cyprus wrote:Muhamed Đakmić wrote:A svi koji su dezertirali su bili u dosluhu sa četnicima?
Opet ću doživjet masovne napade na sebe, ko da gledam, al moram reći da to nije naročito ni bitno... Oni nisu išli u četnike, nego su to vidjeli kao izlaz iz svog tog pakla... Iako to očito nije bio najpametniji potez, ja to u potpunosti mogu razumjeti... Neko ne može, ali ovo dvoje definitivno nisu zaslužili da ih se pljuje... Nikom nisu zlo nanijeli - njima je zlo naneseno... A ova tema će očito ići u pravcu da se opravda to zlo...
Neću opravdavati njihovo ubijanje, jer mi to stvarno nije namjera. Međutim, uzmi razmišljanje koje je tad moralo biti prisutni na strani s koje bježe. Dakle, ne bježe UNPROFOR-u, ne bježe nekoj humanitarnoj organizaciji, bježe ka položajima VRS.
Neko neupućen će reći da su izviđači, špijuni, dezerteri ili šta već. Bježe neprijateljskoj vojsci koja ih dočekuje bez paljbe. Ne postoji garancija u tom momentu da Boško neće uzeti pušku i zapucati na Sarajevo.
Drugi par cipela je činjenica da je bilo dobro informisanih i na ovoj strani i tu leži najveći problem priče. Jebiga, takvi smo kakvi smo.
ExNihilo: Normalna raja, barem većina nje, je branila grad od agresora. To je činjenica koju vi nećete uspjeti izrelativizirati ni za milijardu godina. A branila je grad od agresora, jer je htjela da živi normalno i bez rata. Je l' ti shvataš da, da su svi razmišljali poput Boška, da ne bi bilo ni Sarajeva? Prihvatam da je bilo ljudi koji nisu za pušku i ne krivim ih, ali predstavljati normalnima one koji nisu branili grad, a budalama one koji su stali u odbrani svog cijelog života i života svojih sugrađana je jako perfidno i bezobrazno.
I žao mi je što sam i ja jedan od krivaca koji je vanilli odveo temu od onoga što je zamislila u prvom postu, ali da se valjda naslutiti da nisam za spomenik. Osim ako ćemo strancima kroz njeg uzimati pare kako oni uzimaju za Romea i Juliju, dvoje tinejdžera koji su tragično umrli od ljubavi koju je svako na planeti doživio petnaest puta u tim godinama.