NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- commendatore
-
tempuser
#52 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Nedavno sam nesto prckao po C klasi W202, dosta toga je na vakuum (ne hidrauliku) od cent. brave do pokretanja klapni automatske klime...mali_milojica wrote:Trebalo bi promjeniti naziv teme. Umjesto mehanicka,staviti tehnicka.
Mislim da je i zanimljiv i Twin Spark kod Alfe. Onda gledao sam na yt kod Jay Leno pricu o Mercedesu 600 i cini mi se da je sve na hidrauliku u njoj ako sam dobro razumio. Centralna brava,prozori,siber,gepek i jos neke sitnice,sve je na hidrauliku islo
Interesantno rjesenje je bilo osvjetljenje gepeka kod nekih auta (ne znam koji je medij unutra, ali mi nesto u glavi ostalo da je ziva), kad se gepek otvori taj mediji se prelije izmedju kontakata i svjetlo se upali.
-
s@mson
#53 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Vazdušno hladjenje je bilo imperativ kod hiće kad je trazio da naprave narodno auto iliti folcVagen bubu iz razloga sto nije moglo doci do smrzavanja rashladne tekućine a antifriz tekućine nisu još bile dovoljno razvijene...dabarizmabra wrote:Sjecam se da su nekada bila popularna rješenja vazdušnog hlađenja motora
Na šta li je to ličilo i kako se neko mogao pouzdati da će zrak moći ohladiti mašinu na duže staze....
Znam da je NSU Princ imao takvo hlađenje, čini mi se i Fiat Peglica, ne znam je li se VW Buba hladila zakom ili vodom...
Uglavnom, svi su odustali od tog koncepta, pa je sada voda i hladnjak prisutna u svemu
da ne kvotam dvaput vidi ovih gore v4 motora, pa po dva su mogla stat komotno ispod haube a jbt ja sad ako hocu skinuti poklopac akumulatora treba uputstvo i bar tri godine u struci...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#54 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Ne znam,ali na videu Jay kaze da sve pokrece hidraulika,mada me ne bi cudilo da je i pogresio.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#55 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Transaxle kod Alfe.commendatore wrote:
Nissan GTR ima transaxle 4x4 pogon i kardan koji ide na prednje tockove se okrece u suprotnom smjeru od kardana koji ide od motora na mjenjac.
-
milojicabrzi
#56 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Kad neko pomenu stare Škode, sjećam se da je kod njih motor bio nekako čudno postavljen nazad...
Kad se sagnes ispod auta, vidis ona rebra od bloka motora...
Kod francuskih vozila, ne volim bas rjesenje da su rezervni tockovi smjesteni sa vanjske strane ispod gepeka....
Kod francuskih vozila, ne volim bas rjesenje da su rezervni tockovi smjesteni sa vanjske strane ispod gepeka....
- amar1994
#57 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
joj autamali_milojica wrote:
Gledaj izrade,gledaj auta
mislim da je trenutno RR najblizi ovom mercedesu u izradi
- amar1994
#58 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
mali_milojica wrote:Transaxle kod Alfe.commendatore wrote:
Nissan GTR ima transaxle 4x4 pogon i kardan koji ide na prednje tockove se okrece u suprotnom smjeru od kardana koji ide od motora na mjenjac.
kakav masterpiece

gledam ove slike i kontam kakva su ovo dva kardana
-
NediM17
#59 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Cetvrta papucica, pumpanje vode za pranje vjetrobranskog stakla.

- commendatore
- Ned071
#61 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Jest malo peglativno to s gumom. Al skontas da je genijalno kad pukne guma a ti ne moras istovarat pun gepek stvarimilojicabrzi wrote:Kad neko pomenu stare Škode, sjećam se da je kod njih motor bio nekako čudno postavljen nazad...
- supercali
#62 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
U biti samo onaj zavrtanj u gepeku okrenes par puta da otpustis tocak i to je to
Dok unutrasnji prostor za tocak ima prednoat jer mozes staviti rukavice ulje i sl sto s vanjske strane bas i ne mozes
Dok unutrasnji prostor za tocak ima prednoat jer mozes staviti rukavice ulje i sl sto s vanjske strane bas i ne mozes
-
quarterback
#63 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
nikad mi nije naumpalo da bi tocak van auta mogao biti prednostNed071 wrote:
Jest malo peglativno to s gumom. Al skontas da je genijalno kad pukne guma a ti ne moras istovarat pun gepek stvari
-
citroen xm
#64 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Ima i prednosti i mane. Meni se baš i ne sviđa to rješenje kao ni tipka za sirenu na ručici. Dok sam vozio P405 to me nerviralo pravo.
-
quarterback
#65 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
ja bih uveo to u bosni kao obavezno jer sadasnje mjesto za sirenu samo omogucava iskaljivanje bijesa na istoj na stetu slusalacacitroen xm wrote:Ima i prednosti i mane. Meni se baš i ne sviđa to rješenje kao ni tipka za sirenu na ručici. Dok sam vozio P405 to me nerviralo pravo.
-
tempuser
#66 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Ford Fieste Mk3-4, VW Caravella T4 takodjer s vanjske strane ispod gepeka...milojicabrzi wrote:Kad neko pomenu stare Škode, sjećam se da je kod njih motor bio nekako čudno postavljen nazad...
-
adv.K
#67 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
quarterback wrote:nikad mi nije naumpalo da bi tocak van auta mogao biti prednostNed071 wrote:
Jest malo peglativno to s gumom. Al skontas da je genijalno kad pukne guma a ti ne moras istovarat pun gepek stvari
Imao sam na jednom vozilu takvo rjesenje rezervne gume i nikako mi se nije svidjelo. Tocak se isprlja, guma pod uticajem svega gubi svojstva, felga hrdja i sve je jako prljavo u slucaju da zatreba ta guma.
- supercali
#68 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Pa sve ima prednosti i mane guma i unutra gubi avojsrva vremenom ne tako brzo kao ova vani al gubi
-
citroen xm
#69 Re: RE: Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Zato kada se nađeš u situaciji da moraš svirati obično promašiš. Sve je stvar navike, meni je bilo loše rješenje.quarterback wrote:ja bih uveo to u bosni kao obavezno jer sadasnje mjesto za sirenu samo omogucava iskaljivanje bijesa na istoj na stetu slusalacacitroen xm wrote:Ima i prednosti i mane. Meni se baš i ne sviđa to rješenje kao ni tipka za sirenu na ručici. Dok sam vozio P405 to me nerviralo pravo.
-
quarterback
#70 Re: RE: Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
ma jasno, ipak je bitnije da je sirena na ruku nego na mjestu gdje nece biti na ruku...citroen xm wrote:Zato kada se nađeš u situaciji da moraš svirati obično promašiš. Sve je stvar navike, meni je bilo loše rješenje.quarterback wrote:ja bih uveo to u bosni kao obavezno jer sadasnje mjesto za sirenu samo omogucava iskaljivanje bijesa na istoj na stetu slusalacacitroen xm wrote:Ima i prednosti i mane. Meni se baš i ne sviđa to rješenje kao ni tipka za sirenu na ručici. Dok sam vozio P405 to me nerviralo pravo.
al bilo bi zgodno
-
citroen xm
#71 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Ja sam nekada imao ideju da umjesto klasične sirene ugradim neki megafon sa par snimljenih rečenica i da svaka ima svoje dugme kako bi se na vrijeme aktivirala u adekvatnoj situaciji. 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#72 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
bio bi ko stefan raabcitroen xm wrote:Ja sam nekada imao ideju da umjesto klasične sirene ugradim neki megafon sa par snimljenih rečenica i da svaka ima svoje dugme kako bi se na vrijeme aktivirala u adekvatnoj situaciji.

- amar1994
-
quarterback
#74 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
ja imam ideju da se ugrade tiha i glasna sirena, tiha ono kad nekome malo hoces da svirnes, pjesaku da skonta da ides a dovoljno si kulturan da neces da uznemiravas sve oko sebe i sl a glasna kad nekome grebes sve po spiskucitroen xm wrote:Ja sam nekada imao ideju da umjesto klasične sirene ugradim neki megafon sa par snimljenih rečenica i da svaka ima svoje dugme kako bi se na vrijeme aktivirala u adekvatnoj situaciji.
mislim da nije losa ideja
- sema911s
#75 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)
Porsche 918, mjenjacka kutija je postavljena pod 90 u odnosu na izlaz iz motora, sve zbog nizeg centra gravitacije i ustede na prostoru( baterija je veca za 7% zbog toga)
vag vr motor duzine kao 4cl, sirina x1,5 visina ostala ista,
Hemi( hemisfericna komora za izgaranje) prvi put iskoristen na avionskom motoru, pa u tenku prebacen u auto zbog ustede u proizvodnji(rat se zavrsio prerano)
v-tec i mivec su u biti isti sistemi samo sto v-tec nema obrtnog i snage na niskom broju okretaja dok MIVEC ima i jedno i drugo a razlika je samo u kodu koji kotrolira kada i gdje da se otovre ventili (samo je MIVEC komplikovan do bola) i MIVEC nije imao reklamu kao v-tec
zubcanici umjesto remenja i lanca vag v10tdi(ovo rijesenje ima i neki ferarri)
vag vr motor duzine kao 4cl, sirina x1,5 visina ostala ista,
Hemi( hemisfericna komora za izgaranje) prvi put iskoristen na avionskom motoru, pa u tenku prebacen u auto zbog ustede u proizvodnji(rat se zavrsio prerano)
v-tec i mivec su u biti isti sistemi samo sto v-tec nema obrtnog i snage na niskom broju okretaja dok MIVEC ima i jedno i drugo a razlika je samo u kodu koji kotrolira kada i gdje da se otovre ventili (samo je MIVEC komplikovan do bola) i MIVEC nije imao reklamu kao v-tec
zubcanici umjesto remenja i lanca vag v10tdi(ovo rijesenje ima i neki ferarri)