Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bierkof

#51 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by bierkof »

prog321 wrote:BiH stanovnici nisu posebno ruzni niti posebno niski da bi bili uspjesni.

Ako cemo gledati nauspjesnije nacije to su oni sa ogromnim kompleksima.
Japanci, Kinezi imaju kompleks malih ljudi. Izuzetno su niski .
Nijemci i Britanci su iznadprosjecno ruzni. A Zidovi imaju oboje.

Sve te nacije su izuzetno ekonomski uspjesne da bi nadomjestili fizicke komplekse koje imaju. :-D :-D
Ovo je samo tvoja projekcija tvojih kompleksa na druge ljude.
Japanci nemaju kompleks malih ljudi, oni su izrazito ponosni kao nacija, i zbog svog niskog rasta ne smatraju se uopste manje vrijednim, nego upravo suprotno. Prihvataju drugacije kulture i religije bez previse razmisljanja, ali ne vole da neko dira u njihovo... Osim toga, u drustvu skoro da nema nikakvih kompleksa, ti mozes gradom proci noseci bocu kokakole na glavi niko te nece pogledati cudno.
Takodjer, Njemci uopste nisu ruzni, odakle ti ta ideja. Ljudi su sasvim normalni, a njemice su poprilicno atraktivne.
Eto, bosanci su vrlo lijepi, pogotovo kad izbace stomacinu nakon 2 kila janjetine ili 15ke s lukom... :run:
Ovaj prvi link je bas uzas, ali tokyo je takav. Ova djevojka zivi u 1.5 djou a covjek u 2 djou, sto je njihova mjera za povrsinu sobe. Mladi ljudi koji rade u ugostiteljstvu ili studenti nemaju sanse da zarade dovoljno novca da priuste normalan stan u tokyu. Cak i ono sto se smatra normalnim je uzasno malo i uzasno skupo.

Ovaj drugi link pokazuje popularan projekat modularne zgrade koji je potpuno propao jer su moduli bili preskupi za proizvodnju. Zgrada na zalost uzasno izgleda, ali neki ljudi tu zive i dalje.
btw. moj stan je bio od prilike 6 djou, slicno kao jedna ova kapsula sa drugog linka :D
Patriotska_Liga

#52 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Patriotska_Liga »

oridjidji wrote: Valjda sto bi nam svima dobro dosla promjena svijesti, a s njome i promjena stanja u drustvu. Umjesto sto citav zivot kao kolektiv iscekujemo da ce nas neki savremeni mesija spasiti naseg nemara, stvari koje mozemo popraviti sami, popravimo. Zar je tesko jedan papiric baciti u kantu za smece, koji htijeli mi priznati ili ne, pokazuje i kakav je nas odnos prema nasoj sredini, drustvu, pa i drzavi.
Moje zašto nije doslovno, tj. ne može se interpretirati kao da ja imam nešto protiv toga da mi budemo kao Japan.
oridjidji

#53 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by oridjidji »

Patriotska_Liga wrote:
oridjidji wrote: Valjda sto bi nam svima dobro dosla promjena svijesti, a s njome i promjena stanja u drustvu. Umjesto sto citav zivot kao kolektiv iscekujemo da ce nas neki savremeni mesija spasiti naseg nemara, stvari koje mozemo popraviti sami, popravimo. Zar je tesko jedan papiric baciti u kantu za smece, koji htijeli mi priznati ili ne, pokazuje i kakav je nas odnos prema nasoj sredini, drustvu, pa i drzavi.
Moje zašto nije doslovno, tj. ne može se interpretirati kao da ja imam nešto protiv toga da mi budemo kao Japan.
Nisam ni mislio da je tako, samo se onako nadovezah.
prog321

#54 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by prog321 »

Japanci su kepeci a Svabe su uberruzni. Govorimo o opcem prosjeku. Nasi ljudi, inace juznjaci su puno ljepsi, vitkiji, itd.
To su cinjenice a ostalo je prenemaganje tipa Japanci prihvataju druge kulture. :-)
Nema ksenofobicnijih ljudi na planeti. Ali zene su im submisivne. Postuju autoritet. Ni Arapkinje im ne mogu stati u ravan. To me pali :-D
HAVANA

#55 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by HAVANA »

prog321 wrote:Japanci su kepeci a Svabe su uberruzni. Govorimo o opcem prosjeku. Nasi ljudi, inace juznjaci su puno ljepsi, vitkiji, itd.
To su cinjenice a ostalo je prenemaganje tipa Japanci prihvataju druge kulture. :-)
Nema ksenofobicnijih ljudi na planeti. :-D
Pa jarane trigliceridi nam 300 u prosjeku, kod 8 ljudi od 10 ,trbuh nam zastitni znak,ispusismo boga oca...Mislim,imamo mi nekih pozitivnih strana,malkice :D al nit smo sta lijepi,nit vitki,nit uspjesni,ne znamo ni koliko nas ima a ne sta drugo,na toalet papiru milione ukradu,da ne spominjemo dalje...Kaki ba mi i japanci,tramvaj i gradski saobracaj nam nauka,poljevam se vodom iz flase u po noci...De ba,cuj japan.Imamo veze sa njima jedino preko onih autobusa i sadake sto nam udijele.I ne znamo nista drugo nego kmecat i iskat. :lol:
prog321

#56 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by prog321 »

Da smo za po metra nizi, ne bi nam kompleks dopustio da trazimo sadaku. :lol:
sinuhe

#57 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by sinuhe »

Nevjerovatan covjek ovaj iamia. :-)
oridjidji

#58 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by oridjidji »

HAVANA wrote:
prog321 wrote:Japanci su kepeci a Svabe su uberruzni. Govorimo o opcem prosjeku. Nasi ljudi, inace juznjaci su puno ljepsi, vitkiji, itd.
Nema ksenofobicnijih ljudi na planeti. :-D
Pa jarane trigliceridi nam 300 u prosjeku, kod 8 ljudi od 10 ,trbuh nam zastitni znak,ispusismo boga oca...Mislim,imamo mi nekih pozitivnih strana,malkice :D al nit smo sta lijepi,nit vitki,nit uspjesni,ne znamo ni koliko nas ima a ne sta drugo,na toalet papiru milione ukradu,da ne spominjemo dalje...Kaki ba mi i japanci,tramvaj i gradski saobracaj nam nauka,poljevam se vodom iz flase u po noci...De ba,cuj japan.Imamo veze sa njima jedino preko onih autobusa i sadake sto nam udijele.I ne znamo nista drugo nego kmecat i iskat. :lol:
E da se otet od ovoga bilo bi odlicno :D
and

#59 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by and »

jel se ono u japanu ubio ministar zato što je nekakav voz kasnio 10-tak minuta?
trebao je ove talgo nabaviti,pa ne bi imao tih problema :mrgreen:
oridjidji

#60 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by oridjidji »

prog321 wrote:Da smo za po metra nizi, ne bi nam kompleks dopustio da trazimo sadaku. :lol:
Kad Japancu trazi Bosanac sadaku, to ti je ko Jelena Karleusa kad se sagne Dzeju po jogurt :lol:
sema911s

#61 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by sema911s »

prog321 wrote:BiH stanovnici nisu posebno ruzni niti posebno niski da bi bili uspjesni.

Ako cemo gledati nauspjesnije nacije to su oni sa ogromnim kompleksima.
Japanci, Kinezi imaju kompleks malih ljudi. Izuzetno su niski .
Nijemci i Britanci su iznadprosjecno ruzni. A Zidovi imaju oboje.

Sve te nacije su izuzetno ekonomski uspjesne da bi nadomjestili fizicke komplekse koje imaju. :-D :-D

Jesi ti kada upoznao kojeg japonca,, ljudovi su bas slobodni, relax komplex nepoznata rijec...
Ljepsih zena od svabica nema, mozda skandinavija, estonija...
Zahebi te tvoje vlajne, talijanke, kastilja,,i ostalooo
HAVANA

#62 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by HAVANA »

and wrote:jel se ono u japanu ubio ministar zato što je nekakav voz kasnio 10-tak minuta?
Jooj talgo :-) :lol: Meni top 3 teme za viceva o bosancima...Talgo vozovi,popis stanovnistva i ona praonica u grasu :lol: Kupio levat praonicu,smontiro i skonto da ne moze uci tramvaj u praonicu,mala. :lol: Pisali,popisivali,potrosili pare...dje si bio,sta si piso,kurcu si piso.Eki ubio se zbog kasnjenja...Ne moze to kod nas,kod nas se ne zna ni kad ide,ni kad stize,ni hoce li ikako ic,more bit bidne,more bit ne bidne...
and

#63 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by and »

HAVANA wrote:
and wrote:jel se ono u japanu ubio ministar zato što je nekakav voz kasnio 10-tak minuta?
Jooj talgo :-) :lol: Meni top 3 teme za viceva o bosancima...Talgo vozovi,popis stanovnistva i ona praonica u grasu :lol: Kupio levat praonicu,smontiro i skonto da ne moze uci tramvaj u praonicu,mala. :lol: Pisali,popisivali,potrosili pare...dje si bio,sta si piso,kurcu si piso.Eki ubio se zbog kasnjenja...Ne moze to kod nas,kod nas se ne zna ni kad ide,ni kad stize,ni hoce li ikako ic,more bit bidne,more bit ne bidne...
a mogla bi u top 3 ući i ona priča kad su naplatne kućice završili,pa skontali da bi trebale biti umrežene,pa naknadno kopali pa ih povezivali i još milion priča.dobra tema bi se mogla napraviti.moguće al samo u bih :run:
nekada boraveći mjesecima po bih šumama na ratištima sam se pitao da li je moguće da se to dešava,da sam iz lagodnog života,zajebancija,diskoteka...sad u nekoj vukojebini,spavam na zemlji....
danas kad vidim i pročitam stvari koje se dešavaju oko nas se isto zapitam da li je moguće da se to dešava i još više se čudim. :bih:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#64 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Chmoljo »

zašto mi ne bismo bili kao Švabo da nam se Japanci dive?

:D
jao_situacije

#65 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by jao_situacije »

ambasador japana je dao intervju meščini na klixu i čudio se kakav smo mi narod i kakvi su nam političari
Korisnikk

#66 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Korisnikk »

Bosna nece nikada biti kao Japan zato sto je Japanac spreman da dadne zivot za svoju drzavu a Bosanac kad to od njeg zatrazis kaze "zasto ja"?

U Japanu se znanje cijeni. Kada dijete ne uci to je sramota za citavu porodicu. Drugi se ne zele sa njime onda druziti. Inace Japan ima visoku stopu samoubistva jer kada neko nista ne postigne u zivotu to je sramota za citavu porodicu. Kod nas je onaj ko ne uci glavni frajer u skoli. Sto je veci travar i propalica vise je cura oko njeg. Ako ucis onda si streber.

U Japanu djeca jos u skoli uce da je Japan siromasna drzava u smislu prirodnih resursa. Japanac skonta da mu ne ostaje nista drugo nego da uci jer naftu primjera radi ne moze prodavati. Bosanca uce da je Bosna bogata vodom, bogata ovim pa onim. Mi imamo sve, sta ce nam znanje?

Japanci su disciplinovani dok Bosanac ne moze platiti tri racuna u toku istog dana a d ane popije kaficu
truts

#67 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by truts »

Korisnikk wrote: Japanci su disciplinovani dok Bosanac ne moze platiti tri racuna u toku istog dana a d ane popije kaficu
Pravi jedan ritual ispijanja kafe. Ma o tome po portalima pišu, to je naš ponos i dika, dođu stranci i čude se, zanimljivo im. Čuj sat-dva barem dvaput dnevno da se sjedi uz kafu i laprda. Uglavnom se ozbiljna priča može voditi do nekih pola sata, sve iznad je klasično laprdanje :-D

i jedan primjer klasični Bošnjo vs Japanac :mrgreen:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/asfalt-n ... /131120148

vs

Image

:run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Truba »

Image
fakat

#69 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by fakat »

¤ jelena ¤ wrote:
Ja se sjećam jedne priče još od prije rata - znači, našeg zlatnog doba 80-tih kad smo radili punom parom i plivali u parama... Mamina drugarica koja radi u banci došla na kafu, sva zabezeknuta, i priča kako im je došao na posao neki Japanac... obični radnik kao i oni, nekom razmjenom, nešto... i čovjek ih na kraju radnog dana pitao je l' to oni nešto štrajkuju, bojkotuju... i zašto, jer on, eto, ne bi baš u tome da učestvuje.

Mi se smijali.
:lol:
Hakiz wrote:BiH je jedna od zemalja koja je kroz najduži period svoje istorije bila pod nečijom okupacijom. Tako da je kod nas u ćelije ušlo da ako radiš za BiH radiš za nekoga drugog, a ne za sebe. A u onim periodima kada BiH nije bila pod okupacijom, domaći pljačkaši koji su bili na vlasti su stvarali atmosferu kao da smo pod okupacijom, to jeste da ako čak i ako više i bolje radimo, nećemo mi imati korist, nego vlastodršci. Tako da je kod nas parola snađi se za sebe, jer od države pomoć nećeš dobiti ušla u genetski kod.

I zato mi nećemo još dugo, ako ćemo ikada, raditi za dobrobit države koja ce zauzvrat stvarati bolji život svojim građanima. Nismo kroz istoriju nikada imali takvu državu. Čak i period od 1945. do 1991. nije to uspio promijeniti.

I zato mi nećemo nikada bit ini Japan, ni Velika Britanija ni...
jedno zanimljivo razmisljanje, cini mi se da je taj mentalitet prisutan i kod mnogih drugih grupa ljudi koji su dugo bili pod okupacijom ili u ropstvu, jednostavno udje u krv i nastavi da zivi cak i kada se okolnosti promjene.

joint union wrote:
Capajebo wrote:Zato sto je nama Japan tek na trecem mjestu :roll:
Upravo (ne hvalec' ti tima).
Japancu je na prvom mjestu Japan, pa porodica, pa religija, a Bosancu na prvom porodica, pa vjera, pa Japan!
:lol: stari ali dobar :thumbup:

Jesu zaista fascinantna kultura, svaka im cast, ali sumnjam da bih tamo mogao dugo opstati. Nismo mi napravljeni od tog materijala, ne samo mi bosanci nego uopste balkanci, cini mi se da bi za nas bi taj tempo zivota bio nehuman, rad, disciplina, uspjeh u skoli i na poslu, itd.
¤ jelena ¤

#70 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by ¤ jelena ¤ »

fakat wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ja se sjećam jedne priče još od prije rata - znači, našeg zlatnog doba 80-tih kad smo radili punom parom i plivali u parama... Mamina drugarica koja radi u banci došla na kafu, sva zabezeknuta, i priča kako im je došao na posao neki Japanac... obični radnik kao i oni, nekom razmjenom, nešto... i čovjek ih na kraju radnog dana pitao je l' to oni nešto štrajkuju, bojkotuju... i zašto, jer on, eto, ne bi baš u tome da učestvuje.

Mi se smijali.
:lol:
Danas je to tužna priča iz života svih nas, wannabe Japanaca. :D
supercali

#71 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by supercali »

japanci se itekako provode
samo sto to rade poslije posla
ja usao u njihovu "kafanu" kad pored mene sto njih 4-5 pijani ko majke a radni dan
kod njih je za razliku od nas razgraniceno poslovno i privatno tako da dok radi onda radi 110% a kad nije na poslu
Gojeni H

#72 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Gojeni H »

bierkof wrote: Ovo je samo tvoja projekcija tvojih kompleksa na druge ljude.
Japanci nemaju kompleks malih ljudi, oni su izrazito ponosni kao nacija, i zbog svog niskog rasta ne smatraju se uopste manje vrijednim, nego upravo suprotno. Prihvataju drugacije kulture i religije bez previse razmisljanja, ali ne vole da neko dira u njihovo... Osim toga, u drustvu skoro da nema nikakvih kompleksa, ti mozes gradom proci noseci bocu kokakole na glavi niko te nece pogledati cudno.
Takodjer, Njemci uopste nisu ruzni, odakle ti ta ideja. Ljudi su sasvim normalni, a njemice su poprilicno atraktivne.
Japan je izuzetno rasisticko drustvo koje poslije II svj. rata nikada nije proslo nista slicno njemackoj denacifikaciji.
Imigrantski zakoni prakticno ne omogucavaju naturalizaciju, ili izuzetno tesko.
AKo si zivio/zivjela tamo, valjda bi trebala znati sta znaci Zainichi Korejac. Radi se o ljudima koji su se cak i rodili u Japanu ali i dalje nisu "pravi" Japanci.
Jedan od najjacih Jakuza klanova je sastavljen od 70% Zainichi Korejaca, bas iz razloga sto im je perspketiva u normalnom drustvu blizu nule.

Drugom prilikom cemo o Filipinkama u industriji zabave.
TheMule

#73 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by TheMule »

Ne moze BiH biti ko Japan, jer mi smo Evropljani i pogotovo Balkanci i naravno imamo drugaciju proslost. Da bi se razumio Japan mora se proci kroz njihovu historiju, religija, klase, specificnosti u kulturi kao cast i obraz, srednji vijek i Bushido, dolazak Evropljana, Edo period, industrijalizaciju, manjak resursa i imperijalizaciju, 2. svijetski rat, zlocini, poraz i okupaciju, reformaciju bushida u biznis kodeks, korporacije i konglomerati itd itd.

Vecina nas na zapadu ne razumije tu kulturu. Kao recimo, ovdje se spominje kako smo mi losi i lijeni jer imamo ritual kafe, ocito nismo upoznati da i Japanci imaju ritual ispijanja zelenog caja. Njihova kultura je puna rituala. Ne sprijecava te kafa da radis.
Fudo387

#74 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by Fudo387 »

Ma volili bi i oni da su k'o mi. Kad ti malo dublje analiziras njihovu kulturu, tradiciju, zivot...dodjes do zakljucka da je njima bas dosadno.
Pa ko bi normalan iz cista mira po vazdan spajao zice lemilicom, i stalno nesta radio?
supercali

#75 Re: Zasto BiH nikada nece biti kao Japan?

Post by supercali »

TheMule wrote:Ne moze BiH biti ko Japan, jer mi smo Evropljani i pogotovo Balkanci i naravno imamo drugaciju proslost. Da bi se razumio Japan mora se proci kroz njihovu historiju, religija, klase, specificnosti u kulturi kao cast i obraz, srednji vijek i Bushido, dolazak Evropljana, Edo period, industrijalizaciju, manjak resursa i imperijalizaciju, 2. svijetski rat, zlocini, poraz i okupaciju, reformaciju bushida u biznis kodeks, korporacije i konglomerati itd itd.

Vecina nas na zapadu ne razumije tu kulturu. Kao recimo, ovdje se spominje kako smo mi losi i lijeni jer imamo ritual kafe, ocito nismo upoznati da i Japanci imaju ritual ispijanja zelenog caja. Njihova kultura je puna rituala. Ne sprijecava te kafa da radis.
naravno da ne sprjecava kafa da radimo ona je samo izgovor
Post Reply