Ma zajebi tu teoriju, nema koristi, nismo mi ni d od demokratskog društva. Mi smo skupina primitivaca naučenih na "vezanje konja" i zadovoljenje bačenim mrvicama.KIseljak12 wrote:Protesti za sta, odnosno protiv cega?
Ako hocete da mijenjate sistem, promijenite sebe i krenite od svoje mjesne zajednice.
Kako organizovati proteste po zakonu?
-
calculator
#51 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
-
KIseljak12
#52 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Poodavno sam izgubio nadu u skoriji razvoj demokratskog drustva, ali se mora poceti od necega. Ja sam dao svoj prijedlog koji je u interesu buducnosti ove zemlje i njenih ljudi, koji nije ni na koji nacin obojen, samo se trazi provodjenje postojeceg zakona. Ko god ne podrzava ovaj prijedlog taj rusi ovu zemlju i potkopava je.calculator wrote:Ma zajebi tu teoriju, nema koristi, nismo mi ni d od demokratskog društva. Mi smo skupina primitivaca naučenih na "vezanje konja" i zadovoljenje bačenim mrvicama.KIseljak12 wrote:Protesti za sta, odnosno protiv cega?
Ako hocete da mijenjate sistem, promijenite sebe i krenite od svoje mjesne zajednice.
-
calculator
#53 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
KIseljak12 wrote:Protesti za sta, odnosno protiv cega?
calculator wrote:Ma zajebi tu teoriju, nema koristi, nismo mi ni d od demokratskog društva. Mi smo skupina primitivaca naučenih na "vezanje konja" i zadovoljenje bačenim mrvicama.
U nas, da je pravosuđe nezavisno, nekorumpirano, profesionalno i društveno odgovorno, ne bi bilo potrebe za protestima. Pravosuđe nam je generator svih državnih i društvenih problema. Ako ćemo nešto mijenjati, mijenjajmo odgovornost pravosuđa!KIseljak12 wrote:Poodavno sam izgubio nadu u skoriji razvoj demokratskog drustva, ali se mora poceti od necega. Ja sam dao svoj prijedlog koji je u interesu buducnosti ove zemlje i njenih ljudi, koji nije ni na koji nacin obojen, samo se trazi provodjenje postojeceg zakona. Ko god ne podrzava ovaj prijedlog taj rusi ovu zemlju i potkopava je.
-
KIseljak12
#54 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Svjestan sam ja toga, ali nisam pametan da ponudim rjesenje koje ce stati u kraj problemu pravosudja.calculator wrote:KIseljak12 wrote:Protesti za sta, odnosno protiv cega?
Ako hocete da mijenjate sistem, promijenite sebe i krenite od svoje mjesne zajednice.calculator wrote:Ma zajebi tu teoriju, nema koristi, nismo mi ni d od demokratskog društva. Mi smo skupina primitivaca naučenih na "vezanje konja" i zadovoljenje bačenim mrvicama.U nas, da je pravosuđe nezavisno, nekorumpirano, profesionalno i društveno odgovorno, ne bi bilo potrebe za protestima. Pravosuđe nam je generator svih državnih i društvenih problema. Ako ćemo nešto mijenjati, mijenjajmo odgovornost pravosuđa!KIseljak12 wrote:Poodavno sam izgubio nadu u skoriji razvoj demokratskog drustva, ali se mora poceti od necega. Ja sam dao svoj prijedlog koji je u interesu buducnosti ove zemlje i njenih ljudi, koji nije ni na koji nacin obojen, samo se trazi provodjenje postojeceg zakona. Ko god ne podrzava ovaj prijedlog taj rusi ovu zemlju i potkopava je.
Zato pozivam gradjane ove drzave da pocnu vrsiti pritisak na pravosudje i policiju da se maloljetnicima onemoguci kupovina cigareta, alkohola i kladjenje.
Ako uspiju u tom naumu, bice ohrabreni postignutim i eventualno krenuti u ostvarivanje vecih zahtjeva.
Iako sam nisam pripadnik nijedne vjerske zajednice, mislim da bi i one trebale pruziti podrsku ovim zahtjevima, jer stalno govore o stetnosti i borbi protiv poroka, pa nek na taj nacin daju svoj doprinos.
P.S. Jasno mi je da nece podrzati svi oni roditelji koji djecu salju po cigare/pivu/kladionicu. Njima nek je na obraz to sto rade od svoje djece, ali i od ove drzave. Ako im je to problem (da se zakon provodi), onda nemaju nikakvo pravo da se zale na stanje u zemlji jer i sami tome doprinose.
-
lijepa u dusi
#55 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
-
KIseljak12
#56 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
I onda dodje Halid mjesto Halida. Sjasi Kurta da uzjase Murta.lijepa u dusi wrote:Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
Ako cemo nesto vec revolucijom rjesavati, onda je to temeljita promjena sistema. Druga varijanta je postepeno mijenjanje sistema nenasilnim putem.
Uzmimo za primjer SAD, nisu svi crnci siromasni, niti svi bijelci bogati, ali je prvobitni sistem napravljen za bijelce u vrijeme dok se crnci nisu ni smatrali ljudima. Zatim, zbog interesa industrijskih magnata, biva izglasana zabrana ropstva. Od tada crnci pokusavaju da izmjene sistem, da bi ostvarili jednaka prava i prilike u zivotu kao bijelci.
Nas sistem je od pocetka (Dejtona) osmisljen kao sistem za nacije/narode/plemena koji "nenacionalna" prava (na rad, na sigurnost, itd.) ostvaruju preko rodjackih, klanovskih veza. Ovi ostali, ima ih raznih, i konstitutivnih i nekonstitutivnih, ateista i vjernika, siromasnih i manje siromasnih, pa i dobrostojecih treba da se bore za izmjene sistema kako bi ovo postala drzava gdje ce nam djeca imati jednake prilike u zivotu.
-
lijepa u dusi
#57 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Ja bih dala svom mudrom nepismenom komsiji koji je seljak-zemljoradnik da nam vodi drzavu, haman po diktaturi. Rezi kud sam najtanja ako ne bi procvjetala drzava.KIseljak12 wrote:I onda dodje Halid mjesto Halida. Sjasi Kurta da uzjase Murta.lijepa u dusi wrote:Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
Ako cemo nesto vec revolucijom rjesavati, onda je to temeljita promjena sistema. Druga varijanta je postepeno mijenjanje sistema nenasilnim putem.
Uzmimo za primjer SAD, nisu svi crnci siromasni, niti svi bijelci bogati, ali je prvobitni sistem napravljen za bijelce u vrijeme dok se crnci nisu ni smatrali ljudima. Zatim, zbog interesa industrijskih magnata, biva izglasana zabrana ropstva. Od tada crnci pokusavaju da izmjene sistem, da bi ostvarili jednaka prava i prilike u zivotu kao bijelci.
Nas sistem je od pocetka (Dejtona) osmisljen kao sistem za nacije/narode/plemena koji "nenacionalna" prava (na rad, na sigurnost, itd.) ostvaruju preko rodjackih, klanovskih veza. Ovi ostali, ima ih raznih, i konstitutivnih i nekonstitutivnih, ateista i vjernika, siromasnih i manje siromasnih, pa i dobrostojecih treba da se bore za izmjene sistema kako bi ovo postala drzava gdje ce nam djeca imati jednake prilike u zivotu.
-
KIseljak12
#58 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Nisam nostalgicar, al vec smo imali bravara. Misljenja su podijeljena, on je kontroverzna tema i dan-danas. Ipak sam siguran da bi i jedan i drugi bolje radili svoj posao nego ovi danas.lijepa u dusi wrote:Ja bih dala svom mudrom nepismenom komsiji koji je seljak-zemljoradnik da nam vodi drzavu, haman po diktaturi. Rezi kud sam najtanja ako ne bi procvjetala drzava.KIseljak12 wrote:I onda dodje Halid mjesto Halida. Sjasi Kurta da uzjase Murta.lijepa u dusi wrote:Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
-
Hakiz
#59 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Pa, to je tačno. Pogledaj primjer Če Gevare i Kastra. Kada je zvršila revolucija na Kubi, Če Gevara je idealistički išao dalje oslobađati Južnu Ameriku i ubrzo završio ubijen. Kastro je ostao na Kubi i postao diktator umjesto diktatora i živio dugo.lijepa u dusi wrote:@hakiz
Hvala za pp![]()
Matzane, zasto? Zato jer, kako mi jedna forumasica rece, samo budale ginu za ideale?
Kada revolucionari pobijede, vođe revolucije treba pobiti. U suprotnom će oni upropastiti sve. To je u ljudskoj prirodi. Ljudi kada postanu vlast ili žele sebi što je više moguće materijalnog, ili se izgube u iluziji da su oni bogomdani spasitelji i da niko umjesto njih ne može dovesti narod do konačnog cilja, boljeg sutra. I da je sve što urade, a najčešće rade zlodjela, neophodno da bi se to bolje sutra ostvarilo. Ali u oba slučaja postanu problem.
Vođe Američke revolucije su postali bogati, Francuske i komunističkih su postali diktatori.
To je razlog što sam ja izgubio svaku nadu da će bilo kakvi protesti ovdje ostvariti boljitak za sve. I ti kada bi sutra organizovala te proteste, i ako bi ti portesti urodili plodom, i kada bi nakon uspješnih protesta i ti dobila kakav-takav uticaj i makar malu moć, i ti bi to iskoristila za svoju ličnu korist. Jer, zaboga, treba naplatiti krv, znoj i suze.
Nije ovo ništa protiv tebe, to je ljudska priroda, najvjerovatnije bih i ja uradio isto.
-
Hakiz
#60 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
To je to.calculator wrote: U nas, da je pravosuđe nezavisno, nekorumpirano, profesionalno i društveno odgovorno, ne bi bilo potrebe za protestima. Pravosuđe nam je generator svih državnih i društvenih problema. Ako ćemo nešto mijenjati, mijenjajmo odgovornost pravosuđa!
Ali, kako bi riješio problelm kada nezavisno, nekorumpirano i pošteno pravosuđe nekoga osudi, ali policija pod uticajem neće to da izvrši? Jer, ako neko neće doći osuđeniku, staviti mu lisice na ruke, odvesti u zatvor i tamo ga držati dok ne odsluži kaznu, džaba ti sve presude.
I tako, organizuješ ti proteste, ideš rušiti vlast ili sistem jer te izgladnjuje, a tamo isto tako potlačeni i gladni policajac štiti taj sistem od tebe. Jer, zaboga, on se ne petlja u politiku, on samo radi svoj posao.
-
Hakiz
#61 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Protesti zbog JMBG nisu ni na koji način ugrožavali poziciju ili bogatsvo vladara. To je osnovni razlog zašto policiji nije rečeno da "postupi po naređenju".nadžak wrote:De ba Njanjavi odvadi malo. Lupaš protiv policije generalno ko da je gestapo.
Pitaj malo ove ljude koji su bili na protestima zbog JMBG kako se policija ponašala. Čuj fašisti.
-
lijepa u dusi
#62 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Vidis, grijesis. Ja opet mislimda postoji razlika izmedju vodje i diktatora. Vodja sluzi kao primjer svima, e nama takav insan treba. Iskreno, kad bih znala da ce se sprovesti u djelo i da ce krenuti nabolje, da ce se drzava preporodit i ostat u zlatnom dobu 100 godina, ne bi mi sekunde bilo zao ni glavu izgubit. Al' jebo mene, ja sam toliko nebitna i nevazna. Kao i ostali obicni smrtnici, iako smo u vecini. Samo mi nije jasno kako ne shvataju da narodu tako malo treba da bude sretan i zadovoljan, samim tim obezbjedjuju sebi duzi ostanak na vlasti, jednako dobar zivot kao i sada. Ne kontam, zar Bakir nije bio na babinoj dzenazi? Nije vidio da mu je babo ukopan u bijelim cefinima, bez icega u rukama ili dzepovima, nista sa sobom ponio nije? Nije svjestan da nece ni on ponijeti, a Boga mi godine ga ne maze, poprilicno je ostario? Sve sto ostane iza njega i vise je nego dovoljno ne za dobar zivot, nego za ispunjenje svih zelja i zeljica. I kad kazem Bakir, mislim na sve njih koje nije sramota ceskat jajca za 5 milja mjesecno.
-
Hakiz
#63 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Vidiš, ljudi koji su 1960-ih imali oko 20 godina, bili hipici, sloboda, ljubav, humanost, ekologija itd, ti isti ljudi su 1980-ih u svojim 40-im i 50-im postajali yuppiei, CEO multinacionalnih korporacija, i počeli ekonomski i politički sistem koji je doveo do ovoga u čemu danas živimo (urušavanje socijalne države, ljudskih prava, 1% naspram 99%, uzmi sve šta možeš jer to imaš pravo itd). Ima poslovica koja kaže jebo čovjeka koji u svojim 20-im nije bio idealist i revolucionar, i jebo čovjeka koji je to u svojim 50-im ostao.lijepa u dusi wrote:Vidis, grijesis. Ja opet mislimda postoji razlika izmedju vodje i diktatora. Vodja sluzi kao primjer svima, e nama takav insan treba. Iskreno, kad bih znala da ce se sprovesti u djelo i da ce krenuti nabolje, da ce se drzava preporodit i ostat u zlatnom dobu 100 godina, ne bi mi sekunde bilo zao ni glavu izgubit. Al' jebo mene, ja sam toliko nebitna i nevazna. Kao i ostali obicni smrtnici, iako smo u vecini. Samo mi nije jasno kako ne shvataju da narodu tako malo treba da bude sretan i zadovoljan, samim tim obezbjedjuju sebi duzi ostanak na vlasti, jednako dobar zivot kao i sada. Ne kontam, zar Bakir nije bio na babinoj dzenazi? Nije vidio da mu je babo ukopan u bijelim cefinima, bez icega u rukama ili dzepovima, nista sa sobom ponio nije? Nije svjestan da nece ni on ponijeti, a Boga mi godine ga ne maze, poprilicno je ostario? Sve sto ostane iza njega i vise je nego dovoljno ne za dobar zivot, nego za ispunjenje svih zelja i zeljica. I kad kazem Bakir, mislim na sve njih koje nije sramota ceskat jajca za 5 milja mjesecno.
Ne brine Bakire kako će biti ukopani, nego koliko dobro će se provesti dok ih ne ukopaju. A stepen moći oni ne mjere po tome koliko su ljudima popravili živote. Oni jednostavno nemaju dio mozga koji to razmišljanje omogućava.
Kažu da ljude u najbogatijim i najsretnijim zemljama ne interesuje ko su im političke vođe. Zamisli ove naše da ih ljudi ne prepoznaju. Čemu im onda moć služi?
-
oridjidji
#64 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Prvo stvoriti nacin da se animiraju siroke narodne mase kroz kremu drustva, ne ovu postojecu elitu, nego elitu koja ovim stanjem nije zadovoljna, na ovo ne mislim na politicare koji su na vlasti i zadovoljni su poretkom, vec kroz sve one koji mogu biti i dio vlasti ali su nezadovoljni postojecim stanjem pa su opozicija i kriticari vlasti radi toga za rad opce drustvene koristi, onda na njih trebaju nalijegati svi slojevi drustva, ali prije svega oni cija rijec dopire do ljudi, a to su istaknuti clanovi drustva, cija rijec moze doprijeti do svijesti pojedinaca jer su u drustvu prepoznati kao dobri, posteni i pametni ljudi. Kada su ljudi izvarani kao kod nas, samo takvima moze se vjerovati. Ne moze se u drustvu u kojem fakultetski profesori sute i priklanjaju se interesima stranaka stasati garda studenata koji bi mjenjali stanje svoga drustva ka nekim boljim idealima, vrijednostima, kad se uce podanistvu, isto tako ne moze se pomaci prava radnika ka boljem, kada u sindikatu sjede stranacki ljudi koji rade za sebe, a svjesno nece da poprave stanje radnika, isto tako koji ce privatnici uticati na pomicanje nekih osnovnih zakona koji bi pridonjeli afirmisanju ekonomije ka boljim trendovima i olaksali njima jos vise poslovanje ili uloziti protest kada im zakoni lome kicmu , isto tako je i sa svima ostalima u nizu, da ne govorim o medijima koji kad se napravi protest, od toga naprave huliganski skup, ono ko su oni da razvaljuju drzavu, pa gospodo draga to je revolt nezadovoljne mase koja je nemocna i nema brojnost, a kad bi se prvi put desilo da u Sarajevu se skupi 200 000 ljudi ispred nekog od parlamenta, za tim nebi bilo ni potrebe i policajci bi morali palice oboriti... Kod nas koliko je naopako stanje u drzavi da mogu u svoje bi stranke vrbovali i najvece zvjezde glumce, pjevace, novinare sportiste, ovako samo uspijevaju u vrbovanju onih propalih... Oko cega kod nas ljudi mogu da se okupe i oko koga? Jednostavno ljudi moraju prepoznati dobro i sigurnost da bi krenuli za njim, konkretna dijela, drugacije jok. Mi ko Minjonsi u potrazi za najvecim vodjom zlikovcem , prije ce oni do njega nego mi do nekoga ko ce nas predvoditi...
Vraticu se na posljednju revoluciju na Balkanu, obaranje Milosevica, Đinđić je na katedri svoga fakulteta govorio o manama drustva, pokusavao animirati studente protiv sebe, nikada strana totalitarizmu, ucio ih biti politicki aktivnima, kako biti politicar, pravio ih ljudima koji trebaju znati presjeci i reci ne i onda kada mnogi nisu njima strana jer se samo tako mogu braniti i odbraniti ideali. Kada se desila krađa na izborima 1996. godine u Srbiji, građanske i studentske proteste su animirali on i Drašković. Kod nas studenti izađu sa pištaljkama i tarabucima, njih 10 pred OHR i pokusavaju da protestvuju protiv aparthejda u RS zbog skole iz Konjevic Polja i nemogucnosti djaka da uce po bosanskom programu i bosanski jezik i sta se tu moze promjeniti? Realno.
Bio sam na dosta protesta, NVO se razbahati parolama preko dana, a navece cuga, zajebancija, trebe, gudra i satro BEBOREVOLUCIJA. Mislim koga mi zajebavamo, kome je ta beba koja je umrla zbog JMB bila bitna? Ko ozbiljan tako protestvuje. Kod nas najbolji protesti su bili ovi februarski, napokon nesto sto je licilo da ima glavu i rep, moglo je biti bolje da ih je raja ispratila. Nazalost na ulice su izasli mnogi, ali ne u dovoljnom broju, cim se poslje Kirbas mogao sprdati na racun broja protestanata i reci sto vi protestvujete, gdje su ostali nezadovoljnici, to znaci da ni kao takvi nisu mogli donjeti promjene. Svu zaludnost tih protesta su pokazali oni plenumi, bez vodje, bez strategije, bez reda i plana, bez icega cime bi se moglo krenuti ka necemu bolje, ni da se kakva stranka, poret izrodi nesto, ime neko, jok... Sve ostalo isto, a raja iskihala posteno.
Nazalost, ako ikada budemo krenuli ka teznji da nam bude bolje, onda se potrudimo da na nesto licimo, do tad samo mozemo glabati obje rucke. GLOC GLOC.
Vraticu se na posljednju revoluciju na Balkanu, obaranje Milosevica, Đinđić je na katedri svoga fakulteta govorio o manama drustva, pokusavao animirati studente protiv sebe, nikada strana totalitarizmu, ucio ih biti politicki aktivnima, kako biti politicar, pravio ih ljudima koji trebaju znati presjeci i reci ne i onda kada mnogi nisu njima strana jer se samo tako mogu braniti i odbraniti ideali. Kada se desila krađa na izborima 1996. godine u Srbiji, građanske i studentske proteste su animirali on i Drašković. Kod nas studenti izađu sa pištaljkama i tarabucima, njih 10 pred OHR i pokusavaju da protestvuju protiv aparthejda u RS zbog skole iz Konjevic Polja i nemogucnosti djaka da uce po bosanskom programu i bosanski jezik i sta se tu moze promjeniti? Realno.
Bio sam na dosta protesta, NVO se razbahati parolama preko dana, a navece cuga, zajebancija, trebe, gudra i satro BEBOREVOLUCIJA. Mislim koga mi zajebavamo, kome je ta beba koja je umrla zbog JMB bila bitna? Ko ozbiljan tako protestvuje. Kod nas najbolji protesti su bili ovi februarski, napokon nesto sto je licilo da ima glavu i rep, moglo je biti bolje da ih je raja ispratila. Nazalost na ulice su izasli mnogi, ali ne u dovoljnom broju, cim se poslje Kirbas mogao sprdati na racun broja protestanata i reci sto vi protestvujete, gdje su ostali nezadovoljnici, to znaci da ni kao takvi nisu mogli donjeti promjene. Svu zaludnost tih protesta su pokazali oni plenumi, bez vodje, bez strategije, bez reda i plana, bez icega cime bi se moglo krenuti ka necemu bolje, ni da se kakva stranka, poret izrodi nesto, ime neko, jok... Sve ostalo isto, a raja iskihala posteno.
Nazalost, ako ikada budemo krenuli ka teznji da nam bude bolje, onda se potrudimo da na nesto licimo, do tad samo mozemo glabati obje rucke. GLOC GLOC.
-
oridjidji
#65 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Bakir bi bio mizerna pojava da nije presjedovanja SDA strankom, cak nebi ni imao tu tezinu iako je Alijino dijete, niti taj uticaj koji ima, bio bi ko Komšić prdimahovina i ubleha, iako su obojica poprilicno posteni u odnosu na druge, što je i bio u svom prvom mandatu, kada SDA nije ostvarila ovaj izborni rezultat. Međutim samo ta stranka ima mnogo jakih ljudi koji po uticaju unutar stranke, kao elementi iz sijene stvaraju svoja carstva, iako nisu istureni ispred stranke kao Bakir. On je posten kakvih je u SDA bilo i ima i danas. Recimo Sajo Oručević je tek jedno ime u tome lancu koji je bio u SDA i sad nije tu, on više ne zna ni šta ima od imovine, koliko me sjecanje sluzi njegova je TV1. Da je ozbiljniji u našoj politici i da BiH kani privatizovati Federalnu ili BHT, mislim da bi bio kadar da ih kupi i odrzava i gradi jednu jaku politicku karijeru ali ocito je da to ne zeli, ostace samo upamcen ko mostarski Al Kapone koji zgrce gdje god moze. Kao sto rekoh lik ne zna sta ima i sta kroz politiku nije stekao. Jedno zanimljivo je ime unutar te stranke Bakir Alispahic, vlasnik novinske agencije Patria, nije velika kao njegov AC Quattro, ali ima se i moze se, pa se i takve stvari prave, citava ta jedna garnitura ljudi povezanih sa AID-om, ne zna sta ce sa parama. I gle cuda njima zakuca opet na vrata stari igrac SDA i AID Irfan Ljevakovic da ih kupi o cemu na kraju su i pisali. Svi oni su najcesce na rubu spiska suosnivaca SDA ili clanova stranke, koji se bas ne isticu u prvi plan. Svi neka struja u SDA i poprilicno dobri poznanici. TO je najzanimljivija stranka definitivno, uso Babo prije rata u SDA uvuko Delimustafica, imao bliske biznis veze sa Muhamedom Cengicem, onda tu je naravno Alija, ali oko njega je tu drugi Cengic, tj. Hasan, Edhem Bicakcic, Behmeni, Veladzici i td, ta neka svita iz sarajevskog procesa, koja se bogatila kasnije, da bi onda dosli ovi Aidovci, poput Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica, Asafa Becirevica i dr i tako nizom do danas.lijepa u dusi wrote:Vidis, grijesis. Ja opet mislimda postoji razlika izmedju vodje i diktatora. Vodja sluzi kao primjer svima, e nama takav insan treba. Iskreno, kad bih znala da ce se sprovesti u djelo i da ce krenuti nabolje, da ce se drzava preporodit i ostat u zlatnom dobu 100 godina, ne bi mi sekunde bilo zao ni glavu izgubit. Al' jebo mene, ja sam toliko nebitna i nevazna. Kao i ostali obicni smrtnici, iako smo u vecini. Samo mi nije jasno kako ne shvataju da narodu tako malo treba da bude sretan i zadovoljan, samim tim obezbjedjuju sebi duzi ostanak na vlasti, jednako dobar zivot kao i sada. Ne kontam, zar Bakir nije bio na babinoj dzenazi? Nije vidio da mu je babo ukopan u bijelim cefinima, bez icega u rukama ili dzepovima, nista sa sobom ponio nije? Nije svjestan da nece ni on ponijeti, a Boga mi godine ga ne maze, poprilicno je ostario? Sve sto ostane iza njega i vise je nego dovoljno ne za dobar zivot, nego za ispunjenje svih zelja i zeljica. I kad kazem Bakir, mislim na sve njih koje nije sramota ceskat jajca za 5 milja mjesecno.
Dobro bi bilo kad bi se neko potrudio da napravi to stablo, do ovih novih generacija uvaljenih u afere poput Brankovica i Dzaferovica.
Bakir samo od babovine ima dosta za zivot, a od aktivnog politickog zivota previse, cak i bez potrebe da gura ruke dublje u sistem i isforsira privredni kriminal, kad neko kaze da su Bakirovi Šiti i BBI dodje mi da se smijem, zena mu je politikom postala direktorica KCUS-a, kcerka im vrti sa fabcatom marketing, privatluk, a ovi danas oko njega poput Zvizdica koji je u nasem dzematu iftarima nastojao kupiti simpatije, Zukica, Sarajlica, Campare, Novalica, stariji akteri smatraju nesposobnima, smjesnima, a i sami su dosta koristi izvukli iz sistema za sebe.Najaci mi je Zuka i ono njegovo pricanje za Zikom. Krema stranke sa kremom kriminala, prvi nikad ni mrko pogledan, a drugi 40-tku guli jer je Lakija malo prenjelo. Na kraju da mu nije te babine zaostavstine, tesko da bi i po cemu bio cijenjen. Upravo on cijedi posljednje kapi od imidza koji mu je babo nosio.
-
lijepa u dusi
#66 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
Imam priliku ici odavdje i lomim se vec dugo da li da to iskoristim ili da ostanem da se borim za ideale ko hajvan.
Imam priliku ici odavdje i lomim se vec dugo da li da to iskoristim ili da ostanem da se borim za ideale ko hajvan.
-
Hakiz
#67 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Ja da imam priliku otišao bih. Kratko i jasno.lijepa u dusi wrote:Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
-
calculator
#68 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Za ideale ginu budale. Ginuti treba za poštivanje pravnih normi, kakvi god da su. Kad je raskliman pravosudni sistem, sve ostalo ispada iz kola, gubi smisao i funkciju. Nastaje anarhija i autokratija.lijepa u dusi wrote:Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
- Seoskivaralica
#69 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
He he , tačno. Samo ko će baciti prvi kamen kad nema nevinih.vjesticanametli wrote:Zaboravi....zivis sa 9vcama i nece biti bolje....ja od Denisove smrti zivim kao sto neko napisa nek je meni ok kome nije zaboli me......Tada sam bila na ulici i zaista mislila da se moze nesto.....dok ne bude bukurest 2 i poljine sravnjene nece biti bolje......a to nece biti jer je ovaj narod glup ko *urac
- Seoskivaralica
#70 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Vidjeno , i ide se u tom smijeru izgleda , naravno od strane manjeg entiteta za svoje ciljeve.calculator wrote:Za ideale ginu budale. Ginuti treba za poštivanje pravnih normi, kakvi god da su. Kad je raskliman pravosudni sistem, sve ostalo ispada iz kola, gubi smisao i funkciju. Nastaje anarhija i autokratija.lijepa u dusi wrote:Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
Mnogo sam razmišljao o ovoj temi ali ništa nisam smislio konkretno jer mi svaku ideJu raja na kafi nulira nekim ultimativnim odgovorom na neku taktiku pokušanu taktiku....
Neise....
Neke stvari su se iZkristalisale....
Recmo:
Promjena ustava u gradjanski a ne religijsko-nacionalni....
Promjena zakona o radu na radnički a ne privatnički....
Promjena zakona o školstvu potrebna a ne moderna zanimanja.....
Promjena zakona o sigurnosti sa većim ovlastima policije i sigurnosnih a i antikoruptivnih agencija....
I na kraju izborni zakon i ustroj vlasti koji je svakako dio ustava ne preskočiti nikako....
Sve ovo je samo šuplja dok se ne pojavi neki altruistički vodja kao Jose Mujica te nas sve povede u revoluciju protiv bijelog hljeba , revoluciju za koju bi ja sve svoje devize žrtvovao i život ako treba.....
Jasan plan šta i kako postići. Ima dovoljno profesora na fakultetima koji žele dobro djeci ove zemlje , nisu svi gladni hljeba , nisu svi poltroni , ima ih koji imaju mošnji. Neki forum bošnjačkih intelektualaca , krug 99 i dr , profesor Redžić rahmetli je bio mogući vodja al njega nema više... Ima ih još sa kojima sam pričao ali svi se plaše debakla , i bolje reći truhle revolucije gdje revolucija uspije a ne ostvari se ni jedan cilj....
Te nakon nekog vremena svi umješani budu derogirani....
Pakt o zajedničkom DJELOVANJU koji potpiše broj istomišljenika koji bude tajan , na način da se pokriju sve moguće opcije i scenariji gdje je utilitarizam i altruizam maxima.....
Dobro i samo dobro ovom narodu i državi da demokratija stasa u veći oblik od onog socijalizma u kom smo živjeli i za kojim fol venemo, neise , država u kojoj se svi osjećamo komotno koliko svog komšiju ne pozbijamo , bogato kolko svog radnika vidimo zadovoljnog , obrazovano koliko to znanje možemo aktivno iskoristiti , isl.....
Hmmmm....
Dabogda ikad.
Do tad , radi i hrmbači i ...
- nadžak
#71 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Mudro zboriš.Seoskivaralica wrote:Vidjeno , i ide se u tom smijeru izgleda , naravno od strane manjeg entiteta za svoje ciljeve.calculator wrote:Za ideale ginu budale. Ginuti treba za poštivanje pravnih normi, kakvi god da su. Kad je raskliman pravosudni sistem, sve ostalo ispada iz kola, gubi smisao i funkciju. Nastaje anarhija i autokratija.lijepa u dusi wrote:Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
Mnogo sam razmišljao o ovoj temi ali ništa nisam smislio konkretno jer mi svaku ideJu raja na kafi nulira nekim ultimativnim odgovorom na neku taktiku pokušanu taktiku....
Neise....
Recmo:
Promjena zakona o sigurnosti sa većim ovlastima policije i sigurnosnih a i antikoruptivnih agencija....
I na kraju izborni zakon i ustroj vlasti koji je svakako dio ustava ne preskočiti nikako....
Sve ovo je samo šuplja dok se ne pojavi neki altruistički vodja kao Jose Mujica te nas sve povede u revoluciju protiv bijelog hljeba , revoluciju za koju bi ja sve svoje devize žrtvovao i život ako treba.....
Jasan plan šta i kako postići. Ima dovoljno profesora na fakultetima koji žele dobro djeci ove zemlje , nisu svi gladni hljeba , nisu svi poltroni , ima ih koji imaju mošnji. Neki forum bošnjačkih intelektualaca , krug 99 i dr , profesor Redžić rahmetli je bio mogući vodja al njega nema više... Ima ih još sa kojima sam pričao ali svi se plaše debakla , i bolje reći truhle revolucije gdje revolucija uspije a ne ostvari se ni jedan cilj....
Pakt o zajedničkom DJELOVANJU koji potpiše broj istomišljenika koji bude tajan , na način da se pokriju sve moguće opcije i scenariji gdje je utilitarizam i altruizam maxima.....
Dobro i samo dobro ovom narodu i državi da demokratija stasa u veći oblik od onog socijalizma u kom smo živjeli i za kojim fol venemo, neise , država u kojoj se svi osjećamo komotno koliko svog komšiju ne pozbijamo , bogato kolko svog radnika vidimo zadovoljnog , obrazovano koliko to znanje možemo aktivno iskoristiti , isl.....![]()
![]()
![]()
Hmmmm....
Dabogda ikad.
-
lijepa u dusi
#72 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Lijepo receno. Potrefio si upravo ono sto i sama mislim. Samo iskreno, strah me da se ne pokaze da nemam apsolutno nikog iza svojih ledja kad zagusti.Seoskivaralica wrote:Vidjeno , i ide se u tom smijeru izgleda , naravno od strane manjeg entiteta za svoje ciljeve.calculator wrote:Za ideale ginu budale. Ginuti treba za poštivanje pravnih normi, kakvi god da su. Kad je raskliman pravosudni sistem, sve ostalo ispada iz kola, gubi smisao i funkciju. Nastaje anarhija i autokratija.lijepa u dusi wrote:Koja ironija. Upravo dekan mog fakulteta podrzava revoluciju, proteste i borbu za "pravdu" studenata, sve dok je glavni cilj svega pobrojanog u skladu s ciljevima njegove SDA, koja ga je i dovela na tu poziciju. Svi okonas su vukovi s likom janjadi, ne znas vise kome bi vjerovao. Ali stvarno ne mogu da shvatim da u vrijeme globalnog napretka, mi idemo toliko nazad i nazad i nazad...
Neise....
Recmo:
Dobro i samo dobro ovom narodu i državi da demokratija stasa u veći oblik od onog socijalizma u kom smo živjeli i za kojim fol venemo, neise , država u kojoj se svi osjećamo komotno koliko svog komšiju ne pozbijamo , bogato kolko svog radnika vidimo zadovoljnog , obrazovano koliko to znanje možemo aktivno iskoristiti , isl.....![]()
![]()
![]()
Hmmmm....
Dabogda ikad.
Ko kad svi laju na profesora i jedino ja ustanem i kazem da nesto smeta cijeloj generaciji i kad profesor kaze nek dignu ruku oni kojima smeta i imaju rjesenje, niko je ne dize. Naravno, ja umjesto jedne dobijem 5 tema za pisanje seminarskog. A svi ostali pametni.
Da mogu biti iole sigurna da se ovo nece desiti, krenula bih u bitku s vjetrenjacama. Ovako vagam jos uvijek.
-
KIseljak12
#73 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
O tome sam pisao na jednoj drugoj temi na podforumu Politika. Npr. evo nas troje se slazemo u vezi ovih tacaka/zahtjeva i spremni smo stati iza njih (ako nece biti uzalud, a to niko ne moze garantovati) Fazon je sto na svakog od nas koji tako misle, dodje 7-8 koji mozda misle, mozda ne, ali sigurno nisu spremni stati iza ti stavova. Oni sute i najradije bi usutkali i nas, bez obzira sto mozda slicno misle.lijepa u dusi wrote:
Lijepo receno. Potrefio si upravo ono sto i sama mislim. Samo iskreno, strah me da se ne pokaze da nemam apsolutno nikog iza svojih ledja kad zagusti.
Ko kad svi laju na profesora i jedino ja ustanem i kazem da nesto smeta cijeloj generaciji i kad profesor kaze nek dignu ruku oni kojima smeta i imaju rjesenje, niko je ne dize. Naravno, ja umjesto jedne dobijem 5 tema za pisanje seminarskog. A svi ostali pametni.
Da mogu biti iole sigurna da se ovo nece desiti, krenula bih u bitku s vjetrenjacama. Ovako vagam jos uvijek.
Da li je rjesenje u povezivanju istomisljenika, pa makar i tajno? Tu nastaju problemi, jer je puno teze otvoriti se nekome koga poznajes i kome vjerujes nego nekome ko bi mogao biti drzavni sluzbenik na duznosti, spijun i sl.
Zanimljiv primjer je KPJ izmedju dva svjetska rata. Njima je u korist islo to sto je vec postojala formirana ideologija koju su htjeli propagirati narodu. Dobrim dijelom su i uspjeli u tome. Sto se tice tog dijela posla, moze se dosta nauciti od njih o tome kako im je poslo za rukom "nagovoriti" tolike ljude. Danas, medjutim, nema formirane, gotove ideologije, jasnih smjernica za koje bi agitirali.
I da, revolucije ne pokrece proletarijat, njih pokrece srednja klasa koja u tome vidi svoj interes. Proleteri su gorivo vazda bili i ostali.
-
Moenx
#74 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
oridjidji wrote:Prvo stvoriti nacin da se animiraju siroke narodne mase kroz kremu drustva, ne ovu postojecu elitu, nego elitu koja ovim stanjem nije zadovoljna, na ovo ne mislim na politicare koji su na vlasti i zadovoljni su poretkom, vec kroz sve one koji mogu biti i dio vlasti ali su nezadovoljni postojecim stanjem pa su opozicija i kriticari vlasti radi toga za rad opce drustvene koristi, onda na njih trebaju nalijegati svi slojevi drustva, ali prije svega oni cija rijec dopire do ljudi, a to su istaknuti clanovi drustva, cija rijec moze doprijeti do svijesti pojedinaca jer su u drustvu prepoznati kao dobri, posteni i pametni ljudi. Kada su ljudi izvarani kao kod nas, samo takvima moze se vjerovati. Ne moze se u drustvu u kojem fakultetski profesori sute i priklanjaju se interesima stranaka stasati garda studenata koji bi mjenjali stanje svoga drustva ka nekim boljim idealima, vrijednostima, kad se uce podanistvu, isto tako ne moze se pomaci prava radnika ka boljem, kada u sindikatu sjede stranacki ljudi koji rade za sebe, a svjesno nece da poprave stanje radnika, isto tako koji ce privatnici uticati na pomicanje nekih osnovnih zakona koji bi pridonjeli afirmisanju ekonomije ka boljim trendovima i olaksali njima jos vise poslovanje ili uloziti protest kada im zakoni lome kicmu , isto tako je i sa svima ostalima u nizu, da ne govorim o medijima koji kad se napravi protest, od toga naprave huliganski skup, ono ko su oni da razvaljuju drzavu, pa gospodo draga to je revolt nezadovoljne mase koja je nemocna i nema brojnost, a kad bi se prvi put desilo da u Sarajevu se skupi 200 000 ljudi ispred nekog od parlamenta, za tim nebi bilo ni potrebe i policajci bi morali palice oboriti... Kod nas koliko je naopako stanje u drzavi da mogu u svoje bi stranke vrbovali i najvece zvjezde glumce, pjevace, novinare sportiste, ovako samo uspijevaju u vrbovanju onih propalih... Oko cega kod nas ljudi mogu da se okupe i oko koga? Jednostavno ljudi moraju prepoznati dobro i sigurnost da bi krenuli za njim, konkretna dijela, drugacije jok. Mi ko Minjonsi u potrazi za najvecim vodjom zlikovcem , prije ce oni do njega nego mi do nekoga ko ce nas predvoditi...
SVe u svemu kada se sve sabere, hajde da vidimo kakvo imamo stanje u drustvu i kako je ono nastalo
mamo drustvo u kojem ti , navodec i slutec izvjesnu elitu koja bi pokrenula, narodne mase ne bastine i naprosto udaljeni su od tih intelektualaca
Initelektualci bivaju pohvaljeni od obicnog puka zato i samo zato sto su u nekom manje ili vise sudbonosnom momentu po BiH izrekli i ucinili nesto rekli ne ili rekli da
Otprilike isto ono sto moze uciniti i borac na barikadama
Elita bi u slucaju gundjanja u ovoj nasoj zemlji gdje pucanstvo otprilike gleda realitet i od cega da prezivi bila shvacena ne tako ozbiljno ili bi pak bila sankcionisanja obicnom policijskom intervencijom u smislu da dize paniku i remeti javni red i mir
A javni red i mir se sastoji od toga da je svugda po BIH vise mrak nego li sta da je osvjetljeno
No moje pitanje bi bilo : situacija u BIH je takva kakva jeste, a to je da je stanj u mnogome obiljezeno ratnim desavanjima
Posljednja "radna akcije"(mozda nije prikladan termin) koja je pokrila cijeli twritorij zemlje bez ikakvih vidljivih ili nevidljivih granica jesu upravo pokreti vojske u ratu
I sve ono u poplavama sto su ljudi cinili jedni za druge dobilo je na koncu nagradu zvanu zasluga za merhamet bosanskog covjeka ma gdje i ko bio
Sve se ostalo svodi na zakone ekonomije prodaje proizvoda poklapanje trzista transporta i nista tu vise nema
Sem dobrih odnosa koje tu i tamo stvaraju ljudi
DAkle posljednji snazni zemljotres koji je nazalost obojio BIH u crne boje jeste rat
Nista drugo -- poslije su u tisini rasli veciili manji profiteri
I to cak i oni politicki
Profiterstvo je postalo nacin zivota ne tako stran ni obicnom covjeku
Dakle ptanje je : cemu protest revolucija i na oju adresu je poslati
AKo je neko pokvario nasu domovinu prije 20 godina, pri cemu je prije ne znam 24-5 godina ostala bez stabilnosti i rezima koji je nudio uslove za ono nase tradicionalno zajednistvo , zasto sad dizat protest kada svi znamo domovina je pokvarena djelomice razmontirana onakva kakvu smo je zamisljali naprosto ratom
Protiv rata ne mozemo protestvovati jer su nam pred nosom opet vlastiti problemi.. i profiteri
- Tesla10
#75 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?
Lenjin radi rotaciju u memli mezaru.
Revolucija je jedina solucija. A do nje će doći jer u narodu kuha nezadovoljstvo.
Sve ovo treba iz temelja promijeniti. Druge solucije nema.
Ovi na vlasti milom otići neće. Oni razumiju samo silu.
Revolucija je jedina solucija. A do nje će doći jer u narodu kuha nezadovoljstvo.
Sve ovo treba iz temelja promijeniti. Druge solucije nema.
Ovi na vlasti milom otići neće. Oni razumiju samo silu.