Terorizam, odakle pocinje i zasto?
- animals
#51 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Meni je najbolje ono Bozija rijec..
Bog rekao to,pa rekao to..
pa onda,njegove produzene ruke to stavili u njegova sabrana dijela..
ej..pa koji je taj covjek toliko poseban da moze vidjeti Boga..
jedino, ako je shizofrenicar,onda je moguce..
i da, napuseni vracevi Indijanski plemena su ga redovno vidjali..
Bog rekao to,pa rekao to..
pa onda,njegove produzene ruke to stavili u njegova sabrana dijela..
ej..pa koji je taj covjek toliko poseban da moze vidjeti Boga..
jedino, ako je shizofrenicar,onda je moguce..
i da, napuseni vracevi Indijanski plemena su ga redovno vidjali..
- insomnia78
#52 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Pa to nije reformacijaanimals wrote:Pusti stari zavjet, to je davno odbaceno..AleksoMKD wrote:Pise u starom zavetuanimals wrote: Kako nije..uzmi protestante, evangeliste, imaju cak i zene svecenike..
katolicka crkva se isto reformise..
evo sadasnji Papa, jos najvise pokusava da je reformise..
ja jos nisam procitao da negdje pise ubij pedere..
Leviticus 20:13
If a man also lie with mankind, as he lieth with a woman, both of them have committed an abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them.
Donekle si u pravu sto se tice protestanata i evangelista ali oni su na neki nacin "otpadnici" od crkve i heretici sto se tice Katolicke i Pravoslavne crkve.
Jedino sekularna drustva ne daju da se sprovode navedene kazne. Inace je pogled na homoseksualizam, predbracni sex i mnogo toga identican.
i od Katolicke crkve..
Katolicka crkva je u Evropi, svedena na margine drustva..
ostala je kao tradicija..
Da papa ima onu nekadasnju moc, moć da pokrece m vojske i rusi kraljevstva, vidio bi sta bi ostalo od blagog cikice koji pokusava ugoditi svima
Vidio bi i sta bi ostalo od evangelista i slicnih pokreta
Last edited by insomnia78 on 26/03/2016 15:05, edited 1 time in total.
- gospodja profiterka
#53 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Nema tu ništa "posebno nemoguće", svaku religiju je nemoguće reformirati. Da sljedbenici bilo koje vjere ne vjeruju da je ona "direktno od Boga i jedina ispravna" ne bi bili sljedbenici te religije.Idriz wrote:Posebno bi bilo nemoguce reformisati direktnu bozoju rijec.gospodja profiterka wrote:Religije ne vape za reformama niti ih je moguće reformirati. Društvo je moguće reformirati s druge strane. Katoličanstvo je i danas ono što je bilo, papini pokušaji da popravi imidž crkve samo podvlače nesposobnost religija da mijenjaju sebe, a ne sredine u kojima bitišu. Međutim, zapadna društva su reformirala SEBE i distancirala se od Crkve i crkava. Da joj se pruži prilika, Crkva bi ponovo radila sve što je radila i u srednjem vijeku,kamberovica polje wrote:Sad će svi osuti artiljerijske salve po meni ali veliki dio problema je Islam kao religija, koja vapi za reformom. Europa je prolila hektolitre krvi da bi kršćanstvo stavila tamo gdje i ono treba da bude, na marginama i to kao dio folklora. U srednjem vijeku su crkvene vlasti bile u rangu s današnjim bradatim babunima iz ISILa, uništavajući sve što po njihovom primitivnom shvaćanju nije sveto. U svoja su 4 zida orgijali, pljačkali, ubijali a sve pod krinkom vjere u kojoj ej bilo dovoljno prostora za pogrešna tumačenja, ista stavr se danas dešava s Islamom. Koliko god neki pričali da je Islam savršeno defininirana religija, psotojanje ISILa, Saudijske Arabije, vehabija, šejhova...govori o tome da psotoji dovoljno lufta u samoj religiji za pogrešna tumačenja.
Prema tome, ni islam se ne može reformirati, moguće je samo provesti društvene reforme, modernizaciju i prosvjećenje, što bi u konačnici dovelo do distanciranja od religije i njenih institucija. A to može poteći samo od muslimana, tu im niko ne može mnogo pomoći.
Uvjerenje da je bilo koju religiju moguće reformirati u značajnoj mjeri je vrlo opasno.
Religiju je nemoguće reformirati i tačka.
- gospodja profiterka
#54 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Ma čak i da protestantske denominacije imaju i približno takvu moć, pitanje je kojim bi putem i one krenule.Pa to nije reformacija
Da papa ima onu nekadasnju moc, pokretati vojske i rusiti kraljevstva, vidio bi sta bi ostalo od blagog cikice koji pokusava ugoditi svima
- animals
#55 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Ne vjerujem,da bi ovaj sadasnji vodio neke ratove..insomnia78 wrote:
Pa to nije reformacija
Da papa ima onu nekadasnju moc, moć da pokrece m vojske i rusi kraljevstva, vidio bi sta bi ostalo od blagog cikice koji pokusava ugoditi svima
sinoc sam ga gledao kako je prao noge, nekoj muslimanki iz Afrike..
za one prijasnje, Italijane, ne bi garantovao..
oni su bili mafioze..
-
prog321
#56 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Katoličanstvo nije ni 20% onoga što su bili prije pojave protestantizma.
A protestantizam je mnogo prepisao od Islama. Tj, da nije bilo prijetnje od muslimana kršćani se na Zapadu Evrope nikada ne bi reformirali niti bi imali tehnološku prednost koje uzivaju danas.
A protestantizam je mnogo prepisao od Islama. Tj, da nije bilo prijetnje od muslimana kršćani se na Zapadu Evrope nikada ne bi reformirali niti bi imali tehnološku prednost koje uzivaju danas.
- GeeTnT
#57 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Uzmimo npr vizni rezim, sta on konkretno predstavlja? Zasto je neko uzeo sebi za pravo da nedozvoljava ulazak u tamo neku drzavu, a da prije ne platis (debelo)... Zasto? Drugi primjer je prelazite granicu i morate se predstojiti na ulaz na kojem stoji "za gradjane EU" jer imate putovnicu, dok drugi moraju na obiljezeno mjesto "za one koji to nisu"..... Kao ono u Adolfovo vrijeme kada jevreji nisu mogli na isti ulaz sa katolicima....ili u novije tj. cetnicko vrijeme kada bosnjacka djeca iz Kamenice nemogu u skolski autobus gdje su srpska djeca...ili u novije ustasko vrijeme kada Bosnjaci ne znaju sta da kazu djeci zasto oni moraju uci na sporedni ulaz u skolu...tesla su to pitanja, a odgovore je tesko naci kao i odgovore zasto se u BiH strahuje od terorizma...
Kad se bolje razmisli onda za terorizam i ne treba puno...cak ti in vehabije ne trebaju, treba ti samo onda "huja" da proradi i onda odes i stoki pokazes sta je napravila od tebe...
Kad se bolje razmisli onda za terorizam i ne treba puno...cak ti in vehabije ne trebaju, treba ti samo onda "huja" da proradi i onda odes i stoki pokazes sta je napravila od tebe...
- gospodja profiterka
#58 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
To što si nabrojao nema žive veze sa životom. Članice EU su i osnovale uniju, koju finansiraju svojim parama, da bi svojim građanima omogućile nesmetano kretanje u svrhu trgovine, školovanja, turizma... Porediti normalan granični i vizni režim EU sa segregacijom, Hitlerom, četnicima i ustašama je najobičnije zlobno trtljanje, a ne argument.GeeTnT wrote:Uzmimo npr vizni rezim, sta on konkretno predstavlja? Zasto je neko uzeo sebi za pravo da nedozvoljava ulazak u tamo neku drzavu, a da prije ne platis (debelo)... Zasto? Drugi primjer je prelazite granicu i morate se predstojiti na ulaz na kojem stoji "za gradjane EU" jer imate putovnicu, dok drugi moraju na obiljezeno mjesto "za one koji to nisu"..... Kao ono u Adolfovo vrijeme kada jevreji nisu mogli na isti ulaz sa katolicima....ili u novije tj. cetnicko vrijeme kada bosnjacka djeca iz Kamenice nemogu u skolski autobus gdje su srpska djeca...ili u novije ustasko vrijeme kada Bosnjaci ne znaju sta da kazu djeci zasto oni moraju uci na sporedni ulaz u skolu...tesla su to pitanja, a odgovore je tesko naci kao i odgovore zasto se u BiH strahuje od terorizma...
I ja prolazim granične i pasoške kontrole, pa ne osjećam potrebu da se zbog toga raznesem u metrou ili na aerodromu. Cijelog života putujem, plaćam vize i stojim u redovima, pa nemam poriv da pobijem desetine nedužnih građana zbog toga. Takve izjave i tumačenja zapravo su apologeza terorizma.
U BiH se strahuje od terorizma iz istih razloga kao i u Belgiji, Francuskoj, Španiji, Istambulu... Naime, među nama ima potencijalnih terorista.
- It_is_a_Leclerc
#59 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Počinje iz Saudijske Arabije.
Nema belaja na kugli zemaljskoj da ta kraljevska stoka nema svoje gramzive, prljave prste u tom.
Nema belaja na kugli zemaljskoj da ta kraljevska stoka nema svoje gramzive, prljave prste u tom.
- GeeTnT
#60 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Profiterko...Da sam htio da mi ti odgovris ne bi ni pisao...ne znam zasto imas potrebu da raspravljas sa nekim ko nema veze sa zivotom..
Sva rasprava bi rezurtirala banom... Zato odskakuci od mojih postova
-
prog321
#61 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Leclerc je jednom i pogodio.
Frustracije, beznadje i besperspektivnost mladih muslimana u Evropi i svijetu je iskoristila S Arabija da svoju pokvarenu verziju Islama promoviše.
Frustracije, beznadje i besperspektivnost mladih muslimana u Evropi i svijetu je iskoristila S Arabija da svoju pokvarenu verziju Islama promoviše.
- piupiu
#62 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
GeeTnT wrote:Uzmimo npr vizni rezim, sta on konkretno predstavlja? Zasto je neko uzeo sebi za pravo da nedozvoljava ulazak u tamo neku drzavu, a da prije ne platis (debelo)... Zasto? Drugi primjer je prelazite granicu i morate se predstojiti na ulaz na kojem stoji "za gradjane EU" jer imate putovnicu, dok drugi moraju na obiljezeno mjesto "za one koji to nisu"..... Kao ono u Adolfovo vrijeme kada jevreji nisu mogli na isti ulaz sa katolicima....ili u novije tj. cetnicko vrijeme kada bosnjacka djeca iz Kamenice nemogu u skolski autobus gdje su srpska djeca...ili u novije ustasko vrijeme kada Bosnjaci ne znaju sta da kazu djeci zasto oni moraju uci na sporedni ulaz u skolu...tesla su to pitanja, a odgovore je tesko naci kao i odgovore zasto se u BiH strahuje od terorizma...

- GeeTnT
#63 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Sorry, nastavite sa pricom o arapima... Ispricavam se.
- S4mpion
#64 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Katastrofalno poimanje.kamberovica polje wrote:Sad će svi osuti artiljerijske salve po meni ali veliki dio problema je Islam kao religija, koja vapi za reformom. Europa je prolila hektolitre krvi da bi kršćanstvo stavila tamo gdje i ono treba da bude, na marginama i to kao dio folklora. U srednjem vijeku su crkvene vlasti bile u rangu s današnjim bradatim babunima iz ISILa, uništavajući sve što po njihovom primitivnom shvaćanju nije sveto. U svoja su 4 zida orgijali, pljačkali, ubijali a sve pod krinkom vjere u kojoj ej bilo dovoljno prostora za pogrešna tumačenja, ista stavr se danas dešava s Islamom. Koliko god neki pričali da je Islam savršeno defininirana religija, psotojanje ISILa, Saudijske Arabije, vehabija, šejhova...govori o tome da psotoji dovoljno lufta u samoj religiji za pogrešna tumačenja.
Islam se ne zasniva na praksi Arapa, ISIL-a, ovog, onog...
- harač
#65 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
ne, već na volji "allaha" koju je prenio nevidljivi "anđeo" nepismenom trgovcu u pustinji prije 1400 i nešto godina 
- gospodja profiterka
#66 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Koga briga jesi li ti htio da ti ja odgovorim ili ne? Ovo je otvoreni forum i kad nešto naškrabaš svako ima pravo odgovoriti. Ako ti taj aranžman ne odgovara, "odskakući" od foruma. Sljedeći put kad te ovako ponese pjesma ide prijava.GeeTnT wrote:Profiterko...Da sam htio da mi ti odgovris ne bi ni pisao...ne znam zasto imas potrebu da raspravljas sa nekim ko nema veze sa zivotom..
- S4mpion
#67 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Ako već religije izjednačavaš s ljudima, izjednači i ateizam sa Staljinom, pa onda reci da je savršen.exliberal-ex wrote: Jeduizam, kriscanstvo, islam...sve su te vjere u pet deka nema razlike ...ja nikako nemogu da shvatim ljude koji vjeruju nekim knjigama koje su ispisane vjekovima poslije tih "stvarnih" dogadjaja i na osnovu tih knjiga tumace svakodnevni zivot...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nema savrsene religije...ustvari ima , ateizam....
Last edited by S4mpion on 26/03/2016 15:57, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#68 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Piupiu, teroristicki bijes nema veze sa religijom,vec sa politikom,ali terrizam cesto puta ima veze sa religijskim sentimentom terorista.piupiu wrote:Ima jedna odlična, čitljiva knjiga - "Taming the Goods: Religion and democracy on three continents' Iana Burume, koja daje po mom mišljenju vrlo precizno objašnjenje o današnjem 'islamskom' terorizmu u Evropi. Ona govori o tome da se radi o političkom revolucionarnom pokretu koji ima veze sa gubitkom identiteta u procesima globalizacije (u to ulazi i migracija roditelja u Zapadne zemlje).
Nekad sam na nekoj temi i sama napisala da bi ovi moderni navodni 'islamski teroristi' 60.ih demonstrirali protiv rata u Vijetnamu ili se pridruživali Crvenim brigadama deceniju nakon toga. No, s obzirom da je ideologija 'klasne borbe' umrla sa socijalizmom, današnji se 'revolucionarni' i teroristički' pokreti grade oko identiteta. Religija je tu sekundarno pitanje, ona je samo 'identitetska forma'. Porijeklo teroristinog bijesa nema veze sa religijom, niti se ovi što se raznose po zapadnoevropskim gradovima raznose zbog religije kao takve. Oni su jednostavno zaglavljeni izmedju dva identiteta, zbunjeni, ne snalaze se i gnjevni su zbog toga.
Mene sve to podsjeća na onu jednostavnu religijsku formulu koju su pokupili ovi razni milenarijanci - daj da dozovemo kraj svijeta, a onda će sve biti bolje, doći će neki ultimativni spasilac ... uvijek neki *ebeni deux ex machinae da bi se izbjegla sopstvena odgovornost za sopstveni život. I terorizmom se izbjegava odgovornost za sopstveni život. Životu se tako daje neka 'mesijanska', 'glamurozna' uloga, a izbjegava se sudbina običnog i malog čovjeka koji ustaje i liježe od rodjenja do smrti, ne smatra da mu nešto pripada preko reda, ne ubija zbog frustracije, ne osjeća da njegovo neslaženje u svijetu (ili nepravda) mora biti naplaćeno tudjom krvlju. Nemam puno razumijevanja za takvu vrstu fanatizma, mada mislim da ona ne može ponići u zrelom i zdravom duhu - ili, da budem nježnija, u nepovrijedjenom duhu.
add on: religious sentiment
http://download.springer.com/static/pdf ... 9ef0cd91beThe error of the psychoanalytic theory of religion lies in locating religious belief exclusively as a defensive action rather than as a positive striving
Last edited by Connaisseur Karlin on 26/03/2016 16:05, edited 2 times in total.
- animals
#69 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Ne, valjda treba granice prelaziti livadama, kao ovi Arapi nedavno..GeeTnT wrote:Uzmimo npr vizni rezim, sta on konkretno predstavlja? Zasto je neko uzeo sebi za pravo da nedozvoljava ulazak u tamo neku drzavu, a da prije ne platis (debelo)... Zasto? Drugi primjer je prelazite granicu i morate se predstojiti na ulaz na kojem stoji "za gradjane EU" jer imate putovnicu, dok drugi moraju na obiljezeno mjesto "za one koji to nisu"..... Kao ono u Adolfovo vrijeme kada jevreji nisu mogli na isti ulaz sa katolicima....ili u novije tj. cetnicko vrijeme kada bosnjacka djeca iz Kamenice nemogu u skolski autobus gdje su srpska djeca...ili u novije ustasko vrijeme kada Bosnjaci ne znaju sta da kazu djeci zasto oni moraju uci na sporedni ulaz u skolu...tesla su to pitanja, a odgovore je tesko naci kao i odgovore zasto se u BiH strahuje od terorizma...
cim osjetis frustraciju..
jesi se ikad zapitao sto drugi narodi to ne rade..
sta bi bilo da se jedno sto miliona Kineza zaputi livadama prema Evropi..
bi li i dalje ih tako zdusno branio..
- S4mpion
#70 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Ovo što mi nazivamo terorizmom nije ništa u poređenju s terorizmom kojeg je sposoban izvršiti jedan obični, naizgled uzoran, građanin, držeći prst uperen na svoje sugrađane, koji su označeni od strane terorista.
Ako teroristi svoja djela pravdaju religijom, a vi im povjerujete, poklonili ste im i svoje povjerenje-svoje povjerenje poklonili teroristima.
Ako teroristi svoja djela pravdaju religijom, a vi im povjerujete, poklonili ste im i svoje povjerenje-svoje povjerenje poklonili teroristima.
- GeeTnT
#71 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Bravo... Ko iskljucivo terorizam veze za religiju nije u stanjuraspravljati o uzrocima..S4mpion wrote:Ovo što mi nazivamo terorizmom nije ništa u poređenju s terorizmom kojeg je sposoban izvršiti jedan obični, naizgled uzoran, građanin, držeći prst uperen na svoje sugrađane, koji su označeni od strane terorista.
- piupiu
#72 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
A, vala, nema šta nisi udrobio u onaj gore post ... k'o biva, van Evrope sve sami bezvizni režimi, ušeta se svuda kako ko hoće. Možda postoje IT sistemi za obradu različitih vrsta pasoša zbog kojih ljudi s jednom vrstom pasoša čekaju u jednom redu, a drugi u drugom? Ili potreba da se prate različite procedure prilikom njihovog ulaska u zemlju? Šta bi tek rekao da odeš u Ameriku, pa odbiješ da im daš otisak prsta ... Ili da se zatekneš na pasoškoj kontroli u kakvoj arapskoj zemlji sa pečatom Izraela u pasošu, kažu da je pravo zabavno ... ili te u Abu Dhabiju uvedu u kabinu da te ispipaju po svim dijelovima tijela jer to tako mora, nekako su ti rukavi suviše kratki ... pa, čovjeka stvarno huja uhvati, raznio bi se na licu mjesta ...GeeTnT wrote:Sorry, nastavite sa pricom o arapima... Ispricavam se.
- Connaisseur Karlin
#73 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Terorizam nema "religijski predznak",tj, nije svaki teroristicki akt religijski motiviran,ali trenutni terorizam,koji si opisao, posjeduje elemente polticko-religijske povezanosti.Politicko stanje drzave ili drzava i religijsko prisustvo ili odsustvo ( odustvo,definirano ,u ovom sucaju,ne kao nepostojanje religjskog vjerovanja,vec postojanje religijskog "osjecaja") terorista su elementi koji su prisutni u aktu terorizma.S4mpion wrote:Ovo što mi nazivamo terorizmom nije ništa u poređenju s terorizmom kojeg je sposoban izvršiti jedan obični, naizgled uzoran, građanin, držeći prst uperen na svoje sugrađane, koji su označeni od strane terorista.
- GeeTnT
#74 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Uhh..ti moj post nazivas udrobljenim...it obrada..lol..vrste pasosa, ma daaaj, pa kad se stvori velika kolona, onda moze it obrada i na drugom salteru... U US dati otisak, neki problempiupiu wrote:A, vala, nema šta nisi udrobio u onaj gore post ... k'o biva, van Evrope sve sami bezvizni režimi, ušeta se svuda kako ko hoće. Možda postoje IT sistemi za obradu različitih vrsta pasoša zbog kojih ljudi s jednom vrstom pasoša čekaju u jednom redu, a drugi u drugom? Ili potreba da se prate različite procedure prilikom njihovog ulaska u zemlju? Šta bi tek rekao da odeš u Ameriku, pa odbiješ da im daš otisak prsta ... Ili da se zatekneš na pasoškoj kontroli u kakvoj arapskoj zemlji sa pečatom Izraela u pasošu, kažu da je pravo zabavno ... ili te u Abu Dhabiju uvedu u kabinu da te ispipaju po svim dijelovima tijela jer to tako mora, nekako su ti rukavi suviše kratki ... pa, čovjeka stvarno huja uhvati, raznio bi se na licu mjesta ...GeeTnT wrote:Sorry, nastavite sa pricom o arapima... Ispricavam se.
Nemoj dalje...
- Connaisseur Karlin
#75 Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?
Treba napraviti listu "avanturisktickih" prelaza preko stranjskih granica.piupiu wrote:A, vala, nema šta nisi udrobio u onaj gore post ... k'o biva, van Evrope sve sami bezvizni režimi, ušeta se svuda kako ko hoće. Možda postoje IT sistemi za obradu različitih vrsta pasoša zbog kojih ljudi s jednom vrstom pasoša čekaju u jednom redu, a drugi u drugom? Ili potreba da se prate različite procedure prilikom njihovog ulaska u zemlju? Šta bi tek rekao da odeš u Ameriku, pa odbiješ da im daš otisak prsta ... Ili da se zatekneš na pasoškoj kontroli u kakvoj arapskoj zemlji sa pečatom Izraela u pasošu, kažu da je pravo zabavno ... ili te u Abu Dhabiju uvedu u kabinu da te ispipaju po svim dijelovima tijela jer to tako mora, nekako su ti rukavi suviše kratki ... pa, čovjeka stvarno huja uhvati, raznio bi se na licu mjesta ...GeeTnT wrote:Sorry, nastavite sa pricom o arapima... Ispricavam se.
Abu Dabi,njet
izrael,novi pasos
natavite niz ...