Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Moenx

#51 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

putokaz1 wrote:Snagu sda u Tuzli znamo to je manje od 20%.Njihov kandidat zavisi od sbb,hdz,i drugih anti J.I. glasača.
Snagu sbb neznamo.Pobjednik na anti sda politici 2014 je uradio političko samoubivstvo,dali je preživio?
Snagu crvenih znamo oko 50% ali(sdp+df+ns+ostale frakcije crvenih)(trenutni odnos je nepoznat ali ns je tu najslabija)
Snagu J.I. znamo popularniji je od sdp-a,ima gradski aparat u ruci,kontrolu novca koji će,kao i sda načelnici svugdje drugo,potrošit na kampanju.
Df je nepoznat takođe,vrebaju šansu,Gedžo(Ako je on) je pošten i borac protiv kriminala.Crveni protiv Imamovića će za njega.
Nezavisni iako solidno kotira mislim da nemože,jer nema infrastrukturu,osim ako dobro potplati ili nekom medijskom kampanjom prikloni sebi neutralne.
TA ili BA koji spajanjem sa NSRZB imaju 5 mandata,očekuju mnogo kao i novi GS.
Koliko je utjecajan Bešlagić sada?
Prica o Beslagicu mozda katkad tiha, je u svojoj sustini umnogom prica o Tuzli i Tuzlacima
Beslagic magistar tehnologije koji je svoju struku kroz ratni vihor zamjenio jednom drugomne moze ovih decenija nikako doci do izrazaja
Kao i ogromna masa tehnologa inzinjera i svih drugih struka koje bi pomogle da Tuzla vrati na one svoje stare pruge
Prica o Beslagicevoj i Imamovicevoj struji --- pa otprilike nesto slicno kao sukob Lagumdzije i rahmetli Durakovica
Sukob stare i mlade generacije, stare generacije slabijih refleksa mlade koja logiku vlasti vidi u smjeru otvaranja ka svijetu modernim trendovima i slicno (naravno to se katkad svede na hedonizam nekog poglavara lokalnog kantonalnog itd odbora date stranke)
Beslagic je u sukob sa Imaovicem stupio prije no sto su izabrani kandidati i predstavnici na okt izborima-- tu se otprilike latio davanjem uslova da nece podrzati SDP ako na celu liste bude Jasmin Imamovic; poslije je pregovarao sa DF ali bezuspjesno , valjda jer nije mogao progurati svoje ljude
I od tada cini se kako je utihnuo pustio valjda da stvari idu tokom otisao u Srebrenik na imanje sta li
Imamovicu mnogo toga zamjeraju , no cini se da je ostrica prema njemu otupjela jer on je sada borac rekao bih da Tuzla sacuva crveni imidz, tako u sjenu padaju sve snazne kritike na njegov racun
Prije cetiri godine SDA je dala ozbiljnog kandidata uzornog doktora , Tuzlaci su inace naucili ne biti crveni nego mozda vise biti uvijek kontra , pa kako je SDP tada vladao cini se da je tada Tuzla postala tlo za rast SDA i drugih stranaka
Naravno kako kampanja bude tekla mozda ce se desiti nesto ovo sve cini mi se mrtvaja (mozda je i takvo vrijeme ) koja najvise odgovara Imamovicu
mislim da Beslagic upravo potencira Berbica
Kazem puno je kritika na racun Imamovica, po meni najznacajnija stvar koju je napravio jeste ocuvanje multietnickog sastava glavnih ljudi u opstini -- cak je i sada drugi na listi za izbore nebosnjak
Tacno je cetvrti mandat je previse jos ako bude osvojen sa manje od 30 posto sto je moguce zbog veceg borja kandidata mislim da bi komotno mogao priznati sebi kako je vrijeme za odmor
Novak20

#52 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Novak20 »

foton wrote:
vivaldi wrote:opozicije nema jer nema sta ponuditi.

glavni cilj opozicije da se mole bogu da neki kolaicioni partner iz vlasti dobije dva zuta pa da oni ulete umjesto njih.

opozicija je samo pripravnicki da uletis u vlast u iste cipele
Opozicije nema jer ljudi masovno ne glasaju. Ovo malo prividne opozicije sto kao i ima je u dogovoru sa pozicijom i ceka svoj pripravnicki kako kazes.
Moze se diskutovati i o legitimnosti izbora za npr. entitetski nivo ili predsjednistvo jer mnogo ljudi ni ne priznaje trenutno uredjenje zemlje pa svojim izostankom sa glasanja ne daje legitimnost izabranima (u svojoj glavi je lakse prihvatiti da nisi dio toga ako nisi glasao). A neki ne razumiju da svojim neglasanjem prakticno (matematicki) glasaju za pobjednika izbora, a to je - trenutna pozicija. Ako niste zadovoljni ponudjenim strankama/kandidatima, vecu korist i svoje gradjansko pravo cete bolje ostvariti glasanjem za "random kvadratic" nego ako ne izadjete na izbore. Tek kad pozicija dobije incitament da zaista nesto uradi, moze biti napretka. Ili ako opozicija osjeti da ima kome da prica. Ako neka partija dobija 70% glasova (od 15% zicer stanovnistva) zbog male izlaznosti, ne pada im na pamet da remete tu situaciju, niti ce biti opozicije, osim ove uhljebaske, da ima kapacitet za promjene. Mislim da bi bio veliki korak naprijed ako se uvede obaveza glasanja. Ili makar ponistavanje izbora ako je izlaznost ispod 60%.

I na kraju, tesko je biti opozicija u zemlji u kojoj se rezultati znaju prije glasanja jer nam u dokumentu koji ima funkciju ustava vec pise koliko kojih mora biti gdje. Ako se ne uklapas u te matrice, donji si, a ako se pokusas uklopiti, opet si donji jer si amater u tom polju i ne nudis nista novo i gubis energiju na tudjem terenu.
Recimo da ste u pravu kada tvrdite da opozicije nema ili je blijeda kopija vlasti. Recimo da se i ja slažem sa tom konstatacijom da u BiH djeluje "opozicija" kao privid opozicije.

Međutim. šta mi kao državljani BiH imamo od toga što nemamo opoziciju ? Zna li iko za neki projekat, neki samostalni uspjeh naše poslijeratne vlasti potpomognute „opozicijom“ koji nas je barem na neko vrijeme izdigao iznad negativnih pokazatelja i kaskanja za okruženjem ? Da li neko ima iluziju da će biti bolje?

Dakle, bilo da je u pitanju vlast, bilo da je u pitanju „opozicija“, tonemo mi građani a njihov orkestar svira. I vlast i „opozicija“ već su kupili čamce za spašavanje našim parama. Opozicija ako je ima tone zajedno sa nama koji smo se u večini očito pomirili sa sudbinom.

@foton, sasvim si u pravu sa uvođenjem obaveznog glasanja. Glasanje je obavezno u Grčkoj, Kipru, Bugarskoj, Italiji, Luksemburgu, Danskoj, Belgiji, Finskoj, Brazilu, Čuleu, Argentini, Australiji i mnogim drugim zemljama. Kazna za neizlazak na izbore u Bugarskoj je 25 Eura.

Uz obavezno glasanje, mogao bi se povećati izborni prag a samim tim i interes za okrupnjavanjem stranaka ujedinjenjem ili koalicijom. Pozitivna stvar je i ovaj popis stanovništva. Izgleda da je neko naredio da se opet pretitraju izborni spiskovi, barem u mojoj općini. Na izbornim spiskovima se vode ljudi koji ne žive u ovoj zemlji a neki nisu ni na ovom svijetu već 20 godina. To svakako umanjuje mogućnost manipulacije.

Zašto da neka stranka bude vječito na vlasti sa 25% birača ili prevedeno sa 12-13 % biračkog tijela. Nije isto kada je u zemlji zadovoljno 12 % biračkog tijela ili 25% istog. To što je neko lijen da izađe na izbore da pokaže svoju volju jednako me j..e kao i onih 12% kojima je istinski dobro, materijalno i/ili duhovno.

Prva stranka koja se na općim izborima bude zalagala za obavezno glasanje ima moj glas 100%. Ovo je jedan od načina da se nešto uzburka i promijeni.

Problem je što to ne odgovara ni vlastima ni „opoziciji“ i što je teško u praksi sprovesti. Evo primjera. Zalaganje za izmjenu Izbornog zakona u smislu usvajanja mehanizma za sprječavanja pat pozicija nisu uspjela. Formalno su sve stranke u BiH za to ali se ne mogu dogovoriti da li su to prijevremeni ili vanredni izbori i koliko je trajanje mandata u slučaju osvajanja vlasti. Tako dogovori padnu u zaborav a sve ostane po starom.

Za početak možemo pričati. Ako naguramo još par stranica potrudit ću se da sastavim listu grešaka „opozicije“ pa možemo mozgati kako iste otkloniti.
Moenx

#53 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

do 50 % je izlaznost i u regionu ja mislim
Ako izadje vise to bi moglo znaciti da smo optereceni politikom da je politika progutala cijeli nas kulturni zivot
I svaku nasu slobodu
Naletjeh ovih dana na izjavu nekog iz susjedne Srbije koji veli kako je politika progutala (njihove) zivote u Srbiji
I to je zaista tako
Politika postaje karneval pozornica show kojem mogi teze reputacija politicara se zasniva na popuarnosti kakve zvijezde
Novak20

#54 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Novak20 »

Politička scena BiH je definitivno podijeljena između 3 vladajuće nacionalne stranke. Jedini interes koji drži te tri stranke na okupu nije zajednički program koji za cilj ima boljitak svima nego neprikosnovenu vladavinu u vlastitom toru. Zbog toga se vladajuće stranke rijetko obračunavaju između sebe direktno jer ne znaju kad će kome od njih zatrebati pomoć nekoga iz drugog tabora čobana. Recimo da je to ok jer ima i gorih alternativa.

"Ovce" koje nisu u teritorijalno određenom toru prepuštene su vukovima ili drugim čobanima na milost ili nemilost. To je otprilike položaj Srba u F BiH, Hrvata i Bošnjaka u RS, Hrvata u Središnjoj Bosni i Bošnjaka u Hercegovini.

Pozicija tako suvereno vlada uzimajući zbog složenog zakonodavnog sistema po potrebi satelite iz "opozicije" koji se također bez razmišljanja uključuju u interes jedne od ove tri stranke.

Ako budemo pričali o "opoziciji" realno je da i nju posmatramo kroz prizmu ove etničko-nacionalističke podjele. Postoji dakle "opozicija" SNSD, "opozicija" HDZ i "opozicija" SDA. Barem ja to tako vidim.

Vještom manipulacijom ili prostije rečeno dopuštanjem da se s vremena na vrijeme podoji državna sisa, "opozicija" se drži u pokornosti. Ta pokornost se reguliše konkurencijom unutar same "opozicije". Što je konkurencija veća, posao za vladajuće je lakši. "Opozicija" sama sebi nalazi opravdanje u samo jednoj riječi - konstruktivan/na. Ko biva, rade za opšte dobro a nama (meni) je sve gore.

Ovakvu "konstruktivnu opoziciju" vladajući koriste za međusobna prepucavanja, obračune u rukavicama pa i pružanje indirektne pomoći kad se fotelje zadrmaju.

Primjeri. SDA se nikada nije ozbiljnije obračunavala sa HDZ ili SNSD/SDS. To je radio, sa manje ili više uspjeha, SDP 2000 i 2010 putem zaboravljene (probosanske) NHI, Lijanovića i HSP crnokošuljaša, pa i kandidata za Predsjedništvo Ž.K. U tim natezanjima SDP je na kraju popustio ali više nikad neće biti što je bio jer se uključio u nacionalističku utakmicu protiv onih kojima je nacionalizam u krvi.

SzBiH je bila zadužena za SNSD/SDS. Da ne tražim Aprilski paket i druge stvari.

Rezultati su:
Nevjerovatan uspjeh HDZ na izborima.
Osnivanje Hrvatskog Narodnog Sabora kojim se definiraju ciljevi pozicije i opozicije.
Preživljavanje i uspjeh SNSD.
Preživljavanje i trijumf HDZ
Preživljavanje i trijumf SDA.
Nestanak NHI. Krah SDP. Krah SzBiH.

Uništen osjećaj kod birača da svojim glasom može učiniti nešto da se stanje promijeni. Troglava vlast sretna u svojim torovima i zadovoljna državnom sisom u kojoj još ima hajra.

Dakle. Visoko kotirane greške "opozicije" koja je privremeno bila uz nacionaliste i koju su iskoristili i HDZ da se digne visoko i SDA da preživi pa da udari "opoziciju" kako treba i Mile da se sprda i potpaljuje sve redom.

Cilj opozicije prije svega treba biti vlastito ideološko profiliranje (recimo građansko, socijalno...) i insistiranje na njemu. Borba za vlast treba biti principijelna i stalna kritika vladajućih. Nikako pomoć u vidu konstruktivnosti u radu vlasti ili ne do Bog postizborna koalicija.

Koaliranje treba raditi prije izbora da se birači ne zavaravaju i ne prodaju poslije izbora troglavoj vlasti. Da sam znao da će SDP u vlast sa SDA, nikada ne bi dobili moj glas. Postizborne koalicije ako ih bude mogu biti samo sa strankama opozicije ili "opozicije" a nikako sa ovima što vladaju frtalj vijeka.
Moenx

#55 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

Izjednacavanje SDA hDZ i SDS cini mi se nepravednim
SDA je manje vise ucestvovala u odbrani zemlje
Prije bi se reklo da vladajuce stranke unutar sva tri korpusa zivotare u svijetu politike na racun trenutnog dodogovora, a taj trenutak traje sa prekidima punih 25 godina
SNSD vlada na terenu RS (i to je pitanje dokle) jer je pomirio tradicionalno uvazene ljevicarske struje na ovim prostorima i one mracne nacionalisticke
To je izazov kojeg cini se sve stranke moraju preci i dati odgovor za narod prihvatljiv
Naravno znamo da je SNSD cista sarena laza ali djeluje na ustrb gore pomenutih principa
Novak20

#56 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Novak20 »

Moenx wrote:Izjednacavanje SDA hDZ i SDS cini mi se nepravednim
SDA je manje vise ucestvovala u odbrani zemlje
Prije bi se reklo da vladajuce stranke unutar sva tri korpusa zivotare u svijetu politike na racun trenutnog dodogovora, a taj trenutak traje sa prekidima punih 25 godina
SNSD vlada na terenu RS (i to je pitanje dokle) jer je pomirio tradicionalno uvazene ljevicarske struje na ovim prostorima i one mracne nacionalisticke
To je izazov kojeg cini se sve stranke moraju preci i dati odgovor za narod prihvatljiv
Naravno znamo da je SNSD cista sarena laza ali djeluje na ustrb gore pomenutih principa
Uz malo pažljivije čitanje onog što sam napisao u prethodnom postu, vidi se da SDA, HDZ i SNSD pominjem kao nacionalne stranke u poslijeratnom kontekstu. Bez obzira na njihovu pojedinačnu borbu za integraciju odnosno dezintegraciju naše domovine, oni sada čine vlast - poziciju. "Opozicija" je nažalost podjeljena tačno po ovoj nacionalnoj shemi. Jednostavnije rečeno, podjela je urađena na bošnjačku, srpsku i hrvatsku "opoziciju". Uz, možda, časne izuzetke izgubljenih ovčica.

Gledajući na brzu ruku pregled listi za lokalne izbore vidim da se u nekim mjestima kandiduju koalicije koje su objedinile i poziciju i "opoziciju". Tako da imamo saveze HDZ i HDZ 1990+druge stranke hrvatskog predznaka. Takvih koalicija ima i na bošnjačkoj i na srpskoj političkoj sceni.

Fasciniralo me ime stranke iz RS "Povratak otpisanih". :D Ne mogu shvatiti da ljudi imaju toliko vremena za zaj...ciju. Pošteno bi bilo da se za registraciju stranke digne prag na barem 3.000 potpisa. Već je bilo riječi o ovome. Vladajućim baronima to naravno ne pada na pamet.

Ko ima vremena evo listi za analizu.

http://www.izbori.ba/Documents/Lok_Izbo ... _listi.pdf
putokaz1

#57 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by putokaz1 »

Da sda se branila.
ali kakva je razlika u vladanju poslije 1996?sa ostale dvije partije
Novak20

#58 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Novak20 »

putokaz1 wrote:Da sda se branila.
ali kakva je razlika u vladanju poslije 1996?sa ostale dvije partije
Recimo da je politika je umijeće mogučeg. Vladajuće stranke pominjem samo da prikažem odnose pozicije i "opozicije".

Prije 1995 nije se branila SDA nego je najvećom mjerom učestvovala u organizaciji i otporu dijeljenju BiH kao bivše jugoslovenske republike. U smislu očuvanja vanjskih granica to joj je, zajedno sa drugima i uspjelo ali je BiH unutar svojih granica ipak podijeljena neobičnim, komplikovanim, asimetričnim sistemom vladanja, tzv. dejtonskom luđačkom košuljom.

Pogrešno bi bilo misliti da su svi ljudi koji su učestvovali u obrani BiH ideološki bili bliski sa SDA koja je poslije 1996 godine pa do danas izgubila 3/4 podrške biračkog tijela koje se rasplinulo na bezbroj novih stranaka. SDA je činila greške. I danas ih čini ali to joj nije smetnja da vlada zajedno sa ostale dvije nacionalne stranke HDZ i SNSD zahvaljujući izbornom sistemu koji omogućava da sa voljom 10-15% biračkog tijela neprikosnovljeno učestvuješ u troglavoj nacionalnoj vlasti nad dijelovima BiH. To je prava pragmatična pozicija. Htjeli mi to priznati ili ne sve ostalo je "opozicija" širokog interesnog i ideološkog spektra. "Opozicija" se vidi u ulozi pozicije i suštinski ne mijenja ništa. Primjer, SNSD je bio "opozicija" dok nije pomeo SDS. Da li se šta promijenilo?

Podjela političke scene po nacionalnoj shemi generiše stalne trzavice, strah i dugoročno gledano slabljenje integracionih faktora društva. Ovo dalje vodi momentu o kojem ne želim ni misliti.

Zbog toga, nama je potrebno postojanje opozicije koja za razliku od "opozicije" nema nista sa već viđenim shemama političkog kurvaluka. Preciznije, opozicija se principijelno ne miješa u ovakvu vlast i poziciju ali je svakodnevno kritikuje.

Povjerenje se teško stekne a lako izgubi pa je insistiranje na neokaljanosti u smislu političkog mešetarenja jako bitno da se iz "opozicije" pređe u opoziciju.
putokaz1

#59 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by putokaz1 »

da slažem se.
Sdp je djelimično opozicija ali uglavnom ''opozicija''.
Bivša sbih nije bila čak ni ''opozicija''.
Sbb je bio opozicija,bar nisu bili sa sda,do neki dan,sad su otirač.
hdz90 samo ime govori šta su.
hsp je bio opozicija ali ono malo što su bili na vlasti ih(sami sebe)je UNIŠTILO.
Boss, oni su bili ''opozicija'' ali Radeljaš je uveo u vlast,sdpu su bivali opozicija.
Bps,neznaju gdje su su-''opozicija''.
Asda-samo ime govori ko su.
NS(uglavnom sarajevska)oni su neutralni ali povremeno zna njihova ruka da odluči:''mi smo ''za'' ali iz različitog razloga'',Još nemaju fotelja(upravnih) pa možemo reći da su OPOZICIJA,u njih su uprte sve oči,njih čekamo 2016.
Df mlada stranka,crvena,ali neznaju gdje su ,dobar rezultat pa koalicija s sda -neuspješna-pa saradnja s sdp,istovremeno i sukob.Rečenica:Radit ćemo po Zakonu,bi trebala da predstavlja opoziciju.
ko još ima, bivši nsrzb,opozicija po multietničnosti,imali su zastupnike u svim kantonima,što je fenomen,iz svih naroda takodje,ali dolaskom na vlast su postali sda-hdz,te se raspali.
Dnz(lbh) stranka jednog grada.
Sdu nhi zsdmm(mile marceta),, i ostale lijeve desne centar stranke ,služile za podizanje ruku...to je otprilike Federalna opozicija-''opozicija''.
Moenx

#60 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

Pa sad ne znam zasto je cilj oppozicija, vjerovatno postoji razlog za koji sam ja nemust
Opozicija se u nas u delikatnoj situaciji kakvoj jesmo vecinski neopravdano smatra za izdajnika drzave
I to je fakat
SDA ce za SDP uvijek reci da radi ne znam protiv Bosnjaka
SDP ce za SDA reci kako rade na djeljenju drzave
I to su optuzbe slozicemo se izlaze iz okvira klasicnih pozicija opozicija odnosa
To su optuzbe koje izravno implikuju iskljucivost spram drugog
To je tako kako je i jedna i druga opcija su jake u narodu govorim o Bosnjacima
samo je potrebno stvoriti atmosferu da jedna nadvlada
SDP je bioi jeste blizu svoje propasti no ipak druge stranke se javljaju na politickom terenu tako da mjesto za opoziciju nije nikad upraznjeno
Opozicione sile su pue mladih ljudi ali i markantnih likova koji nesto znace
I par trenutaka da ostanem na tom urusavanju SDP -- SDP je kroz vrijeme katkad postajao sinonim za opoziciju
Cini se da njegovim urusavanjem dolazimo do trenutka kada je opozicija pred gotovo gasenjem mnogi to cak i prognoziraju udruzivanjem SDA i SBB
No cini se da je to narod sam odabrao ajvise je napadao SDP a prema SDA se stvorila koliko toliko kriticna masa kakva je postojala i u ratnim i posebno postratnim vremenima kada je patriotski cin bio glasati za SDA
To je mozda trenutak koji trebamo zapamtiti hvala Boguopozicija nije izgubila sve sanse niti je u predgradju politicke scene ali to je kljucni tren u procesu stvaranja jednopartijskih sistema
A zasto se SDP urusio
Urusio se jer je DODIK tada bio u igri SDP nije nikako mogao sa SDS i SDS nije tada bio ozbiljan konkurent
Dakle SDP je morao sa Dodikom a Dodik je cinicki unistavao moralno jezgro te stranke
Naravno tu je i pojava mladih lavova u stranci zeljnih vlasti
putokaz1

#61 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by putokaz1 »

opozicije ima više nego npr sda .
sda samo dobije 40%.
ali uvjek bude par ričica(Radeljaš,Sbuih...)
Moenx

#62 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

A onda Bakir kaze u jedinstvu je snaga i dobije izbore relativno i formira Vladu
To opozicija ne moze
Novak20

#63 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Novak20 »

Par stvari otežava posao opozicije u BiH. Davno mi jedan SDA političar u razvoju priznade da je građanskoj opciji u BiH 100 x teže postići politički cilj nego nacionalnoj. Prevedeno, 100 x više i bolje građanska opcija mora da radi od nacionalne da bi politički rezultat na izborima bio isti ili bolji. Možda je pretjerivanje ali nije daleko od istine.

@Moenx...naravno da će stranke pozicije tvrditi da je "opozicija" izdajnička. Ne izdajnička u smislu izdaje BiH nego u smislu izdaje vlastitog nacionalnog korpusa. Ta "izdaja" je u uvjetima cementiranog postdejtonskog stanja apstraktan pojam, kao i plašenje "nas" anam onim. "Opozicija" na to nema adekvatan odgovor i što je najgore traži sebi opravdanje za saradnju sa pozicijom umjesto da se bavi mišlju kako da tu vlast smijeni. Ovakvu "opoziciju" koristi jedna glava pozicije u napadu na druge dvije.

Meni lično, prava izdaja BiH se radi kroz pljačku države, korupciju, nepotizam i sve druge moguće negativne pojave koje mogu zadesiti jedno društvo. Tu je pozicija neprikosnovena i sve izbirikanija u sakrivanju svojih mahinacija a "opozicija" premlaka u detektovanju i osudi negativnosti. Većini naroda je to poslije 20 godina zuluma i uhodanih shema predizbornog zamazivanja očiju jasno pa ne glasa ZA nekoga nego PROTIV nekoga. Postoji i kategorija koja ne glasa ni za koga ali time indirektno pomaže poziciju.

Čeka se, dakle, opoziciona stranka čiji članovi imaju vlastiti integritet, agresivnu kritiku i cilj da pošto-poto osvoje vlast.

Ne mogu reći da i sam nisam navijački nastrojen i gledam neke stranke "opozicije" sa simpatijama. Pogledam malo čime se bave kad tamo... dali inicijativu za park, prihvaćena naša inicijativa (od strane pozicije) za ovo i ono, zalagaćemo se za....i predlažemo....??????

Inicijative "opozicije" koje vlast prihvati i realizuje pripisuje se vlastima. Na kraju posla slika se vlast a ne onaj koji je dao ideju. Opoziciji saradnja i konstruktivnost stvarno nisu potrebne. Čak ni u OV, opozicija ne treba da učestvuje u radu bezbrojnih komisija. Time se sva odgovornost za dobro ili loše 100% stavlja u ruke pozicije. "Opoziciji" ovo ne pada napamet i gleda da barem par članova uvali u komisije za par stotina maraka.

:) Ne vodim neku stranku pa se može reći da mi je lako pričati ali ......

Nema saradnje sa pozicijom dok opozicija ne postane vlast. Pa kritika imenom i prezimenom, gospodin ostvario gubitak u JP ili državnoj firmi. Tražimo smjenu, tražimo odgovornost. Nije uhapšen, zašto nije??? Od para koje su izvjetrile mogli smo napraviti to i to. Kritika i samo kritika uz jednu napomenu.

Opoziciji se greške ne praštaju pa onaj koji kritikuje mora biti "čist" i ne smije raditi po shemama ja tebi, ti meni.
Moenx

#64 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

Nazalost situacija je takva kakva je
Za nadati se kako ce se u doglednoj buducnosti postovati rad i aktivnost svakog pojedinca te tako u potpunosti saslusati ono sto on ima da doprinese a ne da bude iskoristen na takav nacin
Mozda ce ioktobarski izbori donijeti neki prevrat
putokaz1

#65 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by putokaz1 »

Moenx wrote:Nazalost situacija je takva kakva je
Za nadati se kako ce se u doglednoj buducnosti postovati rad i aktivnost svakog pojedinca te tako u potpunosti saslusati ono sto on ima da doprinese a ne da bude iskoristen na takav nacin
Mozda ce ioktobarski izbori donijeti neki prevrat
Oktobarski izbori...
hahahah
pa nabroji 10 općina u kojima će pobjedit neko a da nije -sda-hdz-?
Teško bit će 5(ili više) nezavisnih,Babo, možda do 5(max) ''crvenih'' općina,a-sda?,hdz90(2-3)...
Moenx

#66 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by Moenx »

Pa, ko zna
Nada umire posljednja
Ali ima tu nesto kada kazes da nabrojim 10 opstina gdje ce pobijediti opozicija
Razmisljanje o crvenim i zelenim opstinama cini mi se kontraproduktivno za opoziciju
Postoji jedan termodinamicki fenomen -- recimo da imamo tokom dana temperature od 30 do 40 a mi se nalazimo u sobi
Ukoliko dodje do nahglog zahladjenja vani -- zrak je vani sada hladniji a u sobi bez promahe imamo i dalje topao zrak
Zbog velike razlike u temperaturi i pritiscima ne dolazi do mjesanja te dvije mase, osim ako ne ukljucimo tu recimo promahu
Tako soba ostaje topla ako ne i toplija nego inace
Dakle postaje temperaturno izolovana
Tako je i sa opozicijom ukoliko pobijedi u jednom gradu tada ce taj grad postati izolovan od ostale te nece moci da siri svoj utjecaj
Tako da je mozda za opoziciju pametnije da preda neke opstine kako bi se onda ideja te iste opozicije podjednako razvijala u svim djelovima zemlje
jao_situacije

#67 Re: Sve greške "opozicije" i kako ih ispraviti

Post by jao_situacije »

ove teme su meni baš kjut
čuj opozicija, čuj greške :lol:
Post Reply