Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kaligrafija

#51 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

dječak sa šibicama wrote:Nisu Vitkovice, ali su zato sa Kolijevke i Biserne silazili u grad tenkovima, spancirali njima odmah iza autobuske stanice.

Inace, Google crtace toliko zaboli ona szvar za granicama kod Vitkovica :D dobro rece neko, odmah IB vade kolce da biju onoga ko im pomjera medzu :D
Hajde bolan Dzonatane, sto se stidis porijekla...! :lol: :lol: :lol: :D
Kaligrafija

#52 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

cyprus wrote:Sjo teme :lol: :-) :-)

Njen pokretač vidi Vitkoviće i Nezuk, a ne vidi entitetsku liniju kod Trnova (gdje je daleko najveće odstupanje) ili recimo kod Gračanice i (Bosanskog) Šamca... A u čemu je zapravo stvar - greške koje su evidentne su plod ofrljativnog crtanja, koje je opet plod prilične nedostupnosti karata sa preciznim granicama (jako je teško na internetu pronaći kartu čitave BiH sa preciznom teritorijalnom strukturom), a ne neke želje da velikosrpski Google nekoga ovdje zakine... Ipak, treba reći i da su neke korekcije napravljene: do prije koju godinu nije bilo uopšte ucrtanog Brčko Distrikta, u Sarajevu je linija išla preko pola Dobrinje i slično... Nešto su očito na tome poradili, ali ne dovoljno da bi unesene administrativne linije imale upotrebnu vrijednost... Također, nedostaje administrativna dioba na nižem nivou... Openstreetmap je znatno korektniji, ali ni on nije savršeno precizan...

A što se tiče naziva... Samo ukineš ovu kvačicu 1st Level Admin Borders i mirna Bosna :zzzz: A ovaj fenomen je plod činjenice da nam je ime države dugačko... Dobro, nije da se ne može namjestiti, ali gledati u tome velikosrpsku podvalu je ludilo :-D
Ma ne interesuje mene, ko se tamo igra sa linijama, nego mene interesuje da to popravi... Zamisli da ja imam pristup, pa mu strpam Miami u state Louisiana, mislis li da se Florida nebi ljutila??? :lol: :lol:
cenecimoveocino

#53 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by cenecimoveocino »

Zenicu su ucrtali kao predgrade Banja Luke,ono gdje su Laktasi :meza1:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#54 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Chmoljo »

jedno glupo pitanje sa moje strane...

čemu insistiranje na međuentitetskim granicama? nije li to voda na mlin razbijačima države?

ili su pojedinci halalili jedan dio zemlje? hmmmm :oops:
mali_balon

#55 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by mali_balon »

Imam i ja jedno glupo pitanje.

Ako je postavljkac teme toliko nasikiran zbog google mape (koja nije zvanicna mapa, trebao bi je shvatiti npr kao vikipadiju), sto ne kontaktira google pa im objasni situaciju, mozda ga cak angazuju kao nekog konsultanta ....

Trebalo bi ovo zakljucat, rasprava se svodi da li je straije jaje ili kokos
Kaligrafija

#56 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

Chmoljo wrote:jedno glupo pitanje sa moje strane...

čemu insistiranje na međuentitetskim granicama? nije li to voda na mlin razbijačima države?

Ja nisam kreirao, niti potpisao Dayton, zna se ko je to uradio, Federacija BiH i RS su postali stvarnost nazalost! Kao prvo mi ne znamo, sta buducnost nosi! Mozda se nekad u svjetskoj politici promijene interesi i odluce da im je dosta ovog stanja i podijele BiH, na dvije ili tri drzave, mozda i ujedine drzavu, to niko ne moze sa sigurnoscu reci...! Kroz svoju istoriju BiH je bila i manja i veca nego sad, u sustini uvijek podredjena tudjim interesima... Komadala se tad, a komada se i sad... Kod mene uvijek postoji samo jedna BiH kao cjelina, to lezi u mom bicu sad i uvijek, ali stvarnost na terenu je drugacija, puno drugacija... Zato treba biti pripremljen na sve scenarije, pa i taj gdje lezi medjuentitetska granica...Ja bi volio da smo svi Titovi pioniri i da zivimo sretno i zajedno, ali ne mogu ja natjerati 1,3 miliona Srba ili 500 hiljada Hrvata, da zive sa nama u BiH, ako to oni ne zele...To govori stvarnost na terenu! Ta ideja zivi u njihovom bicu, RS je za njih stvarna i stalna tvorevina, za vecinu, za Hrvate ujedinjenje sa Hrvatskom isto tako...Cime bi Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci to sprijecili, ako velike sile sutra tako odluce...!?? Novim ratom...!? Vjeruj da od toga vise nema nista... Sta bi ostalo samo na kraju, ostalo bi da se pogadjamo za dio onih 49% RS-a, jer dva naroda kojih je blizu 3 miliona su dobili 51%, a narod kojih ima 1,3 miliona je dobio 49%...Oni su dobili vise zbog tadasnjeg stanja na terenu i da bi prihvatili cinjenicu da ostaju u BiH...! U slucaju nekog razdruzivanja, velika je vjerovatnoca da bi se RS, morao odreci nekih teritorija, da bi se umirio Bosnjacki korpus od strane velikih sila... Ja ne govorim o narednom periodu od 10-20 godina, ja govorim o narednom periodu 50-100 godina! Mi jednostavno moramo biti spremni na sve scenarije, svidjalo se to nama ili ne... I moramo razgovarati o tome, ne smijemo ovu pricu mesti pod cilim i sutiti...Nije izdaja ako razmisljamo sta buducnost nosi, niko nista nije halalio, ali... Zelje su jedno, a stvarnost je drugo...!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Chmoljo »

kaže dođe lord Karington i kaže, daj vamo taj gugl mep...
cyprus

#58 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by cyprus »

Kaligrafija wrote:

Ja nisam kreirao, niti potpisao Dayton, zna se ko je to uradio, Federacija BiH i RS su postali stvarnost nazalost! Kao prvo mi ne znamo, sta buducnost nosi! Mozda se nekad u svjetskoj politici promijene interesi i odluce da im je dosta ovog stanja i podijele BiH, na dvije ili tri drzave, mozda i ujedine drzavu, to niko ne moze sa sigurnoscu reci...! Kroz svoju istoriju BiH je bila i manja i veca nego sad, u sustini uvijek podredjena tudjim interesima... Komadala se tad, a komada se i sad... Kod mene uvijek postoji samo jedna BiH kao cjelina, to lezi u mom bicu sad i uvijek, ali stvarnost na terenu je drugacija, puno drugacija... Zato treba biti pripremljen na sve scenarije, pa i taj gdje lezi medjuentitetska granica...Ja bi volio da smo svi Titovi pioniri i da zivimo sretno i zajedno, ali ne mogu ja natjerati 1,3 miliona Srba ili 500 hiljada Hrvata, da zive sa nama u BiH, ako to oni ne zele...To govori stvarnost na terenu! Ta ideja zivi u njihovom bicu, RS je za njih stvarna i stalna tvorevina, za vecinu, za Hrvate ujedinjenje sa Hrvatskom isto tako...Cime bi Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci to sprijecili, ako velike sile sutra tako odluce...!?? Novim ratom...!? Vjeruj da od toga vise nema nista... Sta bi ostalo samo na kraju, ostalo bi da se pogadjamo za dio onih 49% RS-a, jer dva naroda kojih je blizu 3 miliona su dobili 51%, a narod kojih ima 1,3 miliona je dobio 49%...Oni su dobili vise zbog tadasnjeg stanja na terenu i da bi prihvatili cinjenicu da ostaju u BiH...! U slucaju nekog razdruzivanja, velika je vjerovatnoca da bi se RS, morao odreci nekih teritorija, da bi se umirio Bosnjacki korpus od strane velikih sila... Ja ne govorim o narednom periodu od 10-20 godina, ja govorim o narednom periodu 50-100 godina! Mi jednostavno moramo biti spremni na sve scenarije, svidjalo se to nama ili ne... I moramo razgovarati o tome, ne smijemo ovu pricu mesti pod cilim i sutiti...Nije izdaja ako razmisljamo sta buducnost nosi, niko nista nije halalio, ali... Zelje su jedno, a stvarnost je drugo...!
Bosna i Hercegovina jeste jedna cjelina i stvarnost na terenu ne govori drugačije... A to što je jedna cjelina ne znači da nema svoje sastavne dijelove... To što su ti sastavni dijelovi ovakvi ili onakvi, odnosno što u njima vlada ovakva ili onakva atmosfera - bez obzira, sve je to Bosna i Hercegovina... Bosna i Hercegovina su i Milorad Dodik i Škripari i grafiti podrške Ratku Mladiću i šahovnice u Vitezu i trobojka na Palama i krst iznad Mostara i krsna slava Republike Srpske i dvije škole pod jednim krovom i okupljanje četnika na Manjači i Ulica Jure i Bobana na Kupresu i natpis Welcome to Republika Srpska na Dobrinji i promijenjeni tok Radobolje zbog Čovićeve vile... Ponavljam - sve je to Bosna i Hercegovina, onakva kakva je danas... Sve nabrojano i mnogo više ulazi u definiciju današnje Bosne i Hercegovine... To nisu strana tijela u Bosni i Hercegovini, nego njeni sastavni dijelovi... Znam da je mnogima to teško shvatiti (ne prihvatiti, nego baš shvatiti), ali mislim da je i neophodno... Ona nije onakva kakva bih ja želio da bude, ali postoji i takva je kakva je... Na nama (pod tim mislim na Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalim) je da je napravimo boljom u budućnosti, ali kakve je pameti narod još uvijek, sumnjam da se išta na tom planu pozitivno može očekivati, bar u narednih par decenija...

A glede tvojih 'argumenata' - ako nekada zaista dođe do prave podjele BiH (a doći će ako poraste broj ljudi poput tebe), zar stvarno misliš da će se to vršit po linijama kakve se mogu nać na Google Earthu? :-) :-)
Kaligrafija

#59 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

Chmoljo wrote:kaže dođe lord Karington i kaže, daj vamo taj gugl mep...

Ti si napravio diskurs teme, ja nisam zelio da ode u ovom pravcu, ja samo hocu da su linije na Google E. ispravne... :D
Kaligrafija

#60 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

cyprus wrote:
Kaligrafija wrote:

Bosna i Hercegovina jeste jedna cjelina i stvarnost na terenu ne govori drugačije... A to što je jedna cjelina ne znači da nema svoje sastavne dijelove... To što su ti sastavni dijelovi ovakvi ili onakvi, odnosno što u njima vlada ovakva ili onakva atmosfera - bez obzira, sve je to Bosna i Hercegovina... Bosna i Hercegovina su i Milorad Dodik i Škripari i grafiti podrške Ratku Mladiću i šahovnice u Vitezu i trobojka na Palama i krst iznad Mostara i krsna slava Republike Srpske i dvije škole pod jednim krovom i okupljanje četnika na Manjači i Ulica Jure i Bobana na Kupresu i natpis Welcome to Republika Srpska na Dobrinji i promijenjeni tok Radobolje zbog Čovićeve vile... Ponavljam - sve je to Bosna i Hercegovina, onakva kakva je danas... Sve nabrojano i mnogo više ulazi u definiciju današnje Bosne i Hercegovine... To nisu strana tijela u Bosni i Hercegovini, nego njeni sastavni dijelovi... Znam da je mnogima to teško shvatiti (ne prihvatiti, nego baš shvatiti), ali mislim da je i neophodno... Ona nije onakva kakva bih ja želio da bude, ali postoji i takva je kakva je... Na nama (pod tim mislim na Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalim) je da je napravimo boljom u budućnosti, ali kakve je pameti narod još uvijek, sumnjam da se išta na tom planu pozitivno može očekivati, bar u narednih par decenija...

A glede tvojih 'argumenata' - ako nekada zaista dođe do prave podjele BiH (a doći će ako poraste broj ljudi poput tebe), zar stvarno misliš da će se to vršit po linijama kakve se mogu nać na Google Earthu? :-) :-)
Ti i ja smo nesto slicno rekli, kontekst nije bas isti, ali je razmisljanje slicno, samo sto se moj post odnosio za buducnost ove zemlje, malo dalju buducnost...

A chmoljo je kriv, odveo je diskusiju u drugom pravcu, kao sto vec rekoh, mene trenutno najvise interesuje da se promijene entitetske granice na G.E.! :D :D
Ajatolah_

#61 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Ajatolah_ »

Kaligrafija wrote:

Ja nisam kreirao, niti potpisao Dayton, zna se ko je to uradio, Federacija BiH i RS su postali stvarnost nazalost! Kao prvo mi ne znamo, sta buducnost nosi! Mozda se nekad u svjetskoj politici promijene interesi i odluce da im je dosta ovog stanja i podijele BiH, na dvije ili tri drzave, mozda i ujedine drzavu, to niko ne moze sa sigurnoscu reci...! Kroz svoju istoriju BiH je bila i manja i veca nego sad, u sustini uvijek podredjena tudjim interesima... Komadala se tad, a komada se i sad...
I ti zapravo ovdje strahuješ da će se, ako se budu crtale granice, crtati po Google Earthu? :D
Kaligrafija

#62 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Kaligrafija »

Ajatolah_ wrote:
Kaligrafija wrote:

Ja nisam kreirao, niti potpisao Dayton, zna se ko je to uradio, Federacija BiH i RS su postali stvarnost nazalost! Kao prvo mi ne znamo, sta buducnost nosi! Mozda se nekad u svjetskoj politici promijene interesi i odluce da im je dosta ovog stanja i podijele BiH, na dvije ili tri drzave, mozda i ujedine drzavu, to niko ne moze sa sigurnoscu reci...! Kroz svoju istoriju BiH je bila i manja i veca nego sad, u sustini uvijek podredjena tudjim interesima... Komadala se tad, a komada se i sad...
I ti zapravo ovdje strahuješ da će se, ako se budu crtale granice, crtati po Google Earthu? :D
Kao prvo, nemoj mi molim te radit quote na dio onoga sto sam rekao, jer se tako gubi kontekst... Google Earth i ono sto mene zanima, nema nikakve veze sa onim sta je pisac zelio da kaze...Zanima me da stanje na terenu bude uneseno kako treba na mapu, u jednoj "uredjenoj" zemlji, ma kakvo da je njeno uredjenje trenutno, da svako brdo i drvo bude tamo gdje ga je taj Deyton zabetoniro, jer su ljudi ginuli za ta brda, cuke i drva... A sa buducnosti ove zemlje to nema nikakve veze! Jel' sad jasnije...?
dobojlija81

#63 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by dobojlija81 »

:shock: Hifa,Bingo Matuzići u RS,pola Matuzića u RS
gledaam ovaj svoj zavičaj
Dobro je ovo covjek primjetio

a opet kontra, Federacija usla duboko tamo u RS iza rijeke Bosne Pridjel,Sevarlije... strai put za Maglaj
Last edited by dobojlija81 on 26/01/2016 17:54, edited 1 time in total.
dobojlija81

#64 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by dobojlija81 »

: x2
Danguba

#65 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by Danguba »

rat gugletu. :D
El_comadante

#66 Re: Ko kreira mapu BiH na Google Earth?

Post by El_comadante »

veći je problem netačno ucrtana granica izmedju dvije države recimo BiH i Srbije. recimo kod rudog granica ide rijekom Lim kad sam pričao sa ljudima iz Rudog kažu da nije granica lim nego malo dalje odnosno obje strane rijeke Lim je u BiH.
Post Reply