Dzuma petkom

Post Reply
dječak sa šibicama

#51 Re: Dzuma petkom

Post by dječak sa šibicama »

Vitezanin wrote:Interesantno je da ovaj dečko, koji inače ako pratite njegove nastupe, nastupa ono, arogantno i nabosito, nema nikakvu anketu, istraživanje, neke mini upitnike ili čak i referendume, na osnovu kojih je došao do zaključka da je ovo zaista prioritet većine studenata na univerzitetu. Jer, ako se ne varamo, ova studentska organizacija u svom opisu zastupa interese većine studenata i njihove potrebe. Na osnovu kojih kriterija je Haris ili SPUS zaključio da je ovo zaista bitno pitanje studentima? Zar on ne zastupa otprilike 50.000 studenata, navodno? Koliko je od ovih 50.000 reklo, i na koji način, da je ovo bitno pitanje za njihov studentski život?

Zašto SPUS, na čelu s dotičnim, nije napravila anketu i ponudila npr 5-10 stvari koje su prioriteti studentima? I neka bude među njima obavljanje džume ili neka druga vjerska praksa. Pokazalo bi se sigurno da je jako malenom broju studenata ovo zaista relevantno.

Ukratko, ovaj mladi gospon je sam ili na osnovu par razgovora njemu sličnih ljudi zaključio da se ovo MORA usvojiti, ovako ili onako. Jer on jednostavno koristi instituciju isključivo za vlastite ideje, odnosno za ideje koje dobiva od nekog broja ljudi iz političkog vrha stranke koja ga je i postavila na ovu poziciju. Nemojte misliti da on nema jasne instrukcije kako i šta treba raditi. Plus, i sam je takav.

Haris je naravno vrhunski licemjer u trenutku kad se poziva na konvencije o ljudskim pravima. U istim konvencijama se spominju prava drugih skupina koje Haris nazvia "bolesnim", "poremećenim" itd, ali kad se samo pozivate parcijalno na te konvencije jer zapravo ne zastupate studente nego kroz SPUS samo interese određene političke stranke, onda dobijete likove poput Harisa koji veoma vješto manipulairaju onim što piše u konvencijama i to prezentiraju javnosti na način kako njemu, tj njima paše.

Dok sam ja bio na faksu oko džume se nije pravila nikakva frka. Svega par studenata (ali zaista mali broj) je išao na džumu. Interno su s profesorima dogovarali da ih puste. Profesori su uvijek, ali uvijek puštali tih par studenata. Neki bi se vratili na predavanja, neki ne.

Onog trenutka kada bi se dobilo ovo šta Haris traži, dobili bi samo vješto iskorištavanje džume. Pogledajte šta se dešava u državnim institucijama na svim nivoima koje daju mogućnost zaposlenicima da idu jednom tijekom pet radnih dana na sat vremena pauze radi obavljanja vjerske ceremonije, potrebe itd. (muslimani na džumu, katolici na misu). Pola tih ljudi prvo ne ostane samo sat vremena, a pola ode kući i ne vrati se na posao.

Haris zastupa interese jedne struje unutar SDA koja mu daje prostor da radi ovo šta radi. To je jasno k'o dan. Ništa drugo nije u pitanju.
Haris i slicni njemu rade to sto rade, jer ogromnu vecinu od 50.000 studenata boli ona stvar izasta, osim za bubice i kako podjoniti ispit. Dok Haris politizira, oni drkaju kurac da prostite.

Blago narodu sa takvom omladinom.
kritichar

#52 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

Da je stvarno 50% muslimana u BiH, kako kaže popis, onda bi zahtjevi po pitanju džume imali smisla, međutim većina se izjasnila jer im je Tito rekao da su Muslimani. Upitno je koliko je u tih 50% Muslimana, a koliko muslimana, po onome što se vidi ti muslimani puno lakše napune birtiju nego džamiju.

Druga tema je ovo što se vidi na klixu, protivljenju religijskoj praksi, poznato je da su ovdje forumaši tradicionalno crveni, a crveni su manjina u ovoj državi. Crveni jesu glasni, jer ih je najviše u većim gradovima i drže dosta medija, to je rezultat komunističkog nasljeđa. Međutim komunizam je mrtav, ne mogu više da guraju vjeru u 4 zida, a posebno u Sarajevu. Ne znam zašto crveni misle da je Sarajevo ekskluzivno njihovo, oni jesu dali svoj pečat tokom 50 godina vlasti, ali da osmanlije (muslimani) nisu ovdje napravile čaršiju, ne bi ni bilo Sarajeva, imali bi Ilidžu koja bi bila kao danas Olovo, banja a okolo brda.
Vitezanin

#53 Re: Dzuma petkom

Post by Vitezanin »

kritichar wrote:Da je stvarno 50% muslimana u BiH, kako kaže popis, onda bi zahtjevi po pitanju džume imali smisla, međutim većina se izjasnila jer im je Tito rekao da su Muslimani. Upitno je koliko je u tih 50% Muslimana, a koliko muslimana, po onome što se vidi ti muslimani puno lakše napune birtiju nego džamiju.

Druga tema je ovo što se vidi na klixu, protivljenju religijskoj praksi, poznato je da su ovdje forumaši tradicionalno crveni, a crveni su manjina u ovoj državi. Crveni jesu glasni, jer ih je najviše u većim gradovima i drže dosta medija, to je rezultat komunističkog nasljeđa. Međutim komunizam je mrtav, ne mogu više da guraju vjeru u 4 zida, a posebno u Sarajevu. Ne znam zašto crveni misle da je Sarajevo ekskluzivno njihovo, oni jesu dali svoj pečat tokom 50 godina vlasti, ali da osmanlije (muslimani) nisu ovdje napravile čaršiju, ne bi ni bilo Sarajeva, imali bi Ilidžu koja bi bila kao danas Olovo, banja a okolo brda.

Ovo nema veze s komunizmom nego s nečim sasvim drugim.
dječak sa šibicama

#54 Re: Dzuma petkom

Post by dječak sa šibicama »

I tebi su u cijeloj ovoj prici, problem komunisti.

E pa svasta :D
Towelie

#55 Re: Dzuma petkom

Post by Towelie »

Mozda bi se dzuma mogla pomeriti u nedelju? :mrgreen:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#56 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

Dr Baltazar wrote:
Qler wrote:Mislim da je najbolje da se serijat onda usvoji odmah, da su petak i subota neradni.. da se ne zajebavamo ovako pomalo...
Možda bolje da se informišeš kad već izvaljuješ GLUPOSTI.
U državama koje sprovode šerijatski zakon neradni dani su četvrtak i petak.
Subota ti je svakako neradna ovdje zbog koga ? Zbog židova pametnjakoviću.
Nedjelja ti je neradna ovdje zbog koga ? Zbog kršćana pametnjakoviću.

Selam :thumbup:

@ontopic

Ma i da nema te dozvole, ljudi odu - to ti niko ne može zabraniti.
A jel ti zivis na prostoru gdje vladaju serijatski zakoni koji se provode na nivou kako sam napisao XV vijeka gdje zena ne smije voziti auto i muz joj smije raditi sta hoce, u zmeljama gdje "serijatski" ubijeu zenu koju je muskarac silovao itd itd ili na prostoru gdje svi imaju ista prava i u srcu Evrope. Ako ti se svidja serijat idi razguli u serijatsku zemlju a nemoj nas ovdje zagadjivati ziv bio sa tim zaostalim teorijama. Ovdje se uvijek islo na dzumu i ici ce se i uglavnom vjerovatno nije bilo problema oko toga ali ne mozes otici u sred radnog vremena a da neko drugi radi posao za tebe i da je to normalno. Vjera jos jednom pobnavljam nije institucionlana stvar nego privatna i svako ko je baca u eter je klasicna novokomponovana vjerska papcina.
Horcrux

#57 Re: Dzuma petkom

Post by Horcrux »

Kad citas komentare, bas vidis da generacijsko zanemarivanje svjetovnih nauka kod muslimana u BiH uzima svoj danak.
kritichar

#58 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

Vitezanin wrote:
kritichar wrote:Da je stvarno 50% muslimana u BiH, kako kaže popis, onda bi zahtjevi po pitanju džume imali smisla, međutim većina se izjasnila jer im je Tito rekao da su Muslimani. Upitno je koliko je u tih 50% Muslimana, a koliko muslimana, po onome što se vidi ti muslimani puno lakše napune birtiju nego džamiju.

današnje zagovaranje sekularizma od strane crvenih i nekada komunističko ugnjetavanje religije je u jasnoj vezi
hrasno38

#59 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

Nisu komunisti u Njemackoj, Francuskoj, Americi, UK pa za vrijeme radnog vremena nema vjere za nikoga!!! Suplja prica naravno uvijek potkovana crvenom bojom. I ako nisu sad bit ce opet budi siguran jer upravo ovako zaglupljivanje nevaznim stvarima onih koji kao predstavljaju muslimane sve vise i vise ljude okrecu prema pametnijim stvarima i stvarima od kojih se zivi. Od vjere se nije niko najeo i napio osim popova, svecenika i hodza.
PM72

#60 Re: Dzuma petkom

Post by PM72 »

Ja nisam crveni ali se osipam od vjernika na baterije.gdje su oni vjernici koji nisu telali da idu na džumu,koji nisu išli u "kadrovske" džamije i koji nisu nikog prisiljavali da idu u džamiju...a da nije bilo crvenih ne bi ni zeleni pobjedili jer su oni naselili obronke i brda...
SkyLimit

#61 Re: Dzuma petkom

Post by SkyLimit »

Sudeći po trendovima veće su šanse da će se u Bosni za 50 godina sjeći ruka onom ko ukrade jabuku nego da postanemo Švicarska
m_l

#62 Re: Dzuma petkom

Post by m_l »

Vitezanin wrote:Interesantno je da ovaj dečko, koji inače ako pratite njegove nastupe, nastupa ono, arogantno i nabosito, nema nikakvu anketu, istraživanje, neke mini upitnike ili čak i referendume, na osnovu kojih je došao do zaključka da je ovo zaista prioritet većine studenata na univerzitetu.
Haris Zahiragic wrote:
S obzirom da veliki broj medija pokušava pogrešno predstaviti inicijativu u najavi, želio bih da imate čitavu sliku. Želio bih naglasiti da naše inicijative koje su vezane za kvalitet studiranja i nastave ne mogu dobiti ovoliku medijsku pažnju, pa se zahvaljujem na prostoru makar za ovu inicijativu, koja će vjerovatno biti upućena tek za mjesec dana.
Na posljednjoj sjednici društvene grupacije Senata UNSA upoznao sam grupaciju društvenih nauka da ću na sljedećoj sjednici Senata upoznati Senat o namjeri da uputim inicijativu da se za vrijeme džuma namaza ne održavaju nastava i ispiti na organizacionim jedinicama (fakultetima) UNSA, gdje sam dobio podršku većine članova grupacije, među kojima su bila dva člana koja nisu pripadnici islamske vjeroispovjesti.
Na pomenutoj sjednici Senata, održanoj 28.09.2016. godine, pod tačkom raznom upoznao sam Senat o mojoj namjeri da na sljedećoj sjednici Senata to pitanje uvrstim kao tačku Dnevnog reda. Dakle, ta tačka, kao što navode pojedini mediji, nije skinuta sa Dnevnog reda, jer se još nije ni našla na istom.
Inicijativa koju planiram uputiti je produkt više razloga i okolnosti. Naime, veliki broj studentata se kontinuirano žali da profesori na pojednim fakultetima zakazuju ispite za vrijeme džuma namaza, koji je vjerska obaveza muškaraca islamske vjeroispovjesti. Također, na velikom broju fakulteta nastava se odvija za vrijeme džuma namaza.
Europska konvencija o ljudskim pravima u članu 9. propisuje pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti. Ograničenja tog prava se mogu desiti samo u slučajevima propisanim zakonom i to kada su neophodna u demokatskom društvu, u interesu javne bezbjednosti, radi zaštitite javnog reda, zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Član 14. Europske konvenicije o ljudskim pravima (koje ima ustavni karakter u BiH) propisuje zabranu diskriminacije po bilo kojem osnovu, te veliki broj studenata koji odlaze na džumu, smatra da su diskriminisani, jer moraju birati između izvršavanja vjerske obaveze (odlaska na džumu) i sticanja znanja na predavanjima zbog čega su i upisali fakultet.
Istina je da sam pojedinim senatorima rekao da govore bez znanja, jer su u pokušajima obaranja mojih argumenata istakli da bi takva odluka Senata bila u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o radu, što svakako nije tačno. Nije tačno ni to da bi se takva odluka kosila sa multi-etničkim karakterom našeg društva.
Bosna i Hercegovina, Sarajevo, a samim tim i Univerzitet u Sarajevu, jesu i moraju ostati multi-etnički i multi-kulturalni, ali ne smatramo da bi ovakvom Odlukom bila ugrožena prava studenata drugih vjeroispovjesti, šta više, naš zahtjev uživa njihovu podršku i oni se solidarišu sa nama, što zapravo i jeste prava multi-etničnost i multi-kulturalnost, isto kao što bi, siguran sam, studenti islamske vjeroispovjesti stali uz svoje kolege i njihov zahtjev da nema nastave za vrijeme mise (hipotetički - kada bi nedelja bila radni dan).
Također pojedini Senatori koji su bili protiv ovakvog zahtjeva, iako još nije formalno upućen, su istakli da se time trebaju baviti Islamska zajednica i organi vlasti Kantona Sarajevo – što nije tačno. Odnosi vjerskih zajednica sa državom, u sekularnoj družavi kakva je BiH, regulišu se ugovorima vjerskih zajednica i njihovih institucija sa državom. Država Bosne i Hercegovine je potpisala ugovor sa Vatikanom, kao i Srpskom pravoslavnom crkvom, dok je ugovor sa Islamskom zajednicom BiH stopirao član predsjedništva gospodin Mladen Ivanić. Iz tog razloga, smatramo da Univerzitet treba donijeti ovakvu Odluku, kako bismo pokazali da smo iznad politike i da njegujemo univerzalne vrijednosti, kao prava, slobode i osjećanja svih.
Signifikantno je kako je ova inicijativa, koja još nije formalno upućena dobila pažnju medija, dok inicijative o studentskim pravima i standardu, o borbi protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma, bubica, zabrani paralelno predavanja profesora na privatnim fakultetima itd., nisu dobile pažnju tih istih medija.
Očekivao sam da će ovakva inicijativa pokrenuti linč na mene, ali sretan sam da je verbalni delikt na smetljištu historije, te da je Bosne i Hercegovine postala demokratsko društvo u kojem se trebaju poštovati i uvažavati prava svih priznatih vjerskih zajednica.
Tek kada postanemo društvo u kojem će poštivanje tuđih, a ljubav prema svojim vrijednostima i običajima, postati pravilo, tek onda ćemo krenuti prospreritetno naprijed.
A ja, ponijet ću i ovo, kao što sam ponio i ranije napade, ne zato što sam posebno jak, neko jer mi je čist nijet u ovome.
Naravno, uputit ćemo inicijativu, nakon što pribavimo mišljenja relevantnih institucija, i nakon što sprovedemo peticiju među studentima, kako islamske, tako i drugih vjeroispovjesti. Niko nema pravo braniti odlazak na misu, gašenje svijetala na sabat, kao ni odlazak na džumu. Ovo je upravo inicijativa za multi-kulturalnu, multi-etničku i sekularnu državu, to su države gdje se poštuju prava svih, a ne ugrožavaju ista.

FB
hujdur007

#63 Re: Dzuma petkom

Post by hujdur007 »

Sada se traži da nema predavanja i ispita u terminu džume, ako se to usvoji onda ce sljedeci zahtjevi biti da nema predavanja i ispita tokom mjeseca ramazana, ako se to ispuni onda ce se traziti da budu na predavanjima odvojeni muskarci od zena itd dok ne postanemo kao Saudijska Arabija.
Ovome se treba oštro, jasno i glasno usprotiviti odmah na početku, dok nije uzelo maha.
Mi se vec opasno krecemo prema postepenom uvodjenju serijata, za koje mislim da velika vecina bošnjaka ne zeli, narocito ne onih koji nisu bosnjaci.
Osim toga, koliko znam islamske propise, ukoliko osoba iz opravdanih razloga ne može obaviti namaz, nije ni dužna.
kritichar

#64 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

hrasno38 wrote:

Nisu komunisti u Njemackoj, Francuskoj, Americi, UK pa za vrijeme radnog vremena nema vjere za nikoga!!! Suplja prica naravno uvijek potkovana crvenom bojom. I ako nisu sad bit ce opet budi siguran jer upravo ovako zaglupljivanje nevaznim stvarima onih koji kao predstavljaju muslimane sve vise i vise ljude okrecu prema pametnijim stvarima i stvarima od kojih se zivi. Od vjere se nije niko najeo i napio osim popova, svecenika i hodza.
Tradicija i politika tih naroda je zasnovana na kršćanstvu i dijelom na judaizmu, u početku te zemlje nisu bile sekularne, uredili su svoja religijska prava onako kako im odgovara, svoje svete dane subotu i nedjelju su postavili kao neradne i nemaju potrebe za vjerom tokom radne sedmice.
Edin H.

#65 Re: Dzuma petkom

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote:Ja predlazem da svi studenti koji idu na dzumu, ne moraju ni izlaziti na ispite i da im se daju diplome odmah, a zatim i radna mjesta u Telekomu i Elektroprivredi.

Ostali studenti, ako im se ne svidja, neka isele iz Bosne ba.
:lol:

Trebala bi postojati soba za molitvu na svakom fakultetu, pa dobro i tokom dzume da nema ispita i obaveznih predavanja, nego recimo vjezbe, slobodni rad sa studentima, ali isto tako da je povratak nakon dzume obavezan.
Capsicum

#66 Re: Dzuma petkom

Post by Capsicum »

Sto se tice zakona, za koristenje tih sat vremena petkom da bi se u toku radnog vremena obavila dzuma, vec postoji zakonsko uporiste u clanu 44. Zakona o radu.
V. ODMORI I ODSUSTVA Odmor u toku radnog vremena
Član 44.
(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.
(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
hrasno38

#67 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

kritichar wrote:
Vitezanin wrote:

današnje zagovaranje sekularizma od strane crvenih i nekada komunističko ugnjetavanje religije je u jasnoj vezi
Znaci i dalje lazete i prosipate teze o ugnjetavanoj vjeri. Toliko si ugnjetavan da je Sarajevo pocetak zadnjeg rata docekalo sa minimalno 20-30 dzamija, nekoliko crkava, sinagogom itd itd. Jebo vas vise ta suplja i lazljiva prica o ugnjetavanju vjere. Kako je moj komsija citav zivot isao u dzamiju bez ikakvih problema. Tako sto nije sjedio na dvije stolice pa htio da bude i vjernik i komunista. Bio je samo vjernik. Moja majka je citav zivot isla u crkvu i nikad joj niko nista ruzno nije rekao ali nije bila u KP kao ni moj stari ali ja jesam i opet nikada nismo imali nikakvih problema. Znas li zasto??? ZATO STO NISMO ROVARILI PROTIV DRZAVE I BAVILI SE SVOJIM ZIVOTIMA! A zasto nsimo rovarili??? Zato sto nam je ta drzava dala sve za razliku od ove koja nam je sve uzela a ponajvise ljudsko dostojanstvo. Koga vise jebete sa tom price kako komunsiti nisu dali sram da vas bude.
Kacite se za pricu oduzimanja zemlje poslije rata a ne kacite se price da je zaemlja oduzimana izdajnicima koji su radili sa fasistima. ma jebo to bitno je da su bili ugrozeni jadni muslimani a to sto je pola hodza ispijalo kafe sa ustasama nema veze.
Zajebi pricu ja sam rodjeni sarajlija, otac mi je rodjeni sarajlija, djed mi je rodjeni sarajlija i nemoj mi ti pricati o ugozenosti muslimana u Sarajevu ili bilo koje druge vjere.
Dr Baltazar

#68 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

hrasno38 wrote:
Dr Baltazar wrote:
Qler wrote:Mislim da je najbolje da se serijat onda usvoji odmah, da su petak i subota neradni.. da se ne zajebavamo ovako pomalo...
Možda bolje da se informišeš kad već izvaljuješ GLUPOSTI.
U državama koje sprovode šerijatski zakon neradni dani su četvrtak i petak.
Subota ti je svakako neradna ovdje zbog koga ? Zbog židova pametnjakoviću.
Nedjelja ti je neradna ovdje zbog koga ? Zbog kršćana pametnjakoviću.

Selam :thumbup:

@ontopic

Ma i da nema te dozvole, ljudi odu - to ti niko ne može zabraniti.
A jel ti zivis na prostoru gdje vladaju serijatski zakoni koji se provode na nivou kako sam napisao XV vijeka gdje zena ne smije voziti auto i muz joj smije raditi sta hoce, u zmeljama gdje "serijatski" ubijeu zenu koju je muskarac silovao itd itd ili na prostoru gdje svi imaju ista prava i u srcu Evrope. Ako ti se svidja serijat idi razguli u serijatsku zemlju a nemoj nas ovdje zagadjivati ziv bio sa tim zaostalim teorijama. Ovdje se uvijek islo na dzumu i ici ce se i uglavnom vjerovatno nije bilo problema oko toga ali ne mozes otici u sred radnog vremena a da neko drugi radi posao za tebe i da je to normalno. Vjera jos jednom pobnavljam nije institucionlana stvar nego privatna i svako ko je baca u eter je klasicna novokomponovana vjerska papcina.
Svi imaju ista prva u srcu Europe :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Ja ti kažem, po ko zna koji put, da se može otići u sred radnog vremena i da ti niko ne može zabraniti. Sve dok Bakir Izetbegović može otići, mogu i svi drugi :thumbup:

Hrasno, ti kao komunjara ne bi smio ništa pričati na ovu temu. Nisi i nikad nećeš biti objektivan ;-) A sad se fino vrati u realnost. Živiš u državi sa većinski muslimanskim stanovništvom. Nekad nisi mogao biti na važnoj funkciji, ako nisi član KP. Toga više nema i neće biti. E to su ti jednaka prava. Džamija će biti sve više i nek se grade. Ako ti smetaju, imaš 4 strane svijeta i okreni na koju god hoćeš.
Last edited by Dr Baltazar on 06/10/2016 11:34, edited 1 time in total.
graue_maus

#69 Re: Dzuma petkom

Post by graue_maus »

konta li iko od ove nase inteligencije ,da smo mi u evropi i da je vikend subota nedjelja a ne cetvrtak petak .....da se zemlja izoluje automatski jer je ispala iz standarda evrope .........makedonija nije pomjerala sat neko vrijeme pa je bila izolovana ,neznam kako je danas ......razmisljajte u ovom pravcu .....ali koliko vidim vecina bi u tursku nego na zapad ...
hrasno38

#70 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

graue_maus wrote:konta li iko od ove nase inteligencije ,da smo mi u evropi i da je vikend subota nedjelja a ne cetvrtak petak .....da se zemlja izoluje automatski jer je ispala iz standarda evrope .........makedonija nije pomjerala sat neko vrijeme pa je bila izolovana ,neznam kako je danas ......razmisljajte u ovom pravcu .....ali koliko vidim vecina bi u tursku nego na zapad ...
razmisljaju tako da bi uvodili serijatsske zakone i proslipali vjerska supljiranja u srcu Evrope....e moze ali moj kurko!!! I onda kukanje kako su jadni Bosnjaci ugrozeni, kako nam nedaju u Evropu, kako ovo kako ono a sami sebi jamu kopaju i sto je najgore u tu jamu vuku i nas sve ostale.
Better Man

#71 Re: Dzuma petkom

Post by Better Man »

Dao bih ja petkom svim zaposlenim koji su vjernici taj sat za džumu, ali zato ne bi išli kući u 4 ili pola 5 (negdje je od 8 do 4, a negdje od 8 do pola 5 radno vrijeme), već bi ostajali sat duže na poslu i išli bi kući u 5 ili pola 6. Taj zahiragić je klasični primjer lezihljeboviča i večina onih koji koriste pravo na džumu. To što on traži, glat bi mu odbio.
Last edited by Better Man on 06/10/2016 11:54, edited 1 time in total.
PM72

#72 Re: Dzuma petkom

Post by PM72 »

Nekad nisi mogao biti na važnoj funkciji, ako nisi član KP. Toga više nema i neće biti.
:lol: :lol: :lol:
srećom pa je sad demokratija pa ne možeš biti na nekoj važnoj funciji ako nisi član SDA i ako ne ideš u džamiju.
Kombat

#73 Re: Dzuma petkom

Post by Kombat »

sadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica

Jel' ono u 15:10?

http://www.imdb.com/title/tt0381849/

http://www.imdb.com/title/tt0050086/

Image
kritichar

#74 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

hrasno38 wrote: Znaci i dalje lazete i prosipate teze o ugnjetavanoj vjeri. Toliko si ugnjetavan da je Sarajevo pocetak zadnjeg rata docekalo sa minimalno 20-30 dzamija, nekoliko crkava, sinagogom itd itd. Jebo vas vise ta suplja i lazljiva prica o ugnjetavanju vjere. Kako je moj komsija citav zivot isao u dzamiju bez ikakvih problema. Tako sto nije sjedio na dvije stolice pa htio da bude i vjernik i komunista. Bio je samo vjernik. Moja majka je citav zivot isla u crkvu i nikad joj niko nista ruzno nije rekao ali nije bila u KP kao ni moj stari ali ja jesam i opet nikada nismo imali nikakvih problema. Znas li zasto??? ZATO STO NISMO ROVARILI PROTIV DRZAVE I BAVILI SE SVOJIM ZIVOTIMA! A zasto nsimo rovarili??? Zato sto nam je ta drzava dala sve za razliku od ove koja nam je sve uzela a ponajvise ljudsko dostojanstvo. Koga vise jebete sa tom price kako komunsiti nisu dali sram da vas bude.
Kacite se za pricu oduzimanja zemlje poslije rata a ne kacite se price da je zaemlja oduzimana izdajnicima koji su radili sa fasistima. ma jebo to bitno je da su bili ugrozeni jadni muslimani a to sto je pola hodza ispijalo kafe sa ustasama nema veze.
Zajebi pricu ja sam rodjeni sarajlija, otac mi je rodjeni sarajlija, djed mi je rodjeni sarajlija i nemoj mi ti pricati o ugozenosti muslimana u Sarajevu ili bilo koje druge vjere.
Evo ga lupa se u prsa kako je on autohtoni sarajlija.
Poznato je svima da vjernici i komunisti nisu imali ista prava, mogao si ići redovno u džamiju ali bi bio obilježen.
npr. kada su komunisti uhapsili Mustafu Spahića smetalo im je što je pozivao da se daju muslimanska imena djeci
a te džamije su ostale iz osmanskog perioda, koliko je izgrađeno a koliko porušeno džamija za vrijeme komunizma?
graue_maus

#75 Re: Dzuma petkom

Post by graue_maus »

hrasno38 wrote: kako nam nedaju u Evropu, kako ovo kako ono a sami sebi jamu kopaju i sto je najgore u tu jamu vuku i nas sve ostale.
:thumbup: potpisujem
Post Reply