Propast penzionog sistema u BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

O'zone
Globalni moderator

#51 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by O'zone »

tututuuuu wrote:
ne znam. moji neki vani sto zive nisu je jos dobili, ne samo ovu tekucu, vec i za prethodni mjesec. Dakle skoro dva mjeseca vec duguju ljudima kojim se isplacuje u inozemstvu.
A evo i zašto

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ni-krivi ... /160425071

Vlada i PIO potpisali ugovor sa bankama da banke isplate penzije od SVOJIH para a oni im dodju nekad kad skupe love u fondu u toku mjeseca.

Znači stanje je i gore nego što tvrde ali to se pokriva i navlači sa svih strana a balon na granici pucanja.

Znam par korisnika koji primaju penzije preko Raiffeisen banke koji nisu imali doznaku na račun do 22- gog ovog mjeseca. Što je za penzionera ravno ubistvu. Cak kad nazoves info centar banke prva informacija je da pare za penziju još nisu legle pa onda idu one ostale.
Alfons Kauders

#52 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic- ... /160427120

Evo izgleda da je Fadil Gaf na dobrom putu konsolidacije PIO sistema. Samo ne potrebno smanjiti penzije dva puta po 5% i sve će se vratiti na stari dobri suficit.
Dakle problem nije u tome sto nema para, vec sto je mrski SDP dizao penzije?

Sram ih bilo, umjesto da su ih skresali.

Fadile, odma to -20%!

Ko ih jebe, penzioneri ionako glasaju za SDA.
The BEN10

#53 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by The BEN10 »

Tim povodom, želimo zamoliti građane za strpljenje i poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu penzija vratimo na rokove definisane ranijim Sporazumom sa penzionerima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja finansijske stabilnosti sistema PIO.

Pretpostavljam da bi se ovo "zajednički" trebalo odnositi na Vladu i penzionere. Samo mi nije jasno kako penzioneri mogu tome doprinijeti - možda masovnim izumiranjem!?!? :roll:
O'zone
Globalni moderator

#54 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by O'zone »

The BEN10 wrote:
Tim povodom, želimo zamoliti građane za strpljenje i poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu penzija vratimo na rokove definisane ranijim Sporazumom sa penzionerima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja finansijske stabilnosti sistema PIO.

Pretpostavljam da bi se ovo "zajednički" trebalo odnositi na Vladu i penzionere. Samo mi nije jasno kako penzioneri mogu tome doprinijeti - možda masovnim izumiranjem!?!? :roll:
Pa penzioneri da pristanu na smanjenje i kasnjenje penzije a vlada se obavezuje da će ih bodriti u tome.
O'zone
Globalni moderator

#55 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by O'zone »

Evo nam i prvooptuženi iznosi odbranu
Za stanje u Fondu PIO odgovorni su isključivo SDA i HDZ BiH

Nikšić dodaje i da je Novalić prešao je crvenu liniju što se tiče opozicije jer je vlastitu nesposobnost Vlade koju vodi počeo pravdati neistinama i to služeći se obmanama preko leđa penzionera.

"Za stanje u Fondu PIO odgovorna je samo i isključivo SDA i HDZ politika koja je godinama pustošila sve fondove, pa i fond PIO, a to radi i danas. Za trenutni haos u kojem se nalazi penzioni fond, gdje se ne zna hoće li i kada penzije biti isplaćene, odgovorna je isključivo trenutna Vlada koja misli da samo pričom i netačnom statistikom može rješavati probleme", kazao je Nikšić.

On je rekao da to nije moguće te će zbog toga SDP traži od rukovodstva Parlamenta FBiH da u najkraćem mogućem roku zakaže vanrednu sjednicu Zastupničkog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

"To je trenutno stanje u Fondu PIO i načini kako prevazići ove probleme. Mi imamo svoje prijedloge, očekujemo i da Vlada konačno ponudi nešto o čemu možemo govoriti i raspravljati. Svakako vjerujemo da u Parlamentu FBiH ima dovoljno znanja i sposobnosti da se nađe rješenje za stabilizaciju Fonda PIO. Ako je potrebno možemo ići i na usvajanje rebalansa budžeta. Penzioneri su populacija koja je najzaslužnija za ovo što mi danas imamo. Oni su ovu zemlju izgradili. Politika se ne smije dijeliti na ovoj grupaciji", ističe Nikšić, dodajući da je sve što rade premijer Novalić i predsjednik Marinko Čavara uvreda za sve penzionere i SDP te ih poziva da prestanu sa takvom retorikom i da konačno počnu raditi.

On poručuje da je SDP kao opozicija spremni biti dio rješenja. Predsjednik SDP-a kazao je da se do sada suzdržavao od komentara na rad vlade i premijera.

"Ali jednostavno ne mogu šutjeti kada čujem neistine koje je iznio premijer Novalić. Vlada koju sam vodio u periodu od 2011. do početka 2015. godine, a u kojoj je također sjedila SDA, povećala je penzije dva puta po 5 posto i mi smo te penzije isplaćivali na vrijeme", rekao je Nikšić.

Nikšić je dodao da iako su ih tada kritikovali kako su samo 1,5 KM dnevno povećali penzije, ti isti danas ih optužuju što su to uradili i da oni zato danas to ne mogu isplaćivati.

"Kako smo mi mogli, a oni ne mogu? Ponosan sam na takve odluke moje Vlade. Zaboravio je Novalić, odnosno prešutio je, da je nas kada smo 2011. godine došli u Vladu dočekao sudski utvrđen dug od 180 miliona KM koliko su Vlade SDA i HDZ otele od penzionera kako bi isplaćivale povoljne penzije", rekao je Nikšić.

Objasnio je da je to bio upad u PIO kada su SDA i HDZ penzionisali desetine hiljada ljudi koji su imali po 35 ili 40 godina starosti.

"E to je srušilo Fond PIO. Nije upad, kako to kaže Novalić, kada se povećaju penzije ljudima koji su radili po 40 godina i koji su to itekako zaslužili. Upad je kada se novac od tih ljudi uzima da bi se isplaćivale penzije za one koji nemaju nikakve uslove da uopće budu u penziji. Mi smo zaustavili gomilanje tog duga. Da nismo to uradili Fond PIO bi propao", kazao je Nikšić.
Prpa.ba

#56 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Prpa.ba »

Krivi su i jedni i drugi. Niti treba biti povlastenih penzija, niti je postojala osnova za povecanje penzija. :-)
drastic

#57 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by drastic »

primiti nekoliko stotina hiljada imigranata je najbolja solucija
MOSALJOZE

#58 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by MOSALJOZE »

Alfons Kauders wrote: Dakle problem nije u tome sto nema para, vec sto je mrski SDP dizao penzije?

Fadile, odma to -20%!

Dizanje penzija nije imalo nikakvog,ama baš nikakvog uporišta.Vruć krompir(haj stisni pa spusti na prethodni iznos)koji jedni drugima prebacuju,i ništa više
starii

#59 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by starii »

Prpa.ba wrote:Krivi su i jedni i drugi. Niti treba biti povlastenih penzija, niti je postojala osnova za povecanje penzija. :-)
nisu oni krivi, nego narod koji glasa za njih..a realno na izbornim listama sve go lopov...
SerijeSync

#60 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by SerijeSync »

pojedinci se ovde totalno glupiraju, čuj nema osnova za povećanje penzija koje su mizerne a ima osnova za povećanje plaća ministrima i parlamentarcima jel tako patrioJote?
muha_sa

#61 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by muha_sa »

nabijem ih na neku stvarku i njih i njihov penzioni

da nemam zanat koji imam od penzije ne bih mogo ni režije platit.

jedni nam opljackali firmu--ŠveCki bandit Bildt im omogucio da prilikom reintegracije odvuku sve i jednu mašinu a objekte haman pa sve devastiraju-- a domaci nas istjerali na ulicu :-)
da ne duljim a mogo bih do sutra :-)
Što reko kabadahija iz šumske--nek se jebu sa svojim penzionim
SerijeSync

#62 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by SerijeSync »

za koju godinu vrlo brzo jebat ćemo se mi između sebe svi odreda, pa ko osta, osta!!
KB9

#63 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by KB9 »

uplacivanje je penzije je samo po sebi smijesno, milion puta je bolje sam sebi odvajat svaki mjesec koliko mozes i ostavljat za te neke stare dane, dok radis uplacujes zdravstveno i svi sretni
Prpa.ba

#64 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Prpa.ba »

SerijeSync wrote:pojedinci se ovde totalno glupiraju, čuj nema osnova za povećanje penzija koje su mizerne a ima osnova za povećanje plaća ministrima i parlamentarcima jel tako patrioJote?
Nema osnove ni za jedno ni za drugo.
Haris.ba

#65 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Haris.ba »

Image

Sjeća li se ko ovog čike? :D

Neredi u Grčkoj, zdravo....
http://money.cnn.com/2015/07/15/news/ec ... -pensions/

Image

Dok, u FBiH

Image

smrdim/sporazum-vlade-fbih-i- ... biti-foto/
Krastavica

#66 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Krastavica »

Pogle Dilfafe i face mu ko da misli ja levata penzionerskih , samo se smija dilfafa neces jos dugo , pregledajuci dostupne ekonomske podatke za BiH za zadnje 2 godine i predvidjanja za narednih 5 mi smo finansijski u takvim govnima da je u ovom momentu sve sto govore samo takva laz . Hypo banka je probala , Austrija radi bail in za njih ima preko 9 milijardi eur minusa , a to je sto se zna ima toga jos , banke koje su tu dizu kredite u Luxemburgu , Svicarskoj i u Frakfurtu po jako nepovoljnim uslovina a narod ne vraca podignute kredite. Uskoro ce ovo sve da implodira samo u sebe . Penzije zdravo ja mislim u narednih 3 do4 mjeseca ce se vidjet prava katastrofa.
Uglavnom , trenutno 18 osoba zaradjuje za 84 sto jos nema u knjigama o ekonomiji , tek se treba uvest :D , Japan grca i jedva funkcionise sa 1 naprema 2
probook

#67 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by probook »

hujdur007 wrote:Trenutno je broj penzionera u Federaciji oko 400.000 a broj zaposlenih oko 450.000. (Podaci federalnog zavoda za statistiku i PIO/MIO)
U Republici Srpskoj je broj penzionera oko 250.000 a broj zaposlenih oko 280.000. (Podaci penzionog zavoda RS)
A juče slušam RSG radio i ovako počinje (povodom prvog maja)

U FBiH povećan broj zaposlenih, sve bajno krasno
U RS br penzionera isti kao broj zaposlenih, bla bla bla tuga i čemer :-) :-) :-)

I nije to juče, nego skoro svaki dan. Šta oni misle da smo mi budale, da mi u FBiH živimo kao u Njemačkoj :-)
Krastavica

#68 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Krastavica »

probook wrote:
hujdur007 wrote:Trenutno je broj penzionera u Federaciji oko 400.000 a broj zaposlenih oko 450.000. (Podaci federalnog zavoda za statistiku i PIO/MIO)
U Republici Srpskoj je broj penzionera oko 250.000 a broj zaposlenih oko 280.000. (Podaci penzionog zavoda RS)
A juče slušam RSG radio i ovako počinje (povodom prvog maja)

U FBiH povećan broj zaposlenih, sve bajno krasno
U RS br penzionera isti kao broj zaposlenih, bla bla bla tuga i čemer :-) :-) :-)

I nije to juče, nego skoro svaki dan. Šta oni misle da smo mi budale, da mi u FBiH živimo kao u Njemačkoj :-)
Ovo je neodrziva ekonomija , nemoguce je da drzava funkcionise ovako , od ukupnog broja uposlenih jedna trecina ili vise radi u neprofitnom sektoru a to su sve drzavne ustanove koje samo trose a ne zaradjuju . U ovom gore jos nije dodano koliki broj ljudi je na drzavnoj sisi po svim socijalnim pitanjima . Uglavnom privatne firme rade na principu kakav je bio u Rimu prije 2000 godina , tj roba za robu , unutrasnji dug niko ne spominje. Kad bi se uveo sistem kakav je u Svedskoj zatvorilo bi se oko 90 posto firmi , jer imas agenciju u koju prijavis da ti je neko duzan ond ti oni plate pa mu sjednu na ledja a ti svoje dobijes i libo te taki
Alfons Kauders

#69 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Alfons Kauders »

MOSALJOZE wrote:
Alfons Kauders wrote: Dakle problem nije u tome sto nema para, vec sto je mrski SDP dizao penzije?

Fadile, odma to -20%!

Dizanje penzija nije imalo nikakvog,ama baš nikakvog uporišta.Vruć krompir(haj stisni pa spusti na prethodni iznos)koji jedni drugima prebacuju,i ništa više
Stani malo, kako nije imalo uporista? Jesu li u proteklim godinama rasle cijene i plate? Onda je red da rastu i penzije, istom ili barem pribliznom dinamikom.

Dakle, ako je prosjecna plata u deset godina mogla otici sa 580 na 830, onda bi valjda bilo realno da i penzije prate taj rast. Ne znam koliko su puta dizali od uvodjenja PDV-a (od 2006), ali sjecam se da je SDP dvaput po 5%... A plate su ipak rasle malo vise.

Image
tututuuuu

#70 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by tututuuuu »

KB9 wrote:uplacivanje je penzije je samo po sebi smijesno, milion puta je bolje sam sebi odvajat svaki mjesec koliko mozes i ostavljat za te neke stare dane, dok radis uplacujes zdravstveno i svi sretni
Je, samo sto ih bar pola to ne bi radilo. I onda bi na kraju ima more staraca bez ikakvih primanja i sta onda s njima? Na socijalu.
TRANCE

#71 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by TRANCE »

tututuuuu wrote:
KB9 wrote:uplacivanje je penzije je samo po sebi smijesno, milion puta je bolje sam sebi odvajat svaki mjesec koliko mozes i ostavljat za te neke stare dane, dok radis uplacujes zdravstveno i svi sretni
Je, samo sto ih bar pola to ne bi radilo. I onda bi na kraju ima more staraca bez ikakvih primanja i sta onda s njima? Na socijalu.
Nema hoćeš - nećeš uplaćivati, nego ti poslodavac automatski odbije od plate kao i sada, samo je razlika što bi novac išao u privatni investicioni fond koji bi ulagao u inostranstvu novac koji bi bio tvoj, a ne u državni penzioni fond i gdje bi novac bio državin. Novac bi mogao koristiti tek kad napuniš 60-65 godina, a u nekim slučajevima i ranije (u slučaju npr. teške bolesti). Ako umreš ranije, novac ostaje porodici, a u sadašnjem sistemu ostaje državi. To je sistem koji funkcioniše u normalnim kapitalističkim državama, samo je trebalo prepisati od pametnijih.
Ovakav sistem se mogao uvesti odmah iza rata, gdje bi stranci podržali donacijama projekt reforme penzionog sistema, ili kad se uvodio PDV, pa bilo milijarde novog novca. Postojeći penzioneri bi se isplaćivali iz budžeta, ali bi se riješio problem novih penzionera u budućnosti. Ovako se donacije pokrale, PDV otišao na zapošljavanje familije i raje iz stranke na budžet, pa je sad kuku pomagaj šta ćemo s penzijama danas, a ne za 20-30 godina kad bude tri penzića na jednog radnika. :bih: :run:
Biene

#72 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by Biene »

Kad ce penzije? :D
mO k3

#73 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by mO k3 »

sjajno... eureka
Pa koliko ih moze odvojiti nesto za stare dane , hajde dobro uzmemo da svako moze odvojiti svaki mjesec 200 km , godina 2400 x 30 godina nisu to velike pare kada ostaris lijekovi , doktori ovo ono i onda???
SerijeSync

#74 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by SerijeSync »

Image
KB9

#75 Re: Propast penzionog sistema u BIH

Post by KB9 »

mO k3 wrote:
sjajno... eureka
Pa koliko ih moze odvojiti nesto za stare dane , hajde dobro uzmemo da svako moze odvojiti svaki mjesec 200 km , godina 2400 x 30 godina nisu to velike pare kada ostaris lijekovi , doktori ovo ono i onda???
nema sta, ovo trenutno je puno bolja opcija :bih:
Post Reply