Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kataklinger

#51 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Kataklinger »

Najbitnije je da se na svakoj temi, nađe ansambl ovih "mudraca" što nemaju ništa pametno napisati, ali imaju unaprijed spremljene templejte za prosipanje šprdancije na račun postavljača teme i na samu temu...

Nedavno mi se desila ista stvar. Imao viziju da će se neke situacije negativno razviti, što u snu to na javi dok sam razmišljao o tome. Iako nije bilo neke podloge da se desi tako kako jest. Na kraju se i desilo onako kako sam "predvidio". Od krupnijih stvari pa do u sitnicu.
animals

#52 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by animals »

Samo je Ninja imao sesto culo...
i to onaj Lesli Eldridz :D
RtrnOfSalisbury

#53 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by RtrnOfSalisbury »

ima tome vec nekolko, razmisljam ko ce pobijedit od zvijezdi granda i neki dan mi se iznenada prikazalo. prikaza se da ce nastupit i jelenka, koju neke snage smatraju haman vrlo pametnom i vijesnikom buducnosti, karleusa, sa svojijem najvecijem hitovima: ide maca oko tebe pazi da te ne ogrebe i napravi mi sina pod svjetlima kazina. nastupila je bez grudnjaka i donjeg rubljeta ko sto velke zvijezde uvijek rade i nasto je taki hamperdik u hali da pobjednik nije ni proglasit. grand je najavio novo finale :shock:
kosava

#54 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by kosava »

animals wrote:Samo je Ninja imao sesto culo...
i to onaj Lesli Eldridz :D
Zato je imao Sumiko .
Satori

#55 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Satori »

Kataklinger wrote:Nedavno mi se desila ista stvar. Imao viziju da će se neke situacije negativno razviti, što u snu to na javi dok sam razmišljao o tome. Iako nije bilo neke podloge da se desi tako kako jest. Na kraju se i desilo onako kako sam "predvidio". Od krupnijih stvari pa do u sitnicu.
Da si imao viziju da će se pozitivno situacija razviti, razvila bi se.
Promijenite misli, promijenite život :D
Kataklinger

#56 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Kataklinger »

Satori wrote:
Kataklinger wrote:Nedavno mi se desila ista stvar. Imao viziju da će se neke situacije negativno razviti, što u snu to na javi dok sam razmišljao o tome. Iako nije bilo neke podloge da se desi tako kako jest. Na kraju se i desilo onako kako sam "predvidio". Od krupnijih stvari pa do u sitnicu.

Ne prdi sad :D
Nije mi prvi put da se ovo desi. Da zamislim razvoj neke situacije u životu i da se do u sitnicu odvije baš tako. Bilo pozitivno bilo negativno. Nekad jednostavno "vidis stvari unaprijed", koliko god to zvucalo "proročanstveno" :D
Pismonosa

#57 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Pismonosa »

Satori misli na onu teoriju, ne znam koji joj je stručni naziv, ali u narodu se zove 'što zračiš to i privlačiš' :D

Nešto u folu da se mislima može uticati na ravnotežu sila u svemiru i na taj način kreirati buduće događaje

Zagovornici ovoga vjeruju da se na buduće događaje posebo utiče u slučajevima kad se veće grupe ljudi fokusiraju na iste misli i želje :D
Satori

#58 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Satori »

Pa o tome govore mnogi autori. Louise Hay, Shakti Gawain, Paulo Coelho :D Koga zanima, neka pročita knjigu Kreativna vizualizacija.
Bitno je zamišljati željeni događaj sa što više detalja, korak po korak itd. E sad, ako zamišljaš prepreke, prepreke se i pojavljuju. Ako zamišljaš mirno more, mirno more i imaš. Manje-više.

Ali da ne kvarimo temu, razumijem šta je rekao Kataklinger, mada ne mislim da je to "proročanstveno", već da se radi o zbiru prijašnjih iskustava koje će tvoj um jednostavno prepoznati kao obrazac i alarmirati kad vidi znake upozorenja. Nešto kao kad u filmu vidiš ženu koja sa kolicima prelazi cestu, i auto juri prema njoj - znaš da će iz kolica poispadati konzerve. :D Tako i kod nas - možda ti sebi ne racionalizuješ u stilu "šef je počeo radnom kolegi davati nemoguće zadatke u nemogućim rokovima, to znači da će ga otpustiti" ili "komšinica je nonstop prehlađena, bolesna, trebala bi otići na pretrage", ali će te tvoja podsvijest alarmirati da se nešto dešava. I onda kolega dobije otkaz a kona sazna da treba na liječenje, a ti razmišljaš o tom da budeš Džemila nakon Džemile. :D
Alfons Kauders

#59 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Alfons Kauders »

U mene se zimus palio ESP na Karauli...
¤ jelena ¤

#60 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by ¤ jelena ¤ »

Satori wrote:Pa o tome govore mnogi autori. Louise Hay, Shakti Gawain, Paulo Coelho :D Koga zanima, neka pročita knjigu Kreativna vizualizacija.
Bitno je zamišljati željeni događaj sa što više detalja, korak po korak itd. E sad, ako zamišljaš prepreke, prepreke se i pojavljuju. Ako zamišljaš mirno more, mirno more i imaš. Manje-više.

Ali da ne kvarimo temu, razumijem šta je rekao Kataklinger, mada ne mislim da je to "proročanstveno", već da se radi o zbiru prijašnjih iskustava koje će tvoj um jednostavno prepoznati kao obrazac i alarmirati kad vidi znake upozorenja. Nešto kao kad u filmu vidiš ženu koja sa kolicima prelazi cestu, i auto juri prema njoj - znaš da će iz kolica poispadati konzerve. :D Tako i kod nas - možda ti sebi ne ra :D cionalizuješ u stilu "šef je počeo radnom kolegi davati nemoguće zadatke u nemogućim rokovima, to znači da će ga otpustiti" ili "komšinica je nonstop prehlađena, bolesna, trebala bi otići na pretrage", ali će te tvoja podsvijest alarmirati da se nešto dešava. I onda kolega dobije otkaz a kona sazna da treba na liječenje, a ti razmišljaš o tom da budeš Džemila nakon Džemile. :D
To je čista logika...šah...ništa natprirodno. :D

Onaj primjer iz uvodnog posta, sa djetetom i komšinicom :shock: e, to je već...nešto drugo... :hm:
avetinja

#61 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by avetinja »

Lik je šarlatan. Fulio je prognozu finala.
¤ jelena ¤

#62 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by ¤ jelena ¤ »

Zašto šarlatan, kad se nije ni predstavio kao neko ko može sa sigurnošću reći tačan rezultat neke utakmice u budućnosti, niti je išta takvo, a njemu od materijalne koristi, postavio kao poentu teme.

Čovjek primijetio nešto neobično u svojoj svijesti, živi s tim, što najvjerovatnije sa sobom nosi i određene poteškoće
i pita se ima li još njemu sličnih...

Lično, mislim da je to stvar morfologije mozga, hemije, biologije...ali ne znam to stručno da objasnim, a djeluje mi jako zanimljivo
kao i sve što se tiče moždanih vijuga i kognitivnih sposobnosti čovjeka - bazirano na nauci.

I ne mislim da je to nešto natprirodno, prije će biti da je zasad neobjašnjivo, a možda i već objašnjeno ali većina nas ne zna jer nije upućena,
a najjednostavnije rečeno, neki vid hipersenzitivnosti, neke urođene preosjetljivosti...tako nekako.

Ovakvih primjera kao kod Tonija baš i nemam iz ličnog iskustva, ali nešto slično, u mnogo blažem obliku, mislim da ima svako od nas.
jao_situacije

#63 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by jao_situacije »

Satori wrote:
mogu li ja zamisliti da ću voziti novu s klasu, nekako mi se dopada onaj ambient lajt u kabini, i da ona sutra bude parkirana ispred zgrade
jao_situacije

#64 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by jao_situacije »

Alfons Kauders wrote:U mene se zimus palio ESP na Karauli...
jel bilo poledice ?
supercali

#65 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by supercali »

jao_situacije wrote:
jel bilo poledice ?

Jel vlastito iskustvo :D
Alfons Kauders

#66 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Alfons Kauders »

jao_situacije wrote:
jel bilo poledice ?
Snijeg.

A Sesto Culo mi se pali na Cromwellu. :wink:
avetinja

#67 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by avetinja »

¤ jelena ¤ wrote:Zašto šarlatan, kad se nije ni predstavio kao neko ko može sa sigurnošću reći tačan rezultat neke utakmice u budućnosti, niti je išta takvo, a njemu od materijalne koristi, postavio kao poentu teme.

Čovjek primijetio nešto neobično u svojoj svijesti, živi s tim, što najvjerovatnije sa sobom nosi i određene poteškoće
i pita se ima li još njemu sličnih...

Lično, mislim da je to stvar morfologije mozga, hemije, biologije...ali ne znam to stručno da objasnim, a djeluje mi jako zanimljivo
kao i sve što se tiče moždanih vijuga i kognitivnih sposobnosti čovjeka - bazirano na nauci.

I ne mislim da je to nešto natprirodno, prije će biti da je zasad neobjašnjivo, a možda i već objašnjeno ali većina nas ne zna jer nije upućena,
a najjednostavnije rečeno, neki vid hipersenzitivnosti, neke urođene preosjetljivosti...tako nekako.

Ovakvih primjera kao kod Tonija baš i nemam iz ličnog iskustva, ali nešto slično, u mnogo blažem obliku, mislim da ima svako od nas.
Lijepo je rekao da zna ko će ga šta pitati prije nego što ga pita. Ako to zna, trebao bi znati za kladionicu.

Kakve poteškoće? To može biti samo plus, nikako minus.

On ima predosjećaj, kao i svi mi. Kod nekoga je to više izraženo, kod nekoga manje.

I ja sam uspjevao svašta da postignem, ali mi to nije čudno.
¤ jelena ¤

#68 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by ¤ jelena ¤ »

avetinja wrote:
Lijepo je rekao da zna ko će ga šta pitati prije nego što ga pita. Ako to zna, trebao bi znati za kladionicu.

On ima predosjećaj, kao i svi mi. Kod nekoga je to više izraženo, kod nekoga manje.

Pa, recimo, naobičnija, normalna komunikacija sa osobama poput tebe, koja ga posmatra kao ublehaša i šarlatana, samo zbog toga što ne ispunjava neka banalna očekivanja. Biti stalno pod pritiskom takvih ''analitičara'', a ima ih mašala... definitivno nije plus, pa još ako su u pitanju dugogodišnji kockari...eto i ozbiljnih problema kada bi se upustio u ''saradnju'' s njima i samo jednom ili nedobog dva puta zaredom fulao željeni rezultat, nakon nekoliko uspješnih pogodaka.

Lično, ne bih voljela da imam posla sa nekim zaluđenikom - a u ovom slučaju to automatski znači i sa više njih - koji zbog toga što je/su mene poslušao/li izgubi/e neku ogromnu sumu novca. A ti?

O međuljudskim odnosima, emotivnom životu, nevezano za mogućnost sticanja materijalne dobiti i poteškoćama - da i ne govorim.

Mnogi ljudi bez nekog posebnog razloga zaziru od onih koji su, na bilo koji način drugačiji, nedobog superiorni... u odnosu na njih.
A od potencijalnog ''čitača misli'' i ''vidovitog frika''... opet...da i ne govorim.

Nema te vrline ili sposobnosti koja pretjerano izražena predstavlja nešto samo pozitivno. :-)
avetinja

#69 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by avetinja »

¤ jelena ¤ wrote:
avetinja wrote:

Pa, recimo, naobičnija, normalna komunikacija sa osobama poput tebe, koja ga posmatra kao ublehaša i šarlatana, samo zbog toga što ne ispunjava neka banalna očekivanja. Biti stalno pod pritiskom takvih ''analitičara'', a ima ih mašala... definitivno nije plus, pa još ako su u pitanju dugogodišnji kockari...eto i ozbiljnih problema kada bi se upustio u ''saradnju'' s njima i samo jednom ili nedobog dva puta zaredom fulao željeni rezultat, nakon nekoliko uspješnih pogodaka.

Lično, ne bih voljela da imam posla sa nekim zaluđenikom - a u ovom slučaju to automatski znači i sa više njih - koji zbog toga što je/su mene poslušao/li izgubi/e neku ogromnu sumu novca. A ti?

O međuljudskim odnosima, emotivnom životu, nevezano za mogućnost sticanja materijalne dobiti i poteškoćama - da i ne govorim.

Mnogi ljudi bez nekog posebnog razloga zaziru od onih koji su, na bilo koji način drugačiji, nedobog superiorni... u odnosu na njih.
A od potencijalnog ''čitača misli'' i ''vidovitog frika''... opet...da i ne govorim.

Nema te vrline ili sposobnosti koja pretjerano izražena predstavlja nešto samo pozitivno. :-)
Ako kaže da može da predvidjeti događaje i tuđe riječi, onda je za očekivati da može pogoditi rezultat utakmice. Šta je tu nejasno?

A što bi se upustio u suradnju sa njima? Ti smatraš da on sada ima pritisak zbog toga što sam ga prozvao za šarlatana?

O čemu ti pričaš? Nije momak rekao da ima posla sa kockarima. Ti pričaš kao da ga je neko nalemao zbog toga. Šta ti je, bona?

A što je on superiorni od bilo koga od nas na forumu? Šta je on to pokazao da je superiorni? Dolaze mu prijatelji da im da savjet i pogodio nekoliko događaja.
Rubaija

#70 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Rubaija »

Pa, nije ESP gatanje i bacanje graha... neko osjeća šta se dešava s njemu bliskim ljudima, ili ih 'dozove' razmišljajući o njima (ono kad nekog nazoveš, a on kaže "baš sad mislim na tebe"), neko predosjeti smrt bliskih ljudi... ako može cuko namirisati rak u tijelu i grebati šapom po lokaciji žarišta bolesnih ćelija (zar rak miriše?), zašto i ljudi ne bi mogli imati neko svoje pojačano ili 'šesto' ili sedmo ili deseto čulo?
avetinja

#71 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by avetinja »

Čiji je ovo profil?

ESP je povezan sa vidovitosti, pa mu nije problem da pogodi ko će pobijediti u utakmici. Svako od nas ima šesto čulo ili predosjećaj, zovi kako hoćeš.
¤ jelena ¤

#72 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by ¤ jelena ¤ »

avetinja wrote:
Ako kaže da može da predvidjeti događaje i tuđe riječi, onda je za očekivati da može pogoditi rezultat utakmice. Šta je tu nejasno?

A što bi se upustio u suradnju sa njima? Ti smatraš da on sada ima pritisak zbog toga što sam ga prozvao za šarlatana?

O čemu ti pričaš? Nije momak rekao da ima posla sa kockarima. Ti pričaš kao da ga je neko nalemao zbog toga. Šta ti je, bona?

A što je on superiorni od bilo koga od nas na forumu? Šta je on to pokazao da je superiorni? Dolaze mu prijatelji da im da savjet i pogodio nekoliko događaja.
A može li da neće... iz principa, jer zna da će mu se onda svakakvi likovi na kosti navalit? Šta je tu nejasno?

Nije ti čovjek ponudio da demonstrira svoje sposobnosti na temi, pa da provjeravaš i nazivaš ga šarlatanom,
nego hoće da priča o tom fenomenu...bolan ne bio, šta si zapeo za taj rezultat, ko sivonja...

ili kao neko ko ga je i sam fulao, pa ga to pojede živog. :D

Hajde...znajući sebe....zamisli da ti je pokazao i dokazao da može predvidjeti taj rezultat. Koji bi bio tvoj sljedeći korak, nakon toga?
Povjerovao bi, rekao wow, momak, svaka čast i nikad više ne bi otvorio ovu temu sa sličnim zahtjevom? :lol:
Ili bi ipak malo bolje provjerio pokazanu sposobnost, jer je nako, malo nevjerovatna i možebit da je taj prvi pogodak bio samo puka slučajnost? :D

Ako neko ima ESP, onda mu se i ta životna opcija, saradnja sa kockarima otvara kao mogućnost...i mogao bi vrlo lako doći u situaciju da se uplete u takvu saradnju, ako je labilan ili ga život natjera na tako nešto.

Ne mislim vala da ima neki pritisak, prije bih rekla bespotrebnu gnjavažu, jer nisi ti jedini koji tako reaguje. A sve mu to, definitivno, nije nikakav plus jer on od takvih smaranja sigurno nema nikakve koristi. Ili ti misliš da ima?

I nisam ni rekla da je on, lično, superioran u odnosu na ostale....pišem uopšteno o onima koji to jesu, masa je primjera...
avetinja

#73 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by avetinja »

¤ jelena ¤ wrote:A može li da neće... iz principa, jer zna da će mu se onda svakakvi likovi na kosti navalit? Šta je tu nejasno?

Nije ti čovjek ponudio da demonstrira svoje sposobnosti na temi, pa da provjeravaš i nazivaš ga šarlatanom,
nego hoće da priča o tom fenomenu...bolan ne bio, šta si zapeo za taj rezultat, ko sivonja...

ili kao neko ko ga je i sam fulao, pa ga to pojede živog. :D

Hajde...znajući sebe....zamisli da ti je pokazao i dokazao da može predvidjeti taj rezultat. Koji bi bio tvoj sljedeći korak, nakon toga?
Povjerovao bi, rekao wow, momak, svaka čast i nikad više ne bi otvorio ovu temu sa sličnim zahtjevom? :lol:
Ili bi ipak malo bolje provjerio pokazanu sposobnost, jer je nako, malo nevjerovatna i možebit da je taj prvi pogodak bio samo puka slučajnost? :D

Ako neko ima ESP, onda mu se i ta životna opcija, saradnja sa kockarima otvara kao mogućnost...i mogao bi vrlo lako doći u situaciju da se uplete u takvu saradnju, ako je labilan ili ga život natjera na tako nešto.

Ne mislim vala da ima neki pritisak, prije bih rekla bespotrebnu gnjavažu, jer nisi ti jedini koji tako reaguje. A sve mu to, definitivno, nije nikakav plus jer on od takvih smaranja sigurno nema nikakve koristi. Ili ti misliš da ima?

I nisam ni rekla da je on, lično, superioran u odnosu na ostale....pišem uopšteno o onima koji to jesu, masa je primjera...
Sam je prognozirao rezultat, nisam ga ja tjerao.

Naravno da bih provjerio.

Ako se upusti u suradnju sa kockarima, sam je kriv, neka misli svojom glavom. Pošto je vidovit, neće mu biti problem da predvidi ako će frajer potegnuti pištolj, nož ili neko drugo oružje da ga povrijedi.

Je li otvorio temu? Jeste. Je li imam pravo da kažem šta mislim? Imam. To je to. Kakva gnjavaža?

Naravno da nema koristi kada je šarlatan.

Govoriš o ljudima koji su superiorni od drugih i spominješ vidovnjake i čitače misli, za kakvog se predstavio i sam forumaš, a ne govoriš da je on superioran u odnosu na druge. Kako to?
drug_profi

#74 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote:
jao_situacije wrote:
jel bilo poledice ?
Snijeg.

Ooo, pa ni sumnjao nisam WoT-ovac.
Pravi covo.
Alfons Kauders

#75 Re: Šesto čulo, ESP, vlastita iskustva?

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:
Alfons Kauders wrote: Snijeg.

Ooo, pa ni sumnjao nisam WoT-ovac.
Pravi covo.
Ha ja, znam i ja sta valja. :D Ali sam novi, tek poceo furati prije 8-9 mjeseci. :D

Nisam se igrao 15tak godina, i pravo da ti kazem, napredovala je ta tehnologija u medjuvremenu :lol:
Post Reply