Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shiny

#51 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by shiny »

Koja je najbolja borilačka vještina za prebit lika tri put većeg od mene? Mene su pljačkali na ulici, ja sam se zaštitila tako što sam mu dala sve što je tražio :D

Mojoj prvoj komšinici su obili stan zahvaljujući fejzbuku. Nekad su jadni morali stajati na ulici i pratiti šta se dešava u stanu. Sad čas posla, loguješ se na fejs i vidiš da je tagovana van grada :D
KB9

#52 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by KB9 »

po onom sto sam vidio na raznim klipovima to bi bila ruska systema :mrgreen:
Dozer

#53 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Hakiz wrote:
Dozer wrote: 3. Udarac u nos, sakom ili otvorenim dlanom. Pored toga sto ce ga zaliti krv, sto je manje vazno, takodjer ce mu natjerati puno suza na oci, a i bol je prilicno jak. Jos nisam vidio nikoga ko je nakon ovoga nastavio s napadom. Naravno, tih par sekundi je sasvim dovoljno da se na njemu primijeni sve sto se pozeli i zna, a ono pod 1. je prvo na redu. Onda ide skakanje po sakama, koljenima, padovi koljenom na prsa, vilicu, itd...
Taj udarac dlanom u nos je onaj problematični o kojem sam govorio. Ako neko nekontrolisano primijeni taj udarac to jeste ako udari na odrđen način dešava se da se neke kosti zabiju u mozak i usmrte. A onda slijedi optužnica za ubistvo i robija.
Da, ali ako je napadac naoruzan bilo cime, a dobio po nosu od golorukog, onda to bas i nece biti ubistvo, nego nuzna samoodbrana i nesretni smrtni slucaj.
Dozer

#54 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

shiny wrote:Koja je najbolja borilačka vještina za prebit lika tri put većeg od mene? Mene su pljačkali na ulici, ja sam se zaštitila tako što sam mu dala sve što je tražio :D

Mojoj prvoj komšinici su obili stan zahvaljujući fejzbuku. Nekad su jadni morali stajati na ulici i pratiti šta se dešava u stanu. Sad čas posla, loguješ se na fejs i vidiš da je tagovana van grada :D
Bas mu dala sve....? :D
Kuda se kreces, da te i ja "opljackam" :D

P.S. Samo "genijalci" taguju takve stvari na svoj profil ;)
Last edited by Dozer on 20/07/2016 12:33, edited 1 time in total.
krater

#55 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by krater »

Dozer wrote:
shiny wrote:Koja je najbolja borilačka vještina za prebit lika tri put većeg od mene? Mene su pljačkali na ulici, ja sam se zaštitila tako što sam mu dala sve što je tražio :D

:lol: :lol:
Dozer

#56 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Ovo je slicno slucaju od prije rata, jaranu se desilo, tj. njegovim starcima.
Dosla ljudima koverta da su osvojili putovanje od 7 dana u Spaniju, na nekakvoj nagradnoj igri (neko ih upratio da su to nesto negdje odigrali), i da se jave na neki broj telefona.

Ljudi se javili, tamo im s druge strane rekli da ce im donijeti autobuske karte i potvrdu hotelske rezervacije, i nakon dan-dva na vrata im dosao momak i isporucio im povratne autobuske karte, tu "potvrdu" rezervacije s kojom ce se javiti u taj neki hotel, i potpisali nekakav "ugovor". Oni se spakovali u dogovoreni termin, otisli na bus, i pravac Spanija.

Ali, tamo kad su dosli, u taj hotel, ispostavilo se da nema nikakve rezervacije. Zovi ovoga ovamo - niko se ne javlja. Njima suha, prespavaju tu gdje su bili, i odmah sutra nazad.
I dosli u stan, a u stanu nema ni saltera, ni uticnica, nicega. Prazan stan k'o poljska hala :lol: :lol:

Komsije im rekli da su vidjeli kamion i da momci nose stvari iz njihovog stana, ali da su kontali da se negdje sele :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#57 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Entropio »

Dozer wrote:Ovo je slicno slucaju od prije rata, jaranu se desilo, tj. njegovim starcima.
Dosla ljudima koverta da su osvojili putovanje od 7 dana u Spaniju, na nekakvoj nagradnoj igri (neko ih upratio da su to nesto negdje odigrali), i da se jave na neki broj telefona.

Ljudi se javili, tamo im s druge strane rekli da ce im donijeti autobuske karte i potvrdu hotelske rezervacije, i nakon dan-dva na vrata im dosao momak i isporucio im povratne autobuske karte, tu "potvrdu" rezervacije s kojom ce se javiti u taj neki hotel, i potpisali nekakav "ugovor". Oni se spakovali u dogovoreni termin, otisli na bus, i pravac Spanija.

Ali, tamo kad su dosli, u taj hotel, ispostavilo se da nema nikakve rezervacije. Zovi ovoga ovamo - niko se ne javlja. Njima suha, prespavaju tu gdje su bili, i odmah sutra nazad.
I dosli u stan, a u stanu nema ni saltera, ni uticnica, nicega. Prazan stan k'o poljska hala :lol: :lol:

Komsije im rekli da su vidjeli kamion i da momci nose stvari iz njihovog stana, ali da su kontali da se negdje sele :D
Isti slucaj se mogao desiti i mom starom... Zvali ga, rekli da je dobio putovanje, neka agencija... Sve profesionalno. I stari kaze okej i odmah provjeri broj s kojeg su ga zvali... kad neka birtija u Banjoj Luci. Normalno, nista nije bilo. A nedugo nakon toga odrade kolegu od starog... Sve mu odnijeli iz stana.
Dozer

#58 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Danas je to, sve te prevare, nekako i OK. Valjda smo navikli... Ali, tamo neke 1988-89, vjeruj da nije bilo ni priblizno OK. Tad je za to bas trebalo imati damu k'o sleper. Jer, ona murija ako te se dokopa, nemas tu vise nikakvih ljudskih prava :D
Hakiz

#59 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

U teoriji možeš naučiti kako da prebiješ lika tri puta većeg od tebe.

U praksi to ide teže. Prvo, moraš naučiti da se ne "smrzneš" kada se neko takav pojavi prije tebe. Drugo, mnogi od tih udaraca mogu biti fatalni, mogu ubiti ili biti gadni (na primjer prsti u oči i nekome iskopati oči).

Tako da prvo moraš naučiti kako da se dovedeš u stanje svijesti da možeš "hladno" upotrijebiti te tehnike, pa tek onda možeš te tehnike primijeniti.

A nije lako ubiti ili nekome uraditi neke gadne stvari. Dokaz za to su ljudi koji su bili u ratu, pucali u samoodbrani pa i danas imaju noćne more od onoga šta su uradili. I to ljudima koji su bili daleko nekoliko desetina ili stotina metara. Šta tek može očekivati onaj ko je na metar od napadača pa ga oblije krv ako ga upuca ili probode. Valja sa tim živjeti.

Nisu to jednostavna stanja svijesti.

Dakle, pitanje psihologije. Da li si spremna ili ne da uradiš sve šta treba.

To je slično onoj priči sa pištoljem. Ako potegneš pištolj, pucaj. Ako potegneš pištolj a nemaš "srca" da u nekog pucaš, onda bolje ne poteži. Jer, onaj na drugoj strani će onda na tebe sigurno pucati.

A to znači da ako ćeš se braniti moraš biti spremna ići do kraja. Da li je kraj samo to da ga udariš u muda pa će ga to zaustaviti, ili ćeš morati ići baš do kraja, da ga pošalješ bogu na istinu, to nikada ne znaš. Moraš biti spremna na sve. Ako to ne možeš, onda ti je bolje da bježiš ili, kao šta si uradila, da mu daš šta traži. Bolje prazan novčanik i živa glava nego obrnuto.

I veličina nije sve :). Da vidiš samo bildere koji mogu ponijeti autobus u zubima koliko su jaki, pa dođu na aerobik kod curica od 45-50 kila i nakon 5 minuta ovi bilderi popadaju na pod. Imaju snagu ali nemaju kondiciju.
Hakiz

#60 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Dozer wrote:
Hakiz wrote:
Dozer wrote: 3. Udarac u nos, sakom ili otvorenim dlanom. Pored toga sto ce ga zaliti krv, sto je manje vazno, takodjer ce mu natjerati puno suza na oci, a i bol je prilicno jak. Jos nisam vidio nikoga ko je nakon ovoga nastavio s napadom. Naravno, tih par sekundi je sasvim dovoljno da se na njemu primijeni sve sto se pozeli i zna, a ono pod 1. je prvo na redu. Onda ide skakanje po sakama, koljenima, padovi koljenom na prsa, vilicu, itd...
Taj udarac dlanom u nos je onaj problematični o kojem sam govorio. Ako neko nekontrolisano primijeni taj udarac to jeste ako udari na odrđen način dešava se da se neke kosti zabiju u mozak i usmrte. A onda slijedi optužnica za ubistvo i robija.
Da, ali ako je napadac naoruzan bilo cime, a dobio po nosu od golorukog, onda to bas i nece biti ubistvo, nego nuzna samoodbrana i nesretni smrtni slucaj.
Ma, to ti je kao penali u fudbalu. Nikada ne znaš kako će sudsko vijeće nešto okarakterisati.

Meno od 100 kg i naročito još ako znam borilačke vještine dođe klinac od 50 kg sa pištoljem ili nožem. Ja ga udarim, on premine, a onda sudija moju veličinu i snagu u odnosu na njegovu i znanje borilačkih vještina uzme kao otežavajuću okolnost.

To ti je uvijek lutrija.
Hakiz

#61 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Samo da kažem još i ovo:

Onima koji bi učili borilačke vještine za samoodbranu. a naročito onima koji su slabije konstitucije, predlažem da osim tih vještina nauče nešto o anatomiji.

Dobro plasiran udarac, koji ne mora biti prejak, može privremeno onesposobiti ruku u kojoj napadač drži oružije ili nogu napadača da ne može stajati, dovoljno da napadnuti pobjegne ili dokrajči napadača. Udarci kojima se privremeno umrtvljuju nervi.
PM72

#62 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by PM72 »

najbolje je imati kakav PROM jal pašteticu u šteku.Kreneš na odmor i razapneš.Ako šta bude praviš se dalabu ko fol nemaš pojma ko ti je to mogao postaviti.A levat iz komšiluka ostao bez noge. :D Ili ostaviš gladnog rotvajlera u sobi.Natrpaš mu hrane i vode da mu može biti koji dan.Za ostale nek se snalazi i nek nekom odere guzove.
Dozer

#63 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

I sta ces ako se na vratima pojavi neko koga se kerovi boje, jer instinktivno osjete da su donji i odmah se povuku? :mrgreen:
shiny

#64 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by shiny »

Dozer wrote:

Kuda se kreces, da te i ja "opljackam" :D

Sreća moja pa je tražio samo novčanik :D
madner

#65 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by madner »

Realno, ko je naucio dovoljno borilackih vjestina da moze ubiti covjeka obicno nema problema na ulici.
shiny

#66 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by shiny »

Hakiz wrote:

U teoriji možeš naučiti kako da prebiješ lika tri puta većeg od tebe.

U praksi to ide teže. Prvo, moraš naučiti da se ne "smrzneš" kada se neko takav pojavi prije tebe. Drugo, mnogi od tih udaraca mogu biti fatalni, mogu ubiti ili biti gadni (na primjer prsti u oči i nekome iskopati oči).

Tako da prvo moraš naučiti kako da se dovedeš u stanje svijesti da možeš "hladno" upotrijebiti te tehnike, pa tek onda možeš te tehnike primijeniti.

A nije lako ubiti ili nekome uraditi neke gadne stvari. Dokaz za to su ljudi koji su bili u ratu, pucali u samoodbrani pa i danas imaju noćne more od onoga šta su uradili. I to ljudima koji su bili daleko nekoliko desetina ili stotina metara. Šta tek može očekivati onaj ko je na metar od napadača pa ga oblije krv ako ga upuca ili probode. Valja sa tim živjeti.

Nisu to jednostavna stanja svijesti.

Dakle, pitanje psihologije. Da li si spremna ili ne da uradiš sve šta treba.

To je slično onoj priči sa pištoljem. Ako potegneš pištolj, pucaj. Ako potegneš pištolj a nemaš "srca" da u nekog pucaš, onda bolje ne poteži. Jer, onaj na drugoj strani će onda na tebe sigurno pucati.

A to znači da ako ćeš se braniti moraš biti spremna ići do kraja. Da li je kraj samo to da ga udariš u muda pa će ga to zaustaviti, ili ćeš morati ići baš do kraja, da ga pošalješ bogu na istinu, to nikada ne znaš. Moraš biti spremna na sve. Ako to ne možeš, onda ti je bolje da bježiš ili, kao šta si uradila, da mu daš šta traži. Bolje prazan novčanik i živa glava nego obrnuto.

I veličina nije sve :). Da vidiš samo bildere koji mogu ponijeti autobus u zubima koliko su jaki, pa dođu na aerobik kod curica od 45-50 kila i nakon 5 minuta ovi bilderi popadaju na pod. Imaju snagu ali nemaju kondiciju.
Nakon toga sam u Armi shopu kupila papper sprej, otišla u MUP, prijavila... majke mi, prskaću sljedeći put... ako ga još koji put u tom strahu uspijem nabiti nogom, hoću i to! Mada se nadam da mi se tako nešto neće više ponoviti.
belfy

#67 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by belfy »

madner wrote:Realno, ko je naucio dovoljno borilackih vjestina da moze ubiti covjeka obicno nema problema na ulici.
ovo je u potpunosti netacno.
PM72

#68 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by PM72 »

Dozer wrote:I sta ces ako se na vratima pojavi neko koga se kerovi boje, jer instinktivno osjete da su donji i odmah se povuku? :mrgreen:
pa PROM jebo ga ti...
Eggsy

#69 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

najbolje u koljeno..sto je veći bolje pada..i onda trčanje..
vazna

#70 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by vazna »

Samo da mi je znati gdje ste vi ucili te fatalne udarce. Mislim u teoriji takvi udarci postoje ali u praksi zadati fatalni udarac je isto kao osvojiti jackpot i to vise puta.
kosava

#71 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by kosava »

aurora313 wrote:U teksasu imajiu bolji sistem Možeš javno da nosiš oružje na ulici.

Texas earlier this year started allowing people to openly carry firearms in public, a policy which caused a lot of confusion during last week's shooting in Dallas. The Toronto Star.

Image

Uhh... jedva čekam da to odobre u Sarajevu. :D
Aurora uvijek se moglo nositi oruzije u TX samo problem je bio u zakonu kako je bio napisan, pa ako si nosio pistolj sa dozvolom pod jaknom ili kosuljom ako se i dio vido zato sto si se nageo i sl. zandari su te mogli uhapsiti, tako da je taj dio zakona izmjenjen.
Eggsy

#72 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

vazna wrote:Samo da mi je znati gdje ste vi ucili te fatalne udarce. Mislim u teoriji takvi udarci postoje ali u praksi zadati fatalni udarac je isto kao osvojiti jackpot i to vise puta.
ne baš
vazna

#73 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by vazna »

Eggsy wrote:
vazna wrote:Samo da mi je znati gdje ste vi ucili te fatalne udarce. Mislim u teoriji takvi udarci postoje ali u praksi zadati fatalni udarac je isto kao osvojiti jackpot i to vise puta.
ne baš
Osim nekoliko ljudi koji su majstori borilackih vjestina ti mislis da neko "priucen" moze zadati namjenski smrtonosni udarac u realnoj borbi?
Eggsy

#74 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

vazna wrote: Osim nekoliko ljudi koji su majstori borilackih vjestina ti mislis da neko "priucen" moze zadati smrtonosni udarac?
da, naravno.. a od tih majstora ne znam ni jednog koji bi takve udarce uopste zadavao..mislim da je ovdje poenta da ga iole onesposobis kako bi mogao pobjeci..ali ako je tebi furka da razbojnika zakucas direktno u zagrobni.....
vazna

#75 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by vazna »

Eggsy wrote:
vazna wrote: Osim nekoliko ljudi koji su majstori borilackih vjestina ti mislis da neko "priucen" moze zadati smrtonosni udarac?
da, naravno.. a od tih majstora ne znam ni jednog koji bi takve udarce uopste zadavao..mislim da je ovdje poenta da ga iole onesposobis kako bi mogao pobjeci..ali ako je tebi furka da razbojnika zakucas direktno u zagrobni.....
Nikakva furka meni nije da nekog zakucam, nego mi je malo smijesno bilo da upozorava da se bude pazljiv u slucaju kad se neko brani jer ima i smrtonosnih udaraca. Kao da je te udarce tako lako zadati. Naravno na YouTube ima milion "strucnjaka" koji pokazuju te potencijalno smrtonosne udarce ali u realnoj borbi to nije ni izbliza tako, pogotovo kad neko nije majstor borilackih vjestina.
Zao mi je sto sam vam upao u raspravu samo nastavite. :thumbup:
Post Reply