Mercedes 190

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mayab

#51 Re: Mercedes 190

Post by mayab »

Moram se ponovo oglasiti, mislim, sta očekivati od auta starog 30 i kusur godina, koje je vjerovatno kilavo odrzavano i prešlo more kilometara, i za koje bi pokretač teme dao tek koju hiljadicu maraka?
Ovako nesto http://www.olx.ba/artikal/21789885/merc ... 0-2-3-16v/ možda može i valjati :D
Na kraju krajeva, neka svako daje pare za sta hoce, ali meni je to dati šaku maraka i voziti se u trabakuli...
I još nešto da ne budem baš sve negativan, sjećam se one zime 2012. godine, auto mi bio zatrpan skoro 15 dana, dijete se razbolilo, i nema druge, zaustavljaj taksije, tako da smo se vozili u Sanderu dizelu sa 90000 km, skoro glanc novoj Oktaviji sa 19000 km, i 190 D sa 650000 km na satu- u 190-ki najbolja, najudobnija i najtiša vožnja, tu se nema sta drugo reći.... :thumbup:
howdy

#52 Re: Mercedes 190

Post by howdy »

citroen xm

#53 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

vernes1911 wrote: Jesam, jesam. :) Skroz fino izgleda, malo cjenkanja i pada on unutar mog budzeta. :D Hvala. :)
:thumbup: :thumbup:
kabal1337

#54 Re: Mercedes 190

Post by kabal1337 »

Sta ti treba vise Mercedes, nisan. Ostalo je suvisno. Auto je nepoderivo, i po meni je po dizajnu bolji i od nekih novijih auta, o kvaliteti materijala dda ne pricamo.
NEOPLAN

#55 Re: Mercedes 190

Post by NEOPLAN »

commendatore wrote:
NEOPLAN wrote:Imao 2 190-tke i sa obje se navozao ko nikad...

Dizel 2.0 vozio 4 godine i presao oko 100 000 sa njim, za 4 godine imao 4 mala servisa, 2 zamjene disk plocica, 1 zamjenu zadnjih amortizera i jednu zamjenu bendiksa na anlaseru. I nema gdje nisam isao s njim.

Benzin-plin 1.8 vozio 3 godine bez ikakvih kvarova, nakon 3 godine radio reparaciju plinskog isparivaca. U te 3 godine ulozi 3 mala servisa, 6 servisa plina i jednu zamjenu disk plocica. Presao s njim oko 80 000 km.

Nakon toga se ze*ebem i kupim lybru, pukne joj mikro remen, odleti pod zupcasti i izazove preskakanje istog, popravka 600 maraka. Prodam lybru i kupim passata 5.5 i eno ga riknula mu bosch pumpa, stoji. A mecku brat vozi li vozi...

Kod 190-tke najveci problem je korozija oko zadnjih tockova, tako da na to moras obratiti posebnu paznju, ostale stvari su manje-vise neunistive, moras bas biti konj pa da unistis motor i mjenjac kod ovog auta.
potpuno razumijem sve sto si rekao i slazem se sa tvojim misljenjem - al nov mikro remen ne puca, i mercedes 190 sigurno znaci sigurno nije imao kompleksnu instalaciju elektronike i mehanike kao lybra... a cisto sumnjam da je imala ikakvo odrzavanje kad joj je stig'o puknut mikroremen jebi ga..... ponovo kazem sve sto si rekao postujem al brate mojne na rende kora..... sad talijan ne valja sto mikro remen nije bio mijenjan kako treba.... e jebi ga :-)
Mikro remen je bio relativno nov, a pukao je zbog fabrickog felera koji imaju modeli sa 2.4 jtd motorom od 103kw na kojima je remenica mikro remena sastavljena od celicnih vodilica i umetka od tvrde gume koji su slijepljeni jedno za drugo i vrlo cesto na tim modelima dolazi do djelomicnog ili potpunog odvajanja gumenog i metalnog dijela i remenica se vise ne vrti ravno nego dobije ekscentricnu putanju (kao kriva felga na biciklu) i mikro remen nasjedne na ivicu remenice i izreze se po duzini na kaiseve, omota oko radilice i uleti pod zupcasti remen sto izazove preskakanje istog. Isti ovaj problem imaju i Lybre sa benzinskim 1.8 motorima.
mali_milojica wrote:
NEOPLAN wrote:Imao 2 190-tke i sa obje se navozao ko nikad...

Dizel 2.0 vozio 4 godine i presao oko 100 000 sa njim, za 4 godine imao 4 mala servisa, 2 zamjene disk plocica, 1 zamjenu zadnjih amortizera i jednu zamjenu bendiksa na anlaseru. I nema gdje nisam isao s njim.

Benzin-plin 1.8 vozio 3 godine bez ikakvih kvarova, nakon 3 godine radio reparaciju plinskog isparivaca. U te 3 godine ulozi 3 mala servisa, 6 servisa plina i jednu zamjenu disk plocica. :mrgreen: Presao s njim oko 80 000 km.

Nakon toga se ze*ebem i kupim lybru, pukne joj mikro remen, odleti pod zupcasti i izazove preskakanje istog, popravka 600 maraka. Prodam lybru i kupim passata 5.5 i eno ga riknula mu bosch pumpa, stoji. A mecku brat vozi li vozi...

Kod 190-tke najveci problem je korozija oko zadnjih tockova, tako da na to moras obratiti posebnu paznju, ostale stvari su manje-vise neunistive, moras bas biti konj pa da unistis motor i mjenjac kod ovog auta.
Al si ga odrzavao,alal ti vera. Ne dao Bog nikome :mrgreen:
S obzirom da sam u tom periodu imao 400 maraka platu i ovo je odlicno... Da je trebalo vise i bolje svjestan sam, al moglo bolje - nije...
madner

#56 Re: Mercedes 190

Post by madner »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Omega od 2000, pa 406 od 2007 pa Insignia od 2014.
190 je u kuci, presao sam par hiljada i sa njom, kupljena sa 110 000 na satu kada je bio jos mladji od 10 godina. :D

1. Servo, obrtomjer, centralno. 160 je mogao svaki 190D, samo je trebao malo duzi zalet. :D Drzanje u krivinama i ponasanje na vecim brzinama je i danas skroz ok, komfor ok. Daihatsu 20 cm kraci medjuosovniski razmak. To je razlika izmedju Golfa 2 i Golfa 7 unutra.
Sta ti je minimum opreme sigurnosti? :D
Dobar si. :thumbup: Salim se ja malo ne zamjeri.

Taj Daihatsu je imao kratak medjuosovinski razmak, ali je imao visinu (160 cm uz standardni razmak od tla) i unutra su se hladno mogle voziti 4 odrasle osobe (vjerovao ili ne). Gepek 400 litara, dobra visina, pristup gepeku fantastican. Ima vise prostora unutra nego P 308 prve generacije, moj BMW da ne govorim. Vise od Merc 190 definitivno. Sve na tom autu bilo je prosjek ali je bio cudo prostora. Mana je sto su unutra svi sjedili visoko, standardno kod monovolumenske forme.

I da on je mogao hladno 170 unatoc visini, i danas moze, Mercedes preko 140 samo nizbrdo. :D Ja sam se vozio u njemu 140, dobra je stabilnost (zato je bio tvrd ko kamen) ali nista bolja od Japanca koji je plisani medvjedic. :-)

Minimum sigurnosne opreme su ABS i 2-4 zracna jastuka. Htio sam reci, jedno je porediti auta s pocetka osamdesetih koji su imali 0 sigurnosti, najcesce bez klime i serva, sto je neki minimum, s autima s kraja devedesetih i auta s pocetka devedesetih koja su ipak imala minimum sigurnosti i cesto i klimu i servo, s autima s kraja 2000. Ali ako vec poredis, poredjenje 190 i mog ex Japanca je otprilike ekvivalent poredjenje C klase prve gen. i Ceeda prve gen.
Dakle da sumiram, Daihatsu od 1 tone i micro rastojanja sa 90 ks je bio udobniji, imao vise prostora, bolje lezao u krivinama i bio puno dinamicniji. To sto je imao monovolumensku formu nije znacilo da je imao i mane iste, jer su napredni inzinjeri iz Japana rjesili sve probleme. Samo su zaboravili kako pa nisu mogli haplicirati poslje. :D

160 nakon 450 000, sad i odmah. :D

ABS ima, servo ima, zracni jastuk je bio doplativa oprema od 1985, klima od 1982. S tim da je broj 190 sa preko 300 000 znatno znatno veci od broja aplauza koji su se opte prodali. :D
basicm

#57 Re: Mercedes 190

Post by basicm »

Kako je to auto islo i sta sve pretrpilo...benzin automatik, dusa vadjena ali bukvalno, imao preko 600 hiljada na satu (brojac stao na 48x hiljada davno).
ado-šampion

#58 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

madner wrote:
Dakle da sumiram, Daihatsu od 1 tone i micro rastojanja sa 90 ks je bio udobniji, imao vise prostora, bolje lezao u krivinama i bio puno dinamicniji. To sto je imao monovolumensku formu nije znacilo da je imao i mane iste, jer su napredni inzinjeri iz Japana rjesili sve probleme. Samo su zaboravili kako pa nisu mogli haplicirati poslje. :D

160 nakon 450 000, sad i odmah. :D

ABS ima, servo ima, zracni jastuk je bio doplativa oprema od 1985, klima od 1982. S tim da je broj 190 sa preko 300 000 znatno znatno veci od broja aplauza koji su se opte prodali. :D
Nisam napisao da je bolje lezao, ni da je bio dinamicniji, ruku na srce Mercedes je tu bio vrlo dobar, standardno njemacki, ali je zato kako napisah na rupama izbijao plombe iz zuba. Toliko tvrdo auto cudo bi bilo da ne lezi i da nije stabilan. Ali je bio jednako siguran na pravcu pri vecim brzinama, imao bolje kocnice, itd. Isto sam napisao da je imao mane monovolumenske forme, jer su svi putnici sjedili previsoko.

Pusti pricu sta je bilo doplativo, ja ovdje poredim ono sto je bilo, a ne sto je moglo biti. 90% tih Mercedesa 190 D te neke 2003. godine nije imalo klimu, jedno 80% nije imalo zracni jastuk, ABS jednokanalni smijesan, skoro kao da ga nema, govorim o primjercima koji su tad bili relativno mladi, recimo od 1990. pa dalje. Serijski je doduse dolazio dizel motor koji je tresao kabinu ko da sjedis u traktoru. :)

Nije u pitanju moje auto, ja ne dizem svoje ex auto nidje veze (nego spustam 190 D :D) bilo koje drugo, vec sam navodio uzmi bezveznog Clia 1.2 16v te neke 2003. imao je sve bolje nego taj Mercedes, odbij ponudu prostora. I nisam uzeo Clia bezveze, gotovo svakodnevno sam se tad vozio u jednom takvom isto kao i u tom 190 D. To sto je ta nekom zvijezda na haubi na 10+ godina starom autu s 300 k na satu, prosjektovanom 15 godina ranije predstavljala gust i statusni simbol je nesto sasvim drugo. Po svemu to auto tad je bilo srednja zalost. Isto kao i C klasa '96. godiste danas. Izdrzljivo auto i to je sve.

To da je Mercedes projektovan 15 godina ranije, bez klime, bez zracnih jastuka, mozes slobodno uzeti bez ABSa (put kocenja 45 metara!), s traktorom pod haubom jednako dobar kao solidan kompakt 2000. godiste i dalje, ili bolji, je prica za jaslica. :-) Reko bi covjek da se prica o Bentliju u najmanju ruku. :-)
madner

#59 Re: Mercedes 190

Post by madner »

Valjda mislis trokanalni. Airbagovi su 91 ili 92 postali serijska oprema, mada su se mogli skinuti sa liste.

Dizel neunistiv.

Fora je sto ta 190 iz 2003 jos vozi, a taj Clio oko 200 000 pise zahtjev za pemziju.

Zato reputacija.
inspiron

#60 Re: Mercedes 190

Post by inspiron »

Procitah negdje da je pokretac teme napisao da je visok skoro dva metra.... Majstore, ja sam 198, i u amidzinu 190 jedva sam uspijevao da sjednem za volan, falilo mi je prostora i za koljena i za glavu i naravno iza mene nema sanse da sjedi iko stariji od 6 godina ali to je najmanje vazno. Kako stanes unutra? Mozda glupo pitanje, ali, jesi li ti to vozio?
ado-šampion

#61 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

Mah... bio je on izdrzljiv i to je to. Reputacija najvise iz tog razloga i toga sto je ipak bio prelaz s Zastava i Golfova dvica u najboljem slucaju na Mercedes koji je u odnosu na njih izgledao kao dobitak na lutriji. Za sva auta oko 2000. godista i novija to auto je bilo jednostavno staro u svakom elementu.

Mada ruku na srce i dan-danas lijepo auto i mada preferiram BMW ne bih imao nista protiv da u ergeli imam recimo jedan E 2.6. :-) Dobra alternativa za 325i. :D
citroen xm

#62 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

Pa ako je taj tvoj Daihatsu Aplause, pošto nisi rekao koji je model u pitanju, i on se pojavio 1989. a projektovan i prije. Tako da ni on nije ništa savremeniji.
amar1994

#63 Re: Mercedes 190

Post by amar1994 »

http://www.olx.ba/artikal/20806548/merc ... ura-felge/
evo ga, ja ne bi dalje gledao, samo skinuti malo Ćunerskih detalja i :izet: :mrgreen: :mrgreen:
ado-šampion

#64 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Pa ako je taj tvoj Daihatsu Aplause, pošto nisi rekao koji je model u pitanju, i on se pojavio 1989. a projektovan i prije. Tako da ni on nije ništa savremeniji.
Gran Move je. Rekao sam jedno 14 puta za sve ove godine. :D 1995. se pojavio. Vjeruj mi izmislio je savremenost za 190 D. :D
citroen xm

#65 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

Jbg, moja greška, propustih to. :thumbup: Nisam ni znao za njega. Evo gledam ih na mobile.de. Ne znam, možda je izmislio svijet za 190, ali ne liči ni na šta.

Uglavnom čovjek hoće 190, 80 ili nešto slično za 3500 KM što je dobra cifra za traženje takvih auta. A ako ćemo nabrajati šta sve ima bolje ispisaćemo 100 strana.
amar1994 wrote:http://www.olx.ba/artikal/20806548/merc ... ura-felge/
evo ga, ja ne bi dalje gledao, samo skinuti malo Ćunerskih detalja i :izet: :mrgreen: :mrgreen:
Koliko ovih retardiranih ljudi obitava na PIK-u. Čovjek prodaje auto, oni pitaju da im proda određene dijelove. :run: I ovo nije jedini takav oglas.
ado-šampion

#66 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

Mah ja ne nabrajam sta ima bolje, ne bih mu preporucio to auto uopste jer da se kod nas dobro odrzava mozes komotno odrzavati i Mercedesa puno novijeg od 190 D i uz dosta manje zivaca. :D

Htio sam poentirati da je i taj Merc kao i svako auto toliko staro sranje, tako da je bolje uzeti nesto novije za isto para, posebno kad se radi o privremenoj vozilici. Taj prijelaz s 80-ih na 90. je mozda i najveci prelaz iz jedne u drugu deceniju sto se tice autoindustrije, gdje je doslo do velikog napretka u sigurnosti, sto pasivnoj (zone deformacije, zracni jastuci), sto aktivnoj (ABS, dosta bolje kocnice generalno), a isto tako u opremljenosti (klima, servo, itd), bez cega se danas auto ne moze zamisliti. Bolje Golf 3 s tim svim, jos je jednostavniji i jednostavnije ga je odrzavati, nego Merc u kojem se kuhas i skuplji za popravljati i stariji.
amar1994

#67 Re: Mercedes 190

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:
amar1994 wrote:http://www.olx.ba/artikal/20806548/merc ... ura-felge/
Koliko ovih retardiranih ljudi obitava na PIK-u. Čovjek prodaje auto, oni pitaju da im proda određene dijelove. :run: I ovo nije jedini takav oglas.
ma budaletine :-) :run: , al je ko lutka 190ka ova, crvena mu stoji odlicno :)
citroen xm

#68 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

S vana je odličan. Unutra bi se dalo dosta toga popraviti pogotovo za ovu cifru, bez obzira što nije baš česta verzija pa ima jaču cijenu.

ado-šampion wrote:Mah ja ne nabrajam sta ima bolje, ne bih mu preporucio to auto uopste jer da se kod nas dobro odrzava mozes komotno odrzavati i Mercedesa puno novijeg od 190 D i uz dosta manje zivaca. :D

Htio sam poentirati da je i taj Merc kao i svako auto toliko staro sranje, tako da je bolje uzeti nesto novije za isto para, posebno kad se radi o privremenoj vozilici. Taj prijelaz s 80-ih na 90. je mozda i najveci prelaz iz jedne u drugu deceniju sto se tice autoindustrije, gdje je doslo do velikog napretka u sigurnosti, sto pasivnoj (zone deformacije, zracni jastuci), sto aktivnoj (ABS, dosta bolje kocnice generalno), a isto tako u opremljenosti (klima, servo, itd), bez cega se danas auto ne moze zamisliti. Bolje Golf 3 s tim svim, jos je jednostavniji i jednostavnije ga je odrzavati, nego Merc u kojem se kuhas i skuplji za popravljati i stariji.
U ovakvim raspravama ti imaš problem sa tim što nisi ljubitelj starijih auta. OK, voliš BMW ali ipak da ti je što novije. Ja nisam baš takav, a evo izgleda da nije ni ovaj momak. Ok, svestan sam ja da novija auta pružaju veću sigurnost, ali opet pazim koliko mogu i šta sada.

Zamisli da vlasniku jedne ikone poput nekog DS-a, E tajpa ili Ferarija iz šezdesetih kada poveze auto kažeš: Ma u redu je šefe, lijepo je to auto, ali brate uzmi ti neki Clio jer je sigurniji i napredniji. Mislim da bi te pogledao kao najveću budalu.

Činjenica je da ne ginu svi ni u ovim starijim autima pri sudaru, a ne prežive svi ni u novim. Paziš pa kako ti se zadesi.

Ja sam mu samo zbog nekih drugih kvaliteta auta za taj novac preporučio Audi 80, može i B4. :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#69 Re: Mercedes 190

Post by mali_milojica »

I ja bih preporucio Audi 80 B3 ili B4 svejedno,iskljucivo zbog lima,mehanike i karoserijskih dijelova koje je lakse naci i odrzavati takav auto.
Mada iskreno ni 190 nije nista losiji auto od njega.
ado-šampion

#70 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:S vana je odličan. Unutra bi se dalo dosta toga popraviti pogotovo za ovu cifru, bez obzira što nije baš česta verzija pa ima jaču cijenu.

ado-šampion wrote:Mah ja ne nabrajam sta ima bolje, ne bih mu preporucio to auto uopste jer da se kod nas dobro odrzava mozes komotno odrzavati i Mercedesa puno novijeg od 190 D i uz dosta manje zivaca. :D

U ovakvim raspravama ti imaš problem sa tim što nisi ljubitelj starijih auta. OK, voliš BMW ali ipak da ti je što novije. Ja nisam baš takav, a evo izgleda da nije ni ovaj momak. Ok, svestan sam ja da novija auta pružaju veću sigurnost, ali opet pazim koliko mogu i šta sada.

Zamisli da vlasniku jedne ikone poput nekog DS-a, E tajpa ili Ferarija iz šezdesetih kada poveze auto kažeš: Ma u redu je šefe, lijepo je to auto, ali brate uzmi ti neki Clio jer je sigurniji i napredniji. Mislim da bi te pogledao kao najveću budalu.

Činjenica je da ne ginu svi ni u ovim starijim autima pri sudaru, a ne prežive svi ni u novim. Paziš pa kako ti se zadesi.

Ja sam mu samo zbog nekih drugih kvaliteta auta za taj novac preporučio Audi 80, može i B4. :thumbup:
Ljubitelj sam ja starijih auta itekako ali kao drugo auto. Napisao sam gore ne bih imao nista protiv jednog 190 2.6 E, ili 325i E30. Ili jos bolje 635i. :) Polako, ima vremena. Daleko od toga da sam ljubielj da mi prvo/primarno auto bude staro 30 godina, bolje da ne pisem sta o tome mislim, otice tema u klinac. :D

Takodjer, ti Ferrariji, DSovi i slicno se placaju jedno 7 puta vise nego sto je on spreman platiti, pa navise.

Mi ovdje raspravljamo objektivno sta je najbolji izbor pocetniku za privremeno prvo auto. Dakle auto s kojim ce se sto lakse prevesti od A do B, uz sto manju cijenu i sto manje troskove odrzavanja.
Bakir1

#71 Re: Mercedes 190

Post by Bakir1 »

kakvih se sada auta moje mladosti i tihe patnje ima kupiti za bezvezne pare....
ruku na srce, za pare koje ima, sto manje, mladje to bi bio moj kriterij...
sjeo ja neki dan u e30 nakon dugo vremena, em sto je vruce, em sto je on sav mecav na volanu, em sto su sjedista za propadanja, paralela 12 godina izmedju njega i presmijesne corse pored njega, u korist napretka je i vise nego ocigledna.
auto za voljeti i uzivati moze ali za svaki dan vozati bolje ne, taman da je od dede prvog vlasnika iz uvoza...
amar1994

#72 Re: Mercedes 190

Post by amar1994 »

jest da se ponavljam ali :shock: :shock: :cry:

:zoka: :run:
citroen xm

#73 Re: Mercedes 190

Post by citroen xm »

To stoji, nema šta. Meni je najveći napredak i jedini napredak koji mi se sviđa kod novijih auta urađen na planu bezbjednosti.
ado-šampion

#74 Re: Mercedes 190

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:kakvih se sada auta moje mladosti i tihe patnje ima kupiti za bezvezne pare....
ruku na srce, za pare koje ima, sto manje, mladje to bi bio moj kriterij...
sjeo ja neki dan u e30 nakon dugo vremena, em sto je vruce, em sto je on sav mecav na volanu, em sto su sjedista za propadanja, paralela 12 godina izmedju njega i presmijesne corse pored njega, u korist napretka je i vise nego ocigledna.
auto za voljeti i uzivati moze ali za svaki dan vozati bolje ne, taman da je od dede prvog vlasnika iz uvoza...
Svaka na mjestu, bolidrane posebno. :thumbup:
amar1994

#75 Re: Mercedes 190

Post by amar1994 »

tu je @Bakir1 upravu 100%, ova starija auta nisu za svaki dan
Post Reply