Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#51 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:
Muhamed Đakmić wrote:A svi koji su dezertirali su bili u dosluhu sa četnicima?
Opet ću doživjet masovne napade na sebe, ko da gledam, al moram reći da to nije naročito ni bitno... Oni nisu išli u četnike, nego su to vidjeli kao izlaz iz svog tog pakla... Iako to očito nije bio najpametniji potez, ja to u potpunosti mogu razumjeti... Neko ne može, ali ovo dvoje definitivno nisu zaslužili da ih se pljuje... Nikom nisu zlo nanijeli - njima je zlo naneseno... A ova tema će očito ići u pravcu da se opravda to zlo...
A mislis da bi tek tako prosao kraj onih spodoba tamo? Mislis da ga ne bi poslali, barem privremeno, na artiljerijske polozaje?

Prica je multidimenziolna. Gledati na njih kao na dezertera koji sa zivotnom saputnicom pod sumnjivim okolnostima bjezi iz grada je barem jednako pogresno/ispravno kao i gledati na njih kao na sarajevske Romea i Juliju.
Banksy

#52 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Banksy »

greatful_and_dead wrote:
Sve koji su dezertirali treba kazniti. Ne mislim da ih treba poubijati, ali kazniti definitivno. Makar društveno korisnim radom.
U ime onih koji su poginuli.
Slažem se.
Za početak vođu pokreta otpora:
Image

pa onda državnog premijera:
Image

pa ćemo dalje redom, da ne nabrajamo,

iznenadio bi se koliko ih je i kako danas drže sve u svojim rukama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#53 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by plain vanilla »

Edin H. wrote:Neumjesno je nazivati dezerterom momka koji se pokusao ispaliti nakon vise od godinu dana u opkoljenom Sarajevu u paklenim okolnostima.
Da je zelio mogao je neometano preci na drugu stranu u prvim mjesecima rata, ali se ocigledno nije osjecao da tamo pripada.
pa rekla bih da se dezerterom zove osoba koja bjezi od vojne obaveze, ne znam sta je tu neumjesno
moj rodjak je pobjegao s ratista kuci, pa je bio dezerter..prepalo se dijete, ali svejedno je dezerter
agent_zero

#54 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by agent_zero »

plain vanilla wrote:
SaraFina wrote: Pa izjasnila sam se protiv spomenika u prvom postu ( bilo kakve medijske eksponiranosti dalje) ali i takodjer sam se osvrnula na licemjerje. Nadam se da si upratila. Ova priča se godinama prikazivala u pozitivnom svjetlu. Sad odjednom, obzirom da su se okolnosti razbistrile, odjednom opet prepuni smo negativnosti? Zašto? Ovo mi sve vuče na velikosrpsku propagandu.... Bili su Romeo i Julija dok se okolnosti nisu iskristalizirale. Sad ih trebamo pljuvati. Radi relativizacije. Što su ustvari naši pucali? Po meni ružno. Ni spomenik ne treba, ali ni spuštanje na moralno upitan nivo.
Mislim da ja nikoga nisam pljuvala, iznijela sam cinjenice. I sve vrijeme pokusavam raspravu odrzati samo na nivou-spomenik da ili ne..ali tesko je to na forumu :)
A moje prijasnje misljenje o njima je poljuljano temom o Grbavici. Ko je citao, zna o cemu govorim.
Pa zašto je onda naziv teme takav da je vuče u potpuno suprotnom smjeru?
Patriotska_Liga

#55 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Patriotska_Liga »

ExNihilo wrote: Hoću da kažem da su u Sarajevu postojali ljudi koje je qrc bolio za rat i plemenska previranja, koji su svoj život i život svojih voljenih smatrali vrijednijim od patriotskih i nacionalnih izdrkavanja. Takvo opredijeljenje ih ne čini dezerterima, naprotiv. Da je takvih bilo više, a manje izmanipuliranih pavijana na svim stranama, rat se možda ne bi dogodio ili ne bi bio tako brutalan.

Zagovarati "metak u glavu" osobi koja kaže da to nije njen rat, kojoj je cilj pobjeći iz tog ludila i živjeti normalno umjesto ginuti za tuđe ideale, može samo nacionalnista ispranog mozga.
I kako se tu uklapa slobodarski i agresorski dio, sve sa navodnim znacima? I bošnjački mit? Koje spinovanje :run:
cyprus

#56 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by cyprus »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote: Može se to gledati i ovako: mnogi su dezertirali, pobjegli, spasili se i niko ne pljuje po njima... Mnogi od njih su danas ugledni građani našeg društva... Boško i Admira nisu uspjeli pobjeć i spasit se, a mnogi ipak pljuju po njima...
pa sumnjam da bi se raja iz dijaspore slozila s tobom :)

pa moze se gledati iz razlicitih uglova, s tim se slazem, zato sam i otvorila temu
niko ne porice da su mnogi pobjegli, ali mnogi su i ostali

pitanje je samo da li zasluzuju spomenik
Mi smo navikli graditi spomenike samo u ratnom i državotvornom kontekstu... Neka, nisam protiv toga... Ali jebemu, ne može se sve gledati samo kroz tu prizmu... Ima ljudi, događaja, pojava čija simbolika nadilazi državne, patriotske, ratničke okvire... Neki simboli su univerzalni... Boško i Admira su univerzalni simbol...
Last edited by cyprus on 31/05/2016 13:49, edited 1 time in total.
greatful_and_dead

#57 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by greatful_and_dead »

Banksy wrote:
greatful_and_dead wrote:
Sve koji su dezertirali treba kazniti. Ne mislim da ih treba poubijati, ali kazniti definitivno. Makar društveno korisnim radom.
Slažem se.
Image

Image

Ne bih se iznenadio uopšte. Ne iznenađujem se. Ima ih more. Sve kazniti, bez izuzetka.
agent_zero

#58 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by agent_zero »

Banksy wrote:
greatful_and_dead wrote:
Slažem se.
Image

Image

:lol:

:thumbup:

Nastaviti niz :izet:
plain vanilla

#59 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by plain vanilla »

cyprus wrote: Mi smo navikli graditi spomenike samo u ratnom i državotvornom kontekstu... Neka, nisam protiv toga... Ali jebemu, ne može se sve gledati samo kroz tu prizmu... Ima ljudi, događaja, pojava čija simbolika nadilazi ovo državno, patriotsko, ratničko... Neki simboli su univerzalni... Boško i Admira su univerzalni simbol...
nemoj tako, a Martin Luter King i Brus Li :mrgreen:

Kako neko rece, mozda spomenik nije pogresan, ali je vjerovatno prerano
Mozda, opet grijesim...mozda bas taj spomenik moze ukazati na besmisao svih ratova... :?
nisam vala nacisto, zato sam i otvorila temu
Muhamed Đakmić

#60 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Muhamed Đakmić »

cyprus wrote:
Opet ću doživjet masovne napade na sebe, ko da gledam, al moram reći da to nije naročito ni bitno... Oni nisu išli u četnike, nego su to vidjeli kao izlaz iz svog tog pakla... Iako to očito nije bio najpametniji potez, ja to u potpunosti mogu razumjeti... Neko ne može, ali ovo dvoje definitivno nisu zaslužili da ih se pljuje... Nikom nisu zlo nanijeli - njima je zlo naneseno... A ova tema će očito ići u pravcu da se opravda to zlo...
Neću opravdavati njihovo ubijanje, jer mi to stvarno nije namjera. Međutim, uzmi razmišljanje koje je tad moralo biti prisutni na strani s koje bježe. Dakle, ne bježe UNPROFOR-u, ne bježe nekoj humanitarnoj organizaciji, bježe ka položajima VRS.

Neko neupućen će reći da su izviđači, špijuni, dezerteri ili šta već. Bježe neprijateljskoj vojsci koja ih dočekuje bez paljbe. Ne postoji garancija u tom momentu da Boško neće uzeti pušku i zapucati na Sarajevo.

Drugi par cipela je činjenica da je bilo dobro informisanih i na ovoj strani i tu leži najveći problem priče. Jebiga, takvi smo kakvi smo.

ExNihilo: Normalna raja, barem većina nje, je branila grad od agresora. To je činjenica koju vi nećete uspjeti izrelativizirati ni za milijardu godina. A branila je grad od agresora, jer je htjela da živi normalno i bez rata. Je l' ti shvataš da, da su svi razmišljali poput Boška, da ne bi bilo ni Sarajeva? Prihvatam da je bilo ljudi koji nisu za pušku i ne krivim ih, ali predstavljati normalnima one koji nisu branili grad, a budalama one koji su stali u odbrani svog cijelog života i života svojih sugrađana je jako perfidno i bezobrazno.

I žao mi je što sam i ja jedan od krivaca koji je vanilli odveo temu od onoga što je zamislila u prvom postu, ali da se valjda naslutiti da nisam za spomenik. Osim ako ćemo strancima kroz njeg uzimati pare kako oni uzimaju za Romea i Juliju, dvoje tinejdžera koji su tragično umrli od ljubavi koju je svako na planeti doživio petnaest puta u tim godinama.
greatful_and_dead

#61 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by greatful_and_dead »

Patriotska_Liga wrote:
ExNihilo wrote: Hoću da kažem da su u Sarajevu postojali ljudi koje je qrc bolio za rat i plemenska previranja, koji su svoj život i život svojih voljenih smatrali vrijednijim od patriotskih i nacionalnih izdrkavanja. Takvo opredijeljenje ih ne čini dezerterima, naprotiv. Da je takvih bilo više, a manje izmanipuliranih pavijana na svim stranama, rat se možda ne bi dogodio ili ne bi bio tako brutalan.

Zagovarati "metak u glavu" osobi koja kaže da to nije njen rat, kojoj je cilj pobjeći iz tog ludila i živjeti normalno umjesto ginuti za tuđe ideale, može samo nacionalnista ispranog mozga.
I kako se tu uklapa slobodarski i agresorski dio, sve sa navodnim znacima? I bošnjački mit? Koje spinovanje :run:
Ne ne, da je bilo malo manje Srba koji su se uhvatili na priču oVelikoj Srbiji, Tokiju, svi Srbi u jednoj ztemlji, poturice, prodaje vjere za večeru itd... da na toj strani nije bilo toga, rat se sigurno ne bi dogodio, jer ga ova druga strana nije želila nikako.

Metak u glavu se zagovara svima koji su napustili svoju vojnu dužnost, bez obzira na vjeru i naciju. Nema tu ništa nacionalističko.
Banksy

#62 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Banksy »

greatful_and_dead wrote:
Banksy wrote:
Ne bih se iznenadio uopšte. Ne iznenađujem se. Ima ih more. Sve kazniti, bez izuzetka.
:thumbup: Nastavi niz ...
SaraFina

#63 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by SaraFina »

plain vanilla wrote:
SaraFina wrote: Pa izjasnila sam se protiv spomenika u prvom postu ( bilo kakve medijske eksponiranosti dalje) ali i takodjer sam se osvrnula na licemjerje. Nadam se da si upratila. Ova priča se godinama prikazivala u pozitivnom svjetlu. Sad odjednom, obzirom da su se okolnosti razbistrile, odjednom opet prepuni smo negativnosti? Zašto? Ovo mi sve vuče na velikosrpsku propagandu.... Bili su Romeo i Julija dok se okolnosti nisu iskristalizirale. Sad ih trebamo pljuvati. Radi relativizacije. Što su ustvari naši pucali? Po meni ružno. Ni spomenik ne treba, ali ni spuštanje na moralno upitan nivo.
Mislim da ja nikoga nisam pljuvala, iznijela sam cinjenice. I sve vrijeme pokusavam raspravu odrzati samo na nivou-spomenik da ili ne..ali tesko je to na forumu :)
A moje prijasnje misljenje o njima je poljuljano temom o Grbavici. Ko je citao, zna o cemu govorim.
Ja sam iz Sarajeva. Meni nemaš potrebe dodatno pojašnjavati. I ja tebi iznosim činjenice. Opet ti kažem, obzirom da si u nedoumici je li čovjek dezeter ili romeo.. meni sam naslov djeluje " provokativno"

I SAMA otvaram slične pa i satiricne teme ali ne o mrtvim ljudima. Političarima... uvijek. Pa ako si htjela da tema bukne, uspjelo je. Ali moralno po meni upitno.
Banksy

#64 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Banksy »

plain vanilla wrote: Kako neko rece, mozda spomenik nije pogresan, ali je vjerovatno prerano
Prekasno ...
ExNihilo

#65 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by ExNihilo »

Patriotska_Liga wrote:

Uklapa se tako što veliki dio Bošnjaka ni danas ne shvata kako rat nije bio romantičarska borba dobra i zla, sukob boraca za slobodu i osovine zla, a ta i takva percepcija je postala integralni dio bošnjačke mitomanije i samoviktimizacije, već se radilo o besmislenom i bratoubilačkom krvavom piru.
dulekrele

#66 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by dulekrele »

A gdje je spomenik braniteljima Sarajeva ? A Bosko je dezerter kako god da okrenes. Na zalost stradali su oboje.
ExNihilo popusti malo bosnjakizam sa ovom temom jer nema nikakve veze.
Last edited by dulekrele on 31/05/2016 13:58, edited 1 time in total.
Edin H.

#67 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Edin H. »

plain vanilla wrote:
Edin H. wrote:Neumjesno je nazivati dezerterom momka koji se pokusao ispaliti nakon vise od godinu dana u opkoljenom Sarajevu u paklenim okolnostima.
Da je zelio mogao je neometano preci na drugu stranu u prvim mjesecima rata, ali se ocigledno nije osjecao da tamo pripada.
pa rekla bih da se dezerterom zove osoba koja bjezi od vojne obaveze, ne znam sta je tu neumjesno
moj rodjak je pobjegao s ratista kuci, pa je bio dezerter..prepalo se dijete, ali svejedno je dezerter
Vrlo kruto gledanje na okolnosti, samo tehnicki korektno.
Pa nasi momci su masovno bjezali sa Igmana, recimo, Kreso, koji je tada bio predsjednik Vojnog suda, prijetio streljanjima na radiju.
Srbi bi Boska nazvali izdajicom i dezerterom jer se nije odazvao da "brani" otadzbinu, (najvjerovatnije) Armija BiH ubija "dezertera", jer je momku ocigledno pukao film nakon vise od godinu dana u paklu opkoljenog Sarajeva (ko nije bio mislim da se ne bi trebao javljati na ovoj temi).

Uglavnom tuzna ljubavna prica, koji ima u sebi smek predratnog Sarajeva i stoga podrzavam inicijativu za podizanje spomenika.
ExNihilo

#68 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by ExNihilo »

Muhamed Đakmić wrote:
cyprus wrote:
Neću opravdavati njihovo ubijanje, jer mi to stvarno nije namjera. Međutim, uzmi razmišljanje koje je tad moralo biti prisutni na strani s koje bježe. Dakle, ne bježe UNPROFOR-u, ne bježe nekoj humanitarnoj organizaciji, bježe ka položajima VRS.

Neko neupućen će reći da su izviđači, špijuni, dezerteri ili šta već. Bježe neprijateljskoj vojsci koja ih dočekuje bez paljbe. Ne postoji garancija u tom momentu da Boško neće uzeti pušku i zapucati na Sarajevo.

Drugi par cipela je činjenica da je bilo dobro informisanih i na ovoj strani i tu leži najveći problem priče. Jebiga, takvi smo kakvi smo.

ExNihilo: Normalna raja, barem većina nje, je branila grad od agresora. To je činjenica koju vi nećete uspjeti izrelativizirati ni za milijardu godina. A branila je grad od agresora, jer je htjela da živi normalno i bez rata. Je l' ti shvataš da, da su svi razmišljali poput Boška, da ne bi bilo ni Sarajeva? Prihvatam da je bilo ljudi koji nisu za pušku i ne krivim ih, ali predstavljati normalnima one koji nisu branili grad, a budalama one koji su stali u odbrani svog cijelog života i života svojih sugrađana je jako perfidno i bezobrazno.

I žao mi je što sam i ja jedan od krivaca koji je vanilli odveo temu od onoga što je zamislila u prvom postu, ali da se valjda naslutiti da nisam za spomenik. Osim ako ćemo strancima kroz njeg uzimati pare kako oni uzimaju za Romea i Juliju, dvoje tinejdžera koji su tragično umrli od ljubavi koju je svako na planeti doživio petnaest puta u tim godinama.
Izvini, ko smo "mi"? Po brdima ti je bila, između ostalog, raja.
Muhamed Đakmić

#69 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Muhamed Đakmić »

ExNihilo wrote:
Patriotska_Liga wrote:

Uklapa se tako što veliki dio Bošnjaka ni danas ne shvata kako rat nije bio romantičarska borba dobra i zla, sukob boraca za slobodu i osovine zla, a ta i takva percepcija je postala integralni dio bošnjačke mitomanije i samoviktimizacije, već se radilo o besmislenom i bratoubilačkom krvavom piru.
Jebu te malo Haške presude. Samo malo :D

Nije se radilo o bratoubilačkom i besmislenom krvavom piru nego o četverogodišnjoj opsadi jednog grada.

Je l' tako?
Muhamed Đakmić

#70 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Muhamed Đakmić »

Izvini što te ubrojah u mi.

Mi smo bili u gradu, a vi, odnosno ti i tvoja raja ste možda bili po brdima, ne znam.
plain vanilla

#71 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by plain vanilla »

Edin H. wrote:
Vrlo kruto gledanje na okolnosti, samo tehnicki korektno.
Pa nasi momci su masovno bjezali sa Igmana, recimo, Kreso, koji je tada bio predsjednik Vojnog suda, prijetio streljanjima na radiju.
Srbi bi Boska nazvali izdajicom i dezerterom jer se nije odazvao da "brani" otadzbinu, (najvjerovatnije) Armija BiH ubija "dezertera", jer je momku ocigledno pukao film nakon vise od godinu dana u paklu opkoljenog Sarajeva (ko nije bio mislim da se ne bi trebao javljati na ovoj temi).

Uglavnom tuzna ljubavna prica, koji ima u sebi smek predratnog Sarajeva i stoga podrzavam inicijativu za podizanje spomenika.
Pa napisah prije, dezerter je po definiciji... I moj rodjak, koji se opet vratio na ratiste, a i ovaj sto je ubijen.

I, naravno da je tuzna prica, tu nema dileme.
Edin H.

#72 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Edin H. »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote: Mi smo navikli graditi spomenike samo u ratnom i državotvornom kontekstu... Neka, nisam protiv toga... Ali jebemu, ne može se sve gledati samo kroz tu prizmu... Ima ljudi, događaja, pojava čija simbolika nadilazi ovo državno, patriotsko, ratničko... Neki simboli su univerzalni... Boško i Admira su univerzalni simbol...
nemoj tako, a Martin Luter King i Brus Li :mrgreen:

Kako neko rece, mozda spomenik nije pogresan, ali je vjerovatno prerano
Mozda, opet grijesim...mozda bas taj spomenik moze ukazati na besmisao svih ratova... :?
nisam vala nacisto, zato sam i otvorila temu
A vidim i kolaz David Bowie-ju.

Covjek nikada nije ni svirao u Sarajevu, ja isao u Zagreb na concert prije rata. :-)

Tada je negdje bio pocetak ovog zla koje nam se desilo, HDZ-ovci polupali auta Rijecanima koji su dosli na koncert, jer nisu glasali za HDZ.
ExNihilo

#73 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by ExNihilo »

Muhamed Đakmić wrote:
ExNihilo wrote:
Patriotska_Liga wrote: I kako se tu uklapa slobodarski i agresorski dio, sve sa navodnim znacima? I bošnjački mit? Koje spinovanje :run:
Jebu te malo Haške presude. Samo malo :D

Nije se radilo o bratoubilačkom i besmislenom krvavom piru nego o četverogodišnjoj opsadi jednog grada.

Je l' tako?
Radilo se o bratoubilačkom i besmislenom ratu , a četverogodišnja opsada grada je jedna od posljedica istog.
Muhamed Đakmić wrote:Izvini što te ubrojah u mi.

Mi smo bili u gradu, a vi, odnosno ti i tvoja raja ste možda bili po brdima, ne znam.
Ograničen um ne vidi dalje od podjele na "nas" i "njih". Srećom, ne identificiram se ni s jednima ni s drugima.
mario001

#74 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by mario001 »

plain vanilla wrote:
Neira Avdibegović, zastupnica Demokratske fronte (DF), uputila je Skupštini Kantona Sarajevo inicijativu o podizanju spomenika Bošku i Admiri, sarajevskim Romeu i Juliji, koji su tragično stradali 18. maja 1993. godine.
Kad sam prvi put cula za njihovu pricu, i ja sam kao i vecina u njima vidjela Romea i Juliju, ljubav koja je zbog rata zavrsila tragicno. Medjutim, citajuci temu o Grbavici, vise bas i nisam sigurna.

Pored toliko zrtava u Sarajevu tokom rata, da li dvoje koji su pokusali prebjeci na srpsku stranu, zasluzuju spomenik? Iskreno, ni ja ne mogu sa sigurnoscu reci ni da ni ne.
Da su ostali u Sarajevu odakle su pokusali pobjeci vjerovatno bi bili zivi i zdravi, ovako svi znamo sta se desilo.
Naravno da se dezerteri
Patriotska_Liga

#75 Re: Bosko i Admira - Je li Bosko Romeo ili dezerter

Post by Patriotska_Liga »

Bratoubilački rat :lol:

Locked