Dilema: kupiti ili rentati stan
Moderator: anex
- VladaFBiH
#51 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
ovdje svi zaboravljaju jednu jaku važnu stvar kod štednje - potrebna je ogromna samodisciplina da odvajaš svaki mjesec istu sumu nekoliko godina i da ne uzmeš sa "kamare" kada ti nešto ispadne (a redovno nešto neplanirano iskrsne)... dok s druge strane ako imaš kredit banka te ne pita da li si samodisciplinovan već odmah uzme pare sebi
- ovo govorim iz iskustva jer nema šanse da bih uštedio onoliko koliko mi banka uzima - ovako sam se navikao da te pare ne postoje i da se uklopim u ostatak plate kako znam i umijem
- Thorgerson
#52 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Pa uzmes orocenu stednju sa mogucnoscu svakodnevne uplate/isplate?VladaFBiH wrote:ovdje svi zaboravljaju jednu jaku važnu stvar kod štednje - potrebna je ogromna samodisciplina da odvajaš svaki mjesec istu sumu nekoliko godina i da ne uzmeš sa "kamare" kada ti nešto ispadne (a redovno nešto neplanirano iskrsne)... dok s druge strane ako imaš kredit banka te ne pita da li si samodisciplinovan već odmah uzme pare sebi- ovo govorim iz iskustva jer nema šanse da bih uštedio onoliko koliko mi banka uzima - ovako sam se navikao da te pare ne postoje i da se uklopim u ostatak plate kako znam i umijem
U tom slucaju imas ipak neka ogranicenja da dignes lovu, tj. mozes dici odredjeni manji dio bez penala. A moze uvijek uplatiti. Imas kamatu. Ovo nije lose za osobe koje se ne mogu bas 100% kontrolisati.
Inace kod dosta ljudi cujem tako misljenje. Tipa ne znam stedit, bolje mi je dic kredit.
- Thorgerson
#53 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Mozes li manje dici? Imas npr sada trosobnih stanova u novogradnji ispod 80k u onom novom naselju iza RTV-a? Mislim pretpostavljam da ti treba trosoban jer to je ta cifra otprilike.Qler wrote:Ja sam sad u procesu selidbe i kontao sam da dignem kredu... 100.000KM dignem na 25 godina, banci vracam 207.000KM... nemam te pare... odoh za sad u podstanare opet...
- VladaFBiH
#54 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
samo da te pitam - koliko mjesečno odvajaš i da to nikada ne diraš (ne treba mi tačan iznos već samo da li je on apsolutno svaki mjesec isti i da li te pare nikada ne diraš već iste idu na štednju)? Ja lično nisam imao prevelikih problema sa štednjom ali zbog "vanrednih" troškova nikada nisam uspio da imam konstantnu mjesećnu štednju već je nekada bila na nivou rate kredita pa i veća a nekada jedva 10-20% rate... nije problem da li znaš štediti ili ne već što je zbog samog života jako teško držati konstantu u štednji nekoliko godina u nizu (štednja jako dobro zvući u teoriji ali praksa te uništi)Thorgerson wrote:Pa uzmes orocenu stednju sa mogucnoscu svakodnevne uplate/isplate?VladaFBiH wrote:ovdje svi zaboravljaju jednu jaku važnu stvar kod štednje - potrebna je ogromna samodisciplina da odvajaš svaki mjesec istu sumu nekoliko godina i da ne uzmeš sa "kamare" kada ti nešto ispadne (a redovno nešto neplanirano iskrsne)... dok s druge strane ako imaš kredit banka te ne pita da li si samodisciplinovan već odmah uzme pare sebi- ovo govorim iz iskustva jer nema šanse da bih uštedio onoliko koliko mi banka uzima - ovako sam se navikao da te pare ne postoje i da se uklopim u ostatak plate kako znam i umijem
U tom slucaju imas ipak neka ogranicenja da dignes lovu, tj. mozes dici odredjeni manji dio bez penala. A moze uvijek uplatiti. Imas kamatu. Ovo nije lose za osobe koje se ne mogu bas 100% kontrolisati.
Inace kod dosta ljudi cujem tako misljenje. Tipa ne znam stedit, bolje mi je dic kredit.A dovoljno je da bacis malo sve na papir, pa da vidis ustvari koliko grijesis i koliko love tek tako bacis.
- Qler
#55 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Thorgerson wrote:Mozes li manje dici? Imas npr sada trosobnih stanova u novogradnji ispod 80k u onom novom naselju iza RTV-a? Mislim pretpostavljam da ti treba trosoban jer to je ta cifra otprilike.Qler wrote:Ja sam sad u procesu selidbe i kontao sam da dignem kredu... 100.000KM dignem na 25 godina, banci vracam 207.000KM... nemam te pare... odoh za sad u podstanare opet...
4 nas je, i gledao sam, najjeftiniji su stanovi A.Polje i Dobrinja... i opet te bez 100k nema...
- Thorgerson
#56 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Pa pokusavam uvijek da izdvojim sto vise. I buduci da sam novac orocio na pet godina, ne mogu ga tek tako dici bez penala. Mogu odredjeni iznos. Sad ja trebam otici u banku, pa trazit taj iznos, pa mi oni isplate...jbg i to je peglancija, sto je dobro. Jer onako da su na dohvat ruke, ko zna.VladaFBiH wrote:samo da te pitam - koliko mjesečno odvajaš i da to nikada ne diraš (ne treba mi tačan iznos već samo da li je on apsolutno svaki mjesec isti i da li te pare nikada ne diraš već iste idu na štednju)? Ja lično nisam imao prevelikih problema sa štednjom ali zbog "vanrednih" troškova nikada nisam uspio da imam konstantnu mjesećnu štednju već je nekada bila na nivou rate kredita pa i veća a nekada jedva 10-20% rate... nije problem da li znaš štediti ili ne već što je zbog samog života jako teško držati konstantu u štednji nekoliko godina u nizu (štednja jako dobro zvući u teoriji ali praksa te uništi)
Ne vozim pretjerano skupo auto, ne nosim najnoviji mobitel, racunar i tv ima im 6 godina.
Jednostavno ne trcim za nekim novotarijama, dok imam jarana koji ne mogu ustedit feninga. Svaki jebeni novi mobitel ono ga mora kupit. Te laptop jedan mali, jedan veliki, te auto na kredit, te dnevno jede 1-2 u fast food, po restoranima, pije bogati kafu i cijedjenu narandzi i slicne budalastine...jbg.
Ja npr. nosim od kuce uzinu. Samo na toj stavci neces vjerovati godisnje ustedim cca. 1500 KM + (to su tri solidne rate kredita!). Jbg ja kuci sebi napravim sendvic i ponesem koju vocku i to sve me ne kosta ni mozda marka-dvije, a onako da bi iole negdje rucao treba ti min 5-6 KM. I jos plus u vecini slucajeva jedes smece. Ako hoces nesto bolje da rucas onda gore ono pomnozi sa x2 ili x3.
Ne kupujem markiranu odjecu. Dobro, tu i tamo nesto se kupi. I tu mozes ustedjeti ogromne cifre. Jbg, imas raje ono nece da nosi nista sto nije markirano.
Ovo gore mozda jeste smijesno i izgleda kao sitnica, ali kad se baci na papir na eto minimalno godinu dana, probaj, pa ces vidjeti da su fine cifre u pitanju.
I ne zivim skromno sad, da gledam usparat svaku marku gdje god moze, ali ovako na nekim stvarima zasto ne...jednostavno ne volim bacati novac na nesto sto mi ne treba.
- madner
#57 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Sta bi ti bio skroman zivot, ako nije to sto si opisao? 
- Thorgerson
#58 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Pa ako je neskroman zivot da svako 2 godine kupis novi tv, svake godine novi mobitel, promjenis auto...svaki dan jedes po restoranima...kupujes odjecu po 80-100 KM po komadu...jbg, onda ja zivim skromno.madner wrote:Sta bi ti bio skroman zivot, ako nije to sto si opisao?
- madner
#59 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Skroman zivot jeste svakako da nemas dobro auto i mobitel i tv i odjecu i hranu.
Da je negdje ili ne bi bilo skromno, ali bas sve tacke si ispunio
Da je negdje ili ne bi bilo skromno, ali bas sve tacke si ispunio
- 512MB
#60 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Ide to i bolje, ja npr. nemam nikako TV u kuci a nemam ni automadner wrote:Sta bi ti bio skroman zivot, ako nije to sto si opisao?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#61 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
staracki dom je 700-900
pa ko nemadne tolku penziju da ide u dom ili da renta...ili da zivi kod djece
sta ce ti ljudi ako stambeno nisu rijesili
- 512MB
#62 Re: Dilema: kupiti ili rentati stan
Sam pao sam se ubio, nazalost. Ko rano uvidi da nece nista naslijediti od roditelja mora rano pocet razmisljat. U penziji je pokasno. U njemackoj prosjecan dom za starce kosta oko 2000€ - 3000€ mjesecno, i mogu seb priustit oni koji prodaju vlastitu kucu/stan pa placaju dom.Black swan wrote:staracki dom je 700-900