Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#51 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
beco wrote:Ja imam Toyota Auris benzinac doduše mlađi 2011. Isto sam citao po forumima da se Toyota nije proslavila sa dizel motorima, ovdje govorim o 2.0 i 2.2 D4D, ito pogotovo ovaj 2.2 nesto je oko glave i EGR bilo, nisam se upustao u detaljniju analizu. Valjda su zbog toga poceli kupovati BMW motore 1.6 stim da ne znam da li vise koriste 2.0 D4D. Negdje oko 2008. godine je prelaz kad D4D prelazi u D-Cat D to su sa DPF filterom motori. Dijelova za japance ima, ali privatnih majstora nema, a oficijelnih su prica za sebe.
koriste :thumbup:
imas novog aurisa sa tim motorom, barem je bio
a sta je problem servisa , samo treba ici covjeku kojem vjerujes i koji je posten majstor, nisu kvantna fizika :-) :-) , diagnostika ?? , ima i to se nadje :)
u ovlasteni svakako nece jer kupuje auto 7-8 god staro :) :thumbup:

edit: sad vidje , do 2015 se ugradjivao u auris , ovaj novi ima samo 1.6d :)
ali u avensisu ima i itekako je dobar motor, ti su kriticni na prelazu bili :)
od bmw-a kupuju jer nece da razvijaju malu kubikazu, kad vec imaju 1.4 D-4D :wink:
isto je to i mazda uradila na mojoj generaciji trojke sa PSA 1.6dizelom , jer gdje ce u europi da se kupi mali hatchback sa 2.2 dizel motorom od 185ks :oops: 8-) :thumbup:
Nije bas zbog toga, Toyota ima itekako para da se upusti u razvijanje motora.
To je dio veceg "deala" izmedju Toyote i BMW-a. Oni su poceli da razvijaju dosta stvari zajedno i razmjenjuju ono u cemu su dobri. Tako je BMW posudio dosta stvari za svoje hibride od Toyote (nedavno sam vozio dosta X5 40e, i za kompaniju koja je razvila prvi put hibrid, radi extra, zato sto ima xxxx Toyotine tehnologije). U X1 kao i u nekim drugim malim modelima a. mjenjac je Aisin, a vecinski vlasnik Aisina je Toyota. BMW posudjuje Toyoti odredjene motore, a nova Supra ce imati najvjerovatnije oslabljenu verziju B58 rednog sestaka. Toyota je dobro iza Evropskih proizvodjaca kada je u pitanju downsizing. Takodje, Jaguar je odlucio da u svoje najjace modele pocne ubacivati BMW motore.
citroen xm

#52 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by citroen xm »

Smiješna je više priča da je svako auto prosječno ili ispodprosječno sem BMW-a. Ja fakat ne znam šta to Hondi fali?

To što smo mi zabit pa nema dijelova, to je druga priča.
amar1994

#53 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by amar1994 »

jefferson wrote: Nije bas zbog toga, Toyota ima itekako para da se upusti u razvijanje motora.
To je dio veceg "deala" izmedju Toyote i BMW-a. Oni su poceli da razvijaju dosta stvari zajedno i razmjenjuju ono u cemu su dobri. Tako je BMW posudio dosta stvari za svoje hibride od Toyote (nedavno sam vozio dosta X5 40e, i za kompaniju koja je razvila prvi put hibrid, radi extra, zato sto ima xxxx Toyotine tehnologije). U X1 kao i u nekim drugim malim modelima a. mjenjac je Aisin, a vecinski vlasnik Aisina je Toyota. BMW posudjuje Toyoti odredjene motore, a nova Supra ce imati najvjerovatnije oslabljenu verziju B58 rednog sestaka. Toyota je dobro iza Evropskih proizvodjaca kada je u pitanju downsizing. Takodje, Jaguar je odlucio da u svoje najjace modele pocne ubacivati BMW motore.
apslutno :thumbup:
zaboravio sam na supra projekat izmeju bmw-toyote :) , da su birali ne bi ih tako dobre sastavili :izet: :)
sta nam ovo sve govori, da su svabe i japanci kraljevi :D :D

sto se tice motora, bolje im je 2JZ ubace :mrgreen: , al da zadovoljava norme sve :skoljka:
Last edited by amar1994 on 13/10/2016 18:48, edited 1 time in total.
amar1994

#54 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Nisu samo kupili 1.6 dizel nego i 2.0. Zapravo, motor je N47, koji se pojavio 2007. godine, sve varijante su bile upravo 2.0 i taj je dizel 2.0 sad u Avensisu 2.0 D-4D. 1.6 je verzija tog motora koja se pojavila tek 2012. godine, a BMW je koristio samo u 116d Efficient Dynamics verziji (i poslije u 114d), dok je x16d normalna verzija i dalje bila 2.0. Taj 1.6 je sad u Avensisu 1.6 D4-D. Kao i u Aurisu 1.6 D4-D, koji vise ne postoji u verziji 2.0 D4-D (stari Toyotin motor sa 124 KS).

Jedini dizel motor koji Toyota trenutno koristi u modelima Auris i Avensis osim ta dva BMWova je 1.4 dizel od 90 KS u Aurisu (pretpostavljam da je to isti motor koji se pojavio prije 15 godina u zadnjoj Corolli hatchback).

Sto se tice price oko majstora, vrlo je bitno da postoji bar par majstora koji su specijalizirani za odredjeni brend, prosto iz razloga sto vecina majstora nece da se pegla ako brzo ne moze locirati problem (logicno jer ne mogu naplatiti). A da moze brzo locirati treba da ima iskustva s problemima na tim autima. Ovlasteni je bitan jer kad je stani-pani mozes naruciti dio u ovlastenom, a tu su i za ne daj boze sto se tice kvarova.
Ja licno ne bih sebi vise uzeo auto da nema bar 2-3 specijalizirana majstora i ovlasteni salon i servis koji je pouzdan i dugorocan (a ne da ih posle godinu dana nema nigdje).

Nekoliko kolega mojih voza Honde, za Hondu postoji jedan jedini majstor u Sarajevu i jos jedan u Resniku. I to uglavnom servisiraju starije modele posto su noviji vrlo rijetki. Ovlastenog nema. Znaju cekati dijelove po mjesec dana. I uz sve to vozis vrlo prosjecno auto koje jos i masno platis. :-)
koliko im se kvare te honde :mrgreen: :mrgreen:
da se razumijemo, ne bi ni ja jer me strah cijena dijelova jedino :D

inace je tomic jeftin serviser :-) :-) :mrgreen:
i ja mogu sutra, sta god hocu narucit u ovlastenom :thumbup: , a snasao sam se i za nedaj Boze, iz srbije da mogu naruciti(pa u dogovoru sa mazdasima dobacit kuci :) )
ado-šampion

#55 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Smiješna je više priča da je svako auto prosječno ili ispodprosječno sem BMW-a. Ja fakat ne znam šta to Hondi fali?

To što smo mi zabit pa nema dijelova, to je druga priča.
Ne fali Hondi nista, osim sto za cijenu BMWa (haman) dobijes auto koje je recimo na nivou Volkswagena, ako i toliko. :-) I plus nema dijelova.
Honda nigdje u Evropi vise nije popularna, zapravo prosle godine su ostavarili market share ispod 1% prvi put u historiji.

@Amar, kvare se dosta cesto, posebno stariji modeli, znaju po mjesec biti na servisu, uglavnom zbog dijelova, onda je tu neki Svabo da pokrije prelazni period. :D Sve je uredu, nesto voliti i to, ali danas imati to kao primarno auto koje ti treba svaki dan - ja se divim tim ljudima na volji i strpljenju. :D

Tomic je daleko od jeftinog, ali ti recimo pruza mogucnost da neki dio koji se ne radi aftermarket uzmes u svom gradu, a ne da ga ganjas po evropskim metropolama. Vjeruj mi bio sam u toj situaciji vise puta. :D
tempuser

#56 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by tempuser »

Moj najbolji drug je imao Avensisa 2007. godinu, doduse benzinca. Tehnicki i kvalitetom auto stvarno bez mane, ako izuzmemo neke sitnice tipa da u najskupljoj varijanti automatika postoji samo za vozacev el. prozor, neki prekidaci koji nisu ostvetljeni i neke tako male stvari.
Ono sto je meni najvise "smetalo" je moj utisak da je sam koncept auta nekako "starinski" iz 90-ih, vanjski dizajn manje-vise, ali raspored elemenata unutra, ergonomija, kasetofon (uz CD i changer) pa cak i sam dizajn... Tu nekako zaostaje za Passatom, ne ulazim u to sta je kvalitetnije, sta se koliko kvari i sta se za koliko para moze naci.
ado-šampion

#57 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by ado-šampion »

Upravo je to i moj dojam, uz sve to sto si nabrojao dodao bih i ravna sjedala. Jednostavno unutra auto djeluje da je puno starije nego sto zapravo jeste...
amar1994

#58 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Upravo je to i moj dojam, uz sve to sto si nabrojao dodao bih i ravna sjedala. Jednostavno unutra auto djeluje da je puno starije nego sto zapravo jeste...
ako hoce japanca, onda mu je sestica najbolja, sjedista vrh, pozicija za volanom isto tako, interijer fin(nije prefin :lol: ) :izet: :D, kazu da su prve generacije trosjki i sestica kvalitetnije u odnosu na ove poslije, jer su tada pravili iskorak sa 323 i 626 modela :) :D
tempuser

#59 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by tempuser »

ado-šampion wrote:Upravo je to i moj dojam, uz sve to sto si nabrojao dodao bih i ravna sjedala. Jednostavno unutra auto djeluje da je puno starije nego sto zapravo jeste...
Nekako ne primjetih to za sjedala, doduse ovo je bio neki skuplji paket sa alkantarom itd, medjutim to ne mjenja stvar da su polozaj i oblik volana, rucice mjenjaca, profil i raspored komandne table, cent. konzole primjereniji autu iz 1995, a ne 2005. godine.
tempuser

#60 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by tempuser »

amar1994 wrote:
ako hoce japanca, onda mu je sestica najbolja, sjedista vrh, pozicija za volanom isto tako, interijer fin(nije prefin :lol: ) :izet: :D, kazu da su prve generacije trosjki i sestica kvalitetnije u odnosu na ove poslije, jer su tada pravili iskorak sa 323 i 626 modela :) :D
To je zum-zum generacija. Ja se sjecam prve generacije 6-ca kad je dosla u Sarajevo, PAAM Auto salon Mazda Sarajevo bio u zgradi Lorisa, vilica padala od kjepote i dizajna, medjutim danas ta generacija 6-ca ima veliki problem sa korozijom. Ne znam koliko je to prihvatljivo za auto te klasei cijene u 21. vijeku kad mozes proci bez te brige!
amar1994

#61 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
amar1994 wrote:
To je zum-zum generacija. Ja se sjecam prve generacije 6-ca kad je dosla u Sarajevo, PAAM Auto salon Mazda Sarajevo bio u zgradi Lorisa, vilica padala od kjepote i dizajna, medjutim danas ta generacija 6-ca ima veliki problem sa korozijom. Ne znam koliko je to prihvatljivo za auto te klasei cijene u 21. vijeku kad mozes proci bez te brige!
ma ima na zadnjim obrvama, al najvise kod prvih , na faceliftu puno manje, a to su ove 2007-8 sto covjek trazi, vec sam mu napomenuo da na to najvise obrati paznju :thumbup: . Magnet poneses i lagano prislonis, ako stoji lim je, ako ne puna je kita :)

i sad pada vilica hahah :D
Image
:run:
ado-šampion

#62 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by ado-šampion »

Prva sestica je fakat prelijepa, klastika, sto vani sto unutra. Dugo mi se to auto svidjalo ali tad nisam imao para da ga kupim. :D Ove nove su malo preagresivne za moj ukus, ali definitivno se isticu dizajnom.
amar1994

#63 Re: Toyota Avensis 2007 vs Volkswagen Passat B6 2006+

Post by amar1994 »

sacu malo slika covjeku, da zna kako to izgleda i slike hrdje da se prepadne malo :lol: :mrgreen:

Image
Image
Image
Image

i sada :mrgreen:

Image
Image
Image

uglavnom se lako primjeti, napuhana farba i ova fina trulez :run:
samo ne treba zapustat, redovno prat auto i ako se ogrebe slucajno, odma na farbanje da ide i opravku :wink: :)
Post Reply