KIseljak12 wrote:
Kao prvo, obracam ti se sa "sine" jer se ponasas djetinjasto isto ko i moja djeca. Kao drugo, imas skole Kur'ana koje organizuje Daru-l-kur'an (koje vas Reis zatvara) koje traju optrilike toliko. Kao trece, po muskoj liniji su sve alimi u familiji bili, pohadjao mekteb, pa sam solidno upoznat s materijom i znam sta pricam. Kao cetvrto, ti ne vladas osnovima silogizma, pa ne mozes razlikovati slijedece dvije tvrdnje:
a) "Ne poznaju svi hafizi arapski jezik (Ne razumiju svi hafizi tekst Kur'ana)"
b) "Nijedan hafiz koji nije arap ne moze razumjeti Kur'an"
Kao peto, upinjes se da dokazes nesto nedokazivo (a to je tvrdnja da "Ako je neko hafiz automatski razumije Kur'an"). Kao sesto, nisam ni mislio na konkretnu uslugu, ali tvoj vokabular, a ne moj ti ne omogucava da shvatis preneseno znacenje. Koja bi druga motivacija bila da pokusavas osporiti ociglednu cinjenicu ako ne ubjedjenje da se time "boris" za islam.
Kao sedmo, sto proizlazi iz cetvrtog, raspravu smo zavrsili jer nisi u stanju citati i razumjeti maternji jezik, a kamo li raspravljati o necemu.
Vidi ti se po odgoju da si ti iz "alimske"porodice.Ako sam ti rekao da nisam tvoj sin,valjda si toliko pametan, da dokučiš da onda ti ne možeš biti ni moj tata!Ko kakve škole otvara ili ne otvara,ne zanima me,zna se gdje se uči hifz.E sad se moram dobro

ti si dogurao do mekteba čak,ali je najvažnije da su ti svi alimi u familiji

i još si toliko upoznat sa temom da ti etiketiraš koji hafiz ne govori arapski.Dobro je da ti nisu u familiji ljekari,inače bi ti zaključio da si u "struci"i sa osnovnom školom "solidno upoznat sa materijom", počeo bi još ljude "operisati".
Od "alima" pa preko "filozofskog zaključka" "mudro" konstatuješ ko razumije arapski jezik.I to baš ti, koji ne znaš ni šta je sufara i tedžvid.Ja mislim da si ti neki umišljeni samopriučeni filozof koji se upinje da bude produhovljen i sa mektebskim znanjem do čuvenog kritičara arapskog jezika kod hafiza.Inače po predrasudama koje imaš o ljudima,mislim da ti veze nemaš uopće čak i oko osnova Islama,odnosno mektebske naobrazbe.