Pa mislim da distrikt ne bi uneo neke posebne promjene u samu strukturu isto ko što Brčko nije ništa posebno dobilo statusom distrikta osim neke satisfakcije na političkoj razini. Zato mislim da stvaranje distrikta od glavnog grada je nepotrebno jer je BiH mala država da bi imala 2 distrikta i ostalo sve kantoni.gavrilo wrote:a sta mislis da sarajevo postane distrikt kao brcko?Frutek wrote:Kako misliš - totalna decentrilazacija? Mi smo i sada dosta decentrilizirani s tim da imamo 2 entiteta i dosta dijelova u Hercegovini s hrvatskim predznakom koji opet 'tjeraju' svoju politiku . Slažem se da Belgijski model nije loš, al kako da osiguramo da se srpski i hrvatski kantoni ne bi sve više priklanjali susjedskim državama bez neke forme direktive iz jednog centra (i tako malo po malo stvarali nešto što će više podsjećat na autonomiju, nego na kanton), a koji jedini može biti Sarajevo (mislim da znaš i sam da dostojne zamjene za centar nema).Nenadv24 wrote:Čvrstu centralizaciju iz Sarajeva prihvatili bi samo Bošnjaci a druga 2 naroda to bi prihvatila na kukovo ljeto.
Belgijski model bi ipak najbolje odgovarao. Yebote kod njih je samo još kralj zajednički. Ostalo je decentralizovano. I opet sve funkcioniše.
Čak i da se nekim čudom uspostavi distrikt, opet bi državna struktura zahtijevala da Sarajevo kao glavni grad bude centar i da odatle ide direktiva za kantone. Mislim da tu nema ničeg lošeg i da je logično ako već raspravljamo o Belgijskom modelu. Pa pustit samo kantone bez centra je kao pustit igrače na teren bez trenera, kad tad bi haus nastao, niko nikog ne bi slušao itd itd. Mora biti jedan centar, isto ko što je u bivšoj Jugi bio Beograd, najlogičnije riješenje kad pričamo o Belgijskom modelu kao opciji za BiH, jeste da centar bude Sarajevo.