Koliko zaraditi za gazdu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Tarik28

#51 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by Tarik28 »

Ako ja svojim znanjem koje sam stekao prije rada u firmi prihodujem u firmu 5 puta vise od plate koju primam iskljucivo radom na racunaru programiranjem,jel posteno da gazda od ovih cetiri plate dijeli sekretaricama, domarima, ljubavnicama... koji nikako me doprinose prihodu koje ja i kolege ostvarujemo (svaki od nas ima posebne projekte sa odvojenim prihodima) jer to is to mogu raditi i od kuce? Znam svi smo zamjenjivi ali gazda treba uzeti u obzir da ja prelazim kod konkurencije ili u vlastiti biznis a to moze biti i gore za projekte koje ja radim. Znam da nisam jedini na svijetu i ne gledam samo sebe, zato sam i pitao koji je normalan odnos plata/ucinak da ne budem nefer i prema gazdi a i sutra prema radnicima u mojoj firmi ako je budem imao, a na osnovu vase price vidim da su sve gazde iste i s ovom platom 15% RUC-a definitivno ispadam magare tako da lagano privatno, i da trazio sam fino od gazde povisnicu i rekao mi je OVO JE MOJE I BICE KAKO JA KAZEM!
jao_situacije

#52 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by jao_situacije »

pa traži veću platu
Tarik28

#53 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by Tarik28 »

jao_situacije wrote:pa traži veću platu
Pogledaj zadnju recenicu gornjeg posta
jao_situacije

#54 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by jao_situacije »

Tarik28 wrote:
jao_situacije wrote:pa traži veću platu
Pogledaj zadnju recenicu gornjeg posta
nisam vidio, do mene je
ako si dobar programer naravno da možeš privatno ugl. sretno ti
Ci-Nick

#55 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by Ci-Nick »

Tarik28 wrote:Ako ja svojim znanjem koje sam stekao prije rada u firmi prihodujem u firmu 5 puta vise od plate koju primam iskljucivo radom na racunaru programiranjem,jel posteno da gazda od ovih cetiri plate dijeli sekretaricama, domarima, ljubavnicama... koji nikako me doprinose prihodu koje ja i kolege ostvarujemo (svaki od nas ima posebne projekte sa odvojenim prihodima) jer to is to mogu raditi i od kuce? Znam svi smo zamjenjivi ali gazda treba uzeti u obzir da ja prelazim kod konkurencije ili u vlastiti biznis a to moze biti i gore za projekte koje ja radim. Znam da nisam jedini na svijetu i ne gledam samo sebe, zato sam i pitao koji je normalan odnos plata/ucinak da ne budem nefer i prema gazdi a i sutra prema radnicima u mojoj firmi ako je budem imao, a na osnovu vase price vidim da su sve gazde iste i s ovom platom 15% RUC-a definitivno ispadam magare tako da lagano privatno, i da trazio sam fino od gazde povisnicu i rekao mi je OVO JE MOJE I BICE KAKO JA KAZEM!
Zamisli da imaš tvornicu obuće.
Investirao u objekat, mašine, uposlio par stotina ljudi.
Ti kao proizvođač uložio sav svoj kapital, zadužio se kod banaka, imaš trošak sirovine, energenata, rada, amortizaciju, kamate,... i tebe košta par obuće 28 KM a "daš" ga trgovcu za 30 KM,.... zadovoljan si sa 2 KM čiste dobiti po paru obuće.
Trgovac otvori kutiju izloži obuću u trgovinu i stavi cijenu 100 KM. I šta sad ?
Trebaš otvoriti 100 trgovina i prodavati sam svoju obuću. Može, tu bi ti bio kraj.
Globalizacija je već poklopila proizvodnju i trgovinu, ostaju samo najbolji i najveći. Sad je na redu čišćenje uslužne djelatnosti.
Kao što kažeš možeš to raditi od kuće. Isto to može raditi od kuće neko iz Kine, Vijetnama, Indije,.. duplo ili tri puta jeftinije od tebe.
Mali će morati biti jako sposobni da prežive i da traže svoje niše, svi oni koji se pojave na "magistralama" bit će pregaženi.
Ricken

#56 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by Ricken »

Tarik28 wrote:Ako ja svojim znanjem koje sam stekao prije rada u firmi prihodujem u firmu 5 puta vise od plate koju primam iskljucivo radom na racunaru programiranjem,jel posteno da gazda od ovih cetiri plate dijeli sekretaricama, domarima, ljubavnicama... koji nikako me doprinose prihodu koje ja i kolege ostvarujemo (svaki od nas ima posebne projekte sa odvojenim prihodima) jer to is to mogu raditi i od kuce? Znam svi smo zamjenjivi ali gazda treba uzeti u obzir da ja prelazim kod konkurencije ili u vlastiti biznis a to moze biti i gore za projekte koje ja radim. Znam da nisam jedini na svijetu i ne gledam samo sebe, zato sam i pitao koji je normalan odnos plata/ucinak da ne budem nefer i prema gazdi a i sutra prema radnicima u mojoj firmi ako je budem imao, a na osnovu vase price vidim da su sve gazde iste i s ovom platom 15% RUC-a definitivno ispadam magare tako da lagano privatno, i da trazio sam fino od gazde povisnicu i rekao mi je OVO JE MOJE I BICE KAKO JA KAZEM!
Super, što ne probaš sam, ako misliš da možeš jače, bolje više. Očigledno da gazda ne vidi tvoj doprinos u tom obimu, i nesmatra da mu možeš napraviti problem ako se osamostališ. Dokaži mu suproto :D
delllboy79

#57 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by delllboy79 »

Ti ocito neshvatas da si radnik kod " gazde " a on je poslodavac . Nisi partner . Ako bas toliko napravis profita i sve mozes sam odmah napusti i pokreni vlastitu firmu . Samo dobro razmisli jer nije sve u programiranju jer posao treba naci i naplatiti.
Naplata je cak najveci problem danas u vecini poslova.
missko

#58 Re: Koliko zaraditi za gazdu?

Post by missko »

30% tebi a ostalo firmi je dobar deal
Post Reply