Saobraćajna svijest u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

super_bayern

#51 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by super_bayern »

nightvision wrote:
tempuser wrote:Na snimku se nista drugo ne bi vidjeli osim tebe kako prolazis preko pune! U tom naknadnom dokazivanju i jeste fol, kamera moze a i ne mora snimiti sve!
Taj prelazak i zaobilazak preko pune dok auto ispred tebe skrece policija bas i tretira kao preticanje preko pune, neki dan na ulazu u tuzlu patrola skrenu dva auta ispred mene, nije mogao biti drugi razlog da ih vade iz kolone.
Mene sad bas interesuje kako ce policija tretirati snimace prema novom zakonu jer je zabranjeno posjedovanje i uredjaja za dokumentovanje prekrsaja.

http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/transpo ... gTag=bs-BA
Član 33a.
Može li mi neko ovo pojasniti, jbm ti državu i zakon i nehljeba uhljebljenog koji ga sroči!
insomnia78

#52 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by insomnia78 »

Ma treba prvo osigurati provedbu zakona ito za sve
Mozes ti sad uvesti i serijat al pisaj ga kad ce se samo sirotinji, bez para i "ledja" rezati ruke i glave
Last edited by insomnia78 on 13/08/2016 01:16, edited 1 time in total.
tempuser

#53 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by tempuser »

super_bayern wrote:
nightvision wrote:
tempuser wrote:Na snimku se nista drugo ne bi vidjeli osim tebe kako prolazis preko pune! U tom naknadnom dokazivanju i jeste fol, kamera moze a i ne mora snimiti sve!
Taj prelazak i zaobilazak preko pune dok auto ispred tebe skrece policija bas i tretira kao preticanje preko pune, neki dan na ulazu u tuzlu patrola skrenu dva auta ispred mene, nije mogao biti drugi razlog da ih vade iz kolone.
Mene sad bas interesuje kako ce policija tretirati snimace prema novom zakonu jer je zabranjeno posjedovanje i uredjaja za dokumentovanje prekrsaja.

http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/transpo ... gTag=bs-BA
Član 33a.
Može li mi neko ovo pojasniti, jbm ti državu i zakon i nehljeba uhljebljenog koji ga sroči!
Ako mislis na ovo:

"U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja."

Za lakse tumacenje procitaj samo boldirano.
Znaci da ne smijes imati ne samo radar dekektore i radar jammere, tj uredjaje koji ometaju mjerace brzine, nego ni sva ostala pomagala tipa one trake za tablice da se ne vidi reg. br. kad te uhvati kamera i sl...
Ovo je sad jako smjesno jer:
1. Zabranjuje koristenje navigacija koje u sebi imaju mape sa ucrtanim stacionarnim kamerama i radarima
2. Zakon propisuje da radar mora biti obiljezen znakom "Radarska kontrola", tako da je ovo "otkrivanje" uerdjaja pravni paradoks jer sama policija mora otkriti gdje je radar tj kamera!
kakavdanakneiskustvu

#54 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

KB9 wrote:opasno povecas kazne i nakon odredjenog iznosa neplacenih kazni ides malo u zatvor pa da vidimo ko, sta i kako

bili bi svi ko bubice, najfinije bubice ikad

da,da,upravo to,a ovako pojedinci imaju na desetine hiljada maraka neplaćenih kazni i nikom nista.cekaju da im te kazne zastare
tempuser

#55 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by tempuser »

Jesi li siguran da kazna, kad udje u registar kazni, moze da zastari?
nightvision

#56 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by nightvision »

mescini da je 5 godina rok zastare za prekrsaje.
kakavdanakneiskustvu

#57 Re: Saobraćajna svijest u BiH

tempuser wrote:Jesi li siguran da kazna, kad udje u registar kazni, moze da zastari?

da,5 godina od datuma pravosnažnosti,i puno ljudi ceka da im kazne zastare,ne lopovi,kriminalcici koji ih imaju po desetak hiljada maraka i nikad nisu ni plaćali kazne nego ljudi koji skontaju da nece morati platiti jer nemaju vozilo na svom imenu a vozacka im istice za 7-8 godina,a imaju mozda 500 ,600 maraka neplačenih kazni
shiny

#58 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by shiny »

- Uvesti početnicima zabranu vožnje vozila snage iznad 100 konja. Ba njemu 19 godina, on golfa gti voza, šta će drugo nego jurcati.
- Više žena policajaca. Policajki da budemo džender senzitivni. Ne znam još slučaj izvlačenja na lijepe oči :D

Ovo sa kaznama ne pije vode kad će opet lik ispred mene profurati sto na sat, a mene policija iza njega zaustaviti zbog nevezanog pojasa. Pa ću ja odmah sutra u poštu otić i platiti, a on nastaviti furati.

Ne znam ni kako daju tim ljudima koji nabiju hiljade maraka kazni dokumente da vade. Ok, registrovaće auto na mamu ili tetku, ali brate, kazna ide baš na tvoje ime. Pa ono, nema produženja lične, vozačke, pasoša dok ne platiš. Ne bi bili prva država sa takvom praksom.
kakavdanakneiskustvu

#59 Re: Saobraćajna svijest u BiH

shiny wrote:- Uvesti početnicima zabranu vožnje vozila snage iznad 100 konja. Ba njemu 19 godina, on golfa gti voza, šta će drugo nego jurcati.
- Više žena policajaca. Policajki da budemo džender senzitivni. Ne znam još slučaj izvlačenja na lijepe oči :D

Ovo sa kaznama ne pije vode kad će opet lik ispred mene profurati sto na sat, a mene policija iza njega zaustaviti zbog nevezanog pojasa. Pa ću ja odmah sutra u poštu otić i platiti, a on nastaviti furati.

Ne znam ni kako daju tim ljudima koji nabiju hiljade maraka kazni dokumente da vade. Ok, registrovaće auto na mamu ili tetku, ali brate, kazna ide baš na tvoje ime. Pa ono, nema produženja lične, vozačke, pasoša dok ne platiš. Ne bi bili prva država sa takvom praksom.

kod nas mozes dobiti novu licnu i novi pasos da imas milion maraka neplaćenih kazni
KB9

#60 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by KB9 »

nakaradnost level pro
kakavdanakneiskustvu

#61 Re: Saobraćajna svijest u BiH

kod nas mozes i vozacku produziti i registraciju vozila produziti i ako imas neplaćenih kazni,sve ovisi o sluzbenicima koji rade na tim poslovima
citroen xm

#62 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by citroen xm »

Možeš produžiti ali ne možeš podići vozačku dok ne izmiriš dug.
nightvision

#63 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by nightvision »

kakavdanakneiskustvu wrote:kod nas mozes dobiti novu licnu i novi pasos da imas milion maraka neplaćenih kazni
licna je zakonski obavezna da se posjeduje (vozacka nije, osim ako nisi za volanom :) ) i ne moze se njeno izdavanje uslovljavati placanjem kazne, za pasos ne znam, ali tacno ga ne bi trebalo davati dok se kazne ne izmire, pa nek idu u neum na more. :mrgreen:
senturk

#64 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by senturk »

Ja NE znam jeste Li vi svjesni da dokumente mijenjate svako 10 g. a zastara nastupa nakon 5.g tako da ta sva prica pada u vodu sto se tice neplacanja kazni I neizdavanja dokumenata. :-D
530i

#65 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by 530i »

senturk wrote:Ja NE znam jeste Li vi svjesni da dokumente mijenjate svako 10 g. a zastara nastupa nakon 5.g tako da ta sva prica pada u vodu sto se tice neplacanja kazni I neizdavanja dokumenata. :-D
Izgubiš ili oštetiš dokumente npr.
senturk

#66 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by senturk »

530i wrote:
senturk wrote:Ja NE znam jeste Li vi svjesni da dokumente mijenjate svako 10 g. a zastara nastupa nakon 5.g tako da ta sva prica pada u vodu sto se tice neplacanja kazni I neizdavanja dokumenata. :-D
Izgubiš ili oštetiš dokumente npr.

To stoji,Ali se rijetko desi,mozes jednom pa cak I dvaput izgubit al cisto sumnjam da ces vise putaa. :-) :)
shiny

#67 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by shiny »

Dakle zaključak teme: saobraćajnu svijest u BiH je nemoguće poboljšati :D
kakavdanakneiskustvu

#68 Re: Saobraćajna svijest u BiH

citroen xm wrote:Možeš produžiti ali ne možeš podići vozačku dok ne izmiriš dug.

dobro,na to sam i mislio
kakavdanakneiskustvu

#69 Re: Saobraćajna svijest u BiH

nightvision wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kod nas mozes dobiti novu licnu i novi pasos da imas milion maraka neplaćenih kazni
licna je zakonski obavezna da se posjeduje (vozacka nije, osim ako nisi za volanom :) ) i ne moze se njeno izdavanje uslovljavati placanjem kazne, za pasos ne znam, ali tacno ga ne bi trebalo davati dok se kazne ne izmire, pa nek idu u neum na more. :mrgreen:

slazem se
kakavdanakneiskustvu

#70 Re: Saobraćajna svijest u BiH

dupli
Nepass

#71 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by Nepass »

kolektor wrote:Posto se malo dotakli skandinavije, evo malkice pravila iz Dk:
- Ako te policija zaustavi 3 puta bez vozacke dozvole(isto vazi i ako je privremeno oduzeta) unutar 3 godine oduzima se auto. Ako nije tvoje auto ide komplicirana procedura da pravi vlasnik povrati to auto
- Ako posudis nekome auto bez vozacke dozvole placas i ti isto veliku kaznu
- Ako vozis izmedu 0.5-1.2 promila alkohola u krvi, moras na ponovno polaganje vozackog unutar 6 mjeseci, ako ne polozis, gubis vozacku.Takodjer, 1 tvoja mjesecna plata pomnozena sa promilima, sastanci u vezi sigurnosti u saobracaju
-Ako vozis izmedju 1.2-2 promila gubitak vozacke na 3 godine,1 tvoja mjesecna plata pomnozena sa promilima, sastanci u vezi sigurnosti u saobracaju. Poslije 3 godine mozes ponovo polagati.
-Ako vozis iznad 2 promila auto biva konfiksovano, gubitak vozacke na minimalno 3 godine, 20 dana zatvora, 1 tvoja mjesecna plata pomnozena sa promilima, sastanci u vezi sigurnosti u saobracaju,
-Ako vozis 30% iznad ogranicenja dobivas 1 kazneni bod. 3 kaznena boda unutar tri godine moras na ponovno polaganje. Tada kad dobije ponovo vozacku imas 3 godine uslovno, tj. ako opet napravis 3 boda unutar te 3 godine, uzima se vozacka na odredjeni period
Kod nas moze samo oduzimanje vozila pomoci. Ovo sa platama ne moze upaliti, uzimanje vozacke je jos smjesnije nastavis voziti bez.
Oni pisu kazne ti nemas da platis jer nisi registrovao firmu za sverc i dilanje narkotika, paljenje auta za petobu, iznuda novca doo itd.
sarajevo999999

#73 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by sarajevo999999 »

Mesčini da mi lakse padne hajvan koji prohuja pored mene sa 140 u Golfu 2 nego gospodin koji izbaci sve 4 i ode u prodavnicu. Fojnica je po tom pitanju nenadjebiva.
klaki

#74 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by klaki »

shiny wrote:- Uvesti početnicima zabranu vožnje vozila snage iznad 100 konja. Ba njemu 19 godina, on golfa gti voza, šta će drugo nego jurcati.
i sta mislis postici? ako nisi primjetio vecinom se lupaju i ginu u malim slabijim autima. ja slabo znam mlade raje da voza sta bijesno svakako, sve su to dizelcici 60-100 konja, nije ovo amerika...

beze prijedlog ne treba nam policijska drzava
quarterback

#75 Re: Saobraćajna svijest u BiH

Post by quarterback »

klaki wrote:treba nam policijska drzava
slazem se :thumbup:
Post Reply