Sarajevski aerodrom- kapacitet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Drvosjeca iz Dejcica

#51 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mislim da Sarajevo lagano ulazi u fazu kada SA aerodrom ne zadovoljava potrebe glavnog grada, pogotovo u zimskom periodu. Negdje sam pročitao prije par mjeseci da se razgovara o izgradnji novog aerodroma za Sarajevo. Prije rata je bila ideja da se novi aerodrom gradi negdje na Romaniji, pa iza rata onaj famozni u Visokom koji je započeo Čengić i na tome ostalo.
zutipatak

#52 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Ma Romanija ne dolazi u obzir kao ni Crnorječka visoravan uz više razloga a najveći je snijeg. Na tim mjestima skoro svake zime padne oko metar snijega.
Najidealnija lokacija za aerodrom je Visoko. Prvo tu ima jako puno ravnica, dovoljno je udaljeno od centra grada i najvažnije, povezan je autoputem.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Koshpa

#53 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Koshpa »

Nista manja nije magla u Visokom zimi nego u Sarajevu a cak zna biti i gora
zutipatak

#54 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Nije magla najveći problem. Problem je to što će se za nekoliko godina sarajevski aerodrom nalaziti okružen stambenim blokovima i to nikako nije dobro. Ispada na kraju da je aerodrom napravljen u sred grada a ne na periferiji gdje bi trebao da bude. 1960. godine to je bila periferija ali sada je grad.

Edin H.

#55 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Edin H. »

zutipatak wrote:Nije magla najveći problem. Problem je to što će se za nekoliko godina sarajevski aerodrom nalaziti okružen stambenim blokovima i to nikako nije dobro. Ispada na kraju da je aerodrom napravljen u sred grada a ne na periferiji gdje bi trebao da bude. 1960. godine to je bila periferija ali sada je grad.

Al' zato u sekundi dodjes na arerodrom. :izet:
zutipatak

#56 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by zutipatak »

Prije ćeš uz Visokog doći do centra Sarajeva autoputem nego sada, pogotovo kada je špica. U 16. sati od Ilidža do Baščaršije se putuje u prosjeku sat i po do dva. Za to vrijeme se može stići do Travnika kad nema gužve.

Connaisseur Karlin

#57 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Connaisseur Karlin »

zutipatak wrote:Nije magla najveći problem. Problem je to što će se za nekoliko godina sarajevski aerodrom nalaziti okružen stambenim blokovima i to nikako nije dobro. Ispada na kraju da je aerodrom napravljen u sred grada a ne na periferiji gdje bi trebao da bude. 1960. godine to je bila periferija ali sada je grad.

Plan i program SJJ od pocetataka je bio pogresan,jer se ni tad nije ozbiljno razmisljalo o sirenju aeorodorma,kao i o lokaciji. Garant su to zakljucili tadasnji strucnajcni koji nisu imali pojma kako i pod kojim slovima se pravi aerodorm. :D
Haris.ba

#58 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Haris.ba »

Bila je već tema o kapacitetu sarajevskog aerodroma, o načinu sletanja i slično.

I javljali su se stručnjaci i fino objasnili. Da Aerodrom Sarajevo hoće - može sada uvesti tehnologiju koja uveliko olakšava slijetanje po magli. A za 10-15 godina uvečće se neki novi gps sistem po kojemu će slijetanje po naguščoj magli biti normala.

Niti će aerodrom biti neki veliki hub, niti će imati milionske promete da mora da bude aerodrom za prihvat najvećih letjelica. Nek se u Mostaru i Tuzli aerodromi osposobe pa prošire. Kad bi bio autoput završen, Sarajevo-Mostar je 45 minuta. Sarajevo-Živinice bi bio oko sat.

Ne trebamo biti megalomani. Ne možemo uložiti u aerodrome u Mostaru i Tuzli da dođu na nivo sarajevskog, a u aerdrom u Sarajevu ne možemo uložiti u te instrumente za navođenje, proširenje terminala, prostora za parkiranje i pristupne ceste.

Neka se prvo napravi cesta kako treba do aerodroma. Pa ćemo onda o ostalome.

A, ne znam o kakvim stambenim blokovima se priča. Šta ima veze što će biti zgrade oko aerodroma. Jedini problem je u slučaju avionske nesreće. Ali, to je već neka druga priča.
Kad grad zaokruži aerodrom, onda će taj aerodrom se koristiti za čarter letove, privatne male letjelice, sport. Nešto ko aerodrom u Parizu. Najgore bi bilo da se aerodrom ukine.

Onda nek se pravi aerodrom u Visokom ako Arapi pokrenu turizam.
Koshpa

#59 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Koshpa »

Image

Vezano za aerodrom u gradu ;-)
Connaisseur Karlin

#60 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Koshpa wrote:Image

isit arodrom je plairan 1010 gdine,a otovrenih '30tih godina,od 2008 godine nema status internacinalnog aerodroma,milion restrikcija :D

The airport, which has a single terminal, managed international flight operations to Argentina, Uruguay, Paraguay and Bolivia and flights to Rio de Janeiro-Galeao International Airport until 1980.

Better weather conditions in Sao Paulo and the longer runways at Sao Paulo-Guarulhos International Airport (GRU), which was inaugurated in 1985, led to the restriction of Congonhas International's domestic flight operations. Congonhas is connected to Sao Paulo-Guarulhos International by shuttle bus.
SJJ je mlad aerodrom :)
drndalo

#61 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Connaisseur Karlin wrote:
Koshpa wrote:Image

isit arodrom je plairan 1010 gdine,a otovrenih '30tih godina,od 2008 godine nema status internacinalnog aerodroma,milion restrikcija :D

The airport, which has a single terminal, managed international flight operations to Argentina, Uruguay, Paraguay and Bolivia and flights to Rio de Janeiro-Galeao International Airport until 1980.

Better weather conditions in Sao Paulo and the longer runways at Sao Paulo-Guarulhos International Airport (GRU), which was inaugurated in 1985, led to the restriction of Congonhas International's domestic flight operations. Congonhas is connected to Sao Paulo-Guarulhos International by shuttle bus.
Sto ti je planiranje, ja uvijek kazem da smo mi slina, vidis kako Brazilci planiraju aerodrom, medjunarodni, 1000 godina unaprijed...?! Svaka cast...

Kada pricas o SJJ kao mladom aerodromu, zaboravljas da je on za Olimpijadu prosiren i poboljsan, i to je "mlado"... Prije toga je bio 15 godina sa originalnom zgradom, ali sa istom asfaltiranom pistom... Prije toga se isto decenijama sletalo na travu Butmira. Moj stari se npr. sjeca sletanja na Butmir, trava, krave pasu... C-47 (sire poznat kao DC-3) iz Beograda, '61-'62... Piloti prvo nadlete pistu na 30-50 metara visine cijelom duzinom, da rastjeraju sta ima na njoj da pase, pa naprave krug i slete tu... Redovne linije, aerodrom...

Kakav god da je, ni prije rata nismo imali para za izmjestanje istog bilo gdje, a sada nemamo ni za izmjestanje parkinga... Kapacitet ? SJJ je jos uvijek daleko od moguceg max. kapaciteta broja putnika, tako da to samo po sebi nije problem... Vremenski uslovi jesu, nekih 1/3 godine, od toga bude i 20 dana da bude zatvoren... Tako je kako je... Visoko ? Ne nasmijavajte me, kao sto odavno rekoh, nisam nikada prosao autom pored Visokog, a da je u Sarajevu bila gusta magla, a u Visokom sunce... Ravnica u Visokom ? Ko nije gledao gdje se nalazi "zamisljeni" aerodrom, neka ode... Prica za malu djecu... Dalekovoda sa strane mesne industrije "Ovako" ima kao u prici... Brda takodjer, ne bas kao Trebevic, ali nije ni ravnica...

Aerodromi se prave tamo gdje ima drzave, tamo gdje ima neko kvalifikovan ko prati meteoroloske prilike barem 20 godina, pozeljno i >30... Jel' mislis da je bivsa JNA pravila aerodrom (kao svoj rezervni) tako da ga mogu koristiti cesce ili rjedje...? Ja mislim da su ga napravili najbolje gdje su mogli na siroj lokaciji Sarajeva, uzimajuci u razmatranje puno parametara, tj. da bude najmanje losa solucija...

Problem izgradnje je problem nelegalne gradnje, i nazalost na Ilidzi bi trebalo potrositi barem 100-tinjak tona dinamita na nelegalne objekte... Kao sto sam ranije pisao na drugoj temi, nije Ilidza bila limitirana visokom gradnjom "onako", zato sto neko nije znao napraviti neboder, nego zato sto je na Butmiru bio Aeroklub, ciji su avioni letili cesto, i relativno nisko... Mahom izvan ose piste SJJ...
Last edited by drndalo on 17/10/2016 09:30, edited 1 time in total.
drndalo

#62 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Dupli
Haris.ba

#63 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Haris.ba »

Možda većina raje i ne zna da je aerodrom bio prije u Rajlovcu. Aerodromi mijenjaju lokaciju prema potrebama.

Može se napraviti aerodrom u Visokom. Treba samo skinuti jedno brdašće. :D

Nije problem ni trenutna gradnja na Ilidži toliko. Problem aerodroma u Sarajevu su među najvećim u Evropi troškovi slijetanja koji odbijaju low-cost kompanije, te nedostaka naprednije navodeće opreme. Mada, da je suprotno bilo mi mnogo više letova. I bilo bi upitno da li bi tuzlanski aerodrom uopće imao šansu. A veći broj uzleta i slijetanja bi možda počeo smetati narodu - pa bi bilo i više poziva za izmještanje aerodroma.

Neki političari su čak imali ideju da ga skroz ukinu, i od prodaje zemljišta za stanogradnju finansiraju novi aerodrom - u Visokom naravno.

Ne mogu sada da se sjetim koju opremu imaju, ali mislim da je CAT I ILS. Naravno, to podrazumjeva da i avioni koji slijeću su adekvatno opremljeni.

Evo ovdje ima više o tome: https://en.wikipedia.org/wiki/Instrument_landing_system
helpdesk1

#64 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by helpdesk1 »

Fakat se čovjek odmori čitajući ove 'analize' :-D .
Haris.ba wrote:Neki političari su čak imali ideju da ga skroz ukinu, i od prodaje zemljišta za stanogradnju finansiraju novi aerodrom - u Visokom naravno.
Da bi se napravio jedan aerodrom, trebalo bi prodati pola države pa da se pokriju troškovi. Aerodrom ne čini samo infrastruktura, a to mimo infrastrukture je jako, jako skupo.
Haris.ba

#65 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Haris.ba »

Isti političari su imali ideju i smanjiti vodozaštitnu zonu na Ilidži radi stanogradnje - pa će izgleda to i uspjeti na slijedećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo uraditi.

Nikada ne treba potcijeniti nas. :D
drndalo

#66 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Haris.ba wrote:Isti političari su imali ideju i smanjiti vodozaštitnu zonu na Ilidži radi stanogradnje - pa će izgleda to i uspjeti na slijedećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo uraditi.

Sta fali, kome jos treba voda iz pipe, kad ima flasirane...? Ko se pocesao po guzici (osim 2-3 NGO koji se interesuju za ekologiju) oko toga da voda sa vrela Bosne nije za pice od kada su napravljeni apartmani na Bjelasnici...?

Da, ILS Cat. I... Za jacu kategoriju, osim opreme, smetaju i pravila za jace kategorije... Koja ukljucuju potpuno prazan teren ispred piste duzi nego kod Cat.I, te konfiguracija terena iza piste (u nasem slucaju Trebevic i Mojmilo) koju avioni u slucaju odustajanja od slijetanja moraju moci nadvisiti i u slucaju da im otkaze 1 od 2 motora kojima lete...

Uglavnom, dok ne uvedu certifikovani sistem GPS navigacije, dovoljno precizan za komercijalnu avijaciju, od vece kategorija SJJ nema nista...
drndalo

#67 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

ljevoruki wrote:
drndalo wrote:747 je slijetao za Olimpijadu... Doduse, to je onda bila max. 747-200 verzija... Nije idealno, kao ni sa An-124, ali moze...

Najveci avion moze biti to po vise osnova... Duzina, raspon krila, cak i visina... Max. nosivost, max. totalna tezina, max.dolet... Bla,bla,bla...
boeing 747 nije slijetao na sarajevski aerodrom ni prije ni za vrijeme olimpijade.
Aerodrom je bio u pregovorima sa PAN AM ali njihov VP nije dao dozvolu zbog kratke piste i ukupne tezine zrakoplova.
Ovo je 100% tacan podatak, dolazi od jednog od direktora aerodroma koji je bio direktno ukljucen u pregovore.
97.3% sam siguran da sam davno, davno, prije rata sigurno, u novinama, Oslobodjenje vjerovatno, gladao fotografiju (C/B naravno) 747. Spominjani su americki olimpijci i njihov dolazak, Pan-am nije bio sigurno, koliko me pamcenje sluzi, prije ce biti da je bio TWA u pitanju (tako je neka shara bila u pitanju). E sad, postoji mogucnost da je neko objavio sliku npr. sa BEG, a da je izvjestaj bio o dolasku u SJJ. S druge strane, dolazak amerikanaca coporativno ima smisla vise nego da su u BEG prepakivani u 5-6 tura JAT-ovih DC-9 za SJJ... Ono sto znam sigurno o svim tadasnjim velikim avionima koji su dolazili je da nisu letili za SJJ direktno, nego su imali slijetanje ili u BEG ili ZAG, kao prvu stanicu nakon interkonti leta, gdje su ponovo, posebno racunali sve potrebne karakteristike aviona za liniju npr. BEG-SJJ, sto znaci da je avion do SJJ stizao dosta laksi nego sto bi bio da je npr. planirao SJJ direktno iz Toronta... Manje tezine u avionu = manje potrebnog prostora za usporavanje... Nakon "istovara", svi avioni svih reprezentacija koji se nisu vracali u svoje zemlje su bili parkirani ne na SJJ, nego na svim ostalim aerodromima SFRJ...

Vrijeme je prije pocetka Olimpijade bilo kao da je proljece, sunce, snijega ni u tragovima (do 2 dana pred otvaranje), vidljivost >20 km...
Haris.ba

#68 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Haris.ba »

drndalo wrote:
Haris.ba wrote:Isti političari su imali ideju i smanjiti vodozaštitnu zonu na Ilidži radi stanogradnje - pa će izgleda to i uspjeti na slijedećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo uraditi.

Sta fali, kome jos treba voda iz pipe, kad ima flasirane...? Ko se pocesao po guzici (osim 2-3 NGO koji se interesuju za ekologiju) oko toga da voda sa vrela Bosne nije za pice od kada su napravljeni apartmani na Bjelasnici...?

Da, ILS Cat. I... Za jacu kategoriju, osim opreme, smetaju i pravila za jace kategorije... Koja ukljucuju potpuno prazan teren ispred piste duzi nego kod Cat.I, te konfiguracija terena iza piste (u nasem slucaju Trebevic i Mojmilo) koju avioni u slucaju odustajanja od slijetanja moraju moci nadvisiti i u slucaju da im otkaze 1 od 2 motora kojima lete...

Uglavnom, dok ne uvedu certifikovani sistem GPS navigacije, dovoljno precizan za komercijalnu avijaciju, od vece kategorija SJJ nema nista...
Znajući da su šanse da u slijedećih 30-50 godina vidimo gradnju aerodroma koji bi preuzeo veliki saobraćaj sarajevskom nikakve, ali kada bi se odlučilo u tu avanturu, ima li alternative lokaciji u Visokom? Naravno, ne mislim na Sokolac.
drndalo

#69 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by drndalo »

Sto se tice pokretaca teme, cini se da je (ipak) An-124 bio u Sarajevu i za vrijeme rata, a ne samo unazad par godina, i neki dan...

Barem sudeci prema ovim fotosima koje nadjoh na web-u...

http://www.gettyimages.com/detail/543898392

http://www.gettyimages.fr/detail/photo- ... d543898360

Izvor slika: Getty Images
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#70 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by gentoo »

CAT III autoland

ljevoruki

#71 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by ljevoruki »

drndalo wrote: 97.3% sam siguran da sam davno, davno, prije rata sigurno, u novinama, Oslobodjenje vjerovatno, gladao fotografiju (C/B naravno) 747. Spominjani su americki olimpijci i njihov dolazak, Pan-am nije bio sigurno, koliko me pamcenje sluzi, prije ce biti da je bio TWA u pitanju (tako je neka shara bila u pitanju). E sad, postoji mogucnost da je neko objavio sliku npr. sa BEG, a da je izvjestaj bio o dolasku u SJJ. S druge strane, dolazak amerikanaca coporativno ima smisla vise nego da su u BEG prepakivani u 5-6 tura JAT-ovih DC-9 za SJJ... Ono sto znam sigurno o svim tadasnjim velikim avionima koji su dolazili je da nisu letili za SJJ direktno, nego su imali slijetanje ili u BEG ili ZAG, kao prvu stanicu nakon interkonti leta, gdje su ponovo, posebno racunali sve potrebne karakteristike aviona za liniju npr. BEG-SJJ, sto znaci da je avion do SJJ stizao dosta laksi nego sto bi bio da je npr. planirao SJJ direktno iz Toronta... Manje tezine u avionu = manje potrebnog prostora za usporavanje... Nakon "istovara", svi avioni svih reprezentacija koji se nisu vracali u svoje zemlje su bili parkirani ne na SJJ, nego na svim ostalim aerodromima SFRJ...

Vrijeme je prije pocetka Olimpijade bilo kao da je proljece, sunce, snijega ni u tragovima (do 2 dana pred otvaranje), vidljivost >20 km...
Vjeruj mi, na SJJ nije nikad sletio B747.
Nisam siguran da li je ikada sletio i na jedan aerodrom bivse Yu.
Pogledaj mapu na koje aerodrome trenutno lete.
Image
Connaisseur Karlin

#72 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

drndalo wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Sto ti je planiranje, ja uvijek kazem da smo mi slina, vidis kako Brazilci planiraju aerodrom, medjunarodni, 1000 godina unaprijed...?! Svaka cast...

Kada pricas o SJJ kao mladom aerodromu, zaboravljas da je on za Olimpijadu prosiren i poboljsan, i to je "mlado"... Prije toga je bio 15 godina sa originalnom zgradom, ali sa istom asfaltiranom pistom... Prije toga se isto decenijama sletalo na travu Butmira. Moj stari se npr. sjeca sletanja na Butmir, trava, krave pasu... C-47 (sire poznat kao DC-3) iz Beograda, '61-'62... Piloti prvo nadlete pistu na 30-50 metara visine cijelom duzinom, da rastjeraju sta ima na njoj da pase, pa naprave krug i slete tu... Redovne linije, aerodrom...

Kakav god da je, ni prije rata nismo imali para za izmjestanje istog bilo gdje, a sada nemamo ni za izmjestanje parkinga... Kapacitet ? SJJ je jos uvijek daleko od moguceg max. kapaciteta broja putnika, tako da to samo po sebi nije problem... Vremenski uslovi jesu, nekih 1/3 godine, od toga bude i 20 dana da bude zatvoren... Tako je kako je... Visoko ? Ne nasmijavajte me, kao sto odavno rekoh, nisam nikada prosao autom pored Visokog, a da je u Sarajevu bila gusta magla, a u Visokom sunce... Ravnica u Visokom ? Ko nije gledao gdje se nalazi "zamisljeni" aerodrom, neka ode... Prica za malu djecu... Dalekovoda sa strane mesne industrije "Ovako" ima kao u prici... Brda takodjer, ne bas kao Trebevic, ali nije ni ravnica...

Aerodromi se prave tamo gdje ima drzave, tamo gdje ima neko kvalifikovan ko prati meteoroloske prilike barem 20 godina, pozeljno i >30... Jel' mislis da je bivsa JNA pravila aerodrom (kao svoj rezervni) tako da ga mogu koristiti cesce ili rjedje...? Ja mislim da su ga napravili najbolje gdje su mogli na siroj lokaciji Sarajeva, uzimajuci u razmatranje puno parametara, tj. da bude najmanje losa solucija...

Problem izgradnje je problem nelegalne gradnje, i nazalost na Ilidzi bi trebalo potrositi barem 100-tinjak tona dinamita na nelegalne objekte... Kao sto sam ranije pisao na drugoj temi, nije Ilidza bila limitirana visokom gradnjom "onako", zato sto neko nije znao napraviti neboder, nego zato sto je na Butmiru bio Aeroklub, ciji su avioni letili cesto, i relativno nisko... Mahom izvan ose piste SJJ...
oops , godina 1919 :D

super,bolje krave umjesto kosilica,a to je danas hit na modernim arodromima,na kojim pasu ovce,ali tokom odredjenog dijela dana,bez prilazenja pisti :D

Image

lokacija SJJ
Edin H.

#73 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Edin H. »

Zasto se na sarajevskom aerodromu vise ne odrzavaju brzinske trke? :?
Connaisseur Karlin

#74 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

drndalo wrote:Sto se tice pokretaca teme, cini se da je (ipak) An-124 bio u Sarajevu i za vrijeme rata, a ne samo unazad par godina, i neki dan...

Barem sudeci prema ovim fotosima koje nadjoh na web-u...

http://www.gettyimages.com/detail/543898392

http://www.gettyimages.fr/detail/photo- ... d543898360

Izvor slika: Getty Images
HARLOTTE - Margaret Davis of Spartanburg will celebrate Christmas knowing that children in Bosnia will have a better holiday because of shoe boxes she packed in October. "It is a joy for me to have a part in this," said Davis, as she watched Russian crew members load large flats into the belly of the airplane that will deliver the gifts. "I know I've helped make a child happy." Davis was among several hundred people who gathered to watch the shoe boxes being loaded onto a Russian-built Antonov 124 cargo plane. The aircraft's flight from Charlotte's Douglas International Airport Thursday evening is the first leg of an airlift that will take 800,000 Christmas gifts to children in Bosnia and other warring nations. The airplane, bound for a linkup in London with four similar flights from other U.S. and Canadian

cities, was filled with 80,000 shoe boxes donated by people throughout the Carolinas. Many of the boxes were packed by children. All five Antonov 124s - the largest cargo plane in the world - will fly out on Saturday. They will deliver gifts to children in 18 locations around the globe with the Carolina gifts going to Bosnia. "This is kids helping kids," said Franklin Graham, president of Samaritan's Purse, the Boone, N.C., organization that sponsored the program. "Each shoe box is packed by a family or child with love - praying for the child that will receive it - knowing there's a child somewhere that needs love."
Bozic 1995 godine
Dr Baltazar

#75 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Dr Baltazar »

zutipatak wrote:Prije ćeš uz Visokog doći do centra Sarajeva autoputem nego sada, pogotovo kada je špica. U 16. sati od Ilidža do Baščaršije se putuje u prosjeku sat i po do dva. Za to vrijeme se može stići do Travnika kad nema gužve.

:lol: :lol:

Čime ti putuješ od Ilidže do Baščaršije ? Pa veća je gužva ujutro od 7h pa se stigne za nekih 30-40 minuta max. Ne pretjeruj ;-)
Post Reply