj kandidat koji je dobio vise glasova gubi, a onaj sa manje glasova dobiva izbore.Nekakvi elektori, folovi, golovi, al' meni to nista nije jasno, prije cu, haman, baseball skontat'
![]()
Odgovor: Zamisli da je Sarajevo država sa 4 postojeće opštine (S. Grad, Centar, N. Sarajevo, N. Grad). Ko dobije najviše glasova u opštini, dobije sve elektore za tu opštinu. Broj elektora po opštinama nije isti nego je, recimo, srazmjeran populaciji. Tako, npr Novi Grad ima 6 elektora, Centar i S. Grad po 4 a Novo Sarajevo 3, ukupno - 17.
Ko ima najviše glasova u opštini, dobija sve elektore.
Pa tako naš "Trump", dobije 51% glasova u N. Gradu i 55% u Novom Sarajevu a samo 30% u Centru i 40% u Starom gradu. Nema veze, prvom idu svi elektori iz prve dvije opštine - 9, a drugi dobije 8 elektora, za druge dvije opštine.
E, sad, naš "Trump" ima ukupno manje glasova ali po principu "pobjednik uzima sve elektore", ima više elektora i tako postaje šef države.
______
Eh, sad, ima tu još masa komplikovanih detalja, ali nadam se da ti je ovo bilo jasno.
Last edited by salik79 on 10/11/2016 09:45, edited 1 time in total.
- sinuhe
#64 Re: US protest after Trump win
Pa i jeste jedan covjek jedan glas. Amerika je federalna drzava sto ne treba zaboraviti.
-
dragan.s
#65 Re: US protest after Trump win
Elektorski sistem je nastao jer su USA ono što im i ime kaže, skup država. Nisu SAD stvorile savezne države nego su se savezne države udružile i stvorile SAD. To je pitanje istorije i suvereniteta saveznih država do koga oni mnogo drže i zato se sistem ne mijenja.salik79 wrote:
Recimo da jes', al' 'dje tu, onda, ta cuvena DEMOKRACIJA, o kojoj se toliko truni?!Koja je svrha ovakvog nacina izbora?! Ono, zar nije logicno je i demokratskije - jedan covjek, jedan glas?!
- Challenger__
#66 Re: US protest after Trump win
Pa to jeste model posredne demokratije koji proizilazi iz uređenja USA. Teorija i praksa govore da ima svoje prednosti i mane, a ima i onih koji tvrde da je sistem zastario i prevaziđen.salik79 wrote:Recimo da jes', al' 'dje tu, onda, ta cuvena DEMOKRACIJA, o kojoj se toliko truni?!Koja je svrha ovakvog nacina izbora?! Ono, zar nije logicno je i demokratskije - jedan covjek, jedan glas?!
Posebna priča, zasebna tema.
p.s.
Vidim da je i Dragan dao dobro objašnjenje. Čitamo se, moram da palim.
-
broj dva
#67 Re: US protest after Trump win
Prvi americki predsjednik koji je izumio novu igru, pussypuppet.
- salik79
#68 Re: US protest after Trump win
Svicarska je konfederalna drzava, pa nema nikakvih posrednika, tj elektora, nego "ja izas'o, ja glas'o" sistem.sinuhe wrote:Pa i jeste jedan covjek jedan glas. Amerika je federalna drzava sto ne treba zaboraviti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#69 Re: US protest after Trump win
upravo čitam talijanski strip priče sa divljeg zapada... nekih 35 knjižica...
u njemu je mnogo toga razjašnjeno ako niste znali o SAD-u i njezinom nastanku
također će biti mnogo jasnije i pitanje o izborima, oružju, religiji te famoznoj slobodi za koju se se izborili oružjem više puta
također i oko indijanaca će vam biti jasno... posebnosti juga
razlike sa sjeverom i famozna kalifornija
mislim da je elektorski glas mnogo bolje rješenje od našeg famoznog kruga broj 1 u kojemu načelnik općine ili član predsjedništva postaješ s 32% glasova
u njemu je mnogo toga razjašnjeno ako niste znali o SAD-u i njezinom nastanku
također će biti mnogo jasnije i pitanje o izborima, oružju, religiji te famoznoj slobodi za koju se se izborili oružjem više puta
također i oko indijanaca će vam biti jasno... posebnosti juga
razlike sa sjeverom i famozna kalifornija
mislim da je elektorski glas mnogo bolje rješenje od našeg famoznog kruga broj 1 u kojemu načelnik općine ili član predsjedništva postaješ s 32% glasova
- sinuhe
#70 Re: US protest after Trump win
Kod njih tako. U nekim evropskim drzavama predsjednika bira parlament. Kako ko voli.salik79 wrote:Svicarska je konfederalna drzava, pa nema nikakvih posrednika, tj elektora, nego "ja izas'o, ja glas'o" sistem.sinuhe wrote:Pa i jeste jedan covjek jedan glas. Amerika je federalna drzava sto ne treba zaboraviti.
- Challenger__
#71 Re: US protest after Trump win
Ima i takvih mišljenja koji stoje na stanovištu da je američki model posredne demokratije sistem dirigovane demokratije. Ali ako sad uđemo u tu priču eto dušebrižnika sa klasičnom primjedbom o "teoriji zavjere".salik79 wrote:Svicarska je konfederalna drzava, pa nema nikakvih posrednika, tj elektora, nego "ja izas'o, ja glas'o" sistem.sinuhe wrote:Pa i jeste jedan covjek jedan glas. Amerika je federalna drzava sto ne treba zaboraviti.
Čitamo se.
_____
- KB9
#72 Re: US protest after Trump win
naravno da je fer, ko gubi ima pravo da se ljuti i vazda trazi razloge svog poraza u drugima 
- salik79
#73 Re: US protest after Trump win
Challenger__ wrote:Ima i takvih mišljenja koji stoje na stanovištu da je američki model posredne demokratije sistem dirigovane demokratije. Ali ako sad uđemo u tu priču eto dušebrižnika sa klasičnom primjedbom o "teoriji zavjere".salik79 wrote:Svicarska je konfederalna drzava, pa nema nikakvih posrednika, tj elektora, nego "ja izas'o, ja glas'o" sistem.sinuhe wrote:Pa i jeste jedan covjek jedan glas. Amerika je federalna drzava sto ne treba zaboraviti.
Čitamo se.
_____
Vidis, nisam znao za ovu formulaciju, ali mi upravo ovo prvo naumpadne kada procitam da je omjer glasova obrnuto proporcionalan sa pobjednikom izbora.
- salik79
#74 Re: US protest after Trump win
Ma, boli me neka stvar i za jednim i za drugim kandidatom, samo pitam jer ne mogu nikako da svarim ovu elektor-demokraciju. Sta vise, najvjerovatnije bih i ja, da sam Amerikanac i da imam izbor izmedju ovo dvoje, glasao za Trumpa.KB9 wrote:naravno da je fer, ko gubi ima pravo da se ljuti i vazda trazi razloge svog poraza u drugima
- mousstapha
#75 Re: US protest after Trump win
Neko je već negdje pisao da nemaju sve države iste probleme. Sistem elektora je defakto i pokušaj zaštite interesa manjih država. Mada sa druge strane, kako smo imali priliku vidjeti u slučaju Hillary, ona se u mnogome fokusirala na Latino populaciju, što je pravi kampanjski pristup osvajanja mandata jer je Kalifornija država sa najvećim brojem elektora.
Inače, u FBiH postoji slična situacija sa raspodjelom porezkog novca, gdje su uvedeni neki ponderi, pa danas imamo situaciju da se neki kantoni sve više žale na nepoštenu raspodjelu. Izgleda da u federalnim uređenjima uvijek neko mora biti donji.
Inače, u FBiH postoji slična situacija sa raspodjelom porezkog novca, gdje su uvedeni neki ponderi, pa danas imamo situaciju da se neki kantoni sve više žale na nepoštenu raspodjelu. Izgleda da u federalnim uređenjima uvijek neko mora biti donji.