Asimilacija naroda u BiH i regionu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

KB9

#51 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by KB9 »

malogradjanska tematika svega mi
Tesla10

#52 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Tesla10 »

Čuj zato što su i religija i narod u isto vrijeme :roll: .

Pa i kršćani i muslimani imaju svoje religije (koje su po meni iste) ali opet se ti nazivi pišu kod nas malim slovom.

A to da svi jevreji imaju isto porijeklo je u najmanju ruku glupost, da ne kažem nešto gore.

I jevrej ne može biti nacionalna odrednica, nema šanse pa neka se svi nasade na glavu.
Ajatolah_

#53 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Ajatolah_ »

Gojeni H wrote:
Tesla10 wrote:Mali off ali zašto se termin "Jevrej" piše velikim slovom a "musliman", "kršćanin" ili "budista" malim slovom?

Nego dobra tema. Albanci me najviše fasciniraju sa svojom nacijom. Kod njih pojam "Bog" ne predstavlja nikakvu važnost, već samo "Albanizam". Čuvaju ljudi to i na to su jako ponosni.

Dok sa druge strane nedostatak nacionalne svijesti i vrlo loš asimilacijski i integracijski program nas u Bosni može nažalost dovesti do raspada te iste nam Bosne.
Dobro pitanje ... jedno objasnjenje koje sam ja nasao je da Jevrej moze biti vjerska ali i nacionalna pripadnost.
Meni vala i nije imalo smisla ...
Oni su zaseban narod, a imena naroda se pišu velikim početnim slovom. Narod koji ima sebi svojstvenu religiju, i ta isprepletenost etničke skupine i religije je poprilično jedinstvena...
Zokipfc

#54 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Zokipfc »

insomnia78 wrote:Hocu hvala
Necu valjda praviti neprilagodjenog debila koji nije prispio ni tamo ni vamo? Ko arapi ovdje po fr. Ta djeca se nikad nece vratiti zivjeti u BiH ako se ne uklope ovamo gdje su rodjeni, zive, idu u skolu nema im od zivota nista.
Naravno da dijete treba znati ko je i odakle je, biti ponosno na svoje porjeklo, poznavati jezik (moja razumije i prica oba bez problema) ali isto to treba osjecati i za svoju domovinu

S moje sokoćalo
Zasto treba dijete biti ponosno na porijeklo?
mirzaaa33

#55 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by mirzaaa33 »

Ja sam s jedne strane Bosanac a s druge Bošnjak i nisam nikad imao problema u asimililaciji među Bošnjacima. Štaviše, osjećam se ko svoj na svom i ko da nisam iz mješovitog braka. Nisam izgubio svoj bosanski identitet iako sam među Bošnjacima, znači može se.. Svi ovi koji kažu da se mora postati Francuz ako se tamo živi nije istina.
cyprus

#56 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by cyprus »

Ne brkajte integraciju i asimilaciju... Itekako je moguće istovremeno biti i Francuz i Bošnjak, kao i Švicarac i Albanac...

A neko ko misli da može etnički identitet konzervirati i izolovati ga od vanjskih uticaja i promjena kako bi isti trajao kroz stoljeća, u ogromnoj je zabludi...
Danguba

#57 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Danguba »

Integracija Da
Asimilacija NIKADA
Tesla10

#58 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Tesla10 »

Ajatolah_ wrote:
Gojeni H wrote:
Tesla10 wrote:Mali off ali zašto se termin "Jevrej" piše velikim slovom a "musliman", "kršćanin" ili "budista" malim slovom?

Nego dobra tema. Albanci me najviše fasciniraju sa svojom nacijom. Kod njih pojam "Bog" ne predstavlja nikakvu važnost, već samo "Albanizam". Čuvaju ljudi to i na to su jako ponosni.

Dok sa druge strane nedostatak nacionalne svijesti i vrlo loš asimilacijski i integracijski program nas u Bosni može nažalost dovesti do raspada te iste nam Bosne.
Dobro pitanje ... jedno objasnjenje koje sam ja nasao je da Jevrej moze biti vjerska ali i nacionalna pripadnost.
Meni vala i nije imalo smisla ...
Oni su zaseban narod, a imena naroda se pišu velikim početnim slovom. Narod koji ima sebi svojstvenu religiju, i ta isprepletenost etničke skupine i religije je poprilično jedinstvena...
A muslimani nisu zaseban narod? Budisti? Kršćani? Kako misliš zaseban narod? Na šta tačno ovdje misliš? I ovo je dio teme.
cyprus

#59 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by cyprus »

@Tesla, stvar je jednostavna...

Jevreji su i etnička i religijska grupa...

Kršćani jesu religijska, ali nisu etnička grupa...
Muslimani isto tako...
Budisti isto tako...

Imena pripadnika religijskih grupa se pišu malim slovom, a imena pripadnika etničkih grupa velikim... Tako da Jevreje možeš pisati velikim slovom ako misliš na etničku grupu ili malim, ako misliš na religijsku... Pripadnike ostalih religijskih grupa uglavnom ne možeš pisat velikim slovom, uz možda neke izuzetke (Muslimani do 1991. godine u Jugoslaviji)...

Šta ti nije jasno?
KIseljak12

#60 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by KIseljak12 »

Zokipfc wrote:
insomnia78 wrote:Hocu hvala
Necu valjda praviti neprilagodjenog debila koji nije prispio ni tamo ni vamo? Ko arapi ovdje po fr. Ta djeca se nikad nece vratiti zivjeti u BiH ako se ne uklope ovamo gdje su rodjeni, zive, idu u skolu nema im od zivota nista.
Naravno da dijete treba znati ko je i odakle je, biti ponosno na svoje porjeklo, poznavati jezik (moja razumije i prica oba bez problema) ali isto to treba osjecati i za svoju domovinu

S moje sokoćalo
Zasto treba dijete biti ponosno na porijeklo?
Zato sto ga je sam zaradio i ostvario :izet:
supercali

#61 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

cyprus wrote:@Tesla, stvar je jednostavna...

Jevreji su i etnička i religijska grupa...

Kršćani jesu religijska, ali nisu etnička grupa...
Muslimani isto tako...
Budisti isto tako...

Imena pripadnika religijskih grupa se pišu malim slovom, a imena pripadnika etničkih grupa velikim... Tako da Jevreje možeš pisati velikim slovom ako misliš na etničku grupu ili malim, ako misliš na religijsku... Pripadnike ostalih religijskih grupa uglavnom ne možeš pisat velikim slovom, uz možda neke izuzetke (Muslimani do 1991. godine u Jugoslaviji)...

Šta ti nije jasno?
Ime jevreji.kod nas je kao bosnjak I religijska I etnicka
Jevreji bi trrbalo da su religijska a zidovi etnicka al kao sto rekoh to je kod nas isto a niko da vidi pravu razliku
cyprus

#62 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by cyprus »

Respo bolan, utvrdili smo to davno :mrgreen: Jevreji, Židovi i Hebreji su sinonim za isti narod i istu religijsku grupu... Ne samo kod nas, ni u jednom jeziku se ne pravi diferencijacija...

Bošnjaci naravno nisu religijska grupa :D
supercali

#63 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

cyprus wrote:Respo bolan, utvrdili smo to davno :mrgreen: Jevreji, Židovi i Hebreji su sinonim za isti narod i istu religijsku grupu... Ne samo kod nas, ni u jednom jeziku se ne pravi diferencijacija...

U svakom jeziku se pravi razlika izmedju tih izraza Jewish I Hebrew
Al posto je nama lakse ma sve je to isto onda je sve sinonim za jedno

Bosnjaci su danas sinonim za religijsku grupu svidjelo se to nekome ili ne
KIseljak12

#64 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by KIseljak12 »

supercali wrote:
cyprus wrote:Respo bolan, utvrdili smo to davno :mrgreen: Jevreji, Židovi i Hebreji su sinonim za isti narod i istu religijsku grupu... Ne samo kod nas, ni u jednom jeziku se ne pravi diferencijacija...

Imate zidovski etnicitet, zidovsku vjeru i zidovsku kulturu, neko ima samo jedno, neko dvoje, a neko sve troje. To je specifican slucaj sto se tice identiteta, te sami zidovi raspravljaju o tom pitanju zadnjih 1500 godina.
supercali

#65 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

KIseljak12 wrote:
supercali wrote:

Imate zidovski etnicitet, zidovsku vjeru i zidovsku kulturu, neko ima samo jedno, neko dvoje, a neko sve troje. To je specifican slucaj sto se tice identiteta, te sami zidovi raspravljaju o tom pitanju zadnjih 1500 godina.
Ne postoji zidovska vjera kao vjera
To je samo nacin da se kaze kod koga je nastala jevrejska vjera tj judaizam
Isto kao da kazes imas arapsku vjeru jer je nastala u arabiji
Tesla10

#66 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Tesla10 »

Bošnjaci su sinonim za religijsku grupu :-) :run: .

Isusa mi da sam jučer umro ne bi se danas mogao tako lijepo nasmijati hahahahahahaha.
Zokipfc

#67 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Zokipfc »

KIseljak12 wrote:
Je li ovo ironija ili si ozbiljan?
KIseljak12

#68 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by KIseljak12 »

supercali wrote:
KIseljak12 wrote:
supercali wrote: U svakom jeziku se pravi razlika izmedju tih izraza Jewish I Hebrew

Ne postoji zidovska vjera kao vjera
To je samo nacin da se kaze kod koga je nastala jevrejska vjera tj judaizam
Isto kao da kazes imas arapsku vjeru jer je nastala u arabiji

Rijec judaizam je izvedena od latinske "Iudaismus", koja je izvedena iz grcke Ἰουδαϊσμός, koja dolazi od hebrejske יהודה koja na hebrejskom oznacava nesto sto posjeduje osobine zidovskog etnosa. Tako da jeste zidovska vjera, tj. vjerovanje zidova, tj. naroda koji je sklopio savez. Mozes napustiti Elohima, ali on nikad nece napustiti tebe.
KIseljak12

#69 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by KIseljak12 »

Zokipfc wrote:
KIseljak12 wrote:
Sta mislis :D (mislio sam da :izet: dovoljno govori)
supercali

#70 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

Tesla10 wrote:Bošnjaci su sinonim za religijsku grupu :-) :run: .

Isusa mi da sam jučer umro ne bi se danas mogao tako lijepo nasmijati hahahahahahaha.
Sta je smijesno od 93-e jesu iako je to samo stara rijec za bosanca
supercali

#71 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

KIseljak12 wrote: Rijec judaizam je izvedena od latinske "Iudaismus", koja je izvedena iz grcke Ἰουδαϊσμός, koja dolazi od hebrejske יהודה koja na hebrejskom oznacava nesto sto posjeduje osobine zidovskog etnosa. Tako da jeste zidovska vjera, tj. vjerovanje zidova, tj. naroda koji je sklopio savez. Mozes napustiti Elohima, ali on nikad nece napustiti tebe.
To je sasvim drugacije tumacenje ako ces po vjeri
Po vjeri I vjerskim knjigama svasta nesto pise sto ne znaci da je tacno
Ne mora ni.moje biti tacno samo sto do.mog zakljucka dolazimo ako iskljucimo vjeru I vjerske dogme iz slagalice
Zokipfc

#72 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Zokipfc »

KIseljak12 wrote:
Zokipfc wrote:
KIseljak12 wrote:
Sta mislis :D (mislio sam da :izet: dovoljno govori)
Eh zemljace, cinjenica da te to uopste pitam dovoljno govori o povjerenju koje imam u ljudskoj inteligenciji..
Ajatolah_

#73 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Ajatolah_ »

supercali wrote: Ime jevreji.kod nas je kao bosnjak I religijska I etnicka
Jevreji bi trrbalo da su religijska a zidovi etnicka al kao sto rekoh to je kod nas isto a niko da vidi pravu razliku
Ovo jednostavno... nije tačno, i ne znam na osnovu čega uopće temeljiš. Riječ Židovi je "zapadna" varijanta, tj. varijanta ustaljena u hrvatskom jeziku, a Jevreji u srpskom; kod nas, kao i obično, možeš probrati koju varijantu želiš, ali to su sinonimi...
I u engleskom Jew i Hebrew su sinonimi.
supercali

#74 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by supercali »

Ajatolah_ wrote:
supercali wrote: Ime jevreji.kod nas je kao bosnjak I religijska I etnicka
Ovo jednostavno... nije tačno, i ne znam na osnovu čega uopće temeljiš. Riječ Židovi je "zapadna" varijanta, tj. varijanta ustaljena u hrvatskom jeziku, a Jevreji u srpskom; kod nas, kao i obično, možeš probrati koju varijantu želiš, ali to su sinonimi...
I u engleskom Jew i Hebrew su sinonimi.
Tacno je itekako
Ovo jew I hebrew se moze porediti sa sadasnjim bosnjak I bosanac
Jew kao bosnjak a hebrew kao bosanac
hAZNADAR

#75 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:
hAZNADAR wrote:
Izuzeci ne potvrdjuju pravila. Znam i licno za par slucajeva, a bio je medijski eksponiran onaj cetnik iz Vukovara svojevremeno iz mijesanog braka. Anti Starcevicu kojeg ne treba previse objasnjavati je najvjerovatnije majka bila Srpkinja.

Ali velika vecina, apsolutna velika vecina je jednostavno operisana od sovinizma. Koji u slucaju mijesanih brakova nemaju ni logike jer kako neko moze mrziti dio sebe.
Ako ti, ja i jos 50 ljudi znamo za "par" slucajeva onda to nisu vise izuzeci, zar ne?
Jesu izuzeci jer uvijek imas vise drugih primjera. Ako od 100 zena poznajem par lezbiejki, ako od 10 mijesanih znam samo jednog ekstrema - onda su to ipak izuzeci.
Nisam nikada ni rekao da su djeca mijesanih brakova bolja,.. neznam ni kako bi definisali "bolje".

Kod djece mijesanih brakova je jednostavno manji procenat vjerskog ili nacionalnog ekstremizma. Pripadnosti desnoj politickoj opciji takodjer. Nije u pitanju genetika ili nesto urodjeno - jednostavno stvar okolnosti gdje bilo koji vid neprijateljstva, konfrontacije prema jednoj strani - se odnosi i na dio tebe. I to je moje licno iskustvo a koliko vidim i LolaLola koja mi je uputila poljubac. :)

Ali tema nije o mijesanim opcenito vec asimilaciji pa smo i njih zakacili jer neko rece da jedna strana tu nahebe.

Radije bih o drugim vidovima asimilacije koju sam naveo u poduzem postu.
Za mene asimilacija prvenstveno ima historijski kontekst bilo da raspravljamo o bliskim posljedicama asimilacije iz vremena nacionalromantizma i danasnjih definisranja nacija i imena - Ili dalje u proslost koje sve etnicke grupacije i u kojem broju su se negdje stopile, asimilirale,..

Ako bi zanemarili historiju, jedinu trenutnu asimilaciju koju imamo je kod dijaspore i kulturoloske ne/asimilacije migranata unutar drzave.
Post Reply