Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
condy wrote:Sad gledanje mimo retrovizora, okretanjem nije uvijek sigurno. Kako ces to izvesti na autoputu sa tri ili vise traka gdje ima puno saobracaja i pri brzini od 160 +km/h ? Okretat glavu i zagledat se imali koga iza nije pravilno ni u gradskim cestama sa vise traka kao u Sarajevu gdje se vozi brze. U voznji gledanje je prema cesti, samo kad se vozi sporije i kad se ukljucujes u neku cesti i sl. treba se pored retrovizora okrenuti i pogledati.
da da, ogromna je vjerovatnoca da ce ti se neko zadrzati u mrtvom uglu pri brzini od 160 kmh toliko dugo da ga ti nisi mogao primijetiti u retrovizoru. tipican primjer za ono sto ovaj postavljac teme pita.. bravo genije
Genije sa takvom logikom ces se negdje zakucat
Mrtvi ugao je itekako moguc i na autoputu...jer kako se po gradu vozi odredjenom brzinom oko 50 km/h tako se i po autoputu vozi odredjenom brzinom gdje svi voze vise-manje istom brzinom u prve dvije trake a to je uz gust saobracaj idealno za mrtvi ugao.
condy wrote:Sad gledanje mimo retrovizora, okretanjem nije uvijek sigurno. Kako ces to izvesti na autoputu sa tri ili vise traka gdje ima puno saobracaja i pri brzini od 160 +km/h ? Okretat glavu i zagledat se imali koga iza nije pravilno ni u gradskim cestama sa vise traka kao u Sarajevu gdje se vozi brze. U voznji gledanje je prema cesti, samo kad se vozi sporije i kad se ukljucujes u neku cesti i sl. treba se pored retrovizora okrenuti i pogledati.
da da, ogromna je vjerovatnoca da ce ti se neko zadrzati u mrtvom uglu pri brzini od 160 kmh toliko dugo da ga ti nisi mogao primijetiti u retrovizoru. tipican primjer za ono sto ovaj postavljac teme pita.. bravo genije
Genije sa takvom logikom ces se negdje zakucat
Mrtvi ugao je itekako moguc i na autoputu...jer kako se po gradu vozi odredjenom brzinom oko 50 km/h tako se i po autoputu vozi odredjenom brzinom gdje svi voze vise-manje istom brzinom u prve dvije trake a to je uz gust saobracaj idealno za mrtvi ugao.
Kazes da zakretanje glavom(vjerovatno ces to zakretanje brze uraditi nego sto ides trenutnom brzinom) nije sigurno, kako ti onda rjesevas problem "mrtvog" ugla?
Zakretanje glavom nije sigurno jer vise nemas pogled na cestu ispred sebe. Juce je lik iz suprotnog smjera krenuo u moju traku jer je gledao svagdje samo ne ispred sebe. Za malo me ne udari. Ja se oslanjam na retrovizore koji tome i sluze. Uvijek koristim zmigavac, ako je gust saobracaj sporije mijenjam trake, drzim odstojanje i pratim saobracaj, gledam u retrovizore, tako da mi je auto bilo u mrtvom uglu mozda samo par puta od kad vozim. Zakretanje glave da bi se izbjegao mrtvi ugao je sigurnije pri sporijoj voznji pa to treba tad raditi i ja to radim. S tim da uvijek se moze desit da u trenutku kad zakrenes glavu i bacis pogled uljevo ispred tebe auto zakoci i dovoljno je par sekundi da ne reagujes i da ga zveknes nazad....na autoputu to se ne radi...