Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
verdi

#51 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by verdi »

U Askenaskom hramu na obali Miljacke se redovno odrzavaju sluzbe.
U sinagogi u kojoj je Muzej Jevreja se odrzavaju sluzbe samo ponekad, za vrijeme praznika - npr. Pesah.
"Novi hram" se nalazi do Muzeja i u njemu se sada nalazi izlozbeni prostor.
Sinagoga na Mejtasu je pretvorena u stambenu zgradu.
BKC, poznat kao "Templ", se ne koristi za vjersku sluzbu.
Jara

#52 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Jara »

:novine1:
bitanga_sa_otesa wrote:
Jara wrote: Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?
da, na to sam mislio ,mali komadic na vilsu gdje se ulijeva u mljacku :-D
Hvala, nisam znala... :) svašta se ovdje može saznati :novine1:
JanuaryJones

#53 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

verdi wrote:U Askenaskom hramu na obali Miljacke se redovno odrzavaju sluzbe.
U sinagogi u kojoj je Muzej Jevreja se odrzavaju sluzbe samo ponekad, za vrijeme praznika - npr. Pesah.
"Novi hram" se nalazi do Muzeja i u njemu se sada nalazi izlozbeni prostor.
Sinagoga na Mejtasu je pretvorena u stambenu zgradu.
BKC, poznat kao "Templ", se ne koristi za vjersku sluzbu.
Uvijek sam se pitala otkud one oznake na onoj zgradi na Mejtašu (iznad taxi štanda jel tako?). Nisam imala pojma da je bila sinagoga.
Jara

#54 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Jara »

cyprus wrote:
Jara wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?

Eborg, :thumbup: za temu! :)
Baš tako, uz rub muzeja što gleda prema Titi... Samo ima dosta manje vode nego Koševski potok...
Thanks i tebi :) Promaklo mi iako sam u komšiluku :-)
drag_gost

#55 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drag_gost »

ledeni_caj wrote:
Thorgerson wrote:
Eborg wrote: 4) Da li se danas uopće koristi ijedan željeznički robni terminal (Koreja) ili putnička stanica (Alipašino polje) ili je glavna stanica jedino mjesto gdje staje voz? Vozi li se više ikakva roba vozom ka i od Sarajeva ili su sve preuzeli kamioni?
Penny koristi zeljeznicu, i to mislim veoma uspjesno. ;-) Mislim na prevoz robe.

Obzirom gdje su locirani, ludi bi bili da je ne koriste.
Koreja se koristi povremeno, evo ovih dana bas istovaraju nekakva metalna sranja, bruka ih ima. Bude i dosta kontejnera ali nemam pojma sta je i gdje ide. Bude nekad desavanja, ali zna i mjesecima da se ne desava nista.
Ima jedno malo postrojenje odmah iznad bivse Zice. Tu se nalazi neki servis i tu idu ta "metalna sranja" svakodnevno. Rade ljudi.
drag_gost

#56 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drag_gost »

jao_situacije wrote:
shiny wrote:
bitanga_sa_otesa wrote: mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Pa ima li ijedan potok u Sarajevu da nije negdje ispod neke saobraćajnice? :-D Više mi je interesantno kako su zatvorili to. Jer Koševski potok svojom prirodnom veličinom ulazi u napravljeni "tunel" i isto tako izlazi. Baš me zanima da li je on u svojoj "prirodnoj" veličini cijelom svojom dužinom?
ima dobrinjski potok koji nije zatvoren, koševski ide negdje gore od voda sa barica i skakavca i nekada je punio sadašnji stadion koševo koji je bio jezero, zbog toga se i taj dio sarajeva dijelom zove "jezero", onda su to jezero isušili, potok zatvorili u tunel vjerovatno nešto poput kanalizacije u londonu i napravili cestu preko potoka/tunela koji se uljeva u miljacku pored zgrade općine centar
Tako je, Kosevski potok nastaje od velikog broja pritoka koje se slijevaju u jednom toku pored Jagomira, a sve sa skorog vrha Ozrena. Na koncu i 7 Vrela koje se nalazi poslije Dragana na putu prema Bukoviku u pravcu od Nahoreva je jedno od tih pritoka. Ko nije bio, a mnogo raje nije, obavezno otidjite i pogledajte tu ljepotu.

Inace, bravo za temu.
jao_situacije

#57 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by jao_situacije »

kad već pričamo o potocima ima i bistrički potok po kojem je bistrik dobio ime, na kojem ima brana i koji se ulijeva u miljacku kod latinske ćuprije
cyprus

#58 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by cyprus »

Jara wrote:
cyprus wrote:
Jara wrote:Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?

Baš tako, uz rub muzeja što gleda prema Titi... Samo ima dosta manje vode nego Koševski potok...
Thanks i tebi :) Promaklo mi iako sam u komšiluku :-)
I da dodam, taj potok u tom dijelu predstavlja granicu Centra i Novog Sarajeva...

Kad već neko spomenu Bistrički potok, starim dijelom grada je nekada teklo dosta potoka... Npr. potok Ramića banja je tekao Baščaršijom i to baš onim centralnim dijelom, gdje je sada Sebilj... Mislim da sam tako negdje pročitao... Sedrenik i Breka su također nazivi potoka... A jedan krak Mošćanice je bio doveden preko Vratnika na Kovače (ulica Mlini)...
exliberal-ex

#59 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by exliberal-ex »

Jara wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?

ama ako neznas gdje se uljeva samo prati nos...taj potok je uvijek imao onaj ogavni smrad amonijaka....ako to promasis ima stara kovana zeljezna ograda na mostu preko potoka, direktno se uljeva u miljacku
trambusek88

#60 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by trambusek88 »

holowey wrote:
Bolonjac wrote:Sine izmedju avaza i staracog doma na stupu koje vode prema dobrinji:
- Planirano je bilo da tuda tramvaj vozi za dobrinju i da nastavlja dalje do sadasnjeg istocnog sarajeva gdje se sada i nalazi prijeratni ETF i Energoinvest. Ideja je bila da se grad u tom pravcu siri. Planiran je bio i neki tunel koliko sam cuo
bilo je nekih mastarija da se sa pofalica preko mosta bratstva-jedinstva ide ravno u tunel koji bi ispod vraca prolazio na drugu stranu... da li je bilo konkretnih planova, ne znam, ali je bilo price o ovoj ideji... to bi bila veza gradskog autoputa (koji bi isao od velesica pored mljekare prema brijescu) sa sadasnjim istocnim sarajevom...
Da, plan je bio u prvoj fazi napraviti prugu do Dobrinje, a osim šina u Nedžarićima bile su postavljene i na most preko kojeg će sada prelaziti A transverzala, ali su skinute prije nekoliko godina.
Zatim su trebale ići Bulevarom Branilaca Dobrinje (zelenim pojasom) do buduće okretnice kod nove katoličke crkve.
Zatim bi se izgradila i pruga od Ilidže do famosa.
Ta prva faza bi bila gotova do sredine devedesetih da nije bilo rata, kao i izmještanje okretnice šestice u Radićevu ulicu, nakon čega bi okretnica u H.Hume postala pomoćna za slučaj potrebe.

U narednoj fazi je bilo predviđeno da se izgradi pruga Dobrinja-Vraca-Muzeji i Željeznička stanica-Šip

2 smjera pruge bi išla kroz 2 tunela ispod Vraca, od kojih bi se jedan spajao direktno na I transverzalu i trijangl kod muzeja a drugi na ulicu Hamdije Čemerlića gdje bi pruga nastavljala istom ulicom do miljacke, a zatim Alejom lipa do I transverzale.
Što se tiče pruge za Šip ona bi išla od stanice I transverzalom.

Nakon toga bi se izgradila i pruga od Dobrinje preko Vojkovića do Famosa.

Time bi se tramvajska mreža povećala za oko 170% al nakon rata ostadoše samo pusti snovi.

Mapu sam ja radio, pa vjerovatno nije baš svugdje u metar tačna, ali otprilike to je to.
Image
shiny

#61 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

jao_situacije wrote:
ovo pitanje za betonsku napuštenu zgradu ne znam na koju se zgradu tačno misli ali jedna je trebala biti dom zdravlja ili neka klinika pa se neko zajebo u proračunima, i zgrada navodno tone...

Image

Ova lijevo? Jedva sliku nadjoh...
dječak sa šibicama

#62 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dječak sa šibicama »

shiny wrote: Kad se sa kružnog toka krene prema Velešićima prelazi se željeznička pruga gdje sa desne strane "odmaraju" vozovi. Tu su dugo stajali i oni Talgo vozovi (ili još uvijek stoje). Ta pruga se može vidjeti i sa Koševskog B. i sa Velešića, ali nikako nisam mogla skontati dokle ona ide... Gdje joj je završetak? I da li je u funkciji do samog kraja?
Pruga ide sve do samog ulaza Bosnalijeka.

Tu je nekada stajala (stoji i danas, ali devastirana) praonica vozova, slovenci pravili. Danas je tamo samo "garaza" za vozove, dole kod direkcije (odmah pored Sarajevogasa)
dječak sa šibicama

#63 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Eborg wrote: 4) Da li se danas uopće koristi ijedan željeznički robni terminal (Koreja) ili putnička stanica (Alipašino polje) ili je glavna stanica jedino mjesto gdje staje voz? Vozi li se više ikakva roba vozom ka i od Sarajeva ili su sve preuzeli kamioni?
Koristi EUFOR ili kako se vec oni danas zovu, na Koreji "parkiraju" vozila na teretnoj stanici, na voz.

Teretna stanica je u funkciji ali ne u obimu kao prije rata.

Jedno pitanje od mene, tamo gdje je Merkator/Konzum, do iza rata je bilo skladiste (u ratu i Adra ako se ne varam). I bila je ona kocka plava umjesto betona, dole od rampe pa do skladista, danasnji prilaz Merkatora... pitanje, je li ona stara putnicka stanica iz Valter brani Sarajevo, bila na toj lokaciji, ako ne gdje je bila?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#64 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote:
Jedno pitanje od mene, tamo gdje je Merkator/Konzum, do iza rata je bilo skladiste (u ratu i Adra ako se ne varam). I bila je ona kocka plava umjesto betona, dole od rampe pa do skladista, danasnji prilaz Merkatora... pitanje, je li ona stara putnicka stanica iz Valter brani Sarajevo, bila na toj lokaciji, ako ne gdje je bila?
to skladiste je bila kvantaska pijaca,s lijeve strane kapije je bila kafana raketa :)
stara zeljeznicka stanica je bila izmedju prvog i drugog nebodera u kolodvorskoj iz pravca grada prema ilidzi

a ta zgrada na betaniji mislim da je bila od nekog poljoprivrednog dobra,tu se sijao krompir prije rata...
JanuaryJones

#65 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

bitanga_sa_otesa wrote:
dječak sa šibicama wrote:
to skladiste je bila kvantaska pijaca,s lijeve strane kapije je bila kafana raketa :)
stara zeljeznicka stanica je bila izmedju prvog i drugog nebodera u kolodvorskoj iz pravca grada prema ilidzi

a ta zgrada na betaniji mislim da je bila od nekog poljoprivrednog dobra,tu se sijao krompir prije rata...
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#66 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

eto slike ,samo pogresna je godina
Bolonjac

#67 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Bolonjac »

trambusek88 wrote:
holowey wrote:
Bolonjac wrote:Sine izmedju avaza i staracog doma na stupu koje vode prema dobrinji:
- Planirano je bilo da tuda tramvaj vozi za dobrinju i da nastavlja dalje do sadasnjeg istocnog sarajeva gdje se sada i nalazi prijeratni ETF i Energoinvest. Ideja je bila da se grad u tom pravcu siri. Planiran je bio i neki tunel koliko sam cuo
bilo je nekih mastarija da se sa pofalica preko mosta bratstva-jedinstva ide ravno u tunel koji bi ispod vraca prolazio na drugu stranu... da li je bilo konkretnih planova, ne znam, ali je bilo price o ovoj ideji... to bi bila veza gradskog autoputa (koji bi isao od velesica pored mljekare prema brijescu) sa sadasnjim istocnim sarajevom...
Da, plan je bio u prvoj fazi napraviti prugu do Dobrinje, a osim šina u Nedžarićima bile su postavljene i na most preko kojeg će sada prelaziti A transverzala, ali su skinute prije nekoliko godina.
Zatim su trebale ići Bulevarom Branilaca Dobrinje (zelenim pojasom) do buduće okretnice kod nove katoličke crkve.
Zatim bi se izgradila i pruga od Ilidže do famosa.
Ta prva faza bi bila gotova do sredine devedesetih da nije bilo rata, kao i izmještanje okretnice šestice u Radićevu ulicu, nakon čega bi okretnica u H.Hume postala pomoćna za slučaj potrebe.

U narednoj fazi je bilo predviđeno da se izgradi pruga Dobrinja-Vraca-Muzeji i Željeznička stanica-Šip

2 smjera pruge bi išla kroz 2 tunela ispod Vraca, od kojih bi se jedan spajao direktno na I transverzalu i trijangl kod muzeja a drugi na ulicu Hamdije Čemerlića gdje bi pruga nastavljala istom ulicom do miljacke, a zatim Alejom lipa do I transverzale.
Što se tiče pruge za Šip ona bi išla od stanice I transverzalom.

Nakon toga bi se izgradila i pruga od Dobrinje preko Vojkovića do Famosa.
.
Time bi se tramvajska mreža povećala za oko 170% al nakon rata ostadoše samo pusti snovi.

Mapu sam ja radio, pa vjerovatno nije baš svugdje u metar tačna, ali otprilike to je to.
Image
Svaka cast za sliku. Nisam jos skontao gdje je taj tunel prema ETF Istocno Sarajevo treba biti. Info sam koliko se sjecam cuo od prof. Dane Maljkovica tako da bi trebala biti tacna. Nazalost vidio sam upravo sada da je preminuo ove godine :(
trambusek88

#68 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by trambusek88 »

Ovdje su ucrtane sve planirane saobraćajnice u KS. Tuneli i tramvajske linije na žalost samo do entitetske linije.
http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/ ... 1600_0.jpg

Osim tunela od prve i druge transverzale, kroz koje bi prolazio tramvaj, planiran je i tunel od četvrte transverzale. Mislim da bi taj išao do ETF.
Vidi se i plan željezničke linije duž prve transverzale, te planirane tramvajske linije.
StupskaBitanga

#69 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by StupskaBitanga »

Jesu ovi nešto zeznuli na karti
Piše Južna longitudinala a po karti prolazi iza Željinog stadiona?
perfect_guy

#70 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by perfect_guy »

StupskaBitanga wrote:Jesu ovi nešto zeznuli na karti
to je ona narandžasta (koja i treba da bude). Uporedi sa sjevernom, i ona je narandžasta sa crvenim slovima
dječak sa šibicama

#71 Re: Sarajevo - velike i male tajne

StupskaBitanga wrote:Jesu ovi nešto zeznuli na karti
To je ono sto i danas postoji, Put Mladih Muslimana... a juzna longitudinala ide trasom gdje se i pravi, dionicom kojom trolejbus ide kroz Grbavicu, pa prema Skenderiji, i tako dalje

Ona je u sustini od Vrbanja mosta prema Latinskoj cupriji vec u funkciji, kakvoj takvoj. Ne vjerujem da tu ima prostora za bilo kakvo sirenje, eventualno da malo moderniziraju saobracajnicu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#72 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Toto »

je li u zivotu Sumarski skolski centar, sto nekad bijase na Ilidzi ??
Haris.ba

#73 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Haris.ba »

Ne znam šta ti znači u životu. :D

Ostao je kostur objekta. Skuplja smeće i ponekad žive romi u objektu. Bio je na prvoj liniji u ratu. Neko mi je spominjao da su jedno vrijeme išli dole studenti da čiste.
Abebe Bikila

#74 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Abebe Bikila »

Kao dijete i mene je ta zgrada na Betaniji zanimala, fino se vidila sa Bara. Bio je i jedan ogroman bor pored. Kako sam stalno dosadjivao i navaljivao da me vode gore da ja to vidim izbliza rekli su mi da su tu casne sestre, kao neka ekonomija njihova. E sad, koliko je to istina, ne znam. Ona hrpa betona na Kobiljoj glavi je trebao biti novi klinicki centar, tako se i zvalo, klinicki centar u izgradnji, kbc je u to vrijeme i narucivao repromaterijal preko tog naziva.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#75 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Toto »

Haris.ba wrote:Ne znam šta ti znači u životu. :D

Ostao je kostur objekta. Skuplja smeće i ponekad žive romi u objektu. Bio je na prvoj liniji u ratu. Neko mi je spominjao da su jedno vrijeme išli dole studenti da čiste.
objekat malo ..vise mi znace onih par livada okolo :mrgreen: ..
bio sam tu jedno ljeto pred olimijdu ..
bili smjesteni akcijasi sto su gradili objekte za Olimpijadu
Post Reply