NK33 wrote:Da skratimo ovo sve sto si rekao - jednostavno nisi sposoban da radis taj posao. Neko je spomenuo cifru od 1300KM, nismo je izmislili, opet eto neka je 1000KM za pola radnog vremena nije malo. Dakle ti nisi bio dovoljno inteligentan (kako ti volis reci) da radis taj posao, zato si i napustio. Da si bio dovoljno inteligentan radio bi ga i dalje i radio jos dodatno pola radnog vremena nesto drugo - znaci dupla plata. Tako moj prijatelj (nastavnik matematike) radi evo vec 6 godinaPatriotska_Liga wrote: Evo još jednog koji ništa nije čitao nego lupeta bezveze. Nije mi ni njemu mrsko ponoviti sve to.
1300 KM jednostavno NEMAŠ, kad tek počneš imaš skoro duplo manje od toga. Koliko trebaš biti neinteligentan da to nisi u stanju da shvatiš?
Kako sam ranije nekoliko puta naveo ne radim to više jer sam smatrao da nisam bio dovoljno plaćen, a ne zato što nisam znao da to radim. Koliko trebaš biti neinteligentan da ne razlikuješ ta dva pojma?
Kao što sam ranije naveo radio sam dvije godine. Koliko trebaš biti neinteligentan da ne razumiješ da je dva manje od četiri?
Pattern sam skontao odma ali i sa njim je posla previše za te pare. Ali kako bi to mogao da razumije neko ko nije radio taj posao ali svejedno se našao da pametuje o tome?
Zar je tako teško ljudima da shvate neke stvari? Zar je tako neophodno lupetat' bezveze?.
Nisi ti skontao nikakav 'pattern' to ti samo mislis da jesi, jer da jesi radio bi to i dalje
Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
- Laertes
#51 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
ljudi vi samo vidite 4-5 sati u školi i onda prst u uho
a ne vidite pripreme koje moraju biti na papiru za svaki sat ( zavisno od predmeta i nastavnog plana neke pripreme su od 2 stranice a neke od 5-6)
takodjer ne znate za pravljenje nastavnog plana koje oduzima vrijeme kući
ako vas direktorica ili neko iz škole drži na piku ovdje ste najebeali
ako inspekcija želi uvaliti nekog svog...i tu ste najebali... pripreme od prošle godine se ne računaju
kao i čitanje KNJIGA kako bi se djeci znalo predavati bez čitanja na SATU
znate ljudi dragi ni profe nisu roboti da sve izbiflaju na pamet
i oni se moraju podsjetiti
zato je njihovo radno vrijeme dvodjelno ili dvokratno
sastoji se od rada u ŠKOLI i od rada u KUĆI
također neke škole traže od dvojih profa da cijeli zimski raspust dolate u 9 ujutro u školu
nije istina da imaju cijelo ljeto
imaju cijeli sedmi mjesec već polovinom osmoga mjeseca u školi moraju biti zbog popravnih i komisija
zimski raspust zaboravite
također zbog bolesti koje dolaze sa zapada traži se aktivnije učešće đaka u nastavnom planu i programu
ovo je takorekuć bolesni totalitarni sistem poremećenih vrijednosti u kome je jedan građanin jedan glas (moja glupost je jednaka tvome doktoratu toga imamo svaki dan na forumu svjedoci ste kako to funkcionira)
i jedan profesor se izjednačava sa jednim balavcem ćakijašem
u kome na satu i čakijaš i profa mora sudjelovati
možete misliti tog odrona... da 25 đaka mora aktivno sudjelovati u nastavnom planu i programu gradiva KOJE NE ZNAJU
KOJE JE NOVO
ne znaju ni ono što moraju a ne nešto novo da uče kako bi sudjelovali u aktivnom satu
također gradivo se prilagođava odronima tako da se svake godine sve manje i manje traži...i onda šok na faksu...
svi bi u njemačku a niko ne uči njemački
đaci se pretvaraju u mala božanstva...a kolege ko jebe
i u tom ludilu imaju plate 1100-1200... pa ne bih gledao balavice i bobuljičaste pedere za 2500 mjesečno
a ne vidite pripreme koje moraju biti na papiru za svaki sat ( zavisno od predmeta i nastavnog plana neke pripreme su od 2 stranice a neke od 5-6)
takodjer ne znate za pravljenje nastavnog plana koje oduzima vrijeme kući
ako vas direktorica ili neko iz škole drži na piku ovdje ste najebeali
ako inspekcija želi uvaliti nekog svog...i tu ste najebali... pripreme od prošle godine se ne računaju
kao i čitanje KNJIGA kako bi se djeci znalo predavati bez čitanja na SATU
znate ljudi dragi ni profe nisu roboti da sve izbiflaju na pamet
i oni se moraju podsjetiti
zato je njihovo radno vrijeme dvodjelno ili dvokratno
sastoji se od rada u ŠKOLI i od rada u KUĆI
također neke škole traže od dvojih profa da cijeli zimski raspust dolate u 9 ujutro u školu
nije istina da imaju cijelo ljeto
imaju cijeli sedmi mjesec već polovinom osmoga mjeseca u školi moraju biti zbog popravnih i komisija
zimski raspust zaboravite
također zbog bolesti koje dolaze sa zapada traži se aktivnije učešće đaka u nastavnom planu i programu
ovo je takorekuć bolesni totalitarni sistem poremećenih vrijednosti u kome je jedan građanin jedan glas (moja glupost je jednaka tvome doktoratu toga imamo svaki dan na forumu svjedoci ste kako to funkcionira)
i jedan profesor se izjednačava sa jednim balavcem ćakijašem
možete misliti tog odrona... da 25 đaka mora aktivno sudjelovati u nastavnom planu i programu gradiva KOJE NE ZNAJU
KOJE JE NOVO
ne znaju ni ono što moraju a ne nešto novo da uče kako bi sudjelovali u aktivnom satu
također gradivo se prilagođava odronima tako da se svake godine sve manje i manje traži...i onda šok na faksu...
svi bi u njemačku a niko ne uči njemački
đaci se pretvaraju u mala božanstva...a kolege ko jebe
i u tom ludilu imaju plate 1100-1200... pa ne bih gledao balavice i bobuljičaste pedere za 2500 mjesečno
- cyprus
#53 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Znači svak ko nije inžinjer - loš je student... Još jednom - sjajan zaključak...purgatorio wrote:Mislim da je plaća inženjera duplo veća od plaće profesora, a pošto je većini ljudi novac vodilja ergo manje dobri biraju nastavnička zvanja.
Ali nebitno eto, to je samo moje mišljenje, moguće da ima stvarno onih koji vole raditi s djecom ili nešto treće pa izaberu to.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#54 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
u školama predaju i inženjeri, i doktori medicine i inženjeri informatike... šta s njima?
- Laertes
#55 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Očito da čovjek nije skontao. U svakom poslu, pa i u prosvjeti, ako pustiš da te uzjašu, jahaće te. Al' pametna osoba pročita zakone, pravilnike, NPP, normative i ostalo. Čuj od 7 do 3 na zimskom raspustu_BataZiv_0809 wrote:Dobro, da zavrsimo onda pricu, nije to posao za tebe, a nisi ni ti za tog posla. Dobro je sto si promijenio.Patriotska_Liga wrote:Raspusti su nekad bili prednost. Za vrijeme zimskog raspusta ide se u školu i bude se od 7 do 3, drže se dodatne, pišu se dnevnici, dakle radi se i obavezan si da dolaziš. Ljetni raspust je takođe radan izuzmemo li mjesec dana otrpilike između 15 jula i 15 augusta, jedino to je godišnji odmor. Posebno je veselo pred početak školske godine gdje ti natovare neku funkciju u konkursnoj proceduri, pregledanje papira, intervju i slično. Dakle imaš slobodnih dana kao i većina radnika u državnim preduzećima s tim da ne možeš birati kad ćeš ih uzeti dok oni mogu. Toliko o raspustu._BataZiv_0809 wrote:Jeste, ali u racunicu dodaj raspuste, pa radno vrijeme, pa slobodne vikende... Onda ta racunica izgleda sasma dobro.
Radno vrijeme sam već elaborirao, meni uz ovo svo pisanje zajedno sa nastavom, dodatnim, dopunskim i svime ostalim nije moglo biti 8 sati dnevno. Toliko o radnom vremenu.
Slobodni vikendi su u ama baš svim državnim preduzećima. Kod mene nisu bili jer sam nerijetko držao dodatnu subotom. Toliko o slobodnim vikendima.
O usporedbi sa realnim sektorom, svakako je suvisno pricati.
A ljetnji raspust... Ko li je tebe, care, natjerao da budeš u školi do 15.7.? Ja u životu nisam ušao u školu u julu. Godišnji odmor je 1.7. - 15.8. U junu nakon kraja nastave (oko 10.6.) joše jedno 5 radnih dana, u drugoj polovini avgusta isto tako nekih 5-6 dana. I svaki vikend (osim ako kao ovaj gore ne pristaneš na dodatnu subotom), i svaki praznik (uz obavezno spajanje).
Dobro si, drže Valter, rekao. Nije to posao za njega.
-
moke_31
#56 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Legendo potpuno te razumijem jer sam i sam radio u osnovnoj 6 godina. Teško je objasniti kakav je rad u školi nekome izvan obrazovne struke. Otuda ovakvi komentari.Patriotska_Liga wrote:Evo još jednog koji ništa nije čitao nego lupeta bezveze. Nije mi ni njemu mrsko ponoviti sve to.NK33 wrote: 1300KM za prosjecno 4-5h radnog vremena je vise nego dobra plata. To sto ti nisi znao raditi taj posao je vec druga strana medalje, mislim da ti treba 3-4 godine da naucis sam kako da se organizujes i onda to ide fino, imas dosta slobodnog vremena (imam prijatelje koji rade u prosvjeti i koji su 'nadosli' nakon 3-4 godine staza pa se sad fino organizuju).
Ako nakon 4 godine u prosvjeti nisi skontao neke 'patterne' po kojima ces sebi znacajno smanjiti obim posla koji se konstantno ponavlja onda nisi za toga, prosto ko pasulj. Dakle pola radnog vremena za 1300KM ne moze biti lose nikako. Ja to ne bih radio iz jednog razloga, a to je sto je jako stresan posao, ljudi jedva izlaze na kraj sa dvoje vlastite djece a valja trpiti jos 30 tudjih
1300 KM jednostavno NEMAŠ, kad tek počneš imaš skoro duplo manje od toga. Koliko trebaš biti neinteligentan da to nisi u stanju da shvatiš?
Kako sam ranije nekoliko puta naveo ne radim to više jer sam smatrao da nisam bio dovoljno plaćen, a ne zato što nisam znao da to radim. Koliko trebaš biti neinteligentan da ne razlikuješ ta dva pojma?
Kao što sam ranije naveo radio sam dvije godine. Koliko trebaš biti neinteligentan da ne razumiješ da je dva manje od četiri?
Pattern sam skontao odma ali i sa njim je posla previše za te pare. Ali kako bi to mogao da razumije neko ko nije radio taj posao ali svejedno se našao da pametuje o tome?
Zar je tako teško ljudima da shvate neke stvari? Zar je tako neophodno lupetat' bezveze?
Za moj pojam loše je plaćeno preko 90% radnika u ovoj zemlji, dok je nekih 2% debelo preplaćeno. Ali to ne znači da neko ko bolje stoji u 90% treba da šuti jer tu ima neko kome je gore. Znači ako je loše onda je loše, argumentaciju sam iznio, ako nekom treba da crtam u Paintu evo i to ćemo da izvedemo, nije problem._BataZiv_0809 wrote:A koliko tek ima jos stresnijih, manje placenih, 8 ili vise sati dnevno, to je tek za pricu.
Kad se samo sjetim koliko sam vlastitog novca izdvojio za papir, folije, pravljenje nastavnih listića, kontrolnih, kupio scanner zbog posla i itd. ,jer škola fol "nema novca" za to, odnosno nesposobni direktor se bavi mrcvarenjem radnika, traži im pripreme, stalno poziva na razgovore i maltretira praznom pričom, odlazi im na časove, umjesto da se bavi menadžerskim poslom kako bi obezbijedio što bolje uslove rada radnicima.
Naravno ima direktora koji su svjetli primjer u tom pogledu i u takvim školama je puno lakše raditi. Tako sam čuo od drugih kolega. Ja nisam imao te sreće. O količini stresa ne trebam ni pričati. U školi gdje sam ja radio čistačice su pile persene a da ne pominjem nastavnike.
Što se tiče slobodnog vremena, sada ga imam više kada radim od 9-5 nego prije. 3-4 godine sam radio po 2-3 dana u dvije smjene (područna škola) pa je to još gore bilo. Imaš 5 časova ali si cijeli dan na poslu uz nekoliko pauza. Bukvalno radnim danima nisam mogao posle posla na kafu izaći a kamoli ostati naveče kasno od stalnih pisanja priprema, sastavljanja i ispravke kontrolnih, posla oko vođenja sekcije i sl. Naravno ni vikendom ne možeš računati na nedjelju.
I onda neko kaže pa samo rade 4-5 sati!!! 4-5 sati moj k.....!!!! Ako imaš više od 3 nastavna plana (3 različite godine/uzrasta), govorim pod uslovom da imaš normu, radiš sigurno više od tih 8 sati dnevno bez obzira što đoniš pripreme, kontrolne i nastavne listiće od prethodne godine (ako imaš sreće da je udžbenik ostao isti po kojem radiš). Posla je jednostavno previše.
Plus u školi gdje sam ja radio nikad nisu plaćali časove mimo norme. Norma recimo 20 a ti imaš 23 časa, jer imaš i sekciju i sl.. Direktor nikad nije to plaćao iako je po zakonu dužan. Kao da je iz svog džepa davao
Zbog količine stresa, matretiranja od strane djece, roditelja i direktora u školi se jednostavno ne isplati raditi, bar ne duže vrijeme i za trenutne plate. Sjećam se da je mene crnjak hvatao na samu pomisao da moram do penzije raditi u školi i kada bi vidio šta djeca rade nastavnicima pred penziju. Kakva su to samo poniženja i mrcvarenja.
Prosvjetnim radnicima pod hitno treba uvesti beneficirani radni staž. Kakvi policajci, njima je med i mlijeko. Ja ne znam ko sada može izdržati da radi u prosvjeti 40 godina, izuzimajući naravno privatne škole, gimnazije i bolje tehničke škole!
- NK33
#57 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Ili ovi moji prijatelji svi 'fušare' na poslu ili vi niste bili za tog posla ili se razlikuje situacija od skole do skole. Uglavnom ovi moji su uvijek slobodni, srede sve obaveze malo u skoli malo kod kuce, dogovore se s direktorom ako bas nije obavezno da ne dolaze kad nema nastave i ljepota. Vise kod kuce nego na poslu. Mozda nije svugdje isto ili ne zna svak isto da pregovara i planira 
- charrrmed
#58 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
U kojoj je ovo skoli ako se moze znati? Zanima me u kojoj skoli se tijekom januara radi 4 dana? Volio bih stupiti u kontakt s tom skolom, ako je moguce.Laertes wrote: Očito da čovjek nije skontao. U svakom poslu, pa i u prosvjeti, ako pustiš da te uzjašu, jahaće te. Al' pametna osoba pročita zakone, pravilnike, NPP, normative i ostalo. Čuj od 7 do 3 na zimskom raspustuKaže, drže se dodatne? Kome ako su učenici na raspustu? Pišu se dnevnici? Sposoban nastavnik završi dnevnik za sat-dva. Tokom januara sam u školi maksimalno 4-5 dana.
A ljetnji raspust... Ko li je tebe, care, natjerao da budeš u školi do 15.7.? Ja u životu nisam ušao u školu u julu. Godišnji odmor je 1.7. - 15.8. U junu nakon kraja nastave (oko 10.6.) joše jedno 5 radnih dana, u drugoj polovini avgusta isto tako nekih 5-6 dana. I svaki vikend (osim ako kao ovaj gore ne pristaneš na dodatnu subotom), i svaki praznik (uz obavezno spajanje).
Sto se tice ljetnog raspusta, odmor za strucne saradnike pocinje 15.7. i radi se od 9 do 15 (ovo zavisi od uprave i njhove dobre volje).
Ovo za vikende i praznike je tacno
- duh_sa_sjekirom
#59 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Možeš li obrazložiti ovo podvučeno?NK33 wrote:
Sve je to bajno krasno s tim da sad imas puno radno vrijeme (8h) plus instrukcije dakle bar 10 radnih sati. A u prosvjeti imas pola radnog vremena plus instrukcije dakle 6 radnih sati, pa sad skontaj je li mala plata u prosvjeti u odnosu na broj radnih sati
- Laertes
#60 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
U normalnoj školi u kojoj se posao obavi za onoliko vremena koliko je potrebno za te poslove. I u kojoj i direktor želi malo slobodnog vremena, a njega ne može imati ako su mu nastavnici svaki dan u školi u januaru i ako ih on/ona na to tjera (jer lakše je direktoru složit' prijavu nego nastavniku na koga se niko ne žali). A džaba bi kontaktirao školu, nema upražnjenih radnih mjesta, manjak je djececharrrmed wrote:U kojoj je ovo skoli ako se moze znati? Zanima me u kojoj skoli se tijekom januara radi 4 dana? Volio bih stupiti u kontakt s tom skolom, ako je moguce.Laertes wrote: Očito da čovjek nije skontao. U svakom poslu, pa i u prosvjeti, ako pustiš da te uzjašu, jahaće te. Al' pametna osoba pročita zakone, pravilnike, NPP, normative i ostalo. Čuj od 7 do 3 na zimskom raspustuKaže, drže se dodatne? Kome ako su učenici na raspustu? Pišu se dnevnici? Sposoban nastavnik završi dnevnik za sat-dva. Tokom januara sam u školi maksimalno 4-5 dana.
Sto se tice ljetnog raspusta, odmor za strucne saradnike pocinje 15.7. i radi se od 9 do 15 (ovo zavisi od uprave i njhove dobre volje).
Ovo za vikende i praznike je tacno
Ovo za stručne saradnike ne znam, pišem za profesore/nastavnike.
- Laertes
#61 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Mogu li ja? Svaki dan sam u školi 3,5 sata (uključujući i veliki odmor). Plus u prosjeku pola sata ostalih poslova kod kuće (ovo baš shvati u prosjeku, nekad ništa, a kad imam testove i pismene, zna biti i 3-4 sata).duh_sa_sjekirom wrote:Možeš li obrazložiti ovo podvučeno?NK33 wrote:
Sve je to bajno krasno s tim da sad imas puno radno vrijeme (8h) plus instrukcije dakle bar 10 radnih sati. A u prosvjeti imas pola radnog vremena plus instrukcije dakle 6 radnih sati, pa sad skontaj je li mala plata u prosvjeti u odnosu na broj radnih sati
- duh_sa_sjekirom
#62 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Ne znam u kojoj školi si radio, ali radno vrijeme i zadaci u okviru istog za svakog nastavnik/profesora jasno su definisani Pedagoškim standardima i normativima (govorim za KS).Laertes wrote:Mogu li ja? Svaki dan sam u školi 3,5 sata (uključujući i veliki odmor). Plus u prosjeku pola sata ostalih poslova kod kuće (ovo baš shvati u prosjeku, nekad ništa, a kad imam testove i pismene, zna biti i 3-4 sata).duh_sa_sjekirom wrote:Možeš li obrazložiti ovo podvučeno?NK33 wrote:
Ako za pola sata (a nekad ni toliko) kod kuće možeš napraviti kvalitetne pripreme za 4 časa, 'alal ti vera, profesore!
-
Patriotska_Liga
#63 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Dobar radnik je onaj ko radi sve što ga spada, i birokratiju i daje znanje učenicima uz neizostavan pedagoški element, tj. rad na tome da od djece napravi čestite ljude. Obzirom da ja ništa nikad nisam radio polovično posve je jasno zbog čega u tom izuzetno teškom i slabo plaćenom poslu nisam našao neku ličnu satisfakciju. Po tvom stavu posve je jasno da si fušerant, ali po mom poimanju rada fušeranti su otprilike 5 od 6 prosvjetnih radnika. Radio sam kratko ali sam obišao veliki broj škola i susreo puno radnika, tako da je uzorak dobar. Možda ti svoj rad smatraš radom ali daleko je to od rada.
Da, radi se o jednom od ta dva predmeta. Reče jedan moj kolega, definicija fušeranta, kako to da si ti tek počeo raditi a vodiš djecu na federalno, a ja eto za preko 30 godina jednom bio na kantonalnom (osnovna škola). Šta čovjek da mu kaže? Da mu kažem da sam ostavio sate i sate, dane i dane spremajući tu djecu, spremajući i selektujući zadatke za njih. Da tebi to objašnjavam?
Da, radi se o jednom od ta dva predmeta. Reče jedan moj kolega, definicija fušeranta, kako to da si ti tek počeo raditi a vodiš djecu na federalno, a ja eto za preko 30 godina jednom bio na kantonalnom (osnovna škola). Šta čovjek da mu kaže? Da mu kažem da sam ostavio sate i sate, dane i dane spremajući tu djecu, spremajući i selektujući zadatke za njih. Da tebi to objašnjavam?
- Laertes
#64 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Nakon pola radnog vijeka, nastavno gradivo imaš u malom prstu. Ne moraš pisati "pripreme". Mnogo je važnije kako to radiš na času.duh_sa_sjekirom wrote: Ne znam u kojoj školi si radio, ali radno vrijeme i zadaci u okviru istog za svakog nastavnik/profesora jasno su definisani Pedagoškim standardima i normativima (govorim za KS).
Ako za pola sata (a nekad ni toliko) kod kuće možeš napraviti kvalitetne pripreme za 4 časa, 'alal ti vera, profesore!
- duh_sa_sjekirom
#65 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Govorim o općem slučaju. Pedagoški standardi ne prepoznaju dužinu radnog staža kao varijablu. Nemaju svi nastavnici pola radnog vijeka staža.Laertes wrote:Nakon pola radnog vijeka, nastavno gradivo imaš u malom prstu. Ne moraš pisati "pripreme". Mnogo je važnije kako to radiš na času.duh_sa_sjekirom wrote: Ne znam u kojoj školi si radio, ali radno vrijeme i zadaci u okviru istog za svakog nastavnik/profesora jasno su definisani Pedagoškim standardima i normativima (govorim za KS).
No, bez obzira na dužinu radnog staža, pismene pripreme su obaveza, sve ostalo je improvizacija. Kvalitetno urađena priprema preduslov je dobrog časa. Zato se po standardima i daje pola sata za pripremu jednog časa redovne nastave.
- Laertes
#66 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Gospodine PL, iz vaše sintagme "Izuzetno teškom ... poslu" je sasvim jasno da Vi definitivno niste za ovaj posao.Patriotska_Liga wrote:Dobar radnik je onaj ko radi sve što ga spada, i birokratiju i daje znanje učenicima uz neizostavan pedagoški element, tj. rad na tome da od djece napravi čestite ljude. Obzirom da ja ništa nikad nisam radio polovično posve je jasno zbog čega u tom izuzetno teškom i slabo plaćenom poslu nisam našao neku ličnu satisfakciju. Po tvom stavu posve je jasno da si fušerant, ali po mom poimanju rada fušeranti su otprilike 5 od 6 prosvjetnih radnika. Radio sam kratko ali sam obišao veliki broj škola i susreo puno radnika, tako da je uzorak dobar. Možda ti svoj rad smatraš radom ali daleko je to od rada.
Ako mene nepostojanje napisane pripreme, upisan program rada u novembru, a ne u septembru (koji ionako niko ne čita), neupisan zapisnik odjeljenskog vijeća ili roditeljskog sastanka čini fušerantom, onda to i jesam. Ako fušerant pošteno odradi svaki minut svoga časa, nauči djecu gradivu svog predmeta, cijenjen je od strane i učenika i bivših učenika i roditelja, ima i domaća i međunarodna priznanja, onda
Jasni ste mi Vi, gosp. profesore. Vi ste onaj tip matematičara (il' fizičara, svejedno) što se busa u prsa: "ja vodio djecu na federalno", a ovamo više od pola odjeljenja ima traume od matematike/fizike, dvadesetak učenika na popravnom itd. Takve matematičare/fizičare sam upoznao i kao učenik (a, mo'š mislit', išao na takmičenja) i kao prosvjetar. Takvi vide samo jednu stranu škole, matematike, fizike, života... Uzaludno ja Vama, uvaženi profesore, objašnjavam. Da izvedem funkciju?
- Laertes
#67 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Pripremanje za nastavu je obaveza, a ne pismena priprema. To je ubleha koju su izmislili pojedini direktori/pomoćnici direktora/pedagozi škola (najčešće ovi posljednji).duh_sa_sjekirom wrote:Govorim o općem slučaju. Pedagoški standardi ne prepoznaju dužinu radnog staža kao varijablu. Nemaju svi nastavnici pola radnog vijeka staža.Laertes wrote:Nakon pola radnog vijeka, nastavno gradivo imaš u malom prstu. Ne moraš pisati "pripreme". Mnogo je važnije kako to radiš na času.duh_sa_sjekirom wrote: Ne znam u kojoj školi si radio, ali radno vrijeme i zadaci u okviru istog za svakog nastavnik/profesora jasno su definisani Pedagoškim standardima i normativima (govorim za KS).
No, bez obzira na dužinu radnog staža, pismene pripreme su obaveza, sve ostalo je improvizacija. Kvalitetno urađena priprema preduslov je dobrog časa. Zato se po standardima i daje pola sata za pripremu jednog časa redovne nastave.
- NK33
#68 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
E ako neko nakon 4 godine (ne onaj sto je bio 2 godine pa odustao) nije sposoban da samo radi povremene prepravke na svom nastavnom planu za citavu godinu (ne mijenja se matematika svake godine iz temelja
) onda taj nije sposoban da radi posao predavaca. Pa jadan ne bio neces svake godine iznova pisati plan i pripremu za narednu godinu a promijenilo ti se 0.001% gradiva. Promjene su valjda na pripremi recimo kontrolnog rada ali ni tu ne izmisljas sam zadatke nego samo uzmes neke druge u odnosu na one koji si uzimao prije. Nije mi jasno sta imas toliko pripremati ko da svake godine mijenjas predmet koji predajes. Niste za taj posao i bolje za vas sto ste odustali.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#69 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
To je tacno, pa ni na fakultetima profesori ne mijenjaju plan iz temelja, odnosno, podjoni se ono sto je radjeno prethodne godine i to je to.
- duh_sa_sjekirom
#70 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Pripremanje za nastavu je širi pojam i između ostalog obuhvata i pismene pripreme. Rekoh, čas bez pismene pripreme je improvizacija.Laertes wrote:Pripremanje za nastavu je obaveza, a ne pismena priprema. To je ubleha koju su izmislili pojedini direktori/pomoćnici direktora/pedagozi škola (najčešće ovi posljednji).duh_sa_sjekirom wrote:Govorim o općem slučaju. Pedagoški standardi ne prepoznaju dužinu radnog staža kao varijablu. Nemaju svi nastavnici pola radnog vijeka staža.Laertes wrote: Nakon pola radnog vijeka, nastavno gradivo imaš u malom prstu. Ne moraš pisati "pripreme". Mnogo je važnije kako to radiš na času.
Ne mogu da vjerujem da neko ko kaže da ima pola radnog vijeka u prosvjeti iza sebe može tvrditi da su pismene pripreme ubleha koju su najčešće izmislili pedagozi kojima je, usput, prioritet rad sa djecom a ne sa nastavnicima.
-
Patriotska_Liga
#71 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Zamisli te smjelosti da ti neko ko nema blagog pojma o nekom poslu veli da nisi za taj posao. Šta se to desi ljudima pa se toliko umisle.
I onaj gore već ima predstavu da su na mojim časovima bile neke traume. Bitno je da se na njegovom času prodavanja magle dijele petice k'o junice pred izbore. Eki nisu bitna takmičenja, ti si bitan.
Posao je težak ali da je plata dobra ja bih i danas bio tamo. Meni nije bila dobra i otišao sam, da se sutra udupla moji papiri bi bili na konkursu. Treba mi više para i vremena, zar je to tako teško shvatiti.
I onaj gore već ima predstavu da su na mojim časovima bile neke traume. Bitno je da se na njegovom času prodavanja magle dijele petice k'o junice pred izbore. Eki nisu bitna takmičenja, ti si bitan.
Posao je težak ali da je plata dobra ja bih i danas bio tamo. Meni nije bila dobra i otišao sam, da se sutra udupla moji papiri bi bili na konkursu. Treba mi više para i vremena, zar je to tako teško shvatiti.
- medaaa
#72 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Davno je receno da uciteljski i doktorski posao zna svako radit...

- cyprus
#73 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Pismene pripreme uglavnom JESU ubleha i ni izbliza ne garantuju kvalitetno sproveden čas...
- duh_sa_sjekirom
#74 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Pa sigurno da jesu za nekoga ko nikad nije ušao u razred ili ko tom poslu pristupa po "ho-ruk"sistemu.cyprus wrote:Pismene pripreme uglavnom JESU ubleha i ni izbliza ne garantuju kvalitetno sproveden čas...
U svakom iole ozbiljnom poslu, edukacijskog ili slicnog tipa, u iole ozbiljnoj državi, propisuje se određeni pismeni koncept za smislenu cjelinu.
- ¤ jelena ¤
#75 Re: Plate nastavnika/profesora u osnovnoj i srednjoj školi?
Ubleha ili ne, pripreme su obavezne.
Inspekcija Pedagoške službe vrši pregled priprema nastavnika, bez obzira na njegove godine staža.
Inspekcija Pedagoške službe vrši pregled priprema nastavnika, bez obzira na njegove godine staža.