SADAKALI MENTALITET

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Matzan

#51 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Matzan »

Još jedna Pilina tema. Nema šta, zna čovjek zakuhati.
Android Knego

#52 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Android Knego »

Sabaton wrote:Ne znam koliko cesto pratite serijal ISPUNI MI ZELJU na Hayatu?

I ne znam koliku dozu empatije imate prema tim ljudima koji "kukaju" za pomoc. :roll: Ima li nesto cudno u tome?
Bas evo gledam neke klipove na youtubeu, i stvarno ima tuznih prica :( , ali u dosta slucajeva te porodice imaju musku glavu u porodici, da moze konju rep iscupat, ali opet trazi se sadaka, pomoc, sazaljenje.

Sta to govori o njima? da su to osobe koje zele guzovace dobit konja, kravu, gradjevinski materijal, pare.. :oops: Mislim, jel takvo ponasanje opravdano? Zasto se ti ljudi ne bore, kao i svi mi, svojim radom da nesto steknu?

Ja iskreno, ne padam na plac, kukanje, generalno na pricu da neko nema da jede.. U Bosni niko nije od gladi umro, a po pricama ovih ljudi, vidim da oni skoro pa jesu.

Gdje je nestalo dostojanstvo, ponos, neovisnot o drugima?

Zivot je borba. Bori se. :thumbup: I ako neko moze da objasni zasto ekipa Hayata stalno ide po mjestima sa Bosnjackom vecinom, ne vidjeh nijedan klip da se pomaze Hrvatima ili Srbima. Jesmo li mi, Bosnjaci tako jadni, ili jednostavno smo izgubili ono sto bi trebalo da imamo. Dostojanstvo.

Sve bi nesta, na SADAKU. :-)
nedavno su obisli jednu zenu iz mog bivseg komsiluka i mogu potvrditi da stvari bas i nisu onakve kako je predstavljeno. upravo ovako kako je pokretac teme napisao - trazi se sadaka tamo gdje nije neophodno i tako uzme prilika onima kojima bas treba pomoci...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#53 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Sabaton wrote:ako ces rijesiti neciji problem, tako sto ces mu kupiti ves masinu, ili donijeti pakete hrane koji ce mu trajati najvise mjesec, onda uredu. a najbolje je kukati da ti ljudi dobre volje naprave kucu, jer je teska situVacija. malo suze, malo jecanje, pokazat kakvi se lijekovi trose, kao bonus reci da u porodici imas jednog demobilisanog borca, i eto-Kuca je nikla.
Pa sta je lose u tome pomoci nekom?
Kod normalnih ljudi to je u njihovoj prirodi, daj ako mozes, ako ne mozes boze moj, sta.
U svijetu mali milion humanitarnih agencija, charity fondacija, sto privatnih sto drzavnih....i sve su nastale iz potrebe da nekom pomazu, jer
taj neko zivi u bijedi, neimastini, bolestan je...ili koji vec djavo moze insana u zivotu snaci.
Nista lose, nenormalno, glupo, sem jednostavno, ljudski...jebo ga ja o cemu raspravljamo.
Fazon i jest u tome sto je napravljen sistem da jecharity potreban. A charity lijeci samo posljedicu, ne uzrok.

No nije tema.
CaneBos

#54 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by CaneBos »

Sabaton wrote:Ne znam koliko cesto pratite serijal ISPUNI MI ZELJU na Hayatu?

I ne znam koliku dozu empatije imate prema tim ljudima koji "kukaju" za pomoc. :roll: Ima li nesto cudno u tome?
Bas evo gledam neke klipove na youtubeu, i stvarno ima tuznih prica :( , ali u dosta slucajeva te porodice imaju musku glavu u porodici, da moze konju rep iscupat, ali opet trazi se sadaka, pomoc, sazaljenje.

Sta to govori o njima? da su to osobe koje zele guzovace dobit konja, kravu, gradjevinski materijal, pare.. :oops: Mislim, jel takvo ponasanje opravdano? Zasto se ti ljudi ne bore, kao i svi mi, svojim radom da nesto steknu?

Ja iskreno, ne padam na plac, kukanje, generalno na pricu da neko nema da jede.. U Bosni niko nije od gladi umro, a po pricama ovih ljudi, vidim da oni skoro pa jesu.

Gdje je nestalo dostojanstvo, ponos, neovisnot o drugima?

Zivot je borba. Bori se. :thumbup: I ako neko moze da objasni zasto ekipa Hayata stalno ide po mjestima sa Bosnjackom vecinom, ne vidjeh nijedan klip da se pomaze Hrvatima ili Srbima. Jesmo li mi, Bosnjaci tako jadni, ili jednostavno smo izgubili ono sto bi trebalo da imamo. Dostojanstvo.

Sve bi nesta, na SADAKU. :-)
Nije sve tako jednostrano. Da ima situacija u kojima ljudi iskoristavaju dobronamjerne ljude, ima ih itekako.
Medjutim, trebas takodjer imati u vidu, da postoje okolonosti i situacije u kojima zive ljudi poput recimo takvih kakve navodis, od 45 godina, zdravi, pravi, ali zivi u pizdicima, 20 kuca okolo, sve gola sirotinja, do najblize primitivne civilizacije 10tak kilometara sumsko makadamskog puta!
Sta ocekujes da taj covjek uradi? Nadje posao? Gdje? Mislis da bas niko od njih nije trazio i kucao na vrata da nadje neki posao pa da rahat donese kuci par stotina maraka djeci..
Zasije njivu, ima sta pojesti ok. Ima djecu koja moraju u skolu kako tako? Kako kupiti knjige, odjecu, obucu, lijekove? Treba im krava! Od cega da kupe kravu??

Dakle, kad se promatra slucaj neke porodice, promatra se mnogo toga, ne samo necije godine i fizicka snaga drug moj.
CaneBos

#55 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by CaneBos »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Sabaton wrote:ako ces rijesiti neciji problem, tako sto ces mu kupiti ves masinu, ili donijeti pakete hrane koji ce mu trajati najvise mjesec, onda uredu. a najbolje je kukati da ti ljudi dobre volje naprave kucu, jer je teska situVacija. malo suze, malo jecanje, pokazat kakvi se lijekovi trose, kao bonus reci da u porodici imas jednog demobilisanog borca, i eto-Kuca je nikla.
Pa sta je lose u tome pomoci nekom?
Kod normalnih ljudi to je u njihovoj prirodi, daj ako mozes, ako ne mozes boze moj, sta.
U svijetu mali milion humanitarnih agencija, charity fondacija, sto privatnih sto drzavnih....i sve su nastale iz potrebe da nekom pomazu, jer
taj neko zivi u bijedi, neimastini, bolestan je...ili koji vec djavo moze insana u zivotu snaci.
Nista lose, nenormalno, glupo, sem jednostavno, ljudski...jebo ga ja o cemu raspravljamo.
Fazon i jest u tome sto je napravljen sistem da jecharity potreban. A charity lijeci samo posljedicu, ne uzrok.

No nije tema.
Tacno, lijeci posljedicu ne i uzrok. O uzrocima bi trebalo da brine sistem, kojeg nema, zato je sve palo na charity!
hAZNADAR

#56 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by hAZNADAR »

Neka se pojedini ne uvrijede ali sadakali mentaliteta, kukanja i grebanja,.. sam najvise vidio u Sarajevu.

Manje se grebu i cekaju sadake ljudi koji manje imaju u drugim gradovima.

Mozda je to zato sto su u Sarajevo vise stizale donacije, pomoci,.... ili mozda stvar mentaliteta.
mousstapha

#57 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by mousstapha »

Prilicno teska tema. Teska u smislu da je nekada tesko odvagati stvari na najbolji nacin i donijeti ispravnu odluku.

U svemu ovome mi najvise smeta to sto su slucajevi kojima najvise treba pomoc negdje daleko od medija. Takvi su cesto nenametljivi i samo teska muka ih moze natjerati da stanu pred kamere i traze pomoc.
Mohamad Sissoko

#58 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Mohamad Sissoko »

R A V E N wrote:Kod nas je problem "sadakane" u glavama ljudi uzrokovan velikim dijelom time što nosimo teret socijalističke planske ekonomije.

Image

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.390.3 [upozorenje: beta].

Ja sam jedan od rijetkih kome se utroba izvrnula kad sam vidio kako se rjesava problem Dite Tuzla, sadaka socijalisticka ekonomija...tugo moja, krpljenje rupa tamo gdje zbog lopovluka nismo znali bavit se postenom i pravom ekonomijom.
Toffee karamela

#59 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Toffee karamela »

R A V E N wrote:Kod nas je problem "sadakane" u glavama ljudi uzrokovan velikim dijelom time što nosimo teret socijalističke planske ekonomije.

Image
Koja glupača, Lenjine dragi, još važi za slavnu spisateljicu :shock: No dobro, valjda je belogardejskog porijekla.

Posatavljaču teme je valjda zapela za oko koverta od 3000 KM i pomislio je kako bi bilo lijepo da i njemu neko "sadakali" tutne u ruku istu takvu. Da nije tako, valjda ne bi dovodio u pitanje postojanje siromašnog sloja građana koji ne mogu voditi raćuna o sebi (niti iko drugi). Starci ostavljeni sami sebi, siročad, roditelji s djecom koji ne mogu naći posao da se nasade na glavu, sve veći broj bolesnih, invalida, koji nemaju ni za hranu ni za lijekove.
R A V E N

#60 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by R A V E N »

Glupača?

₸reba da napadaš logički nečije stavove ako ti se ne dopadaju, a ne lično te osobe. Ne znam šta je mjerilo uspješnog pisca, možda Nobelova nagrada?

Ne shvatam smisao toga da se u našem društvu mazohistički glorifikuje neimaština, propalost i starost. Pod tim mislim na emisiju iz prve poruke ove teme, onda U Ime Naroda Josipa Pejakovića i TV Liberty od Slobodne Evrope. I onda oni očekuju da im se plaća pretplata dok truju ljudske glave takvim depresivnim stvarima. Neka ne rade to. Pa onda imamo i ovo:

Image

Image

Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.418.3 [upozorenje: beta].
JThomas

#61 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by JThomas »

ekonomski koncepti nafake i sadake ipak ne potiču iz socijalizma, nego iz jednog drugog sistema mišljenja i vjerovanja.
Mohamad Sissoko

#62 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Mohamad Sissoko »

Sadaka i nafaka nisu ekonomski koncepti.
Socijalizam je sadaka mentalitet uveo u mainstream ekonomiju.
Budzetska pijavica je olicenje tog mentaliteta i rezultat socijalisticke ekonomije.
dust in the wind

#63 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by dust in the wind »

JThomas wrote:ekonomski koncepti nafake i sadake ipak ne potiču iz socijalizma, nego iz jednog drugog sistema mišljenja i vjerovanja.
tačno tako. ali dobro, moraju se malo praviti Englezi po forumu. u vrijeme te (mrske) Jugosltvije su se gradovi gradili cijeli, a da ne kažem naselja, putevi, pruge, odmarališta, hoteli... koliko malo obraza trebaš imati da kažeš da je tada važio taj mentalitet..ili nisi obtazli ili imaš manjak mozga :D
JThomas

#64 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by JThomas »

Mohamad Sissoko wrote:Sadaka i nafaka nisu ekonomski koncepti.
Socijalizam je sadaka mentalitet uveo u mainstream ekonomiju.
Budzetska pijavica je olicenje tog mentaliteta i rezultat socijalisticke ekonomije.
naravno da nisu, bio sam ironičan sa pridjevom "ekonomski".
Cherry-Cherry

#65 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Cherry-Cherry »

dust in the wind wrote:
JThomas wrote:ekonomski koncepti nafake i sadake ipak ne potiču iz socijalizma, nego iz jednog drugog sistema mišljenja i vjerovanja.
tačno tako. ali dobro, moraju se malo praviti Englezi po forumu. u vrijeme te (mrske) Jugosltvije su se gradovi gradili cijeli, a da ne kažem naselja, putevi, pruge, odmarališta, hoteli... koliko malo obraza trebaš imati da kažeš da je tada važio taj mentalitet..ili nisi obtazli ili imaš manjak mozga :D
:thumbup:
Ni obraza, ni stida, ni mozga oni nemaju.
kockica_kockica

#66 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by kockica_kockica »

Na zalost kad covjek krene razmisljati o pomaganju nekome ko je u potrebi zapne u moru onih koji bi nesto djabaluka i guzovace jer im je tako lakse i jer su navikli da se neko drugi brine o njemu. Meni iskreno bude zao one bule sto sjedi na samrlici ili zidicu i prosi onako pognuta, jer znam da iza nje stoji neko ko ju je takvom ucinio radi svoje koristi, i to je eksploatacija. Budem bjesna na one rome sto mi na raskrsnicama hoce prati sajbu jer znam da to ne ide njemu vec nekome ko stoji iza njega.

I onda pogledam Hayat TV i ispuni mi zelju. Nikako covjek ne moze odvagnuti jeli to stvarno u potrebi ta porodica ili je samo to guzovace trazena materijalna korist. Slaba sam na djecu i njihove suze, na stare i bolesne i uvijek mi dodje da stucem one zene sto prose sa malom djecom oskudno obucenom i umrljanom zemljom kao da nemaju nigdje vode da ih umiju, a zapravo sam svjesna da ta djeca moraju biti umrljana jer tako se dobija korist. Skupljali smo pare za zenu sa djetetom cak joj nasli nekakav posao odbila je raditi, iako joj je omoguceno. Zena zvala za pomoc danima, donijeli pomoc, em zivi bolje od onog sto je pomoc dao, em lagala o broju ljudi kojima treba pomoc.

Ima tu na toj emisiji Ispuni mi zelju svega i svacega. I neko rece kako ima tih u snazi muskaraca i zena koji ne rade i bore se za svoju porodicu, ali ima tu dosta tuznih sudbina ljudi koji gube posao, nemaju dovoljno skole ili jednostavno nisu u mogucnosti sebi naci posao kao i onih 500 000 nezaposlenih u nasoj drzavi.

Vidim da ima onih koji se ljute na ovu temu sta se tu prica o tome, ali kad zivis u zemlji u kojoj svaka druga osoba koja ti pruza ruku laze da je primorana na to jer je gladna onda se sigurno tako nebi mislilo. I imam puno pravo da komentiram ovu temu jer radim na mjestu s kojeg pomazem velikoj vojsci ljudi na ovaj ili onaj nacin i nije lako. Nije lako izabrati onog kome je potrebna ta pomoc.

A danas se skupljaju pare:
- za lijecenje u zemlji i inostranstvu
- za hranu
- za odjecu i obucu
- za rjesavanje pitanja stanovanja
- za pomoc u kuci nemocnoj osobi
- za djecu bez roditelja da se skoluju
- za djecu sa nezaposlenim roditeljima da se skoluju
- za one kojima je neko pravo oduzeto
- za one .... lista je toliko dugacka da je cudo jedno koliko ljudi su sirokogrudni i stvarno daju svoj doprinos za svakoga pojedinacno.

Treba ljudima pomoci, ako su u nevolji i kazem da Hayat radi dobru stvar pod uslovom da ti ljudi zaista jesu osobe u potrebi. U protivnom je to sve besmisleno.
Zadnje gledam ona djeca ostala bez majke i sad bez oca u Otesu. Svaka pomoc dobro dosla. Ma njima treba pomoci, ali dugorocno. Dati tom momku nesto da radi i da onda imaju od cega zivjeti, a ne onako tekst svaka pomoc je dobro dosla stihijski. Pa ce za mjesec kad nestane hrane opet izaci isti tekst. I neko spomenu one sto radjaju 10 djece pa onda kuku pomagaj. Meni je to strasno nefer spram te djece koju su u startu osudili na neimastinu i prosenje. Ali covjek ne razmislja svojom glavom vodeci se svako dijete ima svoju nafaku, jest ima ako mu je ti stvoris, ali sigurno niti jednom djetetu nije zapisano da mu je u nafaci milostinja od drugih ljudi kojima je zao djeteta i najradije bi se dobro nagovorio roditeljima...

Ova tema je toliko bolna i tuzna.... :sad:
TheMule

#67 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by TheMule »

Nikad nisam vidio taj sadakali mentalitet kod ljudi, samo kod politicara.
R A V E N

#68 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by R A V E N »

℘a kad upališ TV, konstantno neke grupe ljudi zahtijevaju nešto od države da im se obezbijedi. :lol:
Zato sam ja isrešetao svoj TV sa M60 kad je jednom bio Federalni Dnevnik sa takvim prilogom :lol: (šala):

Image

Ne treba da to rade, ali ne trebaju dati ni da država neopravdano uzima od njih.

Jesi li čuo za bivše borce bosanske armije koji glume psihičke bolesnike da bi dobili tu neku crkavicu od države na osnovu te nepostojeće psihičke bolesti? Ja jesam.

Moraš imati samopoštovanje crva parazita u digestivnom traktu svinje da tako nešto radiš, kad se zna koliko je psihička bolest kod nas stigmatizirana i osuđivana.

Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.420.4 [upozorenje: beta].
Last edited by R A V E N on 12/03/2016 15:34, edited 5 times in total.
R A V E N

#69 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by R A V E N »

Ĩz kojeg sistema?

U ljevičarskim društvima kompanije su prije svega bile zamišljene kao ustanove za rješavanje socijalnog pitanja, a produktivnost i napredak kompanije su bile tu sekundarne stvari.

Bosansko društo je u velikoj mjeri naslijedilo takav sistem rada u državnim kompanijama i državi kao takvoj. Ali ima još nešto gore. Naslijedilo je takav mentalitet u pristupu radu.

bumerangss

#70 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by bumerangss »

jedna tamo wrote:meni najviše smeta, konkretno na ilidži, kad pođem u šetnju u roku od 10 minuta njih 10 mi ispruži ruku, što cigana, što nekih žena sa djecom tj.malim bebama a nisu ciganke(namjerno ih ne zovem romi jer su pravi cigani), onda počele i neke bule našminkane, pa ovo je više da poludiš, a da ne spominjem na svakom ćpšku stoje 2 cure sa kutijom i na sav glas se deru za oboljelu djecu .....
Bula je zanimanje a ne izgled zene ako nisi znao!? Vijerski obrazovana zena koja poducava djecu i uci tevhide, mevlude, ikrar dove... Kaze se pokrivena zena a ne bula! Da nesta i naucis na forumu
R A V E N

#71 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by R A V E N »

§to se tiče emisije iz prve poruke ove teme i pojma "guzovača"...

Ne gledam to redovno, ali takav koncept emisije je blesav. Nijedan od tih ljudi nije u tako teškom stanju da je na korak od smrti uzrokovane glađu:

Image

To ulje i brašno koje mu donose oni će potrošiti i šta onda?

Evo prijedloga šta da se radi: neka im se donira npr. jedan ovakav raspršivač boje i dvije kante boje za unutrašnje prostorije stana/kuće da se mogu izvježbati, pa da onda idu zarađivati.

Image

G******a je, koliko ja znam, vrela rakija koja prva izađe iz hladnjaka pri pečenju, a koju navodno bosanski primitivci naročito vole. :lol:

Prpa.ba

#72 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by Prpa.ba »

Svi placamo poreze ovom protektoratu i protektorat treba da odrzava mehanizme socijalne zastite. Odbijam placati dodatni porez na dobrotu i sudjelovati u reality showovima "odaberimo najpotrebitije". Znam da nije humano, ali svaka markica data u humanitarne svrhe odlaze katarzu ovog poganog drustva (a i u vecini slucajeva bude propijena i prokockana). Sjetimo se i kako su glavesine u CZ jedva docekale da se narod samoorganizuje i krene pomagati unesrecenim u poplavama, pa smo imali izjave poput "nema potrebe za aktivacijom robnih rezervi, vidite da je narod sam dopremio hranu gdje treba..". :mrgreen:
JThomas

#73 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by JThomas »

tačno. furamo priču reforme, privlačenje investitora, liberalna ekonomija, nameti veći nego u administrativnom socijalizmu, a bez obzira što doprinosima oguliše kožu s leđa - za iole komplikovaniji zahvat nekome ko nije bogataš mora ići sergija. od svih sistema smo uzeli najgore.
jedna tamo

#74 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by jedna tamo »

bumerangss wrote:
jedna tamo wrote:meni najviše smeta, konkretno na ilidži, kad pođem u šetnju u roku od 10 minuta njih 10 mi ispruži ruku, što cigana, što nekih žena sa djecom tj.malim bebama a nisu ciganke(namjerno ih ne zovem romi jer su pravi cigani), onda počele i neke bule našminkane, pa ovo je više da poludiš, a da ne spominjem na svakom ćpšku stoje 2 cure sa kutijom i na sav glas se deru za oboljelu djecu .....
Bula je zanimanje a ne izgled zene ako nisi znao!? Vijerski obrazovana zena koja poducava djecu i uci tevhide, mevlude, ikrar dove... Kaze se pokrivena zena a ne bula! Da nesta i naucis na forumu
Nit me briga nit me zanima
SerijeSync

#75 Re: SADAKALI MENTALITET

Post by SerijeSync »

:lol: :lol: :lol:

Image
Post Reply