Zatamnjivanje stakala ....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- KB9
#51 Re: Zatamnjivanje stakala ....
jesi naporan vise tim blek stena i konstantnim pokusajima da prikazes ko losu i nenormalnu stvar kad se neko ne da bas tako lako levatit, de se dozovi malo, kakvo bolan crno grebanje folija i stakala od strane prasinara, nek me iskljuci iz saobracaja, kazni, doce neko po mene, dogovorit cemo se al kakvo grebanje, to sigurno ne bi dopustio sebi, ne znam kako toliko ne mozes shvatit jednu najobicniju cinjenicu
-
tempuser
#52 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ne razumijem te? Zasto bi morao znati? Ako nije vozilo posebne namjene, folija moze biti naljepljena samo na bocna stakla iza vozaca i suvozaca. Tacka. Folija naljepljena na stakla mimo pomenutih ne moze biti po propisu bez obzira na to kakvo je staklo ispod pa cak i ako je fabricki zatamnjeno. Vrlo prosto.nightvision wrote:Yeb'o ga ti, ne moze drot uvijek znati kakvo je staklo ispod folija. I sta ako zagrebe a ono sve po propisima, ko placa stetu? Ne vjerujem u to grebanje nikako.
-
tempuser
#53 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Najlakse je biti neustrasivi mangup na forumu.KB9 wrote:jesi naporan vise tim blek stena i konstantnim pokusajima da prikazes ko losu i nenormalnu stvar kad se neko ne da bas tako lako levatit, de se dozovi malo, kakvo bolan crno grebanje folija i stakala od strane prasinara, nek me iskljuci iz saobracaja, kazni, doce neko po mene, dogovorit cemo se al kakvo grebanje, to sigurno ne bi dopustio sebi, ne znam kako toliko ne mozes shvatit jednu najobicniju cinjenicu
Grebanje je samo sinonim za nacin da drot utvrdi da li je folija ili fabricko zatamnjenje. Ako tvrdis da zatamnjenje fabricko, a ne folija on ce ti "grebati" foliju tako sto ce te iskljuciti iz saobracaja i dati ti izbor, 1. dokazi da je tvornicki zatamnjeno, 2. vandredni tehnicki, pa ces sam zagrebati da mu dokazes da nije folija, osim ako ti se ne gubi vrijeme i ne daje 60 KM bez potrebe.
E sad, sta ces uraditi ako kod tebe nije fabricko zatamnjenje nego nepropisno zaljepljena folija?
Last edited by tempuser on 10/06/2016 09:47, edited 1 time in total.
- KB9
#54 Re: Zatamnjivanje stakala ....
opet ti neustrasivi mangup a ja ti na sve moguce nacine pokusavam objasnit da nisam taj tip i da nikad ne bi bio taj tip al isto tako ne bi dopustio ni pod tackom razno da se neko na meni izivljava kad to nisam zasluzio
sad ti nastavi redat sinonime dok se boje ne rastope i serveri ne pocrkaju
-
tempuser
#55 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Pa kad tako nastupas. Nije drot s grane spao i jucer izasao na ulicu da ne zna sta smije, sta ne smije. Ako se bas nameci na tebe on ce se po zakonu peglati da mu nista ne mozes, navlaciti da sve sam svojim rukama uradis, a sve fino - krasno,KB9 wrote:opet ti neustrasivi mangup a ja ti na sve moguce nacine pokusavam objasnit da nisam taj tip i da nikad ne bi bio taj tip al isto tako ne bi dopustio ni pod tackom razno da se neko na meni izivljava kad to nisam zasluzio
-
Seawolf
#56 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Koje je to vozilo sa fabrički zatamnjenim staklima u skladu sa našim zakonom, kada fabričko dodatno zatamnjenje pored bočnih prozorskih stakala iza B krovnog stuba, uvijek podrazumijeva i zatamnjenje stražnjeg stakla?
-
nightvision
#57 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Dodatno zatamniti nije dozvoljeno vec fabricki zatamnjena tonirana stakla. Ne moze drot uvijek znati sta je ispod folija. Sta ako zagrebe a folije po propisu zalijepljene, na "dozvoljena" stakla, ko placa stetu?tempuser wrote:Ne razumijem te? Zasto bi morao znati? Ako nije vozilo posebne namjene, folija moze biti naljepljena samo na bocna stakla iza vozaca i suvozaca. Tacka. Folija naljepljena na stakla mimo pomenutih ne moze biti po propisu bez obzira na to kakvo je staklo ispod pa cak i ako je fabricki zatamnjeno. Vrlo prosto.nightvision wrote:Yeb'o ga ti, ne moze drot uvijek znati kakvo je staklo ispod folija. I sta ako zagrebe a ono sve po propisima, ko placa stetu? Ne vjerujem u to grebanje nikako.
- klaki
#58 Re: Zatamnjivanje stakala ....
ne znam, ali ja sam do sada mislio da je dozvoljeno zatamniti i zadnje staklo... cuj samo zadnja bocna pa kakvo bi to ruglo biloSeawolf wrote:Koje je to vozilo sa fabrički zatamnjenim staklima u skladu sa našim zakonom, kada fabričko dodatno zatamnjenje pored bočnih prozorskih stakala iza B krovnog stuba, uvijek podrazumijeva i zatamnjenje stražnjeg stakla?
-
tempuser
#59 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Pravilnik za motorna vozila tj zakon u cl 46. kaze:Seawolf wrote:Koje je to vozilo sa fabrički zatamnjenim staklima u skladu sa našim zakonom, kada fabričko dodatno zatamnjenje pored bočnih prozorskih stakala iza B krovnog stuba, uvijek podrazumijeva i zatamnjenje stražnjeg stakla?
3. Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodato zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatim bojanjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju.
4. Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodato zatamniti:
a. zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih promidžbenih folija
b. bočne staklene površine motornih vozila iza leĎnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
Ako Obratis paznju na boldirano vidjeces da je pojam fabricka ugradnja postavljen prije uslova kako se moze lijepiti folija. Znaci ako je fabrika postavila tako je kako je, a ako lijepos foliju samo bocna stakla iza B stuba. Ja razumijem zasto je to tako, standardna fabricka "tonirana" stakla koja su postala standard imaju zatamnjenje, na mojoj Astri su bile cak i oznake 30% bocna i zadnja sajba 25% prednja sajba, tako ako bi zakon postavio drugaciji redosljed stavio bi ih van zakona.
Sad postoji prakticno paradoks... Moja 2 najbolja jarana imaju fabricki zatamnjenje zadnje sajbe, jedan blaze zatamnjena (Yetti 2010), druga malo vise (RAV4 2011), ali ni u jednom slucaju nema nikakve napomene u saobr. Kako drotu u praksi dokazati da su to fabricka zatamnjenja?
S druge strane kum je kupio novog Priusa sa haman 100% zatamnjenim staklima osim prednje sajbe, s tim da je to uradio trgovac prije prodaje, ni kod nejga nema nikakvih napoemna upisa, u saobr, itd. On vec izvjesno vrijeme ima problema sa policijom, ali se na folove i cinjenicu da Prius nije nikakvo mafijasko auto, izvlaci.
-
tempuser
#60 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Fakat te ne razumijem?nightvision wrote: Dodatno zatamniti nije dozvoljeno vec fabricki zatamnjena tonirana stakla. Ne moze drot uvijek znati sta je ispod folija. Sta ako zagrebe a folije po propisu zalijepljene, na "dozvoljena" stakla, ko placa stetu?
Zasto bi drota uopste interesovalo sta je ispod folija zaljepljenih na dozvoljena stakla i zasto bi uopste grebao folije poljepoljene na dosvoljena stakla?
To je apsurd isto kao da me pitas ko placa stetu ako te drot natjera da zamjenis ispravnu sijalicu u faru.
Tvornicki ne znaci da je tvornica lijepila folije na obicna stakla, pa da drot moze ostetiti fabricko zatamnjenje, nego da je ugradila staklo koje je u toku proizvodnje zatamnjeno.
-
tempuser
#61 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Tako je kako je, a da je smijesno na autu jest! Bez obzira na to ja planiram iz prakticnih razloga na jedan auto zalijepiti na zadnje prozore i zadnju sajbu 50% max 65% zatamnjenje. Kroz te folije se s vana nesmetano vidi unutar auta, zato predpostavljam da ne bi trebaio imati problema spolicijom, ali imaju UV zastitu i daju malo vise "hladovine".klaki wrote:ne znam, ali ja sam do sada mislio da je dozvoljeno zatamniti i zadnje staklo... cuj samo zadnja bocna pa kakvo bi to ruglo biloSeawolf wrote:Koje je to vozilo sa fabrički zatamnjenim staklima u skladu sa našim zakonom, kada fabričko dodatno zatamnjenje pored bočnih prozorskih stakala iza B krovnog stuba, uvijek podrazumijeva i zatamnjenje stražnjeg stakla?
S druge strane u dva u autima imam roletne preko zadnje sajbe, u 2 tvornicke, kroz koje je vidljivost iznutra osjetno manja nego kroz foliju ekvivalentnog zatamnjenja, a zakonom su dozvoljene!
-
Seawolf
#62 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Uvezao sam i isporučio dosta novih automobila sa fabrički zatamnjenim staklima (iza B krovnog stuba i stražnjim), a nikada niti jednom nije podatak o zatamnjenju stakala upisan u saobraćajnu dozvolu. Baš bih volio da neko skenira saobraćajnu dozvolu sa upisanim tim podatkom i postavi ovdje.tempuser wrote:Pravilnik za motorna vozila tj zakon u cl 46. kaze:
3. Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodato zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatim bojanjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju.
4. Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodato zatamniti:
a. zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih promidžbenih folija
b. bočne staklene površine motornih vozila iza leĎnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
Ako Obratis paznju na boldirano vidjeces da je pojam fabricka ugradnja postavljen prije uslova kako se moze lijepiti folija. Znaci ako je fabrika postavila tako je kako je, a ako lijepos foliju samo bocna stakla iza B stuba. Ja razumijem zasto je to tako, standardna fabricka "tonirana" stakla koja su postala standard imaju zatamnjenje, na mojoj Astri su bile cak i oznake 30% bocna i zadnja sajba 25% prednja sajba, tako ako bi zakon postavio drugaciji redosljed stavio bi ih van zakona.
Sad postoji prakticno paradoks... Moja 2 najbolja jarana imaju fabricki zatamnjenje zadnje sajbe, jedan blaze zatamnjena (Yetti 2010), druga malo vise (RAV4 2011), ali ni u jednom slucaju nema nikakve napomene u saobr. Kako drotu u praksi dokazati da su to fabricka zatamnjenja?
S druge strane kum je kupio novog Priusa sa haman 100% zatamnjenim staklima osim prednje sajbe, s tim da je to uradio trgovac prije prodaje, ni kod nejga nema nikakvih napoemna upisa, u saobr, itd. On vec izvjesno vrijeme ima problema sa policijom, ali se na folove i cinjenicu da Prius nije nikakvo mafijasko auto, izvlaci.
Ja u svom autu imam originalnu fakturu proizvođača, pa ako baš neko bude tražio dokaz da je zatamnjenje stakala fabričko, mogu mu pokazati na fakturi taj kod dodatne opreme:

A u vezi sa preglednošću kroz stražnje staklo, moram samo reći da ni to nije zakonski obavezno. Dosada sam isporučio najmanje jedan putnički automobil kategorije M1, sa 1 + 8 sjedišta, koji uopšte nema staklo na stražnjim vratima.
-
nightvision
#63 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Buraz al' izbjegavas odgovor, strahota jedna. Ako ga ne zanima sta je ispod folija kako ce drot dokazati da su nalijepljene folije nedozvoljene po zakonu. Sam sebe pobijas tvrdnjama. Cccc.....tempuser wrote:Fakat te ne razumijem?nightvision wrote: Dodatno zatamniti nije dozvoljeno vec fabricki zatamnjena tonirana stakla. Ne moze drot uvijek znati sta je ispod folija. Sta ako zagrebe a folije po propisu zalijepljene, na "dozvoljena" stakla, ko placa stetu?
Zasto bi drota uopste interesovalo sta je ispod folija zaljepljenih na dozvoljena stakla i zasto bi uopste grebao folije poljepoljene na dosvoljena stakla?
To je apsurd isto kao da me pitas ko placa stetu ako te drot natjera da zamjenis ispravnu sijalicu u faru.
Tvornicki ne znaci da je tvornica lijepila folije na obicna stakla, pa da drot moze ostetiti fabricko zatamnjenje, nego da je ugradila staklo koje je u toku proizvodnje zatamnjeno.
- supercali
#65 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Stavljanjem folije na zadnju sajbu krsis zakon znaci moze te handritiKB9 wrote:tesko je izgleda shvatit kad neko bas ne da na sebe tako lako, ako vec radim sve kako treba, postujem zakon, ne diram druge onda mene sigurno nece neko handrit al to je narodu tesko shvatit izgleda, navikli ste haman bit papuce i shonjeautoskolee wrote:Cuo sam da si jednom cijelu stanicu postrojioKB9 wrote:znaci da grebe i skida nesto sto sam legalno kupio u ovoj drzavi i na sta sam po svim zakonima platio odredjenu sumu opet drzavi i koja nije imala nista protiv tad? naravno, znas kako bi zagrebo, nagrebo bi se pravo vjeruj mi![]()
![]()
- KB9
#66 Re: Zatamnjivanje stakala ....
moze me kaznit i iskljucit iz saobracaja mozda, handrit sigurno ne moze i nece, to i jest poenta citave price 
- supercali
#67 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Pa zar vec nije iskljucivanje iz saobrcaja handrenje?
- KB9
#68 Re: Zatamnjivanje stakala ....
ne, to je normalna i sasvim ok kazna ako sam napravio adekvatan prekrsaj za istu
- supercali
#69 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ok al meni je i pisanje kazne handrenje al svakom svoje
Da mene kaznjavaju tako ja bi sutra to skinuo bez da on grebe kljucem ili bilo cim
Eventualno stavio svjetlije folije da se ne skonta i to je to
Da mene kaznjavaju tako ja bi sutra to skinuo bez da on grebe kljucem ili bilo cim
Eventualno stavio svjetlije folije da se ne skonta i to je to
-
tempuser
#70 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ja te fakat i dalje ne kontam!?nightvision wrote: Buraz al' izbjegavas odgovor, strahota jedna. Ako ga ne zanima sta je ispod folija kako ce drot dokazati da su nalijepljene folije nedozvoljene po zakonu. Sam sebe pobijas tvrdnjama. Cccc.....
Po zakonu folije ne smiju biti na prednjoj/zadnjoj sajbi i bocnim staklima vozaca i suvozaca, ako ih drot vidi na tim staklima, sta on tu ima dalje dokazivati da je nezakonito i kakve veze to ima sa staklima ispod? Njega ostala stakla ne interesuju!
-
530i
#71 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Zakon je pomalo nakaradan. Stakla mogu biti zatamnjena fabrički, to nije problem, problem su samo folije. Staviš bilo šta što inače ili ometa ili onemogućava pogled kroz prozore, a da nije folija, u skladu je sa zakonom...ali folija nije. Na dostavna vozila tipa kedija ne smiješ imati foliju na zadnjem staklu, ali smiješ imati vrata bez stakala...Seawolf wrote: A u vezi sa preglednošću kroz stražnje staklo, moram samo reći da ni to nije zakonski obavezno. Dosada sam isporučio najmanje jedan putnički automobil kategorije M1, sa 1 + 8 sjedišta, koji uopšte nema staklo na stražnjim vratima.
Težnja zakonodavaca je da se stane u kraj problemima sa jeftinim kineskim i dr. folijama, s čime se slažem, ali ne na ovaj način. Puno logičnije bi bilo postojanje servisa i atest nakon ugradnje - nešto slično kao što je uvedeno i za plin.
-
GaRGa
#72 Re: Zatamnjivanje stakala ....
kad pitam ove sa zatamnjenim staklima sto im to treba odgovor je uglavnom "da me ne gledaju"
to ne kontam...
to ne kontam...
- Bakir1
#73 Re: Zatamnjivanje stakala ....
mozda neko nije lud za paznjom, sponzorusa, probisvijeta, i slicno?
sta je neko zajeban ako se ne vidi ni koje ni ko vozi?
to oko zatamljenih stakala je izdramatizirano i ponajbolje govori kakvi su nam politicari kod nas
ne kontam ni ja sto neko nosi suncane naočale.
sta je neko zajeban ako se ne vidi ni koje ni ko vozi?
to oko zatamljenih stakala je izdramatizirano i ponajbolje govori kakvi su nam politicari kod nas
ne kontam ni ja sto neko nosi suncane naočale.
-
530i
#74 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Osim gledanja ima to i drugih prednosti.
- VladaFBiH
#75 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Možda su sebi toliko ružni da pa ne žele da prepadaju ljude okoloGaRGa wrote:kad pitam ove sa zatamnjenim staklima sto im to treba odgovor je uglavnom "da me ne gledaju"
to ne kontam...