Oduzimanje vozačke dozvole
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nargila.ba
-
nargila.ba
-
dgL_
#53 Re: Oduzimanje vozačke
A ti si kompetentan da mjeris pamet?klaki wrote:ti si veoma pametandgL_ wrote:Pa zato sto ti je dao da vozis))
- klaki
#54 Re: Oduzimanje vozačke
pa ok, izvini, ti si veoma nepametandgL_ wrote:A ti si kompetentan da mjeris pamet?klaki wrote:ti si veoma pametandgL_ wrote:Pa zato sto ti je dao da vozis))
-
Mays SB
#55 Re: Oduzimanje vozačke
Ne opravdavam djelo, više puta sam ponovio da priznajem krivicu, samo sam se "opravdavao" jer se krenule optuzbe da sam kamikaza i slicno, ali ta brzina na tom pravcu stvarno ne izgleda tako gadno ali svejedno krivicu priznajem. Inače, da dodam u svoju obranu da sam tad vozio očevog Focusa na kojem ne radi instrument tabla(poznata boljka te generacije Focusa) pa nisam ni znao koliko točno idemnargila.ba wrote:Nisi korektan, budi fer prema sebi pa sebi priznaj da nisi. Djelo opravdavaš 'činjenicama' da je isprekidana, da nema djece i slično. Dakle u 11. mjesecu si znao da ćeš morati dati vozačku mjesec dana... da si unaprijed razmišljao otišao bi vjerovatno odmah da provjeriš kad će ti stići rješenje o tome i da tu kaznu odradiš što prije. Ovako ispade da si se nadao da to nikad neće doći - pa došlo kad ti najmanje odgovara. Jbg, rizikovao si - mogao si profitirati ali očito ovaj put nisi.Mays SB wrote:Po čemu točno nisam korektan? Ja nisam nigdje rekao da ja kaznu nisam zasluzio, priznajem krivicu, samo sam temu otvorio iz razloga što mi je trenutno vozačka baš potrebna, a prekršaj sam napravio prošle godine u 11.mjesecu, da je poziv došao mjesec dana ranije ove teme ne bi ni bilo. Samo ne volim da mi se soli pamet sad bezveze, jer znam šta sam napravio, ali svejedno mislim da ne zasluzujem nazive tipa kamikaza jer kad se vozis 70 km/h tim pravcem stvarno ne izgleda kao jurcanje.
Drugo, radar me uslikao i kazna dosla na kucnu adresu, i isti dan sam ispunio da sam ja vozio i odnio na policiju, jer kao što sam vec rekao, apsolutno priznajem krivicu. Samo sam pitao jel mogu odmah u ponedjeljak odnijet vozacku i predat je jer mi je ipak u 7.mj potrebnija nego sad, to je sve sto sam ja htio.
Ne govorim ti da si ubica i bilo šta slično, ljudi rade puno gore stvari. Mjesec bez vozačke ćeš preživjeti, ako smiješ vozi kad ti baš treba - ili valjda imaš kakvog kolegu/prijatelja koji može voziti tvoje auto kad trebaš na fakultet, na more, i slično.
Nego, da se mi vratimo na najbitnije, jedino što me zanima, znači ja trebam vozačku predati 28.6. Mogu li je ja odmah u ponedjeljak predati i hocu li dobiti ikakvu potvrdu da sam je predao i da je mogu podići za mj dana, točnije 13.7.?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#56 Re: Oduzimanje vozačke
Ne valja ti matematika.znači ja trebam vozačku predati 28.6. Mogu li je ja odmah u ponedjeljak predati i hocu li dobiti ikakvu potvrdu da sam je predao i da je mogu podići za mj dana, točnije 13.7.?
Od 28.06. do 13.07. nije mjesec dana.
-
nargila.ba
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#58 Re: Oduzimanje vozačke
Pa nek ode nek pita. Ovdje mozemo jedino o tome ima li to logike ili ne. Logicno bi bilo da moze, ali opet ima i razlog zasto su iz policije naveli bas 28.06.nargila.ba wrote:Pita čovjek može li predati u ponedjeljak (13.6) pa da podigne 13.7.Tomahawk11 wrote:Ne valja ti matematika.znači ja trebam vozačku predati 28.6. Mogu li je ja odmah u ponedjeljak predati i hocu li dobiti ikakvu potvrdu da sam je predao i da je mogu podići za mj dana, točnije 13.7.?
Od 28.06. do 13.07. nije mjesec dana.
-
nargila.ba
-
530i
#60 Re: Oduzimanje vozačke
To je već druga priča, autima iz EU ne traže ništa, samo papire od putnika...prolazio par puta kao suvozač. Doduše, znaju naši graničari nekad da upitaju za zeleni karton, ali više ne pitaju nego što pitaju...hrvatski ništa ne gledaju.insomnia78 wrote:Nisam sa autom bosanskih papira a koristim BiH pasos. To je jos "ofirnije". Auto francusko a ja sa BiH papirima. Ulazio sam sa autom registrovanim na firmu bez ikakve punomoci. Ulazio sam sa svojim autom sto puta, zadnji put zena mi zaturila negdje boravisnu i nikad mi nisu vozacku trazili ni na ulazu ni na izlazu. Cak i zeleni karton rijetko530i wrote: U zadnje dvije ili tri godine si izlazio iz BiH u Hrvatsku sa autom bosanskih papira i sa bosanskim pasošem?
-
tempuser
#61 Re: Oduzimanje vozačke
Na Doljanima neka nisu trazili nista, pa onda saobr. i zel. karton ali od proslog ljeta u vecini slucajeva traze i vozacku. Prosli vikend mi je nas policajac trazio vozacku. Danas stara dosla s mora bez dokumenata od auta i VD (sve zaboravila), niko je nista nije pistao.insomnia78 wrote:Nikad mi nisu trazili vozacku na granici. Nikad530i wrote:Osim što te na granici malo upitaju da pokažeš vozačku...gidra wrote:
Ako se ne varam, mozes nastaviti i voziti jer nema kazne predvidjene zakonom ako te uhvate a tebi vozacka u Cipsu na lezanju, rupa u zakonu. Osim one od 30 KM zato sto nemas dokumente kod sebe. (Opet kazem, nisam siguran ali mislim da je ovako)
-
Mays SB
#62 Re: Oduzimanje vozačke
Piše točno 28.06. Cak pise i u 9 ujutronargila.ba wrote:Naravno, to se slažem.. Također, nek pogleda detaljno taj papir što je dobio - meni je malo čudno da piše da treba predati 'tog i tog datuma'.. mnogo logičnije bi bilo 'do tog i tog datuma'.
- purgatorio
#63 Re: Oduzimanje vozačke
Jesi ti siguran u ovo, meni istekla zabrana prije 3 mjeseca, nisam podigao zbog ogromne kazne.dgL_ wrote: Pogresno... Samo prilikom izdavanja nove je neces dobit... Kad je predas oni je moraju vratit neovisno o stanju kazni u registru...
-
530i
#64 Re: Oduzimanje vozačke
Kad ulaziš u BiH nekad samo mahnu...ne pitaju ništa.tempuser wrote:
Na Doljanima neka nisu trazili nista, pa onda saobr. i zel. karton ali od proslog ljeta u vecini slucajeva traze i vozacku. Prosli vikend mi je nas policajac trazio vozacku. Danas stara dosla s mora bez dokumenata od auta i VD (sve zaboravila), niko je nista nije pistao.
-
dgL_
#65 Re: Oduzimanje vozačke
Otidji podigni vozacku... Drug kod mene nije imao puno kazni al je imo neplacenih, uredno je podigao... Doduse nije u Sarajevu vec u Zenici... Samo kad mjenjas vozacku ne mozes dici dok ne platis...purgatorio wrote:Jesi ti siguran u ovo, meni istekla zabrana prije 3 mjeseca, nisam podigao zbog ogromne kazne.dgL_ wrote: Pogresno... Samo prilikom izdavanja nove je neces dobit... Kad je predas oni je moraju vratit neovisno o stanju kazni u registru...
- Retro_Eskobar
#67 Re: Oduzimanje vozačke
Ima samo jedna kamera Mostar-Siroki,na ulazu u Siroki Brijeg,ali je ogranicenje 60km/h.Nisam nikad cuo da tronozac stavljaju na mjesta gdje ogranicenje 40 i nize.
- purgatorio
#68 Re: Oduzimanje vozačke
Napatio sam se ali našao sam odgovor na ovo pitanje. Ministarstvo prometa FBiH tumači svako vraćanje vozačke kao produženje važenja, te samim time se ne može podignuti bez plaćanja kazni.dgL_ wrote:Otidji podigni vozacku... Drug kod mene nije imao puno kazni al je imo neplacenih, uredno je podigao... Doduse nije u Sarajevu vec u Zenici... Samo kad mjenjas vozacku ne mozes dici dok ne platis...purgatorio wrote:Jesi ti siguran u ovo, meni istekla zabrana prije 3 mjeseca, nisam podigao zbog ogromne kazne.dgL_ wrote: Pogresno... Samo prilikom izdavanja nove je neces dobit... Kad je predas oni je moraju vratit neovisno o stanju kazni u registru...
-
Mays SB
#69 Re: Oduzimanje vozačke
Nekad tronožac, nekad sakriven crni Megane.Retro_Eskobar wrote:Ima samo jedna kamera Mostar-Siroki,na ulazu u Siroki Brijeg,ali je ogranicenje 60km/h.Nisam nikad cuo da tronozac stavljaju na mjesta gdje ogranicenje 40 i nize.
-
tempuser
#70 Re: Oduzimanje vozačke
Ja Doljane u zadnjih 20 god predjem bar 50 x godisnje i na ulasku u BiH cesto samo mahnu, mada znaju traziti pasose, vjerovatno ima razlog, ali mi se prosli vikend prvi put desilo da mi nasi na izlasku iz BiH traze vozacku...! WTF?!530i wrote:Kad ulaziš u BiH nekad samo mahnu...ne pitaju ništa.tempuser wrote:
Na Doljanima neka nisu trazili nista, pa onda saobr. i zel. karton ali od proslog ljeta u vecini slucajeva traze i vozacku. Prosli vikend mi je nas policajac trazio vozacku. Danas stara dosla s mora bez dokumenata od auta i VD (sve zaboravila), niko je nista nije pistao.
EDIT: Ja sam jednom cisto licnom nepaznjom i krivicom (manji udes ali oduzimanje prednosti) ostao bez VD na 30 dana. Drot na uvidjaju mi kaze da ce mi za jedno mjesec kuci doci poziv da predam vozacku (tad mi je rekao da je zbog rupe u zakonu kazna za voznju sa deponovanom vozackom ista kao da sam je zaboravio kuci 30/15 KM). Nikakvog poziva nema nekih 4 mjeseca kad stari ide u CIPS da produzi svoju VD i cura na salteru (nasa ex komsinica) mu kaze da hitno dodjem jer mi prosao rok za predaju VD!!!! Ja sutra dan odem, neka druga cura radi, kazem sta mi je njena kolegica porucila, objasnim da nikad nisam dobio poziv, ona nadje moj karton i koluta ocima, drot koji je trebao dotaviti poziv nije nista naznacio, ni da je predao poziv, niti da me nije zatekoa na adresi, nista, a u sistemu zavedeno da jeste. Ja taj dan predam vozacku, znaci prakticno sam bez ikakvog poziva izabrao dan i 30 dana mi je pocelo teci od tog datuma. Jedno 20 dana nakon sto su mi vratili VD, znaci jedno 1/2 godine nakon prekrsaja donosi drot na vrata obavijest da je predam. Na obavijesti datum 20 dana nakon prekrsaja. Postavljacu teme savjet, idi sutra i pokusaj predati VD.
Last edited by tempuser on 12/06/2016 13:07, edited 1 time in total.
-
Mays SB
#71 Re: Oduzimanje vozačke
Ok, hvala na podijeljenom iskustvu, sutra idem u CIPS.tempuser wrote:Ja Doljane u zadnjih 20 god predjem bar 50 x godisnje i na ulasku u BiH cesto samo mahnu, mada znaju traziti pasose, vjerovatno ima razlog, ali mi se prosli vikend prvi put desilo da mi nasi na izlasku iz BiH traze vozacku...! WTF?!530i wrote:Kad ulaziš u BiH nekad samo mahnu...ne pitaju ništa.tempuser wrote:
EDIT: Ja sam jednom cisto licnom nepaznjom i krivicom (manji udes ali oduzimanje prednosti) ostao bez VD na 30 dana. Drot na uvidjaju mi kaze da ce mi kuci doci da predam vozacku (tad mi je rekao da je zbog rupe u zakonu kazna za voznju sa deponovanom vozackom ista kao da sam je zaboravio kuci 30/15 KM). Nikakvog poziva nema nekih 4 mjeseca kad stari ide u CIPS da produzi svoju VD i cura na salteru (nasa ex komsinica) mu kaze da je meni prosao rok za predaju VD!!!! Ja sutra dan odem, neka druga cura radi, kazem da nikad nisam dobio poziv, ona nadje moj karton i koluta ocima, drot koji je trebao dotaviti poziv nije nista naznacio, ni da je predao poziv, niti da me nije zatekoa na adresi, nista, a u sistemu zavedeno da jeste. Ja taj dan predam vozacku, znaci prakticno sam bez ikakvog poziva izabrao dan i 30 dana mi je pocelo teci od tog datuma. Postavljacu teme savjet, idi sutra i pokusaj predati VD.
P.S. Jedno 20 dana nakon sto su mi vratili VD donosi drot obavijest da je predam! E tad mi nikako ne bi odgovaralo!
-
530i
#72 Re: Oduzimanje vozačke
tempuser wrote:
Ja Doljane u zadnjih 20 god predjem bar 50 x godisnje i na ulasku u BiH cesto samo mahnu, mada znaju traziti pasose, vjerovatno ima razlog, ali mi se prosli vikend prvi put desilo da mi nasi na izlasku iz BiH traze vozacku...! WTF?!
Prošle godine ispred mene dva bmw-a ruskih tablica ulaze u BiH na Doljanima...sve su im papire pregledali (naši graničari)...dotle da im je gledao tablice naprijed i nazad i uspoređivao sa saobraćajnom. Barem 15 minuta sam čekao...meni samo mahnuše.
-
tempuser
#73 Re: Oduzimanje vozačke
Ulaz u BiH je druga prica, recimo da su slucajevi kad mi traze dokumente i kad mahnu 50-50, a i to mi nikad nisu trazili papire od auta ili VD ali da mi traze VD na izlasku i to sa djetetom u sjedalici do proslog vikenda - nikad!530i wrote:tempuser wrote:
Ja Doljane u zadnjih 20 god predjem bar 50 x godisnje i na ulasku u BiH cesto samo mahnu, mada znaju traziti pasose, vjerovatno ima razlog, ali mi se prosli vikend prvi put desilo da mi nasi na izlasku iz BiH traze vozacku...! WTF?!
Prošle godine ispred mene dva bmw-a ruskih tablica ulaze u BiH na Doljanima...sve su im papire pregledali (naši graničari)...dotle da im je gledao tablice naprijed i nazad i uspoređivao sa saobraćajnom. Barem 15 minuta sam čekao...meni samo mahnuše.
- Bluemore
#74 Re: Oduzimanje vozačke
u slucaju nezgode sigurna sam da te osiguravajuca kuca nece pokriti jer upravljas bez dozvole!530i wrote:
Ako se ne varam, mozes nastaviti i voziti jer nema kazne predvidjene zakonom ako te uhvate a tebi vozacka u Cipsu na lezanju, rupa u zakonu. Osim one od 30 KM zato sto nemas dokumente kod sebe. (Opet kazem, nisam siguran ali mislim da je ovako)
-
NediM17
#75 Re: Oduzimanje vozačke
Nisam pravnik niti radim u osiguranju ali mislim da pises gluposti. Ako je vozilo osigurano od autoodgovornosti, i ukoliko to vozilo nanese stetu trecem licu naravno da ce steta biti placena trecem licu bez obzira ko je vozio. Isto tako ako to isto vozilo pretrpi stetu za koju je krivo trece lice naravno da ce steta biti placena, jer prilikom sklapanja polise osiguranja nigdje ne pise hoces li voziti ti (sa vozackom, bez vozacke, u teoriji mozes biti vlasnik vozila bez da imas vozacku dozvolu), amidzic, dajdzic...Bluemore wrote:u slucaju nezgode sigurna sam da te osiguravajuca kuca nece pokriti jer upravljas bez dozvole!530i wrote:
Ti ces naravno snositi dodatnu kaznu za voznju bez vozacke dozvole, ali sto se tice osiguranja mislim da to nema nikakve veze.
A ima na forumu ljudi koji su ili pravnici ili rade u osiguranjima pa to sigurno bolje znaju.