Da li ste pročitali Kuran?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Da li ste pročitali Kuran?

Da
76
53%
Ne
67
47%

Total votes: 143

edindinn

#51 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by edindinn »

mirzaaa33 wrote:
Daj, nije bezazleno pitanje. Je li nije nikakav plus naučiti Kur'an napamet na našem jeziku, nije to zanemariva stvar.. Pokazuješ volju i želju za razumjevanjem Kur'ana.

Je li barem plus kada ide gratis uz učenje napamet Kur'ana na arapskom?

.... radi kako znas,

trudi se koliko i kako zelis......

ako hoces....... mozes :)
arzuhal

#52 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

mousstapha wrote:
Kažem ova djeca, jer je u filmu sasvim jasno prikazano. Dječak koji je bio jedan od najboljih, zapostavio je sve ostale aktivnosti i posvetio se samo učenju Kurana. Skoro da ne zna ni pisati ni čitati maternji jezik, a o ostalim stvarima da ne govorim. Djevojčica koja živi na Maldivima govori kako bi željela kad odraste izučavati more i okean, ali joj se smiješi skroz druga sudbina, jer njen otac želi da se presele u neku od arapskih zemalja i da nastavi školovanje i izučavanje Islama.
Onda opet pitanje nema smisla jer samo učenje Kur'ana napamet nije razlog ni smetnja da djeca uče bilo šta pored ili poslije toga, a utjecaj/želje/planovi/štagod porodice su sasvim druga stvar, to je baška od samog učenja Kur'ana napamet. Može neko i ne učiti Kur'an napamet a da mu babo ne da na školovanje nego će nastaviti porodični biznis bojenja platna jer imaju radnju već 4 generacije, i sl.
KIseljak12

#53 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by KIseljak12 »

mousstapha wrote:
arzuhal wrote:
mousstapha wrote: Da li je bolje da ova djece uče jezik i pismo koje im je blisko i nastave školovanje izučavajući recimo prirodne nauke ili da se posvete učenju teksta knjige koji ne razumiju ni u kojem smislu?
Ovo je lažno pitanje jer je učenja Kur'ana napamet nekada, u islamskom svijetu, bio dio klasične i veoma rane naobrazbe, da bi se kasnije čovjek upućivao i u druge znanosti, matematiku, medicinu, astronomiju i sl.

Djeca te dobi nauče Kur'an veoma lako za godinu-dvije a onda, budući da su naučili u tom dobu, kasnije im treba pola sata dnevno da taj hifz održavaju tokom cijelog života. I obično oni potroše ta pola sata što neko potroši na dodatnih pola sata spavanja, tako da sebi ne oduzimaju priliku za učenjem stranih jezika, prirodnih nauka i bilo čega za što bi se zabrinuo neko, jel :mrgreen:

Hoću reći, jel, da se možemo zafrkavat na razne načine i izražavati svoju bojazan...A i ne moramo...
Kažem ova djeca, jer je u filmu sasvim jasno prikazano. Dječak koji je bio jedan od najboljih, zapostavio je sve ostale aktivnosti i posvetio se samo učenju Kurana. Skoro da ne zna ni pisati ni čitati maternji jezik, a o ostalim stvarima da ne govorim. Djevojčica koja živi na Maldivima govori kako bi željela kad odraste izučavati more i okean, ali joj se smiješi skroz druga sudbina, jer njen otac želi da se presele u neku od arapskih zemalja i da nastavi školovanje i izučavanje Islama.
Bez namjere da ujedam ili peckam, zar nije za muslimane najvaznija nauka o vjeri? Ipak se bavi nekim dalekoseznijim pitanjima (vjecni zivot duse) nego neki danasnji naucnici (naucni radovi na temu "Uzroci i faktori nastanka onih koncica u pupku" i slicnih).

Rekao je Ibnul Kajjim: "Spoznaja mjesta i stupnja robovanja je od potpune spoznaje propisa onoga što je Allah, dž.š., objavio Muhammedu, a.s. Allah, dž.š., je opisao one koji ne poznaju te granice sa "neznanjem" i "licemjerstvom" kada je objavio: "Beduini su najveci nevjernici i najgori licemjeri, jer ne poznaju propise koje Allah svome Poslaniku objavljuje..." (Tevbe, 97) U spoznaji tih propisa je upucenost (uputa), u pridržavanju propisa zaštita i upotpunjenje roba vjernika, koji se svrstava medu ispravne sljedbenike. Rekao je takoder: "Najcasnija i najkorisnija nauka, jeste nauka o šerijatskim propisima, a posebno onih koji se odnose na naredbe i zabrane. I najuceniji covjek je onaj koji zna te propise, tako da ne ubaci u njih ono što nije od njih i da ne izostavi nešto što je od njih." (El-Fevaid, 133. str.)
HardcoreMX

#54 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote:
HardcoreMX wrote:
KIseljak12 wrote: Ima djece koliko hoces uzrasta do 10 godina da su hafizi, a ne znaju konjugovat ketebe, haj zivio.
Pa djeca se posvetila stranom jeziku,oni su maternji prešišali,a ni ti nisi znao konjugovat tog uzrasta.
"ketebe" (كتب) je jedan od prvih glagola koji se uci na arapskom, tj. jedna od prvih glagolskih paradigmi. Ti tvrdis da ne moze neko biti hafiz, a da ne razumije sta te rijeci zapravo znace, a ja ti primjerom pokazao da ljudi mogu biti hafizi bez da razumiju. Na to mi odgovoris besmislicom, saberi se malo.
Saberi se ti.Prvo kažeš,ima koliko hošeš djece koja ne znaju konjugovat,i da si dao kao neki primjer?Koji si ti dao primjer?Gdje ti je taj primjer?Jesi ti sve te hafize od 10 godina lično obišao i utvrdio da ne znaju konjugovat?I da i ne znaju jeli možeš reći da oni ne govore arapski,odnosno da ne razumiju značenje Kur'ana,a to je bila tema razgovora?!
mousstapha

#55 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mousstapha »

Pa uticaj porodice je primarna stvar. Religija se i izučava od malih nogu, taman će dijete od 10 godina uzeti Kuran i učiti napamet. Ali, sve da to odvojimo po strani, učenje Kurana napamet nije mala stvar i oduzima itekako vremena. Da ne spominjem ostale obaveze koje svaki musliman ima tokom dana.
KIseljak12

#56 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote: Saberi se ti.Prvo kažeš,ima koliko hošeš djece koja ne znaju konjugovat,i da si dao kao neki primjer?Koji si ti dao primjer?Gdje ti je taj primjer?Jesi ti sve te hafize od 10 godina lično obišao i utvrdio da ne znaju konjugovat?I da i ne znaju jeli možeš reći da oni ne govore arapski,odnosno da ne razumiju značenje Kur'ana,a to je bila tema razgovora?!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
malocvijece

#57 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by malocvijece »

Ovo kao da se neko ceska po stomaku i razmislja kako danas dan da provede. Aha, znam, odoh se baviti stvarima u koje ne vjerujem i jos ispitivati ove sto ih to zanima, te zastoih zanima i u kolikoj mjeri, a sve mi je kao svjedeno i nema sanse da me ubjedjujete u drugo. Al, opet cu malo ispitivati i cackati.
isx

#58 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by isx »

.
mirzaaa33

#59 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mirzaaa33 »

Ja samo bišao jedno 30 hafiza i mogu potvrditi da nijedan nije znao arapski.
HardcoreMX

#60 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:
HardcoreMX wrote:
mirzaaa33 wrote:Pa niko nas nije tjerao da učimo nešto napamet svaki dan po 5 sati a većina hafiza u BiH ne zna šta je naučio jer većina ne zna arapski jezik. Pa ni Besim Korkut ne zna, već ga smrčak mora ispravljati. :izet:
Nikakve pjesme,dječiji pisci,pjesnici,lektira itd...u tvojoj školi nije bilo? Jesi ti siguran da si išao uopće u školu? :D
Navedi makar jednog od te većine hafiza u BiH! ,koji ne zna arapski,jer vidim da si dobro upućen!
Objasnio ti je već jednom kako je Korkut prevodio.
Pa je li pričamo o pjesmicama ili knjizi napamet. Znam i ja sigurno preko hiljadu pjesama, što pop što rock što sevdaliniki, ili prve postave 150 timova pa mi niko ne daje titulu za to.
Ne kažem da je lako naučiti-nije, treba trudi volje i vremena ali je beskorisno.

Ne znaju arapski, većina. Imam dokaze.
Ti vjerovatno poznaješ repertoar pa barem neki 2o bendova,bolje od njih samih,ako znas preko 1000 pjesama,...ako je to tako,onda se moraš pod hitno prijaviti u neki talent show ako već nisi :lol: ne,ozbiljno ako nisi unikat onda barem si u nekom raritetu.. :D
Ti si već imao nekakvih dokaza sigurnih, koje niko vidio nije, :-D ok,gdje su ti hafizi koji ne znaju arapski?!
KIseljak12

#61 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote: Ti vjerovatno poznaješ repertoar pa barem neki 2o bendova,bolje od njih samih,ako znas preko 1000 pjesama,...ako je to tako,onda se moraš pod hitno prijaviti u neki talent show ako već nisi :lol: ne,ozbiljno ako nisi unikat onda barem si u nekom raritetu.. :D
Ti si već imao nekakvih dokaza sigurnih, koje niko vidio nije, :-D ok,gdje su ti hafizi koji ne znaju arapski?!
Sine, mozes sufaru i tedzvid preci za 2-3 mjeseca ako nemas umnih poteskoca. To ne znaci poznavanje arapskog jezika, gramatike, stotina nepravilnih mnozina, finesa u znacenju itd. Da je tako, tinejdzeri bi pisali tefsire, a dvadesetogodisnjaci osnivali mezhebe. Sa mnom je u razred isao momak, postao hafiz prije navrsenih 14 godina, ali je arapski poznavao povrsno. Eto ti jedan primjer sto si trazio, imas ih sirom svijeta stotine. NE, naravno da niko od nas nije isao po svijetu i provjeravao njihovo znanje arapskog, nisi ni ti upoznao poslanika i cuo svojim usima njegove rijeci, pa opet slijedis sunnet jer imas svjedocenja ljudi kojima vjerujes, lance prenosioca itd. To sto radis nije nikakva usluga islamu, bezveze se ubjedjujes oko ocigledne stvari.
edindinn

#62 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by edindinn »

KIseljak12 wrote:
HardcoreMX wrote: Ti vjerovatno poznaješ repertoar pa barem neki 2o bendova,bolje od njih samih,ako znas preko 1000 pjesama,...ako je to tako,onda se moraš pod hitno prijaviti u neki talent show ako već nisi :lol: ne,ozbiljno ako nisi unikat onda barem si u nekom raritetu.. :D
Sine, mozes sufaru i tedzvid preci za 2-3 mjeseca ako nemas umnih poteskoca. To ne znaci poznavanje arapskog jezika, gramatike, stotina nepravilnih mnozina, finesa u znacenju itd. Da je tako, tinejdzeri bi pisali tefsire, a dvadesetogodisnjaci osnivali mezhebe. Sa mnom je u razred isao momak, postao hafiz prije navrsenih 14 godina, ali je arapski poznavao povrsno. Eto ti jedan primjer sto si trazio, imas ih sirom svijeta stotine. NE, naravno da niko od nas nije isao po svijetu i provjeravao njihovo znanje arapskog, nisi ni ti upoznao poslanika i cuo svojim usima njegove rijeci, pa opet slijedis sunnet jer imas svjedocenja ljudi kojima vjerujes, lance prenosioca itd. To sto radis nije nikakva usluga islamu, bezveze se ubjedjujes oko ocigledne stvari.

citati i procitati ili uciti i nauciti :)
HardcoreMX

#63 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote:
Kao prvo nisam srećom tvoj sin,kao drugo tvoj vokabular se bazira na 2 riječi i hočeš da vodiš diskusiju,bolje ostavi ga za ulice,kao treće ko ti je rekao da za 2-3 mjeseca možeš sufaru i tedžvid preći,dobro te je slagao,to je neki nadri učitelj i bježi od toga,to neće valjati,kao četvrto ti si rekao upravo o nečemu o čemu blage veze nemaš,to se poklapa sa onim da ti je neko dobro napunio uši,Sufara i tedžvid i jesu osnove arapskog jezika ,i da znaš koliko ne znaš,trebao bi znati da je Kur'an vrh arapskog jezika,arapska gramatika se uzima iz Kur'an-a!!!i dalje,znam lično za hafize strance,koji pričaju arapski van Kur'an-a,za koji su rodjeni arapi priznali da bolje govori od njih sami,i odmah su rekli da se radi o visoko školovanim ljudima.I na kraju si debelo pobrkao stvari,ako si ti otvorio firmu "Usluge u Islamu",batali to.Islam čini uslugu ljudima,a ne ljudi Islamu,pa makar se radilo o najvećim učenjacima.Islam je neovisan,sa ili bez ljudi,ali ljudi nisu neovisni.
"O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allaha je neovisan i hvale dostojan." (Prijevod značenja Kur'an-Fatir)
KIseljak12

#64 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote:
KIseljak12 wrote:
Kao prvo nisam srećom tvoj sin,kao drugo tvoj vokabular se bazira na 2 riječi i hočeš da vodiš diskusiju,bolje ostavi ga za ulice,kao treće ko ti je rekao da za 2-3 mjeseca možeš sufaru i tedžvid preći,dobro te je slagao,to je neki nadri učitelj i bježi od toga,to neće valjati,kao četvrto ti si rekao upravo o nečemu o čemu blage veze nemaš,to se poklapa sa onim da ti je neko dobro napunio uši,Sufara i tedžvid i jesu osnove arapskog jezika ,i da znaš koliko ne znaš,trebao bi znati da je Kur'an vrh arapskog jezika,arapska gramatika se uzima iz Kur'an-a!!!i dalje,znam lično za hafize strance,koji pričaju arapski van Kur'an-a,za koji su rodjeni arapi priznali da bolje govori od njih sami,i odmah su rekli da se radi o visoko školovanim ljudima.I na kraju si debelo pobrkao stvari,ako si ti otvorio firmu "Usluge u Islamu",batali to.Islam čini uslugu ljudima,a ne ljudi Islamu,pa makar se radilo o najvećim učenjacima.Islam je neovisan,sa ili bez ljudi,ali ljudi nisu neovisni.
"O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allaha je neovisan i hvale dostojan." (Prijevod značenja Kur'an-Fatir)
Kao prvo, obracam ti se sa "sine" jer se ponasas djetinjasto isto ko i moja djeca. Kao drugo, imas skole Kur'ana koje organizuje Daru-l-kur'an (koje vas Reis zatvara) koje traju optrilike toliko. Kao trece, po muskoj liniji su sve alimi u familiji bili, pohadjao mekteb, pa sam solidno upoznat s materijom i znam sta pricam. Kao cetvrto, ti ne vladas osnovima silogizma, pa ne mozes razlikovati slijedece dvije tvrdnje:

a) "Ne poznaju svi hafizi arapski jezik (Ne razumiju svi hafizi tekst Kur'ana)"
b) "Nijedan hafiz koji nije arap ne moze razumjeti Kur'an"

Kao peto, upinjes se da dokazes nesto nedokazivo (a to je tvrdnja da "Ako je neko hafiz automatski razumije Kur'an"). Kao sesto, nisam ni mislio na konkretnu uslugu, ali tvoj vokabular, a ne moj ti ne omogucava da shvatis preneseno znacenje. Koja bi druga motivacija bila da pokusavas osporiti ociglednu cinjenicu ako ne ubjedjenje da se time "boris" za islam.

Kao sedmo, sto proizlazi iz cetvrtog, raspravu smo zavrsili jer nisi u stanju citati i razumjeti maternji jezik, a kamo li raspravljati o necemu.
uglavnomja

#65 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by uglavnomja »

KIseljak12 wrote: Moze li neko lijepo uciti Kur'an, a da nije musliman?

prica iz mostara, nekada poodavno ... poslije ww2

hodza stalno zvao mileta (mislim da se zvao mile, a prezime ni iz peta :| ) da uci sa munare jer je "pjevao" lijepo i prijatno i sve znao sto je trebao znati.

a mile, klinac, uvijek letio jer je hodza nesto i davao uz to.

kasnije je postao profi pjevac.
KIseljak12

#66 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by KIseljak12 »

uglavnomja wrote:

hodza stalno zvao mileta (mislim da se zvao mile, a prezime ni iz peta :| ) da uci sa munare jer je "pjevao" lijepo i prijatno i sve znao sto je trebao znati.

Hvala na zanimljivoj prici :thumbup:
fatamorgana

#67 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by fatamorgana »

mobsterc wrote:Mene je uvijek fasciniralo prisustvo ateista na forumu o religiji kao npr i ovo zanimanje za neku religijsku statistiku. Eto si se oslobodio religije, uzivaj u zivotu, sto se bavis nebitnim stvarima?
A mene isto tako fascinira zašto jednom većem broju vjernika toliko smeta prisustvo onih koji ne dijele njihovu vjeru i mišljenje i koji imaju pravo da slobodno diskutuju o svemu pa i o religiji jer ovo ipak nije vjerski portal.

Ja na vjerske portale ne idem niti diskutujem na njima.
HardcoreMX

#68 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote:
Kao prvo, obracam ti se sa "sine" jer se ponasas djetinjasto isto ko i moja djeca. Kao drugo, imas skole Kur'ana koje organizuje Daru-l-kur'an (koje vas Reis zatvara) koje traju optrilike toliko. Kao trece, po muskoj liniji su sve alimi u familiji bili, pohadjao mekteb, pa sam solidno upoznat s materijom i znam sta pricam. Kao cetvrto, ti ne vladas osnovima silogizma, pa ne mozes razlikovati slijedece dvije tvrdnje:

a) "Ne poznaju svi hafizi arapski jezik (Ne razumiju svi hafizi tekst Kur'ana)"
b) "Nijedan hafiz koji nije arap ne moze razumjeti Kur'an"

Kao peto, upinjes se da dokazes nesto nedokazivo (a to je tvrdnja da "Ako je neko hafiz automatski razumije Kur'an"). Kao sesto, nisam ni mislio na konkretnu uslugu, ali tvoj vokabular, a ne moj ti ne omogucava da shvatis preneseno znacenje. Koja bi druga motivacija bila da pokusavas osporiti ociglednu cinjenicu ako ne ubjedjenje da se time "boris" za islam.

Kao sedmo, sto proizlazi iz cetvrtog, raspravu smo zavrsili jer nisi u stanju citati i razumjeti maternji jezik, a kamo li raspravljati o necemu.
Vidi ti se po odgoju da si ti iz "alimske"porodice.Ako sam ti rekao da nisam tvoj sin,valjda si toliko pametan, da dokučiš da onda ti ne možeš biti ni moj tata!Ko kakve škole otvara ili ne otvara,ne zanima me,zna se gdje se uči hifz.E sad se moram dobro :lol: :lol: ti si dogurao do mekteba čak,ali je najvažnije da su ti svi alimi u familiji :lol: :lol: i još si toliko upoznat sa temom da ti etiketiraš koji hafiz ne govori arapski.Dobro je da ti nisu u familiji ljekari,inače bi ti zaključio da si u "struci"i sa osnovnom školom "solidno upoznat sa materijom", počeo bi još ljude "operisati".
Od "alima" pa preko "filozofskog zaključka" "mudro" konstatuješ ko razumije arapski jezik.I to baš ti, koji ne znaš ni šta je sufara i tedžvid.Ja mislim da si ti neki umišljeni samopriučeni filozof koji se upinje da bude produhovljen i sa mektebskim znanjem do čuvenog kritičara arapskog jezika kod hafiza.Inače po predrasudama koje imaš o ljudima,mislim da ti veze nemaš uopće čak i oko osnova Islama,odnosno mektebske naobrazbe.
Last edited by HardcoreMX on 04/07/2016 18:03, edited 2 times in total.
edindinn

#69 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by edindinn »

uglavnomja wrote:

:lol:

javno recitiranje bilo cega bilo gdje odakle god hoces, nije nikakvo ucenje.....

a sa munare ako te puste moze se pjevat sta god hoces..... :lol:
edindinn

#70 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by edindinn »

fatamorgana wrote:
mobsterc wrote:Mene je uvijek fasciniralo prisustvo ateista na forumu o religiji kao npr i ovo zanimanje za neku religijsku statistiku. Eto si se oslobodio religije, uzivaj u zivotu, sto se bavis nebitnim stvarima?
A mene isto tako fascinira zašto jednom većem broju vjernika toliko smeta prisustvo onih koji ne dijele njihovu vjeru i mišljenje i koji imaju pravo da slobodno diskutuju o svemu pa i o religiji jer ovo ipak nije vjerski portal.

Ja na vjerske portale ne idem niti diskutujem na njima.

ta tvoja statistika o vecini i manjini...... :lol:
aurora313

#71 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by aurora313 »

KIseljak12 wrote:Kao prvo, obracam ti se sa "sine" jer se ponasas djetinjasto isto ko i moja djeca...
Samo 'djetinjasto'? Ovo mu je prvi i jedini kompliment do sada! :D
insomnia78

#72 Da li ste pročitali Kuran?

Post by insomnia78 »

Jesam. Kao i bibliju i toru
Stari zavjet najjaci, k'o "Games of thrones"

S moje sokoćalo
Last edited by insomnia78 on 04/07/2016 18:35, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#73 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

aurora313 wrote: Samo 'djetinjasto'? Ovo mu je prvi i jedini kompliment do sada! :D
Sad će početi "advokati" da krešte :lol: ,de promijeni ploču "više nikovski" nick..
uglavnomja

#74 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by uglavnomja »

edindinn wrote:
uglavnomja wrote:

:lol:

javno recitiranje bilo cega bilo gdje odakle god hoces, nije nikakvo ucenje.....

a sa munare ako te puste moze se pjevat sta god hoces..... :lol:
jah, eto hodze pustaju koga hoce da poziva na molitvu :D

aaa hebada, zna mile pjevat' i na arapskom i to bolje od hodze. a hodza pragmatican bio, bolje da mile milozvucno pjeva nego da mujo reve k'o magarac.

a kao sto 10-godisnje dijete moze nauciti kuran napamet, a da ne zna ni jednu rijec, tako je i mile mogao nauciti sve sto treba.
arzuhal

#75 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

mirzaaa33 wrote:Ja samo bišao jedno 30 hafiza i mogu potvrditi da nijedan nije znao arapski.
Maša-Allah, s plaho lijepim narodom se družiš, samo nastavi hajirli putem :-D A kada vidiš da ti brat ne zna arapski nemoj to javno obznanjivat nego uzmi ti knjigu u šake pa nauči arapski, neka makar neko zna :-D
Locked