Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Tomahawk11
Globalni moderator

#51 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Tomahawk11 »

Cuj u Sarajevu se ljudi ne smiju :-)
Jok, placu, eno poplava. Crko trafo od Vodovoda - uzrok sarajevske suze :skoljka:
muha_sa

#52 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

Seyfo wrote:Idi ganjaj pokemone, u parkušu, odmah ćeš upoznati 50 ljudi, pa proberi bar 5-6
jesul to poceli gonjat nake pokemone :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#53 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:Cuj u Sarajevu se ljudi ne smiju :-)
Jok, placu, eno poplava. Crko trafo od Vodovoda - uzrok sarajevske suze :skoljka:
dje ce mi do smjeha bit :-) crkoh od vreline :-)

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#54 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Tomahawk11 »

Zar i u SveCkoj vruce? :?
Donnie Smith

#55 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Donnie Smith »

Samo rijetki i to po društvenim mrežama, koje su pregrijane od smajlija. :D Realnost je crnja. Zagledaj se u lice susjeda, pogotovo starijih, sve tušta i tma. Ni djeca se ne smiju, bulje u tablete povazdan :shock:
Djevojke pogotovo, najmračnije su čehre kod njih, ne kontaju da bi i sponzore prije našle da malo opuste mišiće u vilici :-)
muha_sa

#56 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:Zar i u SveCkoj vruce? :?
jasta vec vruce :-D pocrnio ko Arap :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#57 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Tomahawk11 »

Donnie Smith wrote:
Samo rijetki i to po društvenim mrežama, koje su pregrijane od smajlija. :D Realnost je crnja. Zagledaj se u lice susjeda, pogotovo starijih, sve tušta i tma. Ni djeca se ne smiju, bulje u tablete povazdan :shock:
Djevojke pogotovo, najmračnije su čehre kod njih, ne kontaju da bi i sponzore prije našle da malo opuste mišiće u vilici :-)
To sa telefonima, tabletima i ostalim tehno cudima je opsti fenomen, ne samo u Sa.
Izgleda ti zagledas samo one koji su smrknuti :-D
Sto se tice djevojaka, slazem se da bi trebale biti pristupacnije, a ne kao da se penjes na Mount Everest :mrgreen:
Donnie Smith

#58 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Donnie Smith »

Tomahawk11 wrote:
Donnie Smith wrote:
To sa telefonima, tabletima i ostalim tehno cudima je opsti fenomen, ne samo u Sa.
Izgleda ti zagledas samo one koji su smrknuti :-D
Sto se tice djevojaka, slazem se da bi trebale biti pristupacnije, a ne kao da se penjes na Mount Everest :mrgreen:
to to :thumbup:
niđe nafuranijih, a bezveznijih žeMskih ja ne viđo :D
muha_sa

#59 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

ko trazio manu zeni i duhanu nit je jebac nit pusac :lol:
bach

#60 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by bach »

Što neko reče: "Mi nemamo niti jednu jedinu komediju ikada napisanu"
Bijeli look

#61 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Bijeli look »

Ja sam dugo živio vani, odlično poznajem 3 velika i navikana evropska grada. Naravno da se Sarajevo ne može porediti sa njima, pošto je daleko manji grad, nema infrastrukture a bogme ni kupovne moći, pa to odbija sve velike evente, koncerte velikih bendova itd..
Ali daleko od toga da se nema šta raditi, Sarajevo ima stvarno dosta kulturnih dešavanja: izložbe, mali koncerti, raznorazni festivali itd. Mnogo toga je besplatno, dosta toga za sitne pare. Imamo prelijepu prirodu na manje od sat vožnje od grada, na koju god stranu zapucaš. Ja tačno ne znam gdje bih išao, toliko izbora ima. Ne trebaju tu neke pare, 10 KM goriva, nešto hrane u ruksak i imaš super provod. Ako nemaš auto, skontaš se sa nekim ko ima, i eto ti odmah i društva.
E sad, ako si zatvorena osoba, ako ne voliš istraživati, ako se bojiš vlastite sjenke, ne voliš prirodu & društvo, ako ti je mrsko otići u ponedjeljak navečer na izložbu nepoznatog fotografa, u četvrtak na besplatni koncert nenavikanog ali dobrog benda, onda je do tebe, a ne do grada. Ti si depresivan, a ne grad.
Naravno da postoje i problemi, ljudi koji crnče 60 sati sedmično za 500 KM, koliko god bili veselog duha, na kraju će izgubiti osmijeh, ne zbog umora, ne zbog nadobudnog šefa ili šefice, već jednostavno zato što ne vide neku perspektivu u dužem periodu i to najviše ubija u pojam. To je osnovna razlika sa gradovima u Evropi, jer i tamo ljudi crnče, trpe svakakve šefove, ali na kraju mjeseca dobiju neku pristojnu i proporcionalnu nadoknadu za sve to, što im pruža mogućnost da sagledaju život sa manje pesimizma.
Naravno ovo ne vrijedi za bh budžetlije, kojih je puno Sarajevo i koji su vjerovatno negdje na vrhu imaginarne evropske tabele Iznos mjesečne plate/količina mjesečnog rada, više zbog denominatora nego zbog numeratora. :D
Znači rješenje je u formuli: Sve više budžetlija, idemo nagurati do 80% ukupno zaposlenih, zaduživaćemo se gdje stignemo, a naša djeca nek’ otplaćuju. :skoljka:
Bodkin

#62 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Bodkin »

U americi je to druga dimenzija. Od tete u radnji do ljudi okolo. A ima i do osobe. A ima i do toga sto shvatimo ako neko nesto lose kaze o nasem gradu. Mislim koga briga. Sad kao treba ubjedjivati stranca da je u sarajevu sve ko u vegasu. Nek ga ubjedjuje onaj sto je dosao iz maglaja :D
Donnie Smith

#63 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Donnie Smith »

muha_sa wrote:ko trazio manu zeni i duhanu nit je jebac nit pusac :lol:
Ja mogu, žensko sam, a nisam lezbejka. :D
A tu staru narodnu treba podobro analizirati, za nove ti je to teme :-)
Moraš malo i probirati u životu, inače bi to bila opća anarhija :-D
muha_sa

#64 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

Donnie Smith wrote:
lezbejka sam i ja a musko sam :lol:

nasmijte se ljudi, jebo crnjake :-)
Donnie Smith

#65 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Donnie Smith »

muha_sa wrote:
Donnie Smith wrote:
lezbejka sam i ja a musko sam :lol:

nasmijte se ljudi, jebo crnjake :-)
Kako ćemo kad smo depresivni? :lol:
muha_sa

#66 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

depresivan :?

NIKAD

Image
eluna

#67 Re: RE: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by eluna »

acousmaticos wrote:Pozdrav svima.

Imam čudno pitanje. Zašto je u Sarajevu tako depresivno živjeti, odnosno jesu li ljudi u Sarajevu toga uopće svjesni, jesu li na to navikli ili im je tako dobro? Ne znam. Ovo pitanje postavljam pošto sam dvije i po godine proveo u Sarajevu radeći. Inače sam iz Hrvatske, i kad sam došao tu (bio sam par puta tu turistički prije, ali uvijek na dan), sve mi je izgledalo super, kao raj na Zemlji za živjeti. Svi su mi govorili da će mi bit tamo odlično, jest ćeš ćevape svaki dan, gostit se, provodit, dobro, a pojeftino itd. Sve to zvuči i izgleda za 5, ali jedno je turistički doć u Sarajevo sa svojom ekipom, a drugo preselit se u Sarajevo gdje ne poznaš praktički nikoga (možda par nekih daljih rođaka, ali nisam uopće u nekom kontaktu s njima) i ostat tu dugo vremena. Vrlo brzo sam iskusio da zapravo nemam koga s kim bih pošao na čaršiju i sjeo pojest ćevape ili baklavu, jer domaće to ili ne zanima ili nemaju para ili vremena ili ovo ili ono.
Generalno, uopće nisam prodro u svijet i način života ljudi u Sarajevu, odnosno kao da jesam, ali da tu zapravo nemam šta vidjet jer svi žive neke šuplje živote i sve je tako nesadržajno i isprano. Iako sam upozno hrpu ljudi, na poslu, neke njihove prijatelje, neke studente s prakse, neke njihove prijatelje, preko rođaka, ovo, ono, razni krugovi ljudi su se tu vrtili, ali danas da dođem u Sarajevo, iskreno ne znam kome bih se javio da pođemo na kafu i kome bih šta imao reći (ili ta osoba meni). Sad, ja JESAM, naglašavam, težak za sklapanje kontakata jer mi ne odgovara svatko, istina. Ali uvijek upoznam neki krug ljudi s kojima mogu biti blizak, što jedino u Sarajevu nije došlo do izražaja. Znam neke druge ljude koji su tu došli sa strane i koji su totalna suprotnost od mene, mogu se za 10 min. sprijateljit s nekim ko da ga znaju cijeli život i oni imaju slična iskustva: jednostavno se ne mogu povezat s domaćima, a u sredini kao što je Sarajevo ako ne znaš domaće, odnio si gaće na štapu. :-D
Također sam primijetio da stranci koji su tu došli diplomatski, na studentske razmjene, neki međunarodni projekti i sl., žive sasvim drugi lifestyle od lokalne raje. Točno znaš gdje ćeš nać Amerikance, Engleze i sl. u Sarajevu da sjede (većinom neka fancy europska kulturna i "načitana" mjesta, dokle domaći sjede po šišama i sl.) U jednom momentu sam skontao da oni zapravo domaće vide kao kolonijalnu raju, otprilike ko da su došli u štajaznam Indiju ili Afganistan, imaju ponešto za vidjet, ali ne žele previše kontakta s "domorocima" jer se smatraju višima ili šta već,
Sad, pitam se, zašto je grad koji je toliko atraktivan kao Sarajevo, ima toliko zanimljivih lokacija, mjesta, građevina, povijesnih događaja, šarolikosti, raznolikosti, stalno se neki stranci tu motaju, kofol se stalno tu nešto događa od festivala i sl., toliko utučen? Imam dojam kao da ljudi ne žele da im je bolje, da su zabijeni u tu neku svoju priču i da ne žele pogledati šire i sl. Sarajevo definitivno ima OGROMAN potencijal, ali ljudi ko da to ne vide, ne znaju iskoristiti, okrenuti u svoju korist, a niti sami uživati u tome. U čemu je kvaka?
Ocito nisi naisao na prave ljude. Moras na forumsku kafu podahitno [emoji18]

Sent from my V7A using Tapatalk
karanana

#68 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by karanana »

bach wrote:Treba doći u Maribor pa vidjeti šta je depresivan grad.
jebi ga, ja sam bio u mariboru na 3-4 dana i bilo mi je fenomenalno.
pio, plivo, skijo, guzio....
ali vidim poentu da bi mi dosadio da zivim jer jesu ulice u centru nekako puste. i ovi pubovi gdje sam bio u ulicicama od glavnog trga sto vode, poprilicno pusti. to ti je svugdje tako kad uletis u svoju zivotnu kolotechinu i patnju. poso-kuca. vrlo malo vremena i energije imas da pored svojih svakodnevnih desavanja ides piti, guziti i druge aktivnosti raditi. i onda dodje neko iz vana na zajebanciju i odmor i ocekuje da ga ti zabavljas kao da si i ti na odmoru.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#69 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by japin_mutapi »

ja sam toliko depresivan, da bih mogao neku crnkinju zguzit
nisam nikad bio sa crnkinjom, pa bi mi popravila raspoloženje
muha_sa

#70 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by muha_sa »

japin_mutapi wrote:ja sam toliko depresivan, da bih mogao neku crnkinju zguzit
nisam nikad bio sa crnkinjom, pa bi mi popravila raspoloženje
a sta ako naletis na neku zlu i depresivnu crnkinju :?

iscero bi iz nje zlo a ucero dobro :?
Seyfo

#71 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by Seyfo »

Ima likova i likusa, odu na more i ne zbare nista-ne valja im more, raja ga odjebu-ne valja im taj grad, dijaspora dodje u Bosnu i nesto ocekuje,to nesto se ne ostvari-ne valja im Bosna,itd isl. To je kod postavljaca teme. I jos je otisao korak dalje-iznio misljenje kako ljudi zive suplje i isprazne zivote. Ha ja.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#72 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by KatarinaKosaca »

Joj, ovakvi naslovi mi daju nagon da slupam telefon. Nista kontra Sarajeva........citav tekst preuzeti iz pjesme Dine Dvornika, «Nista kontra.Splita»
lijepa u dusi

#73 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by lijepa u dusi »

Sto se mene tice, jasno mi je na sta autor cilja. Nije da nema pravo u nekim stvarima. Sarajevo jeste depresivno, a postoji i razlog zasto jeste.

I ziv bio, nikad na forumske kafe, nikad! :D
supercali

#74 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by supercali »

lijepa u dusi wrote:Sto se mene tice, jasno mi je na sta autor cilja. Nije da nema pravo u nekim stvarima. Sarajevo jeste depresivno, a postoji i razlog zasto jeste.

Ziva bila ajd ti onda sa mnom na kafu a ne forumsku
lijepa u dusi

#75 Re: Zašto je Sarajevo tako depresivno?

Post by lijepa u dusi »

supercali wrote:
lijepa u dusi wrote:Sto se mene tice, jasno mi je na sta autor cilja. Nije da nema pravo u nekim stvarima. Sarajevo jeste depresivno, a postoji i razlog zasto jeste.

Ziva bila ajd ti onda sa mnom na kafu a ne forumsku
Respo oci moje, vidi mi nicka :D
Post Reply