Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#51 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by dr_Evil »

muha_sa wrote: 02/12/2024 09:21
dr_Evil wrote: 02/12/2024 09:16
bumerangss wrote: 01/12/2024 18:47 Je li tacno da se samo u FBiH pauza ne uracunava u radno vrijeme tj da je ne placena a da u svim susjednim zemljama pa i u RS-u se pauza racuna u radno vrijeme tj placena je? :-)
Radio sam u vise zemalja, i nigdje pauza nije bila u radnom vremenu :)

Doduse ne znam za susjede, slagao bih ti
U ŠveCkoj ima pola sata pauze koja nije placena.
Da, ali ovaj bumerang upita jel ima negdje da je placena,"e tog jos nije bilo" rekao bi Balas
bumerangss

#52 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by bumerangss »

Neki dan gledam na tv ne znam koja emisija i ko je bio gost ali neki ocito poznavalac tih zakona cim je to na TV-u izjavio da u svim susjednim zemljama i u RS-u pauza ulazi u radno vrijeme tj da je placena. Zato pitam ima li ko da to potvrdi?
Jer nedavno je u fb grupi zdravstvo od strane sindikata bilo objavljeno, prije ovog zadnjeg povecanja plate, da odustaju od svih zahtjeva tj i od povecanja broja radnih sati sa 37,5 na 40h sedmicno i svi u grupi graknuše na njih da nece da ostaju duže na poslu da se to ne traži... i od toga se odustalo.
Ali ako ce to u stvari biti da se pauza ugradi u radno vrijeme onda nemam nista protiv.
Jer sad je radno vrijeme 07:30-15:30 sa pola sata neplacene pauze tj 37,5 h sedmicno rada a ako bi se ugradilo onda nemamo nista protiv da se poveca broj sati rada na 40h sedmicno ali da to bude sa pauzama :mrgreen:
Cherry-Cherry

#53 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Cherry-Cherry »

Sada se radi 8, 5 sati dnevno jer se pauza ne računa.
narcisaa

#54 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

bumerangss wrote: 02/12/2024 19:09 Neki dan gledam na tv ne znam koja emisija i ko je bio gost ali neki ocito poznavalac tih zakona cim je to na TV-u izjavio da u svim susjednim zemljama i u RS-u pauza ulazi u radno vrijeme tj da je placena. Zato pitam ima li ko da to potvrdi?
Jer nedavno je u fb grupi zdravstvo od strane sindikata bilo objavljeno, prije ovog zadnjeg povecanja plate, da odustaju od svih zahtjeva tj i od povecanja broja radnih sati sa 37,5 na 40h sedmicno i svi u grupi graknuše na njih da nece da ostaju duže na poslu da se to ne traži... i od toga se odustalo.
Ali ako ce to u stvari biti da se pauza ugradi u radno vrijeme onda nemam nista protiv.
Jer sad je radno vrijeme 07:30-15:30 sa pola sata neplacene pauze tj 37,5 h sedmicno rada a ako bi se ugradilo onda nemamo nista protiv da se poveca broj sati rada na 40h sedmicno ali da to bude sa pauzama :mrgreen:
Sanjaj i dalje :D , za vrijeme pauze nisi osiguran, tj. padnes i slomis nogu ne racuna ti se kao povreda na radu. Za 8 sati rada imas pravo na 30minuta pauze koja nije placena, samo u iznimnim slucajevima mozes odraditi 8 sati bez pauze ali tih 30 min. upisati kao prekovremeni rad. To ne smije biti praksa kako kod poslodavca da ti onemoguci pauzu, tako i sa tvoje strane da odbijes pauzu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#55 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

narcisaa wrote: 03/12/2024 16:06
bumerangss wrote: 02/12/2024 19:09 Neki dan gledam na tv ne znam koja emisija i ko je bio gost ali neki ocito poznavalac tih zakona cim je to na TV-u izjavio da u svim susjednim zemljama i u RS-u pauza ulazi u radno vrijeme tj da je placena. Zato pitam ima li ko da to potvrdi?
Sanjaj i dalje :D , za vrijeme pauze nisi osiguran, tj. padnes i slomis nogu ne racuna ti se kao povreda na radu. Za 8 sati rada imas pravo na 30minuta pauze koja nije placena, samo u iznimnim slucajevima mozes odraditi 8 sati bez pauze ali tih 30 min. upisati kao prekovremeni rad. To ne smije biti praksa kako kod poslodavca da ti onemoguci pauzu, tako i sa tvoje strane da odbijes pauzu.
ako je povreda na radu dolazak i odlazak na posao uobičajenom rutom, kako odmor u toku radnog vremena, koji ne bi smio biti na početku i na kraju radnog vremena jer onda to i nije odmor u toku radnog vremena, dakle kako onda taj odmor nije povreda na radu i kojom logikom se tada nije osigurano?
Chmoljo

#56 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

pauza ne ulazi u radno vrijeme, pa se i ne računa.
Ken_M

#57 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Ken_M »

Zakon o radu FBiH je taman takav kakvim su ga skrojili FOdil i njegovi ahbabi i donijeli 2014., a njihovi megafoni po forumima i komentarima trubili kako je to "zakon protiv uhljeba!!!"

U biti zakon je odgovarao FOdilu, LendU i njihovim ahbab-robovlasnicima kao što je Kavat, koji su držali ljude na određeno i na minimalcu.
narcisaa

#58 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Chmoljo wrote: 03/12/2024 16:13
narcisaa wrote: 03/12/2024 16:06
ako je povreda na radu dolazak i odlazak na posao uobičajenom rutom, kako odmor u toku radnog vremena, koji ne bi smio biti na početku i na kraju radnog vremena jer onda to i nije odmor u toku radnog vremena, dakle kako onda taj odmor nije povreda na radu i kojom logikom se tada nije osigurano?
Pauza ne ulazi u radno vrijeme i za vrijeme nje nisi osiguran, na nju nisu placeni doprinosi (penziono) :D . To je tvoje neplaceno slobodno vrijeme sa kojim mozes da radis sta hoces, da napustis firmu i da se vratis tacno na vrijeme ponovo nazad. Pauza se mora dokumentovati, poslodavac mora voditi evidenciju o tome i na zahtjev inspekcije dati na uvid.
Isto tako ako izadjes u toku radnog vremena sa posla da obavis privatne poslove nemas osiguranje od povreda na radnom mjestu. Ako se tom prilikom povrijedis,...tvoj problem, osiguranje ne vrijedi i pogodnosti, za uposlenika, koje ono nosi sa sobom, poslodavac ne moze prijaviti povredu na radu.
Procitaj Zakon o radu, nije od juce a ni pauza nije od juce. :lol:
Opleli ste o pauzi a to sto se topli obrok i prevoz daju neoporezovano, na njih se ne placa penziono i od toga ima koristi iskljucivo i samo poslodavac :-) :lol: sutite. hahhhhh
Last edited by narcisaa on 03/12/2024 16:56, edited 1 time in total.
Haris.ba

#59 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Haris.ba »

Ja sam se nadao da ce trojka odmah krenuti sa izmjenom zakona i da se uvede da nakon probnog rada od 6 mjeseci se dobija ugovor na neodredjeno. Fakticki isto ko sto imaju drzavni sluzbenici.

Nema potrebe vise za 3 godine cekanja na odredjeno. Fakticki treba ukinuti rad na odredjeno.
narcisaa

#60 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Haris.ba wrote: 03/12/2024 16:53 Ja sam se nadao da ce trojka odmah krenuti sa izmjenom zakona i da se uvede da nakon probnog rada od 6 mjeseci se dobija ugovor na neodredjeno. Fakticki isto ko sto imaju drzavni sluzbenici.

Nema potrebe vise za 3 godine cekanja na odredjeno. Fakticki treba ukinuti rad na odredjeno.

Nije tacno, nemaju.
Probni rad je zakonski 6 mjeseci, ne i apriori da dobijes stalni radni ugovor nakon njega. Poslodavac te, u tom periodu, moze otpustiti sa otkaznim rokom od 2 sedmice kada god nije zadovoljan sa uposlenikom bez ikakvog objasnjavanja. Isto vrijedi i za uposlenika.
Haris.ba

#61 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Haris.ba »

narcisaa wrote: 03/12/2024 16:57
Haris.ba wrote: 03/12/2024 16:53 Ja sam se nadao da ce trojka odmah krenuti sa izmjenom zakona i da se uvede da nakon probnog rada od 6 mjeseci se dobija ugovor na neodredjeno. Fakticki isto ko sto imaju drzavni sluzbenici.

Nije tacno, nemaju.
Probni rad je zakonski 6 mjeseci, ne i apriori da dobijes stalni radni ugovor nakon njega. Poslodavac te, u tom periodu, moze otpustiti sa otkaznim rokom od 2 sedmice kada god nije zadovoljan sa uposlenikom bez ikakvog objasnjavanja. Isto vrijedi i za uposlenika.
Ja govorim nakon 6 mjeseci. To je dovoljno vremena da se vidi da li je radnik za tebe ili ne.

Nakon 6 mjeseci dobijas ugovor na neodredjeno.

Fakticki se ukida postojanje ugovora na odredjeno.
narcisaa

#62 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Ugovor na odredjeno vrijeme nece se nikada ukinuti, niti moze.
Zamjene za dugotrajno bolesne, porodilje, privatni sektor u kojem je potreba za radnom snagom sezonske prirode i sl. su zamjene / zaposleni na odredjeno vrijeme.
Treba samo malverzacije po tom pitanju otezati i svesti na najmanju mogucu mjeru. Posebno kojekakva zaposljavanja u reziji biroa za zaposljavanje koja privatni sektor zloupotrebljava mijenjajuci uposlenike kao carape svakih 6 mjeseci :wink: jer imaju besplatnu radnu snagu.

To "nakon 6 mjeseci" je kada dobijes u startu ugovor na neodredjeno vrijeme sa probnim radom od 6 mjeseci nakon kojih ostajes u firmi ako si zadovoljio probni rad.
Malverzacije, po tom pitanju, su iskljucivo u privatnom sektoru.
Chmoljo

#63 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

narcisaa wrote: 03/12/2024 16:51

Pauza ne ulazi u radno vrijeme i za vrijeme nje nisi osiguran, na nju nisu placeni doprinosi (penziono) :D . To je tvoje neplaceno slobodno vrijeme sa kojim mozes da radis sta hoces, da napustis firmu i da se vratis tacno na vrijeme ponovo nazad. Pauza se mora dokumentovati, poslodavac mora voditi evidenciju o tome i na zahtjev inspekcije dati na uvid. Isto tako ako izadjes u toku radnog vremena sa posla da obavis privatne poslove nemas osiguranje od povreda na radnom mjestu. Ako se tom prilikom povrijedis,...tvoj problem, osiguranje ne vrijedi i pogodnosti, za uposlenika, koje ono nosi sa sobom, poslodavac ne moze prijaviti povredu na radu. Procitaj Zakon o radu, nije od juce a ni pauza nije od juce. :lol:
Povrede na radu svakako nema kada se povrijedis svojom krivicom. A nisi objasnila kako ima povrede na radu u dolasku i odlasku sa posla, ali nema za vrijeme pauze koja mora biti u okviru radnog vremena.

Poslodavac nije osigrao obrok, radnik izadje p osendvic u najblizi fast food i slozi ga fasada. I?
Opleli ste o pauzi a to sto se topli obrok i prevoz daju neoporezovano, na njih se ne placa penziono i od toga ima koristi iskljucivo i samo poslodavac :-) :lol: sutite. hahhhhh
Jes vala, a radnik ne dobije nista. Iskljucivo poslodavac dobije.
Chmoljo

#64 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 03/12/2024 17:34
Ja govorim nakon 6 mjeseci. To je dovoljno vremena da se vidi da li je radnik za tebe ili ne.
Nije dovoljno vjeruj mi.
narcisaa

#65 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Chmoljo wrote: 03/12/2024 20:46
narcisaa wrote: 03/12/2024 16:51

Pauza ne ulazi u radno vrijeme i za vrijeme nje nisi osiguran, na nju nisu placeni doprinosi (penziono) :D . To je tvoje neplaceno slobodno vrijeme sa kojim mozes da radis sta hoces, da napustis firmu i da se vratis tacno na vrijeme ponovo nazad. Pauza se mora dokumentovati, poslodavac mora voditi evidenciju o tome i na zahtjev inspekcije dati na uvid. Isto tako ako izadjes u toku radnog vremena sa posla da obavis privatne poslove nemas osiguranje od povreda na radnom mjestu. Ako se tom prilikom povrijedis,...tvoj problem, osiguranje ne vrijedi i pogodnosti, za uposlenika, koje ono nosi sa sobom, poslodavac ne moze prijaviti povredu na radu. Procitaj Zakon o radu, nije od juce a ni pauza nije od juce. :lol:
Povrede na radu svakako nema kada se povrijedis svojom krivicom. A nisi objasnila kako ima povrede na radu u dolasku i odlasku sa posla, ali nema za vrijeme pauze koja mora biti u okviru radnog vremena.

Poslodavac nije osigrao obrok, radnik izadje p osendvic u najblizi fast food i slozi ga fasada. I?
Isto tako povredom na radu ne smatra se povreda ukoliko je uzrokovana zbog obavljanja aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti pa makor to bilo i odlazak u obliznju krcmu po cevape za vrijeme neplacene pauze. Poslodavac nije duzan da ti obezbijedi obrok. Moze organizovati ali ne mora. Dobijes neoporezovani kes za tzv. topli obrok pa si donosi od kuce pitu i peceno pile preko nje (za vrijeme bolovanja ili godisnjeg imas besplatno mahanje od poslodavca).
Pusis i za vrijeme pauze izadjes da zapalis cigaretu i povrijedis se. To ti treba biti povreda na radu?
Pokusaj? Vrijedi ono sto je Zakonom o radu propisano, pravilnikom o radu i kolektivnim ugovorom, ne tvoja licna interpretacija.
Jes vala, dobijes neoporezivi kes za tzv. topli obrok i prevoz na koji ti poslodavac ne placa samodoprinose, za taj iznos ti je umanjena uplata za penziono i invalidsko osiguranje, za nezaposlenost a kada si na bolovanju i godisnjem nemas nista od toga :mrgreen: :lol: Jes vala, radnik dobije,... :skoljka:
pinkman

#66 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by pinkman »

Nadam se da to nikad nece biti. Primjera je mnogo. Recimo treba ti neko ko radi na projektu koji traje godinu do dvije.

Ok, moze biti tehnoloski visak, ali nije to to.
Chmoljo

#67 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

narcisaa wrote: 03/12/2024 23:13 Isto tako povredom na radu ne smatra se povreda ukoliko je uzrokovana zbog obavljanja aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti pa makor to bilo i odlazak u obliznju krcmu po cevape za vrijeme neplacene pauze. Poslodavac nije duzan da ti obezbijedi obrok. Moze organizovati ali ne mora. Dobijes neoporezovani kes za tzv. topli obrok pa si donosi od kuce pitu i peceno pile preko nje (za vrijeme bolovanja ili godisnjeg imas besplatno mahanje od poslodavca).
Pusis i za vrijeme pauze izadjes da zapalis cigaretu i povrijedis se. To ti treba biti povreda na radu?
Pokusaj? Vrijedi ono sto je Zakonom o radu propisano, pravilnikom o radu i kolektivnim ugovorom, ne tvoja licna interpretacija.
pa nije plaćen ni odlazak sa ni dolazak na posao, pa se računa u povredu na radu. još nisi objasnila kako to može zakon tretirati, a ne može povreda za vrijeme odlaska na pauzu? :D

imaš primjere iz prakse gdje je bila povreda na radu pa je sud glat odbio? živo me interesuje...

Jes vala, dobijes neoporezivi kes za tzv. topli obrok i prevoz na koji ti poslodavac ne placa samodoprinose, za taj iznos ti je umanjena uplata za penziono i invalidsko osiguranje, za nezaposlenost a kada si na bolovanju i godisnjem nemas nista od toga :mrgreen: :lol: Jes vala, radnik dobije,... :skoljka:
ili prosto taj novac ne bi nikako ni dobio da je oporezovan? :D
Chmoljo

#68 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

pinkman wrote: 03/12/2024 23:47

Nadam se da to nikad nece biti. Primjera je mnogo. Recimo treba ti neko ko radi na projektu koji traje godinu do dvije.

Ok, moze biti tehnoloski visak, ali nije to to.
znam dovoljno primjera gdje su se ljudi pretvarali i duže od 6 mjeseci kako su fini i vrijedni, da bi se naknadno ispostavilo da su ostavljali haos iza sebe, krali, oštetili firmu, trošili firmine resurse na lične potrebe...
narcisaa

#69 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Chmoljo wrote: 03/12/2024 23:58
narcisaa wrote: 03/12/2024 23:13 Isto tako povredom na radu ne smatra se povreda ukoliko je uzrokovana zbog obavljanja aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti pa makor to bilo i odlazak u obliznju krcmu po cevape za vrijeme neplacene pauze. Poslodavac nije duzan da ti obezbijedi obrok. Moze organizovati ali ne mora. Dobijes neoporezovani kes za tzv. topli obrok pa si donosi od kuce pitu i peceno pile preko nje (za vrijeme bolovanja ili godisnjeg imas besplatno mahanje od poslodavca).
pa nije plaćen ni odlazak sa ni dolazak na posao, pa se računa u povredu na radu. još nisi objasnila kako to može zakon tretirati, a ne može povreda za vrijeme odlaska na pauzu? :D

imaš primjere iz prakse gdje je bila povreda na radu pa je sud glat odbio? živo me interesuje...

ili prosto taj novac ne bi nikako ni dobio da je oporezovan? :D
Objasni TI :) :-) ako znas, cekam visokouman odgovor :meza1:
Chmoljo

#70 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

narcisaa wrote: 04/12/2024 00:09

Objasni TI :) :-) ako vec znas, cekam visokouman odgovor :meza1:
pa prosto jer piše u zakonu. mislio sam da si ga čitala :D

dakle riječ je o prostoru van kontrole poslodavca, nije u radnom vremenu, niti je obaveza poslodavca da osigura prijevoz. rekao bih, slična situacija u pogledu obroka. da ne ulazimo u činjenicu da brojni kolektivni ugovori regulišu pravo radnika da mu poslodavac osigura topli obrok, jer kao što si rekla, vrijedi ono što piše u zakonu, ali i kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu.

osim ako zakon nije izričito naveo da povreda za vrijeme pauze nije povreda na radu, kao što planiraju u Hrvatskoj da urede, a nije, zaista bih volio da vidim kako su se naši sudovi zauzeli u praksi.
narcisaa

#71 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

Chmoljo wrote: 04/12/2024 00:19
narcisaa wrote: 04/12/2024 00:09

Objasni TI :) :-) ako vec znas, cekam visokouman odgovor :meza1:
pa prosto jer piše u zakonu. mislio sam da si ga čitala :D

dakle riječ je o prostoru van kontrole poslodavca, nije u radnom vremenu, niti je obaveza poslodavca da osigura prijevoz. rekao bih, slična situacija u pogledu obroka. da ne ulazimo u činjenicu da brojni kolektivni ugovori regulišu pravo radnika da mu poslodavac osigura topli obrok, jer kao što si rekla, vrijedi ono što piše u zakonu, ali i kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu.

osim ako zakon nije izričito naveo da povreda za vrijeme pauze nije povreda na radu, kao što planiraju u Hrvatskoj da urede, a nije, zaista bih volio da vidim kako su se naši sudovi zauzeli u praksi.
:pisnuo: :pisnula: Ti ga ocigledno nisi citao a ni procitao!
Koji Zakoni regulisu ovu tvoju problematiku, znas li?
Chmoljo

#72 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

narcisaa wrote: 04/12/2024 00:27

:pisnuo: :pisnula: Ti ga ocigledno nisi citao a ni procitao!
Koji Zakoni regulisu ovu tvoju problematiku, znas li?
ne znam, reci mi :)
narcisaa

#73 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by narcisaa »

ZAKON O RADU
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... -tekst.pdf

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... H-2018.pdf

Član 49
(Povreda na radu)
(1) Povredom na radu smatra se:
a) povreda osiguranika, prouzrokovana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizičkim ili
hemijskim djelovanjem, naglim promjenama položaja tijela, iznenadnim opterećenjem tijela ili
drugim promjenama fiziološkog stanja organizma, ako je takva povreda uzročno vezana za
obavljanje posla koji je osnov osiguranja,
b) povreda koju osiguranik pretrpi na redovnom putu od stana do mjesta rada i obratno, odnosno
radi obavljanja djelatnosti na osnovu koje je osiguran,
c) povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra se i povreda lica iz člana 36. ovog zakona,
odnosno lica iz člana 17. tačka h) ovog zakona, zadobijena u pripremama za odbranu, odnosno u
odbrani BiH u periodu od 18. septembra 1991. godine do 23. decembra 1995. godine.
(2) Povredom na radu u smislu ovog zakona, ne smatra se povreda na radu ukoliko je
prouzrokovana:
a) namjerno ili iz krajnje nepažnje osiguranika koji je obavljao radne obaveze, kao i na redovnom
putu od stana do mjesta rada i obratno,
b) pijanstvom osiguranika,
c) isključivom odgovornosti trećeg lica,
d) zbog više sile,
e) zbog obavljanja aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti,
f) usljed namjernog nanošenja ozljede osiguraniku od strane drugog lica izazvanog ličnim
odnosom s osiguranim licem koje se ne može dovesti u vezu sa radno-pravnom aktivnosti,
g) usljed namjernog nekorištenja opreme zaštite na radu i nepoštivanja propisa o zaštiti na radu.
(3) U slučaju spora iz stava (2) ovog člana teret dokazivanja je na poslodavcu.

Eto, za bahatu sveznalicu, lektira za laku noc :komi: :igrac: :suplja:
Chmoljo

#74 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by Chmoljo »

wow, pa fantastično, čitamo isto, ali nikako da mi odgovoriš u čemu je razlika između:
narcisaa wrote: 04/12/2024 00:31
(1) Povredom na radu smatra se:

b) povreda koju osiguranik pretrpi na redovnom putu od stana do mjesta rada i obratno, odnosno
radi obavljanja djelatnosti na osnovu koje je osiguran,
i povrede na pauzi?

situacija je analogna, za jedno zakon jasno kaže da jeste, za drugo ne piše ništa.

jer bih evo zaista volio da vidim objašnjenje suda, jer vrlo samouvjereno veliš da ne može, pa sve mislim da imaš primjere iz prakse.

čovjek uči dok je živ.
zigson

#75 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji

Post by zigson »

bumerangss wrote: 01/12/2024 18:47 Je li tacno da se samo u FBiH pauza ne uracunava u radno vrijeme tj da je ne placena a da u svim susjednim zemljama pa i u RS-u se pauza racuna u radno vrijeme tj placena je? :-)
Rs nije zemlja koliko znam a ni FBiH
Post Reply