"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#51 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

oridjidji wrote:
salik79 wrote:
seln wrote: P.S. Tvoj prethodni post necu komentarisati; previse neznanja, previse pogresnih premisa, prevelika upala imana.
Sto bi rekao nas dragi hafiz Bugari :-D
Da se Bugari slusa cesce i bolje, prije bi vi nalegli na moju pricu. Bugari je ljudina. :thumbup:
Slazem se, kao i za ovu "upalu imana" :)
oridjidji

#52 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

salik79 wrote:
oridjidji wrote:
salik79 wrote:
Sto bi rekao nas dragi hafiz Bugari :-D
Da se Bugari slusa cesce i bolje, prije bi vi nalegli na moju pricu. Bugari je ljudina. :thumbup:
Slazem se, kao i za ovu "upalu imana" :)
E moj Salik, sreca pa svako od nas sebe zna najbolje, a sreca postoji i Onaj koji nas zna bolje od nas samih. Volio bih da je to upala imana. :D

Prije ce biti da je meni puna kapa tog medju muslimanskog pripucavanja i djeljenja, te nepravde koju sami sebi cinimo.
salik79

#53 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

oridjidji wrote: E moj Salik, sreca pa svako od nas sebe zna najbolje, a sreca postoji i Onaj koji nas zna bolje od nas samih. Volio bih da je to upala imana. :D

Prije ce biti da je meni puna kapa tog medju muslimanskog pripucavanja i djeljenja, te nepravde koju sami sebi cinimo.
Nisam, svakako, ni mislio na tebe po pitanju "upale imana" :)
oridjidji

#54 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Sarajmen wrote:Paradzemati, su u ovom smislu etiketirani kao paralelni dzemati koji egzistiraju izvan religijske infrastrukture koja je pod ingerencijama IVZ BIH, nad kojim ista nema nužnu kontrolu i samim tim ne može da se smatra odgovornom za sve ono što se u tim i takvim paralelnim dzematima odvija. Mišljenja sam da niko ne bi trebao imati monopol nad bilo kojom vjerom, ali isto tako ne mogu a da ne podržim poziv vrhovnog autoriteta na dijalog sa dzematlijama koji svojim odnosom i djelovanjem unose smutnju ili nered među vjernike koji se mole istom Bogu. Ako im je suština ista, formalnosti mogu da budu prevaziđene među razumnim ljudima, a oni nerazumni su svakako briga nekog drugog a ne IVZ BIH.
:thumbup:
oridjidji

#55 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

arzuhal wrote:Kada su u pitnju bilo kakvi džemati, u zemljama zapadnih demokratija ti džemati su pod nadzorima, pretresima, dođu lole pa protestuju zbog postojanja tih džemata, bacaju se na njih ovim ili onim, murija ih mora čuvat...
U Rusiji imaš index librorum prohibitorum islamskih knjiga kao i učenja (skoro je zabranjen od strane jednog pokrajinskog suda najnoviji prevod Kur'ana na ruski od strane jednog Azera) jer je, kako je navedeno u presudi (ma šta to značilo), "previše selefijski" :lol:
U muslimanskim zemljama, pa kako kod koje, al' uglavnom svaka čuva svoju ideološku matricu, svaka drži svoju stranu a za onu suprotnu, "pogrešnu" islamsku stranu, imaju na raspolaganju sve: od ignorisanja prava i lagaHnog prezira, do zatvora i smaknuća...

A, eto, u BiH je, kako vidimo, situacija najgora, nema govora... :mrgreen: Kada je muftija Kavazović išao na noge Nusretu Imamoviću (bile su i slike, ne mogu sad da nađem), jednom od najljućih predstavnika selefija u BiH i jednog od najvećih kritičara IZ-a BiH, i to prije i poslije onih silnih SIPA-inih akcija u borbi protiv terorozma,
Mnogi su kritikovali potez muftije, jel to IZ BiH podržava te izdvojene džemate, komune, jel ih to ohrabruje?
A sada posrijedi tiranija, dikatura vjerske misli u Bošnjaka i to, a? :lol: :thumbup:

Ni uzjahat ni sjahat s magarca, kazat će čaršija...
Bice da ce IZ BiH mnoge ugurati pod svoj krov, sto je i opravdano, te nametnuti svoj standard. Ostaje problem s onima koji to ne zele i tesko je predvidjeti cemu nas to moze odvesti. Ne bih ih ugasio iz jednoga razloga, sto kad se silom isti ugase, dolazimo do novog problema, a to je kako ce se IZ BiH pravdati, ako sutra ti pojedinci koji silom pocnu egzistirati unutar dzamija IZ BIH naprave neko sranje i kako ce se boriti odgovornoscu?Na kraju, gdje to moze odvesti samo IZ BiH i ovdasnje muslimane?
seln

#56 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

oridjidji wrote:
Neces komentarisati prethodni post jer bi pao ko pokosen
Pao bih haman ko pokoseno seno, kad bih ukrstio argumente sa takvim kapacitetom. :-)
Mislis da je tu previse neznanja, pogresnih premisa, prevelike upale imana? Vjeruj da nije tako.
Ne vjerujem.
broj dva

#57 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by broj dva »

Menscini da bi IZ da ima monopol na Islam u BiH. Tipicno razmisljanje za nase krajeve...
Necu da ulazim u to ko su i sta su "paradzemati" ali sve dok su njihove aktivnosti u okviru zakona imaju pravo da rade sta zele, da se okupljaju kako zele, da se bogu mole kako zele i tumace Islam kako zele.
Makar Islam nema pape da utvrdi sta je "jedini ispravni Islam"...
oridjidji

#58 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

seln wrote:
oridjidji wrote:
Pao bih haman ko pokoseno seno, kad bih ukrstio argumente sa takvim kapacitetom. :-)
Mislis da je tu previse neznanja, pogresnih premisa, prevelike upale imana? Vjeruj da nije tako.
Ne vjerujem.
Znaci nastavljamo na temi na tom personalnom nivou "ti koji zvucis poput ateiste" i "ja kao takav kapacitet s kojim ne vrijedi raspravljati".

Ska problem. :thumbup:
seln

#59 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

broj dva wrote:Menscini da bi IZ da ima monopol na Islam u BiH. Tipicno razmisljanje za nase krajeve...
Necu da ulazim u to ko su i sta su "paradzemati" ali sve dok su njihove aktivnosti u okviru zakona imaju pravo da rade sta zele, da se okupljaju kako zele, da se bogu mole kako zele i tumace Islam kako zele.
Vrlo dobro. Onda je red da kazu da ne priznaju jurisdikciju IZ i da tako postede bosanske muslimane daljih belaja.
Neka fino i otvoreno kazu "ne priznajemo UZ, ni reisa, niti se drzimo bosanskog islama".
I neka se onda fino handre sa drzavom, policijom, MZ ili s kim vec.
broj dva

#60 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by broj dva »

seln wrote:
broj dva wrote:Menscini da bi IZ da ima monopol na Islam u BiH. Tipicno razmisljanje za nase krajeve...
Vrlo dobro. Onda je red da kazu da ne priznaju jurisdikciju IZ i da tako postede bosanske muslimane daljih belaja.
Neka fino i otvoreno kazu "ne priznajemo UZ, ni reisa, niti se drzimo bosanskog islama".
-----
To za IZ i reisa se apsolutno slazem. Ne mozes sjediti na dvije stolice, in or out.
A za to ko se drzi bosankog islama i sta je taj bosanski islam naspram obicnog Islama, to je vec malo teze pitanje.
seln

#61 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

oridjidji wrote:
seln wrote:
oridjidji wrote:
Ne vjerujem.
Znaci nastavljamo na temi na tom personalnom nivou "ti koji zvucis poput ateiste" i "ja kao takav kapacitet s kojim ne vrijedi raspravljati".

To je prilicno jeftina polemika, da ne kazem cisto ponavljanje onog sto sam ja rekao tebi.
Ti si mene nazvao ateistom, iako to ne mozes znati.
Ja sam, nakon sto sam procitao tvoj post (pun pogresnih cinjenica, neznanja, pretpostavki izvucenih ko zna odakle i sa dobrom dozom novokomponovanog islama) zakljucio da ne vrijedi gubiti vrijeme objasnjavajuci ti bilo sta.
Ako ti je do infantilnog napucavanja, nadji si nekog drugog. Ili jos bolje, nadji istomisljenike, pa zajedno pravdajte kozobrade.
Haris.ba

#62 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

Ne iskrivljujte priču.

Ponavljam, niko neće zabraniti da se neko moli kako hoće. Ali, šta je problem da se zna da li je neki džemat dozvoljen od strane IZ, ili ne? Ko ima problem sa time da IZ donosi pravila šta i kako u džematu - ne mora biti njen član.
Ali, onda i treba javno reći da nisi njen član, i da niko ne može prozivati IZ za ono što se dešava u paradžematu.

Ko hoće da prihvati da je IZ džemat u BiH, prihvata pravila kako je IZ uređena.

Ko neće da prihvati da je IZ džemat u BiH, nek bude izvan IZ, i snosi posljedice istoga.

Nije u BiH isto stanje ko u drugim zemljama Evrope. Pa se džamije dijele po nacionalnosti. IZ ima svoju historiju, nije nastala iz čista mira, bila je dok je još postojao halifa. Može se osporavati njegov halifat, ali i to treba reći javno.

P.S.
I šta je problem da se javno kaže na ovoj temi kad se piše, da li je neko član IZ, ili ne?
seln

#63 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

broj dva wrote:
seln wrote:
-----
To za IZ i reisa se apsolutno slazem. Ne mozes sjediti na dvije stolice, in or out.
A za to ko se drzi bosankog islama i sta je taj bosanski islam naspram obicnog Islama, to je vec malo teze pitanje.
"Sta je uopste islam" je vec najteze pitanje na svijetu, da ne ulazimo u finese.
Ipak, usudio bih se da kazem ovako: forma islama, razvijena kroz vijekove u specificnom okruzju i svojstvena bosanskim muslimanima, moze se s pravom nazvati "bosanski islam".
Unaprijed upozoravam one koji zele upadati s izjavama tipa "samo je jedan islam" da se manu corava posla. Ko nije slijep i ima pristup bar nekom stampanom ili elektronskom mediju moze se uvjeriti da je to plitka floskula na nivou prve godine mejtefa.
seln

#64 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

Haris.ba wrote:
Ne iskrivljujte priču.

Ponavljam, niko neće zabraniti da se neko moli kako hoće. Ali, šta je problem da se zna da li je neki džemat dozvoljen od strane IZ, ili ne? Ko ima problem sa time da IZ donosi pravila šta i kako u džematu - ne mora biti njen član.
Ali, onda i treba javno reći da nisi njen član, i da niko ne može prozivati IZ za ono što se dešava u paradžematu.

Ko neće da prihvati da je IZ džemat u BiH, nek bude izvan IZ, i snosi posljedice istoga.

Nije u BiH isto stanje ko u drugim zemljama Evrope. Pa se džamije dijele po nacionalnosti. IZ ima svoju historiju, nije nastala iz čista mira, bila je dok je još postojao halifa. Može se osporavati njegov halifat, ali i to treba reći javno.

P.S.
I šta je problem da se javno kaže na ovoj temi kad se piše, da li je neko član IZ, ili ne?
Eto, to je ono sto pokusavam reci: slobodno popij koliko hoces, ali se onda masi slajpika i plati sto si popio.
Ne moze neko raditi sta hoce i kako hoce, a kada dodje dupe do duvara pozivati se na IZ, jedinstvo umeta, folove - golove...
oridjidji

#65 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

seln wrote:
oridjidji wrote:
seln wrote: Ne vjerujem.

To je prilicno jeftina polemika, da ne kazem cisto ponavljanje onog sto sam ja rekao tebi.
Ti si mene nazvao ateistom, iako to ne mozes znati.
Ja sam, nakon sto sam procitao tvoj post (pun pogresnih cinjenica, neznanja, pretpostavki izvucenih ko zna odakle i sa dobrom dozom novokomponovanog islama) zakljucio da ne vrijedi gubiti vrijeme objasnjavajuci ti bilo sta.
Ako ti je do infantilnog napucavanja, nadji si nekog drugog. Ili jos bolje, nadji istomisljenike, pa zajedno pravdajte kozobrade.
Razliku u misljenju imamo. Nista novo.Postujem to tvoje pravo. Al dzaba kad ti je prica trula.

Ti si donjeo zakljucak da sam te nazvao takvim jer si ti spomenuo servirano kukavicje jaje IZBIH, a ja tebi na to rekao da ce biti prije da si ti kukavicje jaje ateizma jer si dao totalno neislamski komentar na temu. U drugom postu sam rekao da je to bila losa pretpostavka i izvinuo se iako i dalje tvrdim da se tvoje misljenje mnogo ne razlikuje od fobicnih misljenja nekog ateiste. Na isti nacin kako ja ne mogu znati sta si ti i ko si ti, ni ti ti ko sam ja, isto tako ni ti ne poznajes mnoge paradzematlije, niti ih mozes svrstati u taj kos kukavicjeg jajeta, niti na to imas pravo, upravo iz pomenutog razloga. Niti ti ikakav Islam ako ga imalo poznajes to dozvoljava.

Ti si zakljucio sta si zakljucio jer mislis da meni stvari nisu poznate. Kazem ti hajmo popricati na temu IZBiH konstruktivnije, pa da vidimo gdje je ona na vagi Islama, na isti nacin kako kriticki pricamo o selefijama ili siijama? Nemoguce je da je ona u svemu jedino upravu, a stanje muslimana u BiH otkad je nje nije bilo dobro. Bas se pitam zasto je to tako? Zasto danas kada imamo stvari skoro pa potaman, stanje muslimana nije dobro? Sta radi IZ BiH da promjeni to stanje? Mene zanima kakav je to tvoj stari Islam, kad meni spocitavas taj novokomponovani jer branim bradonje? Onaj sadrzan u 100-njak stranica Ilmihala Bilala Hasanovica kojeg postujem iznimno znog njegovoga truda? Nije ni takav jer i on covjeka uci da se ljepse ophodi prema ljudima koje ne poznaje, niti ikoga uci da se ikome ruga. Koji je to Islam koji ljude naziva kao sto ih ti nazivas kozobradima i dijeli im epitete? De me uputi na knjigu koja ti to dozvoljava? Kur`an? Hadis? Fikh? Daj mi jedno islamsko dijelo, ozbiljnog autora, koje ti to dozvoljava? Onda mi reci slobodno da grijesim.
oridjidji

#66 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Haris.ba wrote:
Ne iskrivljujte priču.

P.S.
Pa vidi islamska zajednica BiH funkcionise na principu clanarine. Kako cemo se tretirati svi mi koji klanjamo za imamima IZ BiH otkad je naseg zivota, a ne placamo clanarinu? Doduse, to se ionako placa koliko me sjecanje sluzi 20 maraka godisnje. Beneficija toga je biti clan iste, eventualno se ukljuciti u rad dzematskog odbora na poziv efendije i ucestvovati u nekoj odluci za dobro dzemata.Na kraju kad se budes kopao od te clanarine bi te trebali sahraniti, tako je bilo do rata. Mnogi ljudi danas nisu po principu placanja clanarine, clanovi IZ BiH, ali slijede IZ BiH. Ali da vratimo pricu na njen tok.

Pa godinama se zna da neki dzemati postoje paralelno uz IZ i to nije bio problem. Sada je Reis Kavazovic krenuo u obracun protiv istih. Ok je to, hajmo ih staviti pod jednak pravni okvir IZ, ali ne mozemo se praviti gluhi na to sta je te ljude otjeralo od IZ BiH u paradzemate i ne cuti i drugu stranu price. Naravno i meni samom smeta to napadanje sa minbera paradzemata na IZ BiH, ali i obratno. Ovdje sam prozivao puno prije mnogih forumasa po podrivanju IZ BiH Bosnica i Imamovica, od kojih su se udaljili mnoge druge selefije i ne samo po tome vec i po njihovome ekstremizmu.

IZ je zajednica svih bosanskih muslimana, pa i mnogih koji ne praktikuju hanefijski mesheb i ne slijede maturidijsku akidu, kako to vole reci sa minbera nasih dzamija nasi imami, stoga mora i ona nekada popustati radi dobrobiti muslimana, a ne samo to traziti od drugih.

Bas me zanima sta je poslejdica toga, ako nisi clan IZ BiH jer neplacanjem clanarine mnogi nisu na tome?

Ovakva IZ BiH ima svoj kontinuitet 135. godina, ali u tih 135. godina nesvjedoci mnogo snazi, koliko slabostima zajednice muslimana u BiH.
seln

#67 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

oridjidji wrote: Nemoguce je da je ona u svemu jedino upravu, a stanje muslimana u BiH otkad je nje nije bilo dobro. Bas se pitam zasto je to tako? Zasto danas kada imamo stvari skoro pa potaman, stanje muslimana nije dobro? Sta radi IZ BiH da promjeni to stanje? Mene zanima kakav je to tvoj stari Islam, kad meni spocitavas taj novokomponovani jer branim bradonje? Onaj sadrzan u 100-njak stranica Ilmihala Bilala Hasanovica kojeg postujem iznimno znog njegovoga truda? Nije ni takav jer i on covjeka uci da se ljepse ophodi prema ljudima koje ne poznaje, niti ikoga uci da se ikome ruga. Koji je to Islam koji ljude naziva kao sto ih ti nazivas kozobradima i dijeli im epitete? De me uputi na knjigu koja ti to dozvoljava? Kur`an? Hadis? Fikh? Daj mi jedno islamsko dijelo, ozbiljnog autora, koje ti to dozvoljava? Onda mi reci slobodno da grijesim.
Ako hoces diskusiju, samo mi nemoj agde, ziv bio. Dakle, laprdanje tipa "u kojem kitabu stoji to o kozobradima"....
Kao prvo, pitanje "ko je u pravu" u vezi jedne religije ili vjerske zajednice nije ni pravno ni empirijsko pitanje. Vjera, kao sto joj ime kaze, nije nesto sto se moze empirijski dokazati i tako utvrditi ko je u pravu. Svakome je ostavljeno da vjeruje kako hoce, tako da ovdje stvarno ne moramo lomiti koplja gadjajuci se ajetima i kitabima.
Haveru, nema smjesnije i cudnije vjere od Amisha, ali niko ih ne smatra antipaticnim ni napadnim, iako su konzervativni i nose brade slicne vehabijskim. Ljudi gledaju svoja posla, ne tjeraju nikog u suru, cak i vlastitoj djeca kada odrastu ostavljaju da izaberu hoce li pristupiti zajednici ili nece.
Nasuprot tome, imamo vehabije. Koje su odlike vehabija?
1. Nisu postojali u BiH prije rata i dolaska raznih emisara iz islamskog svijeta. Dakle, uvezeni su, da ne kazem oktroirani.
2. Sire svoje vidjenje islama misioniranjem. Zasto? Dosli su medju muslimane, odakle ta potreba da muslimane prevode na islam?
3. Mnogi su jako brzi sa osudama "kjafira", "munafika" i slicnih, misleci pri tome upravo na druge muslimane. Odakle im pravo da nekoga zovu kjafirom, ako to samo Allah zna?
4. Cak su i medju sobom posvadjani, tako da se vode brojni mali ratovi izmedju "sejhova" i "emira", kao i izmedju njihovih sljedbenika.
5. Organizovani su autoritativno, pri cemu autoritet ne dolazi od ilma ili ahlaka, vec po tome ko ima rigidniji stav.
6. Skoro sve poslijeratne belaje koji se vezuju za islam, napravili su upravo vehabije.
7. Medju njima se vrsi regrutacija u bezboznu, zlocinacku ISIS.
8. Organizovani su u zatvorene zajednice, koje prihvataju samo clanove, a zahtijevaju neku otvorenost od IZ.
9. Nazivaju druge pripadnike ummeta kjafirima, npr. siite, sto je 1/1 politicki stav Arabije i nema nikakve veze sa vjerom kao takvom.

Lista bi se mogla nastaviti do sutra. Za mene dovoljno.
A ti, ako zelis pisati uz vjetar za inat "kaurima", bujrum. Samo pazi da ne ostanes popisan.
Last edited by seln on 19/01/2016 22:20, edited 1 time in total.
seln

#68 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

oridjidji wrote:
Pa vidi islamska zajednica BiH funkcionise na principu clanarine. Kako cemo se tretirati svi mi koji klanjamo za imamima IZ BiH otkad je naseg zivota, a ne placamo clanarinu? Doduse, to se ionako placa koliko me sjecanje sluzi 20 maraka godisnje. Beneficija toga je biti clan iste, eventualno se ukljuciti u rad dzematskog odbora na poziv efendije i ucestvovati u nekoj odluci za dobro dzemata.Na kraju kad se budes kopao od te clanarine bi te trebali sahraniti, tako je bilo do rata. Mnogi ljudi danas nisu po principu placanja clanarine, clanovi IZ BiH, ali slijede IZ BiH. Ali da vratimo pricu na njen tok.

Pa godinama se zna da neki dzemati postoje paralelno uz IZ i to nije bio problem. Sada je Reis Kavazovic krenuo u obracun protiv istih. Ok je to, hajmo ih staviti pod jednak pravni okvir IZ, ali ne mozemo se praviti gluhi na to sta je te ljude otjeralo od IZ BiH u paradzemate i ne cuti i drugu stranu price. Naravno i meni samom smeta to napadanje sa minbera paradzemata na IZ BiH, ali i obratno. Ovdje sam prozivao puno prije mnogih forumasa po podrivanju IZ BiH Bosnica i Imamovica, od kojih su se udaljili mnoge druge selefije i ne samo po tome vec i po njihovome ekstremizmu.

IZ je zajednica svih bosanskih muslimana, pa i mnogih koji ne praktikuju hanefijski mesheb i ne slijede maturidijsku akidu, kako to vole reci sa minbera nasih dzamija nasi imami, stoga mora i ona nekada popustati radi dobrobiti muslimana, a ne samo to traziti od drugih.

Bas me zanima sta je poslejdica toga, ako nisi clan IZ BiH jer neplacanjem clanarine mnogi nisu na tome?

Ovakva IZ BiH ima svoj kontinuitet 135. godina, ali u tih 135. godina nesvjedoci mnogo snazi, koliko slabostima zajednice muslimana u BiH.
Za nekoga ko se toliko interesuje za islam, ima previse stvari koje ne znas. Cudno za nekoga rodjenog i odraslog u islamu.
Placanje clanarine za islamsku zajednicu (koja varira od mjesta do mjesta, ja placam 60 maraka) ima za cilj funkcionisanje struktura iste. Niti medrese zive od zraka, niti se imami i mualimi hrane travom. Dakle, clanarina je pogonsko gorivo za svaki vid organizovanja koji ide iznad dobrovoljnog rada.
Nikome se nece zabraniti pristup dzamiji ako ne placa clanarinu, niti ga neko moze "ispisati" iz islama. Takvima se mogu npr. uskratiti usluge koje pruza islamska zajednica, iako se i u takvim situacijama trazi neko solidarno rjesenje.
Postojanje pardzemata JESTE problem, jer stvara paralelne strukture, cija eventualna losa djela zlonamjerni mogu ( i to uglavnom i cine) pripisati IZBiH.
Te ljude niko nije protjerao iz zajednice, naprotiv, oni su aktivno vrbovani od strane vehabijskih emisara, ubjedjivanjem, odvajanjem od porodice i bliznjih, a u nekim slucajevima i novcem.
Kakav god bio rezultat ove IZ, ne zaboravi da je ta i takva IZ prezivjela tri drzavna sistema koji joj nisu bili naklonjeni ili su bili otvoreno neprijateljski. Sacuvali su islam u takvim okolnostima, zadrzali muslimane na okupu u Austrougarskoj, koja je bila kako-tako tolerantna, u Kraljevini koja je bila prilicno negativno neraspolozena i u komunizmu, koji je bio antiteza vjere (doduse za sve religije).
Lahko je biti mmu'min u privatnoj Arabiji, gdje ljude motkom gone na namaz. Probaj zadrzati ummet na okupu u okolnostima u kojim je djelovala IZBiH.
jao_situacije

#69 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

mujki je imao genijalnu hutbu o ovome
parafraziram nećemo mi pravila, nećemo mi institucija i forme
najbolje da svako sebi napravi vjersku zajednicu i u kući džemat
Towelie

#70 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Jao situacije.
salik79

#71 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

jao_situacije wrote:mujki je imao genijalnu hutbu o ovome
parafraziram nećemo mi pravila, nećemo mi institucija i forme
najbolje da svako sebi napravi vjersku zajednicu i u kući džemat

Mujki u svom stilu :mrgreen: GIGANT :thumbup: :bih:
oridjidji

#72 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

seln wrote:
oridjidji wrote: Nemoguce je da je ona u svemu jedino upravu, a stanje muslimana u BiH otkad je nje nije bilo dobro. Bas se pitam zasto je to tako? Zasto danas kada imamo stvari skoro pa potaman, stanje muslimana nije dobro? Sta radi IZ BiH da promjeni to stanje? Mene zanima kakav je to tvoj stari Islam, kad meni spocitavas taj novokomponovani jer branim bradonje? Onaj sadrzan u 100-njak stranica Ilmihala Bilala Hasanovica kojeg postujem iznimno znog njegovoga truda? Nije ni takav jer i on covjeka uci da se ljepse ophodi prema ljudima koje ne poznaje, niti ikoga uci da se ikome ruga. Koji je to Islam koji ljude naziva kao sto ih ti nazivas kozobradima i dijeli im epitete? De me uputi na knjigu koja ti to dozvoljava? Kur`an? Hadis? Fikh? Daj mi jedno islamsko dijelo, ozbiljnog autora, koje ti to dozvoljava? Onda mi reci slobodno da grijesim.
Ako hoces diskusiju, samo mi nemoj agde, ziv bio. Dakle, laprdanje tipa "u kojem kitabu stoji to o kozobradima"....
Kao prvo, pitanje "ko je u pravu" u vezi jedne religije ili vjerske zajednice nije ni pravno ni empirijsko pitanje. Vjera, kao sto joj ime kaze, nije nesto sto se moze empirijski dokazati i tako utvrditi ko je u pravu. Svakome je ostavljeno da vjeruje kako hoce, tako da ovdje stvarno ne moramo lomiti koplja gadjajuci se ajetima i kitabima.
Haveru, nema smjesnije i cudnije vjere od Amisha, ali niko ih ne smatra antipaticnim ni napadnim, iako su konzervativni i nose brade slicne vehabijskim. Ljudi gledaju svoja posla, ne tjeraju nikog u suru, cak i vlastitoj djeca kada odrastu ostavljaju da izaberu hoce li pristupiti zajednici ili nece.
Nasuprot tome, imamo vehabije. Koje su odlike vehabija?
1. Nisu postojali u BiH prije rata i dolaska raznih emisara iz islamskog svijeta. Dakle, uvezeni su, da ne kazem oktroirani.
2. Sire svoje vidjenje islama misioniranjem. Zasto? Dosli su medju muslimane, odakle ta potreba da muslimane prevode na islam?
3. Mnogi su jako brzi sa osudama "kjafira", "munafika" i slicnih, misleci pri tome upravo na druge muslimane. Odakle im pravo da nekoga zovu kjafirom, ako to samo Allah zna?
4. Cak su i medju sobom posvadjani, tako da se vode brojni mali ratovi izmedju "sejhova" i "emira", kao i izmedju njihovih sljedbenika.
5. Organizovani su autoritativno, pri cemu autoritet ne dolazi od ilma ili ahlaka, vec po tome ko ima rigidniji stav.
6. Skoro sve poslijeratne belaje koji se vezuju za islam, napravili su upravo vehabije.
7. Medju njima se vrsi regrutacija u bezboznu, zlocinacku ISIS.
8. Organizovani su u zatvorene zajednice, koje prihvataju samo clanove, a zahtijevaju neku otvorenost od IZ.
9. Nazivaju druge pripadnike ummeta kjafirima, npr. siite, sto je 1/1 politicki stav Arabije i nema nikakve veze sa vjerom kao takvom.

Lista bi se mogla nastaviti do sutra. Za mene dovoljno.
A ti, ako zelis pisati uz vjetar za inat "kaurima", bujrum. Samo pazi da ne ostanes popisan.
To je pitanje u tonu tvoje slatkorjecivosti koja je u osnovi pogresna, zato bi bilo bolje da spustimo loptu na zemlju, barem zbog onih ljudi koji nisu jednako agresivni kao oni koje svakodnevno spominjemo po njihovom radikalizmu i ekstremizmu i koji su skoncali negdje u Siriji ili Iraku ili po zatvorima, rade, žive i jednako poštuju ovu državu kao i mi, a takvih je vjeruj mi više nego onih zbog kojih lomimo koplja.

Pošto pričamo o Islamu kao vjeri, vjeri koja ima svoju metodologiju prihvačanja i odbacivanja dokaza, kao i svoj put po kojem se do danas održalo pravo te religije u više naličja, ali sve vode istome korijenu, ne može se reći da se sa aspekta toga prava ne može izvagati ko čini ispravne, a ko neispavne stvari, ko je u suri, a ko van nje. Zato ako neko kaže da slijedi nešto od te vjere, u osnovi kritizira se onim što od nje drži i onim što od nje propušta svojim dijelima. Nema potrebe zalaziti u gnoseologiju, spominjati njene grane, pricati o teoriji spoznaje i stvari komplikovati filozofijom i naukom. Nek svako vjeruje kako hoce, to je izbor pojedinca, kao i to sta ce govoriti i raditi, ali etika ophodjenja prema drugim ljudima postoji i u Islamu i mimo njega, tako da je to skup principa koji neko slijedi, a neko ostavlja. Ne moras se gadjati ajetima i kitabima da bi se odbranio od toga kada jesi ili nisi upravu.

Amishi su tek jedan radikalizam , koji se odlučio sam zatvoriti. Islam ne trazi od pojedinca zatvaranje. Islam kada se pojavio za Arape je bio radikalan za same Arape, ljudi su se zbog njega podijelili u tri skupine koje ga slijede i brane , one koji ga napadaju i ne slijede i one koji ga ne napadaju, ali i ne slijede, ali su se podijelili tek onda kada je Muhammedu a.s. naređeno da Islam javno obznani svome društvu, čime je naišao na otpor u svome društvu i dalje sve postaje historija koja traje do danas.

Što se tiće vehabija, vehabijama ili ti selefijama, drugi su dali to ime. Poznato je kako oni sebe nazivaju i na koji se pravno mesheb nadovezuju, ko su njihovi autoriteti u prošlosti i kakav je odnos prema pomenutima, kakve su njihove zasluge, kakve su njihove odlike, kakve su im mane i ako se toj temi pristupi malo objektivnije bez posmatranja stvari iz sektaških kutija, primjetićemo mnogo pozitivnih stvari, ne samo one negativne.

1. Pa ako je suditi po stvarima do rata, onda nista sto podsjeca na Vehabije nije postojalo, ni brada, ni kratkih tola, ni zareva jer je Tito od 1946. godine na komunisticki nacin uljudio ovdasnje muslimane. Slike i snimci samo Sarajeva iz toga perioda i ranije, upravo pokazuju suprotno. Mnoge bi ljude tada zbog tvrdoće svojih stavova, imidža, pa i Islama, danas nazvali Vehabijama.
2. Zato sto stanje zajednice nije dobro, to i corav vidi, ljudi klimaju na osnovama, padaju na njima, kazu "mi smo muslimani", a onda padnu na onome sto je kicma vjere (Iman, Islam, Ihsan) negirajuci to. Kada takvo stanje imas duznost je reci sta je ispravno, a sta nije i da se IZ BiH time bavila, prostora za misionarstvo drugih nebi bilo. Nije Islam nesto sto se nasljedjuje samo po sebi, vec nesto sto se vjeruje, zivi i pokazuje nasim djelima.
3. To brzo i kategorično dijeljenje etiketa drugim muslimanima, mi se ne sviđa i ko to cini njemu na cast, ne smatram to nicim dobrim. Međutim u Islamu postoji ono što je poznato ljudima, a to je vanjština zahir i ono što je skriveno ljudima batin. Ljudi ljudima sude prema vanjštini, konkretno na osnovu njihovih namjera koje obznane i dijela koja cine i kada neko pocini nesto sto nije od Islama ili zanegira nesto od Islama, nece sigurno biti promatran jednako kao i prije i njega ce ljudi stepenovati shodno tezini onoga sto je ucinio. Gore od toga je što se danas sudi ljudima na osnovu imidža i nečega što nisu učinili, pa se svi svlace u istu ravan, sto svakako nije normalno.
4. Nije to nista nepoznato. Postoje i unutar IZ BiH sukobi, samo se isti zbog okrilja institucije u kojoj su i ne mogu gađati zbog privrženosti svojim strujama i praviti raskol.
5. Djelimice tačno, djelimice netačno.
6. Razumljivo sto je to tako, nece nekog golobradog blekica povezati tek tako sa Islamom, pokusali su sa Nerdicem i ovim iz Rajlovca, pa na kraju kapak. Kako se razgalamise, tako i utihnuse kad shvatise da nemaju nista.
7. Rade li to svi? Ko radi nek ga drzava tretira shodno zakonima, ko ne radi i ne podrzava iste, nek ih ostavi na miru.
8. Ova crtica ima malo dublju pozadinu price. Nije ta prica bas crno bijela, ima i IZ BiH svoje krivice za to.
9. Pa slozio bih se sa tobom da svi unutar sunijskog islama siije ne nazivaju kjafirima, međutim što se pravimo čoravi na to da ima onih koji ih ne smatraju takvima, kao i onih koji prave klasifikaciju istih od onih koji su medju njima muslimani, do onih koji to nisu. Naravno necemo pricati o politici koja ima uplita svakako u mnoga verzinirana tumacenja islama, nisu ni drugi imuni od toga da druge nazivaju nemuslimanima.
ovo_mi_je_nick

#73 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ovo_mi_je_nick »

Najnoviji termin: Bosnjacki islam :lol:

To valjda ono ne pijem samo za ramazan. Za kurban bajram pravim kolace i rucak a ne koljem kurban (iako imam platu od milju)
Samo dzumu klanjam i to vecinom uz ramazan.
Dedo klanja, neko zakasnio na namaz a on se okrece da vidi ko ide i slicno....
Bosnjacki islam :lol: :D
ABH017

#74 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Istina je negdje između.
Niti se stanje muslimana u BiH može gledati samo kao poznavanje 100 strana Ilmihala, niti iko ima pravo da omalovažava našu kulturu i tradiciju, slijedeći arapsku, perzijsku ili tursku.
S druge strane treba priznati da smo malo zaostali po pitanju poznavanja nekih fikskih propisa, usljed društvenih uređenja u kojima je ta ista IZ ostala i opstala, u svom i na svom. Treba razgovarati, argumentovano, bez slijepog slijeđenja bilo kojeg pravca, uvijek imajući na umu Kur'anski imperativ "čvrsto se držite Allahovog užeta i nikako se ne razjedinjujte".
oridjidji

#75 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

seln wrote:
Za nekoga ko se toliko interesuje za islam, ima previse stvari koje ne znas. Cudno za nekoga rodjenog i odraslog u islamu.
Placanje clanarine za islamsku zajednicu (koja varira od mjesta do mjesta, ja placam 60 maraka) ima za cilj funkcionisanje struktura iste. Niti medrese zive od zraka, niti se imami i mualimi hrane travom. Dakle, clanarina je pogonsko gorivo za svaki vid organizovanja koji ide iznad dobrovoljnog rada.
Nikome se nece zabraniti pristup dzamiji ako ne placa clanarinu, niti ga neko moze "ispisati" iz islama. Takvima se mogu npr. uskratiti usluge koje pruza islamska zajednica, iako se i u takvim situacijama trazi neko solidarno rjesenje.
Postojanje pardzemata JESTE problem, jer stvara paralelne strukture, cija eventualna losa djela zlonamjerni mogu ( i to uglavnom i cine) pripisati IZBiH.
Te ljude niko nije protjerao iz zajednice, naprotiv, oni su aktivno vrbovani od strane vehabijskih emisara, ubjedjivanjem, odvajanjem od porodice i bliznjih, a u nekim slucajevima i novcem.
Kakav god bio rezultat ove IZ, ne zaboravi da je ta i takva IZ prezivjela tri drzavna sistema koji joj nisu bili naklonjeni ili su bili otvoreno neprijateljski. Sacuvali su islam u takvim okolnostima, zadrzali muslimane na okupu u Austrougarskoj, koja je bila kako-tako tolerantna, u Kraljevini koja je bila prilicno negativno neraspolozena i u komunizmu, koji je bio antiteza vjere (doduse za sve religije).
Lahko je biti mmu'min u privatnoj Arabiji, gdje ljude motkom gone na namaz. Probaj zadrzati ummet na okupu u okolnostima u kojim je djelovala IZBiH.
Slobodno reci sta mi je nepoznato?

Seln, znamo cemu clanarina IZ BiH sluzi, nije ona tu samo da pokrpi troskove zajednice, vec i da evidentira clanstvo. Ako je suditi po masovnosti clanarine i tome koliko ona pokriva troskove IZ BiH, tesko bi do zelene grane stigla samo clanarinom. Pravo je pitanje koliko se pita jedan takav clan IZ BiH u njenome funkcionisanju i koliko ucestvuje u izgradnji iste i sta je beneficija toga clanstva? Eto ti si clan pa mi reci, ja nisam iako slijedim istu. Nisam ni rekao da neplacanje clanarine nekoga ispisuje iz Islama i da IZ pred ljudima zakljucavati dzamije zbog neplacanja iste.

Paradzemati su se pravili nakon rata, kada IZ BiH nije imala snagu koju ima sada najcesce u ruralnim sredinama, gdje imami IZBiH bas i nisu pokazali mudrost i fleksibilnost, vec brate rog u rog sa istima, pa sada imamo rezultate toga. To jeste bio problem, ali ne tako velik problem koji je alarmirao zajednicu muslimana u BiH kao danas, iako broj tih ljudi nije omasovio mnogo u odnosu na prije, iako su iu periodu do danas, neki medju njima (Bosnic i Imamovic) bili zagovornici stvaranja paralelnih vjerskih institucija, hvala ostalim selefijama koji nisu nasjeli na tu pricu, pa su ostali privrzeni IZ BiH, zbog toga zelje da se stvore paralelne vjerske institucije nikada nisu ostvarene jer su isti napadali takve ideje. Necu govoriti kako su stranacki mediji takve stvari koristili za politicko motivirano obracunavanje sa svojim politickim protivnicima.

IZ BiH je imala nacina da se ogradi od onoga sto su proizvodili paradzemati njihovim egzistiranjem, kad ih ugase i ako ih ugase, to nece moci sve ce pasti na njena pleca i na jarm onih muslimana koji IZ BiH prate i sada nad se sve to dotice, kasnije moze biti gore, na kraju niko ne daje garanciju da li ce IZ BiH prezivjeti te buduce pritiske ili dali ce ili nece prsnuti u komade jer pritisak koji pravi sada upravo moze rezultirati stvaranjem paralelnih zajednica koje jednako funkcionisu pred zakonom, a tu nastaje puno veci problem koji nas moze povuci u vece probleme i to nije problem samo selefijske zajednice koja je na udaru IZ BiH, vec i onih drugih koji se sire perifidnije u BiH, a isto tako mogu donjeti mnogo nevolja bosanskim muslimanima jer sama IZ BiH unutar sebe ima svoje struje koje su naklonjene razlicitim oblicima tumacenja Islama koje sutra kada se stvore paralelne institucije mogu preci njima.

Meni nije nepoznata prica o njihovome odvajanju i neodvajanju. Poprlicno su mi poznati i oni koji su se odvojili i oni koji zive u skladu sa ostalim muslimanima, ovih drugih puno vise znam i zaista ih nebi odvajao od ostalih muslimana jer ne zasluzuju takav tretman. Nisu ni vrbovani, ni na tudjoj sisi, vec na onome sto sami zarade.

IZ BiH slijedim i cijenim, niti umanjujem njenu ulogu i naslijedje kroz historiju, te nacin na koji je sacuvala zajednicu muslimana na okupu, samo sam misljenja da ona nije sveto slovo i da i ona treba nekada biti meta kritike, ne one koja je napada bezrazlozno za sve lose sto se desava u BiH muslimanima i tovari joj sto jeste i nije, vec zbog onoga sto cini lose ili zbog dobra koje propusta da ucini. Nadam se da ce Reis Kavazovic kojeg smatram za izuzetno mudrog, dobrog covjeka i vođu IZ BiH ovo iznjeti na najbolji moguci nacin iako je izabrao tezi nacin borbe protiv paradzemata.

Sada zivimo u demokratiji, a ona je uspijela razoriti i tvrdje tvorevine od IZ BiH. Zato nam treba opreza. Slazem se s ovim da nije isto biti mu`min u privatnoj Arabiji, niti da je isto zajednicu sacuvati ovdje i tamo.
Post Reply