zovi im policiju svaki put kada prave buku a po kućnom redu ne smiju - vjeruj ovo radi_BataZiv_0809 wrote:Ne pridrzavaju ociglednoVladaFBiH wrote: Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?
btw. ako su mala djeca ne možeš očekivati da mirno sjede (2-5 godina)![]()
Starija su djeca, ali svejedno je evidentno da ih roditelji nisu bas ucili da neko zivi ispod njih.
Gradnja kuce ili kupovina stana
- VladaFBiH
#51 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
- mirsek
#52 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kako dokazati policiji da neko skace iznad tebe , ti kazes skacu a oni iznad tebe kazu ne skacemo i sta ces onda ?
Jedino da ti policija bude u stanu bas u trenutku dok lupaju i skacu.
Jedino da ti policija bude u stanu bas u trenutku dok lupaju i skacu.
- Warashii
#53 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ja ne kontam kakva su to konstantna ulaganja u kucu, a pogotovo ukoliko je uradjena kvalitetno sa novijim datumom?
Sve sto sam do sada uradio u stanu uradio sam iz vlastitog dzepa, troskovi identicni kao u kuci.
Ukoliko se desi nesto u potkrovlju uvijek ispadne frka oko tog ko placa a ko ne placa kucepazitelja pa na kraju onaj iz potkrovlja, iako placa, mora iz svog dzepa da sanira jer ovi ne zele da to rade zbog nekog na 2 spratu koji ne placa.
ZA kucu ti treba samo nesto vise slobodnog vremena, jer imas uvijek nekog zelenila kojeg treba srediti, sto u stanu nemas ali isto tako ne mozes izaci u to zelenilo i kafu popiti. S vremena na vrijeme ocistiti mozda oluke ali znas da se uzadas samo u sebe a ne u kucepazitelja koji nece nesto da radi jer neko nesto ne placa. Sredjivanje dvorista, koje moze da ima terapeutesko djelovanje u odnosu na komentarisanje komsinke koja razvija pitu u haustoru.
Mozda ces za 20-25 godina nesto raditi sa krovom i fasadom, mozda ces zamjeniti kotao od grijanja a mozda ces, iako zivis u stanu, kupovati veci stan.
Kuca, sto se mene tice, ima bezbroj prednosti, od rostiljanja, tisine, privatnosti, samovolje, parkinga itd.
Sve sto sam do sada uradio u stanu uradio sam iz vlastitog dzepa, troskovi identicni kao u kuci.
Ukoliko se desi nesto u potkrovlju uvijek ispadne frka oko tog ko placa a ko ne placa kucepazitelja pa na kraju onaj iz potkrovlja, iako placa, mora iz svog dzepa da sanira jer ovi ne zele da to rade zbog nekog na 2 spratu koji ne placa.
ZA kucu ti treba samo nesto vise slobodnog vremena, jer imas uvijek nekog zelenila kojeg treba srediti, sto u stanu nemas ali isto tako ne mozes izaci u to zelenilo i kafu popiti. S vremena na vrijeme ocistiti mozda oluke ali znas da se uzadas samo u sebe a ne u kucepazitelja koji nece nesto da radi jer neko nesto ne placa. Sredjivanje dvorista, koje moze da ima terapeutesko djelovanje u odnosu na komentarisanje komsinke koja razvija pitu u haustoru.
Mozda ces za 20-25 godina nesto raditi sa krovom i fasadom, mozda ces zamjeniti kotao od grijanja a mozda ces, iako zivis u stanu, kupovati veci stan.
Kuca, sto se mene tice, ima bezbroj prednosti, od rostiljanja, tisine, privatnosti, samovolje, parkinga itd.
-
zippoo87
#54 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
i ja kontam o cemu neki ovdje pisu,kao konstantna ulaganja su popravljati vec napravljeno 
nije to bas istina...tu se misli da se oko kuce uvijek ima nesto graditi,dogradjivati,praviti i tako a ne da se popravlja krov
evo moja kuca ,granate oko cijele kuce udarale u ratu i od stete sam imao nekoliko crijepova polomljenih od gelera,u krov nisam vise marke ulozio
tacnije jesam,oko odzaka sam stavio limove,oblozio ih limovima
kuca je skuplja ali mislim da se itekako isplati,iako sada ne treba ni pocinjati kucu ako se ne misli uloziti 100k KM,jer ispod ove cifre neces moci sve uraditi kako treba ...ali je cinjenica da mozes recimo napraviti kucu i srediti do useljenja za manje para a onda pomalo sredjivati sta ti treba i doradjivati
jos jedna stvar je da mozes sam sebi raditi,ko se imalo razumije ili ima volju da nauci,moze pola radova sam izvesti ili sa jos jednom osobom i tako
nije to bas istina...tu se misli da se oko kuce uvijek ima nesto graditi,dogradjivati,praviti i tako a ne da se popravlja krov
evo moja kuca ,granate oko cijele kuce udarale u ratu i od stete sam imao nekoliko crijepova polomljenih od gelera,u krov nisam vise marke ulozio
tacnije jesam,oko odzaka sam stavio limove,oblozio ih limovima
kuca je skuplja ali mislim da se itekako isplati,iako sada ne treba ni pocinjati kucu ako se ne misli uloziti 100k KM,jer ispod ove cifre neces moci sve uraditi kako treba ...ali je cinjenica da mozes recimo napraviti kucu i srediti do useljenja za manje para a onda pomalo sredjivati sta ti treba i doradjivati
jos jedna stvar je da mozes sam sebi raditi,ko se imalo razumije ili ima volju da nauci,moze pola radova sam izvesti ili sa jos jednom osobom i tako
-
saimidin
#55 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
odrastao u kuci, jedino kad sam studirao stanovao u stanu, i mislim sebi praviti kucu,
mozda jeste skuplje, ali vrijedi.
neznam kako je onima koji nisu zivjeli u kuci, ali po meni zivjeti onako nakrcani jedni na druge,
nije ni za tovne pilice, a kamoli za ljude.

neznam kako je onima koji nisu zivjeli u kuci, ali po meni zivjeti onako nakrcani jedni na druge,
- vješalica
#56 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
očito je da nemaš percepcije o životu u zgradi-stanu i kućiVladaFBiH wrote:
očito je nemaš djece i da voliš da pametuješ...
naravno da postoje pravila i da ih se treba pridržavati a pitanje za kućni red je bilo postavljeno iz razloga što im može uvijek zovnuti policiju pa i da budu kažnjeni zbog toga ali je s druge strane suludo očekivati da nečija (mala) djeca sjede i "ne skaču" (namjerno pod navodnicima jer ne mislim da destruktivno ponašanje bez ikakve mjere)... na žalost samim izborom života u stanu pristaješ na određene kompromise
što se tiče kuće tu moraš imat i više sreće sa komšijama nego u stanu da bi imao svoj rahatluk (npr. sranja oko međe, zatvaranje/izbacivanje ograde na put, gradnja uz ogradu, neodržavanje bašte, prigovaranje zato jer je grana od drveta prešla u komšijino dvorište, neučestvovanje u održavanju /npr. čišćenje zajedničkih prilaznih puteva kada zapada snijeg/, ... nastavi niz)
npr sranja od međe,neuredni papiri oko vlasništva,puta i sl se trebaju riješiti prije kupovine parcele (ukoliko nemaš kuću pa hoćeš da praviš) inače će sve biti doživotni problem koji će de prenostiti sa generacije na generaciju
ukoliko kupuješ gotovu kuću to je prvo što gleaš---papiri i sve na tu temu
kućni red je postavljen da bi ljudima se dokazalo da ne mogu raditi šta hoće i da postoje pravila ponašanja i života
to ne samo da je u zgradama nego je i na ulici
to se ne postavlja da bi se nekome stalno zvala policija i ona preuzimala ulogu prevaspitača jer ona je tu samo kad je stvar završena
a posljedice nemira neko trpi do dolaska istih
ne očekujem da roditelji vežu djecu za radijator ali oečkujem da nema igranja lopte do 12 uveče skakanja po kaučima u vrijeme strogog odora koje je propisano kućnim redom
kao i ostale radnje po kući koje u neograničenim količinama prerastaju u teror i mrcvarenje i iživljavanje
stan nije gimnastička dvorana,nisi stadion atletski i takvi sadržaja ima u ponudi u gradu,a ima i ulica za takve stvari
a o bušenju,udaranju macolom do sitne sate zar je potrebno posebno govoriti?
- vješalica
#57 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
zamijeni se samnom_BataZiv_0809 wrote:Ne pridrzavaju ociglednoVladaFBiH wrote: Postoji "kućni red" - da li se pridržavaju istoga?
btw. ako su mala djeca ne možeš očekivati da mirno sjede (2-5 godina)![]()
Starija su djeca, ali svejedno je evidentno da ih roditelji nisu bas ucili da neko zivi ispod njih.
vješalica će to u red da uČeraa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#58 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Jesi udata?vješalica wrote:
zamijeni se samnom
vješalica će to u red da uČeraa
- 512MB
#59 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Stan je investicija, kuca skupa uzivancija. Najbolje obadvoje 
- 512MB
#60 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Nakon 15-16 godina mjenjaj krov, malo kasnije prozore i instalacije, mjenjaj grijanje, kosi travu farbaj ogradu, ihh ima te zajebancije kolko hoces..Thorgerson wrote:Pa kakvo je to toliko odrzavanje NOVE kuce?!
Dakle, ljudi prave novu novcatu kucu. Nemoj ugradjivat zklj materijal i valjda si miran barem 10-15 godina jbt. Sta se tu ima odrzavati ne kontam? Nece imat nuklearno postrojenje u podrumu.
Ne zivim u kuci, pa me eto zivo zanima sta se ima odrzavati toliko u novoj kuci i koliki su mjesecni troskovi odrzavanja?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#61 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Tesko jedni druge razumijemosaimidin wrote:odrastao u kuci, jedino kad sam studirao stanovao u stanu, i mislim sebi praviti kucu,
- 512MB
#62 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zato ljudi riknu 400 milja i zive u super komsiluku dje nema cece i mile kitica. Sve ima svoju cijenu.Alfons Kauders wrote:Ovo je fakat rizik bez kojeg se haman ne moze. Dobro, idealno bi bilo naci stan u nekoj manjoj zgradi, gdje se svi znaju itd... Ali ni to nije neka garancija._BataZiv_0809 wrote:Zavisi sta preferirate i na sta ste navikli.
Ja sam citav zivot u stanu i lakse mi se boriti sa komplikacijama koje isti donosi, nego kuca.
Mada trenutno imam teske bolide od komsija iznad sebe sa kojima nikako na zelenu granu da izadjem
Ja sam znao promijeniti stan pod kirijom radi blentavog komsiluka, a i tad sam im pravio belaje. E sad, da kihnem 150,000-200,000 na stan, i da mi neki coban pocne pustati Cecu i praviti belaj... Mislim da bi bilo svega.
Tu jednostavno nema sigurnosti. Mozes imati super komsiluk, a onda nakon par godina par ljudi proda stanove i ode sve u kurac. To se desilo kod mojih staraca.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#63 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Mozda u Skandinaviji512MB wrote: Zato ljudi riknu 400 milja i zive u super komsiluku dje nema cece i mile kitica. Sve ima svoju cijenu.
- 512MB
#64 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Neznam kako je u bosni, al u srednjoj evropi svaka zgrada ima svojd udruzenje stanara (il kako se vec zove) pa mores komsiju sad pa sad sa dvotrecinskom vecinom izbacit iz vlastitog stana. Ljudima lahne kad dodju kucama dole pa odvrnu malo 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#65 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kako covjeka izbaciti iz necega sto je njegovo vlasnistvo 
- 512MB
#66 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Lako lako, prinudna prodaja preko suda sa dvotrecinskom vecinom stanara, il mora ga izdat nekom drugom i selit dalje.
Pravno gledano kad kupis stan ti nisi vlasnik stana, vec suvlasnik zgrade i zemljista. Cak prozori i ulazna vrata nepripadaju tebi nego svim stanarima zajedno. Samo ono sto je u stanu i nema dodirnih tacaka sa drugim je tvoje. Normalno te nemora niko trpit, iako je "tvoj stan".
Pravno gledano kad kupis stan ti nisi vlasnik stana, vec suvlasnik zgrade i zemljista. Cak prozori i ulazna vrata nepripadaju tebi nego svim stanarima zajedno. Samo ono sto je u stanu i nema dodirnih tacaka sa drugim je tvoje. Normalno te nemora niko trpit, iako je "tvoj stan".
- Danguba
#67 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ja kada udjem u neku zgradu na zapadu pravo pozelim zivjeti u njoj. Sve je tako cisto, mir, tisina, poneka klupa i sto za sjedenje, vazne cvijeca...ma ljepota. Kod nas je sve obrnuto zahvaljujuci odgoju i vaspitanju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#68 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Prvi put cujem za to. Nepovredivost privatnog vlasnistva znaci ima ozbiljno ogranicenje.512MB wrote:Lako lako, prinudna prodaja preko suda sa dvotrecinskom vecinom stanara, il mora ga izdat nekom drugom i selit dalje.
Jesi li ti siguran da ulazna vrata i prozori nisu tvoji?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#69 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
e čuj ista cijena kuće i stana. možda, ako bi se kuća gradila u zraku...
koliko košta stan u centru Sarajeva, a koliko kuća i zemljište? ili je lokacija nebitna?
inače, ljudi su generalno slabo upoznati sa svojim pravima kao etažni vlasnici, u smislu zakona koji tretira upravitelje. ulazio sam u haustore po Sarajevu koji su kao apoteka. ako ima bar više od pola složnih stanara u zgradi, dakle, ne svi, upravitelji teško mogu manipulisati i zloupotrebljavati svoj položaj.
koliko košta stan u centru Sarajeva, a koliko kuća i zemljište? ili je lokacija nebitna?
inače, ljudi su generalno slabo upoznati sa svojim pravima kao etažni vlasnici, u smislu zakona koji tretira upravitelje. ulazio sam u haustore po Sarajevu koji su kao apoteka. ako ima bar više od pola složnih stanara u zgradi, dakle, ne svi, upravitelji teško mogu manipulisati i zloupotrebljavati svoj položaj.
- nuovavita
#70 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Zato što vani kupuješ stanarsko pravo a ne pravo vlasništva. Vrlo rijetko možeš uknjižiti nekretninu 1/1 kako se kod nas kaže i reći e sad je to moje._BataZiv_0809 wrote:Prvi put cujem za to. Nepovredivost privatnog vlasnistva znaci ima ozbiljno ogranicenje.512MB wrote:Lako lako, prinudna prodaja preko suda sa dvotrecinskom vecinom stanara, il mora ga izdat nekom drugom i selit dalje.
Jesi li ti siguran da ulazna vrata i prozori nisu tvoji?
Ja lično sam više za stan. Kuću bih pravila jedino ako bih imala dovoljno novca da je završim i sredim tip-top za najkraće moguće vrijeme. Finansijski i dugoročno gledano mislim da kuća ipak odnosi nešto više novca, neću reći na mjesečnom nivou ali na godišnjem sigurno da. Plus vrijeme koje ti je svakodnevno potrebno na održavanje kuće i okućnice.
Opet izbor zavisi od ličnih afiniteta i stila života.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#71 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Djesi ti nuovavitanuovavita wrote: Zato što vani kupuješ stanarsko pravo a ne pravo vlasništva. Vrlo rijetko možeš uknjižiti nekretninu 1/1 kako se kod nas kaže i reći e sad je to moje.
Ja lično sam više za stan. Kuću bih pravila jedino ako bih imala dovoljno novca da je završim i sredim tip-top za najkraće moguće vrijeme. Finansijski i dugoročno gledano mislim da kuća ipak odnosi nešto više novca, neću reći na mjesečnom nivou ali na godišnjem sigurno da. Plus vrijeme koje ti je svakodnevno potrebno na održavanje kuće i okućnice.
Opet izbor zavisi od ličnih afiniteta i stila života.
A mi ukinuli stanarsko pravo pod uticajem medjunarodne zajednice u kojoj ono postoji
-
Sociolog
#72 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Izvinjavam, se na offuu svima, al' nije na odmet raji... prodaju moje prve komšije solidnu kuću, kod Bosmala.. ulica Foča.... u vrlo mirnom i tihom dijelu, 1 minuta od trolejbuske stanice prema Dobrinji.. roditelji u starackom domu u Grudama( katolici), a djeca u Melburnu, a moguce da bi dali što jeftinije... stariji je komšiluk od prije rata, uglavnom penzioneri 90%..
- nuovavita
#73 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Evo me Batice_BataZiv_0809 wrote:Djesi ti nuovavitanuovavita wrote: Zato što vani kupuješ stanarsko pravo a ne pravo vlasništva. Vrlo rijetko možeš uknjižiti nekretninu 1/1 kako se kod nas kaže i reći e sad je to moje.
Opet izbor zavisi od ličnih afiniteta i stila života.![]()
A mi ukinuli stanarsko pravo pod uticajem medjunarodne zajednice u kojoj ono postoji
Svašta smo mi ukinuli, i što treba i što ne treba, da se dodvorimo svijetu....kao neko će nas spasiti, a samo nas koriste. Ko nam je kriv
- delllboy79
#74 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kuca definitivno jeftinija varijanta
500-600 KM/m2 bez papira i dozvola.
Moze se napeaviti jos jeftinije ako nadjes komad drzavne zemlje i nabrzaka ozidas. Uzurpirad napravis kucu uselis i cekas kasnije legalizaciju.
Talo su citava naselja napravljena.
Moze se napeaviti jos jeftinije ako nadjes komad drzavne zemlje i nabrzaka ozidas. Uzurpirad napravis kucu uselis i cekas kasnije legalizaciju.
-
Dzontra_Volta
#75 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Prava seljačka politika! Zato i jesmo u ku*cu.delllboy79 wrote:Kuca definitivno jeftinija varijanta