Nasi prijatelji
-
KIseljak12
#51 Re: Nasi prijatelji
Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
Ako vec mora jezik neke muslimanske zemlje, onda je arapski daleko korisniji.
-
Drinski
#52 Re: Nasi prijatelji
sto se mene tice, neka uvedi kao izborni i neki africki, al bih, u pogledu svakog jezika, trazio da se to dobro savlada.KIseljak12 wrote:Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
- Gojeni H
#53 Re: Nasi prijatelji
Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.Dozer wrote:Nema tu sta "izgledati" jer to jeste tako.DZONPI wrote:Iskreno posto sam ih dosta upozno oni na nas gledaju ala na kurde dakle u stilu mi smo Turci a vi eto ko neki Bosanci ono sa niske grane ali neka tako i mi gledamo na Sandzaklije i Albance a eto ko mi neka pljacka.
Nismo mi njima nikakva "braca", nego podanici koje su tlacili od 1463. do 1878., sto ce reci 415 godina. 415 godina je = 160-170 generacija.
Dakle, Turci nama nikada nisu bili ni "b" od brace, nego su ovdje bili klasicni okupatori koji su sa sobom donijeli i ovdje nametnuli svoju kulturu, jezik i vjeru.
A onda, nakon 415 godina, hladno su nas prodali Austrougarima, kao sto se prodaje bilo kakva stoka.
Oni koji danas tupe o tome kao da je to sve bilo dobrovoljno, nisu nista drugo nego poltroniziranie interesdzije koji time samo brane svoju vjeru (nametnutu prije 200-300 godina) .
Ali, upravo odatle nekadasnji Bosnjani, pa onda Bosnjaci u jednom smislu, a danas Bosnjaci u drugom smislu, crpe svoj podanicki mentalitet i povijaju se kako vjetar puse.
Turska je sada, cinjenicno, mocna drzava u svakom smislu. Ali, istorija se ipak ne smije zaboraviti.
Tvoje teze ne mogu proci ni test historije za 8 razred osnovne skole.
Osmanska imperija je u svoje vrijeme bila multinacionalna i multikonfesionalna drzava sa islamom kao drzavnom religijom i dominantno turskom politickom elitom.
Kada strana sila istinski nametne svoj jezik, kao Spanci u Latinskoj Americi npr., onda taj narod vec poslije druge generacije mora govoriti jezikom okupatora. U Bosni ljudi govore bosanskim, hrvatskim ili srpskim jezikom.
Osmanska imperija nije prisiljavala ljude na promjenu vjere, a ne treba dalje ici od pogleda na to ko su nam susjedi i koje je vjere njihovo stanovnistvo.
Slazem se s tobom da se historija ne smije zaboraviti. Kako se ne smije zaboravljati uloga onih cija smo ledja vidjeli prije 150 godina, a koji nisu cinili nikakve masovne pokolje i genocide, isto tako se nadam da se slazes da se ne smije zaboraviti uloga Srba i Hrvata, s obzirom da generaliziramo, u onome sto se desilo prije samo 20-ak godina?
Ne smatram da su nam Turci braca, niti smatram da s njima trebamo imati nekakve "bratske odnose", ali ne vidim nicega loseg u tome da ljudi potrose koju paru u Bosni, izvade iz govana Sodu i Natronku i da se s njima imaju odnosi kao sa svakom prijateljskom zemljom.
I kada pricas o bosnjackom podanickom mentalitetu, barem u ovom smislu, pogledaj se u ogledalo i zapitaj se da li vidis osobu s podanickim mentalitetom zvanim "ali, sta ce drugi reciiii!" kojoj, ni krivi ni duzni, smetaju Arapi i Turci iskljucivo zato sto su muslimani, a koja ima nicim izazvanu potrebu da dokaze da smo Evropljani i da sa mrskim azijatskim svijetom nemamo nista osim tragova "tudje" vjere. E, takvima ni 3 hecima ne mogu pomoci.
- Gojeni H
#54 Re: Nasi prijatelji
Xray wrote:Svima je jasno da ova drzava ide u "Honduras", ali ne kontam po kojem principu politicki vrh ove zemlje odreduje po kome bi se mi trebali ravnat ili jos bolje u cijem bi drustvu (od ostalih drzava) trebali bit.
Na ovu temu me je ponukla vijest o mogucem uvodenju Turskog kao izbornog predmeta, gdje bi se kao moglo birat izmedu Turskog i Njemackog.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/hoce-li- ... /160224126
A prija 2 dana potavljen kamen temeljac za Intenacionalnu pakistano-bosansku skolu u Pakistanu..... ?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/poloz ... /160222096
Poprilicno sam iznenaden nekim trendom, približavanja BiH zemljema 3/4 svijeta, kontam ja..... diplomacija, ugled, i svi ti folovi ali zasto bas najnazadnije zemlje bez ikakvog ugleda..... Zasto nisu mogli uvest Francuski ili Spanski, prica ga pola Afrike i J. Amerika.
To bi sve bilo OK da smo recimo Kazahstan ili Turkemistan, ali pored cinjenice da smo na Europskom kontinetu mi sebi ovakvim radnjama pucamo u nogu.
Super! Da hoce uvesti i arapski i spanski izborni... ni kineski ne bi bio los.
-
Drinski
#55 Re: Nasi prijatelji
dobro ti ovo apslovira.Gojeni H wrote: Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.
Osmanska imperija je u svoje vrijeme bila multinacionalna i multikonfesionalna drzava sa islamom kao drzavnom religijom i dominantno turskom politickom elitom.
Kada strana sila istinski nametne svoj jezik, kao Spanci u Latinskoj Americi npr., onda taj narod vec poslije druge generacije mora govoriti jezikom okupatora. U Bosni ljudi govore bosanskim, hrvatskim ili srpskim jezikom.
Osmanska imperija nije prisiljavala ljude na promjenu vjere, a ne treba dalje ici od pogleda na to ko su nam susjedi i koje je vjere njihovo stanovnistvo.
Slazem se s tobom da se historija ne smije zaboraviti. Kako se ne smije zaboravljati uloga onih cija smo ledja vidjeli prije 150 godina, a koji nisu cinili nikakve masovne pokolje i genocide, isto tako se nadam da se slazes da se ne smije zaboraviti uloga Srba i Hrvata, s obzirom da generaliziramo, u onome sto se desilo prije samo 20-ak godina?
Ne smatram da su nam Turci braca, niti smatram da s njima trebamo imati nekakve "bratske odnose", ali ne vidim nicega loseg u tome da ljudi potrose koju paru u Bosni, izvade iz govana Sodu i Natronku i da se s njima imaju odnosi kao sa svakom prijateljskom zemljom.
I kada pricas o bosnjackom podanickom mentalitetu, barem u ovom smislu, pogledaj se u ogledalo i zapitaj se da li vidis osobu s podanickim mentalitetom zvanim "ali, sta ce drugi reciiii!" kojoj, ni krivi ni duzni, smetaju Arapi i Turci iskljucivo zato sto su muslimani, a koja ima nicim izazvanu potrebu da dokaze da smo Evropljani i da sa mrskim azijatskim svijetom nemamo nista osim tragova "tudje" vjere. E, takvima ni 3 hecima ne mogu pomoci.
- Drvosjeca iz Dejcica
#56 Re: Nasi prijatelji
Vi u Kiseljaku (i ostalim kantonima u kojima se uči po programu iz strane zemlje) nemate pravo glasa.KIseljak12 wrote:Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
-
KIseljak12
#57 Re: Nasi prijatelji
Pasa, evo me na Marijin dvoru, nick je od 'Sarajevski kiseljak'. Znam osnove arapskog i turskog, a prvi mi je bio daleko korisniji. Libija, Irak, Egipat, Emirati - sve arapski jezik.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vi u Kiseljaku (i ostalim kantonima u kojima se uči po programu iz strane zemlje) nemate pravo glasa.KIseljak12 wrote:Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
Ako vec mora jezik neke muslimanske zemlje, onda je arapski daleko korisniji.Prvo uvedite da djeca u školama uče ćirilicu (to je ono pismo slično kineskom
) pa onda da djeca različitih nacija zajedno sjede u klupama ...pa tek onda i to možda možemo razgovarati o izbornom stranom jeziku u KS.
-
prog321
#58 Re: Nasi prijatelji
Gojeni H wrote:Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.Dozer wrote: Nema tu sta "izgledati" jer to jeste tako.
Nismo mi njima nikakva "braca", nego podanici koje su tlacili od 1463. do 1878., sto ce reci 415 godina. 415 godina je = 160-170 generacija.
Dakle, Turci nama nikada nisu bili ni "b" od brace, nego su ovdje bili klasicni okupatori koji su sa sobom donijeli i ovdje nametnuli svoju kulturu, jezik i vjeru.
A onda, nakon 415 godina, hladno su nas prodali Austrougarima, kao sto se prodaje bilo kakva stoka.
Oni koji danas tupe o tome kao da je to sve bilo dobrovoljno, nisu nista drugo nego poltroniziranie interesdzije koji time samo brane svoju vjeru (nametnutu prije 200-300 godina) .
Ali, upravo odatle nekadasnji Bosnjani, pa onda Bosnjaci u jednom smislu, a danas Bosnjaci u drugom smislu, crpe svoj podanicki mentalitet i povijaju se kako vjetar puse.
Turska je sada, cinjenicno, mocna drzava u svakom smislu. Ali, istorija se ipak ne smije zaboraviti.
Najgori su oni koji govore o Osmanskoj sili dok pripadnici njihove vjere pocinise vise zlocina u zadnjih 150 godina nego Osmanlije u 450.
Da je bilo nasilnog preobracanja danas bi svi bili muslimani od Bosfora do Bihaca.
- Drvosjeca iz Dejcica
#59 Re: Nasi prijatelji
Sve ok ali mi nije jasno šta te toliko pogađa ako neko za izborni izabere turski. Meni je daleko korisniji bio njemački ali to je sve individualno pa tako i tvoj arapski.KIseljak12 wrote:Pasa, evo me na Marijin dvoru, nick je od 'Sarajevski kiseljak'. Znam osnove arapskog i turskog, a prvi mi je bio daleko korisniji. Libija, Irak, Egipat, Emirati - sve arapski jezik.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vi u Kiseljaku (i ostalim kantonima u kojima se uči po programu iz strane zemlje) nemate pravo glasa.KIseljak12 wrote:Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
Ako vec mora jezik neke muslimanske zemlje, onda je arapski daleko korisniji.Prvo uvedite da djeca u školama uče ćirilicu (to je ono pismo slično kineskom
) pa onda da djeca različitih nacija zajedno sjede u klupama ...pa tek onda i to možda možemo razgovarati o izbornom stranom jeziku u KS.
-
KIseljak12
#60 Re: Nasi prijatelji
Ma ne smeta meni turski ko turski, nego kontam ako je vec taj fazon, onda daj sto korisnije. Ako je odabir otvoren, onda sigurno njemacki, i to drugi obavezni strani jezik.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Sve ok ali mi nije jasno šta te toliko pogađa ako neko za izborni izabere turski. Meni je daleko korisniji bio njemački ali to je sve individualno pa tako i tvoj arapski.
-
prog321
#61 Re: Nasi prijatelji
Njemacki je bespotreban ako znas engleski.
Svaki Nijemac prica engleski. Cak i oni sa najnizom skolom.
-
KIseljak12
#62 Re: Nasi prijatelji
Znam ja da prica, ali ako se hoces uklopiti u njemacko drustvo, ganjat drzavljanstvo, onda nema price bez njemackog.prog321 wrote:Njemacki je bespotreban ako znas engleski.
- Dozer
#63 Re: Nasi prijatelji
Moja istorija... Super...Gojeni H wrote:Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.Dozer wrote:Nema tu sta "izgledati" jer to jeste tako.DZONPI wrote:Iskreno posto sam ih dosta upozno oni na nas gledaju ala na kurde dakle u stilu mi smo Turci a vi eto ko neki Bosanci ono sa niske grane ali neka tako i mi gledamo na Sandzaklije i Albance a eto ko mi neka pljacka.
Hocemo o istoriji? Moze. Ali, prije svega da se ogradim - sve sto napisem su istorijske CINJENICE, lako provjerljive iz mnogih knjiga, ali i zvanicnih onovremenskih dokumenata, tako da ja uopste ne pisem nista radi negiranja bilo koga ili bilo cega danas. Necu pisati previse detaljno sa svim imenima ovih i onih, samo desavanja.
Kazes da su Osmanlije bili multi-kulti... Jesu, nakon sto porobne i asimiliraju one koje su porobili.
- Kada su Osmanlije pocele dolazitli u u Bosnu?
Nakon porobljavanja i zauzimanja vecinskog dijela Srbije (tada se nije tako zvala, ali koristicu danasnje nazive radi lakseg razumijevanja), a sto se desilo 1389. (Kosovska bitka). Nakon toga su se sve do 1456. vodile bitke za ostatak Srbije, i dok nije palo Smederevo, cime je Srbija bila kompletna porobljena.
- Od 1389. Osmanlije polako prodiru i u Bosnu. Prvo su to bili trgovci koji su dolazili iz Srbije, a zatim su poceli i vojni upadi. Istovremeno se bosanska vlastela postepeno pre(o)davala, i malo po malo prelazila na islam, sto je bio i jedan od osnovnih razloga konacnog pada Bosne pod Osmansku vlast 1463..
- Do te 1389., a od prije neke 1180., stanovnici Bosne su se nazivali Bosnjanima i to se odnosilo na sve tadasnje stanovnike Bosne koji su se dijelili na pravoslavce, katolike, Bogumile, itd.. Svi su oni pricali Bosanskim jezikom, a postojala je i Bosanska crkva. Muslimana tada jos nije bilo u Bosni.
- Tada, s prodiranjem Osmanlija, naziv "Bosnjani" postepeno prelazi u "Bosnjaci". Naravno, radilo se o jezickoj promjeni, ali do te promjene je dolazilo pod Osmanskim uticajem. Prvi poznati bosanski dokument u kojem se spominje naziv "Bosnjaci" je iz 1446., kada Tvrtko obnavlja saradnju s Madjarima, sto Osmanlije tumace kao neprijateljstvo i nakon cega krecu u konacno osvajanje Bosne.
Evo i nesto detalja:
- Od 16. vijeka polako pocinje srbizacija i hrvatizacija Bosnjaka u Bosni, koju su diktirali susjedi, a koja je za cilj imala posrbljavanje pravoslavnog i hrvatizaciju katolickog stanovnistva Bosne. Ovaj proces je trajao sve do 18. vijeka, kada se konacno u Bosni ljudi pocinju dijeliti na Srbe, Hrvate i Bosnjake. Nazalost, od tada naziv "Bosnjaci" postepeno prestaje vaziti za sve stanovnike Bosne i polako se pocinje odnositi samo na muslimane, tj. one stanovnike koji su presli na islam.U srednjovjekovnoj Bosni, njeni stanovnici su imenovani kao Bosanci i Bošnjani (Bossinensis, Bossnenses-Bossinensium, Bossignanus-Bosignanis, Bosignani, Bošnjani) o čemu ima više primjera u pisanim izvorima 14 i 15. vijeka: 1389,[17] 1390,[18] 1391,[19] 1400,[20] 1404,[21] 1407,[22] 1412,[23] 1419,[24] 1421,[25] 1422,[26] 1427,[27] 1428,[28] 1430,[29] 1436,[30] 1438,[31] 1440,[32] 1441,[33] 1449,[34] 1465,[35] 1477.[36] Jezik Bosanaca/Bošnjana je bosanski jezik. Trećega jula 1436. godine u dva ugovora spominje se izrijekom bosanski jezik (Dokumenti iz arhiva u Kotoru). U prvom ugovoru: vocatam lingua bosinensi Dieuena[37] (bosanskim jezikom nazvanu Djevena) [38], u drugom ugovoru: vocatam lingua bosinensi Vladiça [39] (bosanskim jezikom zvanu Vladika) [40].
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1n ... ijsko_doba
- Istovremeno, bosanski jezik, koji je najstariji jezik na ovom podrucju, kao i pismo bosancicu, Srbi i Hrvati postepeno prisvajaju i pocinju ga nazivati sprskim i hrvatskim. Radi ovih istorijskih cinjenica mislim da je sasvim jasno zasto danas i jedni i drugi negiraju bosanski jezik i pokusavaju ga podmetnuti kao bosnjacki. Ovo je, naravno, besmislica jer su Bosnjani/Bosanci najstarija etno-teritorijalna grupacija na ovom prostoru, starija i od Srba i od Hrvata za nekih 300 godina, i mi nismo ovdje dosli, nego smo bili domicilni kada su stigla Slavenska plemena.
- Danas, u Bosni imamo istu situaciju kao i prije 200-300 godina. Imamo 3 etnicke grupe identicnih naziva kao i onda, po defaultu vezane za vjere kao i onda, a koje se ne mogu ocima kao ni onda, tj. Srbe/pravoslavce, Hrvate/katolike i Bosnjake/muslimane.
Mislim da je iz gornjeg sasvim jasno o cemu pricam, kao i da ni na koji nacin ne branim ni Hrvate ili Srbe, pogotovo ne za desavanja od prije 20-ak godina.
Dalje:
Problem s ovim vadjenjem iz govana bilo cega ovdje od strane Turaka danas jeste u totalno pogresnooj percepciji i nepoznavanju turskog mentaliteta.Ne smatram da su nam Turci braca, niti smatram da s njima trebamo imati nekakve "bratske odnose", ali ne vidim nicega loseg u tome da ljudi potrose koju paru u Bosni, izvade iz govana Sodu i Natronku i da se s njima imaju odnosi kao sa svakom prijateljskom zemljom.
A on se ogleda u sljedecem - NISTA Turci ovdje nece uradit ako nemaju vlastiti i veci interes od onoga sto ce uloziti. Dakle - ne budi naivan. Naravno, taj interes ne mora biti iskljucivo ekonomski, iako je to uvijek u pozadini svega, nego moze biti i prvenstveno politicki, radi ostvarenja nekog dugorocnog uticaja.
Zamisli ovaj scenario, a zasnovan na cinjenicama (samo zamisli, ne da o njemu sad naglabamo da li je ili nije tacan):
1. Turci su kandidati za EU vec 25 godina (cinjenica)
2. U EU izvoze sve od igle do lokomotive, i to u godisnjim vrijednostima koje se mjere destinama milijardi EUR (cinjenica)
3. Oko 70% svega toga se vozi kamionima iz Turske (cinjenica)
Ako bi se samo dio toga izmjestio negdje blize EU, te neke proizvodnje, troskovi poslovanja tih kompanija bi se prepolovili, a profit porastao.
Da, nama bi ovo bilo dobro jer bi se zaposlili nasi ljudi, ali realno - kapital nije nas, profit nije nas, sredstva proizvodnje nisu nasa. Nase bi bile samo plate radnika, i porez. A i porez donekle, jer nisu Turci blesavi. Oni uvijek za ulozeno traze bar duplo veci povrat, tako da ce za bilo koje ulaganje ovdje oni dobiti i te kakve beneficije u smislu dugorocnih grace perioda na sve i svasta, poreskih olaksica, itd. Kada se to sve baci na papir, vjeruj mi da je onda nasa korist tu daleko manja od njihove. I sta je tu onda, realno, pozitivno za nas?
Zenicka zeljezara ti je odlican primjer tog "prijateljskog" odnosa...
Predaleko od istine, bar u mom licnom slucaju. Jer - mene savrseno zaboli neka stvar sta ce o meni reci bilo ko. Ja vrlo dobro znam ko sam i sta sam, odakle sam i cemu pripadam. A vjera, bilo koja, nije jedna od tih stvari.I kada pricas o bosnjackom podanickom mentalitetu, barem u ovom smislu, pogledaj se u ogledalo i zapitaj se da li vidis osobu s podanickim mentalitetom zvanim "ali, sta ce drugi reciiii!" kojoj, ni krivi ni duzni, smetaju Arapi i Turci iskljucivo zato sto su muslimani, a koja ima nicim izazvanu potrebu da dokaze da smo Evropljani i da sa mrskim azijatskim svijetom nemamo nista osim tragova "tudje" vjere. E, takvima ni 3 hecima ne mogu pomoci.
I savrseno mi u zivotu ne smeta niko, a pogotovo ne radi vjere. Iz gornjih istorijskih cinjenica je sasvim jasno sve o vjerama ovdje, ali i narodima.
Mislim da je kristalno jasno da su se u Bosni prije 300-injak godina svi redom odrekli svog istinskog porijekla i istorije, i da danas svi ovdje zive silom nametnuta i imena, i vjere, i vrijednosti.
A ja sam i dalje samo Bosanac. Drugo mi nista u zivotu ne treba.
-
Drinski
#64 Re: Nasi prijatelji
Ja. I sta si demantovao?Dozer wrote:Moja istorija... Super...Gojeni H wrote:
Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.
Hocemo o istoriji? Moze. Ali, prije svega da se ogradim - sve sto napisem su istorijske CINJENICE, lako provjerljive iz mnogih knjiga, ali i zvanicnih onovremenskih dokumenata, tako da ja uopste ne pisem nista radi negiranja bilo koga ili bilo cega danas. Necu pisati previse detaljno sa svim imenima ovih i onih, samo desavanja.
Kazes da su Osmanlije bili multi-kulti... Jesu, nakon sto porobne i asimiliraju one koje su porobili.
- Kada su Osmanlije pocele dolazitli u u Bosnu?
Nakon porobljavanja i zauzimanja vecinskog dijela Srbije (tada se nije tako zvala, ali koristicu danasnje nazive radi lakseg razumijevanja), a sto se desilo 1389. (Kosovska bitka). Nakon toga su se sve do 1456. vodile bitke za ostatak Srbije, i dok nije palo Smederevo, cime je Srbija bila kompletna porobljena.
- Od 1389. Osmanlije polako prodiru i u Bosnu. Prvo su to bili trgovci koji su dolazili iz Srbije, a zatim su poceli i vojni upadi. Istovremeno se bosanska vlastela postepeno pre(o)davala, i malo po malo prelazila na islam, sto je bio i jedan od osnovnih razloga konacnog pada Bosne pod Osmansku vlast 1463..
- Do te 1389., a od prije neke 1180., stanovnici Bosne su se nazivali Bosnjanima i to se odnosilo na sve tadasnje stanovnike Bosne koji su se dijelili na pravoslavce, katolike, Bogumile, itd.. Svi su oni pricali Bosanskim jezikom, a postojala je i Bosanska crkva. Muslimana tada jos nije bilo u Bosni.
- Tada, s prodiranjem Osmanlija, naziv "Bosnjani" postepeno prelazi u "Bosnjaci". Naravno, radilo se o jezickoj promjeni, ali do te promjene je dolazilo pod Osmanskim uticajem. Prvi poznati bosanski dokument u kojem se spominje naziv "Bosnjaci" je iz 1446., kada Tvrtko obnavlja saradnju s Madjarima, sto Osmanlije tumace kao neprijateljstvo i nakon cega krecu u konacno osvajanje Bosne.
Evo i nesto detalja:- Od 16. vijeka polako pocinje srbizacija i hrvatizacija Bosnjaka u Bosni, koju su diktirali susjedi, a koja je za cilj imala posrbljavanje pravoslavnog i hrvatizaciju katolickog stanovnistva Bosne. Ovaj proces je trajao sve do 18. vijeka, kada se konacno u Bosni ljudi pocinju dijeliti na Srbe, Hrvate i Bosnjake. Nazalost, od tada naziv "Bosnjaci" postepeno prestaje vaziti za sve stanovnike Bosne i polako se pocinje odnositi samo na muslimane, tj. one stanovnike koji su presli na islam.U srednjovjekovnoj Bosni, njeni stanovnici su imenovani kao Bosanci i Bošnjani (Bossinensis, Bossnenses-Bossinensium, Bossignanus-Bosignanis, Bosignani, Bošnjani) o čemu ima više primjera u pisanim izvorima 14 i 15. vijeka: 1389,[17] 1390,[18] 1391,[19] 1400,[20] 1404,[21] 1407,[22] 1412,[23] 1419,[24] 1421,[25] 1422,[26] 1427,[27] 1428,[28] 1430,[29] 1436,[30] 1438,[31] 1440,[32] 1441,[33] 1449,[34] 1465,[35] 1477.[36] Jezik Bosanaca/Bošnjana je bosanski jezik. Trećega jula 1436. godine u dva ugovora spominje se izrijekom bosanski jezik (Dokumenti iz arhiva u Kotoru). U prvom ugovoru: vocatam lingua bosinensi Dieuena[37] (bosanskim jezikom nazvanu Djevena) [38], u drugom ugovoru: vocatam lingua bosinensi Vladiça [39] (bosanskim jezikom zvanu Vladika) [40].
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1n ... ijsko_doba
- Istovremeno, bosanski jezik, koji je najstariji jezik na ovom podrucju, kao i pismo bosancicu, Srbi i Hrvati postepeno prisvajaju i pocinju ga nazivati sprskim i hrvatskim. Radi ovih istorijskih cinjenica mislim da je sasvim jasno zasto danas i jedni i drugi negiraju bosanski jezik i pokusavaju ga podmetnuti kao bosnjacki. Ovo je, naravno, besmislica jer su Bosnjani/Bosanci najstarija etno-teritorijalna grupacija na ovom prostoru, starija i od Srba i od Hrvata za nekih 300 godina, i mi nismo ovdje dosli, nego smo bili domicilni kada su stigla Slavenska plemena.
- Danas, u Bosni imamo istu situaciju kao i prije 200-300 godina. Imamo 3 etnicke grupe identicnih naziva kao i onda, po defaultu vezane za vjere kao i onda, a koje se ne mogu ocima kao ni onda, tj. Srbe/pravoslavce, Hrvate/katolike i Bosnjake/muslimane..
- Gojeni H
#65 Re: Nasi prijatelji
Hvala.Drinski wrote:
dobro ti ovo apslovira.
Istinski se osipam na likove koji, kad mu neki Turcin negdje, na nekom mjestu na dunjaluku kaze: "Vi ste nama kao djeca.", reaguje otprilike ovako:
Meni jednom jedan rekao i vjerujem da je poslije toga Bosnjake zaobilazio u sirokom luku.
Ali, ... bolest dobijem od ovih slavensko-komunistickih beskicmenjackih mozgova, kojih je nesto vazda stid i koji se za citavu naciju brinu sta ce drugi reci.
Nikoga, osim zaista rijetkih prijatelja nije bilo briga za nama 90-ih. Svakog Bosnjaka i Bosnjakinju bi trebao zabolit' chosak sta neko 'anam misli o nama danas. Vodimo svoju brigu.
- Gojeni H
#66 Re: Nasi prijatelji
Srce, ovaj dio sve 5, ne kontamo se?Dozer wrote: Moja istorija... Super...
A on se ogleda u sljedecem - NISTA Turci ovdje nece uradit ako nemaju vlastiti i veci interes od onoga sto ce uloziti.
Pa ko ulaze radi mojih plavih ociju, bolan? Interes Turcima, interes nama, u cemu je problem?
Ulagali su i Austrijanci, i ...? Trebam se sad bojati i neke zavjere oko mrskih Habsburga?
Nek' ulaze bolan ko hoce nek' samo raja radi.
-
prog321
#67 Re: Nasi prijatelji
Sve do 17 vijeka krscanski plemici nisu morali promjeniti vjeru da bi zadrzali svoj plemicki status. Nisu ni nakon 17 vijeka morali je promjeniti samo su prestali biti Spahije (ici u vojne pohode) ali su i dalje ostali zemljoposjednici.Dozer wrote: - Od 1389. Osmanlije polako prodiru i u Bosnu. Prvo su to bili trgovci koji su dolazili iz Srbije, a zatim su poceli i vojni upadi. Istovremeno se bosanska vlastela postepeno pre(o)davala, i malo po malo prelazila na islam, sto je bio i jedan od osnovnih razloga konacnog pada Bosne pod Osmansku vlast 1463..
- Od 16. vijeka polako pocinje srbizacija i hrvatizacija Bosnjaka u Bosni, koju su diktirali susjedi, a koja je za cilj imala posrbljavanje pravoslavnog i hrvatizaciju katolickog stanovnistva Bosne. Ovaj proces je trajao sve do 18. vijeka, kada se konacno u Bosni ljudi pocinju dijeliti na Srbe, Hrvate i Bosnjake.
[.
Katolici i pravoslavci u BiH su postali Hrvati i Srbi tek u 19 vijeku. Ta prica o 16 vijeku je glupost. Tada ni Hrvati u Hrvatskoj niti Srbi u Srbiji nisu jos znali da su Hrvati ili Srbi. Nacije se kristalizuju tek u 19 vijeku.
Ima jos gresaka, ali ovo je prvo sto mi zapelo za oko.
- Drvosjeca iz Dejcica
#68 Re: Nasi prijatelji
Pa sada imaš u KS u osnovnim školama dva obavezna jezika, engleski i njemački. Mislim da neke škole imaju opciju franscuski. Dakle ne kontam problem nikako ako neko svojim slobodnom voljom želi učiti dodatno (ne obavezno) turski.KIseljak12 wrote:Znam ja da prica, ali ako se hoces uklopiti u njemacko drustvo, ganjat drzavljanstvo, onda nema price bez njemackog.prog321 wrote:Njemacki je bespotreban ako znas engleski.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#69 Re: Nasi prijatelji
Azijske civilizacije generalno nemaju tu politiku krvi i tla, kao evropske. Tu se uvijek znalo sta koji narod radi, pa su se po ulozi i odvajali (npr. nomadski narodi poput Arapa, Seldzuka ili Mongola su bili vojska, cinovnistvo Persijanci, Jevreji trgovci itd...). Niko nije bio vezan za teritoriju, pa su im i etnicka ciscenja bila strana.Gojeni H wrote:Hvala na slici identicnih k'o da smo jednu sisu sisali.Dozer wrote:Nema tu sta "izgledati" jer to jeste tako.DZONPI wrote:Iskreno posto sam ih dosta upozno oni na nas gledaju ala na kurde dakle u stilu mi smo Turci a vi eto ko neki Bosanci ono sa niske grane ali neka tako i mi gledamo na Sandzaklije i Albance a eto ko mi neka pljacka.
Turci su pocinili samo jedan genocid i to nad Jermenima, ali to je vec 20-ti vijek i vrijeme infekcije evropskim idejama.
-
KIseljak12
#70 Re: Nasi prijatelji
OK, nisam znao taj detalj.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa sada imaš u KS u osnovnim školama dva obavezna jezika, engleski i njemački. Mislim da neke škole imaju opciju franscuski. Dakle ne kontam problem nikako ako neko svojim slobodnom voljom želi učiti dodatno (ne obavezno) turski.KIseljak12 wrote:Znam ja da prica, ali ako se hoces uklopiti u njemacko drustvo, ganjat drzavljanstvo, onda nema price bez njemackog.prog321 wrote:Njemacki je bespotreban ako znas engleski.
Do mene, do mene, do mene :hrkljus:
- Dozer
#71 Re: Nasi prijatelji
S tim se ja slazem. Samo sto se Austrijanci i Turci ovdje nikako ne percipiraju isto... Nazalost. A istorijski jesu isti - i jedni i drugi su ovdje bili osvajaci, tirani, agresori... Ali, eto, Turci su nam danas "braca", valjda samo radi islama, dok se na druge gleda s nekakvim podozrenjem. Meni licno je to smijesno.Gojeni H wrote:Srce, ovaj dio sve 5, ne kontamo se?Dozer wrote: Moja istorija... Super...
A on se ogleda u sljedecem - NISTA Turci ovdje nece uradit ako nemaju vlastiti i veci interes od onoga sto ce uloziti.
Pa ko ulaze radi mojih plavih ociju, bolan? Interes Turcima, interes nama, u cemu je problem?
Ulagali su i Austrijanci, i ...? Trebam se sad bojati i neke zavjere oko mrskih Habsburga?
Nek' ulaze bolan ko hoce nek' samo raja radi.
Ako se ovo odnosilo na mene, bas me zanima i na osnovu cega si ovo zakljucio...Ali, ... bolest dobijem od ovih slavensko-komunistickih beskicmenjackih mozgova, kojih je nesto vazda stid i koji se za citavu naciju brinu sta ce drugi reci.
A ovo:
Zasto tako reagujes? Zar danas Bosnjaci nisu u ogromnoj vecini = muslimani? Ko je donijeo islam u Bosnu? Japanci? Ili Osmanlije/Turci?Istinski se osipam na likove koji, kad mu neki Turcin negdje, na nekom mjestu na dunjaluku kaze: "Vi ste nama kao djeca.", reaguje otprilike ovako:
Pitanje: Zasto Tunjo, a za njim i SDA (iako su se u pocetku bunili na to) nisu '93 rekli da se dotadasnji Muslimani u BiH od sada nazivaju "Bosnjani", a ne "Bosnjaci"?
I sve pod parolom "vracamo se istorijskom imenu". Zar "Bosnjani" nije starije od "Bosnjaci"?
Sto bi braca seljoberi rekli: zbrda-zdola.prog321 wrote:Sve do 17 vijeka krscanski plemici nisu morali promjeniti vjeru da bi zadrzali svoj plemicki status. Nisu ni nakon 17 vijeka morali je promjeniti samo su prestali biti Spahije (ici u vojne pohode) ali su i dalje ostali zemljoposjednici.
Katolici i pravoslavci u BiH su postali Hrvati i Srbi tek u 19 vijeku. Ta prica o 16 vijeku je glupost. Tada ni Hrvati u Hrvatskoj niti Srbi u Srbiji nisu jos znali da su Hrvati ili Srbi. Nacije se kristalizuju tek u 19 vijeku.
Ima jos gresaka, ali ovo je prvo sto mi zapelo za oko.
Katolici i pravoslavci u Bosni s konvertovanjem su poceli jos krajem 16. i pocetkom 17. vijeka, pod uticajem i na nacin koji opisah, a o cemu postoje i pisani dokumenti iz tog doba koji su bili emisarski izvjestaji o tome, da bi se konacno tako poceli izjasnjavati u 19. vijeku, kako si i rekao. Nije to bio proces koji se desio preko noci, pobogu...
Ni Srbi nisu bas oduvijek bili Srbi, kao sto ni Srbija nije oduvijek bila Srbija, nego je tu bilo i Serva, i Vlaha, i Serbla, i Raske, i Duklje, i Servie, i svasta nesto...
Ali, Srbi se pod tim nazivom u istorijskim dokumentima spominju nekad od 16. vijeka, Hrvati se spominju i nesto ranije, oko 15. vijeka, dok se Bosna prvi put spominje u 11., a Bosnjani u 12. vijeku.
Ali, i Bosnjaci se prvi put spominju kako vec i napisah - polovinom 15. vijeka, tj. par decenija nakon pocetka ulaska Osmanlija u Bosnu.
Sta je ovdje konkretno sporno?
Nacije se kristalizuju u 19. vijeku, tacno, i to krajem 19. vijeka, ali s nastankom modernih drzava kakve i danas poznajemo.
- Dozer
#72 Re: Nasi prijatelji
Cirilica je, zapravo, bosancica....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vi u Kiseljaku (i ostalim kantonima u kojima se uči po programu iz strane zemlje) nemate pravo glasa.KIseljak12 wrote:Pit'o bih vas da li biste isto tako branili slobodu izbora da umjesto turskog uvode ruski.
Najstariji spomenik pisan bosančicom je Humačka ploča (10. vijek), a zatim Povaljski prag 1184, i Povelja Kulina bana iz 1189. godine.
- Gojeni H
#73 Re: Nasi prijatelji
Dozer wrote:Zar danas Bosnjaci nisu u ogromnoj vecini = muslimani? Ko je donijeo islam u Bosnu? Japanci? Ili Osmanlije/Turci?
Turci, jah i ...? A oni preuzeli od Arapa. Ne kontam. To je bilo u Bosni prije 600 godina.
Od koga su Hrvati uzeli katolicanstvo, Srbi pravoslavlje?
Zasto se samo Bosnjacima to nesto nabija na nos od koga su preuzeli vjeru?
Jarane, pricamo o turskog jeziku kao izbornom predmetu.
Neka ga, da je jos kakvih jezika od kojih narod moze imati koristi. Vise jezika, vise mogucnosti da se cita literatura, da se dolazi u kontakt s ljudima razlicitih pogleda na zivot ... ne vidim nista lose ni u turskom, arapskom, italijanskom, spanskom, ili kineskom jeziku kao izbornim predmetima.
Onaj ko tecno govori strane jezike, pise izvjestaje i cita knjige na tim jezicima ce razumjeti.
-
broj dva
#74 Re: Nasi prijatelji
------Gojeni H wrote:Dozer wrote:Zar danas Bosnjaci nisu u ogromnoj vecini = muslimani? Ko je donijeo islam u Bosnu? Japanci? Ili Osmanlije/Turci?
Turci, jah i ...? A oni preuzeli od Arapa. Ne kontam. To je bilo u Bosni prije 600 godina.
Od koga su Hrvati uzeli katolicanstvo, Srbi pravoslavlje?
Zasto se samo Bosnjacima to nesto nabija na nos od koga su preuzeli vjeru?
Jarane, pricamo o turskog jeziku kao izbornom predmetu.
Neka ga, da je jos kakvih jezika od kojih narod moze imati koristi. Vise jezika, vise mogucnosti da se cita literatura, da se dolazi u kontakt s ljudima razlicitih pogleda na zivot ... ne vidim nista lose ni u turskom, arapskom, italijanskom, spanskom, ili kineskom jeziku kao izbornim predmetima.
Onaj ko tecno govori strane jezike, pise izvjestaje i cita knjige na tim jezicima ce razumjeti.
Prvo amebe pa onda pravoslavni srbi i katolici hrvati, pa onda majmun silazi sa drveta...zar ne znas to ?
- Ajatolah_
#75 Re: Nasi prijatelji
Pa nije valjda da naše obrazovanje sebi treba postaviti za cilj da školuje ljude da odu odavde i uzmu tuđe državljanstvo?KIseljak12 wrote:Znam ja da prica, ali ako se hoces uklopiti u njemacko drustvo, ganjat drzavljanstvo, onda nema price bez njemackog.prog321 wrote:Njemacki je bespotreban ako znas engleski.