nemam namjeru nikoga ovdje braniti niti zauzimati strane...ali ipak mi nije jasno sto se horny i bigus tako poklase...al dobro.
Eto, ja otvorih onu temu o mom problemu sa titom sto je bilo cisto stilske figure radi...to na stranu.
Nego, jedna stvar se ponavlja tokom cijele rasprave na ovoj temi...a to je onaj ko se s nostalgijom sjeca "starog sarajeva" jer ovakav a onaj ko ne zeli stare uspomene je onakav...itd....
mislim da se radi o klasicnoj zamjeni teza...iliti slucajnom ili namjernom nesporazumu.
Eto, hornsa poznajem pa mogu reci da nisam nikad cuo niti procitao da je bilo koga vrijedjao na vjerskoj, nacionalnoj ili rasnoj osnovi...tako da sto se toga tice on je jedan od rijetkih koji je u tome ostao cist.
Ali ono sto je jos bitnije jeste da se citava rasprava svodi na to koje je sarajevo bolje - ono ili ovo.
Romanticni tekst koji je prenesen je svjedocenje nekoga ko je u tom sistemu vrijednosti odrastao i formirao se.
Moj dojam je da takva drustvena spratnost ili neke "kaste" nisu samo svojstvene sarajevu. toga je bilo i u drugim gradovima i mjestima kao nacin povezivanja odredjene drustvene grupe koja je pokusavala nametnuti svoj sistem vrijedosti drugima (a koji je bio bolji ako nista jer je iskljucivao nasilje ili agresivnost) i istaknuti kao vrhovnu vrijednost upravo pripadnost jednoj odredjenj grupi...u ovom slucaju "raji".
Jasno je da je tekst pisan iz ugla nekoga (ime nije bitno pa necu ni navoditi) ko je pripadao "raji" ili je bar mislio da jeste. Da je tekst bio pisan od pripadnika neke druge grupe npr "supaka" sigurno bi izgledao drugacije. Prema tome, i ova navedena podjela i sve karakterizacije likova bi bile drugacije te bi se sigurno "supci" nakon tog teksta osjecali bolji.
Ocigledna je relativnost postavljene teze o ovima i onima. Ona (pocetna premisa) zavisi od subjektivnog dozivljaja njenog autora i prema tome ni u kom slucaju ne moze imati apsolutnu vrijednost osim za pripadnike autorske akupine.
Meni je prilicno jasan hornyev stav i motiv postiranja teksta (nek mi oprosti ako nisam u pravu) u kojem se jasno vidi ljutnja na ono sto imamo (ili nemamo) danas - a imali smo. Ova podjela na raju, supke i ostale jeste samo personifikacija zelje da imamo vrijeme u kojem ce svako imati svoje licne supke, papke, raju ili jarane a ne licne hrvate, bosnjake ili srbe. To razumijem.
S druge strane kako mi se cini bigus govori o istoj stvari (ako sam dobro razumio) a to je takodjer ljutnja na danasnju situaciju ali i zelja da se zaboravi ono sto je bilo i da se formira nesto drugo, jer on iz nekog razloga prezire ono sto je bilo ranije (a horns s druge strane ima pozitivan odns prema tome). Naravno necu napraviti gresku i izjasniti se tome za koga mislim da je u pravu, jer su u jednu ruku obojica u pravu.
Tako da izgleda se sve svodi na isto - ono sto imamo ne valja i postoji jaka potreba da se sranja rijese. I zato ne mislim da se trebate svadjati osim ako nemate neke razloge za koje ne znam
Isto onako kako je ranije vrijeme dio nekoga isto tako (zbog toga sto sam nesto mladji) se ja toga ne sjecam i jednostavno nemam odnos prema tome , nego jedino zelim da se okrenemo malo onome sto zelimo da bude.
pozdrav