Montana wrote:jefferson wrote:
Meni ne treba link da se uvjerim u to. Sjednes brate za volan pa vidi.
sjedim za volanom,3.0d ručni 8l....isti auto kod poznanika automatik 7,1 troši...i tako u još iljade ljudi koji su to potvrdili...šta i taj link potvrđuje,kojeg nisi klikno.
izvinjavam se svima za moju tvrdnju da moderni automatik manje od ručnog potroši.pogrješio sam...tita mi...

Znaci dva razlicita vozaca vozaju dva auta sa razlicitim mjenjacima i potrosnja se razlikuje.
Sjedi ti za volan tog auta, vozi ga isto, znaci mjenjaj brzine na istom broju obrtaja, vozi na isti nacin itd, pa vidi.
Moderni a. mjenjaci su OK sve dok ti kao vozac neces da aktivno ucestvujes u voznji, tj. ostavljas autu da "misli" za tebe. Ja sam vec to spomenuo. To je sasvim normalno da ces u nekim rezimima na takav nacin sa automatikom potrositi manje. Malo vise angazmana u voznji i sa rucnim mjenjacem ces pobjediti svaki automatik.
Medjutim, ja licno uvijek potrosim sa rucnim mjenjacem vise goriva jer od auta vise trazim, jer je ugodjaj bolji, osim kada su u pitanju auta kao VW Passat B5 1.8T koji u kombinaciji sa ZF mejnjacem trosi kao MIG-21, ili novi VW sa Aisin mjenjacem. To nemos nasut koliko trosi, a sve uber novi moderni mjenjaci. Eno jedan parkiran u garazi sa AIsin mjenjacem. Trosi otprilike kao X5 5.0i.