Tevba kao povratak korijenima?
- nasa
#51 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ja bih rekla da ti prije svega tezis povratku u banovice, a i dex je blizu, pogotovo ako nastavite s infatinlnim prijavama
-
kerima1
#52 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Postujmo se ljudi ako nam se misljenja nadju oprecna postujmo i to,a ne tuzakat se odma pa mi svi cinimo skupa ovaj forum sada pod religija zanimljiviju skupa jer da samo istomisljenici pisu ne bi se desavalo nista.
Voli vas sve Kerima
Naso tebi pusa
Voli vas sve Kerima
Naso tebi pusa
-
dadinjo33
#53 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pa zamolio bih onda za smjernice, jer imam nesretni utisak da se dosadašnje smjernice mijenjaju po potrebi u hodu na moju štetu. Nekad je vrlina i vrhunac pristojnog ponašanja na forumu prijavljivanje nepoćudnog posta, pa da moderatori urade svoje, a nekad je prijava nepoćudnog posta razlog da se ta prijava, inače namijenjena moderatorima i s razlogom nevidljiva drugim korisnicima, obznani i ismije i još održi prigodni morališući vaz o tome kako prijavljeni post drugog forumaša jeste trolanje!, ali! "vidi ti glave". Sad i prijetnja o povratku u "banoviće" zbog "infantilnih prijava". Ne razumijem, na "čačkanja" je dozvoljeno istom mjerom ili ih prijavljivati? Meni stvarno nijedno nije problem, ali bih molio za smjernice. Moderator arzuhal prijavu nepoćudnog posta za koji sam prizna da jeste trolanje obznanjuje iako je to što čini objava lične poruke i nalazi nekakve nidjevezne razloge da opravda to "javno odgovaranje".Ali na koje ja ne mogu njemu odgovoriti, jer je to "mod-comment" i izlažem se mogućnosti da "kršim pravila jer komentarišem rad moderacije", tj. to mi izgleda kao mamac za spremljeni ban. Kada potom reagujem na takav komentar po pravilima, tj. ne komentarišem javno rad moderacije, dobijem opet prijetnju za ban zbog "infantilnih prijava". Kad nakon upozorenja moderatora forumaš dexx nastavi sa trolanjem i ad hominenom, a ja po preporuci moderatora arzuhala ne odgovorim da trolajući dio posta, ali ga prijavim, opet dobijam prijetnju banom zbog "infantilnih prijava".
Ovo pišem jer ti ne pišeš crvenim slovima, pa smatram da nakon tvog obraćanja imam pravo zatražiti smjernice.
Kao što vrlo dobro znaš, proveo sam mjesec dana u banu, iako nisam nikog vrijeđao, nego sam "chatao". Neki chatovi su dopušteni, drugi ne, ali su izgleda nedopušteni kad ja chatam, prijave nepoćudnih postova su poželjne i propisane, ali su razlog za prijetnju banom kada ih ja radim. Ne razumijem, pomozi mi da razumijem.
Ovo pišem jer ti ne pišeš crvenim slovima, pa smatram da nakon tvog obraćanja imam pravo zatražiti smjernice.
Kao što vrlo dobro znaš, proveo sam mjesec dana u banu, iako nisam nikog vrijeđao, nego sam "chatao". Neki chatovi su dopušteni, drugi ne, ali su izgleda nedopušteni kad ja chatam, prijave nepoćudnih postova su poželjne i propisane, ali su razlog za prijetnju banom kada ih ja radim. Ne razumijem, pomozi mi da razumijem.
- zagortenej
-
kerima1
#55 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ne branim nikog, ali slazem se sa Dadinjo..treba biti fer i ne ciniti nikome nepravdu islam me tome naucio.u pravilima ovog podforuma stoji da svi imaju pravo ucestvovati ne samo vjernici, prema tome svacije misljenje treba tolerisati a drzati se svoga.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#56 Re: Tevba kao povratak korijenima?
manje više je arzuhal odgovorio prethodno.dadinjo33 wrote:Pa zamolio bih onda za smjernice, jer imam nesretni utisak da se dosadašnje smjernice mijenjaju po potrebi u hodu na moju štetu. Nekad je vrlina i vrhunac pristojnog ponašanja na forumu prijavljivanje nepoćudnog posta, pa da moderatori urade svoje, a nekad je prijava nepoćudnog posta razlog da se ta prijava, inače namijenjena moderatorima i s razlogom nevidljiva drugim korisnicima, obznani i ismije i još održi prigodni morališući vaz o tome kako prijavljeni post drugog forumaša jeste trolanje!, ali! "vidi ti glave". Sad i prijetnja o povratku u "banoviće" zbog "infantilnih prijava". Ne razumijem, na "čačkanja" je dozvoljeno istom mjerom ili ih prijavljivati? Meni stvarno nijedno nije problem, ali bih molio za smjernice. Moderator arzuhal prijavu nepoćudnog posta za koji sam prizna da jeste trolanje obznanjuje iako je to što čini objava lične poruke i nalazi nekakve nidjevezne razloge da opravda to "javno odgovaranje".Ali na koje ja ne mogu njemu odgovoriti, jer je to "mod-comment" i izlažem se mogućnosti da "kršim pravila jer komentarišem rad moderacije", tj. to mi izgleda kao mamac za spremljeni ban. Kada potom reagujem na takav komentar po pravilima, tj. ne komentarišem javno rad moderacije, dobijem opet prijetnju za ban zbog "infantilnih prijava". Kad nakon upozorenja moderatora forumaš dexx nastavi sa trolanjem i ad hominenom, a ja po preporuci moderatora arzuhala ne odgovorim da trolajući dio posta, ali ga prijavim, opet dobijam prijetnju banom zbog "infantilnih prijava".
to što neko ima utisak da se nešto dešava samo kada oni to urade je upravo to - utisak. kao i onda kada forumaši misle da je nešto što drugi napišu trolanje i zachatavanje, a kada oni, onda je to ok.
vezano za anonimnost prijavljivanja, ne shvatajte sebe (svoje nickove) i forum preozbiljno. niste "zviždači"
zato ne dozvoljavajte to sebi.
to da vas neko ima na piku, i da vas moderatori navlače na ban
kada kažem sindrom misionarenja mislim na ubjeđenje da imate moć ubijedite nekoga u svoj svjetonazor, da mu širite horizonte i otvarate oči. i da je to vaša misija.
nemam namjeru replicirati, niti želim raspravu.
-
belfy
#57 Re: Tevba kao povratak korijenima?
sasvim slucajno, ali zaista, naletih i procitah ovo, pa mi naumpadne moj prvi i jedini ban (da, i sada ga se sjecam) gdje sam banovan zbog upozorenjea na dvostruke, jebene, arsine. pa je izbrisan i taj post, pa sam banovan svejedno... vremena imam (valjda) da docekam da odgovorim, ali i pred taj moj "the post" sam dobio skoro isti ovakav post od arzulaha. do tada sam ga smatrao principijelnim. covjek koji ima integritet... i nemam pojma sta ga je skakljalo kod mene da isti napusti... no, sada je svejedno. samo...zasto se ovo ponavlja...i jos na isti nacin?Chmoljo wrote:manje više je arzuhal odgovorio prethodno.dadinjo33 wrote:Pa zamolio bih onda za smjernice, jer imam nesretni utisak da se dosadašnje smjernice mijenjaju po potrebi u hodu na moju štetu. Nekad je vrlina i vrhunac pristojnog ponašanja na forumu prijavljivanje nepoćudnog posta, pa da moderatori urade svoje, a nekad je prijava nepoćudnog posta razlog da se ta prijava, inače namijenjena moderatorima i s razlogom nevidljiva drugim korisnicima, obznani i ismije i još održi prigodni morališući vaz o tome kako prijavljeni post drugog forumaša jeste trolanje!, ali! "vidi ti glave". Sad i prijetnja o povratku u "banoviće" zbog "infantilnih prijava". Ne razumijem, na "čačkanja" je dozvoljeno istom mjerom ili ih prijavljivati? Meni stvarno nijedno nije problem, ali bih molio za smjernice. Moderator arzuhal prijavu nepoćudnog posta za koji sam prizna da jeste trolanje obznanjuje iako je to što čini objava lične poruke i nalazi nekakve nidjevezne razloge da opravda to "javno odgovaranje".Ali na koje ja ne mogu njemu odgovoriti, jer je to "mod-comment" i izlažem se mogućnosti da "kršim pravila jer komentarišem rad moderacije", tj. to mi izgleda kao mamac za spremljeni ban. Kada potom reagujem na takav komentar po pravilima, tj. ne komentarišem javno rad moderacije, dobijem opet prijetnju za ban zbog "infantilnih prijava". Kad nakon upozorenja moderatora forumaš dexx nastavi sa trolanjem i ad hominenom, a ja po preporuci moderatora arzuhala ne odgovorim da trolajući dio posta, ali ga prijavim, opet dobijam prijetnju banom zbog "infantilnih prijava".
to što neko ima utisak da se nešto dešava samo kada oni to urade je upravo to - utisak. kao i onda kada forumaši misle da je nešto što drugi napišu trolanje i zachatavanje, a kada oni, onda je to ok.
vezano za anonimnost prijavljivanja, ne shvatajte sebe (svoje nickove) i forum preozbiljno. niste "zviždači"kada kao ja, naletite na forumaše koji u toku jednog dana naprave stotinu prijava (nije preuveličana cifra, brojao, lik prijavio preko stotinu postova, 106-107 koliko se sjećam) a koje se opet moraju pregledati, nego šta je nego čisti spam. i naravno, riječ je o prijavljivanju samo zbog toga jer je oponent u pitanju. vidi se iz aviona. kad sam objasnio da ću ubuduće samo ukidati njegove prijave, bez da ih i pogledam, prestao je.
zato ne dozvoljavajte to sebi.
to da vas neko ima na piku, i da vas moderatori navlače na banrekoh, ne shvatajte se preozbiljno i nemojte da obolite od sindroma misionarenja po ovom podforumu.
kada kažem sindrom misionarenja mislim na ubjeđenje da imate moć ubijedite nekoga u svoj svjetonazor, da mu širite horizonte i otvarate oči. i da je to vaša misija.
ja bih volio cuti broj prijava koje sam napravio u ovu...skoro deceniju. a za jednu od tih prijava sam dobio prvi ban (i naravno da je oponent u pitanju, jer te "prijatelj" nece vrijedjati jebemu...). zbog...izbrisanog posta koji je govorio da sam kriv... ako je to mjera onda izbrisite i ovaj post i nek ide novi ban.
ne mislim da si ti takav, ali ja nikada nisam ni vrijedjao, niti psovao da mi se postovi brisu, a brisani su samo tamo gdje sam banovan. evo jedna jednostavna tvrdnja: "ne postoji post za koji sam ja banovan." ako postoji ja se vise nikada necu javiti. moze?
ali naravno, uvijek mogu popiti isti na komentarisanje rada moderacije... jebe me tvrdoglavost, dug jezik i nesto labilnog karaktera...
-
Dexx1
#58 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Kako vidim sva je prilika da bi @dadinjo bio najrahatniji kad bi mene banovali
to bi izgleda bila najbolja rekompenzacija, jel tako dadinjo
Ono sto je do tebe je da prepoznas sejtanska djelovanja i dosaptavanja i da ih se klonis, ucinis tevbu rijecima i djelima i protiv njih se boris, a o tome je vec ponesto pisano.
Svaka je misao tvoja i ti snosis odgovornost za nju, medjutim neke misli nastaju usljed dosaptavanja sejtana. To dosaptavanje je, opet, u domenu gajba - ne moze se cuti kao sto se ljudski glas cuje niti je isto kao ljudska misao i samim tim se ne mogu praviti paralele izmedju tvojih misli i rijeci i sejtanskih dosaptavanja.dadinjo33 wrote: Ako si ti tvoje misli, a neke misli su od šejtana, ko si ti, a ko šejtan? Ako su neke tvoje misli od šejtana, ko je taj ko ih prepoznaje kao "šejtanove", a ne "tvoje" i kako znaš da misli koje na druge gledaju kao šejtanske, ustvari same nisu šejtanske? Gdje prestaješ ti, a počinje šejtan?
Ono sto je do tebe je da prepoznas sejtanska djelovanja i dosaptavanja i da ih se klonis, ucinis tevbu rijecima i djelima i protiv njih se boris, a o tome je vec ponesto pisano.
-
dadinjo33
#59 Re: Tevba kao povratak korijenima?
To je začarani krug, mislima od kojih neke dolaze od šejtana pokušavaš prepoznati šejtanske misliDexx1 wrote:
Svaka je misao tvoja i ti snosis odgovornost za nju, medjutim neke misli nastaju usljed dosaptavanja sejtana. To dosaptavanje je, opet, u domenu gajba - ne moze se cuti kao sto se ljudski glas cuje niti je isto kao ljudska misao i samim tim se ne mogu praviti paralele izmedju tvojih misli i rijeci i sejtanskih dosaptavanja.
-
Dexx1
#60 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Sejtan je uvjek uz covjeka i stalno ga odvodi od Pravog puta, zato treba cesto istigfar i tevbu ciniti.
Al na stranu sejtani dzinnskog porijekla, veci su problem ovi ljudski
Al na stranu sejtani dzinnskog porijekla, veci su problem ovi ljudski
-
dadinjo33
#61 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Siguran sam da si razumio suštinu, a ona je da u startu, po islamskom učenju imaš šejtanom zakontaminiran softver za detekciju šejtana. A da ne ulazimo u problem definisanja i polja djelovanja nefsa, posljedičnog pitanja odgovornosti i slično.
Fino ti rečeno kako da dođeš do Allaha, a ti sve okolo.
Da apstrhiramo i to što je Allah bliži od žile kucavice, i što njome kola krv kojom kola šejtan...Joj, koliko stvari treba apstrahirati da bi se vodio dijalog po referencijama islamskog diskursa...
Fino ti rečeno kako da dođeš do Allaha, a ti sve okolo.
Da apstrhiramo i to što je Allah bliži od žile kucavice, i što njome kola krv kojom kola šejtan...Joj, koliko stvari treba apstrahirati da bi se vodio dijalog po referencijama islamskog diskursa...
-
Dexx1
#62 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Sve se vraca na odnos ruh-nefs..
Al opet bukvalizam nas ne vodi nikuda. Ako bi stihove "ti si mi u krvi" stvarno shvatili kao da Colina ljubav zivi u njegovoj krvi onda bi dalja diskusija bila smijesna
Al opet bukvalizam nas ne vodi nikuda. Ako bi stihove "ti si mi u krvi" stvarno shvatili kao da Colina ljubav zivi u njegovoj krvi onda bi dalja diskusija bila smijesna
- arzuhal
#63 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Normala...Njih treba trehat, ovi džinski bježe od e'uzeDexx1 wrote: Al na stranu sejtani dzinnskog porijekla, veci su problem ovi ljudski
-
dadinjo33
#64 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Da, postoji doslovnost i metaforicnost razumijevanja. I sejtan kojim je zakontaminiran softver koji odradjuje ulogu razumijevanja se sigurno trudi metaforicno prikazati doslovno i obratno. Ali, ruku na srce,i Allah mu je pomogao onim ajetom 7:3, koji se moze citati i tako da samo Allah zna znacenja metaforicnih ajeta, a i tako da ih znaju i oni ukorijenjeni u znanju. Bas Allah voli pregrijavati detektorski softver, ide sejtanu naruku.Dexx1 wrote:Sve se vraca na odnos ruh-nefs..
A sta je ruh, a sta nefs i o kakvoj to relaciji medju njima pricas?
- fatamorgana
#65 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ma bježe al' se stalno vraćaju, k'o žuti mravi!arzuhal wrote:Normala...Njih treba trehat, ovi džinski bježe od e'uzeDexx1 wrote: Al na stranu sejtani dzinnskog porijekla, veci su problem ovi ljudski
-
Dexx1
#66 Re: Tevba kao povratak korijenima?
"..al đavo (šejtan) se ne predajedadinjo33 wrote: Da, postoji doslovnost i metaforicnost razumijevanja. I sejtan kojim je zakontaminiran softver koji odradjuje ulogu razumijevanja se sigurno trudi metaforicno prikazati doslovno i obratno.
Ti si mi u krvi (bukvalno)"
- asurbanipal
#67 Re: Tevba kao povratak korijenima?
arzuhal wrote:Normala...Njih treba trehat, ovi džinski bježe od e'uzeDexx1 wrote: Al na stranu sejtani dzinnskog porijekla, veci su problem ovi ljudski
Riječi, samo puste riječi.
-
dadinjo33
#68 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ti onaj apokrifni hadis 'Cuvajte se zavoda za transfuziologiju, da ne biste izgubili dio imana'Dexx1 wrote:"..al đavo (šejtan) se ne predajedadinjo33 wrote: Da, postoji doslovnost i metaforicnost razumijevanja. I sejtan kojim je zakontaminiran softver koji odradjuje ulogu razumijevanja se sigurno trudi metaforicno prikazati doslovno i obratno.
Ti si mi u krvi (bukvalno)"
Nego, ako nije kriv ni sejtan, nego relacija ruh-nefs, de mi koju o toj relaciji i kako od nje uciniti tevbu.
-
Dexx1
#69 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Nefs je komponenta covjeka preko koje, ako se ne ukroti, sejtan odradjuje svoj posao odvodjenja covjeka u zabludu. Zato se kaze da sejtan kola covjekovim tijelom.dadinjo33 wrote: Nego, ako nije kriv ni sejtan, nego relacija ruh-nefs, de mi koju o toj relaciji i kako od nje uciniti tevbu.
Nefs je na primjer ono sto je bilo povrijedjeno u tebi kad su te banovali, pa si zazelio da i mene banuju da to, eto, bude neka vrsta kompenzacije
Ruh je komponenta u covjeku koju je Allah udahnuo i koja predstavlja njegovu cistu prirodu. Zato se, izmedju ostalog, kaze da je Allah blizi covjeku od zile kucavice.
Ruh je na primjer ono sto te vodi da stalno dolazis na mjesta gdje se pise o Gospodaru, vjeri itd. i nije prosao dan nakon isteka bana i odmah si dosao. Ali nefs je jaci i sejtan pa vazda bi se nesto sa napisanim nadmudrivao
U tome lezi caka, kako uciniti tevbu. Dakle, protiv nefsa se stalno treba boriti i slabiti ga a ruh ne treba drzati zapostavljenim.
Sto kaze mudra izreka, u covjeku zive dva vuka - vuk koji predstavlja dobro i vuk koji predstavlja zlo i oni se stalno bore.
Pobjedjuje onaj koga vise hranis.
- fatamorgana
#70 Re: Tevba kao povratak korijenima?
A ona zluradost koju si ti pokazao kad je on banovan da li je i ona nefs "komponenta"?Dexx1 wrote:Nefs je komponenta covjeka preko koje, ako se ne ukroti, sejtan odradjuje svoj posao odvodjenja covjeka u zabludu. Zato se kaze da sejtan kola covjekovim tijelom.dadinjo33 wrote: Nego, ako nije kriv ni sejtan, nego relacija ruh-nefs, de mi koju o toj relaciji i kako od nje uciniti tevbu.
Nefs je na primjer ono sto je bilo povrijedjeno u tebi kad su te banovali, pa si zazelio da i mene banuju da to, eto, bude neka vrsta kompenzacije![]()
-
dadinjo33
#71 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Znači, imaš ti kao individua. U tebi je tvoja komponenta koja se zove nefs. Međutim, jezički, nefs označava sepstvo, tj. tebe samog, a prevode ga i kao "duša", ono po čemu si ti-ti. Nefs karakterišeš kao nešto negativno, ali znam da si imao prilike naučiti da i Allah ima svoj nefs. Šejtan koji kola tvojim krvotokom, a neki je baška entitet u odnosu na tebe, tebe preko tvog nefsa odvodi u zabludu.Dexx1 wrote:
Nefs je komponenta covjeka preko koje, ako se ne ukroti, sejtan odradjuje svoj posao odvodjenja covjeka u zabludu. Zato se kaze da sejtan kola covjekovim tijelom.
Nefs je na primjer ono sto je bilo povrijedjeno u tebi kad su te banovali, pa si zazelio da i mene banuju da to, eto, bude neka vrsta kompenzacije![]()
Ruh je komponenta u covjeku koju je Allah udahnuo i koja predstavlja njegovu cistu prirodu. Zato se, izmedju ostalog, kaze da je Allah blizi covjeku od zile kucavice.
Ruh je na primjer ono sto te vodi da stalno dolazis na mjesta gdje se pise o Gospodaru, vjeri itd. i nije prosao dan nakon isteka bana i odmah si dosao. Ali nefs je jaci i sejtan pa vazda bi se nesto sa napisanim nadmudrivao![]()
U tome lezi caka, kako uciniti tevbu. Dakle, protiv nefsa se stalno treba boriti i slabiti ga a ruh ne treba drzati zapostavljenim.
Sto kaze mudra izreka, u covjeku zive dva vuka - vuk koji predstavlja dobro i vuk koji predstavlja zlo i oni se stalno bore.
Pobjedjuje onaj koga vise hranis.
Ruh je, koliko te shvatam, nešto pozivitno i suprotno nefsu, ruh te vodi na pravi put, a šejtan, preko nefsa, u zabludu. Ruh ti dat i na njeg nemaš uticaja. Je li ti i nefs dat ili si ga ti stvorio? Kakva je relacija nefsa i tvog uma? U čemu je razlika između tebe i tvog nefsa? Kakva je relacija između tebe i tvog uma? Ruh je tvoja čista priroda, kažeš. Je li ruh Allahov, pa udahnut u tebe ili tvoj, tvoja priroda? Je li ruh ličan ili nad-ličan? Može li se ruh mijenjati, rasti, smanjivati se?
Hoćeš reći da si ti mjesto borbe dvaju entiteta, ruha i nefsa ("vukova"). Može li se ruh boriti? U čemu je tvoja zasluga ili krivnja ako si ti samo mjesto?
Očekivao sam da ćeš tom spomenutom relacijom ruh-nefs odgovoriti na pitanje gdje počinješ ti, a gdje prestaje šejtan, ali si samo zapetljao uvođenjem novih varijabli.
-
Dexx1
#72 Re: Tevba kao povratak korijenima?
@dadinjo, zvucis kao da te stvarno zanimaju odgovori na postavljena pitanja 
-
dadinjo33
#73 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Znam ko bi ih i više volio znati 
-
njonjica
#74 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Uz duzno postovanje tvom statusu na ovom forumu ne mogu da ne primijetim da su uglavnom isti forumasi na ziceru, da ih se izaziva (sama sam izazvana) da bi fasovali ban.Chmoljo wrote:
to da vas neko ima na piku, i da vas moderatori navlače na banrekoh, ne shvatajte se preozbiljno i nemojte da obolite od sindroma misionarenja po ovom podforumu.
Koliko se meni cini, misionare ovi sto prijete banom (demonstracija sile) a mi koji se usudimo misliti drugacije radimo samo to: mislimo drugacije i pisemo o tome.
- nasa
#75 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ne znam kako tumacite @chmoljin komentar ali sigurno isti nije da bi mijenjao pravila foruma, otvorio raspravu o moderatorima i sl. Pravila su ista i vaze za sve! http://forum.klix.ba/uslovi-koristenja- ... 15737.html
Tema!