Nije problem staviti plin u turbo motor, ali kolika je cijena turbobenzinca? Nije sigurno kao cijena atmo 1,6 16v. E tu se matekatika isplativosti mijenja...amar1994 wrote:@ado-šampion
zato sam ja i stavio m3 2.0 16v 150ks![]()
![]()
meni je opet bezveze stavljati plin na turbo motor, jer bas njima odgovara sto veci oktanski broj, super 100 i sl.
1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#51 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
-
ado-šampion
#52 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ne valja biti iskljuciv. Zasto plin valja na polovnom autu od 15 hiljada a ne valja na novom od 30, ako se radi o slicnim motorima? Nidje veze. Ako valja na jednom valja i na drugom. Ako ne valja na jednom ne valja ni na drugom. Ako neko vidi nacin da ustedi i da te pare potrosi recimo na porodicu, a pritom nista ne gubi ili ne gubi puno zasto je to glupo? Glupo je qrcit se da si gospodin a dijete slati u skolu bez 2 marke za sendvic, to je glupo. Jbt neces naci siromasnijeg naroda a da je manje proracunat u trosenju i da ima vise predrasuda. Svabo koji ima para za razliku od nas bi hladno stavio plin, ako izracuna da mu se to isplati i da ne gubi puno, a za te pare koje ustedi popravio svoj zivot i/ili zivot svoje porodice na drugom mjestu, a Bosancu je to ispod casti. Nek je frizider prazan, samo nek je cast na mjestu.
I sto je najgore ja sve ovo posmatram iz neutralnog ugla, cak stavise, nisam za opciju plina, nikad nisam ni razmisljao o tome, nit znam bilo koga ko ima plin, dakle ne trazim opravdanje ni sebi ni nekom drugom.
I sto je najgore ja sve ovo posmatram iz neutralnog ugla, cak stavise, nisam za opciju plina, nikad nisam ni razmisljao o tome, nit znam bilo koga ko ima plin, dakle ne trazim opravdanje ni sebi ni nekom drugom.
-
SHTEVELEC
#53 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ako prelazis 4000-5000 mjesecno i vise nego puno530i wrote:Zar ne znaš da je puno tih 6-7 litara koliko troši fabija 1.0 ili 1.2...Tomahawk11 wrote:Juce ispred mene na Socijalnom nova Fabia, gledam neka rupa na zadnjoj karambolci, reko sta mu je ono, vidi sto unakazi auto, kaze jaran, ma plin ugradio....pa jebo te auto, kupis novo i ugradjujes plin
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#54 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Plin ima veći oktanski broj od benzina. Zavisi od odnosa propana i butana u smjesi, ali je u svakom slučaju iznad 100amar1994 wrote:@ado-šampion
![]()
meni je opet bezveze stavljati plin na turbo motor, jer bas njima odgovara sto veci oktanski broj, super 100 i sl.
- Mea_parvitas
#55 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Plin je trenutno 0,51 KM/l, za 15 KM 30 litara, 400-450 km, tako 4x mjesecno = 60 KM za 1600-1800 km 
- amar1994
#56 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Romeo 80 wrote:Plin ima veći oktanski broj od benzina. Zavisi od odnosa propana i butana u smjesi, ali je u svakom slučaju iznad 100amar1994 wrote:@ado-šampion
![]()
nisam znao to
-
530i
#57 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
SHTEVELEC wrote:
Ako prelazis 4000-5000 mjesecno i vise nego puno
I to je suština čitave priče oko plina.
Pretpostavka je da se tolika kilometraža napravi zbog posla.
Ako radite negdje tražite da vam se plata poveća - ili promijenite posao za onaj sa boljom platom.
Ako prodajete nešto - povećajte cijene da pokriju troškove korištenja auta, prvenstveno gorivo ali i sve drugo.
Nije smisao preživjeti sa 200KM mjesečno i auto gurati kao u ratnim nadrealistima...nego sklopiti kvalitetnu i odgovarajuću ekonomsku računicu. Mnogi to ne znaju, na njihovu žalost.
-
NediM17
#58 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
How yes no... Dok s Kijom dizelom preteknem kolonu iz pete i naberem od 80 do 150, Suzuki iz pete pomakne sa 80 do 90.KB9 wrote:bez ikakve dvojbe je lakse vozit dizelasa, nisu dzaba na polaganjima, kolko sam upratio, sva auta dizelasi, moras bit bas mentolcina da ti se ugasi auto kojem trebas samo pustit kvacilo da samo krene![]()
o ljepoti voznje je suvisno pricat, jarane benzincu kad gascinu dodas sad ga vidis sad ga ne vidis
E sad kad bih Suzukija vratio u trecu pa ga vrtio do blokade, nije da ne ide. Ali ta konstatacija gascina i ne vidis ga, stoji, ali na turbo dizelu.
Mlad i Nevin wrote:Nije ni plin tako idealan kao sto svi ovdje govore. Lijepo je voziti dok je ispravno al kad pocne da zajebava treba pola auta zamijenit kad te lokalni đunđeri krenu meziti. Ja vozam auto od tonu i po na plin i trosio 11-12 l, a u zadnje vrijeme se penje do 20. Hodam po majstorima, te isparivac te dizne te mozda svjecice kablovi bombina i tako u nedogled. Dok sve to pomijenjas i dok uracunas vrijeme sto si se vozao po duplo vecoj potrosnji brzo popisas dobar dio te ustede.
Plinski sistem je prejednostavan, i nema tu puno elemenata koji mogu zajebavati i uticati na potrosnju. Dizne, isparivac, senzor pritiska gasa, i ECU (mapa).Mlad i Nevin wrote:Da ne pominjem koliko su novi motori osjetljiviji na plin i cesto mozemo procitati problem sa ventilima na koje se dosta ljudi zali. Mislim, kod mene je auto staro 30 god i plin ga je dvaput isplatio za godinu ali sigurno da zna izvuci zivce. Jednom sam digao haubu kad ono iz isparivaca pisa plin. Mogao sam se zapaliti, a instalacija presla samo 20000. Da ne pominjem da mi se non stop pali lampica check engine i ponekad slabo vuce al na to ne obracam paznju dok god malo trosi. Al kad digne potrosnju malo ko ce odmah prepoznati kvar vec svi idu manjim otporom govoreci da mijenjas sve jedno po jedno dok ne pogode.
Po mom misljenju najmanje problema ce biti kod karburatora i obicnog plina. Tu nema puno stvari za pokvarit i lako popravis. A kod sekventa imas sto karina koji mogu poremetiti potrosnju i rad motora.
Uostalom dobar majstor to lako rijesi. Imas tajminge benzinskih i gasnih injektora, pritisak gasa sa isparivaca, trimove koji jasno kazu kakva je mapa, itd...
Evo ja sam odvrtio preko 20kkm na plin za godinu dana, bez najmanjeg problema, samo filteri i vozi. A jesi ti probao voziti na benzin, smijem se kladiti da ta prevelika potrosnja nema nikakve veze sa plinskim sistemom.
Problemi sa ventilima su zbog lose podesenih mapa najvise i sto ljudi ignorisu check engine, i naravno zbog neodrzavanja auta. Ventil koji je postelovan ne moze izgoriti.
A buraz vozi Astru 1.6 16v automatik, presao je na plin 150kkm, na autoputu gas zakovan u pod, auto vise u kik daunu nego sto se normalno vozi, pa ventilima nikad nista.
Sve automatika radi za tebe, nemas ti nikakve brige. Sto se tice limita parkiranja u neke podzemne garaze, jako su rijetki, neopravdani i primitivni.tempuser wrote:Pa treba grenuti cistom logikom, ako gledas sve tako crno-bijelo, da je sve tako kao sto pisu svi bi vozili na plin odnosno dizel.
Par postova iznad ja uopste nisam ulazio u mogucnost problema sa LPG instalacijom (naravno da ih ima), nego cisto racunicu i prakticnu stranu sta se time dobije/gubi i koliko kome to moze biti bitno. Npr. cisto sa prakticne strane ja ne mogu da zamislim moju mater, zenu sa 71 god, koja vozi 45 god, u autu s plom, da prati one bobe koliko plina ima, jel prebacio, nije li prebacio na plin, punjenje plina itd.
Postoji jos jedna stvar koja kod nas formalno postoji ali jos uvijek nije bitna, a to su ogranicenja za auta na LPG, zabranje parkiranja u podzemne i zajednicke garaze i parkinge i sl.
Plin ima puno veci oktanski broj od tog 100, i jako je otporan na samozapaljenje i od svih motora je najpogodniji za turbake.amar1994 wrote:@ado-šampion
![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#59 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Cim napises da ti se nesto ne svidja - to je kompleks
Nemoj onda kupovati novo auto ako nemas dati djetetu 2 KM za sendvic
To su kompleksi, kad se napnes ko zaba, a ovamo nemas za kifle.
I kupis novo auto, al valja sipati....de mu plin krhni, isplativije je.
Pa nemoj uzimati novo auto, daj pola tih para, uradi plin na polovnjaka, a ostane i da ne budes kokuz.
Nemoj onda kupovati novo auto ako nemas dati djetetu 2 KM za sendvic
To su kompleksi, kad se napnes ko zaba, a ovamo nemas za kifle.
I kupis novo auto, al valja sipati....de mu plin krhni, isplativije je.
Pa nemoj uzimati novo auto, daj pola tih para, uradi plin na polovnjaka, a ostane i da ne budes kokuz.
- Mea_parvitas
#60 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Nigdje veze logika.
Sto ne bi kupio top auto, pa ubacio za 1000 KM plin i onda se dzaba vozao
- klaki
#61 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
to je ta logika. na zapadu si pametna osoba koja gleda kako trosi pare, a kod nas ni papak, fukaraMea_parvitas wrote:Nigdje veze logika.Sto ne bi kupio top auto, pa ubacio za 1000 KM plin i onda se dzaba vozao
Znam covjeka ima milione, pa kad je vozao ML320 stavio mu je plin
- amar1994
#62 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
moze li na nju plin ikakoklaki wrote:to je ta logika. na zapadu si pametna osoba koja gleda kako trosi pare, a kod nas ni papak, fukaraMea_parvitas wrote:Nigdje veze logika.Sto ne bi kupio top auto, pa ubacio za 1000 KM plin i onda se dzaba vozao
Znam covjeka ima milione, pa kad je vozao ML320 stavio mu je plin
- klaki
#63 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
sto ne bi mogo, njima bi i najbolje lego radi nekih razloga
Al kakve ti fajde? Ja bi stavio da mi iznad 4k rpm prebacuje na benzin, znaci vozio bi na benzinu 80% vremena
a svakako nisu to auta za voznje do granapa ili vucanja po gradu

Al kakve ti fajde? Ja bi stavio da mi iznad 4k rpm prebacuje na benzin, znaci vozio bi na benzinu 80% vremena
- amar1994
#64 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
klaki wrote:sto ne bi mogo, njima bi i najbolje lego radi nekih razloga![]()
Al kakve ti fajde? Ja bi stavio da mi iznad 4k rpm prebacuje na benzin, znaci vozio bi na benzinu 80% vremena![]()
a svakako nisu to auta za voznje do granapa ili vucanja po gradu
![]()
- beco
#65 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
http://autoportal.hr/clanak/isplati_li_ ... alvematic_
http://autoportal.hr/clanak/dobro_je_zn ... i_na_plin_
Imam isti motor samo stariji Auris i generalno mislim da mi se ne isplati plin. Zadovoljan sa svojih 9.5 l po Sarajevu, ne bih da se zajebavam sa popravkama.
http://autoportal.hr/clanak/dobro_je_zn ... i_na_plin_
Imam isti motor samo stariji Auris i generalno mislim da mi se ne isplati plin. Zadovoljan sa svojih 9.5 l po Sarajevu, ne bih da se zajebavam sa popravkama.
- VladaFBiH
#66 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
ova računica stoji ako puno prelaziš (samo još dodaj i redovno održavanje sistema koje istina ne košta puno ali malo mijenja računicu) međutim većina automobila u BiH prelazi oko 12-15k godišnje a na tim kilometražama se baš i neisplati za*ebavati s plinom...PRO165 wrote:Samo malo matematike i činjenica. U zadnjih šest mjeseci vozim na plin.
Auto (1.4 90KS) mi troši 6,7 - 7,3 litara benzina. Plina troši 7,8-8,1 litar. Pričali bajke, troši isto, jednostavno nije istina. U pitanju je sekvent plin sa boljim diznama u odnosu na najjeftiniju ponudu (+50KM). Vuče jednako dobro. Vrlo mala razlika na preko 140 km/h.
Uz sljedeće pretpostavke da automobil na benzin + plin, košta jednako kao i dizel u nabavci te da su ostali troškovi održavanja jednaki ili barem približni matematika kaže sljedeće:
Za pređenih 100 KM na benzinu plaćaš u prosjeku: 7litara x 1,71KM = 11.97KM zaokružimo na 12,00 KM
Za pređenih 100 KM na plinu plaćaš u prosjeku: 8litara x 0,66KM = 5,28 KM ili da zaokružimo na 5,50 KM
Da bi dizel imao jednaku isplativost trebao bi u prosjeku da troši : 5,50 KM / 1,61 (najniža cijena dizela) = 3,4 Litra. Ima li takav dizel u realnim uslovima da toliko troši i da ga dobiješ za 10hiljada KM. Ne i najbolje što možeš proći je nekih 5,0 L (kažem u toj klasi za 10 hiljada).
Ili ako stavimo stvari ovako:
Mjesečno 4000 Km:
PLIN 220,00 KM
DIZEL 320,00 KM
BENZIN: 480,00 KM
Još malo činjenica.
Ako imaš benzinca i hoćeš da ugradiš plin, sve te sa atestom. saobračajnom, tehničkim, PP aparatom izađe max 1500,00 KM (pričam o sekvent i 4 cilindra auto) . Što će reći da plin otplatiš za cca 6 mjeseci.
Omjeri su dakle na plin daješ cca 50% manje u odnosu na dizel.
Dizel ti ne može manje trošiti, može samo više.
Dizel neće biti jeftiniji a i ako bude biće i plin.
Plin zna biti i jeftniji ( ja ga svakako plaćam 0,61 do nedavno 0.56 ali sam uzeo prosjek).
Ako bi cijene goriva još padale povećalo bi se vrijeme za otplatu plina u jednakoj srazmjeri tako da nam treba duplo niža cijena da dođemo do otplate plina za godinu.
Cijene goriva su opet krenule gore, omjeri će ostati približni (sjećam se benzin 2,5 plin 1,15) ali će apsolutne razlike se povećati. Znači ako gorivo skoči 50% (vrlo realno jer je toliko i bilo prije dvije godine). Za plin će ti trebati 330KM za dizel 480KM, razlika 150 KM. Ako i nesrazmjerno plin bude rastao ta razlika u rastu cijene treba da bude +40% da ostanemo na istom apsolutnom iznosu). Uglavnom, mislim da si svatio poentu...
.
.
.
Kome je matematika teška biće dovoljno da ovo zapamti:
Relacija Sarajevo-Mostar-Sarajevo
DIZEL = PLIN + Big Mac Meni (volja ti u Sarajevu, volja u Mostaru..)
BENZIN = PLIN + 0,5kg janjetine volja ti kod Gojka, volja ti u Zdravoj vodi...
-
citroen xm
#67 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
ado-šampion wrote:Ne valja biti iskljuciv. Zasto plin valja na polovnom autu od 15 hiljada a ne valja na novom od 30, ako se radi o slicnim motorima? Nidje veze. Ako valja na jednom valja i na drugom. Ako ne valja na jednom ne valja ni na drugom. Ako neko vidi nacin da ustedi i da te pare potrosi recimo na porodicu, a pritom nista ne gubi ili ne gubi puno zasto je to glupo? Glupo je qrcit se da si gospodin a dijete slati u skolu bez 2 marke za sendvic, to je glupo. Jbt neces naci siromasnijeg naroda a da je manje proracunat u trosenju i da ima vise predrasuda. Svabo koji ima para za razliku od nas bi hladno stavio plin, ako izracuna da mu se to isplati i da ne gubi puno, a za te pare koje ustedi popravio svoj zivot i/ili zivot svoje porodice na drugom mjestu, a Bosancu je to ispod casti. Nek je frizider prazan, samo nek je cast na mjestu.
Slažem se u potpunosti!
Moja računica i pogled na stvari je ovakav, možda mnogi i ne budu sasglasni:
Uglavnom pri kupovini auta uračunam ugradnju plina i uopšte ne gledam da kada će se taj trošak otplatiti jer smatram da je to sastavni dio cijene auta.
Nakon toga koliko god da prelazim u novcu trošim manje. Sve ono što manje potrošim potroši se na druge stvari u životu i samim tim popravlja kvalitet života.
Trenutno mi je čisti benzinac, ne ugrađujem plin samo zato što još nisam u glavi odvagao kakva mi je bliža sudbina ovoga auta. Nema smisla da ugradim sada pa da ga prodajem za 2 mjeseca. Iako mi ništa konkretno ne fali u životu ipak se osjeti razlika u cijeni ta dva goriva.
-
preludezalude
#68 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Kako god okrenes, u bilo kojem slucaju eksploatacije vozila, bilo to gradska voznja ili otvoren put i ako prelazis 4000km mjesecno ili 30000km mjesecno, benzinac sa plinom je isplativiji i ekonomicniji od dizela. Jedina je razlika u tome da li ces reci da si isplatio plinsku instalaciju nakon 5 mjeseci ili 7 mjeseci ili nakon godinu dana...
- VladaFBiH
#69 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Nema baš računice ako prelaziš cca 1.000km mjesečno (većina automobila u BiH) jer je razlika premala a imaš još dodatno troškove održavanja, značajan pad vrijednosti automobila ako ga prodaješ, eventualni rizik izgaranja ventila,... naravno ovo dijelom ne vrijedi ako su veće kilometraže u pitanju jer je ušteda značajno veća od rizika a dodatni troškovi se "gube" u kalkulacijipreludezalude wrote:Kako god okrenes, u bilo kojem slucaju eksploatacije vozila, bilo to gradska voznja ili otvoren put i ako prelazis 4000km mjesecno ili 30000km mjesecno, benzinac sa plinom je isplativiji i ekonomicniji od dizela. Jedina je razlika u tome da li ces reci da si isplatio plinsku instalaciju nakon 5 mjeseci ili 7 mjeseci ili nakon godinu dana...
-
Emir92
#70 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
VladaFBiH wrote:Nema baš računice ako prelaziš cca 1.000km mjesečno (većina automobila u BiH) jer je razlika premala a imaš još dodatno troškove održavanja, značajan pad vrijednosti automobila ako ga prodaješ, eventualni rizik izgaranja ventila,... naravno ovo dijelom ne vrijedi ako su veće kilometraže u pitanju jer je ušteda značajno veća od rizika a dodatni troškovi se "gube" u kalkulacijipreludezalude wrote:Kako god okrenes, u bilo kojem slucaju eksploatacije vozila, bilo to gradska voznja ili otvoren put i ako prelazis 4000km mjesecno ili 30000km mjesecno, benzinac sa plinom je isplativiji i ekonomicniji od dizela. Jedina je razlika u tome da li ces reci da si isplatio plinsku instalaciju nakon 5 mjeseci ili 7 mjeseci ili nakon godinu dana...
Postavljac teme je postavio :
Interesuje me vaše mišljenje, da li je, što se cijene goriva tiče, isplatnije voziti diesel ili plin, ako je u pitanju ista kubikaža.
Planiram nabavku automobila, polovnjaka, 1800-2000cc, 75% vožnje bi bilo na autoputu, 25% grad i loko.
Nisam pametan šta da gledam i kako da razmišljam, prvenstveno u pravcu ekonomičnosti potrošnje?
Mjesečna kilometraža bi bila otprilike 4000km.
Budžet 10k KM.
A ne razumijem zasto govorite da benzin ne ide na nova auta, kad se ista ta prodaju sa fabrickim plinom !?? ( i pricam o autima do 30k, a ne o motorima V6, V8 iz Mercedesa, BMW itd nastavite niz )
- madner
#71 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ja sve sto fabrika stavi mogu prihvatiti.
Sve sto je neko skonto da moze ili moze malo ili moze zasad a poslje kako bude je improvizacija.
Biti kucni prijatelj sa majstorom ili istom pomoci da digne sprat mi je najgora opcija, kod benzinca bar znas koliko ce te izaci zadovoljstvo. Ovdje se nadas da za 200 km mozes proci, a ispadne te puno skuplje.
Sve sto je neko skonto da moze ili moze malo ili moze zasad a poslje kako bude je improvizacija.
Biti kucni prijatelj sa majstorom ili istom pomoci da digne sprat mi je najgora opcija, kod benzinca bar znas koliko ce te izaci zadovoljstvo. Ovdje se nadas da za 200 km mozes proci, a ispadne te puno skuplje.
-
condy
#72 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Il si beg il kokuz, il imas il nemas.Mea_parvitas wrote:Nigdje veze logika.Sto ne bi kupio top auto, pa ubacio za 1000 KM plin i onda se dzaba vozao
Za plinase, kad je plin toliko isplativ i toliko trazen cak i kod novih auta, zasto proizvodjac ne ugradjuje plinsku instalaciju u fabrici? Zbog cega prave hibridna elektricna vozila ulazu najvise u to, a plin im nije u bilo kakvom opcijama?
-
tempuser
#73 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Radi kad je sve ispravno, ali sam x puta procitao kako nekome (ne) prebacuje ili brevacuje s plina na benz i obratno kad ne trebe, a sto se tice limita, ne znam koji su ti argumenti za tvrdnu.NediM17 wrote: Sve automatika radi za tebe, nemas ti nikakve brige. Sto se tice limita parkiranja u neke podzemne garaze, jako su rijetki, neopravdani i primitivni.
-
NediM17
#74 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Koja je argumentacija? Pa ja sam uredno platio atest, i auto je prosao atest, znaci da je sve po propisanim standardima. Zasto bi takav auto imao bilo kakav limit?tempuser wrote:Radi kad je sve ispravno, ali sam x puta procitao kako nekome (ne) prebacuje ili brevacuje s plina na benz i obratno kad ne trebe, a sto se tice limita, ne znam koji su ti argumenti za tvrdnu.NediM17 wrote: Sve automatika radi za tebe, nemas ti nikakve brige. Sto se tice limita parkiranja u neke podzemne garaze, jako su rijetki, neopravdani i primitivni.
Cak u mom Zavoli prirucniku stoji da auto nema bilo kakve limite sto se tice parkiranja, i u Italiji vjerujem da je tako, nisu primitivci ko Bosnjo.
-
tempuser
#75 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Platis ti uredno i mobitel pa ga ne smijes koristiti na x mjesta. Ocigledno ne razumijes razlog zasto.NediM17 wrote:
Koja je argumentacija? Pa ja sam uredno platio atest, i auto je prosao atest, znaci da je sve po propisanim standardima. Zasto bi takav auto ima bilo kakav limit?