Uštimavanje retrovizora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#51 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by condy »

SSemir wrote:
condy wrote:Sad gledanje mimo retrovizora, okretanjem nije uvijek sigurno. Kako ces to izvesti na autoputu sa tri ili vise traka gdje ima puno saobracaja i pri brzini od 160 +km/h ? Okretat glavu i zagledat se imali koga iza nije pravilno ni u gradskim cestama sa vise traka kao u Sarajevu gdje se vozi brze. U voznji gledanje je prema cesti, samo kad se vozi sporije i kad se ukljucujes u neku cesti i sl. treba se pored retrovizora okrenuti i pogledati.
da da, ogromna je vjerovatnoca da ce ti se neko zadrzati u mrtvom uglu pri brzini od 160 kmh toliko dugo da ga ti nisi mogao primijetiti u retrovizoru. tipican primjer za ono sto ovaj postavljac teme pita.. bravo genije
Genije sa takvom logikom ces se negdje zakucat :wink:
Mrtvi ugao je itekako moguc i na autoputu...jer kako se po gradu vozi odredjenom brzinom oko 50 km/h tako se i po autoputu vozi odredjenom brzinom gdje svi voze vise-manje istom brzinom u prve dvije trake a to je uz gust saobracaj idealno za mrtvi ugao.
mahalas505

#52 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by mahalas505 »

condy wrote:
SSemir wrote:
condy wrote:Sad gledanje mimo retrovizora, okretanjem nije uvijek sigurno. Kako ces to izvesti na autoputu sa tri ili vise traka gdje ima puno saobracaja i pri brzini od 160 +km/h ? Okretat glavu i zagledat se imali koga iza nije pravilno ni u gradskim cestama sa vise traka kao u Sarajevu gdje se vozi brze. U voznji gledanje je prema cesti, samo kad se vozi sporije i kad se ukljucujes u neku cesti i sl. treba se pored retrovizora okrenuti i pogledati.
da da, ogromna je vjerovatnoca da ce ti se neko zadrzati u mrtvom uglu pri brzini od 160 kmh toliko dugo da ga ti nisi mogao primijetiti u retrovizoru. tipican primjer za ono sto ovaj postavljac teme pita.. bravo genije
Genije sa takvom logikom ces se negdje zakucat :wink:
Mrtvi ugao je itekako moguc i na autoputu...jer kako se po gradu vozi odredjenom brzinom oko 50 km/h tako se i po autoputu vozi odredjenom brzinom gdje svi voze vise-manje istom brzinom u prve dvije trake a to je uz gust saobracaj idealno za mrtvi ugao.
Kazes da zakretanje glavom(vjerovatno ces to zakretanje brze uraditi nego sto ides trenutnom brzinom) nije sigurno, kako ti onda rjesevas problem "mrtvog" ugla?
condy

#53 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by condy »

Zakretanje glavom nije sigurno jer vise nemas pogled na cestu ispred sebe. Juce je lik iz suprotnog smjera krenuo u moju traku jer je gledao svagdje samo ne ispred sebe. Za malo me ne udari. Ja se oslanjam na retrovizore koji tome i sluze. Uvijek koristim zmigavac, ako je gust saobracaj sporije mijenjam trake, drzim odstojanje i pratim saobracaj, gledam u retrovizore, tako da mi je auto bilo u mrtvom uglu mozda samo par puta od kad vozim. Zakretanje glave da bi se izbjegao mrtvi ugao je sigurnije pri sporijoj voznji pa to treba tad raditi i ja to radim. S tim da uvijek se moze desit da u trenutku kad zakrenes glavu i bacis pogled uljevo ispred tebe auto zakoci i dovoljno je par sekundi da ne reagujes i da ga zveknes nazad....na autoputu to se ne radi...
muha_sa

#54 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by muha_sa »

neceš minut držat pogled preko ramena :-) sekund i vozdra
insomnia78

#55 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by insomnia78 »

Al fakat

S moje sokoćalo
kB27

#56 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by kB27 »

Oj jebote, čuj 'par sekundi ne reaguješ i vozdra'.

Par sekundi kad ne reaguješ a gledaš pravo ispred sebe ti je 'vozdra'. Džaba, uhvatio lik svoje i ne popušta - 'racionališe' na sve (ne)moguće načine. :sax:
condy

#57 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by condy »

Raspitaj se, malo te cekicem lupe po glavi, ako progledas proso si :mrgreen:
condy

#58 Re: Uštimavanje retrovizora

Post by condy »

Sliver wrote:
condy wrote:Raspitaj se, malo te cekicem lupe po glavi, ako progledas proso si :mrgreen:
jesi li siguran da je cekic, da nije slucajno bio malj? :D
Zavisi, o kojoj kategoriji pricamo, ako ces za sofera, ako imas stomak dug dva metra, glavu medjeda, i guzove kim kardashian onda ocekuj macolu :mrgreen:
Post Reply