Isplati li se
- Ajatolah_
#51 Re: Isplati li se
- supercali
#52 Re: Isplati li se
Bukvalno nemas potrebe da zivis tamo jer imas brz prevoz sto busom sto autom do zenice
To je max sat i po sa svim zastojima koji mogu biti a za tu platu se fino zivi i u sa a kamoli u zenici
To je max sat i po sa svim zastojima koji mogu biti a za tu platu se fino zivi i u sa a kamoli u zenici
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#53 Re: Isplati li se
Vozarenje ne bih preporucio bez prijeke potrebe.
- Mea_parvitas
#54 Re: Isplati li se
Kakvo vozarenje, sat vremena autoputem nije vozarenje, a jos plus je jeftinije tako nego zivjeti u grohnuloj (u odnosu na Sarajevo) Zenici placajuci sam svoj stan i rezijske troskove. Bolje prvo vozariti, pa ako vidis da ne ide tako, ne odgovara ti iz nekog razloga, onda traziti stan tamo.
- dobar osjecaj
#55 Re: Isplati li se
Za mene nikad nije bilo upitno krenuti bilo gdje gdje nadjem posao. Prvi posao sam prihvatila za znatno manje novca od ovoga o cemu ti pricas. Nisam imala marke ustedjevine i nisam se zeljela oslanjati ni na koga. Ispocetka sam unajmljivala skromniji smjestaj, zivjela skromnije dok nisam ustedila nesto novca i nasla dodatne izvore prihoda. U danasnje vrijeme zdrav covjek se snadje svugdje. Svuda ima divnih ljudi, nadje se i drustvo i aktivnosti za slobodno vrijeme, a nigdje se ne mora ostati vjecno.merlinka37 wrote:Pozdrav forumski narode,
Situacija je sljedeća: Imam ponudu za siguran posao u drugom gradu u BIH, plata oko 1200 do 1300KM. Problem je što sam tamo bila svega nekoliko puta. Dakle, ne znam nikoga, morala bih plaćati stan, a ovdje gdje sam nemam šansu za nekim stabilnijim poslom. Vikend bi mi bio slobodan pa bih tada eventualno mogla dolaziti kući. U dilemi sam pa bi mi svaki dobronamjeran savjet dobrodošao.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#56 Re: Isplati li se
ako ima automobil, ne bi joj bilo ništa gore da radi na Čaršiji, a živi na Dobrinji._BataZiv_0809 wrote:Vozarenje ne bih preporucio bez prijeke potrebe.
-
calculator
#57 Re: Isplati li se
Veći je napor vozariti vozeći automobil na ovakvim relacijama, poput Sarajevo-Zenica-Sarajevo, nego koristiti autobus.Chmoljo wrote:ako ima automobil, ne bi joj bilo ništa gore da radi na Čaršiji, a živi na Dobrinji._BataZiv_0809 wrote:Vozarenje ne bih preporucio bez prijeke potrebe.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#58 Re: Isplati li se
Pa dobro, ima i ta mjesta. Pogotovu sad kad surijesene petlje i zaobilaznica. Mada opet treba vidjeti ima li obezbjedjen parkig, gdje je uopce firma smjestena u Zenici (jer ipak nije bas mali grad ) itd...Ali vozariti autobusom, to ne bih nikome preporucioChmoljo wrote:ako ima automobil, ne bi joj bilo ništa gore da radi na Čaršiji, a živi na Dobrinji._BataZiv_0809 wrote:Vozarenje ne bih preporucio bez prijeke potrebe.
A sto se tice stana, tu su cijene, poredeci sa Sarajevom, smijesne.
Jedino sto ce je preseljenje istrgunuti iz prirodnog habitusa, raje, komsiluka i svega na sta je navikla. Ali to je sad druga tema
-
mali_balon
#59 Re: Isplati li se
Pa odvaga sta joj je isplatnije, ali mislim da je to u 5 deka sto bi se reklo, renta ili autom picit u zenicu, dok putarina (jel acc jos uvijek 40km) gorivo...a vamo krijia, kao sto rekoh obje opcije su tu negdje....
- Chmoljo
#60 Re: Isplati li se
očito nije udata, pa što se kaže, ni kučeta ni mačeta... ako neće sada ganjati iskustvo u struci, praviti korake koji traže odricanje, poslije tek neće moći kada dođe vlastita porodica.
što je neko već govorio, nek se usavrši, a uvijek može tražiti posao ovdje. ja znam da u njenoj situaciji ja bih. ali isto tako znam da ne bi bilo baš lako. što kažeš, promjena je, al sreća što opet Zenica nije mali grad. ima se gdje izaći, veći izbor pri kupovini, ako je kao ja, neće je toliko mučiti osjećaj klaustrofobičnosti kada se bude duže vremena u malom gradiću...
što je neko već govorio, nek se usavrši, a uvijek može tražiti posao ovdje. ja znam da u njenoj situaciji ja bih. ali isto tako znam da ne bi bilo baš lako. što kažeš, promjena je, al sreća što opet Zenica nije mali grad. ima se gdje izaći, veći izbor pri kupovini, ako je kao ja, neće je toliko mučiti osjećaj klaustrofobičnosti kada se bude duže vremena u malom gradiću...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#61 Re: Isplati li se
U svakom slucaju posao treba prihvatiti. Pa onda nek isprobava sve varijante.
Ne kosta je nista da proba i vozarenje i zivot u Zenici. Pa nek se odluci sta joj vise paše. Opet joj je puno lakse jer, ko sto kazes, nije udata, jedina obaveza koju ima je briga o sebi.
Sad u neke licne preferencije ne mogu ulaziti, jer to je individualno. Znam dosta ljudi kojima je preseljenje u manji grad ispunjenje snova, znam (vise
) ljudi kojima je preseljenje u veci grad ono sto zele. Znam cak i za slucaj osobe koja je iz Zenice, dosla na studij u Sarajevo, zaposlila se u Zenici, a i dalje zivi u Sarajevu
U zenici ima se gdje izaci, ima u gradu sadrzaja, ima i mjesta za shopping, ali poredeci sa Sarajevom to je dosta manje. Ali opet ovamo je svaki vikend.
Na njenom mjestu ja bih zakupio stan (moze se naci skroz solidnih stanova koji sa rezijama izadju 3 stoje) i isprobao nesto novo u zivotu. Nesto slicno sam uradio prije 4 godine, samo je potrebno izvrsiti permutaciju gradova

Ne kosta je nista da proba i vozarenje i zivot u Zenici. Pa nek se odluci sta joj vise paše. Opet joj je puno lakse jer, ko sto kazes, nije udata, jedina obaveza koju ima je briga o sebi.
Sad u neke licne preferencije ne mogu ulaziti, jer to je individualno. Znam dosta ljudi kojima je preseljenje u manji grad ispunjenje snova, znam (vise
U zenici ima se gdje izaci, ima u gradu sadrzaja, ima i mjesta za shopping, ali poredeci sa Sarajevom to je dosta manje. Ali opet ovamo je svaki vikend.
Na njenom mjestu ja bih zakupio stan (moze se naci skroz solidnih stanova koji sa rezijama izadju 3 stoje) i isprobao nesto novo u zivotu. Nesto slicno sam uradio prije 4 godine, samo je potrebno izvrsiti permutaciju gradova
- Not My Idea
#62 Re: Isplati li se
Fina plata za privatnu firmu u Zenici.
Nece ti kirija bit veca od 250 a ni rezije od 150. Autom ti je manje od sat vremena do Sarajeva.
Sretno u svakom slucaju i dobro nam dosla. Imas teme Zenicani i Gdje u Zenici? pa pitaj ako ti sta bude trebalo
Nece ti kirija bit veca od 250 a ni rezije od 150. Autom ti je manje od sat vremena do Sarajeva.
Sretno u svakom slucaju i dobro nam dosla. Imas teme Zenicani i Gdje u Zenici? pa pitaj ako ti sta bude trebalo
-
modem33
#63 Re: Isplati li se
merlinka37 wrote:Pozdrav forumski narode,
Situacija je sljedeća: Imam ponudu za siguran posao u drugom gradu u BIH, plata oko 1200 do 1300KM. Problem je što sam tamo bila svega nekoliko puta. Dakle, ne znam nikoga, morala bih plaćati stan, a ovdje gdje sam nemam šansu za nekim stabilnijim poslom. Vikend bi mi bio slobodan pa bih tada eventualno mogla dolaziti kući. U dilemi sam pa bi mi svaki dobronamjeran savjet dobrodošao.
Ja bih prihvatio. Ja sam za vikend dolazio kuci ..... bitno je da se ne radi subotama to je jedini uslov koji sam uvijek zahtijevao.
A sat vremena voznje nije nista kad putujes 2 puta sedmicno.
-
artuditu
#64 Re: Isplati li se
Obavezno prihvati, pa ako ne bude išlo lako ti je dati otkaz 
- supercali
#65 Re: Isplati li se
U spici sat vremena vozarenja ostanes i na relaciji bascarsija dobrinja
- Eggsy
#66 Re: Isplati li se
zar ima ikakva razlika izmedju manjih i vecih vukojeb..u BiH.. i da ne mozes kupiti eko papriku u jednoj, druga vukojeb.. ti je u satak voznje tu..
cuj da probas zivot u Zenici
kao najbitnije na pocetku da savladas jezik i obicaje tog naroda
cuj da probas zivot u Zenici
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#67 Re: Isplati li se
Samo sto nije bas da sa autoputa uletis direktno pred parking firme (mozda i jest, ali tesko).
Ima i Zenica svoju spicu, pogotovu sad kada se bukvalno pola grada obnavlja i rekonstruise. I tu se znat izgubiti 15-20 minuta. A ko vozari, uvijek mora biti spreman na to.
Ima i Zenica svoju spicu, pogotovu sad kada se bukvalno pola grada obnavlja i rekonstruise. I tu se znat izgubiti 15-20 minuta. A ko vozari, uvijek mora biti spreman na to.
-
modem33
#68 Re: Isplati li se
nadžak wrote:Joj ja drame bezveze majka mu stara, znaš koliko ljudi stalno putuje sa relaciji ZE-SA-ZE, što zbog posla što onako.
Sat vremena od kuće do kuće. Nešto se furamo na EU a tamo ljudi putuju satima na poso.
UVijek možeš odustat, reci hvala Bogu pa dobila izbor. Naučićeš novi posao, iskustvo ti vrijedi pri aplikaciji za novi poso neprocjenivo.
Javi se kad dođeš da te dočekamo jednom kafom dočekušom. Evo vidio sam nas tovar iz ZE već ovdje na ovoj temi. Sretno i hairli...
Joj pretjera ti da u EU putuju satima, u Njemackoj ljudi idu 140 km/h ili 350 km/h .... zavisi na kojoj si cesti a sve po zakonu (nema tamo vinjeta i cestarine)
Njima preci 300 km za sat vremena je nista ..... al zato broj predjenh kilometara nakon 5 godina je 500.000 kilometara
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#69 Re: Isplati li se
Samo da prokomentarisem ovu pricu o voznji....
Nas svijet navikao da mu je radno mjesto sto blize mjestu stanovanja i ako se vec mora voziti, da je to max 20 minuta voznje.
Sve preko toga....nema teorije!
Nas svijet navikao da mu je radno mjesto sto blize mjestu stanovanja i ako se vec mora voziti, da je to max 20 minuta voznje.
Sve preko toga....nema teorije!
-
Ci-Nick
#70 Re: Isplati li se
A tih eco ili bio paprika ima kupiti na Dobrinji, Alipašinom, Otoci,.. ?Eggsy wrote:zar ima ikakva razlika izmedju manjih i vecih vukojeb..u BiH.. i da ne mozes kupiti eko papriku u jednoj, druga vukojeb.. ti je u satak voznje tu..
cuj da probas zivot u Zenicikao najbitnije na pocetku da savladas jezik i obicaje tog naroda
Većina ljudi živi život u svom naselju a moraš priznati da naselje Zenica ima bolju i širu ponudu od većine naselja Sarajeva.
-
golman
#71 Re: Isplati li se
Ako si iz Sarajeva,onda nije baš dobra ideja seliti u Zenicu.To bi bilo "s konja na magarca".Kad je u pitanju Sarajevo,sve ostalo u BIH je provincija.
-
Dzontra_Volta
#72 Re: Isplati li se
Ne znam kako vi izračunate da je isplatnije vozariti nego uzeti stan u Zenici?
Ako uzmemo u obzir vožnju autoputem, samo na putarinu će joj mjesečno izaći 240 KM (za 20 radnih dana) ili ako nabavi ACC TAG, onda 200 KM.
Kad dodaš na to gorivo najmanje 200 KM/mjesečno (da vozi nekog malog dizela ne može manje, i to ako ostanu ovakve cijene goriva) plus amortizacija auta (cca 2.500 km/mjesečno - to odmah znači otprilike 2-3 mala servisa godišnje)... to vozikanje će je doći min. 500 KM mjesečno (ovo je optimistično, naravno).
Za te pare u Zenici može naći finu garsonjeru, platiti sve režije i hranu i da joj još ostane. I fino ujutro ustane normalno naspavana i ode na posao, dok bi vozarenjem gubila bar 2 sata života dnevno u automobilu (da ne računamo snjegove, pljuskove, magle, ćelopeke...).
Ako uzmemo u obzir vožnju autoputem, samo na putarinu će joj mjesečno izaći 240 KM (za 20 radnih dana) ili ako nabavi ACC TAG, onda 200 KM.
Kad dodaš na to gorivo najmanje 200 KM/mjesečno (da vozi nekog malog dizela ne može manje, i to ako ostanu ovakve cijene goriva) plus amortizacija auta (cca 2.500 km/mjesečno - to odmah znači otprilike 2-3 mala servisa godišnje)... to vozikanje će je doći min. 500 KM mjesečno (ovo je optimistično, naravno).
Za te pare u Zenici može naći finu garsonjeru, platiti sve režije i hranu i da joj još ostane. I fino ujutro ustane normalno naspavana i ode na posao, dok bi vozarenjem gubila bar 2 sata života dnevno u automobilu (da ne računamo snjegove, pljuskove, magle, ćelopeke...).
- Chmoljo
#73 Re: Isplati li se
golman wrote:Ako si iz Sarajeva,onda nije baš dobra ideja seliti u Zenicu.To bi bilo "s konja na magarca".Kad je u pitanju Sarajevo,sve ostalo u BIH je provincija.
- Freamon Lester
#74 Re: Isplati li se
Zivio u oba grada. Zakljucak? Isti k.... drugo pakovanje. Doduse Sarajevo malo skuplje pakovanje.
Sto se tice dnevne rutine preko tokom radnih dana sve sto imas u Sa imas i u Ze. Vikendi ako su ti slobodni pali kuci i to je to.
Racunaj da u Zenici nisi ogranicena prevozom, ovisno gdje ti je firma. Sve iz centra grada mozes stici za 15-ak minuta laganog hoda. Kirije su relativno jeftine tako da za nekih 150 KM mozes naci solidan stan i jos toliko ce ti ici na rezije ako ti je grijanje prikljuceno. Ako trazis manji stan da iznajmis obavezno trazi da je iskljuceno grijanje. Vjeruj znatno ces ustediti, a i bolje se sama ugrijati. Ako i ne mozes naci solidnih stanova trenutno nadji nesto privremeno dok se studentarija odseli kuci preko ljeta. Tad mozes naci pravo dobrih stanova i na dobrim lokacijama za relativno male pare.
Za pocetak pokusaj zbog posla da vozaris. Autobuse imas svaki sat vremena na relaciji Ze-Sa. Ako vidis da se isplati ostajati na poslu onda dobro dosla.
Edit:
Poslije posla.. Imas 3 odlicna fitnesa, dobro kino, pozoriste. Ako ti volis setati ili biciklo voziti imas gdje. 10-ak km uredjene staze kroz grad. (Doduse sad se renovira ali bice brzo gotovo). Nekoliko finih restorana ako volis. Necu te na Samira(Allah da mu ukaburi ovu jeftinocu) upucivati jer si zensko. Nije to kafana za tebe.
Imas teme Gdje u Zenici i Zenicani. Pitaj ako te nesto zanima.
Racunaj da u Zenici nisi ogranicena prevozom, ovisno gdje ti je firma. Sve iz centra grada mozes stici za 15-ak minuta laganog hoda. Kirije su relativno jeftine tako da za nekih 150 KM mozes naci solidan stan i jos toliko ce ti ici na rezije ako ti je grijanje prikljuceno. Ako trazis manji stan da iznajmis obavezno trazi da je iskljuceno grijanje. Vjeruj znatno ces ustediti, a i bolje se sama ugrijati. Ako i ne mozes naci solidnih stanova trenutno nadji nesto privremeno dok se studentarija odseli kuci preko ljeta. Tad mozes naci pravo dobrih stanova i na dobrim lokacijama za relativno male pare.
Za pocetak pokusaj zbog posla da vozaris. Autobuse imas svaki sat vremena na relaciji Ze-Sa. Ako vidis da se isplati ostajati na poslu onda dobro dosla.
Edit:
Poslije posla.. Imas 3 odlicna fitnesa, dobro kino, pozoriste. Ako ti volis setati ili biciklo voziti imas gdje. 10-ak km uredjene staze kroz grad. (Doduse sad se renovira ali bice brzo gotovo). Nekoliko finih restorana ako volis. Necu te na Samira(Allah da mu ukaburi ovu jeftinocu) upucivati jer si zensko. Nije to kafana za tebe.
Imas teme Gdje u Zenici i Zenicani. Pitaj ako te nesto zanima.
- Eggsy
#75 Re: Isplati li se
Ci-Nick wrote:A tih eco ili bio paprika ima kupiti na Dobrinji, Alipašinom, Otoci,.. ?Eggsy wrote:zar ima ikakva razlika izmedju manjih i vecih vukojeb..u BiH.. i da ne mozes kupiti eko papriku u jednoj, druga vukojeb.. ti je u satak voznje tu..
cuj da probas zivot u Zenicikao najbitnije na pocetku da savladas jezik i obicaje tog naroda
Većina ljudi živi život u svom naselju a moraš priznati da naselje Zenica ima bolju i širu ponudu od većine naselja Sarajeva.
rekoše da je organski mango dobro rodio ove godine tamo..valjda zbog drugačije klime i vrijednih meksikanera na Kamber. polju..
ova tema pogađa kao 'pukao mi je nokat, da li da odrežem ostale ili sacekam da naraste'..
mozda bolje da posao prepusti nekome ko nece dumati da li moze u Zenici iz stana na posao metroom pa trajektom kao dosad u Sarajevu..