Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#51 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by dustaban »

Nastavak - Stvoritelj Univerzuma i nasa veza s njim
aurora313 wrote:...
“Ja sam Stvoritelj svega vidljivoga i nevidljivoga”, prekinut će vas On strogo. “Beskrajne milijarde svjetlosnih godina s kraja na kraj svemira, sve sam ja napravio. Bezbrojne zvijezde i sazviježđa. Vrela, sjajna sunca i crne rupe antimaterije. Mojom voljom bešumno putuju meteori koji će u vama nedokučivo dalekoj budućnosti uništiti jedan planet, u treptaju oka zdrobiti u prah i razvijati u hladnu tamu stotine tisuća životinjskih i biljnih vrsta na njemu. A vi me pitate za ženske gaće! Ja sam upalio iskru života, a vi me pitate za ples, čupanje obrva i komadić kože na penisu! Zar vi stvarno mislite da je mene briga za to? Otkud vam uopće pomisao da bih se ja, svemoguće i savršeno biće, naljutio ako ste vi u petak ručali naravni odrezak umjesto tunjevine s povrćem?”
Ovaj @aurorin post mi bas dobro dodje.
Dakle evo ne sporimo Boga Stvoritelja Univerzuma. On je "upalio iskru"...
I upravo sam ovaj detalj jednom davno razradjivao ovdje, ali dodjose novi djaci :)

Dakle uzmimo za primjer nesto sto je veoma slicno Svemiru i njegovom nastanku - VATROMET!
Je li vatromet nastao sam od sebe? Nije. Da li onaj ko je ispalio raketu upravlja svakom iskricom nakon ispaljenja? Naravno ne.

I tako, htjeli ne htjeli, moramo posmatrati sve ovo. Kao sto kreator vatrometa pravi i priprema vatromet PRIJE ISPALJENJA, tako je nekako i prije ispaljenja svemira nesto odredilo sve ovo sto je ispaljeno... u onom makro smislu.

Ko pravi rakete za vatromet unaprijed joj odredi boju, velicinu, snagu i visinu ispaljenja, odredi joj bogami i oblik - cvijet, srce, vako - nako... ali kad je ispali ispaljivacu je samo preostalo da uziva.
Ako je negdje nesta i zajebo ispravice sljedeci put jer ispaljeni vatromet ne traje vjecno.
;-)

I eto, tako bi neko ko o tome razmislja bez navodjenja vode na svoj mlin morao shvatiti i Univerzum i njegovog Stvaraoca. Mi smo posljedica nekog ispaljenja ali nasa veza sa Ispaljivacem je apsolutno nemoguca i nebitna.

Medjutim upravo takav Bog - Ispaljivac je on sto religiju yebe. Njoj treba "Bog online" (samo na njenom terminalu, nemaj drugih terminala osim moga...) tj. bog sa dvosmjernom vezom - ti mu se molis, on te popazi!

Nidze veze!
:mrgreen:
RNG_25

#52 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by RNG_25 »

dustaban wrote:Nidze veze!
Tako je. Kako ovo veze sa temom nema, zamoliću da otvorite vlastitu sa odgovarajućim nazivom, npr. "Ateistička vizija Boga"...
dustaban

#53 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by dustaban »

RNG_25 wrote:
Tako je. Kako ovo veze sa temom nema, zamoliću da otvorite vlastitu sa odgovarajućim nazivom, npr. "Ateistička vizija Boga"...
Kad ti promjenis naslov ove teme u - Bog prema Kur'anu (ne općenito)

(da si znao na koga ces naletiti ne bi je ni otvarao, priznaj ;-) )
Haris.ba

#54 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Haris.ba »

Allah dž.š. je Apsolutan i Neusporediv, istodobno transcendentan i imanentan. Njega ne možemo zamisliti niti usporediti s bilo čime u našoj mašti, jer bi Ga ograničili. Zato Ga ne možemo ni vidjeti, ali Ga možemo spoznati, kako Kur’an kaže: „Gdje god da se vi okrenete pa tamo je Allahovo Lice.” (El-Bekara, 115)

Po Kur’anu, Allah je nevidljiv, nedostižan ljudskome pogledu: „To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi! Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.” (El-Enam, 102-103)

Istodobno, on je ljudima „bliži od vratne krvne žile kucavice.” (Kaf, 16).

I On je blizu vjernicima kad Ga mole i trebaju: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.” (El-Bekara, 186).

Njegova savršenost i apsolutnost čovjeku se predočava Njegovim svojstvima poznatim u islamskoj terminologiji kao sifati. Svojstva (sifati) i djela koja On sam otkriva mogu biti spoznana pod jednim osnovnim uvjetom – da čovjek vjeruje. Njegova transcendencija izvodi se iz toga što je On s one strane ograničenja vremena, prostora i osjetilne egzistencije svijeta. Prava priroda Božja (Njegovo Uzvišeno Biće) ne može se uopće spoznati. Zato je Muhammed a.s. u jednoj svojoj izreci kazao: „Razmišljajte o Allahovim blagodatima (stvaralačkim moćima) a ne o samom Allahu.“ (Tirmizi)

Kako je Božja bit nedostižna, te stoga i neopisiva i nedokučiva, svojstva su samo simboli Njegove zbiljnosti prilagođene ljudskim mogućnostima.

Allahovih svojstava je 14, a dijele se u dvije skupine:

svojstva Allahova bića – sifati subutijjeh
svojstva Allahova savršenstva – sifati zatijjeh.
Svojstva Allahova bića su:

Allah ima i postoji – vudžud
Allah je Jedan – wahdaniyyet
Allah je oduvijek, jer nije postao – qidem
Allah je zauvijek, jer ga neće nestati – beqa
Allah ničemu nije sličan – muhalefetun-lil-havadisi
Allah Sam po Sebi opstoji – qijamun bi nefsihi.
Svojstva Allahova savršenstva su:

Allah živi Svojim vječnim životom – hayat
Allah sve zna – ‘ilm
Allah sve čuje – sem’
Allah sve vidi – besar
Allah sve Svojom voljom čini – iradet
Allah je Svemoćan – kudret
Allah govori Svojim božanskim govorom – kelam
Allah sve stvara, održava i rastvara – tekvin.
Bog može biti samo Jedan. Sve u prirodi se pojavljuje u paru ili mnoštvu, no Bogu to nije prispodobljivo. On je Sam po Sebi Jedan, jer da ima više bogova, kako Kur’an veli, bilo bi i isto toliko volja, što bi, u konačnici, rezultiralo kaosom u prirodi. „Da Zemljom i nebesima upravljaju drugi bogovi, a ne Allah, poremetili bi se. Pa nek je uzvišen Allah, Gospodar svemira, od onoga što Mu pripisuju!“ (El-Enbija, 22)

Isto su tako ljudi znali pitati Muhammeda a.s.: ako je sve stvoreno, tko je onda Boga stvorio? Kur’an odgovara: „Reci: On je Allah – jedan! Allah je Utočište svemu! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!“ (El-Ihlas,1-4)

Božju Jedinost Kur’an snažno naglašava. Ona je kamen temeljac ispravnog vjerovanja. Ničim se ne smije oskrnaviti pa ni na simboličan način. Koliko je naglašena u islamu, najbolje nam govori kur’anski tekst u kojem stoji da je jedini grijeh koji Bog zasigurno neće oprostiti širk ili pripisivanje Bogu druga na bilo koji način.

„Allah, sigurno, neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostit će kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.“ (En-Nisa, 116)

Na različite načine, u puno kur’anskih ajeta neopisive ljepote, Allah dž.š. opisuje se ljudima kako bi razmislili, povjerovali i učvrstili svoje vjerovanje.

„Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.“ (Eš-Šuara, 11)

„Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega – a i meleki i učeni – i da On postupa pravedno. Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!“ (Ali Imran, 18)

„A vaš Bog – jedan je Bog! Nema boga osim Njega, Milostivog, Samilosnog! Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, lađa koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina – po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji između neba i Zemlje lebde – doista su dokazi za one koji imaju pameti.“ (El-Bekara, 163-164)

„Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!“ (El-Bekara, 255)

„Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu! On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!“ (Ali Imran, 5-6)

„Reci: ‘Skrivali vi ono što je u srcima vašim ili to javno pokazivali, Allah to zna. On zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji – Allah je svemoćan.’“ (Ali Imran, 29)

„O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.“ (En-Nisa, 1)

„Hvaljen neka je Allah, koji je nebesa i Zemlju stvorio i tmine i svjetlo dao, pa opet oni koji ne vjeruju – druge s Gospodarom svojim izjednačavaju! On vas od zemlje stvara i čas smrti određuje, i samo On zna do kada će svijeta biti, a vi opet sumnjate. On je Allah na nebesima i na Zemlji, On zna i što krijete i što pokazujete, i On zna ono što radite.“ (El-Enam, 1-3)

„Upitaj: ‘Čije je sve ono što je na nebesima i na Zemlji?’ – i odgovori: ‘Allahovo!’ On je Sebi propisao da bude milostiv. On će vas na Sudnjem danu sakupiti, u to nema nikakve sumnje; oni koji su sebe upropastili, pa – oni neće vjerovati. Njemu pripada sve što postoji u noći i danu; On sve čuje i sve zna. Reci: ‘Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!’ Reci: ‘Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju’ – i: ‘Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!’“ (El-Enam, 12-14)

„Allah čini da zrnje i košpice prokliju. On iz neživa izvodi živo, iz živa neživo – to vam je, eto, Allah, pa kuda se onda odmećete? On čini da zora sviće, On je noć odredio za počinak, a Sunce i Mjesec za računanje vremena; to je odredba Silnoga, Sveznajućeg. On vam je stvorio zvijezde da se po njima u mraku upravljate, na kopnu i moru. – Mi potanko objašnjavamo znamenja Naša ljudima koji znaju. On vas stvara od jednog čovjeka da na Zemlji živite i da u njoj sahranjeni budete. – Mi potanko pružamo dokaze ljudima koji razumiju. On vodu s neba spušta, pa Mi onda činimo da pomoću nje niču sve vrste bilja i da iz njega izrasta zelenilo, a iz njega klasje gusto, i iz palmi, iz zametka njihova, grozdovi koje je lahko ubrati, i vrtovi lozom zasađeni, naročito masline i šipci, slični i različiti. Promatrajte, zato, plodove njihove, kad se tek pojave i kad zriju. To je zaista dokaz za ljude koji vjeruju.“ (El-Enam, 95-99)

„Allah je nebesa, vidite ih, bez stupova podigao, i onda svemirom zavladao, i Sunce i Mjesec podčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati. On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju.“ (Er-Rad, 2-3)

„Allah zna što svaka žena nosi i koliko se materice stežu, a koliko se šire; u Njega sve ima mjeru; On zna nevidljivi i vidljivi svijet, On je Veličanstveni i Uzvišeni.“ (Er-Rad, 8-9)

„On spušta kišu s neba, pa rijeke teku koritima s mjerom, i bujica nosi otpatke koji plivaju po površini. I ono što ljudi tope na vatri u želji da dobiju nakit ili oruđe ima također otpatke, slične onima. – Tako Allah navodi primjer za istinu i neistinu; otpaci se odbacuju, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji. Tako, eto, Allah objašnjava primjere.“ (Er-Rad, 17)

„On je mudro nebesa i Zemlju stvorio; neka je On vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju! On stvara čovjeka od kapi sjemena, a on odjednom – otvoreni protivnik! I stoku On za vas stvara; njome se od hladnoće štitite, a i drugih koristi imate, njome se najviše i hranite; ona vam je ukras kad je s ispaše vraćate i kad je na pašu izgonite, a nosi vam i terete u mjesta u koja bez velike muke ne biste stigli – Gospodar vaš je, uistinu, blag i milostiv – i konje, i mazge, i magarce – da ih jašete, i kao ukras – a stvoriće i ono što ne znate. Allahovo je da ukaže na Pravi put, a ima ih i krivih; a da On hoće, sve bi vas uputio. On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinje kojim stoku napasate; On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi – to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju; On čini da se noći i danom koristite, i Suncem i Mjesecom, a zvijezde su volji Njegovoj potčinjene – to su, uistinu, dokazi za ljude koji pameti imaju – i svim onim raznobojnim što vam na Zemlji stvara – to je, doista, dokaz ljudima koji pouku primaju. On čini da se morem koristite, da iz njega svježe meso jedete i da vadite nakit kojim se kitite – ti vidiš lađe kako ga sijeku da biste nešto iz obilja njegova stekli i da biste zahvalni bili. On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate, i putokaze, a i po zvijezdama se oni upravljaju. Pa da li je onda Onaj koji stvara kao onaj koji ne stvara?! Urazumite se! Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati – Allah, uistinu, prašta i samilostan je – Allah zna šta tajite, a šta javno iznosite.“ (En-Nahl, 3-19)

„To je onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače – a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne – i On vam i sluh i vid i pamet daje – a kako vi malo zahvaljujete!“ (Es-Sedžda, 6-9)

„Allah brani da se ravnoteža nebesa i Zemlje poremeti. A da se poremete, niko ih drugi osim Njega ne bi zadržao; On je zaista blag i prašta grijehe.“ (Fatir, 40)

„Reci: ‘Ja samo opominjem; nema boga osim Allaha, Jedinoga i Moćnog, Gospodara nebesa i Zemlje i onoga što je između njih, Silnoga, Onoga koji prašta.“ (Sad, 65-66)

http://www.islam-iznutra.com/islam-iznu ... pisi-boga/
aurora313

#55 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by aurora313 »

Haris.ba wrote:Allah dž.š. je Apsolutan i Neusporediv, istodobno transcendentan i imanentan. Njega ne možemo zamisliti niti usporediti s bilo čime u našoj mašti, jer bi Ga ograničili. Zato Ga ne možemo ni vidjeti, ali Ga možemo spoznati,...

Po Kur’anu, Allah je nevidljiv, nedostižan ljudskome pogledu:...
Ovo pitam ozbiljno.

Kako to da ga je Muhamed posjetio i sa njim tri puta razgovarao o smanjenju molitvi sa 50 na 5 (Hadith 1:345)? Nigdje ne stoji da ga Muhamed nije vidio. A Muhamed nije bio tada nešto posebno. Nije bio žitelj sedam neba. On je tada bio zemaljski čovjek u ulozi poslanika i ništa više.

Pa kako je onda ovo gornje moguće? Ovdje neko nešto namjerno petlja...
Last edited by aurora313 on 05/09/2016 13:54, edited 1 time in total.
Haris.ba

#56 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Haris.ba »

Tako Mi zvijezde kad zalazi, vaš drug nije s pravog puta skrenuo i nije zalutao! On ne govori po hiru svome, to je samo Objava koja mu se obznanjuje, uči ga Jedan ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome na obzorju najvišem, zatim se približio, pa nadnio - blizu koliko dva luka ili bliže - i objavio robu Njegovu ono što je objavio, srce nije poreklo ono što je vidio, pa zašto se prepirete s njim o onom što je vidio?

On ga je i drugi put vidio, kod Sidretul-muntehâa kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru prekrivalo ono što je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je (Muhammed, alejhisselam) najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara. (53:1-18)

Dakle, Sidretul-munteha (Nebeski lotos), blagoslovljeno nebesko drvo naredno je veličanstveno Znamenje koje tada vidje Muhammed, alejhisselam.

Međutim, niti Sidretul-munteha te noći ne bi krajnja tačka približivanja Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, svome Gospodaru. Tu, negdje u sferama Sidre, melek Džibril na jednom mjestu iznenada zastade. Kad ga Poslanik upita šta se zbilo, plemeniti melek mu odgovori da je on stigao do svoje krajnje tačke bliskosti dragom Allahu, tačke koju mu nikako nije dozvoljeno preći. Uputio je Resullaha, alejhisselam, u kome pravcu treba da nastavi i Muhammed, alejhisselam, je nastavio sam ....
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... an-i-hadis
POTR

#57 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by POTR »

Pitanje svemogućnosti boga uvijek se svodi na nemogućnost čovjeka da razumije istu. Smatram da je to nepotrebno širenje, jer mi postojimo u okvirima u kojima se nalazimo. Prema tumačenjima skoro svih religija, bog je svemoguć u okvirima našeg postojanja (i van njih ali trenutno nije bitno). E sada, ako njegovo djelovanje ne izgleda moralno, a svemogući je ....to je već druga tema.
RNG_25

#58 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by RNG_25 »

dustaban wrote:
RNG_25 wrote:
Kad ti promjenis naslov ove teme u - Bog prema Kur'anu (ne općenito)

(da si znao na koga ces naletiti ne bi je ni otvarao, priznaj ;-) )
Vidim neko i nije čitao uvodni post, ali nisi jedini pa svejedno. Tema je *svemoćni* Bog, a ne Bog "nešto, nešto". Ukratko, tema je da se za Boga može ispravno reći da je svemoćan, ukoliko tvrdimo da jeste svemoćan, neovisno od eventualnih jezičkih konstrukcija koje vode paradoksima i kontradikcijama (tipa "može li Bog istovremeno i biti i ne biti Bog?").
fatamorgana

#59 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
Vidim neko i nije čitao uvodni post, ali nisi jedini pa svejedno. Tema je *svemoćni* Bog, a ne Bog "nešto, nešto". Ukratko, tema je da se za Boga može ispravno reći da je svemoćan, ukoliko tvrdimo da jeste svemoćan, neovisno od eventualnih jezičkih konstrukcija koje vode paradoksima i kontradikcijama (tipa "može li Bog istovremeno i biti i ne biti Bog?").
Da li uopšte postoji prije svega? To je samo pretpostavka za one koji vjeruju u tu pretpostavku!
E sad razvijati još pretpostavki na "Pretpostavci" šta reći ....
Mašta more svašta ....
arzuhal

#60 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by arzuhal »

Pročitah i jedino što zapazih da ljudi treba da vode računa o svojim noktima i slično, ne da Allah vodi o tome računa. Po meni, ljudi i trebaju da vode računa o sebi, svojoj higijeni i sličnim stvarima. Islam ljude bodri da vode računa o zdravlju i higijeni, što zbog sebe samih i svog zdravlja, što zbog drugih ljudi s kojima žive i dijele životni prostor.

Po meni, to je veoma lijepo i pohvalno, i podržavam to :thumbup:

Ali razumijem da ima i onih koji to ne odobravaju, šta sad...
RNG_25

#61 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by RNG_25 »

fatamorgana wrote:
RNG_25 wrote:
Da li uopšte postoji prije svega? To je samo pretpostavka za one koji vjeruju u tu pretpostavku!
Mašta more svašta ....
Možda... A svakako o tome i nije bilo govora. Ali kad već možemo govoriti o svemoćnosti, onda da je možda i logično predstavimo... ili ne.
fatamorgana

#62 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
fatamorgana wrote:
RNG_25 wrote:
Mašta more svašta ....
Možda... A svakako o tome i nije bilo govora. Ali kad već možemo govoriti o svemoćnosti, onda da je možda i logično predstavimo... ili ne.
Slažem se, ljudski je maštati!
dustaban

#63 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by dustaban »

arzuhal wrote:Pročitah i jedino što zapazih da ljudi treba da vode računa o svojim noktima i slično, ne da Allah vodi o tome računa. Po meni, ljudi i trebaju da vode računa o sebi, svojoj higijeni i sličnim stvarima. Islam ljude bodri da vode računa o zdravlju i higijeni, što zbog sebe samih i svog zdravlja, što zbog drugih ljudi s kojima žive i dijele životni prostor.
E jebiga.
Bas ga jebi. Kako bolan mozes vako izvrtati teze. Pomislis li da mozda i Sveprisutni i Svevideci cita ovaj forum?!

Ovaj "strucnjak" obradjuje veoma "bitno" islamsko pitanje - nerezanje noktiju pred bajram :-) i ti, umjesto da problematiziras otkud uopce takva tema i dilema u islamskoj nauci... to nazivas - brigom o higijeni !
Ta vasa "briga o higijeni" nije jos ljudima objasnila da ne valja jesti rukama kraj escajga, da se ne valja obucen kupati, da se ne mora guzica ispirati flasom kraj pipa i vlaznih maramica...

Ovdje ne da nema Boga i "bozje nauke", ovo je cisti idiotizan i primitivizam (tipa - smije li zena ici sama u Zenicu!) koji je nazalost postao identitet jedne religije. I koliko god muslimani sami sebi tepali i samozavaravali se i koliko god se nemuslimani ustrucavali da cackaju ova pitanja zeleci da izbjegnu moguce uvrede... ja cu ovo stalno ponavljati jer znam da je govorenje istine, ma koliko ona bila neugodna, najveca usluga onome koga se upozorava.
RNG_25

#64 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by RNG_25 »

dustaban wrote:Nema tog ateiste koji ce Boga ovako srozati, uvrijediti, obezvrijediti... kao sto to Religija cini.
Reče ateista bez imalo ironije... Oksimoron overload? Potpuno odsustvo ikakve svijesti o onome šta priča, nevjerovatno.
arzuhal

#65 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by arzuhal »

dustaban wrote:
arzuhal wrote:Pročitah i jedino što zapazih da ljudi treba da vode računa o svojim noktima i slično, ne da Allah vodi o tome računa. Po meni, ljudi i trebaju da vode računa o sebi, svojoj higijeni i sličnim stvarima. Islam ljude bodri da vode računa o zdravlju i higijeni, što zbog sebe samih i svog zdravlja, što zbog drugih ljudi s kojima žive i dijele životni prostor.
E jebiga.
Bas ga jebi. Kako bolan mozes vako izvrtati teze. Pomislis li da mozda i Sveprisutni i Svevideci cita ovaj forum?!

Ovaj "strucnjak" obradjuje veoma "bitno" islamsko pitanje - nerezanje noktiju pred bajram :-) i ti, umjesto da problematiziras otkud uopce takva tema i dilema u islamskoj nauci... to nazivas - brigom o higijeni !
Ta vasa "briga o higijeni" nije jos ljudima objasnila da ne valja jesti rukama kraj escajga, da se ne valja obucen kupati, da se ne mora guzica ispirati flasom kraj pipa i vlaznih maramica...

Ovdje ne da nema Boga i "bozje nauke", ovo je cisti idiotizan i primitivizam (tipa - smije li zena ici sama u Zenicu!) koji je nazalost postao identitet jedne religije. I koliko god muslimani sami sebi tepali i samozavaravali se i koliko god se nemuslimani ustrucavali da cackaju ova pitanja zeleci da izbjegnu moguce uvrede... ja cu ovo stalno ponavljati jer znam da je govorenje istine, ma koliko ona bila neugodna, najveca usluga onome koga se upozorava.
Da je islam samo to o čemu ti govoriš i kako gledaš samu stvar, ja bih se, kao musliman, pravo zabrinuo. Ali nije. Religija je u oku posmatrača, kaže narodna rumunska :mrgreen:
Towelie

#66 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
dustaban wrote:Nema tog ateiste koji ce Boga ovako srozati, uvrijediti, obezvrijediti... kao sto to Religija cini.
Reče ateista bez imalo ironije... Oksimoron overload? Potpuno odsustvo ikakve svijesti o onome šta priča, nevjerovatno.
I nije daleko od istine. Kad ateista prica o Bogu, ne mora se nuzno shvatiti ozbiljno jer on u Boga svakako ne veruje. Al kad vernik prica, on na jedan nacin zastupa Boga kod ostalih ljudi i sa takvom odgovornoscu na svojim plecima je u stanju iskriviti sliku o Bogu kako gomila ateista nikad ne bi mogli.
fatamorgana

#67 VjerRe: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by fatamorgana »

Vjernici se i ne brane kako jer objektivno nemaju argumenata al' kad si počnu davati autogolove kao na ovoj stranici onda to više nije utakmica već kino ....
RNG_25

#68 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:I nije daleko od istine. Kad ateista prica o Bogu, ne mora se nuzno shvatiti ozbiljno jer on u Boga svakako ne veruje. Al kad vernik prica, on na jedan nacin zastupa Boga kod ostalih ljudi i sa takvom odgovornoscu na svojim plecima je u stanju iskriviti sliku o Bogu kako gomila ateista nikad ne bi mogli.
On nastupa sa pozicije znanja i ne vjeruje, a vjerovanje nije "samo" znanje. Meni je svejedno, ali kada vidim da neko tvrdi da "Bog ne može biti" nešto, a to ne potkrjepljuje ničim, usput negirajući šta je bilo ko ikada i sve o tom Bogu/bogovima napisao (napomena: uključujući i velikane i začetnike filozofije poput Platona/Sokrata), bude mi jasno da čitam riječi nekoga ko doslovno ništa ne zna, ali bi volio da realnost bude po njegovom.
dustaban

#69 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by dustaban »

Vidim poceli ste tumaciti @dustabana :)

OK, samo bih vas molio da me ne protumacite na nacin kako ste Boga protumacili!
Mogu mislit na sta bi to licilo.
:D
A ono kako ste, pardon, kako su vam boga protumacile vase religije , a vi to popushili, to vam Bog ne moze i nece oprostiti.
Pa vi ste, jebote, Stvoritelja Univerzuma srozali na nivo kucepazitelja! Cak i nize.

E kad bi ste vi vjernici Boga tretirali kao Stvoritelja univerzuma vjerujte da bi nam svima bilo dobro. Prvo bi nestale te vase medjureligijske podjele (sama ta cinjenica je dovoljna da se malo propitate), a bogami bi i sa nama, filozofski nastrojenim, ateistima (koji smo to samo zato sto ne vjerujemo u religijskog, dakle TAKVOG boga) imali dosta dodirnih tacaka. Oko dosta toga bi smo se slozili a prije svega - da mi jos dosta toga ne znamo. Razlika bi bila samo u tome sto bi mi to neznanje shavtili kao izazov, a vama bi ono bilo tabu tema odnosno "bozja posla".

Ali vidite li vi do cega su vas religije dovele? Vi se samo rijetko ili cak nikada ne bavite "makro Bogom". Vama su religije boga smjestile u nevidljive nadzorne kamere koje posmatraju sta jedete, kako se oblacite, kako i koliko se bogu molite... sve to sa iskljucivim ciljem da vjerujete u AGENCIJU ZA NADZOR, ne u boga!

I tako dalje...

(@towelie ima nade za tebe :wink: )
POTR

#70 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by POTR »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:I nije daleko od istine. Kad ateista prica o Bogu, ne mora se nuzno shvatiti ozbiljno jer on u Boga svakako ne veruje. Al kad vernik prica, on na jedan nacin zastupa Boga kod ostalih ljudi i sa takvom odgovornoscu na svojim plecima je u stanju iskriviti sliku o Bogu kako gomila ateista nikad ne bi mogli.
On nastupa sa pozicije znanja i ne vjeruje, a vjerovanje nije "samo" znanje. Meni je svejedno, ali kada vidim da neko tvrdi da "Bog ne može biti" nešto, a to ne potkrjepljuje ničim, usput negirajući šta je bilo ko ikada i sve o tom Bogu/bogovima napisao (napomena: uključujući i velikane i začetnike filozofije poput Platona/Sokrata), bude mi jasno da čitam riječi nekoga ko doslovno ništa ne zna, ali bi volio da realnost bude po njegovom.

Za ateistu bog je filozofski koncept, tako da se nema tu šta potkrepljivati, samo promišljati. Sam ateizam nije uklapanje realnosti svoje okoline u unaprijed određen koncept, već pokušaj njenog razumijevanja bez predrasuda.

Upravo suprotno, vjernik ima potrebu da potkrepljuje svoje vjerovanje, i uklapa sve oko sebe u predefinisani koncept.
arzuhal

#71 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by arzuhal »

Jedno od zanimljivijih pitanja (poput onog da li je svijet vječan i oduvijek ili je stvoren u vremenu) koje je dominiralo teologijom i filozofijom (tada kao ancilom, sluškinjom teologije) Srednjeg vijeka je bilo i pitanje o božanskom znanju/poznavanju univerzalija i/ili partikularija. To pitanje je bilo prisutno kako kod evropsko-hrišćanske ekipe, tako i kod islamskih mislilaca (ibn Sina, Gazali, ibn Rušd...), i njihovi suprotstavljeni stavovi su iznjedrili raskošnu argumentaciju pro et contra, nastala su besmrtna djela poput Gazalijeve Nesuvislosti filozofa (Tahafutu-l-felasife) i ibn Rušdova ništa manje snažnog odgovora Gazaliji s djelom Nesuvislost nesuvislosti (Tahafutu-l-tahafut) u kojem pobija Gazalijeve argumente ili pojašnjava nešto za što misli da Gazalija nije ispravno interpretirao, itd. Oba djela su odavno prevedena kod nas i toplo ih preporučujem onima koje zanimaju odgovori i pitanja poput onog kojeg je slikovito sročio Gazalija: da li Bog vidi i zna za crnog mrava, pod crnim kamenom, u crnoj noći?

Ta su pitanja mučila, intrigirala i podsticala umove prije tisuću godina, a njihov plod su bila vrhunska djela i rasprave koje se i dan-danas čitaju.

Ovaj površni - ali ponekad i simpatični dječiji, svađalački pristup prema strašnoj religiji - poprilično bremenit i opterećen emotivnim sadržajima, koji se javlja na ovoj temi a koji se također opterećuje tom (već davno dobro urađenom) zadaćom (univerzalije vs. partikularije) kojoj se nije istinski doraslo, budi neku nadu u ozbiljnije i poštenije bavljenje tim i sličnim problemima... :mrgreen:
Towelie

#72 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Jedno od zanimljivijih pitanja (poput onog da li je svijet vječan i oduvijek ili je stvoren u vremenu) koje je dominiralo teologijom i filozofijom (tada kao ancilom, sluškinjom teologije) Srednjeg vijeka je bilo i pitanje o božanskom znanju/poznavanju univerzalija i/ili partikularija. To pitanje je bilo prisutno kako kod evropsko-hrišćanske ekipe, tako i kod islamskih mislilaca (ibn Sina, Gazali, ibn Rušd...), i njihovi suprotstavljeni stavovi su iznjedrili raskošnu argumentaciju pro et contra, nastala su besmrtna djela poput Gazalijeve Nesuvislosti filozofa (Tahafutu-l-felasife) i ibn Rušdova ništa manje snažnog odgovora Gazaliji s djelom Nesuvislost nesuvislosti (Tahafutu-l-tahafut) u kojem pobija Gazalijeve argumente ili pojašnjava nešto za što misli da Gazalija nije ispravno interpretirao, itd. Oba djela su odavno prevedena kod nas i toplo ih preporučujem onima koje zanimaju odgovori i pitanja poput onog kojeg je slikovito sročio Gazalija: da li Bog vidi i zna za crnog mrava, pod crnim kamenom, u crnoj noći?

Ta su pitanja mučila, intrigirala i podsticala umove prije tisuću godina, a njihov plod su bila vrhunska djela i rasprave koje se i dan-danas čitaju.

Ovaj površni - ali ponekad i simpatični dječiji, svađalački pristup prema strašnoj religiji - poprilično bremenit i opterećen emotivnim sadržajima, koji se javlja na ovoj temi a koji se također opterećuje tom (već davno dobro urađenom) zadaćom (univerzalije vs. partikularije) kojoj se nije istinski doraslo, budi neku nadu u ozbiljnije i poštenije bavljenje tim i sličnim problemima... :mrgreen:
Pitanje partikularija je, smatram, reseno onim ajetom o nijednom listu koji ne opadne a da Allah za njega ne zna.

A list koji opadne u nekom selu u Cileu je bas partikularija. :)
zijancer

#73 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by zijancer »

sori ako sam fulila temu :krezo: nego, kao da pomalo pocinjem shvatati o cemu ovaj prica
The Veil is a mystery because Relativity is a mystery. The Absolute, or the Unconditioned, is mysterious by virtue of its self-evidence; but the Relative, or the Conditioned, is mysterious byvirtue of its unintelligibility. If it is impossible to understand the Absolute, it is because its luminosity is blinding; on the other hand, if it is impossible to understand the Relative, it is because its obscurity offers no point of reference.
At least this is the case when we consider Relativity in its seeming arbitrariness, for it becomes intelligible to the extent that it serves as the vehicle of the Absolute or appears as an emanation of the Absolute. To be the vehicle of the Absolute while veiling it is the purpose of the Relative.
One must therefore seek to penetrate the mystery of Relativity from the starting point of the Absolute or in relation to it, and this compels—or allows— us to discern the root of Relativity within the Absolute itself: this root is none other than Infinity, which is inseparable from the Real; because it is absolute, the Real is necessarily infinite.
This Infinity implies Radiation, for the good tends to communicate itself, as Saint Augustine observed; the Infinity of the Real is none other than its power of Love. And the mystery of Radiation explains everything: by radiating the Real as it were projects itself “outside itself”, and in separating itself from itself it becomes Relativity to the very extent of this separation. It is true that this “outside” is necessarily situated within the Real itself, but it nonetheless exists as outwardness and in a symbolic fashion, which means that it is “thought” by the Infinite by virtue of its tendency toward Radiation, hence toward expansion in a void that does not really exist. Indeed this void has no reality except on the basis of the Rays projected into it; Relativity is real only because of its contents, which fortheir part belong essentially to the Absolute. Thus space has no existence except because of what it contains; an empty space would no longer be a space but a nothingness.
dadinjo33

#74 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by dadinjo33 »

U pitanju je hinduisticki koncept Saguna Brahman vs Nirguna Brahman.
zijancer

#75 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by zijancer »

o? najs (:
leglo mi je ovo pojasnjenje problema sa stvarima koje se stalno krecu, jednostavno opisano kao ''no point of reference''
i problema poimanja apsolutnog, sto je neizvedivo zbog ''blinding luminosity''
Post Reply