Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sarajevo999999

#51 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by sarajevo999999 »

KK Bosna je prosle ili pretprosle godine igrala i izgubila protiv Mrkonjic Grada i bi mi nejasno kako majku mu, ako nista kvantitet daje kakav-takav kvalitet. U svakom sarajevskom naselju imas 15-tak momaka koji znaju igrati tu kosarku. I da citavo Sarajevo ne moze skupiti 10 momaka koji su bolji od 10 momaka iz Mrkonjica. jbt žito
ibizza

#52 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by ibizza »

DZONPI wrote:Stani malo.Odakle su bili Pape Mesa svabo Kindze i ostalo pa iz Bosne.Kako ih sad nema jer nije ni onda bilo nekih para a Zeljo dogurA do polufinala kupa UEFA sve igraci iz Bosne a i trener.Sta to sad bio rat i svi zaboravilo igrat fudbal ili kosarku.Pa jebote kad je Nikic mogo bit fudbaler sto to nemogu ovi sad.E da van kazem razlog.Ljenost nedisciplina utisak sredine jer sad ako se ne napusis neides u kladaru ne cugas nisu nista .Kad kazes da si sportista pitacete sta ti je to.Postali smo previse urbana sredina.
E to! :thumbup:

ja sam jednom malcu junioru (necu reci kojeg kluba u Sa :D ) nasao shemu da ide vani da igra fudbal(mali je bas talenat)... zovnem ga kod sebe, sok mu stavim :D i tako mu ja kazem da sam mu nasao shemu, a on ce meni "Hvala ti, ali ja necu vise da se bavim fudbalom, hocu da zavrsim skolu i da radim kao konobar u xx hotelu" :-) :-) I da se zenim :skoljka: ... Cujem od njegovog buraza da ga je treba okrenula protiv dvije stvari koje je najvise volio, a to su boja kluba za koji je navijao od rodjenja i fudbal sa kojim je spavao cijeli zivot... Eto kako danasnja djeca razmisljaju...
zigson

#53 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by zigson »

ibizza wrote:
DZONPI wrote:Stani malo.Odakle su bili Pape Mesa svabo Kindze i ostalo pa iz Bosne.Kako ih sad nema jer nije ni onda bilo nekih para a Zeljo dogurA do polufinala kupa UEFA sve igraci iz Bosne a i trener.Sta to sad bio rat i svi zaboravilo igrat fudbal ili kosarku.Pa jebote kad je Nikic mogo bit fudbaler sto to nemogu ovi sad.E da van kazem razlog.Ljenost nedisciplina utisak sredine jer sad ako se ne napusis neides u kladaru ne cugas nisu nista .Kad kazes da si sportista pitacete sta ti je to.Postali smo previse urbana sredina.
E to! :thumbup:

ja sam jednom malcu junioru (necu reci kojeg kluba u Sa :D ) nasao shemu da ide vani da igra fudbal(mali je bas talenat)... zovnem ga kod sebe, sok mu stavim :D i tako mu ja kazem da sam mu nasao shemu, a on ce meni "Hvala ti, ali ja necu vise da se bavim fudbalom, hocu da zavrsim skolu i da radim kao konobar u xx hotelu" :-) :-) I da se zenim :skoljka: ... Cujem od njegovog buraza da ga je treba okrenula protiv dvije stvari koje je najvise volio, a to su boja kluba za koji je navijao od rodjenja i fudbal sa kojim je spavao cijeli zivot... Eto kako danasnja djeca razmisljaju...

u jebo joj ja mater
elk

#54 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by elk »

Vise detalja imate na portalu elmedinkonakovic.ba.ako nema slucajno tu,onda pogledati na nihadimamovic.ba...kosarka je ubjedljivo najvise krahirala.
JThomas

#55 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by JThomas »

ovdje se namjerno pravi država bez sporta, kulture, nauke i umjetnosti. njih su potpuno zamijenili politika, religija, kladionica i farma. ne bi trebalo jedno isključivati drugo, pa nisu ni kladionica ni reality show nastali ovdje - ali kod nas je isključilo.

nije srbija u manjem kurcu od nas kao država niti prosječni srbijanac sa prosječnom platom može više kupiti od našeg. ne može. ali malo je drukčija raspodjela i prioriteti javne, države potrošnje. u nas su plate i naknade pravim i lažnim borcima i invalidima progutale sve ostalo. na svemu ostalom se štedi, može se zgrada obrušiti, može škola biti bez sale za fizičko uopšte - ali primanja sa budžeta su transcendentna kategorija. i onda dobiješ to što dobiješ.
Banksy

#56 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Banksy »

JThomas wrote:
ovdje se namjerno pravi država bez sporta, kulture, nauke i umjetnosti. njih su potpuno zamijenili politika, religija, kladionica i farma. ne bi trebalo jedno isključivati drugo, pa nisu ni kladionica ni reality show nastali ovdje - ali kod nas je isključilo.
Apsolutno, to je poenta. Država sporta, kulture, nauke i umjetnosti je sretna država, a kako vladati sretnim ljudima?
I šta ako sretan čovjek u dokolici upita gdje su pare? Nesretna fukara - planski oblikovana u glupu, zatupljenu, nesretnu masu - šuti, sretna što je na budžetu i što ima koru kruha.
AzerVisoko

#57 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by AzerVisoko »

Nikad oni nama nece dat da osvojams medalje a zna se zasto , tkz demokratksa evrops je uvjek radila protiv muslimana
Thorgerson

#58 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Thorgerson »

Ljudi valjda znate ko je ministar kulture i sporta. Ajd sto su te dvije stvari utrpali u jedno ministarstvo iako jedna s drugom nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka. Volio bih da neko pronadje da li postoji i u jednoj drugoj drzavi to tako uredjeno.

Na celu tog ministarstva trenutno je Rile. :roll: Ja znam da ministar tu nema nekih prevelikih ovlasti, dobije kolko dobije, ali eto, sama ta cinjenica ko je ministar opet govori nesto.

Sport se trebao staviti na jednu stranu, kultura na drugu. Jer opet kazem, to je isto da si stavio sta ja znam obrazovanje i energetiku zajedno.

Ali to je planski namjesteno tako, strpaj te dvije stvari bacit cemo na njih neke sice, i to je to. Kao rezultat imas npr. da se godisnjica Kemala Montena slavi u Zagrebu, u Sarajevu ne. :( A sportu je vec sve receno.
Thorgerson

#59 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Thorgerson »

limeni wrote:- Imamo dva igraca koji su u prvih 100 igraca u Tenisu (upada i Mirza za koju sedmicu), do sada nismo imali ni jednog
- Rukometna reprezentacija probila led i plasirala se na SP
- Fudbalska reprezentacija otisla na SP, ima nekih koji se nisu kvalifikovali ima 12 bajrama a boga pitaj kada ce
- Kosarkasi redovni na EP, imamo Teletovica i Nurkica u NBA
- Najtrofejni bokser svih vremena iz nase regije je Adnan Catic (Nek mu neko od vas u lice kaze da nije Bosnjak :izet: )
- Amel Tuka bronza na SP
- FK Sarajevo prodaje igrace za 1,3 miliona eura, doveli investitora, napravili akademiju, rijesili dugove. Eh sto bi neki preko noci do pogace je nesto drugo, polahko ljudi dragi.
Agresor je pobio, unistio i unakazio nasu Republiku Bosnu i Hercegovinu ali dizemo se lagano. Ovo sve sto sam naveo je bilo nerealno jos prije 3-4 godine, bice jos bolje iducih 5-6 godina.

@avangardo: Pa vi ste slavili uspjeh mladih u-20 u fudbalu vise nego mi kosarkase!
@hajdukovac: Nemoj rive ti o Hajduku koji je duzan i prosjacima, tvoj klub zivi od imena i tradicije.
Kakve veze ovo ima sa gradom Sarajevom?

Jedino si potrefio ovo FK Sarajevo. A ni od njih nema nista. Ok, ne ocekujem preko noci da budu u cetvrtfinalu lige prvaka, ali ocekujem preko noci da se prosetaju barem nasom ligom. Oni to ne mogu, pa cemu se onda nadati?
Avangardno

#60 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Avangardno »

Sarajevo je po sportu, kulturi itd itd... nekada moglo u istu rečenicu sa Zagrebom i Beogradom. Danas ne može. Evidentno je da je grad par nivoa ispod Zagreba i Beograda po svemu.

I u Srbiji i Hrvatskoj su isti problemi, ni oni nemaju nešto mnogo novca i bolji život, pa je sport mnogo življi.

Znate li da se u Srbiji organizovalo prvanstvo u vaterpolu, u zatvorenoj dvorani je ubačen bazen i uspješno je sve održano? Na finalu bilo 18 000 ljudi i postavljen je rekord.

Image

Znate li da je samo par dana nakon toga (juče) krenulo prvenstvo Evrope u futsalu? Parket je postavljen u areni, opet savršena organizacija.

Od ex yu zemalja učestvuje Srbija, Slovenija, Hrvatska. Super sport. 11 000 ljudi bilo prisutno.

Image

Sa druge strane dovoljno je pogledati plato ispred Skenderije da vam sve bude jasno.
golman

#61 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by golman »

FK Sarajevo je jedina svijetla tačka u cijeloj priči i nadajmo se da će uspjeti da izađe iz kolotečine i postane uspješan evropski klub.
Avangardno

#62 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Avangardno »

Ni FK CZ godinama nije igrala Evropu, godinama nisu pobjedili nekog velikog protivnika u fudbalu pa ih se opet skupi 30 000 protiv Javora jebote. Tim nivoa Čelika, Borca... kakvog tu kvaliteta ima? 45 000 ljudi bilo protiv Borca iz Čačka.

Delije objave mobilizaciju, da svi moraju biti na stadionu i ovako to izgleda.

Image

Prosjek po meču 20 000.

Delije imaju svoj forum. U slučaju da je objavljena mobilizacija, a ti pišeš iz Beograda za vrijeme utakmice po forumu, budeš banovan sa foruma na duže vrijeme.
broj dva

#63 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by broj dva »

Nama je sport i dalje ambasador i na zalost sasvim realno nas predstavlja u svjetu.
Drzava u kurcu, sport u kurcu. Pojedinci (Tuka..) znaju pozitivno iznenaditi ali meni se cini da je to uprkos drzavi a ne zahvaljujuci drzavi..
__Phoenix__

#64 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by __Phoenix__ »

Svi sportski klubovi su trebali biti privatizovani još 1996. kao što jesu u svim normalnim zemljama, ali se preko njih ovdje još uvijek peru veći novci tako da od tog nema ništa.
Romanija

#65 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Romanija »

Mnogi ljudi nece da shvate da je sport u BiH uvjek uveliko kaskao za Srbijom i Hrvatskom, jer je uvjek nedostajalo planiranja i metodicnosti, dvije stvari koje nikad nisu krasile prosjecnog BiH-anca. Nekadasnji centralni komiteti su uvjek ulagali novac kao osnovu za postojanje sportskih klubova, ali je uvjek nedostajala ta organizovanost da se stvari podignu na visi nivo. I kad se pogledaju uspjesi BiH klubova u sportovima ex-Yu, to se uvjek dogadjalo kao neka vrsta incidenta i spleta okolnosti da se na jednom mjestu sakupe dobri igraci koji onda traju jednu ili par godina. Zeljo i Sarajevo u fudbalu, Borac BL i Zeljo u rukometu (jednu godinu), Modrica i Bosna u odbojci, zenski klubovi su bili jos gori. Kako je recimo jedna KK Bosna kao evropski prvak mogla da se razvija i ostane stalno u vrshu SFRJ kosarke kad su bili promorani da igraju u maleckoj sali jer je velika dvorana uvjek bila sajam traktora i moto-kultivatora i nije imala licnost kao Mirko Novosel. Ali najbolji primjer je hokej na ledu nakon olimpijade kad je Zetra bila dupke puna na tekmama Bosne, pa su i tri 5-orazredna Kanadjana dovedena, i sve je opet nestalo netragom u par godina. Ili cijela Olimpijada, sta je to tacno ostalo Sarajevu i BiH u sportskom smislu u amanet - apsolutno nista. Mozda ja na to gledam ocima Sarajlije, i sve guram pod taj 'mahalski mentalitet' koje je jebeno jak, ali stvari nisu bile ruzicaste ni prije rata.
mousstapha

#66 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by mousstapha »

Jedan od razloga zasto sport krahira u glavnom gradu je i infrastruktura. Ne znas odakle bi krenuo. Kosevo, Grbavica, Zetra, Skenderija, Atletski stadio Kosevo, da ne spominjem zimske sportove...

Svijetli primjeri u zadnje vrijeme mogu biti uredjivanje one kasarne u Halilovicima, dvorana na Grbavici(mada se i onda otvara 100 godina), izgradnja kampa FK Sarajevo (i tu ide dosta kilavo), mozda i olimpijski bazen.

Fudbalski savez nakon Brazila je dobio ogromne novce i u saradnji sa FIFA-om i UEFA-om uradile se neke stvari. Ali kad vidis kako su pare iskoristili iz Slavije, naprimjer, i napravili bukvalno losiji teren nego je bio.

Sportska infrastruktura je osnov. Temelj za svaki razvoj.

Zenica je primjer da se stvari mogu i drugacije raditi. Mozda klubovi to jos uvijek ne koriste najbolje, jer vuku stara dugovanja i lose odluke od ranije, ali sam siguran da ce u jednom trenutku napraviti iskorak u odnosu na ostale gradove. Fudbalski stadion, dvorana, atletski stadion i kamp reprezentacije. Mozda je upravo Amel Tuka prvi pravi rezultat.

Generalno, nasem sportu treba vise ljudi poput Nihada Imamovica, Azmir Husica i sl. Da grad i drzava stanu iza njih i poguraju pricu.
muha_sa

#67 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by muha_sa »

nekad se vaterpolo u Sa igrAo :)

Image
muha_sa

#68 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by muha_sa »

boMMe i tenis :-D

Image
JThomas

#69 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by JThomas »

mousstapha wrote:Jedan od razloga zasto sport krahira u glavnom gradu je i infrastruktura. Ne znas odakle bi krenuo. Kosevo, Grbavica, Zetra, Skenderija, Atletski stadio Kosevo, da ne spominjem zimske sportove...

Svijetli primjeri u zadnje vrijeme mogu biti uredjivanje one kasarne u Halilovicima, dvorana na Grbavici(mada se i onda otvara 100 godina), izgradnja kampa FK Sarajevo (i tu ide dosta kilavo), mozda i olimpijski bazen.

Fudbalski savez nakon Brazila je dobio ogromne novce i u saradnji sa FIFA-om i UEFA-om uradile se neke stvari. Ali kad vidis kako su pare iskoristili iz Slavije, naprimjer, i napravili bukvalno losiji teren nego je bio.

Sportska infrastruktura je osnov. Temelj za svaki razvoj.

Zenica je primjer da se stvari mogu i drugacije raditi. Mozda klubovi to jos uvijek ne koriste najbolje, jer vuku stara dugovanja i lose odluke od ranije, ali sam siguran da ce u jednom trenutku napraviti iskorak u odnosu na ostale gradove. Fudbalski stadion, dvorana, atletski stadion i kamp reprezentacije. Mozda je upravo Amel Tuka prvi pravi rezultat.

Generalno, nasem sportu treba vise ljudi poput Nihada Imamovica, Azmir Husica i sl. Da grad i drzava stanu iza njih i poguraju pricu.
dvorane i kampovi ne igraju. potrebni su, ali ne prave oni sami sportiste. ovdje se i djeca i odrasli sistematski usmjeravaju dalje od sporta, umjetnosti, kulture i nauke, a prema politici, religiji, kafani, traču, kladionici...tako se pravi stado koje je sretno golim opstankom i crkavicom. i kojim je lako upravljati i bogatiti se na njegov račun.

opet kažem, ništa od ovoga što je navedeno u drugom nabrajanju ne bi trebalo samo po sebi isključivati ovo iz prvog. poročnih umjetnika je neuporedivo više nego neporočnih, primjera radi. ali kod je napravljena takva klima da je isključilo, jer je ovo prvo potpuno obezvrijeđeno, obesmišljeno, čak i ismijano...i što je najvažnije ukinuto mu je finansiranje. osim državnih agencija i instituta za daljnje uhljebljenje koji se tom materijom bave samo na papiru i samo kroz papire.
Bodkin

#70 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Bodkin »

Necu pricati tenisu, vaterpoli ili atletici. Vjerujem da ima ljudi koji mogu koju reci. Ono o cemu mogu pricati je kosarka. Bosnu su na vrhuncu sjebali sda jurisnici izvlacenjem para sistematski. Nakon toga sve sto je ostalo je da uzmu novo ime bosna royal :-) i sahrane giganta. Nikad u tom klubu nije bilo nekog posebnog rada sa mladima. Bilo je bruka momaka koje su drzali da bi im placali i trenirali ih indijanci koji nemaju pojma o kosarci. Doslo je onda vrijeme da niko u bosni nece da igra. Ove sto su nesto vrijedili tjerali da potpisuju ugovore na 6 godina za 3-4 stoje. Bili svrha sami sebi. A dovoljno je bilo da odu u beograd na obuku i vide kako partizan godinama ostaje u vrhu evrope

Dok je bosna nesto valjala, u sarajevu je furka bilo igrati basketa. Svako naselje imalo kos. Danas imaju dva basket terena u gradu.

Danas au sparsi fina prica ali vidjecemo do kad. Nema ovdje ljudi koji znaju voditi velike projekte i ne govorim za trenerski kadar nego menadzment.

Kosarka u sarajevu nije propala jer nema dvorana. Propala je jer nema ljudi
mousstapha

#71 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by mousstapha »

JThomas wrote: dvorane i kampovi ne igraju. potrebni su, ali ne prave oni sami sportiste. ovdje se i djeca i odrasli sistematski usmjeravaju dalje od sporta, umjetnosti, kulture i nauke, a prema politici, religiji, kafani, traču, kladionici...tako se pravi stado koje je sretno golim opstankom i crkavicom. i kojim je lako upravljati i bogatiti se na njegov račun.

opet kažem, ništa od ovoga što je navedeno u drugom nabrajanju ne bi trebalo samo po sebi isključivati ovo iz prvog. poročnih umjetnika je neuporedivo više nego neporočnih, primjera radi. ali kod je napravljena takva klima da je isključilo, jer je ovo prvo potpuno obezvrijeđeno, obesmišljeno, čak i ismijano...i što je najvažnije ukinuto mu je finansiranje. osim državnih agencija i instituta za daljnje uhljebljenje koji se tom materijom bave samo na papiru i samo kroz papire.
Naravno da ne igraju. Ali kazem da su temelj i prvi korak.

Sutra da Zeljo ili Sarajevo izbore neko grupno takmicenje mogli bi zaboraviti na igranje utakmica u nasoj drzavi.
JThomas

#72 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by JThomas »

to je samo posljedica. a uzrok je ovo, namjerno zaglupljivanje i obesmišljavanje. "ma haj' šta ima veze".
Šveđanin

#73 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by Šveđanin »

Interesantno kako su politicke elite u Srbiji prepoznale nacin da se kroz sport i sportsku publiku itekako moze upravljati narodom, popraviti finansijsko stanje politicke partije a i svoje dzepove.

FK Partizan je u periodu 2005-2015 od transfera svojih igraca zaradio 100 miliona eura. Na to sve, klub je danas u dugu 10ak miliona eura. Dzabe svi zaradjeni milioni, opet su u dugu. Zamislite koliko se tu kralo. Kakogod klub je funkcionalan, odrziv, igraci se stvaraju, evropa se igra, igraci se prodaju i to tako ide uspjesno dok se ne veze par generacija bez ikakvih dragulja i talenata. Poenta je da ide vec godinama. Za ovu sezonu su sigurni, talenta ima, ovog proljeca u vatru ubacuju novi veliki evropski talanat, skoro napunio 16 godina (Vlahovic).

Sa druge strane, SDA je kao glavna partija u BIH je totalno odrodjena od sporta. Cak i na nacin da taj sport visestruko moze donijeti pozitivno njihovoj partiji samo ako malo poguraju stvari i samo ako se malo ukljuce. Dzabe, sve su ukinuli, precrtali, ugasili za sva vremena.

Umjesto sporta koji se kao opijum gura narodu u Srbiji, u Bosni se gura religija. Kako to da SDA nikada nije dosla na ideju da stvori svoju sportsku perjanicu, u koju ce nesto uloziti, a onda ce im se visestruko na mnoge nacine vratiti. Dovodjenje jednog fudbalskog kluba u BIH u ravan sa Partizanom, dakle u ravan da postanete funkcionalan prosjecan evropski klub, vam je otprilike cijena 10ak vjerskih objekata.

Bar po meni, opijum u kojem uzivaju Srbi je ljepsi i zanimljiviji od onog koji se servira Bosnjacima.
JThomas

#74 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by JThomas »

Šveđanin wrote:Interesantno kako su politicke elite u Srbiji prepoznale nacin da se kroz sport i sportsku publiku itekako moze upravljati narodom, popraviti finansijsko stanje politicke partije a i svoje dzepove.

FK Partizan je u periodu 2005-2015 od transfera svojih igraca zaradio 100 miliona eura. Na to sve, klub je danas u dugu 10ak miliona eura. Dzabe svi zaradjeni milioni, opet su u dugu. Zamislite koliko se tu kralo. Kakogod klub je funkcionalan, odrziv, igraci se stvaraju, evropa se igra, igraci se prodaju i to tako ide uspjesno dok se ne veze par generacija bez ikakvih dragulja i talenata. Poenta je da ide vec godinama. Za ovu sezonu su sigurni, talenta ima, ovog proljeca u vatru ubacuju novi veliki evropski talanat, skoro napunio 16 godina (Vlahovic).

Sa druge strane, SDA je kao glavna partija u BIH je totalno odrodjena od sporta. Cak i na nacin da taj sport visestruko moze donijeti pozitivno njihovoj partiji samo ako malo poguraju stvari i samo ako se malo ukljuce. Dzabe, sve su ukinuli, precrtali, ugasili za sva vremena.

Umjesto sporta koji se kao opijum gura narodu u Srbiji, u Bosni se gura religija. Kako to da SDA nikada nije dosla na ideju da stvori svoju sportsku perjanicu, u koju ce nesto uloziti, a onda ce im se visestruko na mnoge nacine vratiti. Dovodjenje jednog fudbalskog kluba u BIH u ravan sa Partizanom, dakle u ravan da postanete funkcionalan prosjecan evropski klub, vam je otprilike cijena 10ak vjerskih objekata.

Bar po meni, opijum u kojem uzivaju Srbi je ljepsi i zanimljiviji od onog koji se servira Bosnjacima.
otprilike, jedina je razlika u načinu "ulaganja" javnog i pokradenog novca. a vrati se to i jednima i drugima višestruko. mislim ne d'o bog insinuirati da je srbija manje lopovska država od naše, samo druga žvaka.
AzerVisoko

#75 Re: Sunovrat sporta u glavnom gradu BIH

Post by AzerVisoko »

Greska
Post Reply