ma to je dio kredita od preko milijardu ako se ne varam 750 miliona je fbih dobila od wb i sad su oni rekli eto 50m € za magistrale ovo je za zdravstvo ovo je za željeznicu i tako..Alfons Kauders wrote:Ja ovdje ne kontam par stvari - primjera radi, i JPC i politicari pominju radove na magistralama, vrte se neki planovi, nesto se objavljuje a nesto ne, medjutim uvijek se ponavlja kredit od 65m od EBRD-a. Ne pominju se drugi izvori, a 65m nije dovoljno da se uradi ni 10% navedenog u tabeli.
- Primjera radi, samo na M18 se treba potrositi jos desetak miliona (vjerovatno i vise) da se zavrsi Karaula. Onda je predvidjena traka za spora vozila Cevljanovici - Nisici i Stupari - Vitalj (Vitalj=raskrsnica sjeverno od Kladnja, gdje se odvaja za Vlasenicu i Srebrenicu. Tu se radi o malo vecim kilometrazama - 14km kod Kladnja, a za Nisice nije ni navedena kilometraza. Dakle pitanje je dje je ostatak para za sve navedeno na spisku?
- Stupari - Vitalj su zanimljiv izbor, jer se radi o jako losem dijelu trase, gdje se pored krivina i ostalih cirkusa na koje smo navikli, nailazi i na 2-4 velika klizista... I tu se radi o 14km za rekonstrukciju, mada je svakom ko je tuda prolazio jasno da nece raditi 3 trake cijelom duzinom, jer bi to bio poduhvat kao gradnja Bradine pocetkom osamdesetih - skupo i zahtjevno.
Moze li mi neko iz struke objasniti zasto se tu nije islo na tunel, jer meni kao laiku izgleda da bi se nekim tunelom velicine onog na Karauli (eventualno 100-150m kraci) moglo probiti ovo brdo, tako da se spoje Vitalj i Gojakovici:
https://www.google.hr/maps/place/Kladan ... !1e4?hl=en
Jasno je da bi bilo skupo, ali ako je tehnicki izvodivo, zasto se ne ide na tunel koji bi ovdje ustedio 3-4 kilometra (otprilike kao i Karaula)
vjerovatno je ovo samo prvi dio toga, znaš kako to naši rade u ovom mandatu kilometar, u idućem dva..