Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#51 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by O'zone »

ze kalanga wrote:
O'zone wrote:
Zavisi kako gledaš na to. Ja recimo nisam odrastao u obilju. Iz radničke sam obitelji gdje je samo otac radio, živjelo se nako, nije se bilo siromašno ali se nije ni rasipalo. Sad ja imam dijete i iskreno ne želim da mu priuštim sve i ako mogu priuštiti puno više nego su meni moji roditelji mogli. Želim da izraste u osobu koja će znati cijeniti zarađeno i ne biti naučena da joj se sve servira na pladnju odnosno da dobije sve na što upre prstom.
- Prije svega, tvoj život, tvoja stvar. ;) Stoga ne želim da pomisliš da se miješam ili petljam ovako virtuelno. ;-)

Nisam ni ja. I smatram da je to velika privilegija u ovom trenutnom društvu pogrešnih idola, poremećenih vrijednosti i materijalizma. Pri tome, živio sam u Sarajevu i Beogradu.

- I to je sa roditeljske strane potpuno ispravno razmišljanje. Iako ja nisam osoba koja bi trebala filozofirati o tome, jer još nisam kročio u te vode. Ali uskoro.

Nažalost, tvoje ili moje dijete u budućnosti će doslovno biti hendikepirano ukoliko ne bude odrastalo u sredini koja nudi bar minimum sadržaja. A kada govorimo o BiH i taj minimum ne nudi skoro pola države. Inače ne volim te priče i ta poređenja, gdje je i kako je... Jednostavno ni taj minimum sadržaja neophodnih kako bi se dijete socijalizovalo u 21-om vijeku ne postoji. I ono će kad tad, odrastajući u takvoj sredini, osjetiti taj nedostatak na vlastitoj koži.

Mlad sam, pa su možda zapažanja štura i nezrela, ali generalno - u aktuelnom trenutku je veliki izazov živjeti u ruralnim sredinama bez minimuma sadržaja.
To ne govorim kao neko ko je odrastao u istim, iako se ne smatram nešto boljim,ali sam upoznao dosta mladih ljudi koji su odrasli u malim, ruralnim, nerazvijenim sredinama i zapravo shvatio njihovu težnju da narodski "prožive" stotinama kilometara daleko neke faze koje su propustili. U tom "proživljavanju" prečesto se izgube.
Ja recimo što god sam upoznao ljudi da su iz manjih sredina došli u Sarajevo da se školuju ili rade nevjerovatno su uspjeli. Razlog je jednostavan i to mi je potvrdio svaki u razgovoru "ako ne uspijem ovdje moram nazad". Grad ljude razmazi, pruži im sve, uljuljka i onda jednog dana život se zaleti i spuca te nogom u lice i ti skontaš da ne znaš ništa, da si okružen ljudima koji su se borili da uspiju dok si se ti zajebavao, misleći da ti niko ne može ugroziti položaj gradskog čeljadeta, da si rođenjem predodređen na uspjeh.....

Živjeti van velikih gradova ima svojih mana ali ima i dosta prednosti. Ja evo gledam svog klinju pet i pol godina, priča engleski kao da mu je on maternji jezik, zahvaljujući youtube. Daj mu bilo kakvu elektronsku spravu u ruku za dvije minute već konta kako će upravljati sa njom. Krenuo je u predškolsko prije mjesec, mjesec i pol i gledam socijalizaciju sa drugom djecom koju prvi put vidi...za čas posla..teme minecraft, nerf gun, ostale igrice i zezancija, ode sam sa "učiteljem" bez osvrtanja i ako je mamina maza...Internet je čudo...da smo ga imali u "moje" vrijeme danas bi vjerovatno drugačije bilo. Danas svaka kasaba ima mogućnost internet konekcije, čobani po Vlašiću imaju mobilni internet. On line kursevi, predavanja, studiranja, sve na klik udaljeno. Nije baš da si opasno zakinut ako si iz manje sredine. Jeste nećeš vjerovatno imati kino, pozorište, muzej ali evo u Sarajevu imaš masu raje koja još nije obišla ni muzej ni pozorište niti zna razliku između Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Zemaljskog muzeja...
HAVANA

#52 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by HAVANA »

bosan wrote:Nasa domovina je jedna prelijepa zemlja sa narodima koji su glupi kao malo koji na ovoj planeti .
Slozio bih se sa kolegom. :D Doduse vise zaglupljen nego glup,kad promijeni sredinu, nacin zivota i navike, u vecini slucajeva vrlo dobro funkcionise.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#53 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by hrasno38 »

bach wrote:
insomnia78 wrote:A sta da rade tamo. Od cega da zive, gdje da se lijece, cime da se zanimaju?
Jesi ti bio u Srebrenici?
Srebrenica je u rimsko doba imala pozorište. Pitanje je što ga sada nema...Možda ljude pozorište na zanima?

Od čega da žive? Od posla. Privatni kapital i privatna inicijativa trebaju da otvaraju radna mjesta. Prošlo je vrijeme kada je država otvarala radna mjesta.

Gdje da se liječe? Gdje i mi svi. Kod privatnog ljekara. Svi mi popravljamo zube kod privatnika, slikamo organe u Sanasi i idemo na pregleda u AGRAM ili idemo kod privatnih oftamologa...

Zašto to ne bi bila i praksa u Srebrenici?
Koji to svi mi???? Mislis oni koji imaju primanja da se lijece kod privatnih ljekara. U mojoj porodici niko se ne lijeci kod privatnog ljekara osim sto sin ode ponekad kod privatnog zubara. Pusti tu skorojicevsku pricu o privatnim ordinacijama za koje ti treba pravo malo bogatstvo.
Ma ja samo sto bi ja napisao NA ZALOST je proslo vrijeme kada je drzava otvarala radna mjesta jer tada tesko da je bilo mjesta masi ovih tema.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#54 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by mk ultra »

kad prošetaš SCC-om subotom po špici, bit će ti jasno zašto kulturan svijet mrzi nekulturan svijet, koji ne zna ni usrani lift da koristi, a kamoli da plati parking normalno
SkyLimit

#55 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by SkyLimit »

Sarajlije su robovskog porjekla, kao oni crnci što su radili na plantažama po Americi. 1528. godine oko 8% stanovništva Sarajeva činili su muslimani koji su prethodno bili kršćanski robovi Osmanlija a prelaskom na islam oslobodili su se ropstva.

Izvor:

Adem Handžić, "O gradskom stanovništvu u Bosni", str. 252 - 253.
SkyLimit

#56 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by SkyLimit »

I uopćeno zanimljivo je to polje porjekla gradskog stanovništva BiH. Tako su recimo Tuzlaci uglavnom potomci rudara koji su se tu naseljavali da rade u rudnicima pa zasnivali dom i ostajali.

Svakako valja ispitati i ovaj novi val doseljavanja devedesetih pa do danas, istočnjaci su preuzeli i Sarajevo i Tuzlu.
bach

#57 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by bach »

SkyLimit wrote:Sarajlije su robovskog porjekla, kao oni crnci što su radili na plantažama po Americi. 1528. godine oko 8% stanovništva Sarajeva činili su muslimani koji su prethodno bili kršćanski robovi Osmanlija a prelaskom na islam oslobodili su se ropstva.

Izvor:

Adem Handžić, "O gradskom stanovništvu u Bosni", str. 252 - 253.
zato Sarajevo ima bande, grafite, ghettto fazon

Gojeni H

#58 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Gojeni H »

Haris.ba wrote:Ja to objašnjavam odnosom koji srećem u mnogima koji imaju stan. Jednostavno ne shvataju da je i krov njegov, i temelj, i stubište, i hidrofor.

I to nije samo u Sarajlijama. Isto je i u mnogim drugim mojim sunarodnicima. Jednostavno, dijagnoza je neimanje smisla za zajedništvo. Što je mislim ridikul osvete historije prema nama (naših grešaka). Nakon toliko godina pod sistemom koji je vazio o primatu socijalnog nad individualnim, trenutno je prisutan sistem radikalnog individualizma. Ali, individualizma koji negira i sopstveni interes neophodne saradnje sa drugima radi same, vlastite dobrobiti.

Otprilike, to je ko socijalna bolest. Šta je uzrok bolesti? Uzrok su mnoge okolnosti koje su zadesile ovaj narod u zadnjih 100 godina.

A to nema veze sa ekonomskim standardom u manjim gradovima. U biti, je standard očajan. Pa pola Sarajeva se naviklo da se ne može gusuliti naveče. :D
I onda da se ne bi vidjela vlastita očajnost, lakše je o tuđoj očajnosti.

P.S.
Trenutno sam malo pesimist. Ne vidim brzoga lijeka toj bolesti, osim dolaska nove generacije(a) koje će možda u drugim okolnostima i mladalačkim vigorom za odbacivanje prošlih shvatanja početi shvatati šta je bitno u životu.
Image
Ommadawn

#59 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ommadawn »

Edin H. wrote:
Ommadawn wrote: Ja sam iz velikog grada preselio u pripizditinu (koju nikako nisam volio) zbog posla.
Prije toga ostao bez posla tokom krize 2008-e i nisam mogao naći ni najobičniji poslić. I dobijem ponudu u pripizditinu. Žena nezaposlena, tek stigla u Swe, dijete na putu, a ušteđevina sve tanja i tanja a izdatci samo stižu - kud ću, šta ću, prihvatim.
I dođe opet sve na svoje. Jeste da mi je nedostajalo svačega tokom tih godina ali sam se borio i čupao. Poslije dobijemo poslove u malko veći gradić - dobro nam je.
A znam masu ljudi iz Stockholma i Geteborga koji sele iz tih gradova u manja mjesta. I nedostaju im samo ponekad ali tvrde da se nisu pokajali.

Ok, ali ko ce ti u Srebrenici ponuditi posao?

Valjda treba prvo razviti industriju.
Recimo da si u Sarajevu. Nezaposlen si. Nema posla ni s glave a valja živjeti. I ponude ti posao u Srebrenici. Ili Travniku. Ili Varešu. Ili Ključu.
Šta je bolje?
Edin H.

#60 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Edin H. »

Ommadawn wrote:
Recimo da si u Sarajevu. Nezaposlen si. Nema posla ni s glave a valja živjeti. I ponude ti posao u Srebrenici. Ili Travniku. Ili Varešu. Ili Ključu.
Šta je bolje?
Mislim da se nismo shvatili, mora biti posla u Srebrenici, da bi ti ga neko ponudio.

To nije i nece biti slucaj dok se ne razvije industrija.
Ommadawn

#61 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ommadawn »

Edin H. wrote:
Ommadawn wrote:
Šta je bolje?
Mislim da se nismo shvatili, mora biti posla u Srebrenici, da bi ti ga neko ponudio.

To nije i nece biti slucaj dok se ne razvije industrija.
A da si veterinar?

I da, nije Srebrenica jedini gradić u BiH. Recimo da otvore neku tvornicu u Drvaru. Treba im ljudi, stručnog kadra također. Gradić jeste da stagnira ali eto, neko je otkrio neki potencijal i hoće da tu uloži.
Šta onda?
Edin H.

#62 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Edin H. »

Ommadawn wrote:A da si veterinar?

I da, nije Srebrenica jedini gradić u BiH. Recimo da otvore neku tvornicu u Drvaru. Treba im ljudi, stručnog kadra također. Gradić jeste da stagnira ali eto, neko je otkrio neki potencijal i hoće da tu uloži.
Šta onda?
Ja licno bih isao, ako nista stices iskustvo.
DZONPI

#63 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by DZONPI »

Halo pa skontaj sam odes u Donji Vakuf prosetas 5 minuta carsijom i to je to Novi Travnik slicno Konjic ima malo vise jel je carsija malo u brdu i tu te dagle kad sjednes ujutru na kafu koda si doso iz Skotske nepoznat mahali e sad kako zivjet u maloj mahali a neznas nikog a tamo se vec 3 koljeno poznaje nikako donji si.Sto zene vole Sarajvo rade sta hoce mahala se nemjesa kontas.I tacno drzava i ljubav ljubav treba zasluzit.Fina je BiH Fojnica Jezera Planine ali dan dva i tivra se kuci.Pa raja je prije ako hoce obicnu plocu za gramofon da kupi eto ga u Sarajvo jer u Donjem i Gornjem Vakufu nema kupit ploce.I oni sto zive u Svrakinu vole Sarajvo od Skenderije do Carsije mislim da im Anex ne predstavlja neku atrakciju a itamo ima i kafic a bogumi i pekara.
KB9

#64 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by KB9 »

treba pobjec na kubu svega mi
sinuhe

#65 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by sinuhe »

Osim etnickih podjela BiH je uvijek bila zemlja mikroregija i mikrokultura. Do nedavno se znalo i u koje selo se zeni i udaje. :D
Tek su ratovi i prividni razvoj sedamdesetih i osamdesetih pomjerili stanovnistvo.
Nadzorna_ploca

#66 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Nadzorna_ploca »

Neka zivi ko gdje hoce. Ima jako lijepih regija u drzavi, gdje je standard zivota solidan i gdje se nesto moze i vidjeti. Drzava je jos i dobra kakvi su njeni stanovnici, treba sebe mijenjati a ne drustvo ili jos gore drzavu. Sa ovim prvim ce doci i drugo i trece i dvadeseto.
realna do boli

#67 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by realna do boli »

Zivite, recimo u Travniku, mali grad..sa dosta mogucnosti zaposlenja i studiranja :D ..ako nema, a ima, pozoriste, na pola sata ste do Zenice, na sat do Sarajeva, za dva-tri sata na moru, za pola sata na Vlasicu, za sat i po u Banja Luci...ako je guzva u saobracaju ili neki manji zastoj, to vrijeme potrosite u Sarajevu da odete na posao, na koncert..nervirate se, vozite prljavim tramvajima...s kraja na kraj grada pjesice ..iha haj...
Sve ono sto nemate, a mislite da imate u Sarajevu, iz bilo kojeg manjeg grada i gradica iz centralne bosne ste za sat u Sarajevu.
Hakiz

#68 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

realna do boli wrote:Zivite, recimo u Travniku, mali grad..sa dosta mogucnosti zaposlenja i studiranja :D ..ako nema, a ima, pozoriste, na pola sata ste do Zenice, na sat do Sarajeva, za dva-tri sata na moru, za pola sata na Vlasicu, za sat i po u Banja Luci...ako je guzva u saobracaju ili neki manji zastoj, to vrijeme potrosite u Sarajevu da odete na posao, na koncert..nervirate se, vozite prljavim tramvajima...s kraja na kraj grada pjesice ..iha haj...
Sve ono sto nemate, a mislite da imate u Sarajevu, iz bilo kojeg manjeg grada i gradica iz centralne bosne ste za sat u Sarajevu.
Jesi ikada promašila autobus iz Semizovca do Sarajeva? Slijedeći ide za 2 sata. Pazi, govorimo o Semizovcu, mjestu koje je udaljeno 10 km od Sarajeva.

Da bi za sat stigla od Travnika u Sarajevo treba ti automobil. A da bi imala automobil treba ti plata dovoljna da ga kupiš i "hraniš". A sa platama koje prima većina ljudi teško da može to sebi priuštiti. Ergo, osim "privilegovanih", teško će neko stići iz Travnika do Sarajeva za sat. Da ima javni prevoz kao što nema, to bi bilo moguće. Ovako, osim boguugodnih, ostali mogu zaboraviti sve osim sjesti u kafanu u Travniku i napiti se.

Možda u Travniku ima pozorište, ali šta ako neko hoće na 2, 3, ili više koncerata Jazz festivala :wink: Pozorište je spomenuto kao sinonim.

Svuda u svijetu ima ljudi koji žive daleko od centara kulture, obrazovanja itd. I svuda po svijetu mladi pokušavaju otići u te centre. I vratiti se u mirna mala mjesta kada prožive život. Nije isto živjeti u malom gradu i velikom centru kada imaš 20-40 godina i kada imaš 65-80 godina.

Uostalom, ljudi migriraju i u mala mjesta i u velike centre. Ali, kada podvučeš crtu, računica pokazuje da svuda u svijetu većina ljudi pokušava biti u velikim centrima. NIje to slučajno.
Last edited by Hakiz on 24/10/2016 13:16, edited 1 time in total.
sumirprimus

#70 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by sumirprimus »

bach wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pola Olova naselilo Orahov brijeg, u Olovu nemaju ni olova vise.

Bosnjacka u Srebrenici moze otvoriti filijalu samo 11. jula, i zatvoriti 12. kad kamere odu.

Takav je odnos prema Srebrenici.

Inace, Bosnu volim, Hercegovinu takodje, drzavu kakva jeste samo budala moze voljeti. Ova drzava se trudi da je gradjani mrze, i nije je blam.
Bošnjačke vođe preziru svoj narod. U usta mu se pišaju...

Provincija mrzi Sarajevo iz dna duše.

Sarajevo prezire sve dalje od Ilidže i Kozje Ćuprije...
iz provincije :evil:
Last edited by sumirprimus on 24/10/2016 13:32, edited 1 time in total.
sumirprimus

#71 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by sumirprimus »

koja ba provincija, kad ovo sve kad skupis na kamaru dobijes populaciju beca,naravno bez ostatka paketa. :D
Fudo387

#72 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:Osim etnickih podjela BiH je uvijek bila zemlja mikroregija i mikrokultura. Do nedavno se znalo i u koje selo se zeni i udaje. :D
Tek su ratovi i prividni razvoj sedamdesetih i osamdesetih pomjerili stanovnistvo.
Ovo je interesantna pojava kod nas, tako mala zemlja, a vec preko drugog brda skroz drugi svijet, obicaji i mentalitet.
Jos interesantnije je sto niko nikog ne razumije i ne podnosi, ako dodje do kontakta nerijetko radi kolac.
Ma mi smo lud i zaosinut narod, ima tu nesta u vodi, zraku, onim strancugama...
Banksy

#73 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Haris.ba wrote:
Jednostavno, dijagnoza je neimanje smisla za zajedništvo. Što je mislim ridikul osvete historije prema nama (naših grešaka). Nakon toliko godina pod sistemom koji je vazio o primatu socijalnog nad individualnim, trenutno je prisutan sistem radikalnog individualizma. Ali, individualizma koji negira i sopstveni interes neophodne saradnje sa drugima radi same, vlastite dobrobiti.
Pogrešna vam je postavka. Dijagnoza je pravna nesigurnost i odsustvo države zakona i to nema veze s individualizmom ili zajedništvom. Ako je pojedinac zadovoljan i pravno zaštićen, ako se osjeća sigurno i ušuškano u svom društvu i državi, onda se od njega može očekivati da, pored individualnog, pa čak u početku i prividno na sopstvenu štetu, polako počne izgrađivati i neku vrstu zajedništva s drugim osobama, po raznim osnovama, kako je bilo u Titovo vrijeme.
U državi bezakonja i društvu pravne nesigurnosti, što živimo danas, svaki pojedinac se, u svrhu sopstvene zaštite i biološkog opstanka, neminovno pretvara u samoživu i surovu zvijer, a onda se iz toga rađa devijantno društvo, a u njemu mnoga zla.
btw tema je baš poglupa, od starta...
ultima_palabra

#74 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by ultima_palabra »

DZONPI wrote:Halo pa skontaj sam odes u Donji Vakuf prosetas 5 minuta carsijom i to je to Novi Travnik slicno Konjic ima malo vise jel je carsija malo u brdu i tu te dagle kad sjednes ujutru na kafu koda si doso iz Skotske nepoznat mahali e sad kako zivjet u maloj mahali a neznas nikog a tamo se vec 3 koljeno poznaje nikako donji si.Sto zene vole Sarajvo rade sta hoce mahala se nemjesa kontas.I tacno drzava i ljubav ljubav treba zasluzit.Fina je BiH Fojnica Jezera Planine ali dan dva i tivra se kuci.Pa raja je prije ako hoce obicnu plocu za gramofon da kupi eto ga u Sarajvo jer u Donjem i Gornjem Vakufu nema kupit ploce.I oni sto zive u Svrakinu vole Sarajvo od Skenderije do Carsije mislim da im Anex ne predstavlja neku atrakciju a itamo ima i kafic a bogumi i pekara.
Jest, aha :D
Fudo387

#75 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:kako je bilo u Titovo vrijeme.
whatever.. :D
Post Reply