SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#51 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Pa da je "A" lista besplatna. Imas 3-4 posta iznad tvog proslog.
Innovation

#52 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Dozer wrote:
Vala, za SDA nisam glasao nikad, niti cu. I znam ja vrlo dobro ko je sve kriv za ove budalastine. A znam i koliko bi svi oni meni potrajali da imam samo 24-48h pune vlasti. Ni jedan jedini ne bi docekao 49 sat.

Ono sto mene zanima ovdje jeste:
1. Kako participacija za lijek koji treba da je besplatan, ako je na "zuti" recept, moze biti 90% njegove pune cijene?, i
2. Zasto se obrada recepta ne primjenjuje i na "bijele" recepte?

Po ovome gore, i to crno na bijelom, vise je nego jasno kako se prazni budzet zdravstvenog osiguranja - ociglednom kradjom i prevarom.

P.S. Koliko ljude ovo zanima, sasvim je jasno iz kolicine komentara... :roll:

P.P.S. E, narode, SRBI uveli BOSNJACIMA placanje participacije i obrade recepata za besplatne lijekove, a HRVATI uzimaju tal!
:-)
Innovation wrote:Nisu ti naplatili obradu recepta. Kalkulator u ruke i racunaj. PDV je na cio iznos.
:?:
Last edited by Innovation on 15/09/2016 16:51, edited 1 time in total.
Innovation

#53 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 32. Sjednici, održanoj 03.12.2015. godine, donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ 56/13, 94/15), kao i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ 56/13, 94/15) kojom je utvrđen asortiman lijekova i cijene lijekova koji se koriste u pružanju zdravstvene zaštite.

U skladu sa tačkom X pomenute Odluke, Kanton Sarajevo je usaglasio pozitivne liste lijekova kantona sa Federalnom listom lijekova, i to obligatorno sa A listom lijekova i fakultativno sa B listom lijekova, uvažavajući kriterije utvrđene čl. 9. i 11. Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova („Službene novine Federacije BiH“, broj 45/13).

Odluka o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj Listi lijekova Kantona Sarajevo je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 27/16 od 7.6.2016.godine a stupa na snagu 15.jula 2016.godine, i ista je dostupna u meniju propisi.

A lista lijekova Kantona Sarajevo sadrži 153 lijeka u 605 oblika, jačina i pakovanja lijeka različitih proizvođača i nosioca dozvole za promet lijeka u BiH i 6 lijekova za koje će se vršiti refundacija sredstava od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo do visine utvrđene Federalne cijene.

B lista lijekova Kantona Sarajevo sadrži 32 lijeka u 98 oblika jačina i pakovanja lijeka različitih proizvođača lista sadrži, te 11 lijekova za koje je predviđen poseban način finansiranja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

U 10 oblika jačina i pakovanja proizvođača, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 10%

U 21 obliku jačini i pakovanju proizvođača, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 25%

U 28 oblika jačina i pakovanja proizvođača, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 50%

U 1 obliku jačini i pakovanju proizvođača, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 75%

U 38 oblika jačina i pakovanja proizvođača, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 100%

Za 5 lijekova u 11 oblika, jačina i pakovanja, za koje je predviđen poseban način snabdjevanja osiguranika Kantona Sarajevo, Zavod učestvuje u cijeni lijeka sa 75 % u dva oblika, a ostalih 9 oblika, jačina i pakovanja Zavod učestvuje u cijeni lijeka u 100% iznosu.

Bolnička lista lijekova koji se koriste u primarnom niou zdravstvene zaštite i koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravtsvenog osiguranja sadrži 89 lijekova, dok Lista lijekova koji se primjenjuju isključivo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama a finansiraju se iz materijalnih troškova koje Zavod mjesečno doznačava ovim ustanovama, sadrži 54 lijeka.

Magistralna lista lijekova sadrži 18 preparata koji se obezbjeđuju stanovništvu Kantona Sarajevo

http://mz.ks.gov.ba/sites/mz.ks.gov.ba/ ... vu.xls.pdf

http://mz.ks.gov.ba/sites/mz.ks.gov.ba/ ... .xlsx_.pdf

Last edited by Innovation on 15/09/2016 17:06, edited 1 time in total.
KB9

#54 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by KB9 »

O'zone wrote:Hoćete i Vi u sve da se razumijete i petljate. Plati i šuti. To evo funkcioniše dvaJs godina i nikome ne smeta.
A: Za koga cemo glasat?
B: Pa za nase, necu valjda za ONE?

:izet:
O'zone
Globalni moderator

#55 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

KB9 wrote:
O'zone wrote:Hoćete i Vi u sve da se razumijete i petljate. Plati i šuti. To evo funkcioniše dvaJs godina i nikome ne smeta.
A: Za koga cemo glasat?
B: Pa za nase, necu valjda za ONE?

:izet:
C: Ma i ONI ista govna ko i naši :mrgreen: nego hajmo mi za Švecku :skoljka:
TheMule

#56 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by TheMule »

Ovo izgleda vise politicka tema nego prakticna....ljudi nisu ni zainteresovani za rjesenje, samo kukanje
O'zone
Globalni moderator

#57 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

TheMule wrote:Ovo izgleda vise politicka tema nego prakticna....ljudi nisu ni zainteresovani za rjesenje, samo kukanje
Fazon je ukazati na neke stvari. Ima ovdje dosta forumaša koji se trude da iznesu podatke, činjenice, dokaze, kako nas sistem zajebava i pljačka, kako je napravljen samo za ove glavonje koje se smješe sa plakata..etc ali nema koristi. Odzivi na takve teme je uvijek minimalan, ljude to ili ne zanima ili ih je strah da "talasaju" tako da i ostatak populacije (evo iskreno ja) gubi interes da se bori za bolje sutra i za ispravljanje krivih Drina. Nekad se nadali da će doći narodu iz guzice u glavu međutim taj put je ispao veoma dugačak sa mnoštvom prepreka.
TheMule

#58 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by TheMule »

O'zone wrote:
TheMule wrote:Ovo izgleda vise politicka tema nego prakticna....ljudi nisu ni zainteresovani za rjesenje, samo kukanje
Fazon je ukazati na neke stvari. Ima ovdje dosta forumaša koji se trude da iznesu podatke, činjenice, dokaze, kako nas sistem zajebava i pljačka, kako je napravljen samo za ove glavonje koje se smješe sa plakata..etc ali nema koristi. Odzivi na takve teme je uvijek minimalan, ljude to ili ne zanima ili ih je strah da "talasaju" tako da i ostatak populacije (evo iskreno ja) gubi interes da se bori za bolje sutra i za ispravljanje krivih Drina. Nekad se nadali da će doći narodu iz guzice u glavu međutim taj put je ispao veoma dugačak sa mnoštvom prepreka.
Ma O'zone znam ali ovaj slucaj je cist ko suza i nema nikakve veze sa sistemom. Ne mora se sve svoditi na politiku pobogu. Pa i susjedne zemlje imau ucesce, obradu recepta, i poreze - to je standard u kapitalizmu kako neko rece...

Ovaj slucaj je stvar kulture pljackanja i sitnicarenja od strane haman svakoga. Ja kad sam u Sarajevu, bar 2 puta na dan me pokusaju opljackati, od konobara, do ovih "finih" teta po apotekama i prodavnicama. Ustvari, one su najgore.

Ovo je jednostavno, odes nazad i kazes, pogledo sam racun, naplatili ste mi punu cijenu za neke lijekove, daj pare nazad, nema zajebancije
Innovation

#59 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

TheMule wrote:Ovo je jednostavno, odes nazad i kazes, pogledo sam racun, naplatili ste mi punu cijenu za neke lijekove, daj pare nazad, nema zajebancije
Naravno, ali kad bi to bila istina. :mrgreen:
:thumbup:
VjecitiStudent

#60 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote:
Nažalost, čini mi se da još nismo skontali šta je tačno problem, mućka u konkretnoj apoteci ili su pak uveli za sve plaćanje participacije i naknade za recepte.
O'zone
Globalni moderator

#61 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

VjecitiStudent wrote:
O'zone wrote:
Nažalost, čini mi se da još nismo skontali šta je tačno problem, mućka u konkretnoj apoteci ili su pak uveli za sve plaćanje participacije i naknade za recepte.
Koliko sam skontao naknada za obradu recepta postoji (smješno ali eto šta ćeš) i nekad je bila 1,90 Km a sad je 1,65 KM (ispravite me ako griješim)

Što se tiče cijene lijekova vjerujem da su lijekovi skuplji na esencijalnoj listi nego u slobodnoj prodaji jer je lakše uzimati iz ZZO nego od kupaca u slobodnoj prodaji. Tu ima talova tona
VjecitiStudent

#62 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote:
Koliko sam skontao naknada za obradu recepta postoji (smješno ali eto šta ćeš) i nekad je bila 1,90 Km a sad je 1,65 KM (ispravite me ako griješim)

Što se tiče cijene lijekova vjerujem da su lijekovi skuplji na esencijalnoj listi nego u slobodnoj prodaji jer je lakše uzimati iz ZZO nego od kupaca u slobodnoj prodaji. Tu ima talova tona
Do sada, lijekovi koji su bili na esencijalnoj listi su bili potpuno besplatni, sve te naknade je apotekama izmirivao ZZO.
Promjena prakse na štetu pacijenata bi bila krupan zaokret.
O'zone
Globalni moderator

#63 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

Meni je cirkus da neko naplaćuje obradu recepta pa i 0,05 kpf

Poslato sa radnog mjesta...
VjecitiStudent

#64 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Svake godine devet miliona KM ode apotekama iz ZZO-a samo za ove naknade.
O'zone
Globalni moderator

#65 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

Ma ja, nije dosta marže na lijekovima nego i naknada za obradu recepta. S druge strane nema tetanusa u ambulantama moraš sam kupovati, na kliničkom nedostaju reagensi i malo malo neki aparat ispusti dušu. Za teško oboljeli djecu skupljaju se pare po ulici za liječenje u inostranstvu, itd, itd...

VjecitiStudent

#66 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote:Ma ja, nije dosta marže na lijekovima nego i naknada za obradu recepta. S druge strane nema tetanusa u ambulantama moraš sam kupovati, na kliničkom nedostaju reagensi i malo malo neki aparat ispusti dušu. Za teško oboljeli djecu skupljaju se pare po ulici za liječenje u inostranstvu, itd, itd...

Zato apoteka i ima mali milion po gradu.
Innovation

#67 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

VjecitiStudent wrote: Nažalost, čini mi se da još nismo skontali šta je tačno problem, mućka u konkretnoj apoteci ili su pak uveli za sve plaćanje participacije i naknade za recepte.
Ne mogu da vjerujem, da ti nisi skontao da je racun ok. :?
O'zone wrote:Meni je cirkus da neko naplaćuje obradu recepta pa i 0,05 kpf
Ne naplacuje se od pacijenta. To placa ZZO.
Nepass

#68 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Nepass »

Dozer wrote:Kako sistem zdravstvene zastite kod nas funkcionise, manje-vise znamo svi - jedva. Ali, da li iko obraca paznju ne to koliko nas sve taj sistem bukvalno pljacka? I na koje sve nacine...?

Evo 1 od primjera. Dakle, prije neki dan udjem u jednu privatnu ugovornu apoteku (dakle, koja je u sistemu) da pokupim i kupim neke lijekove.
Za neke sam imao zute recepte (koji bi trebalo da su besplatni, koliko je meni poznato), a za neke sam imao bijele recepte (na koje se sve placa).
I usao sam, trazio sve sta mi treba, dao knjizicu, teta sve donijela, provukla kroz kasu, i kaze - 40 KM.
Ja blen'o u nju, i pitam - 40KM za ove 3 stavke?! A ona ce - ne samo za to, nego se i za ove ostale placa participacija.
I, OK. Platim ja, pokupim racun, i odem. Dodjem kuci i uzmem taj racun da pregledam, i onda zakljucim da ovaj nas kompletan SZZ, a pogotovo ljude koji ga vode i kreiraju pravila, ekspresno treba srusiti, te ljude zapaliti na lomaci na M. Dvoru, i onda sve ponovo organizovati.

A evo i zasto:

Image

Kratka analiza gornjeg racuna se moze svesti u jednu recenicu - lijekovi koji nam se prepisuju na zute recepte su za skoro 50% skuplji od onih koji su na bijelim receptima i koje moramo platiti.

Zaista bih volio da mi neki strucnjak (ne "strucnjak") pojasni ovaj racun i objasni kako participacija za bilo koji lijek, koji se prepisuje kao besplatan, moze biti 90% njegove pune cijene.
Boja recepta ti nista ne znaci. Napisali ti brufen na zuti crveni ili bijeli isto ces ga platiti
O'zone
Globalni moderator

#69 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

Innovation wrote:
O'zone wrote:Meni je cirkus da neko naplaćuje obradu recepta pa i 0,05 kpf
Ne naplacuje se od pacijenta. To placa ZZO.
Znam da se naplaćuje od ZZO ali da se citiram od maloprije
O'zone wrote:Ma ja, nije dosta marže na lijekovima nego i naknada za obradu recepta. S druge strane nema tetanusa u ambulantama moraš sam kupovati, na kliničkom nedostaju reagensi i malo malo neki aparat ispusti dušu. Za teško oboljeli djecu skupljaju se pare po ulici za liječenje u inostranstvu, itd, itd...
Ako je tačna informacija od @vječitistudent da se godišnje izdvoji 9 miliona maraka iz ZZO za "obradu recepata" i slične naknade, dok nam je zdravstvo na nivou 60-tih i početka 70-tih to je tužno.
Dr Baltazar

#70 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Dr Baltazar »

Dr.medicine wrote:Ali sve dok je neškolovanih, primitivnih ljudi, sa pravom glasa za Zelene, nema nama nafake i napretka :run:
Izvini molim te, ali daj dokaz da za te Zelene glasaju samo neobrazovani :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#71 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by dr.gog »

Molite Boga ili zlu sudbinu da se ne razbolite. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by pici »

dr.gog wrote:Molite Boga ili zlu sudbinu da se ne razbolite. :D
moj gogec ev ja polomijo petu... jebote šta sam doživio na ortopediji u državnoj od jednog doktora... jebote tretira te ko kriminalca, nevjerovatno, sreča bio sam sa burazom i sinom pa su mu jebali sve ja ga ganjo štakom po ordinaciji... katastrofa
O'zone
Globalni moderator

#73 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

pici wrote:
moj gogec ev ja polomijo petu... jebote šta sam doživio na ortopediji u državnoj od jednog doktora... jebote tretira te ko kriminalca, nevjerovatno, sreča bio sam sa burazom i sinom pa su mu jebali sve ja ga ganjo štakom po ordinaciji... katastrofa
Jeste ga barem uhvatili....

Brz i bezbolan oporavak @pici :thumbup:
Innovation

#74 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

O'zone wrote: Znam da se naplaćuje od ZZO ali da se citiram od maloprije
Onda je to za ovu temu,

Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

http://forum.klix.ba/posting.php?mode=r ... pr12870078

Ova Dozerova, se odnosila na konkretan problem i ja se nadam da sam mu uspjela razjasniti.
Nije mi bio cilj da branim bilo koga.
VjecitiStudent

#75 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Ja sam si štampao Sekinu sliku, zlu ne trebalo :D
Post Reply