madner wrote:
Dakle da sumiram, Daihatsu od 1 tone i micro rastojanja sa 90 ks je bio udobniji, imao vise prostora, bolje lezao u krivinama i bio puno dinamicniji. To sto je imao monovolumensku formu nije znacilo da je imao i mane iste, jer su napredni inzinjeri iz Japana rjesili sve probleme. Samo su zaboravili kako pa nisu mogli haplicirati poslje.
160 nakon 450 000, sad i odmah.
ABS ima, servo ima, zracni jastuk je bio doplativa oprema od 1985, klima od 1982. S tim da je broj 190 sa preko 300 000 znatno znatno veci od broja aplauza koji su se opte prodali.

Nisam napisao da je bolje lezao, ni da je bio dinamicniji, ruku na srce Mercedes je tu bio vrlo dobar, standardno njemacki, ali je zato kako napisah na rupama izbijao plombe iz zuba. Toliko tvrdo auto cudo bi bilo da ne lezi i da nije stabilan. Ali je bio jednako siguran na pravcu pri vecim brzinama, imao bolje kocnice, itd. Isto sam napisao da je imao mane monovolumenske forme, jer su svi putnici sjedili previsoko.
Pusti pricu sta je bilo doplativo, ja ovdje poredim ono sto je
bilo, a ne sto je
moglo biti. 90% tih Mercedesa 190 D te neke 2003. godine nije imalo klimu, jedno 80% nije imalo zracni jastuk, ABS jednokanalni smijesan, skoro kao da ga nema, govorim o primjercima koji su tad bili relativno mladi, recimo od 1990. pa dalje. Serijski je doduse dolazio dizel motor koji je tresao kabinu ko da sjedis u traktoru.
Nije u pitanju moje auto, ja ne dizem svoje ex auto nidje veze (nego spustam 190 D

) bilo koje drugo, vec sam navodio uzmi bezveznog Clia 1.2 16v te neke 2003. imao je sve bolje nego taj Mercedes, odbij ponudu prostora. I nisam uzeo Clia bezveze, gotovo svakodnevno sam se tad vozio u jednom takvom isto kao i u tom 190 D. To sto je ta nekom zvijezda na haubi na 10+ godina starom autu s 300 k na satu, prosjektovanom 15 godina ranije predstavljala gust i statusni simbol je nesto sasvim drugo. Po svemu to auto tad je bilo srednja zalost. Isto kao i C klasa '96. godiste danas. Izdrzljivo auto i to je sve.
To da je Mercedes projektovan 15 godina ranije, bez klime, bez zracnih jastuka, mozes slobodno uzeti bez ABSa (put kocenja 45 metara!), s traktorom pod haubom jednako dobar kao solidan kompakt 2000. godiste i dalje, ili bolji, je prica za jaslica.

Reko bi covjek da se prica o Bentliju u najmanju ruku.