Buducnost Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tesla10

#51 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Tesla10 »

Daj molim te :-) .[/quote]

Nismo mi Brazil da pravimo sebi novi glavni grad, niti imamo novca niti imamo prostora, niti pameti za takvo nešto. Imamo Sarajevo takvo kakvo jest, sa hiljadu nedostataka ali opet najljepši grad na svijetu.
Budućnosti Sarajeva je u izgradnji saobraćajne infrastrukture, da ja mogu iz Dobrinje doći u Vogošću za 15 minuta u svako doba. Zatim izgradnja i bolje upravljanje gradskim prijevozom, koji bi se protezao od Visokog do Ilijaša. Zatim bolje upravljanje i dogradnja kanalizcione mreže, vodovoda, električne mreže itd. Ne može se govoriti o metropoli ako nestaje vode od 12 sati.
Kada Sarajevo bude grad sa riješenim ovim problemima, onda će možda bogate Sarajlije da žive u Visokom, Konjicu, Bjelašnici ili Jahorini i moći će da budu na poslu u Centru za 20 minuta ili svojim autom, ili kombinacijom voz/gradski prijevoz.
Također, budućnost Sarajeva je u izgradnji urbane kulture, da se ne šaraju tramvaji, da se ne pljuje po ulici, da se zna koristiti lift i pokretne stepenice (ako se želi ići gore da se pritisne tipka za gore a ne obe tipke, a kad se želi stajati na pokretnim stepenicama da se stoji desno da ljudi mogu lijevo da prolaze), da se stvori saobraćajna kultura, da se stvori policija koja nema pardona ni prema babinim sinovima, da se ne baca smeće napolje, da se parkira isključivo na mjesta za to predviđena, da se ne prelazi na crveno, da su taksisti kulturni, da su svi građani kulturni i uslužni, pogotovo prema turistima.
Ovo je budućnost, a tvrdnje da se seli glavni grad bilo gdje jesu u rangu Hižeslava.[/quote]

Ostavi se više gluposti zvane "Hižaslav" ako Boga znaš. Znam samo da će budućnost mnoge stvari pokazati. A historija nas uči da ništa nije nemoguće. Lijep pozdrav :bih: .
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#52 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Toto »

Krokodajl wrote:Banja Luka će realno jednog dana i prestići Sarajevo po broju stanovnika, to mene ne bi nimalo iznenadilo.
Razlog tomu pogledajte u mom prethodnom postu na ovoj temi.
Skoknite do Modriče pa do Gradačca pa do Gračanice pa do Doboja pa do Tešnja pa do Teslića. Pa do Goražda pa do Foče pa Bileće.
Čitava RS ima jedan centar, a to je Banja Luka tu i tamo Bijeljina, Federacija ima Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Mostar, Travnik.
Nekoliko gradova i centara gdje se stanovništvo preseljava. Kad neko iz RS odluči da odseli iz svog mjesta, il ide u Banja Luku il ide van BiH.
Kad neko iz Federacije odluči da se preseli, ide prvo u "lokalni" regionalni centar, pa onda u Sarajevo pa onda van BiH.
Buducnost neke zajednice vise zavisi od kolicine novca koja prodje kroz nju vec od broja stanovnika i regionalnih migracija ..

Banja Luka ima problem kojag Sarajevo nema a zove se Beograd. Sva istocna Rsrpka migrira drito u Bg. Sve migracije unutar Federacije razvijaju Sarajevo i FBiH. BL nema ni centa od migracija u Beograd. Kirija koju studenti uplacuju u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ostaje tim gradovima i Sarajevu. A iz Beograda ni cent ne ide u Banjaluku vec obratno.
Rockefeller

#53 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Rockefeller »

Sarajevo je glavni grad BiH.

Kakvi su tikovi ovdje živote moj :skoljka:
radiša

#54 Re: Buducnost Sarajeva

Post by radiša »

buducnost sarajeva,zeljo uzma u gradskom derbiju,crno im se pise :lol:
Innovation

#55 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Innovation »

Toto wrote: Ima li Sarajevo svoju strategiju razvoja? Je li ona dostupna online? Bi li ta strategija razvoja mogla biti predmet ove teme?
Ima, dostupna je i mogla bi biti predmet ove teme.
Toto

#56 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Toto »

radiša wrote:buducnost sarajeva,zeljo uzma u gradskom derbiju,crno im se pise :lol:
zar nije Buducnost iz Tuzle :D
Dok je Hatunic kosti lomio Sarajevo nije imalo buducosti :D
mali_balon

#57 Re: Buducnost Sarajeva

Post by mali_balon »

Tesla10 wrote: Gadi mi se Alija i njegova zločinačka stranka, to svi ovdje znaju :thumbup: . Niste me dobro shvatili.
Pa i precednik je bio neshvacen.....razumijem ja o cemu ti govoris...samo tvoj post je legao ko 1 an 10 za pilane.... :D
Hakiz

#58 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Hakiz »

teodorfon wrote:
supercali wrote:
teodorfon wrote:
Ima razlog zbog cega je Sarajevo,a ne na primjer Travnik glavni grad Bosne i Hercegovine,kroz historiju je poznato kako se sjediste Bosanskog ejaltea mjenjalo.
Tako je Banja Luka bila prvo sjediste ejalte,pa je tu ulogu preuzelo Sarajevo tek sredinom 17. stoljeca.
Moze se postaviti pitanje zbog cega se mjenjalo sjediste,kratak odgovor Sarajevo je preteklo Banja Luku po znacaju,sa 80.000 stanovnika je bio drugi najveci grad Balkana,odmah iza Carigrada. (Za poredjenje Beograd i Zagreb su imali u 19. stoljecu oko 14.000-16.000 stanovnika)
Sta ako se u sljedecim decenijama Banja Luka razvije u jedan napredniji i veci grad od Sarajeva?
Trebat ce dosta rada da Sarajevo koraci istom brzinom kao i susjedni glavnim gradovima.
kakve veze ima velicina grada sa sjedistem vlade tj glavnim gradom?
Porast stanovnistva je jedan od kljucnih pokazatelja jednog grada koji prosperira i naprediju,ako to Sarajevo u daljolj buducnosti ne uspije,bio bi i upitan njegov status kao glavni grad zar ne?
(Ovdje bi i napomeno da ja nevjerujem da bi do toga doslo jer Sarajevo nema realne konkurencije,ali opet hocu da naglasim da govorim o daljolj buducnosti)
Njujork i Istanbul su najveći i najvažniji gradovi svojih zemalja, pa opet nisu glavni gradovi.

A ako je gledati po sadašnjosti, Sarajevo nema neku svijetlu budućnost. Pretvara se u nezdravu betonsku selendru sa očajnom infrastrukturom, naročito vodovodom i gradskim prevozom i skoro pa nikakvim sadržajem.
Last edited by Hakiz on 05/07/2016 13:13, edited 1 time in total.
supercali

#59 Re: Buducnost Sarajeva

Post by supercali »

Sydney
Sao paulo

I jos mnogi gradovi a nisi glavni gradovi svojih drzava
Chisum

#60 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Chisum »

Innovation wrote:
Toto wrote: Ima li Sarajevo svoju strategiju razvoja? Je li ona dostupna online? Bi li ta strategija razvoja mogla biti predmet ove teme?
Ima, dostupna je i mogla bi biti predmet ove teme.
Ima, satro.... dok je minder-funjare ciji si partijski trol ovdje, ne pocnu prekrajati kao bezbroj puta do sad... Od legalizacije bespravne gradnje - buduceg glasackog tijela, do silovanja regulacionih planova, kako se vec "stare sarajeske begovske porodice", iz okoline Beograda, dogovore na sijelima.

Kakva crna strategija.
Innovation

#61 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Innovation »

Chisum wrote:dok je minder-funjare ciji si partijski trol ovdje,
Ccccc, :facepalm: :cutim: :maca:
united bosnae

#62 Re: Buducnost Sarajeva

Post by united bosnae »

Mozda je vec i bilo govora o tome te nisam u toku ali moze li mi neko reci zasto se Sarajevo svelo na samo 4 tz. gradske opcine, te sta je sa Ilidzom, Vogoscom, Hadzicima i Ilijasom?
Gledam gradske opcine Grada Beograda i uocavam da ih je 17. Beograd kao grad naravno da nije bitan ali pada u oci da je beogradska općina Lazarevac udaljene koliko i opcina Visoko (ako ne i dalje) od Sarajeva a opet opcina Visoko ne da ne pripada gradu Sarajevu nego je dio sasvim drugog kantona.
I onda opet postavljam pitanje zasto su opcine Ilidza, Vogosca, Hadzici i Ilijas izgubile status gradskih opcina?

Ovo ispod je mapa Grada Beograda sa pratecim općinama:
Image

... a ovo je mapa KS sa opcinama od kojih samo 4 opcine cine GRAD SARAJEVO: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad
Image
teodorfon

#63 Re: Buducnost Sarajeva

Post by teodorfon »

Toto wrote:Odlicna tema, ali u startu lose postavljena. Svako poredjenje Bg i Sa je neprimjereno. Samo jedan razlog: Bg je haman 2/3 stoljeca dizajniran da bude admin. sredisre entiteta koji je brojao 30-40 puta vise stanovnik vec sam Bg.
Danas Bg ima skoro 1/3 stanovnistva Srbije i postao je parazit kojeg Srbija ne moze hraniti a kamo li razvijati. Samo je pitanje: ko ce koga prije udaviti - Bg Srbiju ili Sr Bg.
Sarajevo nema perspektive ako se bude razvijalo kao Bg a ne vjerujem da ce iamti prilike ici tim putem.

Yu je poslije IIWW imala oko 15 mil stanovnika a Bg oko 350k. Tada Sa iam oko 120k insana.
1981 Bg postaje milionski grad, a Sa te godine ima oko 350k stanovnika.

Sa bi se, u nekim elementima, moglo porediti sa Ljubljanom ili sa Skopljem.

Sarajevo danas moze da smjesti vise stanovnika vec sto moze da ih prehrani, pa mu je jedina sansa za razvoja u otvaranju novih radnih mjesta, prvestveno u relanom sektoru. Drazvni i usluzni sektori su vec sad predimenzionisani i prestoji im stagnacija.
Da bi se Sa razvijalo kao administrativno i kulturno srediste mora biti generator razvoja svih urbanih i rurarlh zajedica ciji je glavni grad. Sto Gorazde, Gradacac, Teslic, Tesanj, Konjic, Stolac, Trebinje budu uplacivali vise poreza u drzavnu kasu to ce Sa imati vise radnih mjesta u pozoristima, muzejima, univerzitetima, umjetnickim akademijama itd.
Da bi se manje urbane zajenice razvijale Sa ce se morati odreci mnogih drazavnih instituija i dislocirati ih u manje regionalne centre.
Na primer: sve sto se tice vojnih komandi generalstabova itd prebaciti u Zenicu. Neka i Zenica vidi hajra od drzavnih poslova.
Neki drzavni fakulteti i koledzi bi se trebali dislocirati iz Sa.

Ima li Sarajevo svoju strategiju razvoja? Je li ona dostupna online? Bi li ta strategija razvoja mogla biti predmet ove teme?
Kako mislis da se Beograd vise ne moze prehraniti,to jest razviti?Ne vidim nikakve razloge,nit znakove da dolazi do toga.Suprotno,zbog konstantne migraciji Beograd moze postati samo jos znacajniji za Srbiju.Dok se barem u Beogradu moze kolko tolko pristojno zivot,kod nas to nije slucaj ni u jednom gradu...ispravite me ako grijesim.
united bosnae

#64 Re: Buducnost Sarajeva

Post by united bosnae »

teodorfon wrote:
Kako mislis da se Beograd vise ne moze prehraniti,to jest razviti?Ne vidim nikakve razloge,nit znakove da dolazi do toga.Suprotno,zbog konstantne migraciji Beograd moze postati samo jos znacajniji za Srbiju.Dok se barem u Beogradu moze kolko tolko pristojno zivot,kod nas to nije slucaj ni u jednom gradu...ispravite me ako grijesim.
Ne znam od kuda tvrdnja da se kod nas ni u jednom gradu ne moze pristojno zivjeti, za razliku od Beograda????
Bio sam u Beogradu i "odgovorno tvrdim" (omiljena uzrecica nasih politicara) da je zivot obicnog covjeka u Sarajevu pristojniji od zivota slicnog covjeka u Beogradu. Jedina razlika je sto u Beogradu brojcano ima vise stanovnika koji su dosli sa sela a koje selo i dalje pomaze sto finansijski, sto u hrani i namirnicama.
Toto

#65 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Toto »

teodorfon wrote:
tema je sarajevo a ne bg.. mislim da ova dva grada nisu komplementarna .. pa bi se trebali vratiti na sa i baviti se njime ...
inace se gadajmo ofrljativnim ocjenama koje i ne moraju biti tacne a ja nemam namjeru da mjerimo cija je pemetnija i objektivnija ..

nemam nista protiv da otvoris temu o perspektivama bg ..
teodorfon

#66 Re: Buducnost Sarajeva

Post by teodorfon »

united bosnae wrote:
teodorfon wrote:
Ne znam od kuda tvrdnja da se kod nas ni u jednom gradu ne moze pristojno zivjeti, za razliku od Beograda????
Bio sam u Beogradu i "odgovorno tvrdim" (omiljena uzrecica nasih politicara) da je zivot obicnog covjeka u Sarajevu pristojniji od zivota slicnog covjeka u Beogradu. Jedina razlika je sto u Beogradu brojcano ima vise stanovnika koji su dosli sa sela a koje selo i dalje pomaze sto finansijski, sto u hrani i namirnicama.
Možda sam pretjerao kad sam rekao da se ni u jednom gradu ne može živjeti pristojno,ali ako bi se morao sad ispraviti i opet pogledati,vidio bi Sarajevo,Bana Luku i donekle Tuzlu kao regjonalne centre koji mogu omogućiti dostojan život široj masi društva.
teodorfon

#67 Re: Buducnost Sarajeva

Post by teodorfon »

Toto wrote:
teodorfon wrote:
tema je sarajevo a ne bg.. mislim da ova dva grada nisu komplementarna .. pa bi se trebali vratiti na sa i baviti se njime ...
inace se gadajmo ofrljativnim ocjenama koje i ne moraju biti tacne a ja nemam namjeru da mjerimo cija je pemetnija i objektivnija ..

nemam nista protiv da otvoris temu o perspektivama bg ..
Slažem se otišao sam off-topić sa poređenjem Sarajeva sa drugim gradovima i trebao sam se više fokusirat na plan razvijanja Sarajeva u jedan bolji grad,ipak bi volio barem preko pp da čujem tvoje mišljenje o budućnosti Beograda. :)
cyprus

#68 Re: Buducnost Sarajeva

Post by cyprus »

united bosnae wrote:Mozda je vec i bilo govora o tome te nisam u toku ali moze li mi neko reci zasto se Sarajevo svelo na samo 4 tz. gradske opcine, te sta je sa Ilidzom, Vogoscom, Hadzicima i Ilijasom?
Gledam gradske opcine Grada Beograda i uocavam da ih je 17. Beograd kao grad naravno da nije bitan ali pada u oci da je beogradska općina Lazarevac udaljene koliko i opcina Visoko (ako ne i dalje) od Sarajeva a opet opcina Visoko ne da ne pripada gradu Sarajevu nego je dio sasvim drugog kantona.
I onda opet postavljam pitanje zasto su opcine Ilidza, Vogosca, Hadzici i Ilijas izgubile status gradskih opcina?

Ovo ispod je mapa Grada Beograda sa pratecim općinama:
Image

... a ovo je mapa KS sa opcinama od kojih samo 4 opcine cine GRAD SARAJEVO: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad
Image
Ono što je beogradskih 17 opština, to je u suštini kod nas Kanton Sarajevo...
smijesni_ste

#69 Re: Buducnost Sarajeva

Post by smijesni_ste »

limeni wrote:Udavise ovi sto pate za beogradom koji je najbludniji i prljaviji grad Europe, imate srbijakafe.com ili beograd.rs pustite nase Seher Sarajevo da bude ono sto jeste, kulturni centar i glavni grad svih Bosnjaka na ovom svijetu!
Ona mirnoca u Sarajevu za vrijeme ramazana, ona duhovnost nikada necete dozivit u beogradu.
Dok pišem ovaj post, čujem Janu kako drma iz Barlotija :lol: :lol: :bih: :roll:
bach

#70 Re: Buducnost Sarajeva

Post by bach »

Sarajevo za 50 godina

Image

Image

Image

Image

Image

Image
smijesni_ste

#71 Re: Buducnost Sarajeva

Post by smijesni_ste »

Kamo sreće za 50...puno prije kako je krenulo :(
zavezata-vreca

#72 Re: Buducnost Sarajeva

Post by zavezata-vreca »

Nazalost grad sa lijepom prosloscu i nikakvom buducnoscu. Seobe cine svoje ... Dosli divlji i otjerali pitome.
bach

#73 Re: Buducnost Sarajeva

Post by bach »

smijesni_ste wrote:Kamo sreće za 50...puno prije kako je krenulo :(
Već danas pojedini dijelovi izgledaju kao Kikwit iz Konga ( Slike tog grada sam stavio kao usporedbu)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/krava-na ... /160704034
united bosnae

#74 Re: Buducnost Sarajeva

Post by united bosnae »

Fakat ne znam otkuda tolika zloba spram Sarajeva.
Zapravo znam...
Vecina sarajlija Bosnjaka koji zive u dijaspori pljujuci po Sarajevu lijece nostalgiju i opravdavaju svoju odluku.
Vecina sarajlija koji nisu Bosnjaci i koji ne zive u tom gradu pljuju po Sarajevu govoreci kako to nije onaj isti grad jer zaboga oni su ostali isti samo se grad promijenio.
Veliki broj sarajlija koji danas zive u Sarajevu su negativni i znaju samo kukati i osudjivati postojece stanje idealizirajuci proslo vrijeme. Umijesto da prestanu osudjivati druge trebali bi uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti svoj zivot na bolje.
Sarajevo nije savrsen grad ali je ljepsi nego sto je bio prije 20 godina.
cyprus

#75 Re: Buducnost Sarajeva

Post by cyprus »

Ozbiljno ljudi, Sarajevo ima svojih mana, ali po njemu se više hrače nego što isti to zaslužuje ili nego što za tim ima potrebe :-)
Post Reply