Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post Reply
apsidejzi

#51 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by apsidejzi »

cyprus wrote:Najvjerovatnije je da će se opozicija ovim obrukat... Nažalost... A sva ova priča povuci-potegni o protestima prethodnih dana jednostavno izgleda komično...
Ma ja to ne bih gledao kao na brukanje opozicije. Prije ce biti prikazivanje stvarnog stanja kod srpskog naroda. Dio njih je vjerovatno opijen Dodikovim lazima, dio je nezainteresovan kao i kod nas, dio je prepadnut pa ne smije a dio je i ovisan o rezimu pa nece. Demokratija se uci a narod na balkanu nema ko istu da nauci. Irski premijer odleti sa vlasti zbog Paname mada realno, nije uradio nista nezakonito. Mislim... zavisi koliko rastegnes. No, iznevjerio je ideju koju je zagovarao i narod rekao: vozdrica.
Alfons Kauders

#52 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:Kao što već rekoh mene komšijski mazohizam i ova potčinjenost Dodiku koja poprima razmjere sjevernokoreanske zanima koliko i lanski snijeg....

Medjutim, mislim da i navijačko raspoloženje koje mi iz FBiH gajimo naspram buduće možebitne propasti RS nije u našem interesu.

Rs je entitet, nije država pa me živo zanima da neko pojasni kako se uopće ta zaduženja i vanjski dugovi tretiraju?

Dokle u principu može ići taj mazohizam i Dodikova otvorena kradja? Hoće se ipak dugoročnije prelomiti preko ledja svih gradjana BiH?

Stvarno bi bilo zanimljivo da neko iz struke pojasni ovaj ekonomski segment.

Pa ćemo se onda opravdano radovati " što u komšija crkava krava godinama" i na iluziji je održavaju zarad pokoje kapljice mlijeka.
Zaduzenja vraca onaj ko ih je uzeo. Ne moze sad neko teretiti FBiH, drzavu, ili kantone/gradove po osnovu zaduzenja RS.

Ekonomski slom RS nije u interesu FBiH, jer nam je privreda koliko-toliko povezana. Medjutim, u vecini sektora bi se tesko i primjetio eventualni ekonomski krah RS.

Uostalom, RS jos uvijek nije ni blizu situacije u kojoj bi morala poduzeti neke drasticne mjere, te jos godinama moze servisirati svoje obaveze bez mnogo problema za kreditore. Problem nastaje na domacem planu, jer su dosegli i presli limit zaduzenosti.

To znaci da je svaka nova tura zaduzenja skuplja, te da je generalno teze doci do novca. U takvim situacijama, umjesto da dobijes lovu po 2%, moras pristati da placas duplo vise (ili cak trostruko) kako bi investitori preuzeli rizik.

Takodjer, RS tradicionalno ima dosta nepovoljniju strukturu duga od FBiH. Kod nas se mediji ogranice na iznos zaduzenja, ali malo ko pogleda strukturu. Nije isto biti zaduzen 100 miliona po 1.5%, uz grejs period od 5 godina, i biti zaduzen isti iznos po 4% bez grejsa...

Dakle, nece biti nekog kraha ili bankrota, ali ce im biti teze. Da bi osigurali sredstva, UZP-ovci ce biti primorani da pristaju na sve nepovoljnije uslove, sto ce satrati ionako nikakvu konkurentnost.
statixx

#53 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by statixx »

Stidite se, Veliki Baja, koristeci svoje veze i uticaj, bori se da obezbjedi drzavi, prijeko potrebnih, 120 miliona KM klirinskog duga od brace Rusa a vi ovdje blatite covjeka i prizeljkujete njegov poraz. :D
spreca

#54 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by spreca »

Meni se cini da Ivanic od samog pocetka sabotira SzP i zato Baja ima uvijek zna sta mu ovi spremaju
SaraFina

#55 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:Kao što već rekoh mene komšijski mazohizam i ova potčinjenost Dodiku koja poprima razmjere sjevernokoreanske zanima koliko i lanski snijeg....

Medjutim, mislim da i navijačko raspoloženje koje mi iz FBiH gajimo naspram buduće možebitne propasti RS nije u našem interesu.

Rs je entitet, nije država pa me živo zanima da neko pojasni kako se uopće ta zaduženja i vanjski dugovi tretiraju?

Dokle u principu može ići taj mazohizam i Dodikova otvorena kradja? Hoće se ipak dugoročnije prelomiti preko ledja svih gradjana BiH?

Pa ćemo se onda opravdano radovati " što u komšija crkava krava godinama" i na iluziji je održavaju zarad pokoje kapljice mlijeka.
Zaduzenja vraca onaj ko ih je uzeo. Ne moze sad neko teretiti FBiH, drzavu, ili kantone/gradove po osnovu zaduzenja RS.

Ekonomski slom RS nije u interesu FBiH, jer nam je privreda koliko-toliko povezana. Medjutim, u vecini sektora bi se tesko i primjetio eventualni ekonomski krah RS.

Uostalom, RS jos uvijek nije ni blizu situacije u kojoj bi morala poduzeti neke drasticne mjere, te jos godinama moze servisirati svoje obaveze bez mnogo problema za kreditore. Problem nastaje na domacem planu, jer su dosegli i presli limit zaduzenosti.

To znaci da je svaka nova tura zaduzenja skuplja, te da je generalno teze doci do novca. U takvim situacijama, umjesto da dobijes lovu po 2%, moras pristati da placas duplo vise (ili cak trostruko) kako bi investitori preuzeli rizik.

Takodjer, RS tradicionalno ima dosta nepovoljniju strukturu duga od FBiH. Kod nas se mediji ogranice na iznos zaduzenja, ali malo ko pogleda strukturu. Nije isto biti zaduzen 100 miliona po 1.5%, uz grejs period od 5 godina, i biti zaduzen isti iznos po 4% bez grejsa...

Dakle, nece biti nekog kraha ili bankrota, ali ce im biti teze. Da bi osigurali sredstva, UZP-ovci ce biti primorani da pristaju na sve nepovoljnije uslove, sto ce satrati ionako nikakvu konkurentnost.
U principu laički nama odgovara "infuzija" kojom se RS odrzava, a bankrot bi vjerovatno povukao i BiH na dno.

Koliko je po tvom mišljenju vremenski ovakvo stanje održivo?
SaraFina

#56 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by SaraFina »

spreca wrote:Meni se cini da Ivanic od samog pocetka sabotira SzP i zato Baja ima uvijek zna sta mu ovi spremaju
Ivanić gleda sopstveni interes. Isključivo. Ne bih rekla da sabotira SzP, ali sam sigurna da bi za još jedan "dobar politički mandat" bio spreman "koalirati "i sa SNSD. Te stranke i takvi ljudi poput Ivanića svuda se trude biti " jezičak na vagi"

Nema tu dileme.

A ni " prirodnih saveznika". O dobrobiti, poštenju i odgovornosti prema ljudima da ne govorimo.
Alfons Kauders

#57 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

U principu laički nama odgovara "infuzija" kojom se RS odrzava, a bankrot bi vjerovatno povukao i BiH na dno.

Koliko je po tvom mišljenju vremenski ovakvo stanje održivo?
Bankrot ne bi povukao nikog na dno, zapravo bankrot ne bi bio dno ni za RS. Oni mozda misle da to tako ide, da ce neko drugi placati dugove, ali ne ide. Razne jedinice lokalne samouprave sirom svijeta proglase bankrot, ali za sobom ne povuku nikoga.

Ovo je dugorocni problem, kao sto rekoh, nema kraha, bankrota i slicnih pizdarija... Ali ima stagnacije...

Stanje je odrzivo, RS ima kapacitet da servisira postojece obaveze, a moze napraviti i nove. Problem je u cijeni kapitala koji ce placati od sad pa na dalje i ubuduuuce... Konkurentnost dovidjenja...
Henry Chinaski

#58 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Henry Chinaski »

Jedno je sigurno:

Vožd sigurno neće mirno gledati kako ga marginaliziraju jer je to siguran put u zatvor. Ako se, kojim slučajem, desi 40 000 ljudi, biće tamo svašta.
Ne bi me čudilo ni da su kozaci opet došli na neki festival folklora.
Patriotska_Liga

#59 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Patriotska_Liga »

http://www.vecernji.ba/stranci-stoje-iz ... -u-1082980

- Nedavno je grupa Britanaca sudjelovala u radu njihovog stranačkog organa. Sigurno danas mogu da potvrdim da su prihvatili i ponudu Bakira Izetbegovića da se pomogne tom sastanku, a narod će moći da vidi kako će se to manifestirati. Informacije kojima sada raspolažem su i da je čak nekoliko ljudi iz Turske ponudilo pomoć Savezu za promjene za organizaciju prosvjeda - ustvrdio je Dodik.

Uvijek ista ekipa :D
Alfons Kauders

#60 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Alfons Kauders »

Henry Chinaski wrote:Jedno je sigurno:

Vožd sigurno neće mirno gledati kako ga marginaliziraju jer je to siguran put u zatvor. Ako se, kojim slučajem, desi 40 000 ljudi, biće tamo svašta.
40,000?

Nece skupiti ni 4,000...
Alfons Kauders

#61 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Alfons Kauders »

Patriotska_Liga wrote:http://www.vecernji.ba/stranci-stoje-iz ... -u-1082980

- Nedavno je grupa Britanaca sudjelovala u radu njihovog stranačkog organa. Sigurno danas mogu da potvrdim da su prihvatili i ponudu Bakira Izetbegovića da se pomogne tom sastanku, a narod će moći da vidi kako će se to manifestirati. Informacije kojima sada raspolažem su i da je čak nekoliko ljudi iz Turske ponudilo pomoć Savezu za promjene za organizaciju prosvjeda - ustvrdio je Dodik.

Uvijek ista ekipa :D
Hotel Tuzla

drugi sprat

radimo punom parom!
fosna2014

#62 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by fosna2014 »

Alfons Kauders wrote:

40,000?

Nece skupiti ni 4,000...
Ma da, i 4000 ljudi je fina brojka za nase uvjete.
Alfons Kauders

#63 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Alfons Kauders »

fosna2014 wrote:
Alfons Kauders wrote:

40,000?

Nece skupiti ni 4,000...
Ma da, i 4000 ljudi je fina brojka za nase uvjete.
Zavisi. Mislim, solidan skup, ali ni blizu nekog masovnog bunta koji pominje opozicija...

Mislim da ce ih Guardian ovdje ispreskakati kao malu djecu
fosna2014

#64 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by fosna2014 »

Režim u Strahu: Zabrana Protesta trenutno najizglednija opcija
piše: Slobodan Vasković

1.
Režim Milorada Dodika u ovom trenutku najbliži je varijanti da zabrani Protest Opozicije u Banjaluci. Za donošenje takve diktatorske odluke zadužen je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

2.
Takav potez Režima je najizgledniji, a biće povučen gotovo sigurno, ukoliko Dodikovi saradnici procijene da će na Proteste doći više osoba nego na Kontramiting.

3.
Procjene sa terena ukazuju da bi to lako moglo da se desi, pa je GO SNSD naredio opštu mobilizaciju. U SNSD-u procjenjuju da bi Opozicija mogla na Protest da izvede 15.000 ljudi. Istovremeno, toj stranci ne ide baš najbolje sa ubjeđivanjem svojih članova da izađu na Kontramiting.

4.
Veliko je nezadovoljstvo unutar SNSD-a zbog Dodikove odluke o Kontramitingu i ogroman je broj onih koji je smatraju pogrešnom.

Mnogi visoki funkcioneri te stranke ubijeđeni su da je Dodik potpuno dezorijentisan i da njime vladaju poltroni, koji ga ubjeđuju da ide u sukob.

5.
Isti su ga ubijedili da ispali Kontramiting kao prijetnju, vjerujući da će se Opozicija povući, a kada su uvidjeli da Savez ne namjerava da odstupi, bilo je prekasno.

6.
Razumni dio SNSD-a smatra da Dodik nije smio najaviti Kontramiting i da je trebalo omogućiti Opoziciji Proteste.

7.
Svega ovoga svjesni su u vrhu Režima, kao i činjenice da članstvo SNSD-a, koje izađe na Kontramiting, ne može, a ni neće, dugo da se zadržava “na ulici”. Razlog je vrlo jednostavan: Ogromna većina njih radi u institucijama ili javnim preduzećima, dok sa Opozicijom dolaze oni koji ne rade nigdje. Samim tim, njihov boravak u Parku može potrajati.

8.
U SNSD-u je i veliki strah, a mnogi smatraju da bi maj mogao biti vrlo loš za Režim, čak i njegov kraj. To je dovelo do velikog kolebanja članstva SNSD-a, jer nikom nije ni do kakvih sukoba, a većima smatra da Dodik hoće sukob. I da ga provocira.

9.
Navedeni razlozi mogli bi biti ključni za donošenje Odluke o zabrani Protesta i Kontramitinga. Što bi bila nova katastrofalna greška Režima.

10.
Učinio bi to ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji bi dan prije Protesta, 13. maja, zabranio održavanje i Kontramitinga i Protesta. Okarakterisao bi ih kao skupove “visokog rizika”.

11.
Kako je Opozicija najavila da će krenuti na Protest u Banjaluci, bilo/ne bilo zabrane, Režim je razigrao scenario po kojem bi, nakon Lukačeve odluke, ka Banjaluci pošli i oni koji namjeravaju prisustvovati Kontramitingu.

12.
To bi bio alibi MUP-u RS da presretne i jedne i druge (pristalice Saveza za promjene i pristalice SNSD-a) na putu i razbije kolone.

13.
Naravno, oni koji idu na Kontramiting bi odmah pristali na “saradnju” sa policijom i vratili se kućama; Ukoliko bi došlo do otpora onih koji su krenuli na Protest, policija bi primijenila sredstva prinude.

14.
Cilj Režima (prema ovom scenariju) je da policijom spriječi dolazak na Protest, zaustavljanjem kolona (i sukobima, ako bude potrebno) na što udaljenijim lokacijama od Banjaluke.

U Opoziciji ističu da su spremni i za ovakav scenario.

15.
Istovremeno, naređeno je načelnicima CJB da počnu sa zastrašivanjem opozicionih aktivista, kako bi ih odvratili od namjere da idu na Protest. Taj zadatak dat je starješinskom kadru u svim CJB, a posebno su aktivni u CJB Prijedor, gdje se vrh tamošnje policije, služi svim nedozvoljenim sredstvima i pritiscima na aktiviste Opozicije.

U naredna tri dana ti pritisci će se dodatno povećati, a cijelu akciju vodi lično načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić.

16.
Pritisci će se povećati i širom Republike Srpske, a Režim čini sve, ali baš sve, kako bi spriječio Proteste.

17.
Poslednje informacije govore da je 80 posto policije na strani nezadovoljnih ovom vlašću, ali da je komandni kadar MUP RS potpuno uz Režim.

18.
Ranije sam objavio da će u prvi mah MUP RS djelovati jedinstveno. Ukoliko dođe do incidenata ili produženja Protesta na više dana, doći će i do polarizacije unutar MUP-a RS. To je nemoguće spriječiti.

Na Dodikovoj strani sigurno ostaju Specijalna policija MUP RS (njen veći dio), Jedinica za podršku CJB Banjaluka i Jedinica za prevenciju (njegova privatna Udba), koja se nalazi unutar Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Veći dio MUP-a će, u mogućem lošem razvoju situacije/višednevniim Protestima, opstruisati naredbe o “tretiranju” Opozije; Jasno je šta to znači!
krater

#65 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by krater »

Evo ga k'o milosevic ! :lol: :lol:
ze kalanga

#66 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by ze kalanga »

Država wrote:DakleN, da rezimiramo:

Birač iz Zvornika zavalio u višemilionske dugove,

Iselio 72.000 Srba iz RS-a za samo tri godine,

Bošnjake homogenizirao kao da je 1993-a...

Ja iskreno navijam za Dodika, a vi kako hoćete...

:sax:
Ti si crvena sekta. :D
Ali ova dva navoda su zanimljiva.

1. Istina je da je bio tal sa Litvancima. Međutim, Recimo Alumina danas ima par stotina radnika više nego 2012-te. S jasnom tezom da će taj broj u naredne dvije godine rasti na još 300 novozaposlenih. Imajući u vidu penzionere, dakle u naredne tri godine posao će dobiti još jedno 200 mladih ljudi. U prevodu oko 500 će kompanija zaposliti. Ne znam koliko pratiš, u poslednje 2 godine Alumina je proizvela 4 nova proizvoda. Sve što proizvedu prodaju, izvoze na američko tržište, već tri godine, dakle nakon afere sa Litvancima, posluju sa dobitkom. Prošle godine su prihodi bili preko 100 miliona. U prevodu - Alumina je danas apsolutni lider u svojoj oblasti u Evropi.

2. Istina je za iseljavanje, međutim, to je jednostavno prirodno. Imajući u vidu druge demografske statistike. Iz Rs-a je recimo u poslednjih godina oko 15 000-20000 Bošnjaka iselilo. Pogled preko puta jasno kaže da ništa bolje nije ni u Distriktu ni u FBIH,kada govorimo o iseljavanju. I to masovnom.

---------------------------------------------

Bosić je davno mogao poentirati na nečemu što se zove aksiom. Međutim, nije bio sposoban za to. Svjestan je da će rezultati u oktobru biti znatno lošiji i jednostavno ništa drugo do protesta mu i nije preostalo. Neko već dobro zaključi, pametnije mu je bilo da je organizovao proteste pojedinačno u većim gradovima, nego u glavnom gradu gdje nikada i nije imao neku naročitu podršku...
krater

#67 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by krater »

@ze kalanga »

Od koga nabavljaju boksit ?
BHCluster

#68 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by BHCluster »

Srbi i njihovi referendumi...
Image
...pametnom dosta.
Last edited by BHCluster on 10/05/2016 11:57, edited 1 time in total.
155_mm

#69 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by 155_mm »

Država wrote:DakleN, da rezimiramo:

Gospodin Dodik je uradio sljedeće stvari:

Zadužio RS do nivoa od 6 milijardi KM,

Obesmislio pitanje referenduma,

Prodao telekom i pare potrošio,

Prodao rafineriju nafte i pare potrošio,

Prodao rafineriju ulja u Modriči i pare potrošio,

Birač iz Zvornika zavalio u višemilionske dugove,

Iselio 72.000 Srba iz RS-a za samo tri godine,

Bošnjake homogenizirao kao da je 1993-a...

Ja iskreno navijam za Dodika, a vi kako hoćete...

:sax:
ovoj listi samo da dodam da je maltene poklonio rudnik lignita stanari kod doboja izvjesnom vuku hamovicu da ovaj sebi napravi privatnu elektranu.

kazu u elektrani ce raditi radnici i iz srbije i iz veceg entiteta. izgleda da medju milion bosanskih srba nemozes naci njih nekolicinu koji bi mogli upravljati elektranom u tehnickom smislu. e to je vec katastrofa ogromnih razmjera.
saim_adka

#70 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 18/01/2017 13:30, edited 1 time in total.
fosna2014

#71 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by fosna2014 »

Sa twittera od NDP:

Image
statixx

#72 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by statixx »

Alfons Kauders wrote: Bankrot ne bi povukao nikog na dno, zapravo bankrot ne bi bio dno ni za RS. Oni mozda misle da to tako ide, da ce neko drugi placati dugove, ali ne ide. Razne jedinice lokalne samouprave sirom svijeta proglase bankrot, ali za sobom ne povuku nikoga.

Ovo je dugorocni problem, kao sto rekoh, nema kraha, bankrota i slicnih pizdarija... Ali ima stagnacije...

Stanje je odrzivo, RS ima kapacitet da servisira postojece obaveze, a moze napraviti i nove. Problem je u cijeni kapitala koji ce placati od sad pa na dalje i ubuduuuce... Konkurentnost dovidjenja...
Bankrot je jedino moguc na entitetskom i nizim nivoima, ali ne u standardnom smislu neizmirenja obaveza po vanjskom dugu, ino-kreditori mogu mirno spavati, vec po unutrasnjem dugu. To bi naravno bilo praceno velikim kasnjenjima plata, penzija i drugih budzetskih obaveza, sto bi za posljedicu imalo velike reforme (ustede) u javnom sektoru, privatizaciju i sl. To je razlog zbog kojeg ce uslovi kreditiranja biti sve nepovoljniji na domacem trzistu kapitala.
red evil

#73 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by red evil »

Ako se ne potuku ništa od protesta.

Mogla bi subota biti mnogo zanimljiva. :gunjastajl:
oridjidji

#74 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by oridjidji »

Dodikovo optuzivanje opozicije da je instrument Sarajeva jednaka je laz kao ono optuzivanje nezadovoljnog naroda u februarskim protestima da su instrument Fahre i Srba.

To je kod nas Balkanaca postalo modelom vadjenja iz vlastite sracke, sutni krivicu na drugoga i optuzi za izdaju.

Bas cemo vidjeti hoce li sta zapaliti Srbi samima sebi, kakvu instituciju... Najbolje bi bilo da zapale RTRS. :D
bh.tornjak

#75 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by bh.tornjak »

izdajnici srpske i dzihadlije iz teherana zadovoljno trljaju ruke brojeci pristigle dolare bez pokrica koje su dobili od bolesnika sa bosfora a sve se nasladjujuci balavama i zalivajuci to djul-serbetom.......
da Bog da vam u grlu zastalo

sta sam htio da napise....jbg...zaboravio....
nema ba od svega toga nista....predstava za MZ da pokazu demokratiju u svoj svojoj raskosi...:D
to ce bit...." mi kao hocemo da mijenjamo vladu a on kao da nece"...
Post Reply