Da te je iskreno strah, ti bi uradio jedinu logicnu stvar: podnio bi krivicnu prijavu kontra ovih ludaka i "muslimana". Meni ipak igra lijevo oko da si ti zapravo zelio malo testirati islam u Bosnjaka.cyprus wrote:Vidi ti pitanja... Znači, običaj je kad neko otvori temu o izraelskim gadarijama, da ga se pita koliko je prethodno otvorio tema o holokaustu? Ili da bi neko otvorio temu o četničkim zločinima, prvo mora imati otvorene teme o srpskim žrtvama? Čisto da znam, jel i njima postavljaš ova pitanja i jel i njihove namjere dovodiš u pitanje?seln wrote:No, lijepi moj cyprus, jesi li ikad nasao za shodno da otvoris temu o svim gadarijama, psovkama i prijetnjama koje na facebooku i ostalim medijima izdasno pisu srbi? Jesi li otvorio temu o "Turci, balije, izrodi, vjeru-za-veceru, Oj-Sjenice-nova-Srebrenice"?
Ako nisi, dozvoli da posumnjam u cistotu tvojih namjera.
Ne postavljaš, jelde? A zašto?
No, hajde da odgovorim na tvoje pitanje - ne znam... Iza mene je 10 godina forumanja, ne sjećam se svega šta sam pisao i tema koje sam otvorio... Jedino znam da sam se svaki put zgrozio kao i svi na to o čemu ti pričaš... Ako aludiraš na to da mi je cilj prešutiti ili umanjiti srpske ili bilo čije gadarije, grdno se varaš...
Međutim, zašto su bitne moje namjere? Ja ovdje nisam tema... A ovu temu sam postavio jer me iskreno postaje strah... Kako srpskog i hrvatskog nacionalizma i fašizma koji odavno nije ovako nabujao, ali tako isto i ovog M92 velikobošnjačkog... Strah me toga, jer su ovi koji pišu ove gadarije izgleda mainstream, sudeći bar prema internetu... Ako imena ovih petero i dobiju veću pažnju u javnosti, njih će prije neko potapšati po ramenu i reći 'nek si reko kuji', nego što će ih osuditi... S druge strane, biti glas razuma je sve riskantnije...
Tolerancija govora mržnje
- seln
#51 Re: Tolerancija govora mržnje
-
L u c i f e r
#52 Re: Tolerancija govora mržnje
Ljudi moraju naučiti prestati brkati pojmove.
Jedno je uvreda ličnosti, a drugo "uvreda" ideje.
Svaka ideja i ideologija je podložna kritici i satiri, koga to vrijeđa to je njegov problem.
S druge strane, svaka kritika treba da ima svoju mjeru i civilizirani diskurs.
Dva minusa u etici ne čine plus.
Svaka ideja i ideologija je podložna kritici i satiri, koga to vrijeđa to je njegov problem.
- avetinja
#53 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje
Pitanje od Cyprusa nije na mjestu, jer mi nemamo uvid u njene privatne poruke na Facebooku. Čak i da su javno pisali na njenom zidu, šta mi tu možemo uraditi?insomnia78 wrote:Znas zasto se tolerise?
Zato sto bi onda trebali biti pohapseni i ovi koji svakodnevno velicaju ratne zlocince, negiraju genocid i/ili pozivaju na novi
Ironicno je sto ova Lejla radi na Klixu koji je jedan od glavnih poligona za sirenje mrznje u komentarima
Za boldirano se apsolutno slažem.
Šta je pisac htio da kaže?animals wrote:A nista..sinoc je bila reportaza o djevojcici, koja je sa 9 god, napamet citirala Kuran..
Imami je lijepo odgajali u duhu Islama,pametna djevojcica,koja sa 9 god,
nosila burku..u skolu takva isla, niko nije obracao paznju..
i ta djevojcica je nedavno priklala nozem policajku,koja je jedva prezivjela..
sve u duhu religije..
- cyprus
#54 Re: Tolerancija govora mržnje
Međutim, nisi baš poletila da osudiš antiislamsko pisanje ove petorke (kao što to inače radiš), nego ti je prva reakcija bila u svjetlu odbrane njihovog prava da ovo pišu...zeina wrote:Ako procitas moj prethodni komentar jasno sam rekla da komentari koji sadrze pozive na nasilje su neorihvatljivi, sve drugo je na istom nivou kao Lejlin komentarcyprus wrote:Ma jelde zeina... Lejlin stav o religijskim normama je isto što i poziv na silovanje?zeina wrote:Pa ako Lejla ima slobodu govora da pise onakve poganstine za zene sa hidzabom, onda i drugi imaju pravo da joj se obracaju koristeci nista vise do njen nivo i njen rjecnik....nije uredu ni sa jedne ni sa druge strane, ali Lejla je prva pocela![]()
Hajde de, neka je... Al' objasni mi ovo... Misliš li ti da su poziv na silovanje i ovo ostale bljuvotine gore u skladu sa islamom? Da predstavljaju Allahu ugodno djelo? Da li je ovo što je njih petero napisalo islamska ili antiislamska vrijednost?
Last edited by cyprus on 28/08/2016 13:41, edited 1 time in total.
- seln
#55 Re: Tolerancija govora mržnje
Nauciti Kuran napamet = zaklati policajku?animals wrote:A nista..sinoc je bila reportaza o djevojcici, koja je sa 9 god, napamet citirala Kuran..avetinja wrote:Šta bi trebali uraditi?cyprus wrote:OK, zašto tolerišemo ovo?
Imami je lijepo odgajali u duhu Islama,pametna djevojcica,koja sa 9 god,
nosila burku..u skolu takva isla, niko nije obracao paznju..
i ta djevojcica je nedavno priklala nozem policajku,koja je jedva prezivjela..
sve u duhu religije..
Ili kako to trebamo shvatiti?
Je li Josef Fritzl znao Kuran napamet?
- animals
#56 Re: Tolerancija govora mržnje
Opet ti sa svojim bezveznim poredjenjima..seln wrote: Nauciti Kuran napamet = zaklati policajku?
mozes ga uporediti sa onim imamom iz Gluhe Bukovice,ali ne sa ovim primjerom..
Fritzl je bio bolesna osoba,mentalno poremecena..
a ova djevojcica je proizvod jedne ideologije..
- Rubaija
#57 Re: Tolerancija govora mržnje
Tipično bosansko 'razumijevanje' slobode mišljenja i izražavanja. Ovo su prijetnje i napadi, a ne 'sloboda mišljenja'. Vrlo poganim jezikom, da dodam. Za ovo ti negdje dolazi policija na vrata. Negdje - ne u Bosni.RNG_25 wrote:Sloboda izražavanja. Od svih primjera, jedino mi je neprihvatljiv onaj prvi (jer poziva na fizičko nasilje), a ostatak - pa, svako je slobodan da iskaže svoje mišljenje o drugom, ako tako hoće.
Last edited by Rubaija on 28/08/2016 13:45, edited 1 time in total.
- oldtajmer
#58 Re: Tolerancija govora mržnje
ovo samo potvrdjuje staru izreku:muslimanu u bosni i kad je najpijaniji u dzamiju ne diraj 
- seln
#59 Re: Tolerancija govora mržnje
Ma ja... njihov zlocinac, nas budala.animals wrote:Opet ti sa svojim bezveznim poredjenjima..seln wrote: Nauciti Kuran napamet = zaklati policajku?
- animals
#60 Re: Tolerancija govora mržnje
Fritzl je jedinka, u svakom drustvu imas takvi..seln wrote:Ma ja... njihov zlocinac, nas budala.animals wrote:Opet ti sa svojim bezveznim poredjenjima..seln wrote: Nauciti Kuran napamet = zaklati policajku?
ali ove djevojcice sto idu zamotane u skole, i izdvajaju se
od ostale djece, po svojoj religiji ,koju isticu time, i
ne zele da se mijesaju sa drugom djecom, npr. da se uda za nemuslimana,
su suprotne idejama demokratije i sekularni drustava..
- seln
#61 Re: Tolerancija govora mržnje
Ako ne zeli da se uda za nemuslimana, onda je to suprotno demokratiji?animals wrote:Fritzl je jedinka, u svakom drustvu imas takvi..seln wrote:Ma ja... njihov zlocinac, nas budala.animals wrote:
Opet ti sa svojim bezveznim poredjenjima..
-
hipija
#62 Re: Tolerancija govora mržnje
Znači ne trebamo se uzbunjivati na "nož- žica-srebrenica, poturice, balije, bošnjački jezik" jer je to takođe sloboda mišljenja jednog konstitutivnog naroda u BiH. Demokratija i tolerancija u BiH su dobile jednu sasvim novu dimenziju.
Moderacija na forumu će ekspresno ostati bez posla
- animals
#63 Re: Tolerancija govora mržnje
A zasto ih ne odgajaju, da je nebitno kakve si religije, i daseln wrote: Ako ne zeli da se uda za nemuslimana, onda je to suprotno demokratiji?
nije problem ozeniti ili udati se za nekoga ko je druge religije,ili jos bolje ateistu..
ovako se samo stvaraju geta, i podjele u drustvima..
- cyprus
#64 Re: Tolerancija govora mržnje
Da podnesem prijavu?seln wrote:Da te je iskreno strah, ti bi uradio jedinu logicnu stvar: podnio bi krivicnu prijavu kontra ovih ludaka i "muslimana". Meni ipak igra lijevo oko da si ti zapravo zelio malo testirati islam u Bosnjaka.cyprus wrote:Vidi ti pitanja... Znači, običaj je kad neko otvori temu o izraelskim gadarijama, da ga se pita koliko je prethodno otvorio tema o holokaustu? Ili da bi neko otvorio temu o četničkim zločinima, prvo mora imati otvorene teme o srpskim žrtvama? Čisto da znam, jel i njima postavljaš ova pitanja i jel i njihove namjere dovodiš u pitanje?seln wrote:No, lijepi moj cyprus, jesi li ikad nasao za shodno da otvoris temu o svim gadarijama, psovkama i prijetnjama koje na facebooku i ostalim medijima izdasno pisu srbi? Jesi li otvorio temu o "Turci, balije, izrodi, vjeru-za-veceru, Oj-Sjenice-nova-Srebrenice"?
Ako nisi, dozvoli da posumnjam u cistotu tvojih namjera.
Ne postavljaš, jelde? A zašto?
No, hajde da odgovorim na tvoje pitanje - ne znam... Iza mene je 10 godina forumanja, ne sjećam se svega šta sam pisao i tema koje sam otvorio... Jedino znam da sam se svaki put zgrozio kao i svi na to o čemu ti pričaš... Ako aludiraš na to da mi je cilj prešutiti ili umanjiti srpske ili bilo čije gadarije, grdno se varaš...
Međutim, zašto su bitne moje namjere? Ja ovdje nisam tema... A ovu temu sam postavio jer me iskreno postaje strah... Kako srpskog i hrvatskog nacionalizma i fašizma koji odavno nije ovako nabujao, ali tako isto i ovog M92 velikobošnjačkog... Strah me toga, jer su ovi koji pišu ove gadarije izgleda mainstream, sudeći bar prema internetu... Ako imena ovih petero i dobiju veću pažnju u javnosti, njih će prije neko potapšati po ramenu i reći 'nek si reko kuji', nego što će ih osuditi... S druge strane, biti glas razuma je sve riskantnije...
Islam u Bošnjaka je rastezljiv pojam... Svaka individua ga različito shvata... Jednostavno ne vjerujem da postoje dvije osobe koje se prema vjeri ili bilo čemu odnose na potpuno isti način... Ima eto i ovakvih koji smatraju da je OK psovati sve po spisku i pozivati na silovanje u ime svevišnjeg... Ja sam jednostavno želio skrenuti pažnju na to da su ovakve bljuvotine sve prisutnije u našem cyber prostoru i da se tolerišu daleko više nego što bi trebalo... Da se hajka lako podigne na pojedince koje misle drugačije nego masa, ali da iz mase možeš iznositi svakakve majmunarije... A kada bi to sve ostalo na internet piskaranju, dobro bi bilo... Nažalost, ja se bojim da neće...
Doduše, imala bi dobrog smisla i tema koja bi tretirala kako je moguće da religije, koje teže nečemu što je dobro, mogu kreirati toliko zla? Ali ne bih tu odvajao islam od drugih religija, jer mislim da suštinska razlika ne postoji...
- animals
#65 Re: Tolerancija govora mržnje
Ti natpisi koje smo vidjali na nogometnim terenima su produkt bolesne ideologije,hipija wrote:Znači ne trebamo se uzbunjivati na "nož- žica-srebrenica, poturice, balije, bošnjački jezik" jer je to takođe sloboda mišljenja jednog konstitutivnog naroda u BiH. Demokratija i tolerancija u BiH su dobile jednu sasvim novu dimenziju.
koja je u rangu Islamske drzave..
ali ja ne vidjeh ni jednog politicara u BIH, da se buni zbog toga..
i da donesu zakone koji ce ostro sankcionisati takve stvari..
- seln
#66 Re: Tolerancija govora mržnje
Tako ne odgajaju ni u Hrvatskoj. Reci Hrvatu da mu se kci treba udati za Srbina, pa mi javi reakciju.. ako prezivis.animals wrote:A zasto ih ne odgajaju, da je nebitno kakve si religije, i daseln wrote: Ako ne zeli da se uda za nemuslimana, onda je to suprotno demokratiji?
nije problem ozeniti ili udati se za nekoga ko je druge religije,ili jos bolje ateistu..
-
Bodkin
#67 Re: Tolerancija govora mržnje
L u c i f e r wrote:Ljudi moraju naučiti prestati brkati pojmove.
- cyprus
#68 Re: Tolerancija govora mržnje
Prestati biti indiferentni prema ovim slučajevima... Kao prvo, prestati ih relativizirati u smislu:avetinja wrote:Šta bi trebali uraditi?cyprus wrote:OK, zašto tolerišemo ovo?
- jest to loše, al ona je prva počela
ili
- jest to loše, ali koji su tvoji motivi da o tome pišeš
A kao drugo, evo ako ništa, nek im se znaju imena... Ne tražim nikakav linč, ali javna osuda je puno efikasnija kada je upućena prema osobi sa imenom i prezimenom... Onda se on ne može kriti iza kolektiva... I najvažnije je da se kolektiv u što većoj mjeri distancira od takvih stavova...
- avetinja
#69 Re: Tolerancija govora mržnje
Generalizuješ.animals wrote:Fritzl je jedinka, u svakom drustvu imas takvi..
Poznajem nekoliko, kako ti kažeš, "zamotanih" žena i nisu onakve kakvima ih smatraš.
U svakoj religiji ima radikalista koji religiju tumače na pogrešan način.
To što pokušavaš islam prikazati kao religiju mržnje i zločina je jako ružno.
Zar nije njeno demokratsko pravo da se uda za koga želi?
-
Bodkin
#70 Re: Tolerancija govora mržnje
Isto kao sto je svadja na nacionalnoj osnovi u sarajevu primitivizam, a u citluku uatase i fasisti to radeseln wrote:Ma ja... njihov zlocinac, nas budala.animals wrote:Opet ti sa svojim bezveznim poredjenjima..seln wrote: Nauciti Kuran napamet = zaklati policajku?
-
hipija
#71 Re: Tolerancija govora mržnje
Ali zašto onda to ne možemo tretirati kao slobodu mišljenja, kao što to radimo u Lejlinom slučaju jer u osnovi kao rezultat imamo vrijeđanje u oba slučaja? Onda imamo selektivni pristup problemu pa je valjda sloboda mišljenja ako vrijeđaš ogromnu vjersku populaciju od preko milijardu ljudi, dok bi vrijeđanje Bošnjaka kao nacije trebalo da predstavlja krivično djelo.animals wrote:Ti natpisi koje smo vidjali na nogometnim terenima su produkt bolesne ideologije,hipija wrote:Znači ne trebamo se uzbunjivati na "nož- žica-srebrenica, poturice, balije, bošnjački jezik" jer je to takođe sloboda mišljenja jednog konstitutivnog naroda u BiH. Demokratija i tolerancija u BiH su dobile jednu sasvim novu dimenziju.
koja je u rangu Islamske drzave..
ali ja ne vidjeh ni jednog politicara u BIH, da se buni zbog toga..
i da donesu zakone koji ce ostro sankcionisati takve stvari..
-
Bodkin
#72 Re: Tolerancija govora mržnje
Ne lupaj. Jedno je slavljenje zlocina, drugo sloboda da mislim da stvari izmisljene od strane covjeka ne moraju biti svetinja. Fakat nemate pojma sta znaci sloboda govorahipija wrote:Znači ne trebamo se uzbunjivati na "nož- žica-srebrenica, poturice, balije, bošnjački jezik" jer je to takođe sloboda mišljenja jednog konstitutivnog naroda u BiH. Demokratija i tolerancija u BiH su dobile jednu sasvim novu dimenziju.
- insomnia78
#73 Re: Tolerancija govora mržnje
Eno upravo joj na Klixu u komentarima, nekaznjeno pljuju po Dzumhuru zato sto je rek'o da nije musliman
Ne vidim da se pobunila sto prima platu od takvih stvari
Ona ako je pametna nakon ovog ce se ispaliti na azil
Ne vidim da se pobunila sto prima platu od takvih stvari
Ona ako je pametna nakon ovog ce se ispaliti na azil
-
Bodkin
#74 Re: Tolerancija govora mržnje
A koji ces kurac onda u drzavi sa hrvatima i srbima? A da, ti si negdje u toj netolerantnoj fasistickoj evropiseln wrote:Tako ne odgajaju ni u Hrvatskoj. Reci Hrvatu da mu se kci treba udati za Srbina, pa mi javi reakciju.. ako prezivis.animals wrote:A zasto ih ne odgajaju, da je nebitno kakve si religije, i daseln wrote: Ako ne zeli da se uda za nemuslimana, onda je to suprotno demokratiji?
- avetinja
#75 Re: Tolerancija govora mržnje
Kao prvo, koliko sam shvatio, oni su njoj ove poruke pisali na Facebooku. Dakle, mi nismo imali uvid u to. Čak i da su pisali na njenom Facebook zidu kojeg mi možemo vijdeti, šta mi tu možemo uraditi?cyprus wrote:Prestati biti indiferentni prema ovim slučajevima... Kao prvo, prestati ih relativizirati u smislu:avetinja wrote:Šta bi trebali uraditi?cyprus wrote:OK, zašto tolerišemo ovo?
- jest to loše, al ona je prva počela
ili
- jest to loše, ali koji su tvoji motivi da o tome pišeš
A kao drugo, evo ako ništa, nek im se znaju imena... Ne tražim nikakav linč, ali javna osuda je puno efikasnija kada je upućena prema osobi sa imenom i prezimenom... Onda se on ne može kriti iza kolektiva... I najvažnije je da se kolektiv u što većoj mjeri distancira od takvih stavova...
Dobro, znamo njihova imena. Šta sad?
Šta si ti uradio po tom pitanju?
Neka ih prijavi policiji i riješena stvar.