Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:
Kontekst je taj da recimo u Srednjoj Bosni, gdje je ARBiH jaca, Alija ne zeli vojnu pobjedu nego pregovara. Istovremeno na Vakufu HV salje brigade da povuku nove granice. I tu se naravno prihvata vojna logika, jer se boriti mora.
Kontekst je taj da na pocetku rata ne stavlja kasarne JNA pod blokadu gdje moze, a moze jer iste nemaju ljudstva ni da odvuku svu tehniku u istim, niti uzima skladista TO silom. Opet kako ne bi ugrozio pregovore.
Ili kada prekida ofanzivu ARBiH da bi vodio mirovne pregovore itd...
Fino je biti za mir, no ovo njegovo je potpuno pogresno djelovanje.
Pa sad, il je Alija nesposobniji i naivniji od prosječnog bubuljičara, il je situacija kompleksnija nego što to neki misle. Meni ovo drugo nekako realnije zvuči. Ne kažem naravno, da nije pravio i greške.
Totalni slom HVOa u srednjoj bosni bi nas vjerovatno udaljio od cjelovite bih a agresija sa zapada bi se naatavila uz jaču međunarodnu podršku.
Last edited by Paul F. on 11/11/2016 01:14, edited 1 time in total.
madner wrote:
Kontekst je taj da recimo u Srednjoj Bosni, gdje je ARBiH jaca, Alija ne zeli vojnu pobjedu nego pregovara. Istovremeno na Vakufu HV salje brigade da povuku nove granice. I tu se naravno prihvata vojna logika, jer se boriti mora.
Kontekst je taj da na pocetku rata ne stavlja kasarne JNA pod blokadu gdje moze, a moze jer iste nemaju ljudstva ni da odvuku svu tehniku u istim, niti uzima skladista TO silom. Opet kako ne bi ugrozio pregovore.
Ili kada prekida ofanzivu ARBiH da bi vodio mirovne pregovore itd...
Fino je biti za mir, no ovo njegovo je potpuno pogresno djelovanje.
Pa sad, il je Alija nesposobniji i naivniji od prosječnog bubuljičara, il je situacija kompleksnija nego što to neki misle. Ne kažem naravno, da nije pravio i greške.
Totalni slom HVOa u srednjoj bosni bi nas vjerovatno udaljio od cjelovite bih a agresija sa zapada bi se naatavila uz jaču međunarodnu podršku.
100%, pogotovo ovo drugo. Jer nije Hrvatska stala zbog prijetnje sankcijama, to je zapravo bio dio skeca.
markantan wrote:glavna je izjava da 'rata neće bit' to je mudrac zaključio na šiltetu meditirajući do podne/džume, a poslije podne/džume je ipak skonto da za rat treba dvoje
praksa ga sjebala i pokazala da je bogami u ratu bilo i troje, i petoro /agresori iz srbije i hrvatske/ i na kraju mu osta od 'cjelovite, jedinstvene, nedjeljive...' BIH onih fildžan 23% posto kako se vole sprdat rvati i srbi, a ustvari je 33%
a nuđeno matorom džunupu 44% u vidu kantona u lisabonu februara 1992 ali nije htio vrapca u ruci, već goluba na grani... na kraju dobio golubovo govno
Nema olaksavajucih okolonosti, odraz plitkog strateskog razmisljanja.
Naprotiv, Alija je bio odličan strateg. Najbolji od svih. Sve ih je preveslao i uradio po planu, onako kako se tražilo od njega. Previše ga podcjenjujete.
Polgedaj Bakira, slijedi babin put, a vidjet ćete i šta je cilj.
Pola ovog foruma bi pobjeglo u Dojcland da zapuca prva puska.
A ovdje se prosipaju analize sta je i kako trebalo. Odliv mozgova nikad veci na kliksovom uvazenom forumu.
Priznajem, i ja ga nekad znam lupit po Aliji. Mlad sam, rat sam prosao kao dijete, tako da ja sad mogu samo citanjem dokumenata neke stvari saznati, zakljucivati, slusati od drugih.
Ali nesto kontam, eto kako biste se vi postavili te 91 i 92. godine?
Sta bi vi uradili na Alijom mjestu? Alija je uradio ono sto bi svaki normalan covjek uradio - ogradio se od ratnih desavanja - jer sigurno je znao sta to znaci ako bi se umijesali mi kao BiH sa tri struje u bilo sta. Pa mi nemamo evo zajednicki jezik oko dobrih stvari.
Dakle, tada se jednostavno nije mogao naci zajednicki jezik da se nastupi. Da napadnemo i mi Hrvatsku - kako pobogu kad imamo hrvate. Da se branimo, kako kad srbi napadaju. Najbolje i jeste bilo stati po strani i cekati. Kako bi bilo ko u jednoj demokratskoj zemlji te tri struje toliko razdvojene usmjerio? Pa to je bilo prakticno nemoguce.
Eh ono sto mu ja zamjeram, nije to cekanje. Nego cekanje bez ikakve pripreme, jedna naivnost da su i ostali kao on, humani. E to mu zamjeram. I dalje ne mogu da shvatim da smo tek tako gledali kako ljudi dovlace oruzje i postavljaju ga, nisane cijevi na nas - a mi kontamo evo dosli da nas brane, sta li. Ali to nije samo do Alije, to je do citavog niza ljudi, pa i nas - obicnih gradjana. Niko ziv nije vjerovao da nam to mogu uraditi. A uradili su.
Generalno, Alija je ipak jedan od najhumaniji ratnih predsjednika. Niti jedan sistematski ratni zlocin se nije desio za te 4 godine rata. Ja mislim da je to jedinstven primjer u svijetu, da jedna vosjka ne pravi zlocine - a nije da nismo imali povoda za odmazdu i osvetu.
E krivo mi je sto se to ne potencira kod Alije!
Nego se ide uz dlaku cetnicima, pa i mi pljujemo Aliju., kakav god da je bio on je melek, andjeo za drugu stranu Miloševica, Tudjmana, te Karadzica. I zamisli sad mi bosnje pljujemo po Aliji, a oni svoje uzdizu. E ja necu vise da padam na tu foru, kakav god da je bio, sta god da je uradio ne zasluzuje tolike kolicine pljuvanja. I jos se dopusta jednom fasisti Dodiku da pljuje Aliju i da od Armije BiH pravi pretecu ISIL-a. Svi na to sute.
Kazu uzeo kriminalce da brane Sarajevo, kaze doveo Arape da brane Bosnu. Pa ljudi dragi mi smo bili ovdje ostavljeni na cjedilu 4 jebene godine. Mi nismo imali vremena da cekamo da evropa digne guzicu i nesto uradi na tim silnim sastancima. Jos pored svega nam nisu dali da se branimo. Bili smo ogradjeni agresorima u jednoj izolaciji.
I jedan prosjecni klixovac konta da bi on tu nesta bolje isposlovao. Bosna je ostala jedinstvena, suverena. I ostat ce takva. To je najbitnije od svega.
P.S. Bakira ne podnosim. Kao ni SDA. Niti sam za iste ikada glasao. Samo da se ogradim.
asurbanipal wrote:Alija je bio svačiji, a najmanje od naroda kojeg je zastupao.
ništa čudno s obzirom da je bio izgubljen u svom identitetu
prijeklo ka o stvarno islamizirani srbi izetbegovići, (originalno došli iz beograda kao Jahići) bježali su od nacionalnog identieta, jer i nisu bili Bošnjaci, a na prvom mjestu bio važan vjerski identitet muslimana
rezultat je taj koji je i bio, izgubljeni alija u prostoru i vremenu nedorastao istorijskom momentu koji je bio pred njim sa kamaru kardinalnih grešaka
madner wrote:
Kontekst je taj da recimo u Srednjoj Bosni, gdje je ARBiH jaca, Alija ne zeli vojnu pobjedu nego pregovara.
Kontekst je da bubuljičar ne mre skontat da mi danas sa tim ljudima živimo u miru i da ozbiljnih problema nema.
Sto jest jest, nema ozbiljnih problema sa nasljednicima tih politika. Osim sto je drzava malo blokirana. Gdje ti ono zivis?
No intelektualni kepecluk je pravdati odluke iz ratnog perioda sa trenutnim stanjem. 93 nije znao da ce doci Petric ili Pedi.
Niko nikad ne spomenu da nikad nijedna naša pošiljka nije bila provaljena. O ona dva Hrvatska šlepera srpski mediji su brujali. Pa "banane" u Sarajevu.
asurbanipal wrote:Alija je bio svačiji, a najmanje od naroda kojeg je zastupao.
ništa čudno s obzirom da je bio izgubljen u svom identitetu
prijeklo ka o stvarno islamizirani srbi izetbegovići, (originalno došli iz beograda kao Jahići) bježali su od nacionalnog identieta, jer i nisu bili Bošnjaci, a na prvom mjestu bio važan vjerski identitet muslimana
rezultat je taj koji je i bio, izgubljeni alija u prostoru i vremenu nedorastao istorijskom momentu koji je bio pred njim sa kamaru kardinalnih grešaka
Gdje si ti bio pa da ti donosis odluke.
A sta ima lose u tome sto su islamizirani, to nismo svi ovdje islamizirani - mislim na muslimane? Pa i krscani su natjerani na krsanstvo 4-5 stoljeca prije toga.
Da nisu turci dosli islama ne bi ovdje ni bilo. Dosli, pa ga ima. Dosta ih preslo na islam, isto kao sto ih je prije toga hrpa presla u krscane i pravoslavce, sto silom sto milom. U cemu je frka?
nije ti izgleda inteligencija jača strana
poenta je što je islamizirani srbin a ne Bošnjak
tako da sama islamizacija koju spominješ nije kontekst priče
te je kao srbin porijeklom bježao od nacionalnog u vjerski identitet muslimana
markantan wrote:nije ti izgleda inteligencija jača strana poenta je što je islamizirani srbin a ne Bošnjak
markantan wrote:glavna je izjava da 'rata neće bit' to je mudrac zaključio na šiltetu meditirajući do podne/džume, a poslije podne/džume je ipak skonto da za rat treba dvoje
praksa ga sjebala i pokazala da je bogami u ratu bilo i troje, i petoro /agresori iz srbije i hrvatske/ i na kraju mu osta od 'cjelovite, jedinstvene, nedjeljive...' BIH onih fildžan 23% posto kako se vole sprdat rvati i srbi, a ustvari je 33%
a nuđeno matorom džunupu 44% u vidu kantona u lisabonu februara 1992 ali nije htio vrapca u ruci, već goluba na grani... na kraju dobio golubovo govno
de dina ti još jedan palac uzgor.
Sjajan su posao napravile obavještajne i ine službe Srbije i Hrvatske, uspjele su da poptpuno demoniziraju naš rat, pretvorili su našu pobjedu u u naš poraz.....i umjesto da naša herojska borba za opstojnost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao naroda bude jedan od kamena temeljaca identiteta ove zemlje i ovog naroda ona se sistemski pretvara u nepotrebnu avanturu, đavoljiu posao.....i još samo fali rečenica, dobili ste što ste tražili.....
markantan wrote:nije ti izgleda inteligencija jača strana
Druze, tvoj problem je sto si bjezao sa historije. A nemam stvarno vremena, a ni zelje da ti dopunjujem (ne)znanje.
Druze, tvoj problem je sto si bjezao sa historije. A nemam stvarno vremena, a ni zelje da ti dopunjujem (ne)znanje.
Misliš da je bježao......ne, ne, druže moj, varaš se
vidis vrlo, vrlo si se zajebo
istorija je baš moj ozbiljni hobi i mogu ti bit doktor profesor
izetbegovići su islamizirani srbi protjerani poslije srpskih ustanaka u Bosnu tek znači polovinom 19. vijeka i veze nemaju sa domicilnim Bošnjacima koji žive tu. 25.000 godina
Lijepo, samo ne znam kako uklopiti hiljadugodišnje postojanje Bosne u to.